|
|
#2551 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część III
eh
uczulenie raczej odpada bo jest na mm, a nic w ostatnim czasie nie zmieniałam, ani kosmetyków, ani płynu do prania. Zobaczymy czy dzisiaj też tak będzie. Za tydzień idziemy na szczepienie więc jak się nie poprawi to zobaczymy co lekarz na to
|
|
|
|
#2552 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
tak, ale nie zawsze
|
||||
|
|
|
#2554 |
|
Zadomowienie
|
witam z rana, a raczej w południe
![]() mnie chyba jakaś deprecha jesienna łapie... nie wiem co się porobiło mojej Hani, już tak ładnie spała w nocy, nawet 6 godzin jednym ciągiem, tak teraz, od kilku dni budzi się co 3-3,5h...jestem wykończona tak nawijacie o tych zabawkach lamaze, że też się skusiłam i kupiłam mojej córci motylka Emanuela, mam nadzieję, że dziś przyjdzie ![]() pisałyście o spaniu, moja mała śpi w bodziaku z krótkim rękawem i pajacyku Asiu, wódka z pieprzem naprawdę pomaga ![]() Prince, biedna Rozi, fatalna ta pielęgniarka my jutro mamy szczepienie, więc pewnie też będzie płacz a właśnie, tak a propo szczepienia, czy stosowała któraś z was krem Emla? czy on faktycznie działa?bo mam na niego receptę i się zastanawiam czy rzeczywiście taki dobry jest |
|
|
|
#2555 |
|
Zakorzenienie
|
ale slodziak matka czemus Ty go na rozowo ubrala
|
|
|
|
#2556 |
|
Zadomowienie
|
a tak w ogóle to nadal męczymy się z pleśniawkami...
już nie wiem co mam z nimi robić, nystatyna nic nie dała jutro będę pytać pediatrę o to, bo to już z 1,5 miesiąca trwa cały czas nawraca to dziadostwo |
|
|
|
#2557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uzywalam zel daktarin. |
|
|
|
|
#2558 |
|
Rozeznanie
|
a to tylko tak po domu chodzi
|
|
|
|
#2559 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Marysia to mała wędrowniczka Rano jak wstaję do Dorotki to Marysię zostawiam u nas w łóżku-na środku, przykrytą kołdrą. Wczoraj jak się obudziła poszłam do niej i co widzę? Leży w poprzek łóżka, odkryta Teraz to już jej chyba tak nie będę samej zostawiać, bo mi jeszcze sama z łóżka sturla ![]() Cytat:
Dla dorosłego czeka się chyba z miesiąc, więc pewnie dla dziecka podobnie. I trzeba by było dwa razy latać. I tylko w Polsce można taki wniosek złożyć, konsulat tego nie załatwia. Dlatego mąż musi wyrobić paszport (bagatela 90f, a w Polsce 140zł ), a wniosek o dowód złoży w kraju i odbierze go kiedyś następnym razem...Poza tym w sierpniu weszły nowe przepisy: drugi paszport dla dziecka (jak już ma polski akt ur. i pesel) jest już na 5 lat. Także dla Dorotki będziemy taki mieć po nowym roku, a dla Marysi o 5-letni złożymy za rok i też będzie spokój ![]() Nawet moja Dorotka tak śpi Ponoć jak dziecku jest dobrze to właśnie śpi z rączkami do góry
Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2012-10-24 o 11:46 |
|
|
|
|
#2560 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze mały się ode mnie zaraził
ma katar i kaszelek. na 15:00 idę z nim do lekarza....ale gorsze chyba jest to, że mój mąż też jest chory i mam teraz dwójkę dzieci do opieki!!!! szlag mnie trafi |
|
|
|
#2561 |
|
Zakorzenienie
|
Mamka, życzę lepszego nastroju i pogodzenia się z mamą, a przynajmniej wyjasnienia tej niemiłej rozmowy. Tż kopnij i każ się małą zająć czasem. Znam ten ból... Jak można mieć sił witalne, gdy od 4 miesięcy jest się non stop zmęczonym??
Asiu, współczuję, polecam to co dziewczyny plus tabletki Validol, one fajnie odświeżają i nie chce się wymiotować chociaż. U nas mała nigdy nie spała z rączkami do góry, w sensie, że rzadko. Zwykle ma je złożone, jak na kościelnicę
|
|
|
|
#2562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeszcze mam pytanko, czy wasze dzieciaczki dużo kichają? bo moja sporo i zastanawiam się, czym to może być spowodowane i czy to normalne?? |
|
|
|
|
#2563 | |
|
Zadomowienie
|
hehe śliczny
![]() Cytat:
zebyście szybko wysdrowieli No i ja też się pochwalę moją niunią
|
|
|
|
|
#2564 |
|
Wtajemniczenie
|
przyszły zabawki Lamaze
motyl/ważka Fredek-zwany niekiedy smokiem robi furrorę-niezły z niego gadżeciarz ![]() Marinka też fajna, ale nie to co Fred
|
#2565 |
|
Raczkowanie
|
Bartek wreszcie padł, a mnie już gardło boli od śpiewania "wlazł kotek na płotek.."
moje dziecię jest jedyną osobą, która docenia moje talenty wokalne (a raczej ich brak).Zatem teraz kawa, ciacho i książka
|
|
|
|
#2566 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
No to która chętna na takiego zięcia - Adasia? ![]()
|
||
|
|
|
#2567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Luśka wpadła w taką fazę piszczenia, że chyba sobie gardło zaraz zedrze...
|
|
#2569 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
bo już sobie zaczęłam wkręcać, że może coś się dzieje... bo ona potrafi kichnąć ze 3-4 razy pod rząd i tak nawet ze 2 razy dziennie a nosek jej czyszczę fridą co dziennie przynajmniej raz, albo i ze 2 jak widzę, że coś tam ma moja mała z kolei ma ostatnio taką nawijkę, że śmiać mi się z niej chce ![]() gada do zwierzaków z karuzeli, ale to tak czasem zawodzi, śpiewa, czasem to brzmi jakby narzekała |
||
|
|
|
#2570 |
|
Zakorzenienie
|
słodka niunia
matko, że Luśki jeszcze gardło nie rozbolało
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
ale zrypana pogoda, zdazyliśmy byc na spaerze pół godziny i zaczęło padać
dobrze że chcoiaż cos na obiad kupiłam
|
|
|
|
#2572 | |
|
Zadomowienie
|
![]() ma dużo energii dziewczyna ![]() Cytat:
![]() a teraz mała mi leży w leżaczku i się śmieje i gada do tej pozytywki przy leżaczku. Wywija przy tym rękami i nogami u Ciebie też się to cieszy takim powodzeniem?
Edytowane przez chmielinka Czas edycji: 2012-10-24 o 13:07 |
|
|
|
|
#2573 |
|
Zakorzenienie
|
Aga, nie odp. mi na pytanie dot. kąpieli
![]() moja piszczałka też dzisiaj 1,5h leżała w łóżeczku i piszczała do karuzeli, jakby ją ze skóry obdzierali, takie wrzaski. Słodkie to ![]() Phdwao, u nas też pogoda do bani, nie byłam na spacerze od wczoraj. Ale za to jutro jedziemy do Ikei z babcią
|
|
|
|
#2574 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie przykrywam.To aż dziwne, bo jest tak, jak phdwao pisała - gdybym ja tak spała, zamarzłabym na amen. Muszę mieć na sobie piżamę i kołdrę (po uszy). A mała, gdy ją czasem nad ranem nieopacznie przykryję swoją kołdrą (choćby tylko do pasa) zaraz jest spocona jak mysz. Cytat:
Po prostu zagraceni jesteśmy niemożliwie i tyle ![]() W ogóle dziwna ta nasza chałupa, bo 30 metrów ma duży pokój i tyle samo - reszta mieszkania, a duży pokój jest paradoksalnie tym, w którym mamy najmniej mebli (i tylko jeden, do którego można coś schować - komodę Leksvik, więc też niewielki). Za to w sypialni... - szafy po sufit (te ikeowskie 2m na 2,42 + pięć takich kartonów na górze), półki przy drzwiach, pudła pod łóżkiem... ![]() Ale w przyszłym roku chcemy poszukać czegoś 80-100 m, bo tu już długo nie wytrzymamy.. ![]() Ja nie Agunia, ale też kąpię co 3 dni. Spotkałam się tutaj z taką szkołą (że częściej za bardzo wysusza skórę), więc się jej trzymam, bo i mnie wygodniej ![]() Cytat:
Dojechaliśmy nad ranem i ledwo żywi, ale za to kot nie musiał spędzić całej nocy sam w mieszkaniu. Ładnie, nie? ![]() śliczne! ![]() Cytat:
![]() I mąż też mnie odciąża (choć w sumie nie musiałabym, mała zasnęła około 23 i spała do 7)najczęściej tak ![]() Cytat:
Moja kicha tak ze 3 razy dziennie, po 2 kichnięcia ![]() to w kąpieli - rewelacja! ![]() Cytat:
U nas Marina ostatnio tylko w wózku jeździ.Za to motyl jest pierwsza zabawką (ale pionier z niego!), która jest w stanie uspokoić płacz. Że też ja go wcześniej nie kupiłam.. ![]() Sprawdzałam tę moją farbę - to ta Schwarzkopf Brillance, Kaschmir Rot ![]() O, zając, któremu się nie oparłam (i z którym będę spać na kanapie ), wygląda tak:
|
||||||
|
|
|
#2575 |
|
Zakorzenienie
|
oj sorki, kajam się, jakoś to pominęłam.
Co 3 dni bo często natykam się na opinie, że dziecka nie powinno się kąpać codziennie, a właśnie co 2-3 dni. No i tak ją kąpiemy, jak było cieplej to co 2 dni była kąpiel, teraz co 3. Tylko jak w fałdkach pojawią się zabrudzenia to przemywamy
|
#2576 |
|
Zakorzenienie
|
Depoison, fajny zając, lubię takie
![]() Co do mieszkania, zaskoczyłaś mnie, myślałam, że apartamenty masz hehe. Ale grunt to dobrze wykorzystać przestrzeń, widocznie ja tego nie umiem. Nie słyszałam takiej teorii odnośnie kąpania, zdziwiłaś mnie. Mnie się wydawało, że dziecko należy tak jak i dorosłego, kąpać codziennie, dziewczyny? Jak było lato, to ja nawet 2 razy dziennie małą kąpałam. |
|
|
|
#2577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pumcia z higienicznego punktu widzenia nie ma potrzeby kąpania dziecka codziennie, a wręcz jest to szkodliwe bo pozbawia skórę naturalnej warstwy ochronnej
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-10-24 o 13:24 |
|
|
|
|
#2578 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I to od dłuższego czasu - bawi ją to jednak, czy co? i to wyjmowanie nie odbywa się przypadkiem - mała całkiem celowo i precyzyjnie wsadza kciuk między smoczek a policzek i odpycha. A potem foch, że go nie ma Cytat:
![]() Cytat:
) uparłam się, byśmy mieszkali w dzielnicy sąsiadującej z historycznym centrum Berlina i koniecznie w kamienicy (mieszkania w blokach są tu bardzo tanie - za cenę obecnego czynszu mielibyśmy 100 metrów w bloku trochę dalej od centrum). No i mam za swoje ![]() Teorię słyszałam od koleżanek - weteranek, które tu już odchowały swoje latorośle. Czyli to już od dobrych kilku lat tak jest. A potem jeszcze położna twierdziła to samo. W to mi graj! |
|||
|
|
|
#2579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas głośny śmiech to też rzadkość, ale zauważyłam, że Luśce dość dobrze wychodzi łapanie z przeciwstawieniem kciuka. Też z niektórymi rzeczami jest do tyłu, ale ja się tym nie przejmuję za bardzo Nooo ta teoria kąpielowa mi też bardzo do gustu przypadła (a małż najbardziej by się ucieszył z teorii: kąp raz na tydzień...)
|
|
#2580 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
jakoś nie wyobrażam sobie nie wykąpać małej, bo: 1. ona to lubi, więc czemu pozbawiać ją relaksu 2. potrafi się usikać po samą szyję, niby staram się ją umyć od razu, ale wiadomo, że tak wacikami to może być niezbyt dokładnie, tym bardziej, że kręci mi się na tym przewijaku niemożliwie 3. nie wyobrażam się położyć się spać bez kąpieli, więc czemu mam odmawiać tego mojemu dziecku??? 4. nie ma żadnych problemów ze skórą, nie wysusza się jej, mimo że balsamem ją smaruję co którąś kąpiel, bo ona tego nie znosi
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

uczulenie raczej odpada bo jest na mm, a nic w ostatnim czasie nie zmieniałam, ani kosmetyków, ani płynu do prania. Zobaczymy czy dzisiaj też tak będzie. Za tydzień idziemy na szczepienie więc jak się nie poprawi to zobaczymy co lekarz na to

w czym śpią Wasze maluchy? Bo ja ostatnio Fabiemu zakładam koszulkę z krótkim rękawkiem i cienkie bawełniane spodenki z h&m. Nawet skarpet nie daję 

zebyście szybko wysdrowieli
dobrze że chcoiaż cos na obiad kupiłam

Moja kicha tak ze 3 razy dziennie, po 2 kichnięcia