Fale -wątek zbiorczy - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-24, 22:01   #421
Kateijuz
Przyczajenie

GG do Kateijuz
Dot.: Fale -wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
no dogadałyśmy się jak nic
więcej optymizmu, moje włosy najpierw wyglądały TAK i TAK, a potem TAK i teraz TAK...
w ogóle warto żebyś przyszła do wątku pielęgnacyjnego kręconowłosego bardziej ogólnego, bo na pewno więcej osób Ci pomoże tu mniej osób zagląda
Łał! Faktycznie niezła metamorfoza! Piękne masz te włosy! W sumie to uważam, że największe znaczenie w stopniu kręcenia włosów ma ich kondycja. Widać, że na początku masz nieco suche i zniszczone, a teraz na pierwszy rzut oka widać jakie są nawilżone. Masz bardzo ładny kolor włosów, farbujesz je?

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Napisane przez sheep_zonz Pokaż wiadomość
Wykończyłam właśnie organiczny kokos z ZSK. Wcześniej miałam Vatikę, pięknie pachniała, ale poza tym puszyła i nie byłam z niej zadowolona. A z czystego kokosa jestem bardzo zadowolona!
Z żeli chwalę sobie joaśkę mrożącą, zbyt wiele ich nie wypróbowałam, ale ona faktycznie jest mocna.
Mi bardzo długo wystarczają oleje. Olejuje przed myciem, czyli co trzy dni i na raz zużywam mniej niż mała łyżeczka do herbaty. Dwa lata temu na początku mojego włosomaniactwa kupiłam butelkę oliwy z oliwek - stoi do dziś, zostało ok pół butelki. Przez ten czas kupiłam Amlę i olejek z Alterry. Oba mają więcej niż pół butelki Najszybciej jednak schodzi mi Alterra, chyba dlatego że jest lekka i najładniej pachnie ;D Więc na razie spróbuję wykończyć wszystkie i potem zakupić kokos - w tej najczystszej postaci. Słyszałam, że arganowy świetnie się sprawdza. Jest kolejny na mojej wish liście

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

katie100, skuszona widokiem Twoich pięknych włosów weszłam w Twój 'codziennik' i nie mogę się nadziwić, jak dużo rzeczy nakładasz na włosy! Ja przyzwyczajona moją prostowłosowością () po myciu nakładałam kapkę olejku i jedwabiu a Ty... dwie łyżki odżywki b/s, 2 łyżki żelu... Dziś zrobiłam po swojemu, czyli po myciu nałożyłam żel lniany, troszkę ugniotłam i suszyłam dyfuzorem głową w dół, efekty coraz lepsze, ale następnym razem zrobię dokładnie to co Ty, tylko na początku w mniejszych ilościach ^^ i mam nadzieję, że pozytywnie się zaskoczę!
Kateijuz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-24, 22:51   #422
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kateijuz Pokaż wiadomość
Mi bardzo długo wystarczają oleje. Olejuje przed myciem, czyli co trzy dni i na raz zużywam mniej niż mała łyżeczka do herbaty. Dwa lata temu na początku mojego włosomaniactwa kupiłam butelkę oliwy z oliwek - stoi do dziś, zostało ok pół butelki. Przez ten czas kupiłam Amlę i olejek z Alterry. Oba mają więcej niż pół butelki Najszybciej jednak schodzi mi Alterra, chyba dlatego że jest lekka i najładniej pachnie ;D Więc na razie spróbuję wykończyć wszystkie i potem zakupić kokos - w tej najczystszej postaci. Słyszałam, że arganowy świetnie się sprawdza. Jest kolejny na mojej wish liście

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

katie100, skuszona widokiem Twoich pięknych włosów weszłam w Twój 'codziennik' i nie mogę się nadziwić, jak dużo rzeczy nakładasz na włosy! Ja przyzwyczajona moją prostowłosowością () po myciu nakładałam kapkę olejku i jedwabiu a Ty... dwie łyżki odżywki b/s, 2 łyżki żelu... Dziś zrobiłam po swojemu, czyli po myciu nałożyłam żel lniany, troszkę ugniotłam i suszyłam dyfuzorem głową w dół, efekty coraz lepsze, ale następnym razem zrobię dokładnie to co Ty, tylko na początku w mniejszych ilościach ^^ i mam nadzieję, że pozytywnie się zaskoczę!
Hmm, na moje włosy bardzo dużo idzie na raz oleju, odżywki, maseczki.. Są zbyt gęste i grube, żeby takie małe porcje je zadowoliły, nie mówiąc już o żelu, który też schodzi mi taaaaak szybko.
Tak się wtrącę.. Szczerze mówiąc, to większość zakręconych ma podobny system do katie. Ja rezygnuję z b/s, bo nie zauważyłam, by mi zbyt służyła, ale za to żelu daję mnóstwo, jeśli stawiam na włosy falowane. Najbardziej żałuję, że nie mam suszarki z dyfuzrem, jestem bardzo ciekawa, ile dałaby moim włosom w kontekście fal.
Chyba sobie pokręcę włosy na papiloty na noc, znowu mi pół tubki żelu pójdzie.
Stary 2012-10-24, 23:43   #423
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Łał! Faktycznie niezła metamorfoza! Piękne masz te włosy! W sumie to uważam, że największe znaczenie w stopniu kręcenia włosów ma ich kondycja. Widać, że na początku masz nieco suche i zniszczone, a teraz na pierwszy rzut oka widać jakie są nawilżone. Masz bardzo ładny kolor włosów, farbujesz je?

dziękuję zniszczone blondami też się kręciły całkiem nieźle po odpowiedniej dawce produktu, ale łatwiej się "sianowaciły"
włosy farbuję, bo za wcześnie siwieję aktualne zdjęcia są po hennie - w moim albumie jest zestawienie przed i po i to co widać jako odrost "przed" to moje naturalki, jest też fota sprzed jakichkolwiek farbowań z dawien dawna TU

mam bardzo dużo włosów, więc potrzebuję dużo produktu, inaczej nie ma pożądanego efektu
próbuj w ogóle codziennik to dobre miejsce na podpatrywanie, może znajdziesz "włosową siostrę" i będziesz mogła ściągnąć dużo gotowych patentów pielęgnacyjnych

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
Ja rezygnuję z b/s, bo nie zauważyłam, by mi zbyt służyła, ale za to żelu daję mnóstwo, jeśli stawiam na włosy falowane. Najbardziej żałuję, że nie mam suszarki z dyfuzrem, jestem bardzo ciekawa, ile dałaby moim włosom w kontekście fal.
jeśli suszę naturalnie to b/s nie jest dla mnie konieczna, wystarczy niedopłukana d/s
ale właśnie przy suszeniu z dyfuzorem b/s daje lepsze efekty, może zafunduj sobie jakąś suszarkę z dyfuzorem no name - moja pierwsza od bratowej kosztuje w sklepie coś koło 50 zł, a już po niej z dyfuzorem bez kryzy (czyli rantu naokoło "palców" dyfuzora) efekt był wzmocniony

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-10-24 o 23:44
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-25, 07:07   #424
Kateijuz
Przyczajenie

GG do Kateijuz

Moja suszarka z Remingtona kosztowała ok 90 zł i jest bardzo dobra,a le na allegro. W moim mieście 110 zł. Poszukaj, moze znajdziesz coś w dobrej cenie
Jak na razie bałam się nakładać za dużo, żeby ich nie obciążyć, ale przy następnym myciu mam już konkretny plan. Bardzo przydała się wskazówka żeby przy nakładaniu żelu a potem używaniu dyfuzora dzielić włosy na partie. Ja ja postępowałam na raz ze wszystkimi włosami, stąd szopa i rozwichrzone włosy, podejrzewam
Stary 2012-10-25, 08:19   #425
Rilla82
Zakorzenienie

Powiem Wam, że u mnie dyfuzor się nie bardzo sprawdził, mimo że robiłam sobie względem niego spore nadzieję. Wybrałam polecany na forum, z kryzą. Niestety powoduje straszne plątanie włosów, poprawy skrętu jakoś nie widzę, więc używam naprawdę okazjonalnie. Tak więc jak zwykle - co włos to obyczaj, nie ma żadnych reguł
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-25, 08:40   #426
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
I prośba do was! Jak tylko traficie na jakiś ciekawy post o stylizacji/pielęgnacji fal na jakichś blogach lub gdzieś indziej, dajcie linka, potem to może jakoś zbierzemy w kupę i umieścimy gdzieś, żeby łatwiej można było znaleźć różne informacje. Na wizażowym blogu na przykład.
O! Ja właśnie też szukam. Bo jestem ostatnio trochę skołowana, każdy mówi co innego Na razie robię to w takiej kolejności:
- odżywka b/s (Joanna rzecz jasna ), potem odciskam włosy w zwykły ręcznik
- żel lniany, ugniatanie rękami
- plunking = zawijam włosy w ręcznik z mikrofibry i tak chodzę przez jakiś czas
- żel mrożący, na końcówki Brylantyna w wosku i/lub krem z Biedronki
- suszenie dyfuzorem (raczej ciepłym powietrzem)
- dosychanie naturalne, górną warstwę często podpinam spinką do góry
- odciskanie sucharków koszulką bawełnianą

Włosy są ok, ale mogłoby być lepiej i najchętniej krócej Ostatnio ktoś wspominał na pielęgnacyjnym, że plunking to powinno być ostatnie co się robi Poza tym mokre włosy są dużo bardziej kręcone niż suche i to mnie wkurza.

Cytat:
Pochwalę się wam.. naolejowałam włosy kokosem!
Mnie kokos kompletnie nie służy (chyba że do smażenia)

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że u mnie dyfuzor się nie bardzo sprawdził, mimo że robiłam sobie względem niego spore nadzieję. Wybrałam polecany na forum, z kryzą. Niestety powoduje straszne plątanie włosów, poprawy skrętu jakoś nie widzę, więc używam naprawdę okazjonalnie. Tak więc jak zwykle - co włos to obyczaj, nie ma żadnych reguł
Ja mam dyfuzor, ale stary i poluję powoli na jakiś nowocześniejszy model Właśnie też chciałam z kryzą i mam wątpliwości. A używałaś wcześniej klasycznego? Bo może to co opisujesz dotyczyłoby każdego dyfuzora (może źle używasz?), a nie jest kwestią kryzy?

Edytowane przez margitta
Czas edycji: 2012-10-25 o 08:41
margitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-25, 10:46   #427
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
a próbowałaś suszenia "metodą Rybiorka"? b/s na ociekające, plunking na chwilę, duuużo żelu i suszenie dyfuzorem? tak bardziej miejsce po miejscu niż całościowo... u mnie to się sprawdza, pójście na żywioł bez porządnej dawki b/s i żelu kończy się sianem

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Jak na razie bałam się nakładać za dużo, żeby ich nie obciążyć, ale przy następnym myciu mam już konkretny plan. Bardzo przydała się wskazówka żeby przy nakładaniu żelu a potem używaniu dyfuzora dzielić włosy na partie. Ja ja postępowałam na raz ze wszystkimi włosami, stąd szopa i rozwichrzone włosy, podejrzewam
wracając do odżywek - najlepiej dawać to co się sprawdza indywidualnie, ja np. Mrs Potters niezbyt lubię, ale Dziewczyny sobie chwalą
z kolei kocham Kallosa Latte, a dla wielu jest zbyt ciężki do mycia...

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
O! Ja właśnie też szukam. Bo jestem ostatnio trochę skołowana, każdy mówi co innego Na razie robię to w takiej kolejności:
- odżywka b/s (Joanna rzecz jasna ), potem odciskam włosy w zwykły ręcznik
- żel lniany, ugniatanie rękami
- plunking = zawijam włosy w ręcznik z mikrofibry i tak chodzę przez jakiś czas
- żel mrożący, na końcówki Brylantyna w wosku i/lub krem z Biedronki
- suszenie dyfuzorem (raczej ciepłym powietrzem)
- dosychanie naturalne, górną warstwę często podpinam spinką do góry
- odciskanie sucharków koszulką bawełnianą

Włosy są ok, ale mogłoby być lepiej i najchętniej krócej Ostatnio ktoś wspominał na pielęgnacyjnym, że plunking to powinno być ostatnie co się robi Poza tym mokre włosy są dużo bardziej kręcone niż suche i to mnie wkurza.
skrócić to ciężko, ja nie daję jedynie lnianego, ale to tylko jeden punkt z litanii

Dziewczyny piszą na pielęgnacyjnym różne rzeczy o plunkingu, ale pisali już też kiedyś, że to jest sprawa indywidualna, ja bym miałam znacznie mniejszy skręt jakby plunking miał być ostatni
moje włosy podsuszone z żelem wyglądają jak sprężynki, a potem przy odgniataniu wracają do zdefiniowanych fal - podobno nic się na to specjalnie nie poradzi (foty sprzed roku)

Cytat:
Mnie kokos kompletnie nie służy (chyba że do smażenia)
ze mną tak samo, puszy mnie niemiłosiernie i włosy są po nim dziwne
ale do smażenia uwielbiam

Cytat:
Ja mam dyfuzor, ale stary i poluję powoli na jakiś nowocześniejszy model Właśnie też chciałam z kryzą i mam wątpliwości. A używałaś wcześniej klasycznego? Bo może to co opisujesz dotyczyłoby każdego dyfuzora (może źle używasz?), a nie jest kwestią kryzy?
ja mam dwie suszarki z dyfuzorem: z kryzą i bez kryzy, u mnie bez kryzy daje luźniejsze loki, z kryzą mniej rozwiewa i puszy i daje mocniejszy skręt
też porównanie sprzed roku, ale to tylko jest miarodajne, bo mam mało zdjęć z 2012 :
bez żadnej stylizacji, po dyfuzorze bez kryzy, po dyfuzorze z kryzą

ja tam kocham kryzę
Stary 2012-10-25, 12:17   #428
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
a próbowałaś suszenia "metodą Rybiorka"? b/s na ociekające, plunking na chwilę, duuużo żelu i suszenie dyfuzorem? tak bardziej miejsce po miejscu niż całościowo... u mnie to się sprawdza, pójście na żywioł bez porządnej dawki b/s i żelu kończy się sianem

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Owszem, to po prostu nie dla mnie.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-25, 12:46   #429
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Owszem, to po prostu nie dla mnie.
co włos to obyczaj
Stary 2012-10-25, 15:19   #430
Kateijuz
Przyczajenie

GG do Kateijuz

Czy odgniatanie 'sucharków' nie powoduje u was efektu artystycznego nieładu na głowie? U mnie są takie rozwichrzone, w nieładzie, a nie takie zdefiniowane i gładkie fale.

Edytowane przez Kateijuz
Czas edycji: 2012-10-25 o 20:27
Stary 2012-10-25, 21:17   #431
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Czy odgniatanie 'sucharków' nie powoduje u was efektu artystycznego nieładu na głowie? U mnie są takie rozwichrzone, w nieładzie, a nie takie zdefiniowane i gładkie fale.
Hmm, u mnie nie Jeśli do odgniatania, a nawet dotykania sucharków zabiorę się przed tym jak staną się prawdziwymi sucharkami , to robi się puch, ale efektu artystycznego nieładu nie zauważyłam. Czy są gładkie to zależy też od użytej odżywki i ilości żelu. Raz tyle go nawaliłam, że nie w dotyku były straszne, ale za to fale do następnego dnia się utrzymały.

Co do suszarki.. Właśnie czekam na stypendium i jeśli się uda, to kupię jakąś suszarkę do 150 lub nawet 200 zł. Wolałabym od razu zainwestować w coś porządnego, więc prawdopodobnie utknę na dobre w wątku z suszarkami, dyfuzorem.

A u mnie włosy po kokosie genialne, na pewno kupię ponownie.. Vatika mnie puszyła, ale organiczny bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

A o kryzie pierwszy raz słyszę.
Stary 2012-10-25, 23:06   #432
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
spróbuj odgnieść przez koszulkę z gładkiej bawełny
można też na koniec rozetrzeć ciut emolientowej odżywki lub kroplę oleju na dłoniach i lekko ugnieść końce - to bardziej "porządkuje"
Stary 2012-10-26, 15:59   #433
konspiracja
Zakorzenienie

To przywitam sie i tutaj,
wstępuję w szeregi falowanych
Cytat:
)
ja jak trzeba w ten sposób potrafię dociągnąć nawet do 5 dni w rozpuszczonych włosach, które paradoksalnie najlepiej wyglądają np. 3 czy 4 dnia...
Serio?? Tez tak mam, myśałam ze przy CG wszystkie tak często myją włosy... i powiedz mi nie czeszesz w cale? tylko reanimacja rano Ci wystarcza?

Od Twojego albumu mam ale wiesz co, te blond - jak nei Twoje

Cytat:
Tak się wtrącę.. Szczerze mówiąc, to większość zakręconych ma podobny system do katie. Ja rezygnuję z b/s, bo nie zauważyłam, by mi zbyt służyła, ale za to żelu daję mnóstwo, jeśli stawiam na włosy falowane. Najbardziej żałuję, że nie mam suszarki z dyfuzrem, jestem bardzo ciekawa, ile dałaby moim włosom w kontekście fal.
Twoje też sa ale Ty je czeszesz, prawda?

Cytat:

jeśli suszę naturalnie to b/s nie jest dla mnie konieczna, wystarczy niedopłukana d/s
ale właśnie przy suszeniu z dyfuzorem b/s daje lepsze efekty, może zafunduj sobie jakąś suszarkę z dyfuzorem no name - moja pierwsza od bratowej kosztuje w sklepie coś koło 50 zł, a już po niej z dyfuzorem bez kryzy (czyli rantu naokoło "palców" dyfuzora) efekt był wzmocniony
Jaką masz suszarkę? Coś tych z kryzą nie ma za wiele...

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 18:57   #434
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Serio?? Tez tak mam, myśałam ze przy CG wszystkie tak często myją włosy... i powiedz mi nie czeszesz w cale? tylko reanimacja rano Ci wystarcza?

Od Twojego albumu mam ale wiesz co, te blond - jak nei Twoje

Jaką masz suszarkę? Coś tych z kryzą nie ma za wiele...
właśnie wstawiłam do codziennika fotę z 3 dnia, która temu nieco przeczy, ale wciąż jest jak dla mnie ok
jak miałam włosy do ramion to tak było, teraz robię akcję denko, co wpływa na jakość reanimacji, ale generalnie spokojnie mam dziś jeszcze rozpuszczone

nie czeszę, wystarcza reanimacja (albo jej brak, jak mam farta jak wczoraj) - tylko z głową w dół robię masaż skóry głowy lekko oddzielając w ten sposób włosy od siebie i skóry, jeśli jest coś co mnie drażni na końcach to delikatnie rozdzielam palcami

mam Babyliss, podam model jak spiszę, ale go chyba już nie ma w produkcji, bo w zeszłym roku brałam "z wystawy"

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-10-26 o 19:00
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 21:55   #435
sheep_zonz
Rozeznanie

Kateijuz, właśnie oglądałam Twoją galerię i niniejszym stwierdzam, że jeszcze trochę i będziesz miała piękne kręciołki. Już jest widoczna zmiana, już mocniej się skręciły, a co dopiero za miesiąc, dwa, jak wypróbujesz wiele metod, znajdziesz, to co włoski najbardziej lubią? Ale będziesz miała włosiska!

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
To przywitam sie i tutaj,
wstępuję w szeregi falowanych

Twoje też sa ale Ty je czeszesz, prawda?
Witaj w gronie falowanych ! Właściwie czesałam. Wiedziałam, że jestem falowana, lecz moje włosy nie chciały falować bardziej. Wtedy dzięki smoothly (!) odkryłam moc działania Pottersa i ze zdziwieniem odkryłam, że potrafią niespodziewanie mocno jak na mnie pofalować. I od tamtej pory próbuję wydobyć w jakiś sposób ten skręt i jeśli czesać, to tylko podczas odżywkowania.

Wiecie co, spróbowałam tej metody kręcenia włosów na chusteczki nawilżające i jestem zachwycona efektem! Robiłam w nieco inny sposób niż na filmiku, który podała Anwen (chusteczkę wiązałam sporo niżej), i niezbyt starannie, ale końcowy efekt i tak bardzo mi się spodobał! Lubię takie poskręcane końcówki, bardzo mi się to podoba! Na zdjęciach właśnie to, co mi wyszło.
Na pewno będę często z tego sposobu skorzystać, może jakoś wprowadzę jako metodę stylizacji po myciu?

Edit: Aaa, i jeszcze się pochwalę, że dzisiaj włosy są idealnie gładkie i śliskie. Jestem tak przyzwyczajona do puchu, że ciągle włosów dotykałam i czułam to co udało mi się wypracować odżywkowaniem i odpowiednią b/s. Bałam się, że włosy z tyłu będą wyglądać na obciążane, ale wyglądały jak zwykle, a różnica w dotyku ogromna! Jednak żel psuje tą gładkość i miękkość.. A z falami naturalnymi jest kiepsko, chciałam by były dzisiaj całkiem proste, ale i tak się pofalowały na końcach. Niemniej zdjęciowo nie ma się czym chwalić.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF2138.jpg (123,3 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF2139.jpg (131,0 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF2142.jpg (108,3 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF2143.jpg (99,1 KB, 51 załadowań)

Edytowane przez sheep_zonz
Czas edycji: 2012-10-26 o 22:00
sheep_zonz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 09:17   #436
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Fajnie, że powstał taki wątek . Oczywiście dołączam do grona falowanych !

smutna_dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 11:00   #437
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Edit: Aaa, i jeszcze się pochwalę, że dzisiaj włosy są idealnie gładkie i śliskie. Jestem tak przyzwyczajona do puchu, że ciągle włosów dotykałam i czułam to co udało mi się wypracować odżywkowaniem i odpowiednią b/s. Bałam się, że włosy z tyłu będą wyglądać na obciążane, ale wyglądały jak zwykle, a różnica w dotyku ogromna! Jednak żel psuje tą gładkość i miękkość.. A z falami naturalnymi jest kiepsko, chciałam by były dzisiaj całkiem proste, ale i tak się pofalowały na końcach. Niemniej zdjęciowo nie ma się czym chwalić.
wyglądają na gładkie i miękkie, takie do macania
Cytat:
Napisane przez smutna_dziewczyna Pokaż wiadomość
witaj
Stary 2012-10-27, 14:52   #438
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smutna_dziewczyna Pokaż wiadomość
Witaj falowana smutna_dziewczyno. Pokaż włoski, pochwal się ich pięknem!

Cytat:
wyglądają na gładkie i miękkie, takie do macania
I wiesz, że dokładnie takie były? Moje włosy bardzo trudno nawilżyć, w zasadzie trudno zgadnąć czego potrzebują najbardziej, ale ostatni efekt mnie zachwycił! Zastanawia mnie jednak, czy to, jakie stały się w dotyku to była zasługa mocno nawilżającej, witaminowej odżywki, czy też tego, że moje serum na końcówki z dwoma lekkimi silikonami w składzie, tym razem użyłam też na długość włosów.
Stary 2012-10-27, 16:35   #439
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cześć

Spotkałam się niedawną z opinią, że moje włosy to dobry materiał na fale. Zaczęłam czytać o pielęgnacji tego rodzaju włosów i nie wiem co o tym myśleć...
W dzieciństwie miałam idealnie proste i gładkie włosy. Żadne loki się nie trzymały. Dopiero po pierwszym cieniowaniu (teraz mam ścięte raczej na prosto) zaczęły się wywijać na końcach, szczególnie z przodu, jednak z tyłu nadal są proste. Ogólnie, nawet po użyciu dyfuzora czy po papilotach, włosy zgarnięte do tyłu są oklapnięte. Fale trzymają się na kosmykach z przodu, a z tyłu się rozprostowują.

Nie wiem teraz czy zacząć pielęgnować włosy jakby były falami, czy dalej rozczesywać i dbać, aby były proste... Kupiłam sobie bardzo dobrą suszarkę z jonizacją, dlatego będę żałować, kiedy będę musiała przestać suszyć, lub używać tylko dyfuroza... A po jonizacji są takie gładkie i proste Po godzinie falują się tylko z przodu.

Załączam zdjęcia, żebyście wiedziały jak to wygląda.
Pierwsze, to moje włosy zaraz po suszeniu z jonizacją. A drugie zaraz po użyciu dyfuzora (oraz przy włączonej jonizacji, która podobno rozprostowuje włosy, więc już nie wiem jak to jest...):
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg październik, jonizacja.jpg (38,8 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dyfuzor1.jpg (68,8 KB, 78 załadowań)

Album włosowy
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 17:07   #440
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Yukiri Pokaż wiadomość
Cześć

Spotkałam się niedawną z opinią, że moje włosy to dobry materiał na fale. Zaczęłam czytać o pielęgnacji tego rodzaju włosów i nie wiem co o tym myśleć...
W dzieciństwie miałam idealnie proste i gładkie włosy. Żadne loki się nie trzymały. Dopiero po pierwszym cieniowaniu (teraz mam ścięte raczej na prosto) zaczęły się wywijać na końcach, szczególnie z przodu, jednak z tyłu nadal są proste. Ogólnie, nawet po użyciu dyfuzora czy po papilotach, włosy zgarnięte do tyłu są oklapnięte. Fale trzymają się na kosmykach z przodu, a z tyłu się rozprostowują.

Nie wiem teraz czy zacząć pielęgnować włosy jakby były falami, czy dalej rozczesywać i dbać, aby były proste... Kupiłam sobie bardzo dobrą suszarkę z jonizacją, dlatego będę żałować, kiedy będę musiała przestać suszyć, lub używać tylko dyfuroza... A po jonizacji są takie gładkie i proste Po godzinie falują się tylko z przodu.

Załączam zdjęcia, żebyście wiedziały jak to wygląda.
Pierwsze, to moje włosy zaraz po suszeniu z jonizacją. A drugie zaraz po użyciu dyfuzora (oraz przy włączonej jonizacji, która podobno rozprostowuje włosy, więc już nie wiem jak to jest...):
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: czy po godzinie od suszenia, po którym włosy masz proste, zaczynają Ci się włoski falować? Jeśli tak, to myślę, że możesz mieć fale! Falowany tył to kwestia czasu i pielęgnacji, też sporo czasu musiałam poświęcić na to, by włosy z tyłu zaczęły falować, nie tylko z przodu. Włosy cieniowane faktycznie w większości wypadków lepiej się kręcą, dlatego jeśli zechcesz, możesz spróbować też w ten sposób wydobyć ich skręt.

Nie jestem ekspertem od suszarek, ale wydaje mi się, że: 1) dyfuzor pomaga wydobyć skręt, stąd fale się uwidoczniły; 2) suszarka na pewno się nie zmarnuje! Możesz za jej pomocą stylizować włosy na różne sposoby, np. używając samej jonizacji postawić na włosy proste i gładkie, a innym razem skorzystać z dyfuzora z jonizacją lub bez i postawić na fale. Jaką masz suszarkę? I ile kosztowała? Pytam, bo sama planuję kupić.

Włosy mogą się też rozprostowywać pod wpływem swojego ciężaru. Cieniowanie, kosmetyki utrwalające skręt (żele, pianki) mogą pomóc wydobyć i utrwalić fale na dłużej.
Stary 2012-10-27, 17:13   #441
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: czy po godzinie od suszenia, po którym włosy masz proste, zaczynają Ci się włoski falować? Jeśli tak, to myślę, że możesz mieć fale! Falowany tył to kwestia czasu i pielęgnacji, też sporo czasu musiałam poświęcić na to, by włosy z tyłu zaczęły falować, nie tylko z przodu. Włosy cieniowane faktycznie w większości wypadków lepiej się kręcą, dlatego jeśli zechcesz, możesz spróbować też w ten sposób wydobyć ich skręt.

Nie jestem ekspertem od suszarek, ale wydaje mi się, że: 1) dyfuzor pomaga wydobyć skręt, stąd fale się uwidoczniły; 2) suszarka na pewno się nie zmarnuje! Możesz za jej pomocą stylizować włosy na różne sposoby, np. używając samej jonizacji postawić na włosy proste i gładkie, a innym razem skorzystać z dyfuzora z jonizacją lub bez i postawić na fale. Jaką masz suszarkę? I ile kosztowała? Pytam, bo sama planuję kupić.

Włosy mogą się też rozprostowywać pod wpływem swojego ciężaru. Cieniowanie, kosmetyki utrwalające skręt (żele, pianki) mogą pomóc wydobyć i utrwalić fale na dłużej.
Mam tę suszarkę, polecam https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...83.html&next=1

Powiem tak: po suszeniu, kiedy włosy mam proste, przez jakiś czas są ok, ale szybko muszę zacząć nawijać je na palce, żeby się tak nie puszyły. Wtedy ładnie się wywijają.

Ok, zaczynam pielęgnację fal Myślę, że to jest to. Przecież gdybym miała proste włosy, to w żaden sposób by nie falowały.
Musze kupić siemię lniane. Szkoda, że o tej porze apteki są zamknięte... Bo tam je kupię, prawda?

Nie wiem tylko co zrobić z grzywką. Mam wysokie czoło, więc źle bez niej wyglądam. Falowana raczej nie będzie dobrze wyglądać.

Aha, no i muszę znaleźć dobrego fryzjera. Pójdę pocieniować włosy

Album włosowy
Stary 2012-10-27, 17:36   #442
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Mam tę suszarkę, polecam https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...83.html&next=1

Powiem tak: po suszeniu, kiedy włosy mam proste, przez jakiś czas są ok, ale szybko muszę zacząć nawijać je na palce, żeby się tak nie puszyły. Wtedy ładnie się wywijają.

Ok, zaczynam pielęgnację fal Myślę, że to jest to. Przecież gdybym miała proste włosy, to w żaden sposób by nie falowały.
Musze kupić siemię lniane. Szkoda, że o tej porze apteki są zamknięte... Bo tam je kupię, prawda?

Nie wiem tylko co zrobić z grzywką. Mam wysokie czoło, więc źle bez niej wyglądam. Falowana raczej nie będzie dobrze wyglądać.

Siemię lniane można kupić też w niektórych supermarketach.
Czy mokre włosy też falują czy są idealnie proste?
Sama mam falowane włosy i grzywkę, odpowiednia stylizacja grzywki (odbiegająca od stylizacji reszty włosów) sprawia, że jest prosta i nie faluje. Choć przyznam, że czasami się nie słucha i okrutnie odstaje!
Na początek możesz spróbować np. ugniatania po myciu, wysuszenia z użyciem samego dyfuzora, bez jonizacji. O rety, już jestem ciekawa efektów, toż to będą na pewno piękne falki!
Stary 2012-10-27, 17:51   #443
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
I wiesz, że dokładnie takie były? Moje włosy bardzo trudno nawilżyć, w zasadzie trudno zgadnąć czego potrzebują najbardziej, ale ostatni efekt mnie zachwycił! Zastanawia mnie jednak, czy to, jakie stały się w dotyku to była zasługa mocno nawilżającej, witaminowej odżywki, czy też tego, że moje serum na końcówki z dwoma lekkimi silikonami w składzie, tym razem użyłam też na długość włosów.
ja bym obstawiała silikon, ale to tylko dlatego, że tak u mnie właśnie działa
nie wiem, jak byłoby z "naukowym" wyjaśnieniem
Stary 2012-10-27, 17:59   #444
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
ja bym obstawiała silikon, ale to tylko dlatego, że tak u mnie właśnie działa
nie wiem, jak byłoby z "naukowym" wyjaśnieniem
Dzisiaj nie będę nakładać silikonu, a odżywkę przygotuję podobnie jak ostatnio. Jednak dzisiaj dodatkowo olejuję, więc efekt też może być inny. Zobaczymy. Lubię takie eksperymenty.
Stary 2012-10-27, 17:59   #445
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:

może grzywka na bok?, tak jak TU, TU albo TU
Stary 2012-10-27, 18:43   #446
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Siemię lniane można kupić też w niektórych supermarketach.
Czy mokre włosy też falują czy są idealnie proste?
Sama mam falowane włosy i grzywkę, odpowiednia stylizacja grzywki (odbiegająca od stylizacji reszty włosów) sprawia, że jest prosta i nie faluje. Choć przyznam, że czasami się nie słucha i okrutnie odstaje!
Na początek możesz spróbować np. ugniatania po myciu, wysuszenia z użyciem samego dyfuzora, bez jonizacji. O rety, już jestem ciekawa efektów, toż to będą na pewno piękne falki!
Mokre włosy są idealnie proste jedynie po rozczesaniu. Potem falują tylko z przodu, z tyłu nadal są proste...
Sprawa wygląda tak, że z przodu mam pocieniowane włosy, a reszta jest ścięta na prosto. Może więc jest to kwestia właśnie cieniowania. Zapiszę się do fryzjera
Załączam zdjęcie sprzed kilku lat, kiedy miałam krótkie, pocieniowane włosy i często je rozczesywałam w ogóle o nie nie dbając. Używałam jedynie szamponu do włosów przetłuszczających się.

Cytat:
może grzywka na bok?, tak jak TU, TU albo TU
Mam już grzywkę na bok Zobacz sobie na zdjęciu, które załączyłam poprzednio, widać na tym, gdzie użyłam dyfuzora.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kilka lat wcześniej.jpg (26,8 KB, 35 załadowań)

Album włosowy
Stary 2012-10-27, 18:50   #447
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Mokre włosy są idealnie proste jedynie po rozczesaniu. Potem falują tylko z przodu, z tyłu nadal są proste...
Sprawa wygląda tak, że z przodu mam pocieniowane włosy, a reszta jest ścięta na prosto. Może więc jest to kwestia właśnie cieniowania. Zapiszę się do fryzjera
Załączam zdjęcie sprzed kilku lat, kiedy miałam krótkie, pocieniowane włosy i często je rozczesywałam w ogóle o nie nie dbając. Używałam jedynie szamponu do włosów przetłuszczających się.
Ooo, widząc to zdjęcie, rozbudziła się moja ciekawość, jak Twoje włosy będą wyglądać i falować po cieniowaniu! Pamiętaj, że włosy czasem tez muszą przyzwyczaić się do skrętu, trzeba dobrać odpowiednią pielęgnację, poznać co lubią włosy, ale z czasem jest coraz lepiej.
Grzywkę da się ujarzmić, ja z czasem też zaczęłam sobie z nią radzić.
Stary 2012-10-27, 19:03   #448
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Ech... teraz widzę, że zmarnowałam ponad rok pielęgnacji. O tak, od zeszłorocznych wakacji intensywnie dbam o moje włosy, ale zajmuję się nimi tak, jakby były proste. Kogo ja oszukuję, przecież proste nie są.
Jutro lecę kupić siemię lniane (na szczęście jedna apteka jest wtedy czynna), włosy myję w poniedziałek rano, więc żel będzie gotowy.
Koniec z prostymi włosami... Zacznę używać dyfuzora. I w poniedziałek zapiszę się do fryzjera, może uda się już na 2 listopada.

Ale wiecie co, cieszę się Zawsze marzyłam o falach. Niestety efekty nie mogą być natychmiastowe. Jakoś ścierpię początki

Album włosowy
Stary 2012-10-27, 19:12   #449
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam już grzywkę na bok Zobacz sobie na zdjęciu, które załączyłam poprzednio, widać na tym, gdzie użyłam dyfuzora.
faktycznie masz grzywkę z boku

jak widzę to zdjęcie w krótkich, to masz taki typ włosów jak ja
Stary 2012-10-27, 19:19   #450
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
jak widzę to zdjęcie w krótkich, to masz taki typ włosów jak ja
Co Ty mówisz, przecież masz takie piękne włosy, że aż się ślinię!
Jeśli doprowadzę je do takiego samego stanu, to będę wniebowzięta!

Album włosowy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości