|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
![]() Dokuczał mocno? U nas było mega marudzenie, ale bez gorączki na szczęscie, jeden wyszedł po drugim ![]() My też zakładamy rajtuzki jak idziemy na dwór a na to dresik lub jeansy. Skarpetki obowiązkowo, dośc grube. Buty... wszystkie ściągałą, więc też nie inwestuję w jakies porządne i markowe, bo nie ma to sensu na ten moment. U mnie otworzyli ostatnio sklep BARTEK, wiec pewnie tam kiedys zajrzę. U mnie piersi są jak przed ciąża, ale ja nie karmię od 3 miesięcy. Trochę sflaczałe się zrobiły i to mi się nie podoba ![]() ![]() Libido ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
![]() A czytałas mozę Krajewskiego? Bo ja w zasadzie nie ale słyszałam, że dobre ksiązki ![]() Co do sukienek to ja też nie lubię ich zakładac Hani bo się podwijają, te guziki z tyłu na pewno się wpijają w ciałko i jest jej po prostu niewygodnie. Ładnie to wyglada, ale na wieszaku w sklepie. Dla mnie - niepraktycze. Chrzestna Hani lubuje sie w kupowaniu sukienek, muszę jej powiedziec, zeby trochę przystopowała.
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-10-25 o 09:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4712 |
Zakorzenienie
|
nie opuściłam. jakoś brakuje mi weny na pisanie.. czytam dziennie.
Malwinka rośnie. Ostatnio coś charczała, byłyśmy u lekarza, płuca i oskrzela czyste. jak na złość u lekarza charczenie zanikło. na basen chodzimy ![]() Malwina nauczyła się ostatnio piszczeć, a teraz pluć. powoli kończy mi się macierzyński. urlop i po świętach do pracy... _agata wrzuć przepis ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- aaa no i znowu Malwinie się poprzestawiało i budzi się na jedzenie w nocy. albo o 3 albo o 5. choć na szczęście od kilku dni pozwala mi jeszcze potem pospać do 7. |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4714 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moniczka1302 i joss a Cooka czytałyście? Co was jeszcze wciągnęło i możecie polecić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4715 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny kiedy Wy czytacie te książki?
![]() ![]() Młoda śpi po 40/60 minut 2x na dzień , w tym czasie zawsze mam jakieś zajęcie- wieczorem też się zawsze znajdzie jakieś prasowanie czy gotowanie... narobiłyście mi ochoty , może poszukam czegoś tego Cooka bo nie natknęłam się nigdy na niego a widzę że obiecująco się zapowiada...może wieczorami zamienię prasowanie na czytanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4716 |
Zadomowienie
|
Doris przed ciążą duuużo czytałam, teraz w ramach relaksu jak mały śpi, zawsze to troszkę mózgownica odpocznie od komputera i pisków dziecia. A Cooka polecam, łatwe i przyjemne medyczne kryminały.
Ahhh i ja odpuściła wykorzystywanie każdej wolnej chwili na sprzątanie, prasowanie, mycie podłóg, wycieranie kurzy czy cokolwiek. Stwierdziłam, że mąż też może coś zrobić w domu, a nie tylko ja. Mi też się należy choć chwila odpoczynku i przyjemności. A w ogóle macie PS3? Gracie w coś przez sieć? Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-10-25 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4717 |
Wtajemniczenie
|
CZeść
![]() Jakiś kryzys u mnie przez ostatnie dni... Antoś jakiś się zrobił trudniejszy do usypiania. Wygina się i jęczy. A jak się go wyjmuje z kołyski na przewijak np (żeby mu poćwiczyć nóżkami żeby poszły bąki) to się cieszy. No rozwala taka huśtawka. I ja już jestem zmęczona trochę. W sumie Młody nie jest jakis absorbujący czy męczący,ale to chyba ta jednostajność, rozmemłanie domowe, kapcie i dresy... (mąż oczywiście sugeruje, żebym wobec tego założyła pończoszki i szpilki, od razu poczuję się lepiej ![]() Ale dzisiaj wieczorem usypiamy Żółwika i idziemy na koncert ![]() ![]() _agata, a ta asymetria w zasadzie z czym się wiąże? Bo jeśli niewielka i sam już tez odwraca się trochę w drugą stronę, to może sam sobie wyrówna? dziewczyny, jeśli chodzi o ciacho czekoladowe, to bardzo polecam to:http://www.kwestiasmaku.com/desery/c...e/przepis.html Jest IDEALNE Co do skarpet i butów. My dostaliśmy trochę takich uroczych bucików, ale w ogóle ich nie zakładamy - raczej skarpetki cieplejsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#4718 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() Wygląda apetycznie to ciasto ![]() Ja dzis robię cinnabon rolls ![]()
![]() |
#4719 |
Wtajemniczenie
|
A co to są cinnabon rolls?
A czy często wychodzimy... no cóż, rzecz względna. Kiedyś wychodziliśmy znacznie częściej ![]() To chyba jakiś "mamowy skok rozwojowy" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robiłam we wtorek. z musem jabłkowym - pycha |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4721 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
PS nie mam ![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
![]() zobacz - http://alebabka.blogspot.com/2012/01...rozdzowki.html to jest blog tej babeczki co w masterchefie występuje ![]() odkrylam go wczoraj ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- hmmm a robisz do tego tę polewę z serka?
![]() |
#4722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tż ma Xboxa, wkurza mnie bo tylko stoi i się kurzy. Chciałam schować do szafy ale stwierdziłam, że kupię jakiś aerobic na kinecta i trochę się poruszam ![]()
![]() |
#4724 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4726 | |||
Rozeznanie
|
Hej!
Ładna waga! ![]() ![]() Cytat:
Dzięki za radę! ![]() ![]() Cytat:
Hania po kaszce też puszcza śmierdzące bączki. Z kupą nie ma problemu. Zmienił się tylko kolor. ![]() Super! Drobinka z Ciebie... Tak- z 5. ![]() Cytat:
![]() Może jej się znowu poprzestawia? Jak samo się zepsuło to może się samo naprawi? ![]()
![]() |
#4727 |
Zakorzenienie
|
strasznie szybko mija... ale po powrocie do pracy czas jeszcze szybciej będzie pewnie leciał... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4728 |
Raczkowanie
|
Hej,
Nadrabiam was. U ans kiepsko z 2 tyg strasznego marudzenia mialyśmy, a teraz jeszcze doszedł katar. Byalm u lekarza narazie to tylko katar zrobilam krew i mocz wszystko ok. tez powoli wprowadzamy stałe pokarmy narazie byal amrchewka i jabłuszko. Towarzysko tez kiepsko zwlaszcza w tygodniu jak wszyscy pracuja, ale tez koleżanki nie są dzieciate. Co do ksiażek jak zaczne czytac to nie moge sie oderwac ja czytuje Cobena, Petersona teraz mam ksiażke Childa ale jeszcze nie zaczełam. Saga Zmierzch tez pochlonieta. Kończe dziewczynka mi sie obudziła. |
![]() ![]() |
![]() |
#4729 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Idę czytać ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4730 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=pola_m;37245405]CZeść
![]() dziewczyny, jeśli chodzi o ciacho czekoladowe, to bardzo polecam to:http://www.kwestiasmaku.com/desery/c...e/przepis.html Jest IDEALNE Dobre bo ja ostatnio też korzystałam z tej stronki bo naszła mnie ochota na sernik z malinami i czekoladą ![]() http://www.kwestiasmaku.com/desery/s...i/przepis.html Też polecam tylko z cukrem to jak ktoś nie lubi za słodkiego to można dać trochę mniej. Ogólnie to ja bym ciągle coś piekła co się mi porobiło ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- [QUOTE=_millena;37239182] są takie gondole, które są dostosowane do przewożenia w aucie, ale jak chcielismy kupić wózek i podjaraliśmy się taką właśnie funkcją, to sprzedawca nam odradził to rozwiązanie sugerując obejrzenie na youtube testów obrazujących wypadek z dzieckiem w takiej gondoli... nawet nie oglądałam. Wzieliśmy inny wózek a fotelik pożyczylismy. Witam! Wiesz nie będę się powtarzać ale tak jak już pisałam ile ludzi tyle opinii nam sprzedawca powiedział że to dobry wybór ale to nie ważne każdy sam decyduje co chce a czego nie. Rozmowa była czy są takie gondole i ja tylko odpowiedziałam że ja mam właśnie taką i jestem z niej bardzo zadowolona ale to moja opinia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4731 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale chętnie skrzystam z rad innych ![]() U mnie jeśli chodzi o kontakty towarzyskie to jest tak sobie ze względu na to, że moje najlepsze koleżanki nie mieszkają u mnie w mieście a teraz wszystkie mają małe dzieci, więc wybrać się do innego miasta to wyczyn. Moja jedna z lepszych koleżanek urodziła teraz bliźniaki, ale dopiero po nowym roku do niej pojedziemy, bo urodziły sie jako wcześniaki i lekarz zalecił zeby dopiero po 3 miesiącach zapraszać gości. Zostaje kontakt telefoniczny. Ale jeszcze powiem, że jak się z nikim nie widzę to się nie widze, ale jak już sie umówię to pech, ze nieraz np. 2 koleżanki mogą w jeden dzień i ostatnio taki dzień wizyt miałam, ale nie narzekam, bo fajnie tak bylo sobie poplotkowac ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4732 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uciskam pod sutkami kciukiem i palcem wskazującym jednej ręki, i lekko skręcam klatkę piersiową, a drugą ręką obracam głowę w kierunku przeciwnym do skrętu klatki i blokuje ją palcami o bark dziecka. Też 4 razy dziennie (dzisiaj ćwiczyliśmy 10, 12, 14 i będziemy o 16), 4 razy każdą stronę, po 45 sekund. Do tego mamy stymulację dużych stawów co najmniej 4 razy dziennie, nie częściej niż co godzinę, ale to mi akurat przy przewijaniu wypada ![]() Obrotów zaleconych nie mamy, ale i tak od dawna z Maćkiem sporo ćwiczymy, bo i na piłce, i obroty, skręty, przekręty... dużo ruchu od początku. Dzisiaj nieie było najgorzej. Maciej popłakiwał, ale nie był to taki płacz jak u fizjoterapeuty. Ten gość to bardzo dobry specjalista, przez lekarzy w Szpitalu gdzie pracuje też chwalony. To specjalistyczny szpital dziecięcy więc myślę, że byle kogo nie zatrudniają... Musimy tylko sobie nowy rytm dnia ustalić... chyba muszę wcześniej wstawać żeby być już gotową jak Maciej się obudzi. Bo od jakiegoś czasu on się budzi na karmienie 6-7 i idziemy dalej spać. W tym tygodniu śpimy do 9-9.30, a jak szliśmy we wtorek do fizjoterapeuty to musiałam go przed 10 obudzić. Zrobiłam jeszcze jedną rzecz żeby sprawdzić czy faktycznie to unieruchomienie go denerwuje. Przytrzymałam go przez pewien czas, strasznie się denerwował. Staram się wierzyć, że go to nie boli. Aha, nie można go uspokajać podczas ćwiczeń, nie można do niego mówić, rozbawiać, zabawiać, uciszać, nic... muszę o tym poczytać. Dzisiaj czasami złapał sznurek od moich spodenek, to może dzięki temu spokojniejszy był... Piękne ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Asymetria objawia się lekko spłaszczoną główką z jendej strony (tej na którą chętniej kładzie) i wyginaniem ciała w łuk w jedną stronę. W drugą też wygina, ale mniej chętnie. Co ciekawe, jak się pierwsze razy na brzuch obrócił to właśnie przez tę "drugą" mniej lubianą stronę... Kurczę, żadnych butów nie mam i nie zamierzam mieć póki co. Tylko skarpety. Każde buty to unieruchomienie stópek malucha, a teraz tego nie powinno się robić... tak też tweirdzą specjaliści. A jak zimno, to dodatkowe większe skarpety zakładam...
![]() ![]() |
![]() |
#4733 | ||
Rozeznanie
|
Ale ładnie wyglądacie
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Sprzątać sprzątam , ale tylko to co konieczne. Jak jest, np. naśmiecone na podłodze i mówię mężowi żeby sprzątnął to mówi że jemu to nie przeszkadza ![]() ![]() joss po aerobiku super ![]() ![]() ![]() Zaliczyliśmy pierwszy spacer w spacerówce. Maksiowi się podobało, oparcie ustawiłam na pierwszy stopień, prawie na płasko tylko lekko uniesione. Najpierw obserwował drogę a potem zasnął ![]() Słyszałyście że jutro śnieg ? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4734 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() super fotka! ładnie wyglądacie! a TWój mały to całkiem spory chłopak na tym zdjęciu ![]() Cytat:
![]() dzięki ![]() kurcze ja to jeszcze nigdy żadnych zdjęć nie wstawiałam ![]() ![]() jejku nieźle czytacie! ja żeby coś więcej poczytać to muszę być wyspana, inaczej zaraz zasypiam ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4735 |
Zakorzenienie
|
A, przepis na ciasto czekoladowe z serem i malinami
![]() ciasto "poduszki" blacha ok. 28x40 cm Ciasto kakaowe 5 dużych jajek (jak małe to 6) 220 g mąki 180 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 4 pełne łyżki gorzkiego kakao 125 ml wody Masa serowa - wszystko wymieszać dokładnie 500 g twarogu śmietankowego 5 łyżek mleka 1 opak. budyniu śmietankowego (w proszku) 100 g cukru Rozdzielic jajka. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę. Żółtka ubic na puszysta pianę z drugą połową cukru, dodać olej i wodę, zmiksować. Białka wmieszac do zoltkowej masy. Przesiac make, kakao i proszek do pieczenia do reszty, wymieszać. Blacheę wylozyc papierem, wylac na nia ciasto i wygladzic. Mase serowa przelozyc do woreczka, uciac rog i wyciskac na kakaowe ciasto tworzac kwadraty. Na przecięciu pasków sera powtykać maliny. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok. 35-40 min. (Ciezka masa serowa opadnie na dol, ciasto kakowe sie uniesie, tworzac w ten sposob "poduszki" )
![]() |
#4736 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cześć!
Dalej mnie martwi niby katar Kaja ![]() ![]() Maks też dziś gorzej, kaszle bardziej. Jak do jutra sytuacja się nie zmieni, to biorę ich do lekarza. Cytat:
A dlaczego nie można dziecka uspokajać ani zabawiać? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Nie widzę, żebyś martwiła się czymś szczególnie na zapas! W podobnej sytuacji też bym obmyślała i próbowała tak jak Ty różnych sposobów wcześniej, żeby być przygotowanym i mieć obczajone, co i jak ma być, kiedy będę musiała z kimś dziecko zostawić. Fajnie, że z tego wesela będziesz mieć tak blisko, możesz się spokojnie pobawić, a z butlą możecie spokojnie zaczekać do stycznia, jak sama stwierdziłaś ![]() Duuuży chłopak! ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Widocznie jakoś jej marchewka nie leży ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ten nuna ciekawy, ale cięższy, wydaje mi się, że oparcie bardzo mało się obniża i jeszcze zdziwił mnie ten system skladania budki do środka siedziska... Jeśli będziemy w deszczu składać szybko wózek, żeby wrzucić do bagażnika, to zmoczy się siedzisko... Takie jak Buzz zdecydowanie odrzucam ze względu na wagę. Z manną nie wiem, do niedawna przecież takie maluszki jej nie dostawały, ale pewnie to możliwe... Ale buziak dla mamy! ![]() ![]() Ja też posiadaczka xboxa z kinectem. Do ćwiczeń i tańczenia super! Wkurzam się na siebie, że tak rzadko zbieram się do poćwiczenia ![]() Czeka mnie coś takiego... Jak jest po zabiegu? ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Żałuję, że my nigdzie nie możemy wyjść z tż, ale co zrobić, skoro moja mama, jak Wam już czasem wspominałam, nie jest w ogóle zainteresowana młodszym wnukiem, nie zajmuje się nim ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4737 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a nie można tego rehabilitować metodą ndt-bobath? z tego co wiem mniej drastyczna a chyba też skuteczna bo nam pomaga a też był problem taki jak u Was... my chodzimy do Ośrodka Wczesnej interwencji Na Stoku. No nie wiem, wyginanie w literkę C, spłaszczona główka, przekręcała głowę właściwie tylko w lewo i jeszcze jedno mniejsze oczko i problem z unoszeniem głowy- właściwie został jakiś ślad tej asymetrii ale tylko ślad-ja jestem zadowolona... tylko my chodzimy właściwie od 2 miesiąca życia a może w tym wieku to juz metoda Vojty . w każdym razie ja polecam Ci tam zajrzeć- my chodzimy do rehabilitantki p. Ani i polecany jest tam neurolog dr Gołąbek, my niestety byliśmy na 1 wizycie u innej babki- nie polecam ![]() tylko oczywiście skierowanie od pediatry trzeba mieć- na wet jak zamierzasz ćwiczyć m. Vojty to za wizytę tam i tak nie płacisz Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-10-25 o 16:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Slodko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4739 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cooka nie czytałam, również sprawdzę o czym tam pisze, dzięki ![]() Cytat:
Nie mam PS3. Chciałam sobie zakupić rok temu na święta, ale doszłam do wniosku, że przy dziecku i tak będzie leżeć i się kurzyć ![]() Mowa była o skarpetkach i bucikach. Jeśli chodzi o mnie, to buciki jeszcze w ogóle nie były używane i na dzień dzisiejszy traktuję je jako zbędne. A co do skarpetek - u mnie w domu jest dość chłodno, więc jak zakładam cienkie półśpiochy, to często zakładam również cienkie skarpetki, a jak ma ubrane getry czy coś podobnego, to grubsze skarpetki ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4740 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do ósemek za każdym razem musiałam brać 3 dni zwolnienia lekarskiego. A więc u mnie to wyglądało tak: najpierw jechałam na prześwietlenie, później doktor umawiał mnie na zabieg. Za pierwszym razem było nieciekawie. Oczywiście wszystko w znieczuleniu. Ząb był bardzo oporny, pękł w trakcie dłutowania, strasznie się doktor siłował i przez to wyżywał na mojej szczęce. Jak znieczulenie puściło to z bólu prawie po ścianach chodziłam (ale to było przed porodem, miałam więc inne wyobrażenie o bólu ![]() Za to z drugą było o niebo lepiej. Zabieg poszedł gładko. Nie musiałam brać w ogóle tabletek przeciwbólowych. Opuchlizna śladowa. Także chyba zależy od tego jak ząb jest oporny na usunięcie. Im więcej się doktor pastwił nad szczęką tym gorzej po zabiegu. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.