|
|
#4471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Króliczek Miniaturka IV
Farram, słodziak z Twojej małej
Ale ja także uważam, że jest zbyt okrąglutka. Koniecznie mniej karmy, a więcej warzywek, sianko do woli.
|
#4472 |
|
Zadomowienie
|
Ważny jest też rodzaj karmy - mieszanki z ziarnami i kolorowymi chrupkami są bardzo kaloryczne i niezdrowe. Dobrej jakości granulat jest dużo lepszym wyborem.
![]() Warszawskie bezdomniaki proszą o pomoc: http://www.kroliki.net/pl/aktualnosc...ow-w-warszawie Przypominam też o adopcjach uszaków: http://adopcje.kroliki.net/
|
|
#4473 |
|
Zakorzenienie
|
Farram śliczna
|
|
#4474 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, mam problem...Mój uszak od jakiegoś czasu nie chce jeść siana, już próbowałam kupować różne rodzaje, dostawała suszone z pola ale od jakiegoś roku jej zainteresowanie sianem spadło prawie do zera. Wydaje mi się, że to niezbyt dobrze.
Ona je siano tylko czasami jak ją pokarmimy albo jak ma świeże w dużej kuwecie ![]() A co do adopcji to ja się zraziłam...chcieliśmy ostatnio adoptować do naszej uszolki drugą to nam odmówili.. |
|
|
|
#4475 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jakiś powód odmowy podano?
|
|
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
ciriness, mam ten sam problem. tylko, że u mnie, niechęć do jedzenia siana jest związana z przodozgryzem :/ także wysiewam swojemu uszakowi trawę, lucernę, rzeżuchę żeby chociaż to jadł. poluje na jakąś mieszankę ziaren jakichś polnych roślin, ale nigdzie nie ma :/ (bo po co niby chwasty siać :P)
|
|
|
|
#4477 | |
|
Zadomowienie
|
Stwierdzili, że dwie samiczki się nie dogadają. A ponadto skoro nasza nie jest wysterilizowana to nawet samca możemy dostać tylko na DT na początek (a potem wiadomo, różnie się może skończyć, serce by mi pękło jakbym miała uszaka nawet po kilku dniach komuś oddać).
Z jednej strony rozumiem, że pewnie takie skrupulatne i długie procedury wynikają z kiepskich doświadczeń ale z drugiej strony chyba lepiej oddać uszaka do kochającego domu niż trzymać po kilka, kilkanaście królasów w jednym DT? Cytat:
Ona je kiełki różne (najbardziej lubi słonecznika), mieszanki listków etc. lubi średnio, trochę tam mniszka czy skrzypu też zje, ale tego siana dużo za mało. Wszędzie pisze, że siano i woda to podstawa żywienia królika a ona nie zje siana eh... BTW Patrzę na Kulkę Farram87 i zastanawiam się czy aby moja Filipka nie jest otyła. Co prawda weterynarz mówi, że nie ale ona większa jest od Kulki
Edytowane przez ciriness Czas edycji: 2012-10-25 o 19:55 |
|
|
|
|
#4478 |
|
Zakorzenienie
|
a ile waży? bo niby mój pasztet gruby też nie jest, ale jak byłam z nim ostatnio u pani weterynarz, to stwierdziła, że tak z 200 gram mógłby zrzucić. jeżeli królik sam się cały myje, boczki mu się nie robią i ma talię, to bym jeszcze z dietą nie szalała. jak Cię martwi "kulkowatość" królika
, to bym ograniczyła słodkie przysmaki i dawała więcej suszek, i warzywek.
|
|
|
|
#4479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak wszyscy domownicy i króliki żyją w stresie, trzeba pamiętać o zamykaniu drzwi, zdarza się, że króliki się pobiją, bo ktoś zapomni o zamykaniu drzwi od pokoju, króliki czują się nawzajem i obsikują i bobkują na potęgę Kocham oba i na pewno żadnego nie oddam, ale patrząc na powody, z jakich ludzie oddają zwierzęta, to jestem wyjątkiem. Dlatego nie dziwię się SPK, że odmawia adopcji w tym przypadku. Dziewczyny zajmują się tym od lat i przez ten czas udoskonalały system adopcji, te procedury nie są wzięte z kapelusza Największe powodzenie przy zaprzyjaźnianiu daje połączenie wykastrowanego samca z wysterylizowaną samicą - jesli komuś zależy na adopcji i na szczęściu swojego zwierzaka, to respektuje to i już...
|
|
|
|
|
#4480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przy adopcji zafałam pośrednikowi adopcyjnemy,kto jak nie oni znają się na rzeczy
|
|
|
#4481 |
|
Zadomowienie
|
Chcieliśmy się z Frankiem przywitać z wszystkimi miłośnikami miniaturowych kjiuków
|
|
|
|
#4482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ciągle nie mam warunków... Próbowałam rozmawiać z teściową, ale jest przeciwna "gryzoniowi" I żyję wspomnieniami o mojej Kubusi
|
|
|
#4483 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko ona kurcze wskakuje na wersalke, biega po domu jak oszalała więc w sumie się nie wydaje za dużo ale na wszelki wypadek ograniczyliśmy jej ilość karmy.Cytat:
Szkoda żeśmy naszej nie wysterylizowali. W ogóle z tą sterylizacją dziwna sprawa bo każdy weterynarz (3 ich było) właściwie nie polecał, a nawet ta klinika Uniwersytecka co SPK nam poleciło powiedziała, że nie ma sensu sterylizować królika dla widzi mi się czyli jak np. my chcemy dlatego żeby kogoś jej dobrać... Z drugiej strony wszędzie piszą, że jest to nie tyle potrzebne co konieczne ze względu na choroby Cytat:
Śliczny jesteś!
|
|||
|
|
|
#4484 |
|
Zakorzenienie
|
moj Julek rzadko juz siedzi w klatce, znaczy tym dole, bo on i tak ma caly pokoj dla siebie, a po kastracji i chorobie, w ogole sie wyciszyl i siedzi na kocykach , jest kartonami do sikania, kuwetami obstawiony i tak szukalam legowiska mu jakiegos i natrafilam na taka kuwete
![]() http://animalia.pl/produkt,24295,eko...0-x-14-cm.html
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#4485 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym uważała z wszelkimi farbowanymi rzeczami dla królików.Ostatnio moja Chmurcia
dorwała się do kolorowegu pudła z kartonu i efekt jest taki, że mamy krwawe rany wkoło pysia. Pudło zabrane,pysio kilka razy dzienie przemywałam przegotowaną wodą i ranki już zaziarnowane,ale co najadłam się strachu to moje
|
|
#4486 |
|
Zakorzenienie
|
moj w ogole przestal byc jaki byl, wyciszyl sie na maksa, pewnie zostanie mu juz w pamieci to jezdzenie do weta przez prawie 2 miesiace
kiedys lubil poprzesuwac, podgryźć, cale szczescie oprocz kabli, a teraz spokoj, jak inny krolik
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#4487 |
|
Zakorzenienie
|
ale tu cicho ostatnio
![]() niestety nasz Pixel kilka miesięcy temu odszedł tż już nie chce więcej żadnego królika... a szkoda
|
|
#4488 |
|
Zakorzenienie
|
oj przykro mi
|
|
|
#4489 |
|
Zakorzenienie
|
Brydzia_, do czasu, zobaczysz
też nie chciałam, bo musiałam przechorować ten okres. a teraz sobie nie wyobrażam życia bez mojej łazęgi i kombinuje jakby tu dokoptować jeszcze 2 królicze armagedony
|
|
|
|
#4490 |
|
Raczkowanie
|
Ja też kiedyś chorowałam na królika
Ale jakoś tak wyszło że nigdy sobie nie kupiłam... Ale książki już czytałam
|
#4491 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam baraninkie-Funia(chwaliłam się nim kiedyś),miałam kiedyś lewka -Szopenka odszedł latem.
---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Zaczynałam kiedyś tak jak Ty-przewertowałam cały net,przeczytałąm kilka książek dopiero zdecydowałam się na moje uszki.Najpierw jeden a 2 lata póżniej drugi
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
Funia
moja psinka pierwsza na swoim, z męzem, miala tak na imie, 2 miesiace temu odeszla, ale 17 lal prawie żyła...
|
|
|
#4493 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
matka moich psów miała na imie Funia.Mam sentyment do tegi imienia![]() 650.jpg 1072.jpgprzypominamy się
1.06.18 r-dieta od dietetyka czas start! Waga;ok75 kg/158 cm. Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2012-12-17 o 07:46 |
|
|
|
|
#4494 | |
|
królikoholiczka
|
Cytat:
|
|
|
#4495 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#4496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam teraz świnka co sie zowie Funio
|
|
|
|
#4497 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie sądziłam,że to imie jest tak popularne
![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Dziękujemy za komplementy Mój Funiol ma dziś jakąś głopawkie-wskakuje do klatki i wyskakuje,kilkanaście razy pod rząd.W klatce biega od brzega do brzega i jak torpeda wyskakuje z niej.Skąd u niego tyle energii?na codzien to kanapowy leniuszek może poczół magie świąt?
1.06.18 r-dieta od dietetyka czas start! Waga;ok75 kg/158 cm. Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2012-12-18 o 07:56 |
|
|
|
#4498 |
|
królikoholiczka
|
Mój Pysiol o 4rano biega w klatce w kółko i tak codziennie
|
|
#4499 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja swojego żadko słysze w nocy-raczej jest grzeczny(albo ja tak twardo śpie
)wczoraj tylko powera dostał.Teraz leży pod komodą i patrzy w jeden punkt
|
#4500 | |
|
królikoholiczka
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.

Ale ja także uważam, że jest zbyt okrąglutka. Koniecznie mniej karmy, a więcej warzywek, sianko do woli.

, to bym ograniczyła słodkie przysmaki i dawała więcej suszek, i warzywek.

Próbowałam rozmawiać z teściową, ale jest przeciwna "gryzoniowi"