|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki za objasnienie! Chyba poczekam z tym, aż przestanę karmić... Oby tylko 8ka zechciała poczekać i nie dawała mi się we znaki ![]() ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- A chcesz założyć nowy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4742 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Jesteśmy po wizycie w centrum rehabilitacji iiiii Borys prawie wypędził napięcie mięśniowe, jest ponoć wiotki jak gałązka
![]() Cytat:
![]() U nas pozwalają go zabawiać, czyli odwracać uwagę. Jest dobrze jak pracuje ciałem, ale nie jakoś mega nerwowo. Ale dobrze też jest jak mamy relaksik. NIE WOLNO natomiast zabawiać go w taki sposób aby go dotykać lub aby on coś chwytał w tym czasie. Kiedyś łaskotałam go włosami i jak to zobaczyła terapeutka to zbladła ![]() Lekarka twierdziła także, że teraz jest spokojniejszy bo te ćwiczenia mu pomagają, a ja myślę, że on się po prostu przyzwyczaił. Jeszcze Ci muszę coś napisać, zrobisz z tym co będziesz chciała. Powiedziano mi dziś, żebym nie chustowała i nie nosiła syna w nosidle przynajmniej do 7mego mca życia. Ja faktycznie nie zamotałam Borysa ani raz odkąd chodzimy na rehabilitację, gdyż taki dostałam przykaz. Do tego jeśli nosimy się na rękach to tylko tylem do siebie z nogami podciągniętymi w kierunku brody - nie na żabkę jak w chuście. Do tego najlepiej leżeć i leżeć i leżeć (łatwo powiedzieć) i jak najmniej czasu spędzać w leżaczkach. :/ Lekarka mi powiedziała, że u nas dużo dało to , ze Borys spędzał więcej czasu na macie w pozycji leżącej. Co wymagało ode mnie szczególnie dużego poświęcenia - nie za wiele mogłam wtedy zrobić. Oczywiście lądował w huśtawce czy leżaczku, bo czasem nie dawałam rady, ale nie wkładałam go tak często jak kiedyś. Poczytaj o tym, może zapytaj swojego lekarza. Szkoda by było gdyby chustowanie cofało rehabilitację. Jeśli zaś chodzi o ćwiczenia Bobath , my częściowo też je stosujemy, tylko metoda Vojty jest po prostu skuteczniejsza, aczkolwiek najmniej przyjemna dla dzieci. PODOBNO bezbolesna a powodująca zdecydowanie większy dyskomfort u pacjenta. My trafiliśmy dość pozno na rehabilitacje, troche z mojej winy, więc nie mialam smiałości dyskutować , po prostu chciałam jak najszybciej pomóc dziecku. Teraz jest na prawdę świetnym, radosnym chlopcem, który rozwija się adekwatnie do swojego wieku. nooo rozpisałam się ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ja dzisiaj kazałam sobie naładować Move'y z ps3 i też sobie chciałam poćwiczyć z wirtualna pięknością , ale mąż zapomniał ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4743 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
My 3 razy byliśmy u pediatry z katarem, za każdym razem osłuchowo czysto więc nic nie można było poradzić, poza Nasivinem, a to i tak krótko można. W końcu katar ustąpił. Widzisz, ja do lekarzy też z dystansem podchodzę. Ten fizjoterapeuta ma bardzo dobre opinie, sama przecież poszłam. Wykorzystałam to skierowanie, które mi pani starsza dała, tylko ona na coś innego, co zresztą już minęło. A żaden z pediatrów nie mówił żeby z tą asymetrią iść na leczenie. Coś mnie tknęło, i sama nie wiem... Wiesz... takie dylematy matki. Kto to zrozumie jak nie inna matka? ![]() Cytat:
Dzisiaj dzwoniłam jeszcze do ośrodka rehabilitacji dziennej na Szajnowicza, mają tam neurologa, przyjmują na NFZ, chyba podjadę żeby skonsultować. Cytat:
No własnie Maciek się dziś uspokoił podczas jednej sesji, ale to wtedy kiedy złapał za sznurek u moich spodni... czyli źle, że mu na to pozwoliłam. ![]() Mąż się dzisiaj przypatrywał ćwiczeniom i ewidentnie Maciek reaguje krzykiem na unieruchomienie. Nic go nie boli, tylko to unieruchomienie go denerwuje. Co do chustowania. Fizjoterapeuta też nie patrzył przychylnie jak Maćka motałam, też nakazał noszenie przodem do świata, tak jak piszesz, ale nóżki odwiedzione, jakby na żabkę. Na pewno nie do brody. Z kolei przekopałam Internet pod kątem wypowiedzi Zawitkowskiego, i on jak najbardziej jest ZA chustowaniem... mam wodę z mózgu. ![]() Mnie na stole jest wygodniej, widzę też, że Maciek pracuje nogami, spina mięśnie. Widać, że coś się dzieje z jego ciałem. Ehhh... sama polazłam do tego fizjo, a teraz chyba szukam dziury w całym. Chyba oczekiwałam potwierdzenia, że wszystko jest w porządku, że ćwiczenia nie są potrzebne...
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja uważam, że bardzo dobrze, że leczycie tą asymetrię, nic w przyrodzie nie ginie i kiedyś Maciek mógłby mieć jakiś problem związany z niedoleczeniem. Wierzę, że CI się odechciewa, mnie kiedyś rehabilitantka powiedziała, że nie dziwi mi się, że nie za bardzo mam ochotę ćwiczyć z dzieckiem. Ale to mija z czasem. Matka przyzwyczaja się do tego rodzaju płaczu, a dziecko do ćwiczeń i jest lepiej ![]() Jeśli chodzi o to noszenie, to tu bym też nie przesadzała, ja myślę, że najważniejsze jes to , żeby był tyłem do naszego ciała i żeby zwracać uwagę, aby dziecko nie było przechylone albo skręcone w którąś ze stron , tylko miało ciałko ułożone pionowo, wówczas nie pogłębia się asymetria. Nam właśnie takie ułożenie nóżek, czyli "pod brodę" (chociaż defacto to nie jest tak na prawdę pod brodę, tylko w jej kierunku heh) pomaga wyprostować ciało Borysa. Mnie lekarka jeszcze powiedziała, ze chłopców nie powinno sie nosić w ten sposób aby podpierać ręką jajeczka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Po tym co piszecie cieszę się że nie musieliśmy korzystać z Vojty ![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
polecam Ci iść ![]() Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-10-25 o 19:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4747 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co z tym wędzidełkiem dalej ?? przypomnisz mi jakie miałaś problemy z kp? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Wam bardzo dziewczyny! ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- A tak w ogóle to zima chyba idzie, moje koty śpią przytulone do siebie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4749 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, że się wtrące ale tak sobie czytam i zauważyłam, że Millena napisała, że jej rehabilitant powiedział aby nie nosić dzieckka w nosidle, a ja z moim synkiem chodzę na reh z powodu asymetrii napięcia i mi z kolei powiedziano żeby jak najwięcej czasu spędzał zarówno w nosidle jak i foteliku samochodowym żeby go wkładać w ciągu dnia. Jedyne to kazali odstawić leżaczek bujaczek. Także jak widze to co rehabilitant to inna metoda. Mojemu synkowi pomaga także ja się stosuje. Może to chodzi co któremu dziecku dokładnie dolega i jakie grupy mięśni należy rozluźnić? hymmmm sama nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Generalnie decyzja należy do nas, może to powodować wady wymowy ale nie musi...można naciąć ale przymusu nie ma. w poniedziałek idziemy do laryngologa i będziemy mysleć ale chyba wolimy to zrobić jak jest taka mała a nie czekac jak faktycznie jakieś wady wymowy będą - myślę że starsza będzie to jeszcze gorzej przechodzić... ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
![]() powodzenia! ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4751 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeśli chodzi o nosidło, to ja dziś specjalnie zapytałam, ponieważ lekarka miała na ścianie zawieszoną fotę dziecka w nosidle i myślalam, ze może mi poleci jakieś, natomiast odpowiedz byla prosta, w przypadku Borysa - kategoryczne NIE dla chust i nosideł do ukończenia 7mego m-ca życia . Byc może dzieci z mniejszym napięciem albo mniejszą asymetrią mogą byc noszone w nosidłach. Nie jestem ekspertem, aczkolwiek patrząc na ulożenie ciała w takich nosidłach i w nieumiejętnie zamotanych chustach zastanawiam sie czy to takie zdrowe faktycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4752 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4753 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- a napiszesz coś więcej o sobie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4754 |
Wtajemniczenie
|
Tak szybko rzuciłam okiem, bo już strasznie późno, a ja dzisiaj jakaś niewyrobiona jestem...
![]() kism ten katar to może są wiotkie chrząstki w nosie? Nam lekarka coś takiego mówiła jak byliśmy u niej, tylko że Seba miał wtedy jakieś 3 miesiące. Bo też miał coś takiego, szczególnie kiedy leżał (zwłaszcza w nocy), takie jakby charczenie, chrumkanie, jakby miał zablokowany nos tam głęboko, a przy odciąganiu nic nie wychodziło. Teraz już praktycznie tego nie ma, samo przeszło. U nas na pewno to było to, a nie katar, może u Was też? Co do czytania książek to ja pisałam, że czytam przy odciąganiu, czyli w jednej ręce laktator, w drugiej grzechotka i majdam Sebie przed oczami, a przede mną książka i czytam ![]() ![]() ![]() Acha no i dziekuję za miłe opinie odnośnie moich szydełkowych wypocin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4755 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4756 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Zakorzenienie
|
założyć mogę
![]() a mamy jakiś tytuł? |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Z dobrych wieści, Szymon po raz pierwszy od 1,5 miesiąca obudził mi się tylko raz w ciągu nocy ![]() ![]() I od kilku dni nie wychodzi mu piszczenie tylko zaczyna "gadać" i wychodzi mu coś w stylu "daj, baj, nie", przeokropnie urocze to jest ![]() Idę oporządzić smyka, bo mnie woła z łóżka "ajajaj majaajaja" ![]() Ahhh i Kism, u nas z katarem podobnie i też samo minęło. Ja psikałam, odciągałam i smarowałam pod noskiem delikatnie maścią majerankową. |
![]() ![]() |
![]() |
#4759 |
Raczkowanie
|
Na imię mam Natalia, mam 24 lata. Termin porodu miałam na 29.05.2012 a urodziłam 07.06.2012 wielkiego klocka 4600g i 61 długi. Silami natury. Poród miałam długi bo 14 godzin skurczy, ale obsługa personelu w szpitalu suer także nawet mimo okropnego bólu co jakiś czas żartowaliśmy. Chociaż nie powiem że mam traume i więcej dzieci mieć nie chcę. Mój synek mam na imię Antoś i ma już dwa ząbki i widać że u góry już się robią białe dziąsełka także pewnie nie długo wyjdą nowe.
Co do książek to j ostatnio skoończyłam czytać Sage o Ludziach Lodu. Naprawdę fajne z tym, że cała Saga ma 47 tomów więc nie wiem czy wam się chce ![]() To chyba tyle o mnie....... |
![]() ![]() |
![]() |
#4760 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Jestem wykończona, jest coraz gorzej u nas w nocy. Hania zamiast zacząc przesypiac noce, coraz częsciej się budzi ![]() Dziś obudziła się o 24, 2, 4 i 6 - to trochę dużo jak na 5 mieisięczne dziecko ![]() Wiem, że pewnie nic na to nie da się poradzic, ale mam nadzieję, że to minie i to szybko ![]() Sama nie wiem, ale mam pewne obawy co do zachowania Hani w ostatnich dniach: mocno się pręży, odchyla głowę do tyłu, ma sztywne nogi, że cięzko ją czasem rozebrac, napina je -czy mogę to uznac jakos objawy napięcia mięśniowego??????
#4761 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pisałyście niedawno o szamponach przeciwłupieżowych, ale nie mogę tego odnaleźć
![]() ![]() No i jeszcze jedna sprawa. Otóż zastanawiam się nad zakupem inhalatora. Czy macie jakieś, jak się sprawdzają i co możecie polecić. Czym kierować się przed zakupem. Chcialabym żeby służył całej rodzinie, żeby w miarę cicho pracował itd. Nie wiem czy lepsiej kupić Philipsa czy Microlife.... macie jakieś rady w tym temacie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Podziwiam, ze przeczytałas tę sagę, naprawdę szacunek ![]() Myślę, ze każda z nas ma pewną traumę, tylko jedna szybciej zapomni, druga bedzie potrzebowała więcej czasu ![]() ![]() ![]() Antosiowi szybko wyszły ząbki ![]() Wracasz do pracy po macierzynskim??
![]() |
#4763 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy wróce ponieważ Antoś jest 195 na liście rezerwowej do żłobka i nie wiem czy go przyjmą, a niania i żłobek prywatny odpadają z tego względu że ja niewiele zarabiam a mieszkam poza miastem więc conajmniej 350 zł wyjdziie na dojazdy i po prostu nie chce pracować na żłobek. Antek miał 4 miesiące i tydzień jak wyszedł pierwszy ząb a dwa dni później drugi.
Dodam zdjęcia ale nie wiem czy mi się uda. |
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Raczkowanie
|
Udało się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4765 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cześć,
No, ten koncert wczoraj super. W ogóle taka radość, jak tylko wyszliśmy z domu ![]() ![]() ![]() Cytat:
Kurde, trochę przerażające jest to, co piszecie. Zawsze mi się wydawało, że to w miare normalne jest, że dziecko ma jedną stronę "ulubieńszą"... A, tak teoretycznie, co by było, gdyby tę asymetrię olać? Będzie miał jakieś problemy z kręgosłupem w przyszłości, będzie asymetryczny? Cytat:
![]() No właśnie, zima idzie kurde. A my nie mamy jeszcze kombinezonu zimowego... Dostał jeden fajny, taki puchowy, ale za mały - no i miał być wyieniony i czekamy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oby to była już taka stała tendencja Szymka z tymi pobudkami ![]() Cytat:
![]() Antek fajny chłopak ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4767 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://www.tosia.pl/sklep/product/p/...cco-i-sit.html http://www.tosia.pl/sklep/product/p/...esco-loft.html ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4768 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Nie wiem jak by to było, mam nadzieję że jednak nie tak źle ![]() Mój starszy syn ma przyrośnięte wędzidełko i za namową pediatry nie podcieliśmy go zaraz jak był malutki i teraz mamy problem, bo Mały ma problemy z mową i ciągły ślinotok. Na szczęście za kilka dni wizyta u laryngologa i będziemy decydować co dalej ![]() A może to częste budzenie i prężenie spowodowane jest rozszerzaniem diety, coś jej nie odpowiada.
![]() |
#4769 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cześć
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Przynajmniej możesz być spokojna, że wszystko sprawdziliście i nic nie zostało zaniedbane ![]() Cytat:
![]() ![]() Może, poczytałam, pasuje ![]() ![]() Chyba nie. Ktoś coś proponuje? ![]() Czy cała inwencja twórcza zostaje dla zakładającej wątek? ![]() Cytat:
![]() A udawało Ci się cokolwiek odciągnąć? Bo u nas jak Kaj miał ewidentnie katar, to coś tam odciągaliśmy, a teraz nic... Cytat:
![]() ![]() Baaa, ja karmiąc Maksa przeczytałam Sagę o Ludziach Lodu i jeszcze Sagę o Czarnoksiężniku! ![]() ![]() A teraz... czasem siadam z Kajem do karmienia u Maksa i sobie rozmawiamy, czy sprawdzam mu zadania, itp, często czytam Was na telefonie, bo kiedy indziej nie bardzo mam czas i jakoś tak wyszło, że nic nie przeczytałam... Czasem zastanawiam się, czy nie wymienić Was na książki ![]() Ale fajny! Minki pierwsza klasa ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4770 |
Raczkowanie
|
Dziękujemy za pochwały.
Tak pojawiałam się i znikałam bo nie miałam śmiałości pisać. Dziewczyny powiedzcie jak wy dajecie radę ogarnąć dom? bo mój Antek śpi w dzień co dwie godziny po pół godz. i w tym czasie za wiele nie zrobie a jak nie śpi to już wogóle wymaga ciągłego zainteresowania bo nie cierpi być sam i nawet nie pomaga jak widzi co robie. On uwielbia być na rękach a w mieszaniu przez to ogromny bałagan, wszędzie coś jest do sprzątnięcia i ciuchy do prasowania. Nie wiem jak go zainteresować żeby dał mamie posprzątać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.