Wakacyjne Mamy 2012 - część III - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 19:13   #4081
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część III

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

Ja myślę że jak komuś zależy na czasie to można od 5mc powoli dawać coś łyżeczką... Bo na prawdę... Dzieci chyba w ogóle nie umieją jeść z łyżeczki.
dziecku ogólnie ciężko się je z łyżeczki, bo do któregoś tam momentu mają odruch wypychania językiem z buzi wszystkiego, co nie jest cyckiem lub smoczkiem (zwykłym albo od butelki).
I to też jest powód dla którego podoba mi się BLW, bo wykorzystuje naturalny odruch dziecka wsadzania wszystkiego do buzi, a później żucia tego. Sztućce wprowadza się później dopiero, jak już dziecko ładnie je rączkami. Tylko takie rozszerzanie diety się nie sprawdza, jak mama wraca do pracy i jest problem z wyedukowaniem opiekuna co do BLW

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:14   #4082
Paulaaa23
Rozeznanie

Hej. Udało mi się dziś załatwić chrzest Adasia, będzie 11 listopada o 13. Od kilku dni mały jakby spokojniejszy, mniej marudzi, mniej płacze, śpi w dzień ze 3-4 razy nawet do 2 godzin! Wczoraj pytałam innego pediatry o to mleko, kazał kupić mleko HA, a jak po tym również będzie miał jakieś objawy niepożądane, to przyjść, wypisze receptę na specjalne. Zakupiłam więc Bebilon HA, zrobiłam 30ml mm, zmieszałam z 30ml mojego, wypił wszystko, odbiło mu się i póki co nic się nie dzieje, a jadł 2 godz temu. Oby było już dobrze!

Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:25   #4083
nadalka
Zakorzenienie

A miałam napisać jeszcze o Ukcie - nie wiem czy to miasto czy wieś, coś pół na pół. Tam też raczej spokojnie. Nie ma tam jeziora, jest rzeka i można popływać kajakami. Krutyń... Za Gołdapią są Stańczyki z dwoma przed wojennymi lub powojennymi mostami. Piękne mosty ja byłam już tam 4 razy i na pewno się wybiorę w następnym roku już z Igą. W Rapie pod ruską granicą jest piramida w lesie, w której w trumnach leży niemiecka rodzina. Widać przez kraty w oknie :p tam byłam dwa razy. Właśnie jak napisała Mandi Wilczy Szaniec czyli ta kwatera w Gierłoży , kościół barokowy w Świętej Lipce z pieknymi organami z poruszającymi się organami.

Edit. Nie organami ale elementami

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Dzisiaj cały dzień grzeję w chałupie a zimno dalej

Dziecko zasnęło.. coś mi tu śmierdzi

Edytowane przez nadalka
Czas edycji: 2012-10-30 o 19:24
nadalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:25   #4084
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
no ją tak w razie w właśnie jakby mi brakło. a nie chce brać tyle gotówki że sobą bo znając siebie z mała bagazami sama to jeszcze coś zgubi e po drodze :brzydał:

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

nitka. a w jakim jesteś banku?
Przepraszam, że dopiero teraz. Ja mam konto w Lloyds

Nie mam siły nadrabiać, zmęczyły mnie porządki w domu

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:32   #4085
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Phadwao jedyne czyste jezioro jakie kojarze to Hańcza chyba. Bo tak to jeziora nie są za czyste. Nawet nic mi konkretnego teraz do głowy nie przychodzi. Jak spokojnie wypocząć to na pewno na wieś bo w mieście w sezonie full ludzi, łażą pijaki wieśniaki i cwaniaki. W sumie tutaj w okolicy jakie wioski z jeziorami gdzie można znaleźć nocleg to Zełwągi, Prawdowo, Stare Sady, Ryn - taka mniejsza miejscowość , hotel w zamku krzyżackim. W sumie nie ma tu za wiele atrakcji do zwiedzania. Przeważnie ludzie przyjeżdżają nad jezioro wypocząć. W Mikołajkach w sumie jest tylko kościół ewangelicki i Hotel Gołębiewski. W Giżycku twierdza boyen. Musisz podpytać Nicki, ona z Giżycka może zna coś ciekawego albo Asię z Kętrzyna

Blue ja daje z bobovity bezmleczną. Robię ją w butli. Najpierw robię 150ml mleka, a potem dosypuję 3 płaskie łyżki kaszki. Jest na tyle rzadka że przechodzi przez smoczek. Tyle że ja mam smoczek do kaszek.
I daje jeszcze mleczną z nestle tylko że robię ją z ok 50ml wody i daje kaszki na oko. Robię ją dosyć gęstą i daję łyżeczką.
Cytat:
Mandi mi akurat chodzi o pocztę

O phadwo ty nie pytałaś o zwiedzanie ale pisze z telefonu to pisze co zapamiętam a resztę zmyślam. Hm na letnie spacerki świetnie nadaje się molo w Giżycku. W Miko w wakacje jest dosyć ciasno. Czasem nawet nie można przejść a turysta turyście nie ustąpi a co mówić miejscowym żeby turysta ustępował :/

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Ja myślę że jak komuś zależy na czasie to można od 5mc powoli dawać coś łyżeczką... Bo na prawdę... Dzieci chyba w ogóle nie umieją jeść z łyżeczki.
dzięki nam chodzi raczej wlasnie o wypoczynek nad jeziorkeim, kąpiele, a nie zwiedzanie

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
E to poczta na pewno będzie czynna.

Ja byłam kiedyś w Giżycku na wakacjach i bardzo sobie chwalę - nie żeglowaliśmy, ale można dużo pozwiedzać - same Giżycko z twierdzą Boyen i mostem obrotowym ręcznie otwieranym. Można popłynąć w rejs z Giżycka do Mikołajek - bardzo ładne widoczki. W Kętrzynie jest zamek krzyżacki, niedaleko jest też Wilczy Szaniec - kwatera Hitlera w czasie II wojny światowej, super miejsce do zwiedzania. Z tym, że byłam tam już jakiś czas temu, czyli bez dziecka i mieliśmy trochę inne rozrywki - np. picie wina w parku z ludźmi poznanymi w Twierdzy Boyen Jednak myślę, że można znaleźć fajne miejsce aby wypocząć z dzieckiem. Na pewno Phdwao coś znajdzie dla siebie - jeśli nie w dużym Giżycku to w jakiejś wiosce proponowanej przez Ciebie.
Cytat:
A miałam napisać jeszcze o Ukcie - nie wiem czy to miasto czy wieś, coś pół na pół. Tam też raczej spokojnie. Nie ma tam jeziora, jest rzeka i można popływać kajakami. Krutyń... Za Gołdapią są Stańczyki z dwoma przed wojennymi lub powojennymi mostami. Piękne mosty ja byłam już tam 4 razy i na pewno się wybiorę w następnym roku już z Igą. W Rapie pod ruską granicą jest piramida w lesie, w której w trumnach leży niemiecka rodzina. Widać przez kraty w oknie :p tam byłam dwa razy. Właśnie jak napisała Mandi Wilczy Szaniec czyli ta kwatera w Gierłoży , kościół barokowy w Świętej Lipce z pieknymi organami z poruszającymi się organami.

Edit. Nie organami ale elementami

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Dzisiaj cały dzień grzeję w chałupie a zimno dalej

dzięki dziewczynyale rad dałyście

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
dziecku ogólnie ciężko się je z łyżeczki, bo do któregoś tam momentu mają odruch wypychania językiem z buzi wszystkiego, co nie jest cyckiem lub smoczkiem (zwykłym albo od butelki).
I to też jest powód dla którego podoba mi się BLW, bo wykorzystuje naturalny odruch dziecka wsadzania wszystkiego do buzi, a później żucia tego. Sztućce wprowadza się później dopiero, jak już dziecko ładnie je rączkami. Tylko takie rozszerzanie diety się nie sprawdza, jak mama wraca do pracy i jest problem z wyedukowaniem opiekuna co do BLW
niektóre smoczki tez tak wypychają
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:33   #4086
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki dziewczynyale rad dałyście
mówisz - masz
Stary 2012-10-30, 19:35   #4087
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

niektóre smoczki tez tak wypychają
no właściwie to tak, bo Luśka często ze smoczkiem od butelki tak robi

Stary 2012-10-30, 19:35   #4088
nadalka
Zakorzenienie

bebe już się stara o następną dzidzię.. ale jej zazdroszczę

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
u nas wypycha jak już nie chce jeść
Stary 2012-10-30, 19:37   #4089
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
u nas wypycha jak już nie chce jeść
a Luśka jak nie ma humoru na jedzenie z butli... czyli często...

Stary 2012-10-30, 19:38   #4090
nel_a
Zakorzenienie

łeee znów mi się paznokcie łamią teraz do mi jeden w zasadzie pękł na pół, dość bolesne :/
a takie miałam ładne paznokcie w ciąży

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:51   #4091
Paulaaa23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Byliśmy dziś na badaniu krwi. Matko, myślałam, że zamorduję pielęgniarkę, tak maltretowała Leosia Wbijała się 3 razy i wyciskała mu krew chyba z 20 minut. Najpierw tylko mruczał, ale był cierpliwy. No ale w końcu się rozpłakał bidulek, a ostatecznie piszczał jakby go ze skóry obdzierali. Maleństwo moje kochane
Ale wyniki sie poprawiły
Jeszcze tylko aspat i bilirubina są podwyższone, ale liczę na to, że za miesiąc już będą dobre.
brawa dla Leosia

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
u małej chyba zaczynaja sie kolki...kolejne cierpienie nie moze jej ominąć :/ Glowka rosnie,wiec tylko czekamy na operacje jak sie bialko obnizy,powoli trace nadzieje na cud...a z pozytywow to nasze dziecko ma 8 tyg i wazy juz 3 kg...sluch tez dobrze wyszedl na badaniu, fizjoterapeutka ja chwali a mała powoli zayczyna podnosic sama glowke i obracac sie na bok...jutro chce zalatwic w koncu rehabilitanta wiec trzymajcie kciuki!!!
biedna i

Cytat:
Ufff jestem, w końcu. Nadrobię później bo padam na pyszczek.
Ze słuchem Luśki wszystko ok. Ale przy badaniu się umęczyliśmy... Znaczy samo badanie wcale nie jest nieprzyjemne i trwa chwilkę, ale małej coś nie spasowało i taki koncert urządziła, że spędziliśmy tam półtorej godziny!
Pierwszy ryk był jak do niej zagadała pani, która miała robić badanie. Jakoś się udało ją uspokoić, więc babka wsadza jej tą gumową końcówkę do ucha i znowu ryk. Wściekły, rozdzierający ryk. Nie dało rady zbadać. Babka wyszła na trochę, żebyśmy małą uspokoili. Uspokoiła się, kolejne podejście - i znowu ryk. No to poszła po inną babkę, bo mówi, że może na jej widok Luśka tak reaguje. Ale nic z tego. No to poszliśmy na świetlicę i mieliśmy wrócić jak Luśka się uspokoi. Był już czas jej jedzenia, więc próbowałam dać jej cycka, ale nic z tego, darła się jak oparzona że chyba w całym budynku ją było słychać i nic jej nie uspokajało. W końcu jakoś drąc się cały czas coś tam zjadła i po dłuuuuuugim noszeniu jej, bujaniu, śpiewaniu, puszczaniu suszarki z komórki jakoś się wyciszyła. Po ponad pół godzinie. I wtedy w końcu udało się jej to badanie zrobić.
Jedyne co, to ma trochę woskowiny w lewym uszku, ale to nic takiego i zdarza się często u niemowlaczków, mamy kupić taki specjalny olejek i raz w tygodniu wkraplać.
No i dowiedziałam się, że zostaliśmy tam skierowani właściwie niepotrzebnie - bo pobyt ponad 7 dni na intensywnej to wcale nie aż tak wielki powód do tych badań. Czemu mnie to nie dziwi...
dobre wieści

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
My już po szczepieniu... Były 3 wkłucia,z czego przy pierwszym Hania się śmiała przy dwóch następnych płakała ale króciutko, za to na pielęgniarkę patrzyma z tamim żalem w oczach
Moja kochana niunia...
Teraz sobie ucięła drzemkę, mam nadzieję, że nie będzie się męczyć jak ostatnio.
A, no i waży 5450 g
brawa dla Hani

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

Dziewczyny karmiące tylko piersią-jecie pomarańcze?
jeszcze nie próbowałam, piłam tylko soki pomarańczowe...

Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 19:53   #4092
Linka25
Zakorzenienie

Dziś TZ wymyślił kolejną zabawę na czas kiedy mała będzie bardziej kumata - do wierszyka Na straganie w dzień targowy Brzechwy zrobi jej wizualizację z prawdziwymi warzywami fajny pomysł
w ogóle mała uwielbia jak jej się czyta wierszyki, aż podskakuje z radości (na leżąco oczywiście)

Cytat:
dlatego lepiej nie wracać za szybko do pracy

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
Hej. Udało mi się dziś załatwić chrzest Adasia, będzie 11 listopada o 13. Od kilku dni mały jakby spokojniejszy, mniej marudzi, mniej płacze, śpi w dzień ze 3-4 razy nawet do 2 godzin! Wczoraj pytałam innego pediatry o to mleko, kazał kupić mleko HA, a jak po tym również będzie miał jakieś objawy niepożądane, to przyjść, wypisze receptę na specjalne. Zakupiłam więc Bebilon HA, zrobiłam 30ml mm, zmieszałam z 30ml mojego, wypił wszystko, odbiło mu się i póki co nic się nie dzieje, a jadł 2 godz temu. Oby było już dobrze!
fajnie, ze u Was lepiej!

Cytat:
no.. to jest standardzik
bardziej wkurzona prezentuje jeszcze odruch wymiotny

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
łeee znów mi się paznokcie łamią teraz do mi jeden w zasadzie pękł na pół, dość bolesne :/
a takie miałam ładne paznokcie w ciąży
o rany... współczuję..

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

aaaaa Irmusia zapomniałabym!
ciesze się ze wyniki u Leosia już dużo dużo lepsze
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:00   #4093
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
ach te nasze szkraby
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Dziś TZ wymyślił kolejną zabawę na czas kiedy mała będzie bardziej kumata - do wierszyka Na straganie w dzień targowy Brzechwy zrobi jej wizualizację z prawdziwymi warzywami fajny pomysł
w ogóle mała uwielbia jak jej się czyta wierszyki, aż podskakuje z radości (na leżąco oczywiście)

no.. to jest standardzik
bardziej wkurzona prezentuje jeszcze odruch wymiotny

jutro mój brat przyniesie mi nasze ksiązki z dzieciństwa-brzechwa, tuwim, grimm i inni Też zacznę małemu czytac, ciekawe co on na to wogóle jak będzie uczył się mówic zamierzam mu mówic te słówka w niemieckiem i angielskim

o skąd ja to znam do tego plucie zawartościa buteleczki na ubrania, mamę i otoczenie
Stary 2012-10-30, 20:04   #4094
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
No mam nadzieję, że będzie!! W końcu jakieś mleczko poza Twoim musi mu spasować

Nadalka - właśnie sobie pokopiowałam wszystko co pisałaś, będę miała ściągę jak znalazł jak wyjadę na Mazury Marzy mi się wyjazd, ale realnie to wcześniej niż za 2 lata się nie zbierzemy bo to 8h drogi.

Cytat:

Ale kreatywny TŻ

A do pracy to mi się bynajmniej nie spieszy, ale co poradzić

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam

Edytowane przez Vestis
Czas edycji: 2012-10-30 o 20:05
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:09   #4095
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
Phadwao jedyne czyste jezioro jakie kojarze to Hańcza chyba. Bo tak to jeziora nie są za czyste. Nawet nic mi konkretnego teraz do głowy nie przychodzi. Jak spokojnie wypocząć to na pewno na wieś bo w mieście w sezonie full ludzi, łażą pijaki wieśniaki i cwaniaki. W sumie tutaj w okolicy jakie wioski z jeziorami gdzie można znaleźć nocleg to Zełwągi, Prawdowo, Stare Sady, Ryn - taka mniejsza miejscowość , hotel w zamku krzyżackim. W sumie nie ma tu za wiele atrakcji do zwiedzania. Przeważnie ludzie przyjeżdżają nad jezioro wypocząć. W Mikołajkach w sumie jest tylko kościół ewangelicki i Hotel Gołębiewski. W Giżycku twierdza boyen. Musisz podpytać Nicki, ona z Giżycka może zna coś ciekawego albo Asię z Kętrzyna
Cytat:
O phadwo ty nie pytałaś o zwiedzanie ale pisze z telefonu to pisze co zapamiętam a resztę zmyślam. Hm na letnie spacerki świetnie nadaje się molo w Giżycku. W Miko w wakacje jest dosyć ciasno. Czasem nawet nie można przejść a turysta turyście nie ustąpi a co mówić miejscowym żeby turysta ustępował :/
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ja byłam kiedyś w Giżycku na wakacjach i bardzo sobie chwalę - nie żeglowaliśmy, ale można dużo pozwiedzać - same Giżycko z twierdzą Boyen i mostem obrotowym ręcznie otwieranym. Można popłynąć w rejs z Giżycka do Mikołajek - bardzo ładne widoczki. W Kętrzynie jest zamek krzyżacki, niedaleko jest też Wilczy Szaniec - kwatera Hitlera w czasie II wojny światowej, super miejsce do zwiedzania. Z tym, że byłam tam już jakiś czas temu, czyli bez dziecka i mieliśmy trochę inne rozrywki - np. picie wina w parku z ludźmi poznanymi w Twierdzy Boyen Jednak myślę, że można znaleźć fajne miejsce aby wypocząć z dzieckiem. Na pewno Phdwao coś znajdzie dla siebie - jeśli nie w dużym Giżycku to w jakiejś wiosce proponowanej przez Ciebie.
potwierdzam to co dziewczyny napisały
byłam tam w tym roku w wakacje i faktycznie molo w Giżycku fajne
Twierdzę Boyen i Wilczy Szaniec też zaliczyliśmy i nam się podobało, ale my lubimy takie zwiedzanie
porodówkę w Giżycku też zwiedziłam, chociaż tego już w planach nie było
Stary 2012-10-30, 20:10   #4096
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość

A do pracy to mi się bynajmniej nie spieszy, ale co poradzić
no własnie, czasem trzeba do niej wrócić
Stary 2012-10-30, 20:31   #4097
nadalka
Zakorzenienie

Kasikaa z tą porodówką w Giżycku to się udałaś
Stary 2012-10-30, 20:33   #4098
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
dobre wieści

Cytat:

super, brawa dla niego!
no jak ma się taką możliwość... Ja muszę od stycznia wrócić, ale na (nie)szczęście pracuję z domu i na pół etatu

Stary 2012-10-30, 20:34   #4099
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
Kasikaa z tą porodówką w Giżycku to się udałaś
wiem
ale co ja poradzę, że nasza Hania pozazdrościła nam wyjazdu i też chciała Mazury zobaczyć
mała podróżniczka nam rośnie
Stary 2012-10-30, 20:37   #4100
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
no jak ma się taką możliwość... Ja muszę od stycznia wrócić, ale na (nie)szczęście pracuję z domu i na pół etatu
to jest idealne rozwiązanie, też bym tak chciała....
Stary 2012-10-30, 20:38   #4101
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:41   #4102
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
to jest idealne rozwiązanie, też bym tak chciała....
przy Twoim TŻ-cie to idealne Przy moim nieco się obawiam, że z obowiązków mnie nie odciąży, a mi jeszcze praca dojdzie... A tak to bym wyszła na ten czas i mogła mieć wszystko gdzieś

chociaż biorąc pod uwagę, że tutaj Luśki kompletnie nie mamy z kim zostawić, a zostawianie obcej osobie za pół pensji to też niezbyt fajnie, to jednak chyba najlepsze rozwiązanie

Stary 2012-10-30, 20:46   #4103
chce_byc_mama
Zakorzenienie

no powiedzmy ze sie spakowalam

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:49   #4104
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
no powiedzmy ze sie spakowalam
ale wyjęłaś dziecko z walizki, cio?
a na serio, to gratuluję spakowania

Stary 2012-10-30, 20:53   #4105
Irmusia81
Zakorzenienie

Dobry wieczór

Leoś po drugim szczepieniu i jak na razie wszystko ok Teraz śpi już słodko, ale bez kolacji, bo nie chciał jeść

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Biedny Leoś. Dzieci mają gęstą krew, więc trudno im pobrać. Pielęgniarki mówiły, że przed następnym badaniem koniecznie mam małą nakarmić lub napoić, to będzie łatwiej.
Leoś zawsze przed pobraniem krwi jest nakarmiony, a mimo to raz udaje się pobrać szybko a raz są takie hece jak wczoraj.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Przykładowe projekty kalendarza (wybrałam klasycznie biały, żeby każdemu pasował). Który Wam się podoba?

Minimalny rozmiar zdjęć to 1280x960 px.

Proszę o udzielenie odpowiedzi
1. Jaki kolaż na okładkę?
2. Zdjęcia kolorowe czy b&w?
3. Nr projektu, który najbardziej się podoba
4. Dodajemy imiona do zdjęć? (jeśli tak, to czy samo imię, czy dodatkowo data ur?)
ad1. Zdjęcia wszystkich dzieciaczków
ad2. kolorowe
ad3. 2
ad4. Imiona

327694]Hej.

Emil nam wczoraj padł zaraz po kąpieli, bez marudzenia zasnął jak kamień ok. 19 i spał do 2

mąż ma dziś urodziny [/QUOTE]

wszystkiego najlepszego dla męża

Cytat:
wiecie co byla wczoraj u mnie kolezanka, jej synek jest 3 miesiace starszy od Amelki i ona sie ze na spierala ze jak karmie mala mm to MUSZE rozszerzyc jej diete od 4 miesiaca...
Ja myslalam o rozszerzaniu diety okolo 5- miesiaca , chce zeby ona juz cos kumala a nie na sile wpychane jedzenie do buzi jak ona nie wie ze to trzeba jesc,
tak samo moja kuzynka ma core o miesiac starsza od Ami i rozmawialam z nia i ona podaje juz malej danonki i nawet jej dala sprobowac placka...
Nie skomentowalam tego bo to nie moja sprawa no ale ludzie...
Tez mi powiedziala ze jak na mm( ona tez teraz zaczela karmic mm) to ja musze juz podawac inne posilki.
No a czym to mleko sie rozni od mleka kobiecego ? jedno jest naturalne a drugie sztuczne ale sklad ma podobny w koncu wszystkie mm sa robione tak zeby jak najbardziej przypominac mleko kobiece wiec ja nie rozumiem skad ta presja :/
uważam, że spokojnie możesz zacząć rozszerzać dietę po 5 miesiącu

a co do kuzynki- no comments

Cytat:
Ufff jestem, w końcu. Nadrobię później bo padam na pyszczek.
Ze słuchem Luśki wszystko ok. Ale przy badaniu się umęczyliśmy... Znaczy samo badanie wcale nie jest nieprzyjemne i trwa chwilkę, ale małej coś nie spasowało i taki koncert urządziła, że spędziliśmy tam półtorej godziny!
Pierwszy ryk był jak do niej zagadała pani, która miała robić badanie. Jakoś się udało ją uspokoić, więc babka wsadza jej tą gumową końcówkę do ucha i znowu ryk. Wściekły, rozdzierający ryk. Nie dało rady zbadać. Babka wyszła na trochę, żebyśmy małą uspokoili. Uspokoiła się, kolejne podejście - i znowu ryk. No to poszła po inną babkę, bo mówi, że może na jej widok Luśka tak reaguje. Ale nic z tego. No to poszliśmy na świetlicę i mieliśmy wrócić jak Luśka się uspokoi. Był już czas jej jedzenia, więc próbowałam dać jej cycka, ale nic z tego, darła się jak oparzona że chyba w całym budynku ją było słychać i nic jej nie uspokajało. W końcu jakoś drąc się cały czas coś tam zjadła i po dłuuuuuugim noszeniu jej, bujaniu, śpiewaniu, puszczaniu suszarki z komórki jakoś się wyciszyła. Po ponad pół godzinie. I wtedy w końcu udało się jej to badanie zrobić.
Jedyne co, to ma trochę woskowiny w lewym uszku, ale to nic takiego i zdarza się często u niemowlaczków, mamy kupić taki specjalny olejek i raz w tygodniu wkraplać.
No i dowiedziałam się, że zostaliśmy tam skierowani właściwie niepotrzebnie - bo pobyt ponad 7 dni na intensywnej to wcale nie aż tak wielki powód do tych badań. Czemu mnie to nie dziwi...
oj wyobrażam sobie, co musiałaś czuć, jak Lusia odstawiała cyrki Ale najważniejsze, ze badanie się udało i, że wszystko ok

Cytat:
Napisane przez lipus89 Pokaż wiadomość
Mamka, ty pisałaś o placku, a ja mam lepszą historię.
Ile razy jestem u babci Tż, nawet ostatnio z Jaśkiem to mówią : o na święta będziesz już barszcz jadł jak tata ( a Tż z 1.lipca ) i uszy aż mu się podobno trzęsły tak mu smakował ... aż strach się bać jak pojadę tam z małym ....
OMG!

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Hej

Mam pytanie.. Moja Melka ma 2miesiące i tydzień. Od jakiś 2tygodni nagminnie pakuje łapki do buzi, całe piąstki, wszystko ślini.
Na zęby za wcześnie, smoczek wypluwa - woli rękę Czym to spowodowane jest? Wasze dzieci też przez to przechodziły?
Leoś cały czas pakuje łapki do buzi. Czasem dwie naraz, a czasem łapkę plus gryzak lub łapkę plus smoczek
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:58   #4106
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
przy Twoim TŻ-cie to idealne Przy moim nieco się obawiam, że z obowiązków mnie nie odciąży, a mi jeszcze praca dojdzie... A tak to bym wyszła na ten czas i mogła mieć wszystko gdzieś

chociaż biorąc pod uwagę, że tutaj Luśki kompletnie nie mamy z kim zostawić, a zostawianie obcej osobie za pół pensji to też niezbyt fajnie, to jednak chyba najlepsze rozwiązanie
no właśnie, ciekawe jak podejdzie do tego Twój TŻ, miejmy nadzieję, ze sprawiedliwie

fakt, że jak wychodzisz do pracy to też ma plusy, bo i wyglądać trzeba i siedzisz sobie elegancko przy biureczku, żadnych kupek, zupek przez parę godzin, kontakt z ludźmi, jest higiena psychiczna
ale z drugiej strony: oddajesz dziecko obcej osobie (masakra jak dla mnie) płacisz niemało, tęsknisz no i po powrocie z pracy zajęć multum
chyba, ze ktoś ma mamę, ciocię - wtedy super

ja już zdecydowałam, ze do końca przyszłych wakacji zostaję w domu
nie wyobrażam sobie oddać małej pod opiekę obcej osobie już wkrótce, zwlaszcza, ze ona jest naprawdę wrażliwym dzieckiem

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

a właśnie dziewczyny - czy o te 4 dodatkowe tygodnie urlopu macierzyńskiego trzeba wnioskować? robicie to juz?
Stary 2012-10-30, 20:58   #4107
pumas
Zakorzenienie

A ja już bym chciała do ludzi wrócić, ciekawe co w mojej pracy się dzieje, na pewno masa nowości.... Z drugiej strony, żal maleństwo zostawiać, będę płakać na pewno

Ja dzisiaj miałam mały sajgon z usypianiem, jednak mała zasnęła, gdy jej czytałam książkę Pestka - totalnie nie dziecięcą :P
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:59   #4108
nel_a
Zakorzenienie

dziękuję za życzenia dla męża jemu aż się mordka cieszy

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:00   #4109
pumas
Zakorzenienie

Cytat:

a właśnie dziewczyny - czy o te 4 dodatkowe tygodnie urlopu macierzyńskiego trzeba wnioskować? robicie to juz?
Tak, ja wniosek złożyłam miesiąc temu. Poproś w kadrach, na pewno mają gotowe takie wnioski, bo tam się tylko dane uzupełnia.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:01   #4110
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
ale wyjęłaś dziecko z walizki, cio?
a na serio, to gratuluję spakowania
wyjelam co by zrobic troche miejsca :P
jutro tylko dorzuce swoje kosmetyki i protownice, podgrzewacz no i do podrecznej butelki mleko itd. i ladowarke do telefonu

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości