Mamy wcześniaków-Łączmy się :) - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-06, 16:11   #601
muminek88
Zadomowienie

Dot.: Mamy wcześniaków-Łączmy się :)

Cytat:
Napisane przez rumianek79 Pokaż wiadomość

Co do zmian leukomalacyjnych to może różnie się potoczyć. Znam dzieciaki, które są zupełnie zdrowe pomimo torbieli i zmian powylewowych. Ale są też takie jak moja córcia. Muminku ja gorąco wierzę w potęgę rehabilitacji. Już kiedyś napisałam Ci: Vojta. To super, że mała tak wcześnie jest wprowadzana w rehabilitację. A czy miała już diagnozę metodą [URL="http://szwiling.com/dla-profesjonalistow/artykuly/metoda-prechtla/"]Prechtla [
nie umiem sie z nimio w tej sprawie dogadac,oni mysla ze jest to rehabilitacja i uwazaja ja za gorsza dla dziecka niz Bobath czy Vojta wiec u nas sa tylko dwie...nie wiem gdzie mam o to pytac wiec poki co czekam na badanie oczek i walcze z wodoglowiem a weszenie za Prechtlem zostawie jak mała juz bedzie stabilniejsza...

twoje obie mialy wylewy i zmiany??
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 20:28   #602
P0P70
Zakorzenienie

Muminek u wczesniakow anemia i wylewy to norma. U nas ta starsza miała 4 transfuzje a młodsza tylko 3. Obydwie miały wylewy 2 i 3 stopnia. Starsza pomimo wylewow rozwijała się dobrze i już w wieku 13 miesięcy życia chodziła. Jak będzie z ta mniejsza to zobaczymy. Starsza była rehabilitowana a młodsza nie jest. Jak na razie lekarze twierdza ze nie ma potrzeby bo rozwija się dobrze.

Ja trzymam kciuki za Twoje malenstwo.niestety ale bycie matka wczesniakow jest strasznie trudne szczególnie na początku.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 14:28   #603
rumianek79
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
nie umiem sie z nimio w tej sprawie dogadac,oni mysla ze jest to rehabilitacja i uwazaja ja za gorsza dla dziecka niz Bobath czy Vojta wiec u nas sa tylko dwie...nie wiem gdzie mam o to pytac wiec poki co czekam na badanie oczek i walcze z wodoglowiem a weszenie za Prechtlem zostawie jak mała juz bedzie stabilniejsza...

twoje obie mialy wylewy i zmiany??
Muminku diagnoza metodą Prechtla wykorzystywana jest przez terapeutów NDT Bobath. Nie wiem czy wszystkich ale na 100% dużej części. Ponoć wygląda to tak, że musisz nagrać 10-min. filmiki z Laurą w określonych tygodniach życia ( o to musisz już dopytać terapeutę) i pokazujesz te filmiki do analizy właśnie terapeucie NDT (albo kilku). Tak to się robi w Polsce. Muminku a czy masz jakiegoś terapeutę w NDT w pobliżu? Może skonsultuj się. Wrzuć w google "diagnoza metodą Prechtla" i "diagnoza Prechtla a NDT" a wyskoczy Ci mnóstwo informacji. W Polsce działa stowarzyszenie terapeutów NDT Bobath i przez ich stronę można znaleźć kogoś w pobliżu. Może podobnie jest w Niemczech. Albo spróbuj poszukać przez jakieś forum internetowe.

Moje obie miały wylewy: Natalka 1/2 stopnia, Ala 3/4 stopnia. Tylko Ala miała zmiany leukomalacyjne w części ciemieniowej i potylicznej ( dwie wielkości 2,5 na 18 mm i 18 x 34 mm) oraz rozmiękanie istoty białej mózgu.
rumianek79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 20:34   #604
muminek88
Zadomowienie

u nas w szpitalu rehabilituje sie Vojtą,na bobat sa negatywnie nastawienie.Wogole niektorzy nawet nie slyszeli o prechtlu.Jutro mam rozmowe z rehabilitanka Vojty laury i jej wydrukowałam o co mi chodzi po niemiecku,moze w koncu ktos załapie...na necie nie umiem nic znalesc za bardzo,nie wiem jak zacząć,moj jezyk nie jest na tyle dobry...dzwonilam do znajomego Polaka ktory pracuje w medycynie zeby mi gdzies popytał jak Laurze to zorganizować,o metodzie juz cos wiem i bardzo mi zalezy na wczesnej ewentualnej diagnozie wiec przeszukam całe niemcy ale znajde to co chce :P
Stary 2012-10-08, 22:28   #605
nadi25
Raczkowanie

Rumianku wysłałam Ci PW. Hmmm, dlaczego nie zapisuja mi sie prywatne wyslane wiadomosci?

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Muminek moj byl z oddzialu macierzystego do CZD na operacje wypisywany 2 razy a trzeci raz do domu juz. I w oddziale macierzystym za drugim razem mial 6 razy przetaczana krem a za pierwszym jeszcze wiecej, ale juz nie pamietam dokladnie, musialabym w karcie sprawdzic. Wtedy to brzmialo strasznie, ale to sa transfuzje uzupelniajace a nie calkowite przetoczenie krwi. Wyszedl do domu z zelazem i teraz nie ma sladu niedokrwistosci, trzeba czasem skontrolowac ale narazie wszystko ok. Jesli masz taka mozliwosc to moja rada rozejrzyj sie za poradniami specjalistycznymi w miejscu zamieszkania dla Kruszynki, zebys wiedziala gdzie sa jakby byly potrzebne. szpital w ktorym urodzil sie maly organizowal sam pierwsze takie wizyty ale tylko dla dzieci z ich wojewodztwa, my niestety musielismy sami u siebie szukac. Bylociezko poniewaz dziecko na tlenie, nie znalismy nikogo kto by mogl go poprowadzic itp. Bylam przerazona wizja wziecia dziecka do domu na tlenie. A dalismyh rade. Zobaczysz Wy tez sobie ze wszystkim oradzicie. Miejmy nadzieje ze mala po wyjsciu bedzie potrzebowala jak najmniej specjalistow.

Zapomnialam ze w Niemczech urodzilas... dziewczyna z forum wyslala mi noski dla malego z niemiec za co jej jestem bardzo wdzieczna. I powiem Ci ze po wyjsciu ze szpitala standard opieki jest sup;er w porownaniu z polska, miala wszystko , pulsoksymetr, pielegniarke, sprzet medyczny, noski, takie cos do ekg, mogla o polnocy zadzwonic jak jej sie cos nie spodobalo lub zabraklo sprzetu i przyjechali. Jak masz mozliwosc to sprobuj tej metody, ja zaluje ze takiej nie mialam. Awylewy nie zawsze zostawiaja skutki uboczne, moj maluszek nie mial wylewow a jest opozniony rozwojowo. Mial tylko napiecie i asymetrie. Nozki sa ok, tylko raczki slabe. rozwija sie nieharmonijnie. A Natalia oraz dziewczynki Pop mialy wylewy a ich rozwoj przebiega prawidlowo. Ja mowie zawsze ze rozwoj wczesniaka to loteria i wielka niewiadoma

Edytowane przez nadi25
Czas edycji: 2013-01-26 o 02:49
nadi25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 08:26   #606
P0P70
Zakorzenienie

Nadi- dokładnie wczesniak to loteria.
Natasza urodziła się wcześniej, była mniejsza, z jednym punktem za bicie serca które zaraz przestało bić. A są z nią mniejsze problemy niż były z Oliwka. Nigdy nic nie wiadomo.

Stary 2012-10-09, 21:45   #607
muminek88
Zadomowienie

wiem jakie sa realia w pl a tu bo dopiero 3 lata tu jestem,pierwszego synka rodzilam w pl ale tu tez nie jest wszedzie stuprocentowo....wkurza mnie to ze nikt nic nie wie o prechtlu ani nie maja checi pomoc nam dalej szukac,Dzis dzwonilam do znajomej co ma chora coreczke bo ma cos tak z polączeniami w móżdżku i dała nam pare namiarow na specjalistow w innym szpitalu...jutro nic nie załatwimy bo zanim maz przyjdzie z pracy to wszystko w srody jest pozamykane ale w czwartek moze damy sie juz rade gdzies dodzwonic i wepchacv na jakas konsultacje bo mała ma juz dzis 6 tyg!!!czas ucieka a my stoimy...

mala nie musi miec chwilowo transfuzji bo krew z 9 wzrosla juz na 10,niestety plyny znow sie zebraly i dzis punkcja z 3 ml ostatnio dzis 8...zawsze spuszczają 10 min.musze jutro popytac jak tam wskaźnik bialka bo dzis tylko przez telefon
Stary 2012-10-11, 07:51   #608
rumianek79
Rozeznanie

Cytat:
wiem jakie sa realia w pl a tu bo dopiero 3 lata tu jestem,pierwszego synka rodzilam w pl ale tu tez nie jest wszedzie stuprocentowo....wkurza mnie to ze nikt nic nie wie o prechtlu ani nie maja checi pomoc nam dalej szukac,Dzis dzwonilam do znajomej co ma chora coreczke bo ma cos tak z polączeniami w móżdżku i dała nam pare namiarow na specjalistow w innym szpitalu...jutro nic nie załatwimy bo zanim maz przyjdzie z pracy to wszystko w srody jest pozamykane ale w czwartek moze damy sie juz rade gdzies dodzwonic i wepchacv na jakas konsultacje bo mała ma juz dzis 6 tyg!!!czas ucieka a my stoimy..

muminku o prechtla zapytajcie terapeutów ndt bobath.

mala nie musi miec chwilowo transfuzji bo krew z 9 wzrosla juz na 10,niestety plyny znow sie zebraly i dzis punkcja z 3 ml ostatnio dzis 8...zawsze spuszczają 10 min.musze jutro popytac jak tam wskaźnik bialka bo dzis tylko przez telefon
z tego co rozumiem płynu ściągają coraz mniej. to akurat dobra informacja. trzymam kciuki, aby w końcu powiedzieli ci, że laura nie potrzebuje zastawki. choć to nie tragedia. znam 2 dzieci z zastawka i są zupełnie zdrowe i sprawne.

na subkoncie ali pojawiły sie pierwsze pieniążki z 1%.
Stary 2012-10-11, 20:24   #609
muminek88
Zadomowienie

nie,chodzi o to ze płyn wzrasta...spadalo jak przeciekalo bokiem a teraz znow rosnie,najpierw sciagali ok 3 ml a teraz juz 8....dzis dodtslidmy wiadomosc ze lekarze czekaja az wartosc bialka spadnie do 50 i będa wstawiac zastawke bo płyny narastaja czesciej i wiecej wiec za bardzo nie liczą na udroznienie...szacują ze za tydzien,1,5 będzie juz odpowiedni poziom do operacji
Stary 2012-10-12, 15:22   #610
rumianek79
Rozeznanie

Cytat:
nie,chodzi o to ze płyn wzrasta...spadalo jak przeciekalo bokiem a teraz znow rosnie,najpierw sciagali ok 3 ml a teraz juz 8....dzis dodtslidmy wiadomosc ze lekarze czekaja az wartosc bialka spadnie do 50 i będa wstawiac zastawke bo płyny narastaja czesciej i wiecej wiec za bardzo nie liczą na udroznienie...szacują ze za tydzien,1,5 będzie juz odpowiedni poziom do operacji
ok, już rozumiem muminku. nie chce rozbudzac w tobie nadziei ale jeszcze wszystko zdarzyć sie może. mojej ali tez cały czas narastała ilość płynu, tzn. na początku odbarczano 10 ml, pod koniec już 15. a potem z dnia na dzień wszysto sie "naprawilo". a jak maleńka z wagą stoi?
Stary 2012-10-12, 21:01   #611
marta_27
Zadomowienie

hej dziewczyny
nie wiem, czy nas jeszcze pamiętacie bo rzadko zaglądam
nie ogarniam na raz kilku wątków i dlatego udzielam się głównie na marcowych mamusiach

a co u nas? poza kłopotami z moim zdrowiem to wszystko ok
Mateusz nie choruje (nie licząc kataru i czasem kaszlu ), rozwija się tak jak rówieśnicy, mówi coraz więcej a jego miłością są ostatnio koparki i autobusy pół dnia możemy siedzieć na przystanku autobusowym i oglądać jest trochę nadpobudliwy chociaż ostatnio jakby lepiej z koncentracją troszkę. rehabilitację ruchową skończyliśmy już jakiś czas temu, chodzimy na zajęcia metodą Knilla i Weronki Sherborne, czasem na hydroterapię. ma w zaleceniach jeszcze hipo i dogoterapię ale pewnie po nowym roku dopiero zaczniemy bo zima idzie

we wrześniu byliśmy na konsultacji neurochirurgicznej. zastawka działa, ale komory niestety nie zmniejszyły się, na co bardzo liczyłam. rozmiary układu komorowego ma takie jak przed operacją tzn. 3komora się tylko zmniejszyła a reszta bez zmian. neurochirurg powiedziała że można zaliczyć te wyniki do normy i najważniejszy jest rozwój Mateusza a nie cyferki

no i to tyle co u nas
widzę że sporo nowych mamuś się pojawiło

rumianku a jak Twoje dziewczynki?
zaraz doczytam to może się dowiem

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
Ostatnio odkryłam, że zakrada się do kuchni, odłupuje farbę z grzejnika (mamy taki stary żeliwny kwalifikujący się do wymiany ale póki co teść pomalował go i jeszcze jakoś wygląda) i wpycha ją sobie do buzi. No myślałam, że na zawał zejdę, jak zobaczyłam ile ona już tej farby odłupała i chyba zjadła.
Mateusz nam tynk z farbą ze ściany zeskrobywał i zjadał
na szczęście mu przeszło

Cytat:
Miałam mieć 2 córeczki z ciąży jednojajowej. To byl 29+4 tydz i zaistnialo przetaczanie krwi mimo ze tydzien wczesniej wszystko bylo jeszcze idealnie.NIBY!!!!... Olivia byla zdrowym , silniejszym dzieckiem 50 cm i chciala pomoc Laurze 38 cm ktora miala problem z serduszkiem a potem doszla woda w brzuszku u obu i malowodzie u Laury. Waga Olivi byla 1.1 kg bo przepompowała krew Laurze ktora miala 2 kg bo miala za duzo plynow. Obie mialy 0 w skali appgar,były podlaczone do respiratora a Oliwia mila transfuzje lecz mimo prob po 1,5 godz odeszla od nas.Laurę dwa dni po cc zabrali mi do kliniki serca bo podejrzewali wade serca, lub jakąś infekcję!! Nikt mi nic n ie powiedzial i jak rano zaczelam sie do niej wlec o w;asnych silach widzialam tylko wyworzony inkubator.Prawie peklo mi serce...Wypisalam sie na wlasne żądanie i z mezem pojechalismy za nia do kliniki. Plyny ladnie jej zeszły i spadła do 1,4 kg, wylew w prawej polkuli sie nie powiekszył i okreslają go 2/4.Opuchlizna z serca zeszła i prawdopodobne serduszko tak wyglądalo z powodu tego przetaczania. Po 5 dniach wrocila do szpitala gdzie sie urodzila. Mielismy 100 km do niej i ciezko bylo z czasem bo sa jeszcze obaj chlopcy tez tacy mali ale jezdzilismy codziennie po nowe,male porcje dobrych wiadomosci. Zrobiła sama kupke,dostala czkawki,zaczela troszke ssac smoczek,wyciągneli cewnik,wypew sie czesciowo wchlonął...Mam mase mleka od pierwszego juz dnia,sciagam jej i zawozimy i mrozimy na pozniej jakbym stracila ale raczej na to sie nie zanosi. Początkowo nie wiedzialam jak to bedzie z trawieniem mleka bo ona była z ponizej 34 tyg ale sie udalo,kolejny nasz cud....Z 3 ml 8 razy dziennie doszlismy do 5 ml 12 razy dziennie bo mala jest bardzo zywa i glodomorek z niej a obecnie jestesmy juz na 20 ml 12 razy dziennie i raz piers bo zaczyna łapac co i jak i od 3 dni sie przystawiamy. Od 9 doby nie jest juz pod respiratorem,od 10 dnia sie kangurujemy . Z tarczyca tez nieżle to wygląda,plucka czyste, bilirubina spadla...Po 2 tygodniach wyszło wodogłowie,miala juz dwie punkcje ale woda nadal sie zbiera bo jej duzo tej krwi z wylewu schodzi i wciaz sie ujscie przytyka i najprawdopodobniej w piatek czeka nas operacja.../po drodze przyplatała sie jeszcze infekcja w glowce ale juz jej nie ma...mała przekroczyla w niedziele granice i ma juz 1,510kg....

Mineły dzis 3 tyg a ja nadal pytam dlaczego my??Dlaczego mimo cotygodniowych badan nikt nic nie widzial?? Dlaczego jesli wieczorem widzieli te wode i opuchniete serduszko od razu nie zrobili cc?? Kogo mam winic?? Jak sie usprawiedliwiac?? Dlaczego nie mogłam pomoc wlasnemu dziecku ani nigdy nie uslyszec jego serca,placzu.... Czasu juz nic nie cofnie...nikt nie zwroci mojego spokoju sprzed 28.08,nikt nie odda mi mojego dziecka a ja nie wiem jak znalesc sily i nadal zyc......
boże kochany, aż łzy się do oczu cisną
współczuję straty córeczki, nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co musisz przeżywać
ale musisz być silna dla Laury
3mam kciuki za Laurkę

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Ech,głośna jest akcja ,,rodzić po ludzku" ,ale w wielu miejscach to nadal tylko teoria...
niestety

Cytat:

moja corcia ma dzis 4 tyg i uczcila to wypiciem mleczka z butelki a nie przez sądę!!!!!

Cytat:
Napisane przez nadi25 Pokaż wiadomość
Mam pytanko, do kiedy sie wczesniakom podaje wit d3?
ja ostatnio gdzieś czytałam że zaleca się suplementację nawet do 18 roku życia

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Nadi- dokładnie wczesniak to loteria.
Natasza urodziła się wcześniej, była mniejsza, z jednym punktem za bicie serca które zaraz przestało bić. A są z nią mniejsze problemy niż były z Oliwka. Nigdy nic nie wiadomo.
silne masz kobitki w domu

Cytat:
trzymam kciuki, aby w końcu powiedzieli ci, że laura nie potrzebuje zastawki. choć to nie tragedia. znam 2 dzieci z zastawka i są zupełnie zdrowe i sprawne.
Mateusz jest na to również doskonałym przykładem
a jak dieta Ali? przyzwyczaiła się już?
z Natalką wszystko ok? pewnie oczu na chwilę nawet nie można z niej spuścić

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 00:20   #612
rumianek79
Rozeznanie

marta faktycznie dawno cię nie było. gratuluję postępów i końca rehabilitacji. no a to, co przed wami (hipo, dogoterapia) to już w zasadzie sama przyjemność. u nas różnie. my ciągle w warszawie, jutro jedziemy na trochę do mojej mamy. bardzo potrzebuje odrobiny dystansu bo czuje, że zaczyna mi brakować sił. ala sprawuje sie lepiej. dieta pod wieloma względami jej służy, jest bardziej kontaktową, wesoła, skupia w końcu wzrok. ale na zmniejszenie liczby napadów póki co nie ma wpływu. a natalia z dnia na dzień coraz to madrzejsza. naśladuje mnie we wszystkim. ostatnio nauczyła sie całować więc chodzi i rozdaje buziaki. ala jest wręcz zacalowywana do płaczu a dzis odkryłam, że nacia całuje również lodówkę.
mam nadzieję, że twoje problemy za zdrowiem to nic poważnego. a i twój synek jest 3 zdrowym dzieckiem z zastawka, jakie znam.
Stary 2012-10-13, 08:18   #613
Paula__22
Raczkowanie

Dla dodania otuchy, mój wcześniak właśnie skończył rok. (Miał lepszy start niż wasze dzieciaczki, bo troszkę dłużej siedział w brzuszku, ale też przeszliśmy wiele). Dzisiaj jest zdrowym pogodnym, kontaktowym dzieckiem. Prawie dogonił rówieśników.

Tak było rok temu.
Zdjęcie z dzisiaj wieczorem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg grudzień 2011 008.jpg (28,2 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg grudzień 2011 270.jpg (47,0 KB, 58 załadowań)
Paula__22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 20:46   #614
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
ok, już rozumiem muminku. nie chce rozbudzac w tobie nadziei ale jeszcze wszystko zdarzyć sie może. mojej ali tez cały czas narastała ilość płynu, tzn. na początku odbarczano 10 ml, pod koniec już 15. a potem z dnia na dzień wszysto sie "naprawilo". a jak maleńka z wagą stoi?
mala miala 2 kg przy urodzeniu,spadla do 1,420 po stracie plynow a teraz ma juz 2,460...pije po 50-70 ml i dzis jej wyciągneli sondę!!! Bylismy ja razem z tz kompac i dostala dzis nasze wlasne ciuszki...piekności nasza w różowej tuniczce...juz nie moge sie doczekaj jak wroci....

mam wciaz nadzieje ze bedzie lepiej,dzis nic nie urosla glowka i bylo bez punkcji...co ma byc to bedzie.Boje sie operacji ale wierze ze ta juz bedzie ostatnia a potem domek!!!
Stary 2012-10-17, 10:31   #615
nadi25
Raczkowanie

Muminek miejmy nadzieje ze tak bedzie.
Paula ale super ze juz dogania rowiesnikow, ja czekam na ten dzien z utesknieniem.
Oj rumianku, jak Ty to znosisz, ja bylam w CZD 2 dni i padam. Maly bardzo dzielnie to zniosl bylam pelna podziwu. Kardiolog w CZD kazala nam podlegac pod poradnie we wlasnej miejscowosci bo jest wszystko ok i kontrola w Kielcach za 2 lata. Jesli chodzi o pluca to powoli powoli do przodu ale dluga droga jeszcze przed nim. Chirurg wyznaczyl nam operacje przepukliny na luty 2013. juz sie boje. za 2 tyg jedziemy na konsultacje oczek.
Rumianku Wy w CZD ze wzgledu na na diete tylko czy wszystkie wizyty. Daleko macie? Bo jak z Wroclawia to ładny kawalek. Jak Ala to znosi? Jezdzicie tez z Natalka czy tylko bierzecie Ale?

Edytowane przez nadi25
Czas edycji: 2012-10-17 o 11:29
Stary 2012-10-18, 20:18   #616
muminek88
Zadomowienie

no i wiedzialam ze jak zaczene sie cieszyc to bedzie dupa....znow codzienna punkcja,glowka codziennie rosnie,znow mamy 1,5 na plusie,wczoraj bylo 8 ml dzis 6.....czekaja az wartosc bialka spadnie,mozliwe koniec przyszlego tyg,bedzie miala zalozoną zastawkę
Stary 2012-10-22, 16:01   #617
muminek88
Zadomowienie

kurde...dzis mala miala miec eeg,mialam po poludniu zadzwonic jak analiza a teraz mowia ze mam juztro przyjechac do poludnia bo teraz nie juz ordynatora.To po co kazali dzwonic? Albo znow jakies problemy bo zawsze wqszytsko gadaja przez tel tylko nie zle wiadomosci...pozatym mała slabiej rusza sie lewostronnie...

dziewczyny dajcie mi jakie snamiary kto robi w pl badanie prechtlem...nie umiem sie tu u nas doszukac,jutro mam kolejna rozmowę ale chyba nagram video i sami je wyslemy
Stary 2012-10-23, 00:07   #618
nadi25
Raczkowanie

muminku wejdz w ten link
http://forum.gazeta.pl/forum/w,15302...Prechtl_a.html
na forum gazeta.pl w zakladce e-dziecko , w watkach wczesniaczych znalazlam taki temat, nie wiem czy to widzialas
Stary 2012-10-24, 16:13   #619
muminek88
Zadomowienie

nie dam was rady ponadrabiac bo wciaz latam,zaraz po smykow lece a teraz mam chwilke bo ściągam mleko :P

udalo m isie zalatwic Prechtla w Frankfurcie...w przyszly weekend bede juz miala kamere i bedziemy nagrywac...tak sie ciesze....

A pozatym to mała dzis przeprowadzila sie do takiego łóżeczka jakie juz bedzie miala w domu,ma juz 2,8 kg,dzis pobila rekord picia z piersi i az 70 ml wciągneła!!

Pozatym to załatwiam pomału rehabilitanta do domu,dobrze mi idzie,jutro juz moze bede wiecej wiedziała I jutro tez rozmowa z ordynatorem odnosnie eeg bo dzis musieli robic drugi raz bo ostatnio była za zywa a dzis ja wyrehabilitowalismy,byla kąpiel,cyc wiec spała w najlepsze wiec moze tym razem sie uda...pozatym to mała dzis walneła 3 kupy pod rzad,jedna w pampers,drugą w śpiworek a trzecia na mnie i czesciowo do wanny z gotowa juz wodą :P

ale oczywiscie zeby nie bylo zbyt kolorowo to odsuneli operacje na 2 tyg bo widza chwilowe przelomy wiec chca jeszcze czekac liczac ze obejdzie sie bez a glowka stranie rosnie mimo punkcji 2 razy dziennie...mała jest na 10 centylu a glowka daleko juz za 90!

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

dzieki za link juz tam byłam
Stary 2012-10-25, 21:43   #620
nadi25
Raczkowanie

Kobitki jak sie wrzuca wymiary dziecka na siatki centylowe dla wczesniakow to sie bierze pod uwage wiek urodzeniowy czy skorygowany? Dzieki za odp
Stary 2012-10-26, 00:05   #621
P0P70
Zakorzenienie

Nadi - wiek korygowany jezeli patrzysz na normalne siatki bo sa tez takie dla wczesniakow urodzonych przed 32 tc.

Stary 2012-10-27, 22:31   #622
nadi25
Raczkowanie

dzieki Pop na zwyklych siatkach wiem, ze wiek korygowany, a na tych dla wczesniakow urodzeniowy? Jesli tak to moj mlody wg wzrostu 75 cm, wiec ideal, ale waga 8 kg to 3 centyl. robie dla lekarki rozpiske co jada, ma P. Doktor przeliczyc kalorie i byc moze dac cos na "przypakowanie" malemu.
Stary 2012-10-29, 21:22   #623
muminek88
Zadomowienie

u nas z wagą póki co nie ma problemu,mała ma 9 tyg i 3 kg...podwoila wage urodzeniowa i jeszcze troszke niestety z karmieniem piersia coraz gorzej,chyba bede musiala nadal sciagac jak juz mala do domu przyjdzie...

dzis bylo badanie sluchu,jest ok!!!
Stary 2012-10-30, 16:23   #624
sandra1892
Zadomowienie

Rzadko do was zaglądam, ale jakoś brakuję mi czasu

Widzę, że na tapecie mamy wagę i siatki centylowe.

Byłam wczoraj z małą na kontroli i lekarka stwierdziła, że za mało waży.
Waga z wczoraj to 7460 i 70 cm. Powiedziała, że waga to poniżej 3 centyla, tylko nie wiem czy na wiek korygowany czy na siatkach centylowych wcześniaczych. I wiecie co? Dała mi odczuć, że nie dbam o dziecko i jej zdaniem ja dziecko głodzę Postraszyła mnie szpitalem jak mała nie zacznie tyć.

A ja stwierdziłam, że przy kolejnej wizycie czyli 19 grudnia poproszę ją o receptę na mleko, które jedzą dzieci właśnie z niską wagą. Humana MTC chyba tak sie nazywa? Niech mnie któraś poprawi jeśli się mylę.

Nadi, a u ciebie jak? Masz już jakieś info od lekarza co można dać dzieciom żeby lepiej przybierały
?

tutaj jest fajna strona z siatkami i wyborem kiedy dziecko sie urodzilo . http://siatkicentylowe.edziecko.pl/

Edytowane przez sandra1892
Czas edycji: 2012-10-30 o 16:26
sandra1892 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 19:57   #625
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Sandra moje miały na roczek po około 8kilo, musiała bym zerknąć do książeczek, bo reki nie dam sobie uciąć. To Ile oni by chcieli na takiego wcześniaka?
Stary 2012-10-30, 22:21   #626
sandra1892
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Sandra moje miały na roczek po około 8kilo, musiała bym zerknąć do książeczek, bo reki nie dam sobie uciąć. To Ile oni by chcieli na takiego wcześniaka?
Nie mam pojęcia o co chodzi lekarce. Dodam tylko, że to jest 3 lekarka, która badała małą. I nic o niej nie wiedziała, a lekarki do ktorej chodzimy zawsze nie było.
Lekarka stwiedziła, że od 04.09 kiedy mała ważyła 7040 za mało przybrała bo 26.10 ważyła 7460. I oni ją biorą na siatki centylowe dla normalnych dzieci urodzonych po 37 tyg ciąży wiek korygują i to jest poniżej 3 centyla :/ Według lekarki to powinna ważyć coś około 9 kg.
Stwiedziła, że jak tak dalej będzie to będzie zmuszona położyć małą do szpitala w celu diagnozy szpitalnej

Edytowane przez sandra1892
Czas edycji: 2012-10-30 o 22:23
sandra1892 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 20:08   #627
sandra1892
Zadomowienie

Chyba wszystkie wyjechały na rodzinne zjazdy i na cmentarze

Ja jadę w niedzielę. Inaczej nie da rady bo tż pracuję.

A po za tym to nienawidzę krótszych dnia Jakaś deprecha mnie łapie chyba
Stary 2012-11-02, 18:01   #628
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Napisane przez sandra1892 Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia o co chodzi lekarce. Dodam tylko, że to jest 3 lekarka, która badała małą. I nic o niej nie wiedziała, a lekarki do ktorej chodzimy zawsze nie było.
Lekarka stwiedziła, że od 04.09 kiedy mała ważyła 7040 za mało przybrała bo 26.10 ważyła 7460. I oni ją biorą na siatki centylowe dla normalnych dzieci urodzonych po 37 tyg ciąży wiek korygują i to jest poniżej 3 centyla :/ Według lekarki to powinna ważyć coś około 9 kg.
Stwiedziła, że jak tak dalej będzie to będzie zmuszona położyć małą do szpitala w celu diagnozy szpitalnej

Przecież dziecko później mniej przybiera! Kurcze ja nie rozumiem tej babki.
Stary 2012-11-02, 21:27   #629
Avrel
Raczkowanie

Witajcie
Znalazłam wątek o wcześniaczkach i niestety wiem co przeżywacie... ale dla dodania otuchy i odrobiny pozytywnego myslenia napisze Wam o moim synku
Urodziłam go w 26tc i do dzis nie wiem dlaczego tak wcześnie chciał wyjśc na ten świat Miał 39 cm i 1kg ... na szczęście był dużym bablem jak na ten tc W szpitalu spędził prawie 4 miesiące...po drodze było sporo komplikacji... respiraor, infekcje, problemy z karmieniem, oczkami, poziomem cukru we krwi a nawet podejrzewano mucowiscydozę (czekanie prawie miesiąc na wynik badania genetycznego to chyba najgorszy czas w moim życiu jaki przeżyłam). Zaliczylismy rechabilitację (miesięczna) jak synek miał około 7 msc metoda Bobath i tyle wystarczyło, nauczył się dzieki temu siadać, chodzić zaczął jak miał około 15 msc
Nie zapomnę tez dnia w którym miał mieć operację oczu...dzień wcześniej okulistka zakwalifikowała go do operacji więc od rana następnego dnia był przygotowywany do zabiegu, na jakies pół godziny przed przychodzi inna okulistka, ogląda Misia przed zabiegiem i wielce zdziwiona pyta pielęgniarkę dlaczego mój synek jest przygotowywany jak ma chyba najzdrowsze oczy na całym oddziale wcześniaków pielęgniarka w szoku ja jeszcze w większym...do dziś uważam to za cud !!! cuda się zdarzają Zresztą byliśmy ostatnio u innej okulistki na rutynowej kontroli raz w roku i powiedziała mi że to jest jedyny wcześniak z przed 34tc który ma tak zdrowe oczy jakiego widziała w całej swojej karierze zawodowe czyli jakieś 40 lat
A dziś Misiu ma skończone 5 lat i jest zdrowym przedszkolakiem Jedyne co nam zostało z tych trudnych początków to dysplazja oskrzelowo-płucna (częściej łapie infekcje dróg oddechowych ale jest coraz lepiej z roku na rok ). Wagowo jest na 3 centylu a wzrostowo na 10 ale nadal goni rówieśników i wcale się nie wyróżnia Jest zdrowym, radosnym chłopcem
Dziewczyny trzymam za Was kciuki w tym ciężkim czasie i mam nadzieje że choć trochę dałam Wam nadziei że będzie lepiej
Pozdrawiam

Avrel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 22:15   #630
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandra1892 Pokaż wiadomość
Byłam wczoraj z małą na kontroli i lekarka stwierdziła, że za mało waży.
Waga z wczoraj to 7460 i 70 cm. Powiedziała, że waga to poniżej 3 centyla, tylko nie wiem czy na wiek korygowany czy na siatkach centylowych wcześniaczych. I wiecie co? Dała mi odczuć, że nie dbam o dziecko i jej zdaniem ja dziecko głodzę Postraszyła mnie szpitalem jak mała nie zacznie tyć.
My dzisiaj ważyliśmy Sarę 8,8kg- 16 miesięcy, pewnie wasza lekarka by już karetkę wzywała

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości