|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
:d
|
|
|
|
#3782 |
|
Zakorzenienie
|
:d
|
|
|
|
#3783 | ||
|
Gang Iren
|
Wiecie co tak sie zastanawiam z jednej strony czy nie odzwyczajac pomalu Eryka od piersi.Przeraza mnie moja waga,waze mniej niz przed ciaza,bo 49 kg,wlosy leca strasznie,paznokcie sie lamia,mam bole glowy.Moze ja mam jakies niedobory?Z drugiej strony nie wiem czy to odstawienie pomoze
Ktos mi to zasugerowal,ze dziecko wyciaga to co najwazniejsze.Ale ja sie martwie,ze Eryczkowi krzywde zrobie jak go odstawie,bo on chyba nie jest na to gotowy.Aczkolwiek,ladnie jada inne rzeczy.Doradzcie cos dziewczyny ![]() Cytat:
Cytat:
No u nas szybko,moglismy wziac w marcu juz mieszkanie,a wniosek skladalismy w listopadzie,czyli po 4 miesiacach bysmy mieli. Moze tak byc,ze odrzuca.Ale chcialas w sumie przestac karmic,prawda?Wiec moze to i lepiej,to rozstanie z cycusiem nie bedzie dla niej ciezkie. Mieszkam w Wakefield,jak masz ochote sie spotkac i nie jest bardzo duza odleglosc to ja bardzo chetnie.Jak bys chciala to napisz mi czy tu czy na PW gdzie mieszkasz.Fajnie by bylo. Super!
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Eryczek wyglada bardzo dobrze, ma wiecej kraglosci od Ciebie ![]() 2. Ma apetyt na stale pokarmy. 3. Spi sam, wiec piers nie jest jego usypiaczem ani uzaleznieniem. 4. Skonczyl juz 6msc, wiec wszystkie przeciwciala itp, ktore mogl od Ciebie otrzymac juz otrzymal (czytalam ze do 6msc karmienie ma najwieksze znaczenie) 5. Twoje zdrowie i samopoczucie jest rowniez wazne, Eryczkowi potrzebna jest zdrowa i silna mama ![]() 6. Mysle, ze jesli odstawisz stopniowo to mocno plakal nie bedzie Nawet moja corcia mega cycusiowa wypiela sie juz na mnie ![]() Tak Gosiu, ja rowniez chcialam przestac karmic piersia z tych powodow co Ty, ale tez dlatego ze Nadia pojadala sobie co pol godz, co bylo juz bardzo meczace (prawdopodobnie nie wystarczalo jej to). Ja tez bardzo schudlam, waze mniej niz przed ciaza 55kg/174cm, nie nosze obraczki bo mi spada jak wezme reke w dol. To jest straszne szczerze mowiac. Ale nie licz tez na szybka poprawe wlosow czy paznokci, ja akurat z paznokciami nie mam problemu, ale wlosy dopiero teraz przestaja wypadac hurtem. Musze sie jednak przyznac, ze ja srednio dbam o siebie, tzn nie mam apetytu, nawet jak ugotuje cos pysznego, to zjem troche i koniec, podejrzewam ze skurczyl mi sie zoladek, bo u mnie z apetytem tak jest od porodu :/ owoce i warzywa jem, ale o witaminach zapominam. Z tego co czasem piszesz -dobrze sie odzywiasz, wiec w sumie nie wiem skad u Ciebie az takie problemy. Mysle, ze jesli przestaniesz karmic szybciej wszystko sie unormuje, wiadomo ze dzieci "wyciagaja". Krzywdy dziecku na pewno nie zrobisz, Eryczek nie da sie zaglodzic wiec zrob to co uwazasz za sluszne i bedzie dobrze ![]() ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Gosiu chetnie sie z Toba spotkam, wlasnie sprawdzilam - mieszkamy od siebie 102 mile
|
|
|
|
|
#3785 |
|
Zadomowienie
|
Emilia ciesze sie,ze Twoja córeczka lepiej sie czuje i jednoczesnie żałuje,ze ja nie szukałam wiekszej pomocy z moim synkiem, on tak cierpiał przez dwa miesiące, a ja sluchalam innych ,ze to minie ,a moze moglam cos zrobic wiecej, aby mu ulzyc.
Dziewczyny dziekuje wam za to, ze uchronilyscie Mateszka przed dewastacja jego ślicznych ząbków przez jego pomysłowa matke ) poczekam z ta szczoteczka elektryczna ze dwa lata
|
#3786 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#3787 |
|
Zadomowienie
|
Gosia, mysle ze na pewnym etapie trzeba zrezygnowac z karmienia piersia i to wtedy kiedy sie czuje ze bedzie wiecej zyskow dla mamy i dziecka niz strat
Twoj Eryczek akceptuje butle wiec mm powinno u podpasowac. Jak ja bym sie szykowala na nastepnego bobasa tak jak Ty masz plany to bym wlasnie odstawila chocby z tego powodu, zeby swoj organizm zregenerowac Edytowane przez Zia_ Czas edycji: 2012-11-01 o 21:55 |
|
|
|
#3788 |
|
Zakorzenienie
|
Mi włosy przestały już tak wypadać. Chyba te co miały już wypadły.
Mimo karmienia zamiast chudnąć to tyję gosiu myślę że Erykowi krzywdy odstawieniem nie zrobisz. Zwłaszcza jeśli to będzie stopniowo |
|
|
|
#3789 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak właśnie myślę czy nie przejść na soczewki bo wydaje mi się że źle wyglądam w okularach ;/Cytat:
u Nas sprawdziły się bezbłędnie.Cieszę się że idzie ku lepszemu ![]() Cytat:
![]() Jestem wykamana przez mojego dzisiejszego marudę, głowa mnie boli. I musiałam wziąść kąpiel relaksującą bo moje nerwy były dziś na granicy wytrzymałości- niech już te zęby wyjdą. Usypianie przez to znowu na rękach ;/ Idę spać bo muszę odpocząć. Jeszcze na dodatek ciągle kłócimy się z TŻ - brakuje mi tego co było kiedyś.... Na początku związku mój TŻ kończył pracę o 14 i przyjeżdżał po mnie(ja wtedy byłam po wypadku i moje autko poszło do kasacji ) pod urząd i czekał tam w aucie ok godz bo ja kończyłam o 15. eh te czasy takie miłe
|
||||
|
|
|
#3790 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
I reszcie dziewczyn tez za odpowiedzi odnosnie karmienia.Na pewno nie chcialabym odstawic go tak gwaltownie,moze w przeciagu miesiaca-dwoch.Zreszta zobacze jak to bedzie. No wlasnie widzialam,ze ciut daleko ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3791 | ||
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny!
Mam pytanie tak trochę poza dzieciowym tematem... ![]() czy któraś z Was pracowała albo pracuje w branży MLM (marketing sieciowy) ja byłam zawsze bardzo sceptycznie nastawiona, a teraz w to weszłam bo stwierdziłam że szkoda marnować czas jak można zarobić ( mam nadzieję że coś tam może zarobię )? jeśli tak to może macie jakieś rady dla nowicjusza może być na priv ![]() Dziś byliśmy na obiedzie u mojego taty i potem pojechaliśmy do ciotki i babci...na cmentarzu nie byliśmy bo pogoda do du.py a w sumie to ja nie obchodzę i tak tego "święta" ![]() Cytat:
super że pomogło!Cytat:
|
|
#3792 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry śpiochy
![]() U Nas nocka OK pobudka o 24,2 i 6.40 na dobre. Czuję się wyspana. Choć Oskar znowu jest trochę marudny, ale trzeba to jakoś przetrzymać. Dziś ładna pogoda nawet to spacerek zaliczymy. A wczoraj TŻ pierwszy raz od ponad 6m zmienił pieluchę Oskarowi- w końcu się doczekałam Karo ja nie pomogę bo nie miałam do czynienia z MLM nawet nie wiem na czym by to polegało. Lecę zjeść śniadanie i pewnie ok 9 będę musiała uspać młodego na 1 drzemkę |
|
|
|
#3793 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() meldujemy sie z 7 ząbkami juz dzis zauwazylam górna dwójke na horyzoncie![]() ide jesc kaszke Mateuszkowa z bobovity
|
#3794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za ząbki My mamy 5
|
|
|
|
|
#3795 |
|
Wtajemniczenie
|
ale idziecie z zabkami jak burza!!! Hanka szczerbolek jeszcze
![]() Gosiu na pewno wazne abys miala sile dla Eryczka, tak jak dziewczyny pisaly Eryczek potrzebuje szczesliwej mamy. jesli slabo sie czujesz to pewnie i sil mniej. co do wlosow to mi wypadaly jakis czas temu masakrycznie, ale od jakiegos miesiaca juz lepiej, wiadomo wygladaja slabo, ale juz nie wypadaja i co lepsze zaczela mi rosnac druga grzywka wiec zakola nie beda w koncu tak widoczne jak spinam wlosy do gory wlosy wypadaly strasznie mimo ze biore witaminy codziennie.jak przyjedzie Tz mama to przejde sie do fryzjera i zetne sie tak jak Ty ![]() u nas nauka spania w lozeczku trwa nadal, Hanka zasypia ladnie w lozeczku ma pierwsza drzemke, druga to juz jest w wozku, wieczorem (tzn drugi wieczor wczoraj byl) zasnela tez ladnie (tzn szuszanie i pozytywka musialy jej towarzyszyc). i jak zasnie ja moge sobie zejsc na dol i posiedziec z Tz - super uczucie, wiem ze dla wiekszosci to normalne, ale ja mialam przez jakies pol roku wieczory w sypialni z Hanka a ona mi wisiala na cycu. wiec jak moge sobie polezec na kanapie to jestem szczesliwa. co prawda Hanka budzi sie co 40min/godzine ale trudno nie mozna miec wszystkiego. w nocy jeszcze biore ja do nas do lozka bo zapominam ze ma spac w lozeczku, ale czasami ja przekladam i tam pospi troche. tak pelzac zaczyna szybko ze wczoraj z tz bylismy w szoku bo ciezko bylo ja zatrzymac..kierunek docelowy to byl kaloryfer ![]() jednak moj Tata nie przyleci na swieta, ja mam zamiar do Polski poleciec w kwietniu lub lipcu, bo bedzie mi latwiej z Hanka leciec jak bede miala lotnisko godzine od domu rodzinnego (lotnisko w Swidniku/Lublin) niz z wawy a teraz niestety z modlina - gdzie zajmuje mi dotarcie do domu rodzinnego jakies 4-5h. ps. a wlasnie Gosia co do karmienia piersia to Tz mowil chyba 2tyg temu ze slyszal w radio (BBC1) ze NHS (sluzba zdrowia w UK) apeluje aby matki nie karmily za dlugo piersia bo to zle odbija sie na ich zdrowiu. probowalam znalezc ta audycje lub artykul na stronie radia i NHS ale nie udalo mi sie, bo nie wiem co mieli na mysli ''za dlugo''. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-11-02 o 09:30 |
|
|
|
#3796 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziekuje za podpowiedź i już dopisuje do listy zakupów![]() Cytat:
mnie tez niedługo czeka odstawianie bo zaczęłam się tak sypać![]() Cytat:
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
Monia
za postępy w zasypianiu. Ja Cię doskonale rozumiem bo u Nas to samo było. Potem przez 1,5 m zasypiał w łóżeczku wystarczyło że trzymałam za rączkę lub po prostu byłam obok dopóki nie zasnął. Ale przez te ząbkowanie wszystko się posypało znów i usypianie na rękach;/No ale życzę aby u Was szło dalej ku lepszemu
|
|
|
|
#3798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3799 |
|
Zadomowienie
|
Ankaya, nie nigdy nie mylam Ani w buzi wacikiem, cos o tym slyszalam ale w kontekscie plesniawek a nie regularnej higieny.
|
|
|
|
#3800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ja myślę że gdy te zęby wyjdą to wszystko wróci do normy z wieczornym zasypianiem. Dzięki odnośnie avatarku ![]() Byłam 1,5 h na spacerze poszłam koleżance zanieść przepis i tak się zagadałyśmy że godz stałyśmy przy bramie a Oskar spał w wózku
|
|
|
|
|
#3801 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny w UK, Ella's kitchen ma konkurs ktory konczy sie 30 listopada, mozna wygrac ich jedzonka na caly rok (po 30/miesiac) wysylajac zdjecie swojego ''jedzacego'' maluszka
sa na fb oczywiscie.
|
|
|
|
#3802 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamusie, jak mija Wam dzien?
my bylysmy z tesciowa na wyprawie po meblowych upatrzylam sobie sofy z fotelem (dwojke, trojka i fotel) jakie wygoooodne pojezdzilysmy jeszcze troche, mloda aktualnie spi w sypialni przy otwartym oknie ![]() zanidlugo obiadek. Przyszla czesc moich lupow z ebay'a
|
|
|
#3803 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=emigra;37383574]hej mamusie, jak mija Wam dzien?
my bylysmy z tesciowa na wyprawie po meblowych upatrzylam sobie sofy z fotelem (dwojke, trojka i fotel) jakie wygoooodne pojezdzilysmy jeszcze troche, mloda aktualnie spi w sypialni przy otwartym oknie ![]() zanidlugo obiadek. Przyszla czesc moich lupow z ebay'a o fajnie ze wygodne ja uwielbiam sklepy meblowe, w ogole uwielbiam sofy ...i komody i stoly i fotele![]() a co zakupilas na ebayu? u nas dzien ok, Hania miala az..polgodzinna drzemke nr 2 no ale w lozeczku wiec jej wybaczam. zaraz jedziemy na zakupy spozywcze w takim razie. |
|
|
|
#3804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3805 | ||||
|
Gang Iren
|
Hej!
Bylam u HV z Erykiem.Stwierdzila,ze nie ma powodu do niepokoju,bo Eryk wyglada absolutnie zdrowo.Powiedziala,ze to zaciskanie piesci i buzki to pewnie od zabkow (tak jak Zia pisala),ze pewnie czuje bol,dyskomfort i dlatego tak robi.Powiedziala,ze wyglada wspaniale-okaz zdrowia Dokladnie,na golaska wazy 9160 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() za spanie Hani w lozeczku!No i za pelzanie !! ![]() Cytat:
|
|
#3806 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ona kolo 7 a ja 75
|
|
|
|
|
#3807 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mój dom rodzinny jest jeszcze bliżej, ok 7 minut jazdy samochodem- moi rodzice nie są najszczęśliwsi z tego powodu,bo samoloty będą nad domem schodziły do lądowania![]() Cytat:
Odkąd wróciłam do pracy karmię Filipka rano, po południu , na noc (+100 ml mm) i w nocy tak ze 2 razy jeszcze. Pokarmu już mam mniej, ale nie widzę po nim, żeby cierpiała z tego powodu, wprost przeciwnie, Uwielbia jeść z łyżeczki ![]() Chciałabym jeszcze bardziej to ograniczyć, zwłaszcza te nocne karmienia bo w pracy zmęczona po przerywanych nockach jestem, ale moja mama strasznie naskakuje na mnie w tym temacie, mam karmić jak najdłużej i już twierdzi, że jak mały nie będzie karmiony piersią to będzie chorowałMam nadzieję, że sam powoli będzie rezygnował z piersi, karmienie do roku czasu to absolutny max. Wczoraj zjadłam bakłażana i pół nocy była afera z powodu brzuszka, strasznie się męczył, i ja też. Miałam wyrzuty sumienia, ale ile można jeść bułki z dżemem lub szynką? Tym ostatnio się żywię, bo na lekkie gotowanie dla siebie samej nie mam czasu |
|||
|
|
|
#3808 |
|
Wtajemniczenie
|
Bylysmy z Hania na zakupach spozywczych, ale tez jej sie cos kupilo: kurteczke i skarpetki/buciki, nie wiem czy wiecie Dziewczyny w UK ale Sainsbury's ma oferte na odziez 25% off
kurteczke Hani kupilam w dziale chlopiecym (zielony kolor, bo ilez mozna tego rozu .jakie ciasteczka dobre sobie kupilam ...az zjadlam prawie cala paczke..ale to takie zdrowe ciasteczka ..z ziarnami zboz![]() sweet_papaya, to Ty tez z lubelszczyzny? a no to rodzice beda troche sie musieli przyzwyczaic. u mnie tutaj tez czasami lataja jakies bombowce itd, bo chyba 15km stad baza wojskowa amerykanska sie znajduje.lece podgrzac dziecku owsianke i milego wieczorku
|
|
|
|
#3809 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak to jest z tymi zakupami, że byle wyjście do sklepu kończy się zakupami dla dzieciaczków? Też tak mamWróciłam dziś wcześniej z pracy i spędzam juz od 15 czas z Filipkiem,przespał sie i jest grzeczny jak aniołek, bawi się sam zabawkami i interweniuje tylko gdy podpełza w jakieś niebezpieczne miejsca w pokoju. Jak wstawiałam pranie zostawiłam go w łóżeczku, był podejrzanie cicho i jak zajrzałam do pokoju przyłapałam go stojącego w łóżeczku! Od 2 dni próbował się podnosić ale dziś tak się wychylał, ze jutro musimy obniżyć łóżeczko na najniższy poziom. |
|
|
|
|
#3810 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wylicytowalam wczoraj tez zielona kurteczke za 11€ a taka http://www.ebay.de/itm/121004015457?...#ht_522wt_1414 Cytat:
![]() ![]() ![]() Julisia juz spi na noc. Pojadla kaszki, wykapalam ja i zasnela w ok 10 minut ciekawe jaka bedzie nocka.....
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.

Ktos mi to zasugerowal,ze dziecko wyciaga to co najwazniejsze.Ale ja sie martwie,ze Eryczkowi krzywde zrobie jak go odstawie,bo on chyba nie jest na to gotowy.Aczkolwiek,ladnie jada inne rzeczy.Doradzcie cos dziewczyny 

ale jakos do tej pory nic nie mamy i ludzie czekaja po 4-5 lat :/

) pod urząd i czekał tam w aucie ok godz bo ja kończyłam o 15. eh te czasy takie miłe

)? jeśli tak to może macie jakieś rady dla nowicjusza
super że pomogło!

twierdzi, że jak mały nie będzie karmiony piersią to będzie chorował