|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Jak wszystko, co się okazuje
|
#752 |
|
na przekór do celu
|
U mnie też dziękowanie rodzicom to dość nowy wynalazek, od 4 lat może się pojawia? Ale mojej mamie bardzo się spodobał, więc u mnie też się pojawi
|
|
#753 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- U nas jest od dawna zwyczaj podziękowań dla rodziców. Zazwyczaj były to jakieś tandetne wazony z wygrawerowanymi podziękowaniami (choć to nowy wynalazek), tandetne księgi na podziękowanie. Plus jakaś "cudownych rodziców mam" w formie: ojciec młodego z młodą, młody z matką młodej i ojciec młodej z matką młodego. U nas będzie troszeczkę inaczej, chcemy podarować parze rodziców po srebrnym obrazie świętej rodziny, po złotej ramce z naszym zdjeciem, słodycze i jakieś dobre markowe wino. To ładnie zapakowane.... A przed obdarowaniem rodziców mamy przygotowane przemówienie gdzie oboje wspominamy nasze dzieciństwo. Mam tylko problem z wybraniem piosenki do tego tańca, u nas nie przejdzie bez niego. Nie chce żadnych smętnych piosenek tylko szybką i nawet mało związaną z tematem podziękowań. I będziemy tańczyć w kółeczku bo mój tato zmarł niedawno i automatycznie brakuje jednego mężczyzny do pary. Z tego też powodu nie chcę jakiejś wzruszającej piosenki bo wiem że wyć będę. U nas jest dość trudna sytuacja, bo tak ja jak wspomniałam wcześniej nie mam już taty więc będzie płacz ze strony mojej i mamy i siostry, a do tego jakby było mało to dwa miesiące temu zmarł ojciec przyszłej teściowej, więc ona też bedzie płakać nie licząc jej licznego rodzeństwa.... Strasznie to życie jest zagmatwane ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
![]() Jeszcze to zrozumiem gdy para młoda wyprowadza się do nowego mieszkania które już mają ale zwyczajnie ich nie stać na wyposażenie. Ale po co te rzeczy w momencie kiedy zostają w urządzonym domu.... Ja osobiście piszę w zaproszeniach taki wierszyk żeby mi prezentów nie przynosili bo akurat ja potrzebuję pieniędzy a nie odkurzacza czy miksera, bo zostaję w domu.... a z resztą za te pieniądze zapłacę salę weselną bo sami płacimy za wesele. Dużo osób też chce przeznaczyć te pieniądze by po swojemu urządzić swoje mieszkanie lub wspomóc np budowę domu... dlatego ja jestem jak najbardziej na TAK DLA TAKIEGO SPOSOBU |
||
|
|
|
#754 |
|
BAN stały
|
Dla mnie to jest niegrzeczne po prostu
|
|
|
|
#755 |
|
Zakorzenienie
|
A dla mnie jest ok. Mam takie samo zdanie jak ciassteczkowa
|
#756 |
|
BAN stały
|
Dla mnie niegrzeczne jest zapraszanie na samą ceremonią i proszenie o wino czy inne rzeczy
|
|
|
|
#757 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Co do prośby o pieniądze to widzę plusy i minusy i nie mogę się zdecydować, których jest więcej...
|
|
|
#758 |
|
BAN stały
|
2 tyg.temu byłam na weselu i na zaproszeniu był fajny wierszyk,,drodzy goście nie kłopoczcie się prezentami ,bo my już wszystko mamy,,Bardzo mi się spodobał ten wierszyk,krótko zwięźle i na temat,bez proszenia o kasę
|
|
|
|
#759 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#760 |
|
Raczkowanie
|
kilka dni temu dostałam płyty z fotkami z wesela znajomych- dając je nam powiedzieli abyśmy sobie zgrali i dali je dalej do reszty znajomych. Pomysłowe pomyślałam bo ja osobiście kopiowałam znajomym zdjęcia.
Oglądam te zdjęcia i szukam na nich siebie lub swoich znajomych aby sobie skopiować i niestety na 20 znajomych naliczyłam może 5 zdjęć na których jest ktoś z naszej paczki. Zdjęcia były robione przez "profesjonalistę". Dla mnie to lekka wtopa ze strony młodej pary, bo dając zdjęcia do skopiowania znajomym czy rodzinie to na tych zdjęciach powinni się znaleźć Ci właśnie ludzie a nie jakieś ciotki czy wujkowie. Przede mną te zdjęcia widziało jeszcze kilka innych osób i tez miało takie same odczucia. |
|
|
|
#761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem szczerze że nikt z naszych znajomych/rodziny nie segregował zdjęć i nigdy o tym nie słyszałam no ale w niektórych regionach może się tak robi
|
|
|
#762 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ja spotkałam wierszyk: "...aby prezenty zmieściły się w kopercie" zajęcie na pół roku
|
|
|
#763 |
|
Rozeznanie
|
Ja się ostanio spotkałam z faux pas popełnione przez moich znajomych... chodziło dokładnie o przedłużanie czasu na odśpiewanie gorzkiej wódki.... wesele rozpoczęło się ok godziny 17 obiadem, potem młodzi pokroili torta, następnie wjechał dzik... i dopiero ok godziny 20 zaczęto odgrywanie młodym gorzkiej wódki.... tym oto sposobem przy jednym stole już zaczęto pić wódkę już przy torcie i tam imprezka się zaczęła wcześniej i były chichy śmiechy... a przy innych ludzie siedzieli smętni, kobiety oglądały pazury (co wg mnie też jest niegrzeczne) a mężczyźni ziewali z nudów, bo goście byli pomieszani wg nazwisk na karteczkach....
A co najlepsze orkiestra robiła odgrywki wszystkim gościom więc na ponad 250 osób zeszło z półtora godziny, i dopiero wtedy młodzi zatańczyli pierwszy taniec... godzina ok 22. Połowa ludzi już ululanych, połowa smętna... I jeszcze jedno faux pas jakie spotkałam nie raz na weselach.... to zbieranie pieniędzy z odgrywek od rodziców.... moim skromnym zdaniem młodzi powinni powiedzieć zbierającym do koszyka żeby nie podstawiali kosza pod nos rodzicom młodych.... Wg mnie jest to niegrzeczne |
|
|
|
#764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja widziałam wierszyk z prośbą o obrazy królów Polski ![]() Tylko jeden z gości potraktował to dosłownie i przytargał duży obraz w pozłacanej ramie |
|
|
|
|
#765 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
albo ktoś to zrobił na przekór jak jest ktoś złośliwy i niekoniecznie podoba mu się proszenie o pieniądze to jak najbardziej może coś takiego zrobić ![]() Mnie proszenie o pieniądze nie uraża, tzn jak dostaję takie zaproszenie to spełniam prośbę Młodych, ale osobiście nie dałam takiej adnotacji bo mnie by było zwyczajnie głupio sugerować pieniężne prezenty, bo nie każdego na takie stać (wiadomo że ludzie mają pewne wyobrażenie na temat tego ile "wypada" dać, co jest moim zdaniem niesłuszne, bo daje się tyle na ile sobie można pozwolić, ale większości osób byłoby głupio dać np 100 zł). Dostaliśmy kilka prezentów rzeczowych i bynajmniej nie było to 5 mikserów Bardzo się cieszyłam z każdego prezentu który dostałam, czy to była kartka z życzeniami, czy kieliszki czy gotówka. A jak ktoś pytał co chcemy dostać to otrzymywał informację że prezentów nie oczekujemy tylko obecności
|
||
|
|
|
#766 |
|
Wtajemniczenie
|
Co to jest ta odgrywka?
|
|
|
|
#767 |
|
Rozeznanie
|
już wyjaśniam, jest to śmieszne czasami żałosne odśpiewanie i odegranie przez zespół i drużbę imiennego powitania gościa na weselu... po odegraniu przez zespół "odgrywki" świadkowa lub świadek podstawia gościowi koszyk tam gość wrzuca pieniążki np 20zł za odgrywkę i w ten sposób młodzi np zbierają kasę na zapłacenie orkiestrze
śmieszne i żałosne na moim weselu tego absolutnie nie będzie ![]() http://www.youtube.com/watch?v=sm_6lito-64 o tak to mniej wiecej wygląda Ewusia-marchew już tłumaczę: odśpiewanie gorzkiej wódki to jest taki zwyczaj że drużba wraz z zespołem odśpiewuje gorzką wódkę gorzką nie będziemy pili bo ją młodzie nie posłodzili... wtedy młodzi się całują... i po kilku całusach drużba śpiewa słodka wódka słodka już będziemy pili bo ją młodzi posłodzili http://www.youtube.com/watch?v=IboE-Gh0aDg---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- w tym drugim linku jest wszystko wyjaśnione :p ten drugi link jest lepszy w sęsie jakości i wkonaniu i zrozumiecie jak oglądniecie do końca
|
|
|
|
#768 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() też nigdy się nie spotkałam z "odgrywką", jedynie "gorzko gorzko" i następujący pocałunek młodych widziałam.
|
|
|
#769 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odgrywka- nie słyszałam o czymś takim- to ciekawe jakie to w różnych regionach są zwyczaje gorzka wódka- u nas po prostu śpiewa się "gorzko" dla młodych. Pierwszy raz zazwyczaj robi to zespół i jest to zazwyczaj po pierwzym daniu (no chyba że goście zaczną wcześnie ) a potem w trakcie wesela goście jak chcą to śpiewają i zespół podłapuje. Śpiewa się też całe te przyśpiewki tp "nie pijemy wódki, pocałunek był za krótki", 'ona temu winna" itp---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
|
|
|
#770 | ||
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() odgrywki znam tylko z waszych opowiadań ale bardzo mi się to nie podoba Cytat:
|
||
|
|
|
#771 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
w mojej okolicy ostatnio było wesele, które trwało tylko 3 godziny, bo panna młoda została przyłapana z drużbą przez swojego świeżo upiecoznego teścia
|
|
|
|
#773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie nie zakumał o co chodzi Ja o odgrywkach pierwszy raz słyszę, ale tą przyśpiewkę "gorzka wódka" znałam (tzn. u nas to się tak śpiewa: "gorzka wódka, gorzka wódka nie będziemy pili, więc prosimy państwa młodych by nam osłodzili". U nas to się śpiewa na przemian z "gorzko, gorzko" , "ona temu winna", "nie pijemy wódki, pocałunek był za krótki".
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
Ciasteczkowa czyli Ci goście czekali aż odśpiewa się "gorzka wódka" zanim zaczną pić, tak?
U nas było gorzko przy toaście, później może jeszcze raz i nara, goście zaczęli pić po obiedzie, nikt nie czekał na śpiewy - na szczęście Ale widać co kraj to obyczaj
|
|
|
|
#775 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#776 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
#777 |
|
BAN stały
|
Kuurcze byłam już na tylu weselach a nie zauważyłam tego
Może dlatego, że nie piję vodki, ale nie pomyślałam że to "przyzwolenie" do picia
|
|
|
|
#778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#779 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
.Zapytam: jak to jest ze zdjęciami? Sami dawaliście gościom, czy tylko jak ktoś się dopomniał że chce?
|
|
#780 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
My dwaliśmy płytkę lub prosilismy o zgranie sobie na kompa kiedy kogoś odwiedzaliśmy i wyrzucenie zdjęć, których ktoś nie chce. Sama też jako gość lubię oglądać innych ludzi na zdjęciach, przyjrzeć się jak ktoś był ubrany, uczesany, mieć zdjęcia młodej pary w różnych momentach, zdjęcia sali, tortu czegoś tam, mieć zdjęcia znajomych, dalszej rodziny itp... Byłabym zawiedziona, gdybym dostała np. tylko 10 zdjęć na ktrórych jestem tylko ja. Nie ma też co liczyć jako gość, że będzie się na setkach zdjęć od foto, którego zatrudniają młodzi. Taki fotograf ma do sfotografowania wszystkich gości, których jest zwykle duuużo, a przede wszystkim młodych w różnych momentach. My prosiliśmy fotografa, żeby postarał się zdrobić każdemu zdjęcie i się udało, ale zdrzyło się, że niektóre osoby są tylko na 3-4 zdjęciach. Dla foto to są obcy ludzie i rozumiem, że ciężko było spamiętać komu zdjęcie już zrobili, a komu nie. A zdjęć przy "kotlecie" jak ludzie siedzą i przeżuwają zabroniłam robić (mimo, że pewnie wtedy każdy byłby na zdjęciu frontem do foto).
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.

Nasz ślub 16.08.2014

Bardzo się cieszyłam z każdego prezentu który dostałam, czy to była kartka z życzeniami, czy kieliszki czy gotówka. A jak ktoś pytał co chcemy dostać to otrzymywał informację że prezentów nie oczekujemy tylko obecności