Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-05, 10:07   #4711
humpback
Zakorzenienie

Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
a dlaczego jeszcze nie mówicie o ciąży. Mi rodzina TŻta dalej proponuje alkohol (bo co tam jeden kieliszek). Ale uparta jestem
ja nie powiem dopóki nie będę pewna na 100% że wszystko jest OK (czyli byle przetrwać pierwszy trymestr, a potem odetchnę z ulgą). nie chcę się chwalić, bo jak znów coś pójdzie nie tak, to nie przeżyję wyjaśnień i tłumaczeń pt. co się stało i jak się czujesz

w pracy powiem najwcześniej bo przed świętami (ale to mała firma, lubię tą pracę i chcę być jak najbardziej w porządku), a rodzince w święta
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:09   #4712
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Sharp mam nadzieje, że USG będe mieć. Nie uśmiecha mi się płacić 100 zł za to, że pokaże mu wyniki
Bo sama sobie je zinterpretowałam.
najwyżej powiesz że badanie też chcesz
Dopiero teraz zobaczyłam że Twoja dzidzia ma już rączki i nóżki

Cytat:
lonely a no tak bywa, że jak się coś wydarzy, to najczęsciej musimy z tego rezygnowac Ale jeszcze znajdziesz fajną pracę a dziecko jest na całe życie;*
że też ja tak nie pomyślałam o swojej pracy
Stary 2012-11-05, 10:19   #4713
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Cześć kochane widzę, że od rana już nie próżnujecie jestem w pracy więc zaraz pomalutku nadrobię

W ostatnich dniach sierpnia startowałam na bardzo fajne stanowisko w pewnej firmie. Na spotkaniu rekrutacyjnym (dzień przed tym jak dowiedziałam się że jestem w ciąży) wypadłam baaardzo dobrze. Byłam zdziwiona, że nikt się do mnie nie odezwał... aż tu 10 minut temu zadzwonił do mnie telefon..
Proces rekrutacyjny został zakończony, chcą przyjąć mnie najpierw na próbę, potem na stałe. Dodam, że praca bardzo atrakcyjna, przyjemna, za biurkiem i w terenie.. Po prostu perełka wśród ofert pracy. Wynagrodzenie też fajne.. No i teraz muszę odmówić, bo w ciąży mnie nie wezmą
W sumie to już odmówiłam- prezes był w takim szoku, że nie wiedział co powiedzieć. Stwierdził, że da mi godzinkę żebym się jeszcze zastanowiła i zadzwoni ponownie.
Wrrrrr..... taka okazja mnie ominęła...
Ale i tak nie cofnęłabym czasu- dzidzia najważniejsza !

Sorrki za te moje żale, ale musiałam odreagować emocje
lonely_lady, jak ja Cię rozumiem Miałam dokładnie taką samą sytuację pracuję w jednej firmie już 17 lat i zaczynam czuć jakieś wypalenie zawodowe, wpadam w rutynę, więc postanowiłam coś z tym zrobić. Pojawiła się fajna propozycja pracy, którą na pewno bym dostała (miałam referencje i akurat szukali kogoś z takim doświadczeniem zawodowym) i 2 dni przed rozmową zrobiłam test, no i wszystko wróciło do punktu wyjścia ale dzidzia najważniejsza
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:25   #4714
vil84
Wtajemniczenie

ja z pracą miałam akurat tak, że od 2-3 lat, odkąd zaczęliśmy myśleć o dziecku, nie szukałam nawet, bo się bałam, że będę miała umowę na czas określony (teraz wiem, że to było głupie myślenie, bo praktycznie na jedno wychodzi, i tak mnie pewnie zwolnią po wychowawczym), że wypadałoby trochę popracować w nowym miejscu, a dopiero po kilku latach ciąża ... no i tak utknęłam na 4 lata w księgarni, i w jakimś stopniu zamknęłam sobie drogę do lepszej pracy, bo studia obecnie nic nie dają, a lepiej było mieć lepsze doświadczenie ... bardzo się boję co będzie potem.

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:29   #4715
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dzień dobry! Listopad pęłną gębą za oknem, więc u mnie dziś dzień szlafrokowy (dostałam od męża piękny, mięciusi szlafrok na rocznicę, wiec tylko szukam pretekstów, żeby go nosić )

Cytat:
Ja tam żadnego alkoholu wolę nie tykać.
Ja też wychodzę z takiego założenia, ale jeśli chodzi o wina i piwa z mniej niż 0,5% to raz na jakiś czas się skuszę. To jest mniej alko niż choćby kefiry, soki owocowe czy chleb razowy.

Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
Witajcie, Dziewczynki Czy mogę do Was dołączyć? Jestem w 7tc, ciąża jest zagrożona z powodu mięśniaków. Ale jestem dobrej myśli, bo lekarze są zdziwieni, że w ogóle jest. Ja też nie liczyłam na własne dziecko, jestem już po jednej poważnej operacji ginekologicznej, przygotowywaliśmy się z Mężem do adopcji a tu 3 miesiące po ślubie pojawiły się 2 kreseczki. I jak na razie wszystko jest dobrze, tylko mięśniaki trzeba obserwować. Ale zdarza mi się "wariować" z różnych niepokojów, typu opryszczka, czy farbowanie włosów Co jak widzę, nie tylko mnie się zdarza
Na razie próbuję nadrobić cały wątek, a czyta się go jak pasjonującą powieść
Cześć Wika! Super, że z nami jesteś i serdecznie gratuluję ciąży w tych mało sprzyjających okolicznościach. Cudownie, że się udało

Cytat:
Napisane przez Ani@1987 Pokaż wiadomość
A ja jeszcze chciałam sie przywitać i zmykam spać

Ania, 25 lat, pierwsze dziecko, nie planowaliśmy jeszcze z mężem maleństwa, ale jest i już baaaaardzo sie cieszymy. Chociaz nie ukrywam ze dla mnie ta wiadomosc byla duzym zaskoczeniem...w momencie kiedy dowiedzialam sie o ciazy zmieniałam stanowisko w pracy na to wyczekiwane, o którym marzylam i wiadomo mialam zamiar wpaść w wir pracy!pracuje nadal ale nie wiem chyba juz niedlugo, z koncem listopada/grudnia wybierzemy sie na L4 bo brzuszek moze mi przeszkadzac i nie chce sie za bardzo obciążać pracą. Pracuje jako kosmetyczka.

Termin mam na 2 maja 2013, a jutro juz 16 tydzień zaczynamczas szybko mija ale juz nie moge sie doczekac kolejnego usg...

Na usg w 12 tyg lekarz powiedział nam że on juz na 80%uwaza ze to dziewczynabardzo sie ucieszylam bo skrycie marzylam o dziewczynce (w rodzinie męza ostatnia piątka urodzonych maluchów to same chłopaczki) ale teraz mysle juz tylko o tym zeby bylo zdrowe i płec nie ma takiego znaczenia...
Przekopie sie przez ostatnie strony watku w najbliższych dniach, a teraz zmykam spać.
Dobrej nocy wszystkim przyszłym mamom życze
Cześć Aniu! Kojarzę Twój nick. Udzielałaś się w wątku lubelskich panien młodych? Gratuluję serdecznie ciąży!

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Ja jestem raczej zwolenniczką unikania alkoholu w ciąży i będę się tego trzymać, mój lekarz mówi, że każda ilość szkodzi, więc po co ryzykować?

Dziewczyny dużo przytyłyście już? Ja mam 3kg na plusie, a została mi jedna para spodni, w które się mieszczę
Trochę o tym pisałyśmy przez weekend. Część schudła, część stoi w miejscu, część ma już parę kg na + (u mnie 2) więc dość indywidualnie. A myślałaś o ciążowych już? Ja tylko takie teraz noszę - nawet jeśli na wyrost to jest mi po prostu wygodniej

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Mamuśki, kiedy mówiłyście w pracy? U mnie jeszcze nie wiedzą i się zastanawiam. Boję się mówić za wcześnie bo jakby coś odpukać to wszyscy wiedzą, z drugiej strony chce im dać czas na znalezienie sensownego zastępstwa, żeby potem nie miała bałaganu jak wrócę:P

I tak myślę, termin będę miała 11-18 czerwca, więc pewnie do kwietnia gdzieś będę pracować więc pewnie pasowałoby im powiedzieć przed końcem roku. 21.11 idę na wizytę do gina, to będzie jakoś 10-11 tydzień i wtedy ma mi dać zaświadczenie, myślicie żeby wtedy powiedzieć? czy czekać do 6.12 do prenatalnego?

Plusem takiej informacji jest to, że będę pracować po 4h tylko, bo mam pracę jedynie przy kompie
Ja powiedzialam na przełomie 10/11 tc w zespole, a do HR zaniosłam zaświadczenie wcześniej, jak musiałam pójść na zwolnienie. Rozumiem Twoje obawy, ale trzeba być dobrej myśli. A jeśli jeszcze dzięki temu możesz pracować tylko 4h to chyba warto

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2012-11-05 o 10:34
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:33   #4716
Kinga_20
Zakorzenienie

Ashyshqa już doczytałam o tych kg w ciąży, teraz to ja szukam już tylko ciążowej odzieży, a najbardziej to spodni

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:35   #4717
cloche
Zakorzenienie

Wika, Ani@ witamy! buziaki w brzucholki

Cytat:
odpukać od wczoraj nie mam napadów głodu i mdłości - oby to już było za mną
aaaaaaaaaależ masz dobrze... szczęśliwa ty!!!
Cytat:
hej... ja jestem przerażona... śniło mi się , że zaczęłam krwawić bo ktoś mnie uderzył w plecy i teraz będę się bała do wizyty;(
nuna, kochanie, z tymi snami to często jest odwrotnie. to twój strach, obawy - ale z realiami nie ma to nic wspólnego o której wizyta?
Cytat:
Dziewczyny dużo przytyłyście już? Ja mam 3kg na plusie, a została mi jedna para spodni, w które się mieszczę
już w weekend była o tym mowa (ale rozumiem, ciężko nadrobić). ja wręcz trochę schudłam, ale nie ma co się dziwić - nie jestem w stanie jeść normalnie, picie też mi górą wylatuje ogólnie to aż się dziwię, że nie schudłam więcej
Cytat:
Mamuśki, kiedy mówiłyście w pracy? U mnie jeszcze nie wiedzą i się zastanawiam. Boję się mówić za wcześnie bo jakby coś odpukać to wszyscy wiedzą, z drugiej strony chce im dać czas na znalezienie sensownego zastępstwa, żeby potem nie miała bałaganu jak wrócę:P

I tak myślę, termin będę miała 11-18 czerwca, więc pewnie do kwietnia gdzieś będę pracować więc pewnie pasowałoby im powiedzieć przed końcem roku. 21.11 idę na wizytę do gina, to będzie jakoś 10-11 tydzień i wtedy ma mi dać zaświadczenie, myślicie żeby wtedy powiedzieć? czy czekać do 6.12 do prenatalnego?

Plusem takiej informacji jest to, że będę pracować po 4h tylko, bo mam pracę jedynie przy kompie
ja planuję powiedzieć szefowi po moim urlopie (mam teraz 2 tygodnie pełne 2 tygodnie lenistwa, luźnych ciuchów i rzygania/pierdzenia kiedy mi się tylko podoba! ). moim dwum najbliższym współpracownikom już powiedziałam, bo byliśmy razem w teatrze i jakoś tak wyszło... no i uknuliśmy plan:
po urlopie idziemy do biura szefa wszyscy razem z flaszką. każemy mu najpierw wypić kielicha, i potem wspólnymi siłami powiemy co i jak będzie mi tak znacznie łatwiej. no i jako że dokładnie ci ludzie, którzy ze mną pracują, będą przy tym i będą się cieszyć, to szefowi będzie łatwiej zaraz myśleć o przyszłości i rozplanować to jakoś

też pracuję przy komputerze i nic mi na ten temat nie wiadomo, że mogę w ciąży tylko 4 godziny przy kompie pracować... wychodziłoby, że w domu też nie powinnyśmy na wizażu siedzieć
wydaje mi się, że to jakiś przepis z czasów starych komputerów... teraz, przy dużo lepszych monitorach, nie ma co panikować. ale pewnie jak będziesz nalegać, że chcesz max 4 godziny siedzieć, to szef ci pójdzie na rękę... ja w każdym razie mam zamiar pracować normalnie a monitorów mam 5
Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
No bo one naładowane są strasznie chemią i ponoć bardzo uczulają Ja się raczej zdecyduję na hippa
ja też spróbuję z hippem, bo nie dość, że fajne składy, to i przyjemne w użytkowaniu są i sama je chętnie używam.
aaa, jeszcze się zastanawiam też nad kosmetykami Töpfer - próbowałam paru rzeczy i są świetne! też trochę droższe niż hipp, ale myślę, że warto
w razie uczuleń itp. można też spróbować z serią extrasensitive babydream - składy minimalistyczne, i też całkiem przyjemne. oczywiście w tym przypadku bezzapachowe i bez rumianku itp. - bo na substancje zapachowe czy niektóre roślinki alergicy mogą źle reagować. ale wszystko wydzie "w praniu"
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:35   #4718
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja powiedziałam szefom jak tylko się dowiedziałam. W zasadzie wolałam tego nie rozgłaszać, żeby "nie zapeszać", ale wiem jaka była sytuacja w aptece jak koleżanka nie powiedziała szefowi od razu, a szefu dowiedział się od kogoś innego. Mała to firma, małe miasto, i wolałam uniknąć takiej niezdrowej i wręcz patologicznej sytuacji jaka była w Jej przypadku. W rezultacie dziewczyna nie wytrzymała psychicznie i chyba od 10 tyg była już na L4. Poza tym osobiście pochwaliłam się tylko trzem przyjaciółkom i moim rodzicom. Mężu swoim i reszcie znajomych, rodzice rodzinie i tak chcąc nie chcąc wszyscy wiedzą

Poza tym chciałabym jak najdłużej być aktywna zawodowo, ale moja praca potrafi dać mi w kość. 7h stania przed monitorem albo latania po aptece. O ile wszystko będzie ok, to chciałabym popracować do końca roku. Później się zobaczy. Bardzo często muszę podnosić ręce do góry żeby coś tam podać, stanąć w magazynie na drabinę żeby coś tam zdjąć, stanąć na krzesełku żeby gdzieś tam sięgnąć. Poza tym niejednokrotnie stres. Praca z ludźmi potrafi być jednak uciążliwa. Generalnie najzdrowsze to to nie jest, a wiadomo, że dla mnie dobro dzidzi i moje jest teraz najważniejsze. Zresztą doktorro już ostatnio się mnie pytał czy chcę jeszcze popracować czy też nie...

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2012-11-05 o 10:40
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:37   #4719
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dziękuje Wam za rady chyba faktycznie szefowi powiem po wizycie 21go, a reszcie zespołu i znajomym w pracy w grudniu po prenatalnymPracuje w korporacji więc raczej to przyjmą dobrze, tym bardziej, że naprawdę chcę pracować tak długo jak pączek pozwoli i wrócić po macierzyńskim. Wychowawczy w ogóle dla mnie nie wchodzi w grę, zwariowałabym w domu to raz a dwa, że chce za jakieś 3 lata drugiego dzieciaczka więc znowu zniknę na ponad pół roku

Tak to najbliżsi już wiedzą, Ci co nie wiedzą dowiedzą się pod koniec listopada na imieninach TŻ
Stary 2012-11-05, 10:38   #4720
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa
Ja też wychodzę z takiego założenia, ale jeśli chodzi o wina i piwa z mniej niż 0,5% to raz na jakiś czas się skuszę. To jest mniej alko niż choćby kefiry, soki owocowe czy chleb razowy.
Ashyshqa a wino bezalkoholowe jest dobre w smaku? dużo różni się od tego z alkoholem? bo tak się zastanawiam nad zakupem. ono jest dostępne normalnie w sklepach czy trzeba zamawiać przez internet?

Cytat:
Napisane przez vil84
bardzo się boję co będzie potem
vil będzie dobrze. a nie będziesz po porodzie mogła wrócić do księgarni i szukać czegoś lepszego wtedy?
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:38   #4721
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość

ja mam na każdej wizycie takie, bo gin ma taki sprzęt, robi zwykłe i przełącza na chwilę na 3d i 4d. Najlepiej takie usg zrobić ok. 25 tc jak dzidziuś jest już większy i widać ładnie buźkę i różne szczegóły

Na każdej wizycie? Mój gin też ma 3d i 4d i na badaniu genetycznym tak przełączał (było to moje 2gie usg). Z tego co mówił jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma potrzeby robienia usg na każdej wizycie, następne dopiero około 20 tc.
pawie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:40   #4722
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie, Dziewczynki Czy mogę do Was dołączyć? Jestem w 7tc, ciąża jest zagrożona z powodu mięśniaków. Ale jestem dobrej myśli, bo lekarze są zdziwieni, że w ogóle jest. Ja też nie liczyłam na własne dziecko, jestem już po jednej poważnej operacji ginekologicznej, przygotowywaliśmy się z Mężem do adopcji a tu 3 miesiące po ślubie pojawiły się 2 kreseczki. I jak na razie wszystko jest dobrze, tylko mięśniaki trzeba obserwować. Ale zdarza mi się "wariować" z różnych niepokojów, typu opryszczka, czy farbowanie włosów Co jak widzę, nie tylko mnie się zdarza
Cytat:

Ania, 25 lat, pierwsze dziecko, nie planowaliśmy jeszcze z mężem maleństwa, ale jest i już baaaaardzo sie cieszymy. Chociaz nie ukrywam ze dla mnie ta wiadomosc byla duzym zaskoczeniem...w momencie kiedy dowiedzialam sie o ciazy zmieniałam stanowisko w pracy na to wyczekiwane, o którym marzylam i wiadomo mialam zamiar wpaść w wir pracy!pracuje nadal ale nie wiem chyba juz niedlugo, z koncem listopada/grudnia wybierzemy sie na L4 bo brzuszek moze mi przeszkadzac i nie chce sie za bardzo obciążać pracą. Pracuje jako kosmetyczka.

Termin mam na 2 maja 2013, a jutro juz 16 tydzień zaczynamczas szybko mija ale juz nie moge sie doczekac kolejnego usg...

Na usg w 12 tyg lekarz powiedział nam że on juz na 80%uwaza ze to dziewczynabardzo sie ucieszylam bo skrycie marzylam o dziewczynce (w rodzinie męza ostatnia piątka urodzonych maluchów to same chłopaczki) ale teraz mysle juz tylko o tym zeby bylo zdrowe i płec nie ma takiego znaczenia...
Przekopie sie przez ostatnie strony watku w najbliższych dniach, a teraz zmykam spać.
Witam Nowe Mamusie. Serdecznie Gratuluję i życzę przyjemnego oczekiwania i szczęśliwego rozwiązania

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
a co do alkoholu w ciąży - moja mama będąc ze mną w ciąży miała straszne ciągoty do wina. przeraziła się, że jak jakaś alkoholiczka się zachowuje. lekarz jej pozwolił pół szklanki do obiadu pić, bo się okazało, że miała straszną anemię. a takie winko w towarzystwie mięsa może zdziałać cuda urodziłam się zdrowiutka, i - że tak skromnie powiem - najinteligentniejsza z mojego rodzeństwa

Cytat:
hej... ja jestem przerażona... śniło mi się , że zaczęłam krwawić bo ktoś mnie uderzył w plecy i teraz będę się bała do wizyty;(
to tylko sen. Nie martw się na pewno wszystko jest super

Cytat:
Co do alkoholu zanim się dowiedziałam o pączku to przeżył imprezę swojego życia:P chociaż kocham wino i normalnie piłam kilka razy w tygodniu lampkę to odkąd wiem, że jestem w ciąży to nie mam ochoty (na razie zapewne:p) więc nie piję, ale na sylwestra czy jak mnie złapie ochota to się napije pół lampki na smaczek nie dajmy się zwariować
ja też zanim się dowiedziałam, w dwie soboty piłam drineczki whisky z colą ale teraz nie tykam nic...

Cytat:
1.Ja jestem raczej zwolenniczką unikania alkoholu w ciąży i będę się tego trzymać, mój lekarz mówi, że każda ilość szkodzi, więc po co ryzykować?

2.Dziewczyny dużo przytyłyście już? Ja mam 3kg na plusie, a została mi jedna para spodni, w które się mieszczę
1.Ja też.
2. o kg pisałyśmy wczoraj. Ja mam porządne 3kg na plusie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
lonely - a powiedziałaś gościowi że rezygnujesz z powodu ciąży?
Cytat:
spoko od tego jesteśmy.
A ile masz zamiar jeszcze pracować? a powiedziałaś że jesteś w ciąży czy po prostu że nie?
nie, powiedziałam że czekałam długo na ten telefon ale teraz mam już inną propozycję i na razie jestem zmuszona zrezygnować. Kazał mi się zastanowić i zadzwonią jeszcze raz.

Cytat:
1.mam nadzieje, że USG będe mieć. Nie uśmiecha mi się płacić 100 zł za to, że pokaże mu wyniki
Bo sama sobie je zinterpretowałam.

2.lonely a no tak bywa, że jak się coś wydarzy, to najczęsciej musimy z tego rezygnowac Ale jeszcze znajdziesz fajną pracę a dziecko jest na całe życie;*
Trzymam za wizytę i czekamy na zdjęcie maluszka
2. Zła jestem troszkę na tą sytuację, bo na prawdę fajna okazja.. może się już nie powtórzyć ale bardzo pragneliśmy Maleństwa i Ono jest dla nas najważniejsze. Martwię się tylko tym co będzie później. Bo wiem, że po macierzyńskim już nie będę miała do czego wracać..

Cytat:
lonely_lady, jak ja Cię rozumiem Miałam dokładnie taką samą sytuację pracuję w jednej firmie już 17 lat i zaczynam czuć jakieś wypalenie zawodowe, wpadam w rutynę, więc postanowiłam coś z tym zrobić. Pojawiła się fajna propozycja pracy, którą na pewno bym dostała (miałam referencje i akurat szukali kogoś z takim doświadczeniem zawodowym) i 2 dni przed rozmową zrobiłam test, no i wszystko wróciło do punktu wyjścia ale dzidzia najważniejsza
No niestety czasem tak bywa... taka złośliwośc
Ale Dziecko to cud, największy dar i uważam że nie ma nic ważniejszego

Co będzie to będzie..

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:40   #4723
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
też pracuję przy komputerze i nic mi na ten temat nie wiadomo, że mogę w ciąży tylko 4 godziny przy kompie pracować... wychodziłoby, że w domu też nie powinnyśmy na wizażu siedzieć
wydaje mi się, że to jakiś przepis z czasów starych komputerów... teraz, przy dużo lepszych monitorach, nie ma co panikować. ale pewnie jak będziesz nalegać, że chcesz max 4 godziny siedzieć, to szef ci pójdzie na rękę... ja w każdym razie mam zamiar pracować normalnie a monitorów mam 5
to wynika z prawa pracy, że jeśli masz pracę tylko przy komputzerze to nie możesz dłużej niż 4 h
Stary 2012-11-05, 10:42   #4724
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Witaj w naszym gronie Gratuluję ciąży!

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:

Witaj Gratuluję ciąży a więc chyba pierwsza dziewczynka będzie na naszym wątku
Stary 2012-11-05, 10:42   #4725
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
ja nie powiem dopóki nie będę pewna na 100% że wszystko jest OK (czyli byle przetrwać pierwszy trymestr, a potem odetchnę z ulgą). nie chcę się chwalić, bo jak znów coś pójdzie nie tak, to nie przeżyję wyjaśnień i tłumaczeń pt. co się stało i jak się czujesz

w pracy powiem najwcześniej bo przed świętami (ale to mała firma, lubię tą pracę i chcę być jak najbardziej w porządku), a rodzince w święta
kochana to niestety nie jest też tak, że potem Ci nic nie grozi... zawsze jest tak, że nie daj Bóg może się coś stać... Nigdy nie możesz mieć w 100% pewności. A wdg mnie to czy się mówi, czy nie, nie ma wpływu na to, co się stanie z naszym najdroższym maleństwem

cloche wizyta o 15.15...
Stary 2012-11-05, 10:47   #4726
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Ashyshqa a wino bezalkoholowe jest dobre w smaku? dużo różni się od tego z alkoholem? bo tak się zastanawiam nad zakupem. ono jest dostępne normalnie w sklepach czy trzeba zamawiać przez internet?

vil będzie dobrze. a nie będziesz po porodzie mogła wrócić do księgarni i szukać czegoś lepszego wtedy?
ja nie Ashyshqa ale wino bezalkoholowe piłam białe wytrawne i jest ohydne jak zepsute piccolo mam jeszcze różowe w domu i planuje kupic czerwone żeby im dać szansę
Stary 2012-11-05, 10:47   #4727
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

Witam nowe koleżanki
Gratuluję ciąż i życzę spokojnego ich przebiegu.
No to mamy 1 dziewczynkę

---
Witajcie
U mnie paskudna pogoda , najchętniej to wróciłabym do łózka dalej leżeć/spać

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:48   #4728
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
(...)
Trochę o tym pisałyśmy przez weekend. Część schudła, część stoi w miejscu, część ma już parę kg na + (u mnie 2) więc dość indywidualnie. A myślałaś o ciążowych już? Ja tylko takie teraz noszę - nawet jeśli na wyrost to jest mi po prostu wygodniej
no właśnie, odrobina alkoholu jest i w normalnym żarciu, więc nie ma co panikować. ja niedawno wypiłam sobie pół szklanki piwa bezalkoholowego (ma podobno 0,1%), bo w tamtym momencie była to jedyna płynna rzecz, której mój żołądek nie powiedział "nie"

też właśnie zamówiłam już ciążowe ciuszki. mimo schudnięcia drażnią mnie wszelkie paski, guziki... nie ma to jak wygoda! siedząc w pracy non stop chodziło mi po głowie hasło koleżanki:
"UWOLNIĆ FASOLKI!"
Stary 2012-11-05, 10:49   #4729
sharpnowaja
Zakorzenienie

cloche ja to bym nie wysiedziała tyle przy kompie. I nie chodzi mi o kompa tylko o to siedzenie. Ja to muszę się położyć albo półleżąc, no i wstać i pochodzić co parę minut. Najgorsza pozycja dla mnie to "normalne" siedzenie.

pawie oczko ja to chcę USG na każdej wizycie, nawet to zwykłe. Jestem wtedy spokojniejsza. Jak nie robi badania to co robi? "dzień dobry, jak się Pani czuje" "dobrze" "do widzenia" ? Chociaż na NFZ robią chyba tylko 3 badania przez całą ciążę.
Kiedy masz następną wizytę?
Stary 2012-11-05, 10:52   #4730
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
hej... ja jestem przerażona... śniło mi się , że zaczęłam krwawić bo ktoś mnie uderzył w plecy i teraz będę się bała do wizyty;([COLOR="Silver"]
Nie przejmuj się, złe sny interpretuj na odwrót, czyli, że wszystko będzie dobrze. Na pewno też tak jest. Mi dziś śniło się, że braliśmy z Tż z okazji drugiej ciąży drugi raz ślub Wszystko było inaczej, pamiętam, że miałam takie chamsko- różowe szpilki, masakra
Stary 2012-11-05, 10:52   #4731
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
nie, powiedziałam że czekałam długo na ten telefon ale teraz mam już inną propozycję i na razie jestem zmuszona zrezygnować. Kazał mi się zastanowić i zadzwonią jeszcze raz.
ja bym powiedziała o ciąży. Może im to nie będzie przeszkadzać

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Wszystko było inaczej, pamiętam, że miałam takie chamsko- różowe szpilki, masakra
Stary 2012-11-05, 10:54   #4732
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:

teoretycznie mogę, bo mam umowę na czas nieokreślony, ale u nas coraz więcej punktów zamykają, nasz będzie zamykany za rok, w mieście, gdzie teraz mieszkam też, a nie wiem czy przerzucą mnie gdzieś indziej, bo niby mogą zrobić tak, że nie ma miejsc, i wypowiedzenie od razu, ale z drugiej strony zawsze pracują jakieś osoby na umowę-zlecenie, więc powinni którąś z nich zwolnić, a mnie zatrudnić. i w teorii też, jak wrócę z wychowawczego i napiszę pismo, że chcę pracować w zmniejszonym wymiarze czasu pracy to nie mogą mnie zwolnić przez 12 miesięcy. ale to jest wszystko w teorii tylko ... mamy teraz inną centralę i oni w ogóle nie liczą się z ludźmi. a na wychowawczy muszę iść, na dwa lata, bo nie ma nam się kto dzieckiem zająć, a moja wypłata nawet na nianię by pewnie nie starczyła potem będę szukać jakiegoś złobka, może wcześniej się uda dostać miejsce ...

ale pogoda paskudna. zaś się budziłam średnio co godzinę w nocy. musiałabym iść do sklepu, a nie chce mi się z łóżka ruszać ...

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2012-11-05 o 10:57
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 10:55   #4733
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Chyba też zapytam gina o lampkę winka
Przed ciążą pijałam wino, wódka be, piwo be, a teraz? Wino stoi otwarte na stojaku i mnie nie ciągnie, a jak mężuś otwiera sobie piwko robię oczka jak kotek ze Szreka i czekam na łyczka ...
Ja też przed ciążą lubiłam napić się od czasu do czasu jakiegoś alkoholu. Ale odkąd jestem i wiem o ciąży to nic a nic. Choć czasem mam ogromną ochotę, ale jak tylko pomyślę o bejbiku to mi się odechciewa
Stary 2012-11-05, 10:56   #4734
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
to wynika z prawa pracy, że jeśli masz pracę tylko przy komputzerze to nie możesz dłużej niż 4 h
ja w niemczech siedzę i nic o tym nie słyszałam. wiem, że w święta nie można, nadgodzin nie wolno, nocki itp. odpadają. a w biurze widzę brzuchate kobiety i znam kilka, robią normalnie przy kompie od rana do późnego popołudnia...
widać w polsce jest inaczej
Cytat:
cloche wizyta o 15.15...
no to będą kciuki daj potem znać, co gin mówił. i nie daj się zbywać, wypytaj go o wszystko, co cię nurtuje!
Stary 2012-11-05, 10:59   #4735
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
odpukać od wczoraj nie mam napadów głodu i mdłości - oby to już było za mną
i oby tak zostało

Cytat:
Nuna nie martw się , na pewno będzie wszystko ok

Cytat:
U mnie póki co 1 kg na plusie Mam nadzieję, że na kolejnej wizycie też tak będzie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Dostałam dzisiaj z rana próbki z johnsonsa Czyli wysyłają
Super!
Ciekawe kiedy mi przyślą

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 11:00   #4736
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Hej Dziewczyny

Ja dzis przyszlam po pocieszenie.. Jakos sie wczoraj tak dziwnie nakrecilam, ze cala noc nie spalam prawie. Od rana chodze jak zbity pies. Wczoraj mi ustaly objawy ciazowe. I tak ich nie mialam za wiele, ale nawet przeszly mdlosci i piersi mnie juz wcale nawet nie pobolewaja. Naczytalam sie wczoraj (niepotrzebnie kurde) o poronieniach we wczesnych ciazach i sobie dopowiedzialam Ustanie objawow=pierwszy syndrom wczesnego poronienia.
Wizyte mam dopiergo 15listopada, ale nie chcialabym sie dowiedziec wtedy ze cos sie zlego stalo z moim dzieckiem. Chyba przesune wizyte na ten tydzien, ale nie chce robic z siebie panikary i przewrazliwionej kretynki

Ogolnie to dzien beznadziejny, leje. I ja sie tez tak beznadziejnie czuje. A jaki poniedzialek, taki caly tydzien

WYMIANKA
elizabarbara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 11:01   #4737
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
cloche ja to bym nie wysiedziała tyle przy kompie. I nie chodzi mi o kompa tylko o to siedzenie. Ja to muszę się położyć albo półleżąc, no i wstać i pochodzić co parę minut. Najgorsza pozycja dla mnie to "normalne" siedzenie.
ja mam duże biuro, wstaję co chwilę, nie muszę siedzieć bezczynnie moja koleżanka co chwila odwala jakieś pilatesowe ćwiczenia na krześle jesteśmy bardzo wyluzowani i nikt się nie dziwi, jak się wyciągnę na dwóch krzesłach na parę minut
no i robię sobie przerwy kiedy tylko chcę, mam ładny park koło biura i sobie spaceruję
Stary 2012-11-05, 11:02   #4738
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
ja w niemczech siedzę i nic o tym nie słyszałam. wiem, że w święta nie można, nadgodzin nie wolno, nocki itp. odpadają. a w biurze widzę brzuchate kobiety i znam kilka, robią normalnie przy kompie od rana do późnego popołudnia...
widać w polsce jest inaczej

no to będą kciuki daj potem znać, co gin mówił. i nie daj się zbywać, wypytaj go o wszystko, co cię nurtuje!
tak jest w Polsce na pewno i u mnie w firmie jest to praktykowane

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...azy_35702.html

http://praca-kobiet.wieszjak.pl/ciaz...omputerze.html

Edytowane przez Mysia mysz
Czas edycji: 2012-11-05 o 11:03
Mysia mysz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 11:02   #4739
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
a na wychowawczy muszę iść, na dwa lata, bo nie ma nam się kto dzieckiem zająć, a moja wypłata nawet na nianię by pewnie nie starczyła potem będę szukać jakiegoś złobka, może wcześniej się uda dostać miejsce ...
też bym chciała siedzieć z dzieckiem 2 lata. Mam nadzieję że damy radę finansowo ale na pewno będzie ciężko. Nie miałabym nawet z kim dziecka zostawić a żłobków tu nie ma.
Stary 2012-11-05, 11:02   #4740
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jestem raczej zwolenniczką unikania alkoholu w ciąży i będę się tego trzymać, mój lekarz mówi, że każda ilość szkodzi, więc po co ryzykować?

Też jestem tego zdania, że skoro szkodzi, to nie ma co ryzykować. Wolę dmuchać na zimne.

Ja zaczęłam 15 tc (jestem dokładnie w 14t i 4d) przytyłam niewiele - może z 1 kg. Ale brzuszek mam już spory, i o ile wchodzą we wszystkie moje spodnie to po jakimś czasie robią się niewygodne i muszę odpinać guzik Za niedługo pewnie kupię specjalne dżinsy ciążowe albo wskoczę w legginsy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości