|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
dodalam kilka zdjec jeszcze jesiennych - moje dzieciaki Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-11-05 o 12:00 |
|
|
|
|
#1442 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Dzień dobry, witam się i życze przy okazji wszystkim udanego tygodnia
![]() w tematach weekendowych: DUPLO- wygralam maxi zestaw farme mam nadzieje ze już jutro przyjdzie, Jańcio będzie przeszczęsliwy coś czuje ze zwierzątek polecałabym własnie pierwszą farme, pierwsze zoo, ten sklep fajny, zresztą kto co lubi stajnia kucykow, moje pierwsze budowle wszystkie są tak skomponowane ze nie ma opcji połknięcia, w domu rodzinnym i sklepie bo o to pytałyście nie ma tak małych elementow Telik a jakie zoo wy macie? to duże? czy pierwsze? teraz się zastanawiam tylko jeszcze który zestaw napisac w liście do Mikolaja własnie zoo czy może pociągi bo J się bardzo ostatnio zacząl interesować jak to mówi "tutut"Monia ty jesteś doświadczona w duplo jak myślisz ktory zestaw lepiej posłuży i zainteresuje większego synka?? czy kolejke to może lepiej kupic nie klockową inną INSTRUMENTY- polecam bardzo firme BOIKIDO kupowaliśmy prezent na drugie urodziny (fajne bo było hasło rzucone rozwój muzyczny )i jak Crazy pisała własnie drewniane http://allegro.pl/boikido-pierwszy-b...741163236.html http://allegro.pl/boikido-zestaw-muz...741690742.html Brumek to się też wydaje bardzo fajne jak na prezent gwiazdkowy http://allegro.pl/boikido-drewniany-...745669649.html Scio wywołałam temat piosenek a nie dostalismy żadnego malia, wysyłałam ci wiadomość może nie doszła? |
|
|
|
#1443 |
|
Zakorzenienie
|
kolejka duplo ma ta przewage ze mozna ja rozbudowac itd. ale jest piekielnie droga. my mamy jixin. podróba duplo. kolejka ok, samojezdna, dobrze łacza sie tpory. ale inne klocki z zestawu do bani.
http://allegro.pl/jixin-happy-counry...736557606.html inne fajne kolejki: http://bapart.pl/zabawki-dla-chlopco...ry-szyny-.html http://www.wader-wozniak.pl/nasze-ma...-kolejka-45-m/ pierwsza jest drewniana druga plasik i mozna dokupowac pojedyncze samochodziki - wagoniki obie nie do zajezdzenia (sa w przedszkolu i zlobku) te drogi z wadera http://www.wader-wozniak.pl/nasze-ma...y-z-droga-2-m/ też mozna uzywac jako torów i tu juz pasuja wlasciwie wszystkie samochody, od srednio duzych po małe resorakiuwaga - nie kupuj tego http://allegro.pl/najdluzsza-kolejka...735001867.html i podobnie wygladajacych (szczegolnie zwracac uwage na tory i koła pociagów) bo składa sie fatalnie nawet dorosłym, pociagi ciezko ustawia sie poprawnie na torach, co chila wypadaja z byle powodu z toru. ogolnie bardziej chyba dla doroslych niz dzieci, dziecko samo nie potrafi ani zlozyc ani bawic sie Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-11-05 o 12:38 |
|
|
|
#1444 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1445 |
|
Zadomowienie
|
Brumku tylko, ze moj juz jest po gwarancji
Ma ponad dwa lata. Po prostu mam taki uklad z siorka, ze ona kupuje foteliki dla siostrzenca, a mi wypozycza. I tak mialam z tym zerowkowym, teraz mam z Kingiem. Niestety dobre czasy sie skoncza, bo zaraz siostrzenica pewnie bedzie uzytkowac :PChwilka relaksu. mlody i tata spia. Dzisiaj zrobilam rosol i moj Gagatek jak zobaczyl miske pelna rosolku i makaronu, to byl przeszczesliwy. Dawno nie widzialam takiej radosci u mojego dziecka z powodu jedzenia :P
|
|
#1446 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego ja już się oduczyłam reagowania na psoty Tymka w taki bezpośredni sposób. Inne metody stosuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Im, jak widać, jesień nie straszna ![]() Cytat:
- Zaraz lecę oglądać, dziękuję za linki Dzień dobry ![]() Pogoda tragiczna. Noc jeszcze gorsza (3 pobudki, każda po ponad godzinę tulenia). Na szczęście już odżyłam, bo rano nie wiedziałam, jak się nazywam. Za to przyszedł fotelik
|
|
#1447 |
|
Raczkowanie
|
Monia super zdjęcia, u nas kasztany na topie szczególnie komponują sie z garnuszkiem na klocuszek
![]() i dziękuje za precyzyjnep rzedstwaienie kolejek duplo faktycznie megasnie drogie 400zł a praktycznie jest tam pare klocków.AgaG ale fajny Antoś! Patik my też mamy skoczka, ale nie ma na to to jakiegoś szału, chwile minute i zajmuje miejsca w pokoju, mysle że większa zabwa jak raz na jkiś czas się pobawi w sali zabaw się np natrafi na tą zabawke, na tym etapie chyba wydalabym te pieniadze juz na coś innego I nikt na prawde nie chce za darmoche butow zimowych na zmiane do wózka??? |
|
|
|
#1448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szukam w necie czegoś zamiast stolika do salonu. Bo o niego Tymek już kilka razy sobie guza nabił. Czegoś jak pufa z blatem. Mało takich rzeczy jest, z tego co widzę. Spotkałyście się może gdzieś z czym podobnym? http://www.sklep.meble.pl/p106604,pu...em-luksus.html http://www.atakdesign.pl/pl/p/Trio/816
|
|
#1449 | |
|
Zakorzenienie
|
Natko mogę Cię prosić o linka do inhalatora który Ty masz?
![]() Muszę jakiś kupić, a skoro zachwalasz to musi być dobry ![]() Nie wiem czemu tyle zwlekałam. Noc u nas masakra, teraz niewiele lepiej. Radek ma mega katar, pokasłuje i oczy załzawione. Jak tylko mąż wróci z pracy to jedziemy do lekarza. Pogodowy armagedon mamy ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1450 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dodalam do obserwowanych, moze choc jeden prezent w rodzinie bedzie z glowy. Cytat:
Cytat:
Bella a ja mam do Ciebie pytanie, jako mamy blizniaczek. Powiedz, czy Twoje dziewczyny musza dostawac to samo? W sensie prezentow. Pytam, bo moj maz jest chrzestnym jednej blizniaczki, a jego siostra jest matka chrzestna drugiej. Za miesiac maja 2 latka, no i odwieczny problem co z prezentem. W zeszlym roku bylo prosto, bo kupili im sanki podwojne. Bardzo trafiony prezent. Teraz mysla o lalkach - dzidziusiach, bo wlasnie za miesiac ma sie im narodzic siostra i maz pomyslal, ze tez dostana swoje dzidziusie. No ale lalki x2, jakies akcesoria, to mnozenie zabawek, a miejsca w domu malo. Jeszcze jakby chcieli kupic po wozku. Czy dziewczynki bija sie o zabawki? Musza miec to samo? A Ty, czy lubisz jak dostaja to samo? |
|||
|
|
|
#1451 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() pogoda nooo mam nadzieje ze przestanie padac bo na spacer się chce ![]() co do kulek może w przyszlym tygodniu moznaby się jakos umowić, zrobiłam rozeznanie ze jest tego kila w okolicy Cytat:
mysle że ani Jasiek ani Radek nie będą w nich pomykać![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
![]() wogóle moj siostrzeniec (zresztą Antoni wspominalam Ci kiedys ze mamy blisko imiennika ) jest mlodym muzykiem chodzi do szkoly muzycznej i bajecznie gra na saksofonieBella ja to wogóle nie raz mylse że chętnie zobaczyłaby teraz twoje dziewczyny, bo chyba dawno ich nie pokazywałaś jak się bawią jak urosły?
|
|||
|
|
|
#1452 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje
I niewychowana malpa ze mnie, bo za wczorajsze pochwaly nikomu nie podziekowalam. Dziekuje Cytat:
To u Was zebow ciag dalszy? U nas fajna noc - do 5 w lozeczku! Co nieczesto sie zdarza. Cytat:
Lili to chyba ten inhalator: http://allegro.pl/inhalator-nebuliza...718914867.html i zycze zdrowia! |
||
|
|
|
#1453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
prezenty zawsze identtyczne i podwojne musialy byc.
|
|
|
|
|
#1454 | ||||
|
Rozeznanie
|
monia fajne te Twoje dzieciaczki
Cytat:
jeżeli chodzi o pociągi to niestety doświadczenia z "duplowymi" nie mam, ale super są tory i pociągi Tomek i przyjaciele, tylko to dla trochę starszeych, choć Hania jak zobaczy ciuchcie to jest zachwycona. Majka dostała tory i pociągi chyba w okolicy 3 lat. Zoo z duplo jest rewelacyjne, głownie za sprawą zwierzątek. Hania ostatnio jeszcze karetkę sobie upatrzyła i ogólnie samochodziki jej się podobają. Mamy kilka z Cars'ów, z którymi tez często chodzi i jeździ. Majka jak była mała to brała duplowy dźwig, wkładała do wózka dla lalek, przykrywała kołderką i woziła ![]() Cytat:
Jakie metody stosujesz?Hania forsuje wszystkie zabezpieczenia szafkowe, w porównaniu do swojej starszej siostry i spryciarza-fretki, wybija się na prowadzenie ![]() Cytat:
z łapkami na rogach http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90115092/ jest już lekko zużyty, ale ze zmianą czekam, aż Hania podrośnie. Cytat:
współczuję nocki i zdrówka dla Radkaw sumie u nas nocka też kiepska, Majka w nocy obudziła się z gorączką ponad 39, potem cos majaczyła przez sen, a w międzyczasie Hania wołała o cyca... |
||||
|
|
|
#1455 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje kla ski:Super ten bębenek, na pewno zapisze do listy prezentów.Borysek bardzo lubie instrumenty, ja czasmi mu gram na flecie jakies proste piosenki(nauczone jeszcze w podstawówce ) , a Tż nauczyl sie dwóch piosenek na harmonijce i dziecko szcześliwe![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1456 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie uwierzycie!po drodze do przychodni wstąpiłam do pralni. Pracuje tam koleżanka, która wraz ze swoją 5-letnią córeczką odwiedziła mnie w piątek. Emil bawił się z dziewczynką , choć miał już katarek. dziś koleżanka mi mówi, że jej córce wyskoczyły pryszcze i idzie do lekarza bo to ospa.była. ospa na 100%. a ja poszłam do lekarza z przeziębieniem, ale postanowiłam zapytać o tą ospę. a pani doktor mi mówi, że należy poczekać do 9 dni i się okaże, ale ma duże szanse, bo raz że osłabiony troszkę, a dwa, że był wyeksponowany. no to teraz czekamy do soboty/niedzieli. . choć jeśli to się wykluwa pomiędzy 5-9 dniem, to może zacząc się już jutro. w sumie nie smucę się, bo lepiej teraz niż gdybym zaczęła pracować i brac zwolnienia. no i ciesze się,ze nie wysłałam Emila do żłobka dzisiaj, bo mógłby pozarażać. a teraz mały szkrab posiedzi ze mną na pewno do końca tygodnia, a co dalej zobaczymy.
|
|||
|
|
|
#1457 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ubranka bardzo ładne i podziwiam ze tyle dziecko wytrzymalo na zakupach, moje by nie wytrzymalo ![]() Cytat:
)Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
), ale moj poszedl dalej spac po pol godzinie i spal do 7.Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
Pokaz fotelik i powiedz mi proszę jaki to materiał wybralas do niego? My bylismy juz dzisiaj na spacerku, zimno u nas i wietrznie ale bez deszczu, teraz Borysek sobie smacznie śpi , a mamusia musi zaraz zabrac sie za obiad, ale mi sie nie chce
|
||||||
|
|
|
#1458 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nimi zainteresowany ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ups to sie porobilo... ale Agni na ospe mozesz poczekac dluzej. Wiki pierwszy wykwit miala 26 maja, a Zuzia 12 czerwca, wiec sama widzisz, ze to nie 5-9 dni. na razie tyle, bo lece do Antka... |
|
|
|
|
#1460 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() z tego co pamiętam to okres wylęgu jest dłuższy 14 dni, a nawet do 21 i jak będziesz obserwować, to krostki najpierw na brzuszku/pleckach się pojawiają i zaczyna się od różowej plamki, a dopiero później pęcherzyk z płynem. Najbardziej dzieci zarażają przed wyskoczeniem krostek. Pamiętam jak czekałam na ospę u Majki będąc w 8 miesiącu ciąży - w przedszkolu wszystkie dzieci wykosiło, a u niej z opóźnieniem 2 tygodni wyskoczyło, ja w tym czasie zapalenia oskrzeli się nabawiłam i oczywiście upały ponad 30stopniowe były.... teraz, z perspektywy tak źle nie było ![]() oo Aga mnie ubiegła
|
|
|
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
znacie sie na wynikach boreliozy i toxoplazmozy? bo nie kumam tego
toxo IgG <0,1 (nieobecne) IgM o,2 (nieobecne) borelioza IgG 5 BBU/ml (ujemny) IgM 13 BBU/ml (niskododatni)
|
|
|
|
#1462 |
|
Rozeznanie
|
z toxo to chyba chodziło o to, że jak nieobecne tzn nie ma przeciwciał czyli się nie chorowało, czyli ok
z boreliozą nie pomogę |
|
|
|
#1463 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No to zdjęcie poprosimy w nowej "furce" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Daj znać co lekarz powiedzial. A to link do inhalatora http://allegro.pl/inhalator-nebuliza...752144008.html Domek już drugi raz śpi, widać że znowu te zęby daja o sobie znac
|
|||||
|
|
|
#1464 |
|
Zakorzenienie
|
Agni, to teraz wielkie oczekiwanie na pęcherzyki bądz nie
Ale z tego co mi wiadomo to ospa wylęga się po 14 dniach dopiero |
|
|
|
#1465 | ||
|
Zadomowienie
|
cześć
Cytat:
![]() ja sprzątałam przez ostatnie dni, musiałąm odreagować, a taka praca dla mnie to najlepszy sposób na handrę Cytat:
pytanie laika: fretka normalnie porusza się po domu? jak kot np? nie gryzie kabli czy coś? tak mnie ciekawią te zwierzątka... tylko ciekawią, bo znając moje kotybałabym się połączenia koty-fretka (jedna jest mega płochliwa i boi się wszystkeigo, większość znajomych wie o jej istnieniu ale nigdy jej nie widzieli )współczuję nocy Agni, no to niespodzianka was czeka, ciekawe czy coś złapał (to wcale nie jest takie oczywiste, ja w dzieciństwoe przebywałam z chorą na świnkę koleżanką, jednak sama nigdy na nią nie zachorowałam) mądrze zrobiłaś nie posyłając go do żłobka u nas dwie osttanie noce to zasypianie w okolicach północy, ja nie wiem co mu się poknociło, szał ciał wieczorem i ani myśli spać, za to dziś spał do 10:30 dwa razy w ub tyg zdarzyło nam się przesikanie pieluszki górą, nie wiem czy źle założyłam, czy co? nie pije jakoś wiecej, z tą samą częstotliwością zmieniane, czyli na noc i dopiero rano zanotowałam wasze propozycje odnośnie kolejek i instrumentów, dziękuję dziś przyszedł kombinezonik mothercare na pierwsze wyjście ze szpitala, malutki, bialutki, pluszowy przepraszam że nie odniosę do wszystkich postów, czytałam w biegu bez cytowania ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- aaaaa zapomniałam - chelsea, trzymam za starania ![]() i nie mogę się już doczekać dobrych wieści! brumku, nie widziałam takich pufo-stoliczków
|
|
#1466 |
|
Zakorzenienie
|
kolina - kinga tweirdzi ze masz uhuhuhu w avatarze (psa)
|
|
|
|
#1467 |
|
Zadomowienie
|
hahaha
apropos, moje dziecko do komputera jest rzadko dopuszczane, zawsze narobi mi takie masakry że później siedze kwadrans i odkręcam jego ustawienia - jednym ruchem-skrótem zrobione ![]() a co do tv - oglądamy sporo , ale tylko bajki na baby.tv, nie widzę by się denerwował, spinał czy coś takiego, uwielbia ich krotkie pioseneczki, sama znam je już na pamięć i często je śpiewamściągnęłam też na telefon, w czasie podróży jak już go szlag trafia to mu puszczam (mam na myśli nasze cykliczne podróże po 400km w jedną stronę, wtedy ja siedzę obok niego)
|
#1468 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo .
Brumek a nie lepiej kupic po prostu ochraniacze na rogi ?! a Castoramie jest fajny zestaw z takimi zabezpieczeniami za ok 20zł. I są na szafki i na rogi i na drzwi aby się do końca nie zamykały i do kontaktów. Moja też wali wiecznie głowa w stół,ale co raz częściej uważa na nią. Na rogi założyłam i stół wygląda normalnie bo to przezroczyste jest. Muszę zacząć na nowo SB, bo basior mi rośnie :/ Marzena doszła czapka. Na zdjęciach jakoś lepiej wygląda i jest tak an styk o_O. Pewnie na sanki jej nie ubierze w styczniu. |
|
|
|
#1469 |
|
Zakorzenienie
|
Boikido ma super zabawki
Adrij zaraz wyśle namiar, może coś przeoczyłam Jade zaraz na siłownie pierwszy raz w życiu
|
|
|
|
#1470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale z tej odrotnej strony jest ogromna siła, dobrze że powoli drzwi przymykał bo mogłoby się to skończyć bardzo źle
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

własnie zoo czy może pociągi bo J się bardzo ostatnio zacząl interesować jak to mówi "tutut"
)

na słowa "nie wolno" reaguje uśmiechem i zbójowatą minką.... i oczywiście broi dalej 

prezenty zawsze identtyczne i podwojne musialy byc.
kla ski:
Dominik wstał przed 6tą 
, ale tylko bajki na baby.tv, nie widzę by się denerwował, spinał czy coś takiego, uwielbia ich krotkie pioseneczki, sama znam je już na pamięć i często je śpiewam