|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiedza podstawowa, ogólna - jakie jest Wasze zdanie?
Uczestnik Jednego z dziesięciu : (nie mam linka, bo oglądałam swego czasu hurtowo na youtube
)-jaki władca widnieje na banknocie dziesięciozłotowym? -Henryk Sienkiewicz
|
|
#302 |
|
Ha ha ha ha ha
|
|
|
|
#303 |
|
beach please
|
Swoją drogą ciekawe, czy gazowane lody jeszcze się odezwie (odezwą
)
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A prezentacje robi się choćby na studiach, i naprawdę spotykałam się z koszmarkami :/ |
|
|
|
|
|
#305 |
|
Rozeznanie
|
Łał, ten wątek uświadomił mi jakie mam braki. Chodzi o to, że sporo rzeczy niestety pozapominałam, no ale jeśli tych wiadomości nie wykorzystuje się na co dzień, to ta wiedza trochę się ulatnia, przynajmniej u mnie. Ale pamiętam, że w liceum na geografii też mieliśmy mapki konturowe i trzeba było znaczyć państwa, miasta, jeziora, rzeki, góry itp. i przyznam, że uczyło mi się tego bardzo dobrze. No ale trochę lat minęło odkąd skończyłam szkołę, no i zwyczajnie nie pamiętam tego. Ale pod wpływem tego wątku wczoraj wygrzebałam swój atlas i poprzypominałam sobie, także teraz to wiem nawet jaka jest stolica Madagaskaru
|
|
#306 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
A ja polecam aplikacje na telefon np. ja mam taka o nazwie "Countries", gdzie na mapie swiata podswietlany jest dany kraj i trzeba wybrac jedna z 4 odpowiedzi. Zainstalowalam sobie kilka miesiecy temu, tak dla wlasnej edukacji i naprawde polecam
wstyd by mi bylo, gdybym poznala osobe i nie wiedziala gdzie dokladnie znajduje sie jego kraj...
|
|
#308 |
|
Konto usunięte
|
Nie nie ludzie, spokój na łajbie, to nie są gazowane lody
to też nie jestem ja. Jeśli dla kogoś ma to znaczenie to ręczę za to moją klawiaturą ![]() Ktoś tutaj słusznie zauważył coś o wiedzy medycznej - też uważam że podstawowa wiedza to taka co to są antybiotyki kiedy się je bierze, do jakiego lekarza z jakim problemem, jak się badać, wiedza o profilaktyce i o szkodliwości, właśnie jak dbać o siebie i o własne dziecko. Przeraża mnie czasami brak niewiedzy - choć sama dzieci nie mam - niektórych młodych matek jak postępować z dzieckiem i co jest dla niego szkodliwe. Chociażby przebijanie niemowlakom uszu albo jakieś kwiatki w stylu dawanie dziecku 'do polizania' tego czy tamtego żeby wiedziało np jak piwo smakuje ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- O właśnie i apropo tych lekarzy niewiedza totalna niewiedza na temat swoich praw! Zdarzyło mi się zajmować dzieckiem z adhd, tylko że przez telefon dostałam informacje że syn po prostu wymaga więcej uwagi. Nie mam jeszcze podstaw by umieć zająć się tym dzieckiem bo to było moje pierwsze zetknięcie i potem po prostu spytałam matki... czy ona coś podejrzewa jakieś zaburzenie, że tak, że on ma ADHD ale ona ani nie leczy tego ani nic z tym nie robi ani sama nie zasięgała nigdy informacji jak z takim dzieckiem postępować chociaż to jej syn! Bo? Bo bała się iść do lekarzy żeby mu w papierach nie namieszali! To mi się dopiero w głowie nie mieści jak można nie znać po pierwsze swoich praw o ochronie danych osobowych po drugie jak można nie mieć takiej świadomości! Jak można w XXI wieku myśleć że chociażby wizyta u psychiatry to coś złego i zrujnuje życie dziecka. To imo jest wiedza podstawowa... |
|
|
|
|
#309 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
|
#310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#311 | |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37430767]A prezentacje robi się choćby na studiach, i naprawdę spotykałam się z koszmarkami :/[/QUOTE]
No tak Ale raczej na studiach nie robi się prezentacji z dźwiękami i dziwnymi przejściami między slajdami ![]() Cytat:
|
|
|
#312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dźwięki też bywają, zależy od kursu.
|
|
|
#313 | |
|
Konto usunięte
|
Bo się nie spotkałyśmy 5 lat temu
Zdarzało mi się wtedy, oj zdarzało ![]() Cytat:
A musialabym siedzieć z mapą, bo mój telefon takich aplikacji nie może mieć
|
|
|
|
|
|
#314 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeśli prezentacje są dobrze wykonane i efekty specjalne pomagają, a nie przeszkadzają, to szacun dla ich twórców. Zwykle tego typu prezentacje są po prostu pełne efektów specjalnych, które tylko zaburzają przejrzystość całej prezentacji (albo ja trafiałam głównie na takie prezentacje).
|
|
|
#315 |
|
Konto usunięte
|
No wstyd nie wstyd, ja Kirgistanu nie znałam (opisywałam to albo w tym albo w drugim wątku) ale od razu przeczytałam i się przygotowałam. I jestem świadoma że takiej osobie mogłoby być przykro że nie znam jego ojczyzny, no ale się nie oszukujmy że wszyscy na świecie wiedzą gdzie jest Polska i co jest jej stolicą, bo to wręcz niemożliwe
|
|
|
|
|
#316 |
|
jestę wieszczę
|
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#317 |
|
Konto usunięte
|
I wiedza, że jest 1 (dzień) listopada, a nie 1 listopad
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie to jest tak, że niektóre rzeczy łatwo wylatują z głowy i muszę je sobie odświeżyć. My też mieliśmy takie mapki, były kontury, trzeba było napisać obok jakie to państwo czy jaka góra, wyżyna [dużo tego było]... Ja z tym miałam duże problemy, poprawiałam to z 3 razy, bo mam kiepską orientację w na mapie.. wiadomo, że Polski nie pomylę ani takich pobliskich państw Stolice jednak pamiętam, ale raczej te europejskie, inne mi wyleciały, chyba uznałam, że nie jest koniecznością, bym je pamiętała. Wiadomo, że każdy co innego uzna za podstawową wiedzę. Ja z matmy 2 razy miałam poprawki, przez co wylądowałam w takiej prywatnej szkole, bo nie chciałam stracić roku. Tam zdałam sobie sprawę, że mimo braków wiem nie tak mało, bo była dziewczyna, która nie wiem jak przeszła nawet do gimnazjum, bo często miałam problem nawet z mnożeniem np 4 razy 5. Z ułamkami może problemów nie miałam, ale na pewno z funkcjami wszelkiej maści, procentami (chodzi mi o te trudniejsze zadania, 15% ze 100 np to bym umiała). Dlatego w tej materii dla niektórych na pewno bym nie miała podstawowej wiedzy, w tych kwestiach wolę poprosić np tatę o pomoc, on był dobry z matmy Dla mnie wiedza podstawowa, to taka, żeby np nie dać się oszukać w sklepie na pieniądze, warto znać podstawowe style w sztuce, nurty, ważne daty (bitwa pod Grunwaldem, powstanie warszawskie, 2 wojna światowa). No i ogólnie dawać sobie radę w życiu, mieć jakąś tam wiedzę życiową, podstawową medyczną. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-11-05 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieciak bez pomocy też będzie miał lekkie życie. Oglądałam nawet dokument samobójstwach dzieci z ADHD, bo zamiast uzyskać pomoc, to słyszały pod dorosłych , ze są nieznośnymi gówniarzami
|
|
|
#320 |
|
Konto usunięte
|
Ale w ogóle o co chodzi, jaaakie papiery ludzie
ja nawet nie rozumiem o co chodzi. Papiery, no ale jakie papiery? Skąd papiery? One leżą w poradni i nie ma do nich dostępu i kto ma w jakich papierach mieszać? Psycholog w moich papierach od ginekologa albo w świadectwie szkolnym?!
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inne wytłumaczenia nie widzę
|
|
|
#323 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
|
#324 |
|
Konto usunięte
|
magyarparaszt
wyciągną papiery od psychologa z depresją i tajne akta innych agentów komunistycznych służb bezpieczeństwa.Wszystko się wyda Suvia chyba masz rację jakaś tajna baza skrywana w podwarszawskiej miejscowości, chyba tam gdzie lądowały helikoptery CIA
|
|
|
|
|
#325 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
|
#326 |
|
Konto usunięte
|
I przebyte choroby weneryczne
|
|
|
|
|
#327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://wyborcza.pl/1,76842,6166181,L...ternecie_.html
|
|
|
#328 |
|
Zakorzenienie
|
Moje poczucie wiedzy podstawowej jest dość specyficzne, ponieważ moj tata jest historykiem z zawodu, pasji i powołania, dlatego dla mnie nieznajomość historii równa się z brakiem wiedzy podstawowej. I nie mówię tu tylko o historii I i II wojny światowej, ale o niewiedzy na temat skutków historii w Europie, sięgających do dzisiejszego dnia, typu:
a)czemu Niemcy Wschodnie są biedniejsze b)dlaczego w północnych Włoszech w wielu miejscowościach spokojnie możemy się dogadać po niemiecku(i podobne przykłady w innych krajach/z innymi językami) c)mój hit- koleżanka po wycieczce do Lwowa była zdziwiona, skąd się wzięły polskojęzyczne tabliczki przy niektórych zabytkach. Wydedukowała, że pewnie polski rząd dał dotacje do krajów ościennych z Polską, aby polscy turyści nie gubili się w miastach ![]() d)co miało wpływ na to, że Europa Środkowa-Wsch jest gorzej rozwinięta od "Zachodu" I tak dalej. Nie wspominając o tym, że dla mnie jest dziwne, jeśli ktoś nie zna dat hołdu pruskiego, unii lubelskiej, Poza tym, dla mnie podstawą jest: -znajomość matematyki chociażby na podstawie matury podstawowej- to jest taki banał, że szok, ja z palcem w nosie miałam ponad 80%. Dla mnie to jest po prostu nie do ogarnięcia, jak można NIE ZDAĆ takiej matury -znajomość podstawowego kanonu polskiej literatury i jakakolwiek wiedza nt. klasyków literatury światowej(moja ciotka ostatnio mówiła z pełnym przekonaniem, że Zbrodnię i karę napisał Tołstoj ). Sama staram się rozwijać w tym kierunku i czytam dużo klasyków-stolice i znajomość położenia krajów europejskich na mapia to jest dla mnie minimum, moim zdaniem każdy powinien jeszcze znać chociaż stolice potęg gospodarczy/krajów szybko rozwijających się, poza tym chociażby wiedzieć, w jakiej okolicy szukać danego kraju -to samo co wyżej, tylko co do flag i języków urzędowych -chemia: symbole chociaż podstawowych pierwiastków, kwasów i innych związków -biologia: podstawy anatomii, odróżnić ssaka/gada/ptaka/płaza itd. od siebie(kwiatki typu rekin to ssak, bo ma zęby )-pierwsza pomoc -znajomość obecnej sytuacji politycznej w Polsce i chociaż trochę na świecie Więcej nic mi narazie nie przychodzi do głowy Przypomniała mi się za to jedna kartkówka ucznia mojego taty. Klasa pierwsza liceum, profil mat-fiz albo mat-geo. Pytanie dot. religii żydowskiej czy też o początkach narodu żydowskiego(nie Izraela ). Odpowiedź była mniej więcej taka:Żydzi są narodem w większości muzułmańskim, bowiem od wieków mieszkali w Azji koło Arabów i Egiptu. Żydzi nie jedzą mięsa z powodów tradycji narodowych, kiedy na pustyni był głód i nie mieli co jeść. Każdy mieszkaniec ziem żydowskich wie, co to wojna, bo wielu z nich zostało zamordowanych za Hitlera. Ojciec przy całej klasie oddał mu kartkówkę bez oceny, powiedział mu, żeby najpierw się nauczył i nigdy nikomu nie przyznawał się do tego, co napisał, a na następnej lekcji będzie miał kartkówkę w formie odpowiedzi ustnej przy całej klasie Ponoć się nauczył na czwórę ![]() Jak sobie coś przypomnę, to jeszcze dopiszę ![]() A! Przypomniałam sobie Dla mnie najlepszym sprawdzianem wiedzy podstawowej jest oglądanie Jeden z dziesięciu Jak nie wiem czegoś z fizyki-mojej pięty achillesowej- czuję się jak najgorszy tłuk, za to jak nie wiem czegoś z historii- idę/dzwonię do ojca i się pytam o to pytanie, i tata mi tłumaczy.Co do ojca i mojego poszerzania wiedzy- za każdym razem, jak jedziemy/idziemy przez miasto, mam zboczenie, że patrzę na tabliczki z nazwami ulic, i jak na przykład nie kojarzę osoby, której ulica nosi imię, to się od razu pytam taty Taki nasz mały, dziwny zwyczaj
Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2012-11-05 o 18:02 |
|
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#330 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje poczucie wiedzy podstawowej jest dość specyficzne, ponieważ moj tata jest historykiem z zawodu, pasji i powołania, dlatego dla mnie nieznajomość historii równa się z brakiem wiedzy podstawowej. I nie mówię tu tylko o historii I i II wojny światowej, ale o niewiedzy na temat skutków historii w Europie, sięgających do dzisiejszego dnia, typu:
a)czemu Niemcy Wschodnie są biedniejsze b)dlaczego w północnych Włoszech w wielu miejscowościach spokojnie możemy się dogadać po niemiecku(i podobne przykłady w innych krajach/z innymi językami) c)mój hit- koleżanka po wycieczce do Lwowa była zdziwiona, skąd się wzięły polskojęzyczne tabliczki przy niektórych zabytkach. Wydedukowała, że pewnie polski rząd dał dotacje do krajów ościennych z Polską, aby polscy turyści nie gubili się w miastach ![]() d)co miało wpływ na to, że Europa Środkowa-Wsch jest gorzej rozwinięta od "Zachodu" I tak dalej. Nie wspominając o tym, że dla mnie jest dziwne, jeśli ktoś nie zna dat hołdu pruskiego, unii lubelskiej, Poza tym, dla mnie podstawą jest: -znajomość matematyki chociażby na podstawie matury podstawowej- to jest taki banał, że szok, ja z palcem w nosie miałam ponad 80%. Dla mnie to jest po prostu nie do ogarnięcia, jak można NIE ZDAĆ takiej matury -znajomość podstawowego kanonu polskiej literatury i jakakolwiek wiedza nt. klasyków literatury światowej(moja ciotka ostatnio mówiła z pełnym przekonaniem, że Zbrodnię i karę napisał Tołstoj ). Sama staram się rozwijać w tym kierunku i czytam dużo klasyków-stolice i znajomość położenia krajów europejskich na mapia to jest dla mnie minimum, moim zdaniem każdy powinien jeszcze znać chociaż stolice potęg gospodarczy/krajów szybko rozwijających się, poza tym chociażby wiedzieć, w jakiej okolicy szukać danego kraju -to samo co wyżej, tylko co do flag i języków urzędowych -chemia: symbole chociaż podstawowych pierwiastków, kwasów i innych związków -biologia: podstawy anatomii, odróżnić ssaka/gada/ptaka/płaza itd. od siebie(kwiatki typu rekin to ssak, bo ma zęby )-pierwsza pomoc -znajomość obecnej sytuacji politycznej w Polsce i chociaż trochę na świecie Więcej nic mi narazie nie przychodzi do głowy Przypomniała mi się za to jedna kartkówka ucznia mojego taty. Klasa pierwsza liceum, profil mat-fiz albo mat-geo. Pytanie dot. religii żydowskiej czy też o początkach narodu żydowskiego(nie Izraela ). Odpowiedź była mniej więcej taka:Żydzi są narodem w większości muzułmańskim, bowiem od wieków mieszkali w Azji koło Arabów i Egiptu. Żydzi nie jedzą mięsa z powodów tradycji narodowych, kiedy na pustyni był głód i nie mieli co jeść. Każdy mieszkaniec ziem żydowskich wie, co to wojna, bo wielu z nich zostało zamordowanych za Hitlera. Ojciec przy całej klasie oddał mu kartkówkę bez oceny, powiedział mu, żeby najpierw się nauczył i nigdy nikomu nie przyznawał się do tego, co napisał, a na następnej lekcji będzie miał kartkówkę w formie odpowiedzi ustnej przy całej klasie Ponoć się nauczył na czwórę ![]() Jak sobie coś przypomnę, to jeszcze dopiszę ![]() A! Przypomniałam sobie Dla mnie najlepszym sprawdzianem wiedzy podstawowej jest oglądanie Jeden z dziesięciu Jak nie wiem czegoś z fizyki-mojej pięty achillesowej- czuję się jak najgorszy tłuk, za to jak nie wiem czegoś z historii- idę/dzwonię do ojca i się pytam o to pytanie, i tata mi tłumaczy.Co do ojca i mojego poszerzania wiedzy- za każdym razem, jak jedziemy/idziemy przez miasto, mam zboczenie, że patrzę na tabliczki z nazwami ulic, i jak na przykład nie kojarzę osoby, której ulica nosi imię, to się od razu pytam taty Taki nasz mały, dziwny zwyczaj ![]() Cytat:
Przypomniało mi się:Ja: Tato, potrzebuję Kazimierza Tata: Mam tylko Władysława Ja: Może być, może mi zostanie reszta ![]() Mama: ![]() Chciałam dopisać coś, a zdublował mi się cały post. Przepraszam bardzo za to. Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2012-11-05 o 18:05 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:28.

)

)