Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-05, 17:48   #211
onething
Zadomowienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez she_87 Pokaż wiadomość
Hej,

My kończymy dziś pół roku, jak ten czas leci.

A tak to noce kiepskie i to bardzo pierwsza pobudka okolo 1 i pozniej co 1-1,5h i smok nie pomaga do cycuszka ja przystawiam może z trzy razy zassie i zasypia, nie wiem czemu.

A na 24 listopada mamy chrzciny. Ale sie wkurzyłam byłam zamówić i był proboszcz i organista. ten organista strasznie pazerny na kase. Mówie ze chce uregulowac a organista ze 200 ja mowie że mam 150 zł i czy by nie wystarczyło bo nie mam wiecej, a on to zapacisz 200 zł przed Chrztem. Proboszcz siedzial cicho. Wydawało mi sie ze co łaska jest ale ten dupek sie madrował wiec nie zapłaciłam. Pójde innego dnia zapytam spokojnie ksiedza czy 150 to naprawde nie wystarczy wiem od znajomych że płacili 100 góra 150. Jeszce w tym dniu sa 4 Chrzty wiec nie musza organizowac pode mnie tego.

A i mam pytanie czy waszym zdaniem dziewczynka do Chrztu powinna iść w bieli? Mam taka jasno szarą sukieneczkę z rożowymi wstawkami bardzo elegancka? Myslicie ze mogę ubrac ją w taka sukienke.
Moim zdaniem może być tak ubrana, z tego co zauważyłam to dzieciaczki nie są już tylko w bieli na chrzcie.

A co do organisty to nie dałabym grosza, gdyby mi tak powiedział. Albo zapytała czy wystawi mi paragon W ogóle to pierwsze słyszę, żeby organiście się osobno płaciło skoro to zwykła msza.
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 18:19   #212
natusiakac21
Raczkowanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Hej,

A tak to noce kiepskie i to bardzo pierwsza pobudka okolo 1 i pozniej co 1-1,5h i smok nie pomaga do cycuszka ja przystawiam może z trzy razy zassie i zasypia, nie wiem czemu.

A na 24 listopada mamy chrzciny. Ale sie wkurzyłam byłam zamówić i był proboszcz i organista. ten organista strasznie pazerny na kase. Mówie ze chce uregulowac a organista ze 200 ja mowie że mam 150 zł i czy by nie wystarczyło bo nie mam wiecej, a on to zapacisz 200 zł przed Chrztem. Proboszcz siedzial cicho. Wydawało mi sie ze co łaska jest ale ten dupek sie madrował wiec nie zapłaciłam. Pójde innego dnia zapytam spokojnie ksiedza czy 150 to naprawde nie wystarczy wiem od znajomych że płacili 100 góra 150. Jeszce w tym dniu sa 4 Chrzty wiec nie musza organizowac pode mnie tego.

A i mam pytanie czy waszym zdaniem dziewczynka do Chrztu powinna iść w bieli? Mam taka jasno szarą sukieneczkę z rożowymi wstawkami bardzo elegancka? Myslicie ze mogę ubrac ją w taka sukienke.
Ja też uważam, że może. Mojej znajomej córcia miała granatową sukienkę.
My jak chrzciliśmy we wrześniu to kościelnemu nie zapłaciłam ani grosza, mimo że msza była tylko dla nas bo to było w sobotę. Stał obrażony, ale mi to wisi.
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 18:48   #213
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Hej,

za "urodzinki"
Rozumiem że osobno dla organisty te pieniądze? A ile w takim razie za chrzest? Zapytaj proboszcza czy jak nie zapłacisz organiście to nie ochrzci dziecka? Ja bym tak zrobiła. My za wszystko zapłaciliśmy 50 zł. A pewnie jakbyśmy powiedzieli że nie mamy to i za darmo by ochrzcił.

Myślę że szara sukienka może być. I tak na wierzch założysz coś ciepłego i nie koniecznie w białym kolorze.
Stary 2012-11-05, 18:52   #214
rozowa1987
Zadomowienie

Liwka skończyła dziś pòł roczku już mam takie duże dziecko dopiero co taka maleńka była.

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
za "urodzinki"
Rozumiem że osobno dla organisty te pieniądze? A ile w takim razie za chrzest? Zapytaj proboszcza czy jak nie zapłacisz organiście to nie ochrzci dziecka? Ja bym tak zrobiła. My za wszystko zapłaciliśmy 50 zł. A pewnie jakbyśmy powiedzieli że nie mamy to i za darmo by ochrzcił.

Myślę że szara sukienka może być. I tak na wierzch założysz coś ciepłego i nie koniecznie w białym kolorze.
Mamy z tego samego dnia dzieciaczki za pół roczku
Stary 2012-11-05, 19:00   #215
she_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
za "urodzinki"

To za cały chrzest tylko nie wiem czemu na parafi rządzi organista, nie wiem czy on z tego cos ma. Pojde do ksiedza jak jego nie bedzie i porozmawiam. Wogóle tego oraganisty nikt nie lubi nie dosc ze nie umie spiewac to jak chodzi z opłatkiem to sie wprasza do mieszkania. W tamtym roku u mojej kolezanki zasiadł z a stołem leżały na nim papierosy to sobie wzial i zapalil bez pytania. Nie wiem tylko dlaczego proboszcz nic sie nie odezwał. , Jutro wybiore sie do takiego młodego ksiedza ktory jest bardzo sympatyczny i zapytam czy za 150 mi nie ochrzczą jak bedzie trzeba zaplace to 200 ale nie do ręki organiscie.\

Ok dzieki to nie kupuje sukienki tylko ubiorę ja w tą co mam.
she_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 19:48   #216
Timii
Rozeznanie

Cytat:
To za cały chrzest tylko nie wiem czemu na parafi rządzi organista, nie wiem czy on z tego cos ma. Pojde do ksiedza jak jego nie bedzie i porozmawiam. Wogóle tego oraganisty nikt nie lubi nie dosc ze nie umie spiewac to jak chodzi z opłatkiem to sie wprasza do mieszkania. W tamtym roku u mojej kolezanki zasiadł z a stołem leżały na nim papierosy to sobie wzial i zapalil bez pytania. Nie wiem tylko dlaczego proboszcz nic sie nie odezwał. , Jutro wybiore sie do takiego młodego ksiedza ktory jest bardzo sympatyczny i zapytam czy za 150 mi nie ochrzczą jak bedzie trzeba zaplace to 200 ale nie do ręki organiscie.\

No wiecie co to juz przesada. Co za uklady zeby ksiadz siedzial cicho a organista rzadzil!!pewnie ze nie dawaj jemu. W glowie sie nie miesci jak sie panosza!.
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 20:03   #217
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nasteczka83 Pokaż wiadomość
Mamy problem z oczkiem - puchnie prawdopodobnie zapchany kanalik. Przemywam solą fizjologiczną, ale póki co nie pomaga. Mam się martwić? Ktoś wie jak to się ewentualnie leczy? Postaram się dodać zdjęcie mojej Zośki
Przetyka się u okulisty, przy czym nie każdy okulista to robi. Musisz znaleść takiego, który się zajmuje dziećmi. Póki co możesz też spróbować masować kilka - kilkanaście razy dziennie tak jakby z boku noska, pod oczkiem, okrężymi ruchami. Można też przemywać rumiankiem, może coś pomoże

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Dziewczyny w schemacie żywienia niemowląt jest napisane by do przecieru jarzynowego lub zupki warzywnej dodać składnik tłuszczowy, najlepiej wysokiej jakości masło bądź oliwę z oliwek. I co podajecie? Jakie masło?
Ja daję masło dobrej jakości z lokalnej wytwórni

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
podawałyście ostatnio fajne przepisy, będę próbować. ale objadam się słodyczami ostatnio i mam takie wyrzuty że szok. nie wiem kiedy mi przejdzie. ogólnie to jestem dość zadowolona z mojej obecnej figury i waga wróciła sprzed ciąży tylko ten brzuch... masakra jakaś... jak teraz nie zrzucę to pewnie po odstawieniu piersi będzie tylko trudniej a mi się tak chce słodkiego i tak nie chce ćwiczyć nawet na spacery nie chce mi się chodzić ostatnio. nie wiem co we mnie wstąpiło..też tak macie? chyba ta rutyna...
oj baty mi się należą
Mam to samo, pisałam o tym parę postów wcześniej
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-05, 20:05   #218
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

WITAM

nie odzywam się, bo nie wyrabiam czasowo.
Jula ma obniżone napięcie mięśniowe osiowe chodzimy na rehabilitację i czekamy w kolejce z magicznego NFZ
teraz JUla ma trzydniówkę znaczy już wysypało ją dziś

Olafek starszy brat super sprawuję się w tej roli nie da nikomu krzywdy zrobić

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 20:09   #219
rinco
Wtajemniczenie

Dziewczyny - tak zbiorowo - śliczne macie dzieci, naprawdę!!!

Seba zaczął się przewracać z pleców na brzuszek, ale tylko w jedną stronę (w lewo). Przy czym nadal nie lubi leżeć na brzuszku i po paru chwilach zaczyna się drzeć - trzeba go odwrócić z powrotem na plecy, bo sam nie umie

Zrobiłam w sobotę ten placek cynamonowy od _agaty - dobry Tylko zrobiłam na większej blaszce i z podwójnej porcji i wyrósł tak że hej
Stary 2012-11-05, 20:18   #220
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

rinco a czemu nie lubi brzuszka? JUla tez na lewą strone tylko sie przekręća

Stary 2012-11-05, 20:35   #221
Timii
Rozeznanie

A my chyba musimy isc do fizjo bo marcia dalej sie nie przekreca tzn czasem jej sid zdarza ale tylko czasem...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-05, 20:43   #222
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
A my chyba musimy isc do fizjo bo marcia dalej sie nie przekreca tzn czasem jej sid zdarza ale tylko czasem...
nam dużo pomogła rehabilitacja Jula na lewą stronę to śmig już na brzuchu jest parę cm przepełznie bo teraz to ćwiczymy

Stary 2012-11-05, 20:58   #223
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
A bo ja wiem czemu
Stary 2012-11-05, 21:00   #224
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

a to Julka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg julaaaaa.jpg (39,2 KB, 49 załadowań)

Stary 2012-11-05, 21:07   #225
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
a to Julka
Jaka śliczna i długa dziewczynka ,ile ma wzrostu?
Stary 2012-11-05, 21:18   #226
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

74cm

Stary 2012-11-05, 21:55   #227
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Witajcie

Paulina od wczoraj wieczora i dziś pobiła rekord spania. nie napisze ile spała żeby co niektórych tu nie załamać

21 listopada mamy badania słuchu w Katowicach a 5 grudnia w Krakowie. KAROZKA jak tam u Was? Macie już jakąś wizytę załatwioną?? Pospiesz się bo czas biegnie a to jest bardzo ważna sprawa, bo im szybciej dowiesz się czy dziecko ma niedosłuch tym lepiej.

[/B]
Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Witam!

Miałam mega pracowity weekend, była żona tż'ta z mężem - trochę wybredni kulinarnie więc musiało byc coś extra
Cała chata do sprzątania, chce mi się ryczec...
Faktycznie ekstra to wykombinowałaś

Cytat:
Napisane przez nasteczka83 Pokaż wiadomość
Postaram się dodać zdjęcie mojej Zośki

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Czy któraś mi napisze jak zrobić dobry sos do kaszy?
Nie cierpię kaszy

Cytat:
Hej,

a 24 listopada mamy chrzciny. Ale sie wkurzyłam byłam zamówić i był proboszcz i organista. ten organista strasznie pazerny na kase. Mówie ze chce uregulowac a organista ze 200 ja mowie że mam 150 zł i czy by nie wystarczyło bo nie mam wiecej, a on to zapacisz 200 zł przed Chrztem. Proboszcz siedzial cicho. Wydawało mi sie ze co łaska jest ale ten dupek sie madrował wiec nie zapłaciłam. Pójde innego dnia zapytam spokojnie ksiedza czy 150 to naprawde nie wystarczy wiem od znajomych że płacili 100 góra 150. Jeszce w tym dniu sa 4 Chrzty wiec nie musza organizowac pode mnie tego.

Brawo za pół roku
My organiście nie płaciliśmy, nawet o tym nie pomyślałam. Za chrzest była stawka chyba 30zł, więc my mieliśmy jak za darmo 200zł organista chce, to jakiś wyzysk, my tyle organistce za ślub nie daliśmy. Daliśmy 100zł, a to tylko dlatego że ją znamy, a 200zł to daliśmy za ślub księdzu.

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Liwka skończyła dziś pòł roczku już mam takie duże dziecko dopiero co taka maleńka była.

Cytat:
a to Julka

Znowu mam trądzik różowaty, chyba się załamię znowu pół twarzy mam zamalowane maścią a bez tabletek chyba się nie obędzie.

Dobranoc

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

http://www.smyk.com/domek-dla-lalek-...rce=newsletter spadłam z krzesła, jak można dać tyle za taki domek?????

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-05, 22:07   #228
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Witajcie

Paulina od wczoraj wieczora i dziś pobiła rekord spania. nie napisze ile spała żeby co niektórych tu nie załamać

21 listopada mamy badania słuchu w Katowicach a 5 grudnia w Krakowie. KAROZKA jak tam u Was? Macie już jakąś wizytę załatwioną?? Pospiesz się bo czas biegnie a to jest bardzo ważna sprawa, bo im szybciej dowiesz się czy dziecko ma niedosłuch tym lepiej.

[/B]

Nie cierpię kaszy

Brawo za pół roku
My organiście nie płaciliśmy, nawet o tym nie pomyślałam. Za chrzest była stawka chyba 30zł, więc my mieliśmy jak za darmo 200zł organista chce, to jakiś wyzysk, my tyle organistce za ślub nie daliśmy. Daliśmy 100zł, a to tylko dlatego że ją znamy, a 200zł to daliśmy za ślub księdzu.

Znowu mam trądzik różowaty, chyba się załamię znowu pół twarzy mam zamalowane maścią a bez tabletek chyba się nie obędzie.

Dobranoc

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

http://www.smyk.com/domek-dla-lalek-...rce=newsletter spadłam z krzesła, jak można dać tyle za taki domek?????
No faktycznie ten domek go przesada. Widzialam fajniejszy za 100 eur
Stary 2012-11-06, 07:12   #229
onething
Zadomowienie

Cytat:

To ile się płaci za ślub?
Macie chrzest na zwykłej mszy czy specjalnie dla was jest odprawiana?

Cytat:
Szymon też na lewą, na prawą tylko jak go coś baaardzo zainteresuje
2013/2014

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-06, 07:29   #230
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam z ranka!

Hania była wczoraj tak marudna, że zrobiliśmy jej dzien dziecka i nie było kąpania i poszła spac przed 18... :mndleje: bło ostro, ja już zatykałam uszy ręcznikiem bo nie mogłam tego zniesc. Mam nadzieję, ze dziś bedzie lepiej

Cytat:
Witajcie

[/B]

Nie cierpię kaszy

Brawo za pół roku

Dobranoc

Z tego co pamiętam to Paulinka ma miec aparacik?

cena rzeczywiście powala....

Miłego dnia!
Stary 2012-11-06, 08:25   #231
pola_m
Wtajemniczenie

hejo

Cytat:
Czy któraś mi napisze jak zrobić dobry sos do kaszy?
do jakiej kaszy?
Z gryczaną najbardziej lubie klasyczny, grzybowo - śmietanowy. Nie mam dokładnych proporcji, bo od zawsze robię go "na łoko"
- pieczarki
- cebula
- śmietana (najlepiej kwaśna i tłusta. Ja często mieszam słodką 30% i dodaję kwaśnej 18)
- kiełki słonecznika (albo fasola mung)
- uprażone pestki słonecznika lub dyni

Cebulkę i pieczary podsmażam na oleju/sklarowanym maśle, dodaję śmietanę, mieszam trochę, aż się zredykuje, doprawiam solą i świeżo zmielonym (to ma znaczenie!!) czarnym pieprzem
NA wierzchu daję kiełki i uprażone pestki.
Szybkie proste i przepychota

Cytat:
Oczywiście, że chopdziło o siostrę męża

Nie zgodzę się w pełni mój kolega foci m.in.na sprzęcie sprzed 10 lat który kupił za 150zł a robi takie foty że wow. To że ktoś się zawodowo tym zajmuje nie oznacza, że nie "kala się" fotoszopowaniem czy innymi przeróbkami. Mam kilku znajomych fotografów co się zajmują tym profesjonalnie i każdy z nich albo obrabia zdjęcia, albo stosuje filtry na obiektywy. Ale podziwiam każdy talent do focenia

Ja daję masło 82% bo niżej % to jest nie-masło a kombinacja tłuszczów trans.
Zajrzę potem do lodówki i napiszę jakie masło, póki co jeszcze sprawdzam jaki kolor, bo jeszcze są żółte. W zimie kolor masła powinien byc bledszy, bo zwierzątka na sianku tylko
Tak wypowiadała się kiedys pani z programu "Wiem co jem"
Jeśli chodzi o zdjęcia, to nic złego nie widzę w obróbce w programie graficznym. PS, czy lightroom robią z dawną ciemnię. I nie tylko wyszczupla się nimi nogi i usuwa pryszcze, ale też poprawia balans bieli, kontrast, czy kadrowanie chociażby.

Co do masła, my tez tylko 82%

Cytat:
Hej,

moim zdaniem spokojnie może być szara
I za pół roczku!

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
najlepszego!

Cytat:
Witam z ranka!

Hania była wczoraj tak marudna, że zrobiliśmy jej dzien dziecka i nie było kąpania i poszła spac przed 18... :mndleje: bło ostro, ja już zatykałam uszy ręcznikiem bo nie mogłam tego zniesc. Mam nadzieję, ze dziś bedzie lepiej

uu...to faktycznie masakra. Oby dziś było lepiej
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-06, 08:39   #232
moniczka1302
Wtajemniczenie

Z tego wszystkiego wczoraj wpadłam w szał sprzątania przedsiatecznego i o 1 w nocy poszłam spac. Mamy 5 dużych worków z rzeczami, których się pozbywamy. Ale jestem z siebie dumna
Stary 2012-11-06, 08:45   #233
onething
Zadomowienie

My z Ciebie również
Jak tam skóra Hani?
2013/2014
Stary 2012-11-06, 08:52   #234
martula007
Raczkowanie

Okej..w miare nadrobilam. Wrocilam 2 dni temu do domu, stad moja dluga nieobecnosc. Bedac u siebie w rodzinnych stronach nie mam czasu na nic.

Jak pisalam Oliwce przebila sie na dole jedna jedynka... i wcale nie oznacza to, ze jest spokojniejsza Malo tego, zabek ten jest taki ostry, ze jak ugryzie to szok!! Jest marudna caly czas i do tego nerwus z niej straszny... a ja jestem na granicy przemeczenia z wycienczeniem. Rozmawialismy z jedna psychiatryca, nie byla to specjalna wizyta, tylko M ma wsrod tego srodowiska duzo znajomych, i pytalismy sie czy to normalne, ze tak male dziecko jest caly czas nerwowe, rzuca rekoma na wszystkie strony, wkreca zqarowki ( taki ruch dloni) i marudzi od rana do wieczora.. i powiedziala nam, ze u tak malego dziecko za wczesnie na jakiekolwiek rozpoznania, ale w tym wieku moze to oznaczac z bardzo duzym prawdopodobienstwem, ze Oliwka chcialaby juz duzo rzeczy robic, na co fizycznie nie ma jeszcze sily.. i dlatego sie tak denerwuje, a powiedziec tez jeszcze nie powie. Stwierdzila, ze na przyszlosc to dobry znak bo oznacza, ze bedzie inteligentna i sprytna... chociaz z tym mnie uspokoila Tyle, ze ja juz po prostu padam na twarz!!!!

Pisalyscie o sadzaniu dzieci... moze wyjde na wyrodna matke, ale u mnie nie ma innego wyjscia... jak klade ja na pollezaco to jest taki ryk ze szkoda slow... wiec nie chce jej stresowac, a jest juz na tyle duza, ze pozwalam jej siadac. Choiaz jak wyczuwam moment, ze jest na tyle spokojna, ze polezy to tak jak pisaluscie, ja odchylam sie do tylu. Poza tym ona juz mi siedzi sama, podciaga sie raczkami i siedzi. No i duzo lezy na brzuchu- chociaz tyle dobrego Zaczela juz raczkowac do przodu, nawet juz du*ke podnosi do czworakowania i prostuje nogi.
Mysle, ze mloda tak szybko sie rozwija bo dosc szybko byla noszona w pionie- ze wzgledu na bardzo mocne ulewania. poza tym na drugi dzien w szpitalu, po porodzie, pediatra sie smiala, ze to chyba najsilniejsze i najglosniejsze dziecko na oddziale, do tego wszystkiego mloda starala sie "trzymac" glowe, przez co wygladala jak taki piesek, co byl czesto w samochodach

Dziewczyny macie wszystkie przeslodkie dzieci

8ewus8- jak zobaczylam zdjecie Twojego synka to od razu przypomnialam sobie zdjecia, kiedy to ja bylam taka malutka. Tez bylam taka ciemna- oczy, wlosy, cera, tyle ze dluzsze wlosy mialam. Panie w przedszkolu smialy sie, ze nie mam wygladu Polki, a w oczach mam dwa duze wegielki... Jak urodzila sie Olwika to po ciuchu liczylam na to, ze tez taka ciemna bedzie... no i ostatecznie Oliwka ma duze niebieskie oczy i ciemne blond wlosy - hahahah ALe i tak jest cudowna I jak patrze na swoje zdjecia i na nia to jest ona "jasna" wersja mnie samej- identyczny ksztalt oczow, ust, nosa, brody- tylko inny kolor

Co do wypiekow... na tej stancji nie mamy piekarnika, wiec narazie mam dluga przerwe:P no i w ciastach jestem bardzo slaba- zawsze mi cos nie wyjdzie

Dobra lece, bo szogun juz sie drze
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-06, 09:01   #235
joss
Raczkowanie

Witam
Cytat:
Dziewczynki odzyskałam kompa, witam się
a co najważniejsze odzyskałam zdjęcia i już mam je na pendriv"ie (matko jak to się pisze )tak ryzykować jakby mi komp całkiem siadł, to wszystkie zdjęcia poszły by ...
Witamy z powrotem
Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Wklejam wam link do bloga, który mnie zachwycił (a raczej jego bohaterowie). I obiecuję sobie, że nauczę się robić porządne foty i Szymon też będzie mini modelem.
http://lenaikuba.blogspot.com/
O rany, fajne te zdjęcia. Mam nadzieję, że też się w przyszłości "zepnę" i nie będę robić tylko pozowanych
Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Dziewczyny, wszystkie dzieciaczki są cudowne To i ja się pochwalę Hanusią- zdjęcie pod tytułem: Kąpielowe akrobacje
Hehe, fajnie wygląda
Cytat:

Ja też bym się przejmowała kolorem sukienki. A organista? Brak słów. My mieliśmy swoją Mszę i swojego księdza, a płaciliśmy 50 zł. Co prawda nie było organisty, ale sam fakt. Zresztą każdy chrzest u nas kosztuje 50 zł, więc uważam, że 200zł to lekka przesada. W ogóle to wydaje mi się, że chrzest powinien być ZA DARMO. W końcu to ich interes, żeby mieć więcej owieczek w swojej owczarni
Cytat:
a to Julka
Ale duża dziewczynka!
Cytat:
Witam z ranka!

No to trochę się pomęczyliście. U mnie z kolei o 0:30 był taki płacz z powodu głodu, że jakbym mieszkała w bloku, to sąsiedzi by myśleli, że dziecko katuję. No taki wrzask, że też uszy tylko zatkać. Ledwo cyca dotknęła i nastał błogi spokój
Cytat:
Z tego wszystkiego wczoraj wpadłam w szał sprzątania przedsiatecznego i o 1 w nocy poszłam spac. Mamy 5 dużych worków z rzeczami, których się pozbywamy. Ale jestem z siebie dumna
Gratulacje Lubię robić takie konkretne porządki, bo widać efekty, tak, jak u Ciebie, chociażby w postaci dużych worów z ciuchami czy śmieciami

Wczoraj oglądałam filmiki jak Celina była kąpana kilka dni po urodzeniu i jakieś tam parę dni później. O matko, jaka to jest kolosalna różnica między tym jaka była po urodzeniu a teraz Człowiek dopiero to zauważa jak spojrzy na zdjęcia czy właśnie na taki filmik.

Niestety, u nas nadal katar i już nie mam pomysłu co robić, bo co nie zrobię to jest płacz i lament a już coraz częściej oddycha ustami, przez co się strasznie wkurza (czemu się wcale nie dziwię).

Miłego dnia
joss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-06, 09:13   #236
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Cytat:
WITAM

nie odzywam się, bo nie wyrabiam czasowo.
Jula ma obniżone napięcie mięśniowe osiowe chodzimy na rehabilitację i czekamy w kolejce z magicznego NFZ
teraz JUla ma trzydniówkę znaczy już wysypało ją dziś

Olafek starszy brat super sprawuję się w tej roli nie da nikomu krzywdy zrobić
Witamy, fajnie że się odzywasz. Trzymam kciuki za rehabilitację.
No i wielkie dla Olafa.
Cytat:
a to Julka
Rzeczywiście długaśna. Z tego co pamiętam z fotek które wstawiałaś to jest bardzo do Ciebie podobna. Czy się mylę?

she to może rzeczywiście zapytaj tego młodszego księdza. Co to w ogóle za zwyczaje, żeby organista rządził?

różowa pisałam gratulacje dla she. Mojej Hani do pół roczku jeszcze dużo brakuje. 13.11 kończy 5 miesięcy.

Nie pisałam Wam jeszcze że Hania przekręca się z brzuszka na plecki. O dziwo w drugą stronę gorzej jej idzie. Ostatnio też bardzo interesuje się swoimi stópkami. Ogląda je z dużym zainteresowaniem. Ostatnio martwi mnie też jej prężenie. Jak się denerwuje albo czasami jak ją podnoszę to cała się prostuje tzn. prostuje nogi i wygina sztywno szyjkę do tyłu. Nie wiem co to może być...

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość

Wczoraj oglądałam filmiki jak Celina była kąpana kilka dni po urodzeniu i jakieś tam parę dni później. O matko, jaka to jest kolosalna różnica między tym jaka była po urodzeniu a teraz Człowiek dopiero to zauważa jak spojrzy na zdjęcia czy właśnie na taki filmik.

Wczoraj robiłam porządek ze zdjęciami. Też byłam w szoku jak to szybko leci. Od urodzenia zrobiliśmy 830 zdjęć! Muszę zrobić jakąś selekcję bo niektóre są prawie identyczne (np. seria 10 zdjęć pod rząd ).
Nagrywam też od czasu do czasu filmiki. Co prawda moja komórka ma słabą jakość nagrywania video, ale mojego M. już super. Na razie się wstrzymaliśmy przed zakupem kamery- sprzeciw mojej drugiej połówki.
Stary 2012-11-06, 09:14   #237
begie13
Zadomowienie

Witam

oo matko to już nowy wątek ???

wybaczcie ale nie pamiętam, kiedy ostatnio tu zaglądałam i na pewno nie nadrobię ;/
mężowi nie przedłużyli umowy w pracy, więc poszedł na L4 i codziennie, godzinami szuka pracy, więc nie mam dostępu do komputera... a z telefonu niestety nie mogę za bardzo pisać na wizażu

u nas wszystko w porządku pozdrowienia ode mnie i od Tosi

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-06, 10:09   #238
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość
Niestety, u nas nadal katar i już nie mam pomysłu co robić, bo co nie zrobię to jest płacz i lament a już coraz częściej oddycha ustami, przez co się strasznie wkurza (czemu się wcale nie dziwię).

Miłego dnia
Hania miała katar ponad 4 tygodnie. W końcu pediatra przypisała krople do zrobienia w aptece. Po dwóch dniach katar przeszedł jak ręką odjął. Niestety nie zapisałam składu Może porozmawiaj ze swoim pediatrą i coś konkretnego przypisze.
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-06, 10:19   #239
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
a to Julka
śliczna dziewczynka, wystrojona przez mamusię jak nie wiem.
Swoją drogą ja już nie pamiętam kiedy sobie coś kupiłam, co się wybiorę na zakupy to wracam obładowana rzeczami dla małego

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
To ile się płaci za ślub?
Macie chrzest na zwykłej mszy czy specjalnie dla was jest odprawiana?

Szymon też na lewą, na prawą tylko jak go coś baaardzo zainteresuje
U nas ślub 800zł, zanim zapłaciliśmy to pytaliśmy się znajomych z naszej parafii ile dawali i każd tyle, więc nie wiem czy kiedyś ksiądz komuś powiedział że taka jest stawka, nie mam pojęcia ską to się wzięło.
Za chrzest daliśmy 100zł, ale ksiądz był bardzo niemiły na chrzcie, więc może za mało
Na samym początku już rzucił hasło "podejdzcie bliżej bo nie będę biegał po całym kościele przecież" taki tonem, że szkoda gadać.
U nas chrzest jest przed mszą w bocznej kaplicy, był też mój chrześniak, który ma w tym momencie 9 miesięcy i jest na etapie, gdzie bardzo krzyczy i co Kubuś zakrzyczał to ksiadz przerywał mówienie. Wyszłam zniesmaczona po tym chrzcie, tym bardziej, ze jak był chrzest Kuby miesiąc przed naszym, ale w innym kościele to naprawdę w świetnej atmosferze się odbył dzięki księdzu właśnie.

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
hejo

do jakiej kaszy?
Z gryczaną najbardziej lubie klasyczny, grzybowo - śmietanowy. Nie mam dokładnych proporcji, bo od zawsze robię go "na łoko"
- pieczarki
- cebula
- śmietana (najlepiej kwaśna i tłusta. Ja często mieszam słodką 30% i dodaję kwaśnej 18)
- kiełki słonecznika (albo fasola mung)
- uprażone pestki słonecznika lub dyni

Cebulkę i pieczary podsmażam na oleju/sklarowanym maśle, dodaję śmietanę, mieszam trochę, aż się zredykuje, doprawiam solą i świeżo zmielonym (to ma znaczenie!!) czarnym pieprzem
NA wierzchu daję kiełki i uprażone pestki.
Szybkie proste i przepychota
dzięki
mam też sporo kaszy kuskus, więc do niej też poprosze jeśli ktos zna jakiś fajny sos
Cytat:
ale miałaś powera, ja niestety nie mogę się zabrać za komodę małego

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
8ewus8- jak zobaczylam zdjecie Twojego synka to od razu przypomnialam sobie zdjecia, kiedy to ja bylam taka malutka. Tez bylam taka ciemna- oczy, wlosy, cera, tyle ze dluzsze wlosy mialam. Panie w przedszkolu smialy sie, ze nie mam wygladu Polki, a w oczach mam dwa duze wegielki... Jak urodzila sie Olwika to po ciuchu liczylam na to, ze tez taka ciemna bedzie... no i ostatecznie Oliwka ma duze niebieskie oczy i ciemne blond wlosy - hahahah ALe i tak jest cudowna I jak patrze na swoje zdjecia i na nia to jest ona "jasna" wersja mnie samej- identyczny ksztalt oczow, ust, nosa, brody- tylko inny kolor
U mnie Adaś to czysty ojciec, jak porównywałam ostatnio zdjęcie jak mój M był mały to identyczny, kształt brwi jedynie ma inny, bo M miał takie półokrągłe a Adaś ma po mnie raczej i kształt oczu ma po mnie, bo kolor po M, ja mam oczy szaro-zielone, karnację ma po M, w ogóle mój teść ma bardzo ciemna karnację, ciemniejszą od mojego M jeszcze, ale wszyscy w rodzinie się śmieją, że on został zamieniony w szpitalu, bo kiedy teść sie rodził to na sali leżała też Cyganka
No i teść tak naprawdę jako jedyny ma taką karnację a ma jeszcze 3 rodzeństwa, jego rodzice są biali

Mały chrapnął
Jakos słabo mi dzisiaj, nie wiem czy to ciśnienie czy co, ale jak wstałam to już dziwnie się czułam. Wypiłam kawę i jest ciut lepiej.
U Was tez taki halny wieje?
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-06, 10:30   #240
martula007
Raczkowanie

Cytat:

U mnie Adaś to czysty ojciec, jak porównywałam ostatnio zdjęcie jak mój M był mały to identyczny, kształt brwi jedynie ma inny, bo M miał takie półokrągłe a Adaś ma po mnie raczej i kształt oczu ma po mnie, bo kolor po M, ja mam oczy szaro-zielone, karnację ma po M, w ogóle mój teść ma bardzo ciemna karnację, ciemniejszą od mojego M jeszcze, ale wszyscy w rodzinie się śmieją, że on został zamieniony w szpitalu, bo kiedy teść sie rodził to na sali leżała też Cyganka
No i teść tak naprawdę jako jedyny ma taką karnację a ma jeszcze 3 rodzeństwa, jego rodzice są biali

Na mnie mowili Cyganka lub Rumunka... hehe ja mam po moim tacie, u niego wszyscy w rodzinie tacy ciemni i tak samo ciemna jest moja siostra i wszyscy moi kuzyni ( synowie braci mojego taty), tylko jeden kuzyn jest bardzo jasnym blondynem z niebiskimi oczami No ale niestety... z wiekiem karnacja mi troche rozjasniala..
Niestety w genach po moim tacie jak i po jego rodzinie dostalam w spadku szybkie siwienie :P a na ciemnych wlosach to baaaaardzo widac :P

Mloda spi juz godzinke... w pozycji... pol na brzuchu pol na boku, a jedna reka trzyma sie na gorze lozeczka..

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2012-11-06 o 10:35
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości