|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#73561 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Jak Tobie pasuje
następnym razem dorzucę gluta do papki z henną ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
Cytat:
kurde, to czemu moje tak mają? |
||
|
|
|
#73562 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oj, to szkoda, nie mam takiej w okolicy. dobrze dla portfela Cytat:
po dodaniu mleczka w masce nic się nie działo a w d/s zaszkodziło. moje gliceryna puszy jak na razie, uczę się ją nakładać. Cytat:
![]() Pokryje na pewno, z takim poświęceniem musi
|
|||
|
|
|
#73563 |
|
Raczkowanie
|
Katie100 wielkie dzięki!
|
#73564 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
o tę chodzi https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...do-wlosow.html Katie - nie zazdroszcze co za hennę nakładałaś? podlinkuj jak konsystencja?
|
|
|
|
|
#73565 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#73566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję za link z FAQ, przynajmniej raz w miesiącu je przeglądam i zawsze coś nowego co przeoczyłam się znajdzie
|
|
|
|
|
#73567 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() myj zatem nia na zdrowie kurcze tak szybko sie robi ciemno, że już bym spać poszła
|
|
|
|
|
#73568 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciężko mi coś znaleźć, bo często nosiłam włosy związane a to między innymi dlatego, że prostowanie wystarczało na pół dnia traciłam cierpliwość i łapałam za gumkę
|
|
#73569 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#73570 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2012-11-07 o 16:58 |
|
|
|
#73571 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję, na razie wystarczy
Czytam Was i czytam, dziś pierwszy raz sama wystylizowałam włosy i muszę powiedzieć, że rzeczywiście mam fale/lekkie loczki ![]() W ogóle to się muszę przywitać z Wami (pominiam już okres bezwłosia ). Teraz moje włosy są lekko kręcone (wcześniej miałam proste). Przez ten rok urosły mi nieco, więc zaczynam przygodę z kręceniem ![]() Na pewno będę czytać wątki na tym podforum i pozwolę sobie się nieraz do Was odezwać |
|
|
|
#73572 | |||
|
Kazar Lady
|
co to za odżywka?
Cytat:
Cytat:
Pewnie włosy mają zadarte łuski, bo jak inaczej mogą sie AZ tak kołtunić? Zakwaszasz włosy po myciu? Cytat:
![]() Mam TT, niedawno wrzucałam zdjęcia po jego użyciu na moich falach - jest podpięte w FAQ Witaj jak coś to pytaj
|
|||
|
|
|
#73573 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
planuję zmywać o 19...czyli po 4h...jak dotrwam...(są i plusy - małż właśnie bez marudzenia powiesił sam pranie )hmm ale tak od razu po zmyciu henny tego gluta walnąć?? ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- on jest generalnie przyzwyczajony do moich eksperymentów, jak zobaczył co robię to tylko skwitował "o, znowu sobie mazię przygotowałaś" ![]() także jak weszłam do pokoju z ręcznikiem na głowie to nawet się nie obrócił, ale jak się obróciłam twarzą do niego to parsknął śmiechem i zaczął się mnie pytać co mi się stało, czy mi się twarz skurczyła czy mi reszta glowy urosła... no niech kryje
|
|
|
|
|
#73574 |
|
Raczkowanie
|
Przyczyną kołtunienia jest rozchylona łuska włosa więc musisz koniecznie dążyć do jej zamknięcia używając odżywek nadających poślizg włosom czyli emolientowych, z jedwabiem, antystatykami, olejami, może nawet z silikonami jak masz tak poważny problem. Do tego zawsze płukanka octowa na koniec.
Unikanie podnoszenia łuski przez gorącą temp, farbowanie, substancje wpychające się pod łuskę jak olej kokosowy, keratyna hydrolizowana, tarcie ręcznikiem o włosy itp. Spróbuj też czesać włosy gdy masz na nich odżywkę do spłukiwania, czyli myjesz włosy, spłukujesz, nakładasz odżywkę/maskę do spłukiwania czekasz chwilkę i teraz z odżywką czeszesz włosy, spłukujesz, płuczesz włosy płukanką octową, nakładasz odżywkę bez spłukiwania koniecznie i teraz jeżeli potrzebujesz znów czeszesz włosy szerokim grzebieniem. Odżywki, które u mnie wygładzają włosy to: Isana z babassu, maska gloria, Bingo masło shea i 5 alg, Gliss Kur Liquid Silk Gloss, dwufazowa "Płynny Jedwab" (ta jest silikonowa). Najlepszy poślizg daje mi Gloria więc może i u Ciebie się sprawdzi ![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- I zapomniałam dodać włosy zawsze czesz od dołu do góry, czyli najpierw zaczynasz od końców i idziesz powoli do góry. I jeszcze jedno mocno proteinowe odżywki jak ta Long Repair (chyba o tą chodzi?) powinno używać się w towarzystwie mocno olejowej odżywki, albo wręcz olei inaczej przesuszy i właśnie pootwiera łuski włosa. Edytowane przez Ignis00 Czas edycji: 2012-11-07 o 17:48 |
|
|
|
#73575 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i ta jednak miała większą tendencję do zbrylania się i zasychania w takie grudki na włosach, a naprawdę solidnie ją zmiksowałam... zobaczymy jak efekt podobno perska najczerwieńsza...:rolleye s: skusiłam się głównie ze względów finansowych, bo robiąc całe włosy musiałam jej machnąć ok. pół wora (1/2 z 450g ), za khadi bym się nie dopłaciła przy takim zużyciu ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- a to dlatego po masce z oliwą trochę czerwonawa woda mi leciała ostatnio...
|
|||
|
|
|
#73576 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje tez sa takie, ze niesamowcie sie placza. Jest ich bardzo duzo, ale sa cienkie i do tego siegaja mi do polowy plecow juz. Na mokre nakladam odzywke d/s lub maske trzymam jakis czas i pozniej rozczesuje TT. Grzebieniem jest o wiele trudniej i dluzej to trwa. Nastepnie plucze wlosy. Nie czesze juz wiecej, wiec nie ma to zadnego wplywu na skret ![]() inaczej tez wyglada sprawa gdy myje sie odzywka, a inaczej szamponem typu babydream. aaaaa i dodam, ze mam takie wlosy od urodzenia, jako dziecko mialam jeszcze bardziej krecone niz teraz i cala rodzina zalamywala rece bo sie tego rozczesac nie dalo Na sucho sie nie czesze odkad skonczylam 15 lat. Od zawsze mialam swiadomosc kreconych/falowanych wlosow.
Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2012-11-07 o 18:15 |
|
|
|
|
#73577 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
działaj, na pewno będą fajne efekty
|
|
|
|
|
#73578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja zaraz pierdziolne zdjęcia - po chorobowym moje lokasy doszły do wniosku, że będą wyglądały dziś ładnie
|
|
|
#73579 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2012-11-07 o 18:35 |
|
|
|
#73580 |
|
Wtajemniczenie
|
lepiej jest odwrotnie. Najpierw rozczesywac koncowki i pozniej w gore.
|
#73581 |
|
Zakorzenienie
|
to dodaje
ciemno więc lampa mi się włączyła i blask przekłamany![]() ale skręt jest dosyć mocy więc jestem zadowolona (puch po całym dniu się pojawił ale nie aż tak duży) wczoraj mocno odżywczą maskę nałożyłam bo byłam chora i po włosach od razu to u mnie widać ale jestem z nich zadowolona jak nigdy
|
|
#73582 | |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o olej po hennie, to, zdaje się, że lniany bardzo dobrze się sprawdza. Wydaje mi się, że gdzieś tutaj o tym czytałam
, jeżeli się mylę, proszę to zgonić na galopujący oczopląs spowodowany przeglądaniem zbyt dużej ilości waszych wiadomości (nawet nie czuję, gdy rymuję, jaaaaa ). Ja przedtem tuż po hennie myłam głowę proteinowymi odżywkami i się dziwiłam, że kolor się jakoś szybko wypłukuje Czy tylko ja uważam, że gdy fale są zbyt grzeczne (nierozczochrane), to znaczy, że dzieje się coś podejrzanego? ![]() Ja dzisiaj jestem po basenie, siedzę sobie z umytymi włosami (nie znoszę myć na basenie, podsuszam się tylko, czapka na łeb i sru do domu ). Zrobiłam sobie moją tradycyjną płukankę z siemienia, prawoślazu itd. z dodatkiem gliceryny, dziadostwo wyszła tak gęste, że nie chciało spłynąć... Włosy póki co są podejrzanie sztywne, zobaczymy, co będzie dalej. Btw., czy to różowe co spływa przy myciu tuż po basenie to jest chlor? I zauważyłam u siebie kolejne ciekawe zjawisko - moje włosy włosy przyzwyczajają się do stylizacji i generalnie, gdy jakąś metodę stosuję zbyt długo, efekty przestają być spektakularne. Bezczelne. ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#73583 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Prościej byłoby od dołu do góry
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czesanie od góry to tortura ![]() Cytat:
Maska może wysuszać przez alkohol w składzie. Cytat:
|
|
#73584 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za miłe powitanie
![]() Cytat:
Zaraz lecę do Rossmanna po polecany żel do włosów |
|
|
|
|
#73585 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2012-11-07 o 19:01 |
|
|
|
#73586 |
|
Raczkowanie
|
Sodium Myreth Sulfate to nie jest łagodny środek.
Szampon Joanny z miodem ma SLS więc zdecydowanie jest SILNYM szamponem. Babydream u wielu dziewczyn powoduje przesusz i kołtunienie. Chyba miałas pecha zaczac od samych złych szamponów. Ja jakbym czesala od góry to nigdy w zyciu bym ich nie rozczesala bo tez mi się plątaja ale zaczynając od dolu grzebień spokojnie daje rade.
|
|
#73587 |
|
Raczkowanie
|
Włosy zacznij już czesać na pierwszej odżywce tak jak Ci napisałam wyżej, płukanka octowa, drugie czesanie z odżywką b/s, od dołu do góry to bardzo ważne.
Spróbuj od dołu i tylko z bez spłukiwania przy ostatnim czesaniu. Super! 1-2 łyżeczki na litr wody ![]() Ja bym widziała to tak: O: olej lub treściwa tłusta odżywka od ucha w dół M: myjadło niestety nie doradzę skoro masz problemy skórne, może coś aptecznego? O: maska/ odżywka z antystatkami najłatwiej i najtaniej będzie Ci dorwać Maskę Gloria za 6zł zmieszana z garnierem A i K, Alterra jest dupna pod tym względem, mieszaj ją z łyżeczką oleju powinno być lepiej i jakaś silikonowa odżywka może jeżeli nic innego nie pomoże. b/s: hergona nigdy nie miałam więc nie wiem, ale kojarze coś, że jest dość słaby. Poszukaj Joanny Naturii mi się po niej świetnie czesze. Tu spróbuj może tej mgiełki z Gliss Kura? Po niej też grzebień jak w masło wchodzi. Jako maska raz w tygodniu: może być ta Nivea ale dodawaj do niej olej inaczej będzie unosiła łuski tylko i masz kołtun murowany. eiri polać jej dobrze prawi! ![]() To nie jest łagodny środek, jest bardzo podobny do SLS i jest jego zamiennikiem po prostu. Dobrze, że stosujesz omo u Ciebie będzie najlepszą opcją. Jako pierwsze O nakładaj coś o wiele bardziej treściwego niż hergon, on jest za delikatny, żeby zabezpieczyć włosy na długości przed szamponem. |
|
|
|
#73588 | ||||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
gratuluję i zdrówka! a pokaż się nam czytaj i odzywaj się koniecznieCytat:
![]() Jeśli nie planujesz od razu zarzucić drugiej henny to pewnie, ja bym tak zrobiła Cytat:
Pięknie jest! A jak urosną... |
||||
|
|
|
#73589 |
|
Wtajemniczenie
|
i tu masz głównego winowajcę kołtunów, podniesione łuski (być może) swoją drogą, ale zmiana kolejności czesania powinna zmienić DUŻO
|
|
|
|
#73590 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
wyjaśniam, ponieważ już kiedyś ktoś tak zrozumiał i sobie włosy tapirował - dziwiąc się, że kołtuny ma Cytat:
Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.

następnym razem dorzucę gluta do papki z henną 
to potem będę machać tylko odrosty...
Nie, nie zwężają się. Widać wyraźnie proste zakończenie jak po cięciu. 

nawet ich za bardzo nie spuszyło jak na tę pogodę.
siedzę na głowie z henną (strasznie mi włosy oblepiła, dałam więcej niż ostatnio i jest teraz jakiś ogromny hełm, na to siatka i na to zakrywające ją dwa ręczniki, ciężkie to jak cholera, wyglądam jak debil, lepiej niech pokryje bo mnie szlag jasny trafi, zwłaszcza że cała operacja nakładania trwała 1,5 godziny(!) a po 2/3 odrostów skończyła mi się mieszanka i musiałam dorabiać
co za hennę nakładałaś? podlinkuj 
...i nie wiem, jaką odżywkę dać potem na włosy - dodam że tak czy siak muszę kupić, bo w domu na chwilę obecną mam same proteinowe plus emolientowy Garnier AiK (plus jakaś resztka silikoniastego Johna Friedy 

). Teraz moje włosy są lekko kręcone (wcześniej miałam proste). Przez ten rok urosły mi nieco, więc zaczynam przygodę z kręceniem 

Moje włosy bardzo się kołtunią i nie da się ich rozczesać, naprawdę potężne kołtuny, od skóry głowy