Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-09, 09:35   #601
nel_a
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ja tez juz teraz jak pada i nie wychodze czuje sie okropnie i od razu glowa mnie lupie przez za mala ilosz swiezego powietrza a u nas jeszcze dojda dni z zakazem wychodzenia przez smog, ostatniej zimy co i rusz trabili, ze z dzecmi i w ciazy lepiej nie wychodzic...
w okolicch Katowic już od dawna jest tak duże zanieczyszczenie ze komunikaty co rusz na necie widzę. Musiałabym z małym nie wychodzić do wiosny.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:39   #602
chmielinka
Zadomowienie

Sol za tż

A i zapomniałam się podzielić z Wami jak to było dzisiaj przy zgaszonym świetle
Otóż Hania spała jak suseł i w ogóle się nie wierciła jak do tej pory!
Co ze mnie za matka dziecko się męczyło tyle nocy i ja uparcie światło zapalałam Jaby ona umiała mówić to by mi nazdała

agunia współczuję wczorajszych przejść z Lusią. U nas wczoraj też Hani coś się ubzdurzyło i się na mnie uwzięła. Całe popołudnie musiałam ją nosić albo nad nią wisieś i jeszcze śpiewać inaczej był zaraz wrzask a później ryk... Nawet nie miałam jak wyparzyć butelek, no i musiałam ją ryczącą zostawić na te 5 min.
Mam nadzieję że dzisiaj będzie lepiej

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:41   #603
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
w okolicch Katowic już od dawna jest tak duże zanieczyszczenie ze komunikaty co rusz na necie widzę. Musiałabym z małym nie wychodzić do wiosny.
a macie gdzieś mapki stężeń?
Bo dla krk jest specjalny serwis i informacje, kiedy zaleca się ograniczenie czasu spędzanego na dworze a kiedy zaleca się kategorycznie nie wychodzić z domu. I do tego odpowiednie kolory - pomarańczowy i czerwony. Czerwonego jeszcze nie było, ale raz wyszłam przy pomarańczowym to powietrze aż śmierdziało i nie było czym oddychać. Przy czerwonym jest istny koszmar, naprawdę wtedy lepiej kisić się w domu.
I z tego co wiem, w Krk powietrze, wbrew pozorom, jest o wiele silniej zanieczyszczone niż w Katowicach, w Krk powietrze jest najgorsze w całej Polsce I to też prawdopodobnie z tego wynikła hipotrofia Luśki (przez smog Kraków ma największy współczynnik narodzin dzieci z niską wagą urodzeniową)

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:41   #604
phdwao
Zakorzenienie

JUa uważam że przesada w żadną stronę nie jest dobra, wychodzę wtedy kiedy ja swobodnie wytrzymam na dworze, wtedy dziecko w budzie przykryte tymbardziej da rade, jedynie co narazone ejst na działanie wiatru cyz mrozu to buźka, więc poprostu na długo się nie wychodzi, uwazma że zdrowiej dla dziecka jest wyjść w mrożny nawet wietrzny dzień, niz kiesic w domu
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:45   #605
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
JUa uważam że przesada w żadną stronę nie jest dobra, wychodzę wtedy kiedy ja swobodnie wytrzymam na dworze, wtedy dziecko w budzie przykryte tymbardziej da rade, jedynie co narazone ejst na działanie wiatru cyz mrozu to buźka, więc poprostu na długo się nie wychodzi, uwazma że zdrowiej dla dziecka jest wyjść w mrożny nawet wietrzny dzień, niz kiesic w domu
no tu się zgadzam, ja mówię o pogodzie, kiedy wieje że głowę urywa sama w taką pogodę nie lubię wychodzić, bo zaraz człowiek przemarznięty, brrr
ja w sumie to jak czasem coś piszę, to nie biorę pod uwagę tego, do jakiej pogody ja jestem przyzwyczajona i co dla mnie znaczy ekstremum. A zahartowana jestem dość mocno przez codzienne spacery z psem

Stary 2012-11-09, 09:46   #606
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hej Laseczki Przyszłam się tylko przywitać, dzisiaj jesteśmy u mojej mamy
Oh ledwo co wlazłam do Was to już małż mnie woła...
Miłego dnia dziewczyny

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:52   #607
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
no ja nie mówię, że robisz źle czy coś, tylko tak się odniosłam do tego Twojego "śmiania się" z używania pieluch do zasłonięcia. Może i jej i jej dziecku akurat pasowało tak i pasował większy dopływ powietrza? Najważniejsze to obserwować dziecko i reagować odpowiednio
ja na przyklad nawet w wiatr czasem nie zakladam oslonki, bo widze, ze Lu jest ciepło, a jakbym ograniczyła dopływ powietrza to ona by mi się w tej gondoli ukisiła
:
nie nie ja sie z pieluchy nie smialam. Chodizlo mi (wyjasnilam dzis) ze mi bardziej pielucha na slonce pasuje ale wiem ze nie jedna osoba moze myslec ze to ja rpzesadzam z kocykiem.
kazdy robi jak chce.
ja bylam an spacerze wczoraj z koleznka. jej synek byl ubrany podobnie do mojej byl opatulony kocem tak jak moja . Jej wrocil do domu spocony a moja nie. A Ona nie zkaladala koca tak jak ja wyzej bo Ona ma duzy wozek i go tam schowała(u mnie nie da rady schowac bo ja lada chwila bed emusiala na spacrowke przelozyc).

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:53   #608
karmeelek
Zadomowienie

Haniu, Sol za Waszych tż-ów!
Blue ja jestem po matmie ale w finansach i ubezpieczeniach - dobrze, że juz po studiach hihi
Reszta potem bo mala placze...
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 09:57   #609
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
witam się
za mną spokojna noc, moja Lilutka przespała pierwszy raz od 21 do 6trochę się w nocy kręciła, ale ogólnie ok...
a wczoraj udało nam się wydłużyć przerwy między posiłkami do 3,5 h, przedwczoraj było 3'15, a wczoraj bez problemu wytrzymywała te 3,5ostatnie pół godziny intensywnie ssie smoka
spotkanie polskiej grupy udane-dużo nowych mam....imion mam
niestety nie pamiętam, imiona dzieci tak
za nockę.
a u mnie Kuba zawsze sie budzi miedzy 2 a 3 w nocy na jedzenie. i to bez wzgledu na to ile zje... chyba mu tak zostanie
fajnie, ze spotkanie sie udalo
Cytat:
a macie gdzieś mapki stężeń?
Bo dla krk jest specjalny serwis i informacje, kiedy zaleca się ograniczenie czasu spędzanego na dworze a kiedy zaleca się kategorycznie nie wychodzić z domu. I do tego odpowiednie kolory - pomarańczowy i czerwony. Czerwonego jeszcze nie było, ale raz wyszłam przy pomarańczowym to powietrze aż śmierdziało i nie było czym oddychać. Przy czerwonym jest istny koszmar, naprawdę wtedy lepiej kisić się w domu.
I z tego co wiem, w Krk powietrze, wbrew pozorom, jest o wiele silniej zanieczyszczone niż w Katowicach, w Krk powietrze jest najgorsze w całej Polsce I to też prawdopodobnie z tego wynikła hipotrofia Luśki (przez smog Kraków ma największy współczynnik narodzin dzieci z niską wagą urodzeniową)
problem z krakowem to jego polozenie - pomiedzy pagorkami oraz ruch samochodowy. w sumie to lepiej bedzie jak bedzie wialo bo wtedy mniej zanieczyszczen bedzie w powietrzu a z drugiej strony niska emisja (czyli to wszystko co leci z ogrzewanai domow piecami jesli ludzie pala w nich byle czym) jest głównie zimą. Nie wiem w której części Krakowa mieszkasz ale np. na spacer gdzieś na Kopiec Kościuszki można się wybrać - jest wyżej położony i dobrze przewietrzany

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 10:00   #610
karolka110
Wtajemniczenie

wiecie co??wczoraj na tym spotkaniu, pewna mama 15 miesięcznej Laury od razu mnie pyta-a karmisz??(oczywiście w domyśle "piersią"), mówię jej-tak, ale już tylko troszkę, bo chcę zakończyć....a Ona-dlaczego?tak krótko?.....bo ja to karmiłam 12 miesięcy-no to super Kobieto-myślę sobie klaski: jesteś Najlepszą Matką na Świecie
jak mnie denerwuje takie kategoryzowanie-jak długo karmisz piersią tak dobrą jesteś Matką.....
robi mi się wtedy przykro i głupio....ehhh
powinnam jej odpowiedzieć-że kamienie AŻ 12 miesięcy do dla mnie nienormalne i ZA długo
Stary 2012-11-09, 10:08   #611
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie co??wczoraj na tym spotkaniu, pewna mama 15 miesięcznej Laury od razu mnie pyta-a karmisz??(oczywiście w domyśle "piersią"), mówię jej-tak, ale już tylko troszkę, bo chcę zakończyć....a Ona-dlaczego?tak krótko?.....bo ja to karmiłam 12 miesięcy-no to super Kobieto-myślę sobie klaski: jesteś Najlepszą Matką na Świecie
jak mnie denerwuje takie kategoryzowanie-jak długo karmisz piersią tak dobrą jesteś Matką.....
powinnam jej odpowiedzieć-że kamienie AŻ 12 miesięcy do dla mnie nienormalne i ZA długo
Zapytała tak, jak gdyby karmienie mm to już nie było karmienie Trzeba jej było powiedzieć, ze WHO zaleca karmić uzupełniająco do 2 lat a więc co z niej za matka
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 10:11   #612
anna99302
Zadomowienie

Hey!!! Ale nocka z dupy...mały się obudził o 22:00, 1:00 , 3:00 i 4:00!!!!!!!!!!!!! co to miało być??
Swoją drogą mam w☠☠☠☠ straszny. Może @ mi się zbliża?!?
Cytat:
Dajże spokój mnie też to wk.erwia! a co ją to obchodzi swoją drogą?!
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 10:13   #613
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
no tu się zgadzam, ja mówię o pogodzie, kiedy wieje że głowę urywa sama w taką pogodę nie lubię wychodzić, bo zaraz człowiek przemarznięty, brrr
ja w sumie to jak czasem coś piszę, to nie biorę pod uwagę tego, do jakiej pogody ja jestem przyzwyczajona i co dla mnie znaczy ekstremum. A zahartowana jestem dość mocno przez codzienne spacery z psem
to tak, każdy ma inne pojęcie zimna, tam na południu pewnie zima warunki sa gorsze niż w wielkopolsce
Stary 2012-11-09, 10:13   #614
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Znalazła się propagatorka kp
Mnie też raz koleżanka zapytała dlatego tak krótko to jej odpowiedziałam, że tak zdecydowałam. Ja tam się nikomu tłumaczyć nie będę. A Tobie niech się przykro nie robi. Ani tym bardziej głupio Głupio to powinno być tym, którzy zadają takie pytania bo to nie ich sprawa

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 10:15   #615
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
mnie tez tak pytaja niektórzy lącznie z sąsiadkami, co je to obchodzi?!!!!
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Zapytała tak, jak gdyby karmienie mm to już nie było karmienie Trzeba jej było powiedzieć, ze WHO zaleca karmić uzupełniająco do 2 lat a więc co z niej za matka
Stary 2012-11-09, 10:15   #616
agunia82
Zakorzenienie

ja już wiem dlaczego moje dziecko tak bardzo pragnie kontaktu wzrokowego - opanowała do perfekcji sztukę pierdzenia ustami i ciągle chce się tym chwalić

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
problem z krakowem to jego polozenie - pomiedzy pagorkami oraz ruch samochodowy. w sumie to lepiej bedzie jak bedzie wialo bo wtedy mniej zanieczyszczen bedzie w powietrzu a z drugiej strony niska emisja (czyli to wszystko co leci z ogrzewanai domow piecami jesli ludzie pala w nich byle czym) jest głównie zimą. Nie wiem w której części Krakowa mieszkasz ale np. na spacer gdzieś na Kopiec Kościuszki można się wybrać - jest wyżej położony i dobrze przewietrzany
wiem o tym... ja mieszkam na Ruczaju i tu nam dochodzi jeszcze jeden problem - notoryczne mgły... więc w bezwietrzny dzień ruch powietrza jest tu słaby. A do tego mnóstwo domków jednorodzinnych w których palą byle czym, jak się chodzi między blokami jest jeszcze w miarę, wejść między domki i można się udusić No ja niemobilna raczej nie dam rady jeździć na spacery na kopiec

Cytat:
ehhh też mnie wnerwia takie kategoryzowanie. Ja mam zamiar karmić jak najdłużej - pewnie jak da radę to i do roku i wiem, że niektórym to może wydawać się za długo itp., ale nic nikomu do tego. Ja się nie wtrącam, że ktoś karmi za krótko czy za długo, sprawa indywidualna i każdy robi jak uważa, i też bym nie chciała, żeby mnie ktoś przez to oceniał. Jak ktoś chce, to niech karmi i mm od początku i jak dla mnie też ok, bo co mi do tego?

Stary 2012-11-09, 10:16   #617
Linka25
Zakorzenienie

Mnie nawet obcy ludzie pytają "a karmi pani piersią?" np. sąsiedzi
Stary 2012-11-09, 10:17   #618
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:

a jak powiedziałam, że od początku poza domem podaję Małej mm to już myślałam, że jej oczy wyjdą ze zdziwienia....ale mam to gdzieś....najważniejsze dla mnie to by moje dziecko było szczęśliwe-a jest, więc nikomu nic do tegoa jej Laura wcale butelki nie chciała, dlatego karmiła 12 miesięcy....więc nie wiem co gorsze-dziecko jedzące bez problemu z "każdego nośnika"czy dziecko akceptujące TYLKO pierś....
nie rozumiem w ogóle, jak można kogoś kogo zna się 5minut od razu pytać o takie sprawy-wydaje mi się to dość intymne....
Stary 2012-11-09, 10:18   #619
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
W wagą musi być dobrze!

O 7:49 też już nie spałam, bo chyba przygotowywałam mlego.
W nocy była pobudka o 3. Na noc Pampers AC 3 są za małe (za 4 miałam ok. 50 szt. 3 - dobrze, że zauważyłam je od razu, bo by się zmarnowały), a 4 jednak za duże i siuśki czasem wypływają bokiem. Dzisiaj też wypłynęły, więc znów przebierałam dziecinnę w środku nocy, potem napoiłam i chciałam spać, a ona niestety nie. Za chwilę pewnie chciałaby jeść, a ja nie zamierzam przyzwyczajać jej do karmienia w środku nocy i odsypiania rano, więc zgasiłam nawet lampkę i zasnęła.
ehh dlatego nie znosze przewijac w nocy bo mały oczy jak 5 zł i nie myśli dalej o spaniu. dzisaij tak było. śpiewał ptoem, gadał, piszczał
Cytat:
witam się
za mną spokojna noc, moja Lilutka przespała pierwszy raz od 21 do 6trochę się w nocy kręciła, ale ogólnie ok...
a wczoraj udało nam się wydłużyć przerwy między posiłkami do 3,5 h, przedwczoraj było 3'15, a wczoraj bez problemu wytrzymywała te 3,5ostatnie pół godziny intensywnie ssie smoka
spotkanie polskiej grupy udane-dużo nowych mam....imion mam niestety nie pamiętam, imiona dzieci tak
ooo to jaak to to tak, że dziewczyna mojego Franciszka tak ładnie daje rodzicom pospac, a Franio ani myśli. A co do karmień wczoraj wytrzymal 4 h między posiłkami! Za to w nocy nadrabiał....
Cytat:
[

jak tak piszesz to już się boję zimy.....nie wiem jak w gorsze dni w domu wysiedzęto będzie katorga....na szczęście u mnie rzadko pada śnieg i wieje wiatr, bo moje miasto jest w niecce między wzgórzami....może jakoś przetrwamy: prosi:
eh ja mam takie same odczucia. Nie wiem jak wytrzymamy...bez spacerku dzien to dzień stracony.
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 10:19   #620
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

a jak powiedziałam, że od początku poza domem podaję Małej mm to już myślałam, że jej oczy wyjdą ze zdziwienia....ale mam to gdzieś....najważniejsze dla mnie to by moje dziecko było szczęśliwe-a jest, więc nikomu nic do tegoa jej Laura wcale butelki nie chciała, dlatego karmiła 12 miesięcy....więc nie wiem co gorsze-dziecko jedzące bez problemu z "każdego nośnika"czy dziecko akceptujące TYLKO pierś....
nie rozumiem w ogóle, jak można kogoś kogo zna się 5minut od razu pytać o takie sprawy-wydaje mi się to dość intymne....
jak ja bym chciała mieć dziecko jedzące bez problemu z każdego nośnika... aż się trochę boję, czy nam ten wypad do kina na pewno się uda i czy nie będzie tel "wracajcie bo mała z butli nie chce jeść..."
ostatnio jak daje jej butlę to ona nie ssie tylko gryzie smoczek, tym sposobem 20ml je 15 minut

Stary 2012-11-09, 10:21   #621
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
ehhh też mnie wnerwia takie kategoryzowanie. Ja mam zamiar karmić jak najdłużej - pewnie jak da radę to i do roku i wiem, że niektórym to może wydawać się za długo itp., ale nic nikomu do tego. Ja się nie wtrącam, że ktoś karmi za krótko czy za długo, sprawa indywidualna i każdy robi jak uważa, i też bym nie chciała, żeby mnie ktoś przez to oceniał. Jak ktoś chce, to niech karmi i mm od początku i jak dla mnie też ok, bo co mi do tego?
ja nie uważam, że do nienormalne czy za długo-tylko napisałam, że aby jej dopiec powinnam tak odpowiedzieć....
co do pogrubionego-powiem wprost POLAĆ JEJ....soczku oczywiście

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Mnie nawet obcy ludzie pytają "a karmi pani piersią?" np. sąsiedzi
normalnie jakaś nagonka....
Stary 2012-11-09, 10:22   #622
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się, i też chcę karmić jak najdłużej. Do pewnego czasu piersią a później chciałabym utrzymać laktację i podawać jej kubek ściągniętego mleka. Jest to sprawa każdego jak karmi, ja chcę piersią (a raczej z piersi - na tym mi zależy) i też nie lubię jak ktoś patrzy na mnie jak na wariatkę np. teściowa. Natomiast nie oceniam nikogo, różnie się sprawy układają i różne są wybory, a czasem życie wybiera za nas.
Mnie z karmieniem też nie idzie jak po maśle i dlatego rozumiem każdego.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-11-09 o 10:25
Stary 2012-11-09, 10:23   #623
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie uważam, że do nienormalne czy za długo-tylko napisałam, że aby jej dopiec powinnam tak odpowiedzieć....
co do pogrubionego-powiem wprost POLAĆ JEJ....soczku oczywiście

wiem, ale są osoby, dla których to jest za długo i też "nienormalne" dlatego tak napisałam
soczek, mmmm, mniam

Stary 2012-11-09, 10:25   #624
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
ooo to jaak to to tak, że dziewczyna mojego Franciszka tak ładnie daje rodzicom pospac, a Franio ani myśli. A co do karmień wczoraj wytrzymal 4 h między posiłkami! Za to w nocy nadrabiał....
Lilka ostatnio budziła się koło 2, co było u niej nienormalne, bo zwykle spała do 4...więc wczoraj na noc po piersi dostała mm z domieszką kaszki....nie wiem czy to zasługa kaszki, ale pobiła rekord
dziś jeszcze trenujemy przerwy 3,5h, jutro chyba też, może w niedziele popróbujemy 3'45 i tak z 2-3 dni, żeby dojść do 4h, tak poradziła pielęgniarka, aby jelitkom było lżej pracować....zobaczymy czy się uda
Stary 2012-11-09, 10:25   #625
wanilllka82
Wtajemniczenie

helołłł moje dziecię zamieniło sie w noworodka, w nocy znowu karmienie co 3 h nie pisałam Wam też że teraz młody chce mi uciekać z przewijaka, ciągle obraca się na boki, wiadomo że jeszcze nie da rady "pójść" ale jak zacznie raczkować to ja nie wiem jak mu zmienie pieluchę

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj zamówiłam sobie "wypasioną" pizzę o średnicy pół metra. Zjadłam prawie 2/3.
-

Anna chyba podzieliła nas na zwolenniczki BLW i "karmięce normalnie", czyli zaczynające od papek.
Przynajmniej ja tak ją zrozumiałam.
żartujesz? zjadłaś więcej niż mój maż je ja z takiej pizzy jem jeden kawałek, jak zjem pół drugiego to mam "pod korek"

a chyba że tak, myślałam że kp jest nienormalne
Cytat:
Napisane przez mrowka88 Pokaż wiadomość

Na basen też chodzę (ale nieregularnie), a od grudnia zacznę chodzić również z Pawełkiem Bardzo się cieszę na te zajęcia, zwłaszcza, że moje dziecko lubi wodę
A co do zumby, to ja bardzo lubię na nią chodzić. Nie jest to zwykły aerobik tylko z elementami tańca, a taniec uwielbiam od zawsze Dzisiaj się przeraziłam jak słabą mam kondycję po ciąży Wyszłam z zajęć zmęczona i mokra jak mysz Było ciężko, ale mnie to nie zniechęca...lubię się zmęczyć Też myślę o jakiś ćwiczeniach na brzuch, ale chyba zrobię sobie A6W. Raz wytrwałam prawie do końca i efekt był na prawdę super, z tym że kręciłam też codziennie hula hopem, żeby nie stracić talii
a co to A6W?
Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
W tym semestrze: Historia i filozofia matematyki, Geometria przestrzeni Banacha i Konwersatorium z matematyki elementarnej.
Mgr: Komputer jako narzędzie wspomagające nauczanie matematyki w szkole podstawowej i gimnazjum.
fajny kierunek choć przedmioty beznadziejne, nie miałam takich ale miałam trochę inną specjalność, my bardziej w programowanie, sieci komputerowy itp Bosze dobrze że mam to za sobą, nie chciało by mi się już, współczuję
Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Hej nie mówicie, że tylko ja na nogach a Wy spicie?! Jeju mały ma pobudkę o 6 i nie ma zmiłuj i mieliśmy 3 karmienia w nocy Dzisiaj mamy pediatre, trzymajcie kciuki, żeby wszytsko było ok, łącznie z waga, bo on osttanio tak kiepsko je

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Mąż pojechał na egzamin a ja nie mogę spać... Kciuki mile widziane, bo zaczyna się dopiero za godzinę

Cytat:
a może nie miała niczego złego na myśli a Ty tak odebrałaś bo sama uważasz ze karmiłaś krótko? to się nawet w psychologi jakoś nazywa ale nie pamiętam jak nie potrzebnie bierzesz takie teksty do siebie Fakt że mnie też denerwują takie komentarze, ja zamierzam karmić długo ale max do roki i nie uważam że to ma jakikolwiek związek z dobrą czy złą matką, to z mojej wygody i to że nie wracam jeszcze do pracy ale jak mi dziecko np zacznie szarpać bluzkę bo chce cyca to zakończę karmienie od razu bez wyrzutów
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-09, 10:26   #626
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Zgadzam się, i też chcę karmić jak najdłużej. Do pewnego czasu piersią a później chciałabym utrzymać laktację i podawać jej kubek ściągniętego mleka. Jest to sprawa każdego jak karmi, ja chcę piersią (a raczej z piersi - na tym mi zależy) i też nie lubię jak ktoś patrzy na mnie jak na wariatkę np. teściowa. Natomiast nie oceniam nikogo, różnie się sprawy układają i różne są wybory, a czasem życie wybiera za nas.
Mnie z karmieniem też nie idzie jak po maśle i dlatego rozumiem każdego.
i pomyśleć, że nie chciałaś karmić piersią....
Stary 2012-11-09, 10:29   #627
Linka25
Zakorzenienie

Ooo też bym chciala by dziecko radziło sobie i z piersią i z butelką i z kubkiem - czymkolwiek poza piersią. Niestety mam bardzo uparte dziecko. Cyckoholik. W weekend jadę do mamy - będzie próbowala podać M. butlę, twierdzi, że jej się uda. Zobaczymy

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
i pomyśleć, że nie chciałaś karmić piersią....
Teraz sama nie mogę w to uwierzyć! Nie chciałam, nie wyobrazałam sobie tego, uważałam że to nie dla mnie... A potem na mózg mi padlo

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
wiem, ale są osoby, dla których to jest za długo i też "nienormalne" dlatego tak napisałam
zawsze w takich sytuacjach przypomina mi sie mądre powiedzonko "żyjmy i dajmy żyć innym"
Stary 2012-11-09, 10:30   #628
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo też bym chciala by dziecko radziło sobie i z piersią i z butelką i z kubkiem - czymkolwiek poza piersią. Niestety mam bardzo uparte dziecko. Cyckoholik. W weekend jadę do mamy - będzie próbowala podać M. butlę, twierdzi, że jej się uda. Zobaczymy
ja teraz ledwo jestem w stanie uwierzyć w to, że kiedyś się bałam, że Luśka nie będzie chciała z cycka jeść a tu taka niespodzianka, że dziecię koniec końców to butlę odrzuciło

Stary 2012-11-09, 10:32   #629
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
a może nie miała niczego złego na myśli a Ty tak odebrałaś bo sama uważasz ze karmiłaś krótko? to się nawet w psychologi jakoś nazywa ale nie pamiętam jak nie potrzebnie bierzesz takie teksty do siebie Fakt że mnie też denerwują takie komentarze, ja zamierzam karmić długo ale max do roki i nie uważam że to ma jakikolwiek związek z dobrą czy złą matką, to z mojej wygody i to że nie wracam jeszcze do pracy ale jak mi dziecko np zacznie szarpać bluzkę bo chce cyca to zakończę karmienie od razu bez wyrzutów
może i troszkę masz racji....bo sama mam lekkie wyrzuty sumienia, choć widzę, że Lilka bardzo dobrze czuje się "na butli", a pierś dostaje 2xdziennie, więc i to jest dobre....ale chodzi mi głównie o to, że ktoś kogo nie znasz od razu pyta Cię o tak intymne rzeczy....mi jakoś nie przychodzi to do głowy....nikt nie pyta-czy kąpię Małą codziennie, czy chodzę codziennie na spacer, czy używam wilgotnych chusteczek, tylko pierwsze co-czy karmisz piersią??ja już w ciąży zakładałam karmić 3 miesiące-plan wykonałam, jeszcze do Bożego Narodzenia postaram się utrzymać ten stan karmienia 2xpiersią-choć nie wiem czy laktacja sama mi nie zaniknie??czy jeżeli karmię tak codziennie to powinna się utrzymać??
Stary 2012-11-09, 10:32   #630
phdwao
Zakorzenienie

Linka mnie tez pytają sąsiedzi, pisałam o tym nieco wyżej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości