|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.VI
Hej!
Z pralką to ja bym nastawiła jedno puste pranie. Tzn pusty bęben. Zawsze w instrukcji pisze co się robi przed pierwszym użyciem. Pralka się musi wypłukać ze wszystkich smarów itp. |
|
|
|
#1652 | |
|
BAN stały
|
Dziewczyny, czy ten ból w kroczu to jest normalne? No ja wiem, że niby może boleć ale jakoś mnie to przeraża. Boli mnie głównie przy chodzeniu i to tak dość mocno. Promieniuje to na pośladek.
Tyle się naczytałam o rozchodzeniu się spojenia łonowego, że teraz panikuję ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
Lodówkę myłam wodą z ludwikiem. a co do pralki to nastawiłam pusty bęben na jedno pranie z płynem, bo tak polecali w instrukcji
|
|
|
|
|
#1653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wróciłam ze SR. Położna mówiła o tym żelu co to niby ma ułatwiać poród, że wg niej to pic na wodę, dlatego tak rozreklamowany by firmy farmaceutyczne zarobiły. Poród nigdy nie przebiega na sucho więc nie ma potrzeby stosowania. Opowiadała o przebiegu porodu. O planie porodu, żebyśmy napisały. O tym, żeby się bezwolnie nie zgadzać na wszystko co chcą z nami zrobić tylko prosić o wyjaśnienie dlaczego chcą coś zrobić. Widać że jest przeciwniczką przyspieszania porodu oksytocyną, niechętna nacięciom. Aż w szoku byłam Mówiła że jak pacjentka nie zgłasza że chce np rodzić w innej pozycji, czy nie chce nacinania, to położnym wygodniej położyć i naciąć. Mówiła też o terminie porodu, że tak naprawdę to termin trwa cały miesiąc, a to co mamy wyliczone to sam środek tego terminu, i najlepiej nastawić się na tydzień później niż ta data Podała nam też listę rzeczy na porodówkę
|
|
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Laurka- wkłady obeznalam bo ostatnio kumpela mi dała bo nie zużyła,tylko czemu one nie maja paska do przyklejenia jak normalne podpaski? Przeciez tak to beda uciekać spod tylka.
Hmm ale nie do tego zmierzałam... czyli rozumiem ze te majtki siateczkowe mozna zastąpić zwykłymi bawełnianymi? A gdzie kupic te siateczkowe? Nigdy tego na oczy nie widzialam ;D
|
#1655 |
|
Wtajemniczenie
|
HEj
Mąż dostał wypłatę Oczywiście dorzuciłam jeszcze jakieś białe body i kombinezon A jak pachniało Kurcze, strasznie zmęczona jestem. Wczoraj i dziś piekłam torta w kształcie gitary na 18-stkę dla chrześniaka koleżanki. Padam normalnie... |
|
|
|
#1656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
cięzko jakiegokolwiek kozaka kupic, co sie uchodze to moje ![]() mąż do pracy pojechał na 20, ja troche pobuszuje a potem, sobie na łózeczko wskoczę z ksiązka ![]() Laurka liczymy na listę albo na podpowiedz czegos, o czym jeszcze nie wiemy
|
||
|
|
|
#1657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1658 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1659 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jesli chodzi o te wkłady to przypuszczam, że ze względu na częstotliwosc wymiany to nie potrzebują - na dobrą sprawe nie zdążą sie chyba nawet zniekształcic a już beda się nadawały do wymiany.... zresztą, jak w majty włozysz to jakos do kibelka dobrniesz a sportów wyczynowych raczej w tym czasie nie przewiduję Cytat:
ja już sie nie mogę doczekac kuriera z zakupami ( bo bedzie tam proszek)- cały dom zapachnie wreszcie w kształcie gitary? łooooooo matulu, ja ostatnio chodziłam dumna jak paw bo mi biszkopt pierwszy raz wyszedł powinnas do masterszefa isc |
||
|
|
|
#1660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam też 2 pary siateczkowych. Możesz w sklepie medycznym czy niektórych aptekach dostać. A, zapomniałam, położna stwierdziła, że po porodzie najlepsza była by lignina bo te wkłady mają folię i skóra jest ciągle mokra. Szczerze to ja sobie tego nie wyobrażam. Na pewno nie skorzystam. Cytat:
|
||
|
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
lignina? rozumiem, że przepuszcza powietrze, ale wobec tego i co innego przepusci? wyobrazacie sobie jak tuptamy kaczym chodem do kibelka a spomiędzy nóg kap-kap-kap
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1662 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1663 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powiedz mi jeszcze co tam kupowałaś bo ja mam zamiar zrobić drugie zakupy i nie wiem co mi zostało ![]() Właśnie mam pytanie odnośnie pralki. Jeśli jest już stara no używana przez rok dwa i widzę że bęben trochę brudny i skamieniały to jak mogę ją wyczyścić? Niby używam calgon do każdego prania ale to nic nie daje wraz bęben brudny. Macie jakieś sposoby? |
|
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
własnie uświadomiłam sobie ze zaczynam 33 tydzien
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaa
|
|
|
|
#1665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te wkłady które dostalam od koleżanki nie maja żadnej foli,z reszta nawet na liście mam napisane ze maja byc wkłady bez ceratki. Wyglada to jak podpaska (z dwoch stron ta sama powloka) z wata w srodku. Jak patrzę na te giganty to zaczynam byc przerażona toc to jak pampersy bez mała komfortowo z tym chodzic to napewno nie bedzie
|
|
#1666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1667 |
|
Konto usunięte
|
Bez tego też komfort średni
Wpierdzielam śledzie marynowane... |
|
|
|
#1668 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mamy:
- karta ciąży - wyniki badań - oryginał grupy krwi - legitymacja ubezp. lub druk RMUA - klapki pod prysznic, 2 ręczniki - rolka jednorazowych ręczników do wycierania się po porodzie - kosmetyki do mycia, mówiła że takie jakich używamy na codzień - płyn do higieny intymnej, sprawdzony, który nam służy - KONIECZNIE pomadka do ust, bo powietrze w styczniu na porodówce bardzo suche - 3 saszetki tantum rosa w przypadku nacięcia krocza - gąbka do mycia przydatna po cesarce pomaga się umyć nie mocząc opatrunku - pilniczek do paznokci (czasem uczy się ssania dziecko palcem drażniąc podniebienie, a paznokcie nie pomagają )- kubek i sztućce - 2 koszulki rozpinane - szlafrok - koniecznie skarpetki - biustonosze do karmienia - lignina (np gdy odchodzą wody) - płyta z ulubioną muzyką - aparat fotograficzny - woda niegazowana - enema lub rectanal (do lewatywy) - saszetki herbaty Dla taty Coś do picia, kawa, herbata, coś do jedzenia, klapki na nogi, ubranie na przebranie jasne Dla dziecka w tym szpitalu tylko pampersy i chusteczki i coś na wyjście |
|
|
|
#1669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- pieluchy tetrowe i flanelowe - wkłady belli, podkłady do przewijania Bella Mama (sobie podłoże i maluchowi pod pupke), wkladki laktacyjne, majtki siatkowe, płyn z korą debu z białego jelenia - waciki i patyczki dla niemowląt, pampersy niuborny, gruszkę, grzebyk i szczotkę, nozyczki do paznokci, chusteczki, oliwkę i mydełko bambino - wanienkę, przescieradło, proszek, łyżeczke silikonową (taką do podawania lekarstw) - butelki z awentu 260 i 120 ml, smoczek - grzechotkę - bo nie mogłam sobie odmówic
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1670 |
|
Rozeznanie
|
Namówiłam koleżankę na wspólne zakupy może wyjdzie przesyłka gratis. będę jutro kompletować wyprawkę do szpitala
. Jak ktoś potrzebuje to mogę nazwy sprzedawców napisać.Teraz będę jeść ciastka. Dzisiaj w sklepie byłam i 20 min szukałam najbardziej naturalnych, wszystkie maily jakięś E i takie tam, a ja się uparłam, że skoro zjem całą paczkę to chociaż niech bedą jak najmniej chemiczne. Myślałam że się poddam ale na koniec znalazłam kruche ciastka z pestkami z dyni mniaaaam i bez E. Zaraz zjem ostatnie 3 z paczki
|
#1671 |
|
Rozeznanie
|
insolito, śliczny brzuszek , a pupcia jaka mała
![]()
|
|
#1672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
kobitki uciekam sie kąpciac- na dzis wystarczy
![]() jutro rane jade z mamą i bratem na bazar- wybierac studniówkowy garnit dla młodego, a sobie kupię majty bo mi sie już dotychczasowe wcinają w tyłek i majatasy przecinają mi tyłek na pół |
|
|
|
#1674 |
|
Wtajemniczenie
|
hehe, moja Maleńka tak się wierci zaraz pod żebrami, że całym brzuchem mi rusza
|
|
|
|
#1675 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za te listy .... ale załamałyście mnie ... ja prawie nic nie mam!!!
a wydawało mi się że już tyyyyyyle rzeczy z głowy.
|
|
|
|
#1676 |
|
Rozeznanie
|
Oglądam wasze brzuszki, wszystkie macie takie małe zgrabne
, mój wydaje mi się przy waszych wielgachny. Ostatnio zauważyłam też, że mi uda i dupka urosła , chyba zaczyna mi iść w boczki zamiast w brzuch. Trzeba mniej słodyczy wcinać :p
|
#1677 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, od 19.11 w Biedronce ma być aktualna ulotka z pomysłami na prezent, nie widziałyście jej gdzieś dostępnej na stronce? na stronie biedry jeszcze nie ma.
|
|
|
|
#1678 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1679 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1680 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.

super milusi jest.Sa teraz w gazetce w promocji za 99zl. 
cięzko jakiegokolwiek kozaka kupic, co sie uchodze to moje 

łooooooo matulu, ja ostatnio chodziłam dumna jak paw bo mi biszkopt pierwszy raz wyszedł
powinnas do masterszefa isc
6 5 4 3 2 1