|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
I płatki kukurydziane na mleku, składana kanapka z serkiem śmietankowym, awokado i truskawkami
II duży muffin czekoladowy z kawałkami czekolady od Dan Cake z serkiem wiejskim i orzechami laskowymi(zdecydowanie wole domowe muffinki, nie są aż tak słodkie) III sałatka makaronowa (makaron muszelki, kukurydza, groszek, fasolka, szpinak, pomidor) z oliwą z oliwek IV 2 gofry z twarożkiem waniliowym, wiśniami i gorzką czekolada V quesadillas ala sałatka grecka (czarne oliwki, feta, pomidory, czerwona cebulka a zamiast sałaty szpinak)
|
#4802 |
|
Rozeznanie
|
U
:I : płatki kukurydziane z mlekiem ( o porcję nie musicie się martwić - czubata miska taka z ok. 0,5l i zalana ładnie mleczkiem 2% II : świeża buła z ziarnami / 1 z makrelą wędzoną , 2 z serkiem kanapkowym , papryką , sałatą, rzodkiewkami, 1/2 ogromnego jabłka ( na pół z mamą ) III ( przed chwilką ) : ziemniaki, fuuurraa kapusty kiszonej z kaszą i tak samo dużo brokuły + znowu wielka dokładka warzyw - zapchałam się , że masakra![]() Po : kawa rozpuszczalna Podwieczorek :EDIT : ok. 7 rogalików drożdzowych z jabłkiem , kawa zb. z mlekiem Kolacja : serek wiejski 200g, kromka chleba żytniego z masłem , pomidor , marchewa do pochrupania Ruch: 2x 30min spacerek z psiakiem , 30 min hula hop wieczorem Mniam + rogale przepyszne ! nie mogłam się powstrzymać . Myślę że jakby je złożyć do kupy to byłby taki porządny rogal ze sklepu ![]() Do ocenki ![]() Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-11-10 o 16:45 |
|
|
|
#4803 |
|
Raczkowanie
|
Moje sobotnie R
Śniadanie: kawa parzona z mlekiem bez cukru, owsianka-hm ja nie umiem chyba przyrządzać ..(3 łyzki platków owsianych, łyżka rodzynek,mała łyżeczka kakao i mała łyżeczka miodu,zalane to wszystko niecałą szklanką gorącego mleka) 2 Śniadanie; jabłko, pół kromki ciężkiego ciemnego chleba z ziarnami(przełamałam się )posmarowanego serkiem naturalnym z ziołami, na to sporo pasków z papryki czerwonej, zielona herbata.Obiad; ok pół woreczka ryżu wymieszane z kawałkami piersi z kurczaka duszonej na lyżce oliwy rzepakowej i warzywami(kukurydza,march ew,pietruszka,seler,por itp.), pół kubka maślanki. Podwieczorek ; pól serka wiejskiego z 2 łyżeczkami musu jabłkowego domowej roboty i 2 łyżeczkami słonecznika,kawa. Kolacja; duzy pomidor z 2 plastrami szynki, druga połówka serka wiejskiego. Dziękuję i proszę o ocenkę |
|
|
|
#4804 |
|
Raczkowanie
|
R!
Ś: bułka z sezamem z : awokado z serkiem wiejskim i świeżą żurawiną/pomidor, serek wiejski, kiełki + przyprawy, kawa z mlekiem 2% -1h siłowni/ 20 minut rower- O: (śniadanie było dość późne, więc bez IIŚ): surówka z czerwonej kapusty/marchewki/białej kapusty, naleśnik z chudym twarożkiem i rodzynkami P: jogurt naturalny (150g) + kilka migdałów K: zupa z pieczonej papryki z grzanką z chleba pur-pur Proszę o ocenę Nie wiem czy to nie za dużo jak na redukcję
|
|
|
|
#4805 |
|
Zadomowienie
|
r
ocenicie? |
|
|
|
#4806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4807 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie skończyła mi się ciecierzyca :< Musze uzupełnić zapasy. Ogólnie jadam mięso, ale ostatnio jakoś kompletnie nie mam ochoty.
Jadłospis jeszcze nie zjedzony całkowicie, więc cos mogę zminić. Może zamiast jogurtu na podwieczorek zjeść więcej migdałów (tłuszcz), a zupkę podlać łyżeczką oliwy? Hmmm...Nie mam pomysłu. |
|
|
|
#4808 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba U:
I: cynamonowa kasza jaglana (z łyżką otrębów pszennych) z połową kubka jogurtu naturalnego, wkrojoną połówką jabłka, kostką gorzkiej czekolady i słonecznikiem + druga połówka jabłka + waniliowa kawa zbożowa z mlekiem; II: jabłko + 1/3 grejpfruta + reszta jogurtu naturalnego ze zdrowym błonnikiem; III: najpierw spora ilość ugotowanego kalafiora (w oczekiwaniu na obiad) / potem: pół woreczka ryżu naturalnego + ok. 150 g piersi z kurczaka na parze + duuuuuużo surówki z kapusty kiszonej i marchewki (z dodatkiem oliwy z oliwek); IV: kromka żytniego z pomidorem, papryką i rzodkiewką + kromka żytniego z serkiem wiejskim (połowa opakowania); V: jeśli się późno położę to wpadną warzywa. Do picia: woda, mięta, herbata zielona z grejpfrutem, trochę grzańca zbójnickiego (degustacja w sklepie )
|
|
|
|
#4809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na kolacje najlepiej ryba (łosos, śledz, makrela, tuńczyk, sardynki).,jajka ewentualnie chudy twaróg + warzywa
|
|
|
#4810 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ismenkusia ma rację co do białka, warto jeść więcej produktów typu: chude mięso, jajka, twaróg, soczewica, ryby niż nabiał; sklepowe mleko czy jogurt naturalny to niestety kiepskie źródło białka. Dzisiejsze luźne R I owsianka z łyżeczką kakao, bananem, 2 łyż serka wiejskiego i orzechami włoskimi; kawa II kromka żytniego z jajkiem i kapustą pekińską, pomarańcza, pozostały ze śniadania serek III pierś kurczaka smażona bez tłuszczu (wyczytałam taki patent na smażenie w papierze do pieczenia i dawno nie jadłam lepszego mięsa), pół torebki kaszy jęczmiennej, cukinia duszona z marchewką2 kostki gorzkiej czekolady, kleik lniany, kawa IV EDIT: jajecznica z 2 jaj, talerz smażonych kiełków (soczewica, cieciorka, fasola mung- faktycznie są pycha!
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-10 o 20:40 |
||
|
|
|
#4811 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#4812 |
|
Raczkowanie
|
Kochane wizażanki
powiedzcie mi czemu na mojej redukcji kg nie lecą w dół...? waga mi się utrzymuje bądź waha się minimalnie... chyba moje R jest bardziej jak U. hm... w sumie nie mam dużo do zrzucenia waże 52 kg przy wzroście 165 ale zawsze ważyłam 50 kg i chcę własnie taką wagę osiągnąć i ja utrzymać.( przy wadze 50 kg wyglądam i czuję sie dobrze) Jeśli chodzi o jakieś ćwiczenia...to nie mam zbyt na to czasu, ledwie znajduję czas, aby robić troszkę brzuszków. Mam siedzącą pracę popołudniu a w godzinach do południowych mój ruch to sprzątanie domu, gotowanie i zaprowadzanie dziecka do szkoły( także tak od 8 do 14 mój ruch to zajęcia domowe w stponiu umiarkowanym)
Edytowane przez starss23 Czas edycji: 2012-11-10 o 17:23 |
|
|
|
#4813 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2) jesteś szczupła i Twój organizm broni się przed "wpędzeniem" w niedowagę 3) nie ćwiczysz ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#4814 | |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U
![]() I serek homo naturalny z prażonymi płatkami orkiszowymi, wędzonymi sliwkami w miodowej zalewie i migdałami + kawa parzona II wieloziarnista tortilla z pastą z makreli, marynowanej cebulki i szczypiorku ![]() ricore, jabłko III udko kurczaka pieczone w pikantnej musztardowej glazurze do tego zapiekane puree ziemniaczane (z dodatkiem chrzanu, pomidorków koktajlowych i cheddara) teraz piję kubek ciepłego mleka sojowego z przyprawą do szarlotki IV będzie pełnoziarniste awokadowe brownie (siedzi w piekarniku) z twarożkiem i siekanymi orzechami <--- dance makabre to w ramach pocieszenia bo nie bylam dziś w pobliżu Tesco zeby kupic rogala ![]() do picia ponadto: woda, pokrzywa, zielona herbata ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Smakowało? :P
|
|
|
|
|
#4815 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R ^^
Śn: Dwie kromki razowego chleba z szynką ogórkiem i pomidorem, gotowane jajko II śn: jogurt naturalny z otrębami przennymi O: Biały ryż z warzywami na patelnię. Byłam potem w kinie i zjadłam mały popcorn, jest bardzo kaloryczny.?? :c K (Bo jako "podwieczorek" to ten popcorn): Myślę, że zjem wieśniaka z czymś, doradzicie.? ![]() Ćw: Dłuuuga "wycieczka" po centrum miasta (małe zakupy ), za chwilę: steper (ok 50 min.)Proszę o ocenę ;3
|
|
#4816 |
|
Rozeznanie
|
R siostry bardziej U prosze do ocenki
sniadanie jajecznica na lyzeczce margaryny z dwoch jaj bulka pszenna z dodatkami II T kromki grahama zlozone z serkiem bialym i ogorkiem 2 kromki grahama z serkiem i wedlina drobiowa obiad 2 chochelki fasoli po bretonsku z kromka grahama kolacja jakies 2 lyzeczki salatki kromka grahama z polowa serka gouda |
|
|
|
#4817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4818 |
|
Rozeznanie
|
R
Ś: owsianka na mleku 2%, mus jablkowy, mus z suszonych sliwek, garstka orzchow wloskich, gruszka II Ś: dwie kromki razowca, dwa duze plastry pieczonej piersi z kuraka, pomidor, ogorek, zielona i czerwona papryka O: ryba duszona w warzywach, pol woreczka ryzu, surowka z pekinskiej, papryk, pomidorka, ogorka i kukurydzy P: szklanka soku pomidorowego z pieprzem i odrobina tabasco K: omlet z szynka, warzywka Kurcze. Ja nie wiem, czy schudne. Jem zdrowo, moj biedny cukrzycowy organizm jest mi wdzieczny i w ogole. Ale ta dieta jest tak luzacka i bezwyrzeczeniowa , ze zacznam watpic czy cos z nadbagazu zleci...
|
|
|
|
#4819 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś tak dzisiaj wyszło.... Nie miałam apetytu
Ale obiecuję poprawę
|
#4820 |
|
Zakorzenienie
|
Moje r/u
Śniadanie: 1 gruby pancake z bananem, kawa z mlekiem bez cukru II śniadanie: 2 kulki bounty własnj roboty, drugi pancake i mandarynkaObiad: Porządna porcja indyka z warzywami (brokuł, szpinak, marchew, groszek) i z kaszą jaglaną Podwieczorek: garść orzechów nerkowca Kolacja: Pół serka wiejskiego, pół pomidora, cykoria, ogórek szklarniowy (ok. 1/4) i ok. 80g łososia wędzonego polanego sosem musztardowo-koperkowym. Mniaaaaam ![]() Co myślicie? Dzisiaj lepiej?
|
#4821 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się przymierzam, żeby upiec brownie cukiniowe, ale czasu ciągle brak, może jutro... ![]() Cytat:
Cytat:
Dla Ciebie to może być bezwyrzeczeniowe, ale gwarantuję Ci, że połowa populacji byłaby ciężko chora ze smutku gdyby jedynym słodkim akcentem w ciągu dnia miało być śniadanie i gdyby mieli spożywać tyle warzyw co Ty ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
||||
|
|
|
#4822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A co do drugiego śniadania-zjadłam je już w pracy, w biegu, bo było tak dużo ludzi, że nie mogłam sobie pozwolić na spokojną przerwę :-(. Hmm, ale jak np. robimy naleśniki na śniadanie, to jak tam mogę upchnąć białko? Czy lepiej nie robić czegoś takiego? ![]() Co do mąki, masz absolutną rację i jak tylko skończę opakowanie zwykłej białej, kupię ciemną. Ja pracuję od 10 do 18 i ciężko mi jest tam upchnąć drugie śniadanie i podwieczorek. Bo albo wstanę o 8, śniadanie jem o 9, a drugie już w pracy ok. 12-13, a potem obiad koło 16, a później już kolację ok. 19 i podwieczorka tu nie ma, a jedynie taka jakby przekąska, ALBO zjem małe śniadanie o 7, potem drugie ok. 9, obiad w pracy ok. 13, podwieczorek koło 16, a kolację w domu o 19... Ta druga opcja jest oczywiście lepsza, ale nie zawsze wstaję tak wcześnie . Wy jecie też 2 posiłki w pracy?
|
|
#4823 |
|
Raczkowanie
|
Co do drugiego śniadania, to wzięłam (właściwie całe menu) z przykładowych jadlospisów i tam był tylko taki serek, tylko zamiast otrębów były pestki słonecznika, no ale w domu takich nie posiadam. Co do obiadu to ok, na następny raz będzie jakaś kasza może, albo inny ryż. Po prostu mama taki dzisiaj zrobiła
Co bym miała dorzucić do tego obiadu bogatego w białko.?? .___. na prawdę nie wiem :| Cóż, dzięki za ocenkę ^^ cieszę się, że nie jest "źle" tylko "średnio" A co do popcornu, to na następny raz nie zjem ;x nie jem wgl słodyczy, więc myślę, że aż tak mi nie zaszkodziło
|
|
#4824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja do obiadu dorzuciłabym zwyczajnie mięcho. Kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, rybka, owoce morza... Co do drobiu, to ostatnio czytałam, że zdrowszy jest indyk, gdyż nie można go naszpikować hormonami tak mocno, jak kurczaka, więc ja ostatnio wybieram indyka zamiast kurczaka...---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Postanowiłam, że w takim razie będę sobie na drugie śniadanie pakować kanapkę do pracy z wędliną, serem i warzywami, a oprócz tego obiad. Pozostaje problem podwieczorku. Jogurt nat. nadaje się? Plus orzechy na przykład?
|
|
#4825 |
|
Raczkowanie
|
Przestałam jeść pieczywo... ponieważ tak doradziła mi pani dietetyk....hm... u mnie w mieście były kiedyś targi i były darmowe porady dietetyków. Udałam się na taka poradę...po wywiadzie, który przeprowadziła ze mną Pani dietetyk stwierdziła, że będę ładnie chudła w dość krótkim czasie jak przestane jeść chleb i ogólnie będę zdrowo się odżywiać, słodycze np raz na tydzień(jakiś kawałek domowego ciasta) itp. Stwierdziła, że wyjdzie mi to na dobre tym bardziej,że muszę niby bardziej sie pilnowac podczas terapii diane 35...(tabl anty, zaburzenia hormonalne) podobno skutkiem ubocznym jest tycie
Staram się jeść , gdy organizm sam się domaga- nie chodzę głodna. Mam nie za wiele ruchu, więc nie mogę sobie zbytnio pozwolić Ale spróbuję wprowadzić do swojego menu troszke pieczywa np. kromke takiego ciemnego ziarnistego chlebka
|
|
|
|
#4826 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz też zawsze zjeść naleśnika z serkiem, twarożkiem, czy czymkolwiek.Cytat:
Serek jest bardziej pożywny niż jogurt, gęstszy, bogatszy w białko Moim zdaniem taki jogurt to za mało jak na posiłek podczas aktywnego dnia, przy sporej przerwie między śniadaniem i obiadem, ale zrobisz jak zechcesz, to Twoje zdrowie i Twoja waga.Cytat:
Jogurt+orzechy to dobry podwieczorek.
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-11-10 o 20:48 |
|||
|
|
|
#4827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4828 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kłócić się nie będę, jeśli dieta od dietetyka działa, to ją kontynuuj. Pamiętaj tylko, że jeżeli będziesz chciała wrócić do chleba po dłuższym okresie niskowęglowodanowej diety, żeby wprowadzać węgle stopniowo, po trochu.---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4829 |
|
Rozeznanie
|
Sniadanie okej?
500ml mleka+ szklanka kukurydzianyh omlet(2 duze swojskie jaja+woda gazowana+jablka2) obiad 6 ziemniakow,udko,kapusta czerwona z majonezem podwieczorek 10 wloskich kolacja 3 kromki grube razowca z obkladem makrela i wiejski 200 g jablko z 10wloskimi |
|
|
|
#4830 |
|
Raczkowanie
|
dance makabre;Nie znam dietetyka, który polecałby zastąpienie razowego, ziarnistego pieczywa waflami i pieczywem chrupkim.
Kłócić się nie będę, jeśli dieta od dietetyka działa, to ją kontynuuj. Pamiętaj tylko, że jeżeli będziesz chciała wrócić do chleba po dłuższym okresie niskowęglowodanowej diety, żeby wprowadzać węgle stopniowo, po trochu.a CZY PO MIESIĄCU nie jedzenia chleba, mogę teraz go zacząć wprowadzać? tak stopniowo np. kromka dziennie na śniadanko? Też mi się to dziwne wydawało...ale posłuchałam, może chciała abym osiągnęła szybsze efekty w odchudzaniu ale prawdę mówiąc nie widzę ekstremalnych efektów... A jakie ćwiczonka mogę zastosować, które pomogą mi spalić tłuszczyk nieduży z brzuszka? A mam takie pytanko jeszcze... mam w domku pyszny jabłecznik-pieczony przez babcię... czy rano do kawy mogę sobie pozwolić na kawałeczek ? np w zamian zjem mniejsze śniadanko
Edytowane przez starss23 Czas edycji: 2012-11-10 o 21:38 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

:
- zapchałam się , że masakra

. Wy jecie też 2 posiłki w pracy?
Kłócić się nie będę, jeśli dieta od dietetyka działa, to ją kontynuuj. Pamiętaj tylko, że jeżeli będziesz chciała wrócić do chleba po dłuższym okresie niskowęglowodanowej diety, żeby wprowadzać węgle stopniowo, po trochu.