|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
![]() Cytat:
OMG aż mam ciary... |
||
|
|
|
#2072 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tylko raz w życiu jadłam takiego naprawdę pysznego. Oczywiście nie oryginalnego, bo w Poznaniu nigdy nie byłam, ale i tak był obłędny. Reszta taka średniawa była...Cytat:
Może napisz na PW do Babonika, bo ona tu nie zagląda, ale na PW może odpisze. A w kwestii AZS na pewno jest ekspertką, bo Antoś ma to bardzo nasilone.Cytat:
![]() teściowie pewnie już nie pamiętają, jak to jest z małymi dziećmi, stąd takie zachowanie. A powiedziałaś w końcu, że nie spadł? Nie wkurzyła się? ![]() Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór ![]() Piękny dziś dzień był. Super się po parku chodziło. Niestety na koniec starszy chłopiec kopnął (niechcący oczywiście) Tymeczka o oko i ma lekko podbite Tymek stał przy drabinkach, a tamten jakiś z ADHAD chyba szalał i wszystkie dzieci wręcz deptał Cały czas Tymka osłaniałam, ale tu nie zdążyłam, bo nagle skoczył na drabinkę nad Tymkiem, zawisł na rękach i zaczął machać nogami. I taką nogą dostał Tymek. I nie tylko on. A rodzice oboje stali obok i się patrzyli bez słowa, jak on innym zabawę rozwala.
|
|
#2073 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Natka ogladalismy Seata Alhambre, Forda focusa C-maxa i zwyklego focusa, te trzy marki. Witam Kupilismy - pieknego forda focusa w wersji Ghia
|
|
#2074 |
|
Wtajemniczenie
|
Lili, Agula sto lat!!!
Madziara napisz jeszcze PW do Jacieeee, u nich też problemy skórne, dieta i dużo maści.
|
|
#2075 |
|
Zadomowienie
|
Madzianarew, biedna Sophie
A z warzyw to co jeszcze dajesz małej? Seler jest uczulający, pietruszka od biedy też. Ida ma uczulenie na kukurydzę.
|
|
|
|
#2076 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki dziewczyny . Selera nie daje juz dluzszy czas, pietruszke owszem I kukurydze me dziecko uwielbia.
|
|
|
|
#2077 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I buziaki dla stłuczonego czółka Cytat:
Wyrzuciłam wszystko: od ryżu i makarony, przez mąkę, przyprawy, sól, cukier, aż po kawę i herbatę. Porozwieszałam pułapki takie klejące i stojące jakieś trutki. Wyłapały się wszystkie, ale potem jeszcze przez trochę młode się wylęgały. One jaja lubią znoić w kątach ścian i przy podłodze. I wcale nie tylko w kuchni, bo i w pokoju obok tez było takie miejsce z jajami. Nowe produkty trzymałam wyłącznie w lodówce(mąkę, cukier, cynamon, wszystko ). I po miesiącu chyba ogłosiłam zwycięstwo ![]() Mole spożywcze to jedyne stworzenia na tym świcie których nienawidzę i zabijam
|
|
#2078 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba pójdę za Twoją radą... Naprawde zastanawiam sie czy nie wyrzucic mącznych dań z diety. skoro w mojej mące było to cholerstwo, to skkąd mam miec pewnośc czy chlep z piekarni jest czysty... Normalnie żołąd mnie boli aż na sama mysl... Masakra... Znalazłam gniszdo i to w tak obrzydliwy sposób. ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- ja juz mówiłam dzisiaj tżtowi, że trzeba wszystkie szafki posciągać, bo cholera wie czy za nimi małpy nie siedzą. ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Własnie znajoma mi odpisała na fb ( jej ciotka ma szczeniaki labradora, znajoma mojej mamy dobra zresztą) że ma czarne szczeniaki teraz na zbyciu, z rodowodem itp. ale za jakis czas będzie miec biszkoptowe ale ze pieski sa malutkie, i ze muszą przejsc jeszcze szczepeinia, to do odbioru dopiero przed gwiazdką Teraz kwestia się dogadać z właścicielką
Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-11-11 o 23:24 |
|
|
|
|
#2080 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. ale nic poza siniakiem? no niestety to chyba na każdym placu zabaw są tacy z ADHD. ostatnio jak byłam z Emilem to chodził koło takiej małej karuzelkii został by uderzony z wielkim impetem, ale byłam blisko i rzuciłam się przed nim. Bolało. ale jego bolałoby bardziej. ja dostałam w udo (siniak granatowy wielkości pięści), a moje udo to mniej więcej jest na wysokości głowy Emila.Nawet nie chce myślec co by się mogło stac, gdyby to jego uderzyło. poza tym dzień dobry. wczoraj były brumkowe piersi, oczywiście hit nad hitami. i standardowo zero pomocy w kuchni . no ale gdzie na koloniach w stołówce jest pomoc![]() dziś Emil idzie do żłobka, bo energia go rozpiera, oznak ospy brak (choć to 10 dzień) i ja potrzebuję trochę spokoju.na pewno się ucieszy ![]() madziaranew- a gdzie w Londynie chodzicie do pediatry? czy tylko ja już zaczynam czuć magię świąt, czy ktoś jeszcze? . ja już nucę kolędy i czuję się świątecznie
|
|
|
|
|
#2081 |
|
Zakorzenienie
|
Agula goją się, powoli niestety ale do przodu
![]() Biedna Lila, strasznie to musiało wyglądać ![]() Buziak w czółko dla męża i Lilki za prezent ![]() Ja nie mam się czym chwalić Aczkolwiek zła nie jestem bo sama nic nie dałam. Gmora ale jazdę masz z molami ![]() Ja kiedyś kupiłam kaszkę i płatki z molami, opakowania były przeze mnie szczelnie zamknięte i nie widzę żeby mi się coś w kuchni zalęgło, mam nadzieję ![]() Dziewczyny ja już kompletnie zdziadziałam ![]() Nie wiem jak mam się zmobilizować do czegokolwiek. Nudziliśmy się w weekend strasznie, nikt nas nie odwiedził ![]() Przez to, że Radzio jeszcze smarka a ja mam na ustach armagedon to też nigdzie nie pojechaliśmy. To jest straszne ![]() Zazdroszczę mężowi, że ma prace i do ludzi wychodzi. Radek marudzi, nudzi mu się a ja nie umiem go niczym zająć. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a
|
|
|
|
#2082 |
|
Zadomowienie
|
Witamy poniedziałkowo.
Pogada typowo barowa. Dziecko marudne - już sam nie wie, czego chce. W nocy między 23. a 2. 6 pobudek i kikadziesiąt minut noszenia, ale tata nie pozwolił dać nurofenu. Na szczęście moje dziecko z góralską krwią dało radę ![]() Gomra ale numer z tymi molami. Cieszę się, że uda się z tym labradorem ![]() Madziaranew ale Was dopadło z tym AZS Carmela, Eve gratuluję nowych autek! ![]() Patik jak Sara? Myha dla Martynki za picie z kubka!Agula jak tam siniak Lili? Młody od rana tylko jęczy |
|
|
|
#2083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się w sumie, że mieszkam w mieście, i chociaż ludzi widzę przez okno jak chodzą, bo tak to bym chyba była już zdziczała na maksa z moim "życiem" towarzyskim. Żadnej koleżanki nie mam, ani jednej ![]() M. dzisiaj został w domu, bo się zle czuje od dłuższego czasu, poszedł na badania z krwi pierwszy raz w życiu ).
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#2084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zdziadziałości, wiem coś o tym, ja ostatnio tez juz mam dośc siedzenia w domu. Dopadła mnie taka melancholia jeienna... Nie chce mi się nawet z małym na spacer wychodzic. Ale jak jade na zakupy to juz momentalnie czuje sie lepiej. Tez chciałabym isc do pracy tylko ze z moim wykształceniem do na normalna prace i tak nie moge liczyć, studia nie skonczone mam i dupa. Ostatnio juz wlasnie myslalam zeby poroznosic podania po sanepidach, zakladach komunalnych, jako technik ochrony srodowiska, bo takie technikum skonczyłam, napisać w liscie motywacyjnym, ze zamierzam kontynuować studia w tym kieunku ( bo zamirzam ) no i moze cos sie uda. Wiadomo ze technikowi mogą zapłacic mniej niz komus z wyzszym tytułem, ale od czegoś trzeba zacząc. I czesto mozliwe ze to na rekę im. ja tego technika robiłam 70 km od kalisza, więc opcja że takich techników jest tam sporo jest raczej nie realna, bo w kaliszu są tylko studia w tym kierunku... moze się łudze, ale tak mi podpowiada moje babskie myslenie ze to działa na korzysć. Do tej pory pracowałam nie w zawodzie, i szczerze mówiąc to nie mysłalam nad tym, ale teraz muszę coś ze soba zrobic bo czuje się coraz bardziej niespoełniona. Niestety moje ambicje są wieksze niz tylko gotowanie, pranie itp. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-11-12 o 09:49 |
|
|
|
|
#2085 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny.
Jakaś przeziębiona jestem. Dominik w czwarterk w nocy miał gorączkę, w piątek trochę też, ale przez weekend już spokój. Nie wiem co to? Zwalam na zęby Kataru nie ma, kicha tylko jak głupi. Strasznie się boję byle przeziębienia po tym szpitalu ![]() Do tego przechodzi swój pierwszy młodzieńczy bunt. Jak coś mu nie pasuje, to rzuca się na podłogę i płacze Staram się to ignorować, nie podnoszę go, tylko tłumaczę, ale wczoraj przechodził sam siebie.Wieczorem sił mi brakło. Madziaranew zaraz Ci opiszę Naszą walkę z AZS
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mialam piekny weekend. w sobote bylismy na naszej dzialce w domku. torche ogarnelismy liscie itd. przesadzilam maliny żeby w rzedzie były, na wiosne dosadze borówke amerykanska przed nimi. potem przyszli znajomi, zrobilismy grilla a sami siedzielismy w srodku altanki przy kominku, z piwkiem itp. bylo super. w niedziele poszlismy na msze do katedry 9artur sie cieszyl bo wojsko bylo) a ptem w pochodzie z okazji 11go pod taki pomnik i tam byla zmiana warty, defilada itp. artur wniebowziety. kinga mniej bo sie wylozyła na chodniku i nos troche zdarła. ale poza tym piekna pogoda, to spała na słoneczku. tylko salwy troche sie przestraszyla
|
|
|
|
#2087 |
|
Wtajemniczenie
|
dopiero wstałam a już mi się nic nie chce. zapowiada się ciekawy dzień
![]() agula jak guz?
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
Dzie dobry
Biorę się za nadrabianie, ale mam tylko 20 minut, bo zaraz spotkanie, a potem wychodzę do domu. Nie napracuję się dzisiaj Ale nie chcę teściowej w tym tygodniu, żeby czegoś nie przywlekła Amelce od innych wnuczków (własnie dzwoniła, że dwie dziewczynki chore, nie wiadomo jeszcze co, ale gorączkują). Teliku - robiłam wczoraj mus jabłkowy z Twojego przepisu - pycha To dla Ciebie ---->
|
|
#2089 |
|
Zakorzenienie
|
Bry,
ja od rana zła. Tż mnie wkurzył, teściowa mnie wkurzyła. Znowu mi wylazł migdał lewy, boli. Pobieraliśmy Sarze mocz. Niby już sika.. wczoraj dopiero koło 19 miała pełną pieluchę, z prawie całego dnia.. Lilii ja też tak mam. I mieszkanie na wsi to wzmaga. A samo patrzenie na ludzi już jakoś pomaga..
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
Mamad1 jak to mąż nie pozwolił dać Patrykowi czego przeciwbólowego?
Ja pierdziele.... Myślisz, że Patrykowi zęby w kość dawały? ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Tylko co tu ze sobą zrobić? Wioska to jest przekleństwo
|
|
|
|
#2091 |
|
Zakorzenienie
|
Hodowca nie wyrabia rodowodu, tylko właścieciel...
|
|
|
|
#2092 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam trochę od końca
Gratulacje, super ![]() Cytat:
Cytat:
Witaj Cytat:
A luzackie podejście teściów Miejmy nadzieję, że się przestraszyli jednak i to zapamietają Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że jest na to cholerstwo jakiś sposób, żeby Sophie nie cierpiała ![]() Cytat:
A prezent słodki Pokaż koniecznie Cytat:
Też kiedyś nam się zalęgły w jednej szacfe, ale powywalałam wszystko, wyszorowałam (nie pamietam czym niestety ) i już jest spokój Obyś wytępiła raz na zawsze
|
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#2095 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hejka moje marudki kochane
U mnie nieco inaczej - w obecnym momencie mojego życia spędzanie czasu z tym Małym Kudłatym jest spełnieniem moich ambicji, marzeń itp. Tak sobie myślę, że może to dlatego, że już się i nastudiowałam, i napracowałam, najeździłam itp. A bycie z nim w domu wcale nie kojarzy mi się tylko z praniem, gotowaniem i odmóżdżeniem. IMHO wychowanie dziecka to wielka umysłowa praca i super wyzwanie Z tygodnia na tydzień coraz bardziej fascynuje mnie pedagogika - coś na co nigdy wcześniej nie zwróciłam uwagi. I tak sobie myślę Scio, że Ty to masz fajnie, że byłaś na takich studiach ![]() Cytat:
Tylko jakieś tam papierki i samemu się w związku kynologicznym w swoim mieście załatwiało rodowód.Cytat:
A może takie zimne ryby Ci się za teściów trafiły ![]() 2. Tylko siniak. Dziś już mniejszy. Ale wygląda jak podbite ![]() Dużo zawsze słyszałam od innych mam że na placu zabaw to często takie hardcorowe akcje mają miejsca, nawet taki wątek jest na Mamie z Klasą. A teraz same zaczynamy tego doświadczać Zastanawiam się tylko, o czym myślą ci rodzice, którzy patrzą jak ich dziecko rozwala wszystko wkoło, przez godzinę zajmuje huśtawkę, nie dopuszcza innych dzieci, depcze po mniejszych, a oni stoją obok, widzą i ...nic.3. Ja powolutku ![]() Cytat:
U mnie mąż w kwestiach lekowo-pielęgnacyjnych nie ma nic do gadania. Tzn. wie, że ja się w tym lepiej orientuję, lepiej znam potrzeby Tymka, więc nie ingeruje. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek a wyrzuciłaś tez pozamykane makarony? bo ja w sumie mam dosc duzy zapas, i zastanawiam się czy tam tez mogą byc, ale chyba przez zamknięte prozniowo pudelko to robacto nie przelazo?
normalnie brzydze sie za to brać, nie nawidze robaków. Ale robaki przezyję, nie nawidze larw. Po prostu na sam widok mam odruch wymiotny. Tż musiał łapac te larwy moli, bo ja nawet patykiem boję się dotknąć. Norlanie gorzej jak małe dziecko, tż sie smieje że otwory gębe i mnie wciągnie. Ale juz cierpie na helmintofobie i arachnofobie i nic nie poradze. Chociaz owady mnie nie przerażają, ale pojedyncze. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-11-12 o 11:32 |
|
|
|
#2097 |
|
Zakorzenienie
|
cześć wszystkim
Stronczek A i mam osobistą prośbę Jutro mój TŻ ma ważny egzamin bardzo, bardzo ale to bardzo proszę o wasze kciuki, które działają cuda
|
|
|
|
#2098 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawdę mam dzisiaj zły dzień.
Wszystko z rąk leci, zbiłam termos Sary na wodę, wszystko poleciało z suszarki. Jeszcze muszę wydać kasę na baterię do laptopa. ![]() Marina widziałam Cię wcz na wątlu ksiażkowym. Ja też śledzę. Czytam teraz "kwiaty na poddaszu" . Dawno mnie tak książka nie wciągnęła. Wczoraj walczyłam ze snem żeby czytać.
|
#2099 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() nadrabiam, po masakrycznym weekendzie....ale o tym później Natka wyceniam inwestycje budowlane Jak dziś Domek? Miejsce do spania rewelacyjne.CrazyMachine dobrze, że paskudztwo na Idę nie przeszło ![]() Kolina super, że na usg wszystko dobrze dla Dawida, Tż to niezłe plany już snuje ![]() co do Wiaczesława, to mi się ostatnio przypomniało, że musze się na kontrolę wybrać i tak jakoś o Tobie pomyślałam ![]() agni określenie "koloniści" powala mnie Lili, Agula przepraszam za spóźnienie, ale najserdeczniejsze życzenia Aga ale wytrwała z Ciebie spacerowiczka Oliweczka z lalką dla Julki świetny pomysł i taki bardzo "wychowawczy" my zrobiliśmy podobnie ale ślicznie wyglądasz i masz piękny brzuszek za wizytęTelik widzisz esprita jeszcze nie próbowałam, ja tez krótkonoga ze spódnicami mam problem, choć już kadegorycznie ich nie odrzucam. i dzięki ![]() carmelaSoprano za bryczkę, ciekawy koloradrji masz małego szczęściarza ![]() madziaranew biedna Sophie ja mam doświadczenie z azs ale w łagodnej formie. Po kilku nieudanych próbach trafiliśmy na super dermatolog i w sumie teraz śladu nie ma. Majka normalnie je nabiał i czekoladę, a teraz nawet orzechy. U nas podstawą były emolienty do mycia (oilatum, emolium) i maść cholesterolowa do natłuszczania, lipikar też był super tylko drożej wychodziło. Pranie wszystkiego w proszkach dla dzieci - to tak w skrócieagula rozczulający taki prezent biedne czółkoBrumek biedny Tymek jak dziś oczko?a ja mam weekend wycięty z życiorysu Hania ma zapalenie krtani i to jest maasaakra, nocki przerąbane, bo spokojnie spać nie mogła, ehhh do tego w sobotę trafiliśmy na jakąś dziwną pediatrę co to stwierdziła, że dziecko jest zdrowe i jeszcze jakies szmery na sercu usłyszała i mówi mi o tym jak o katarze Dziś Tż był z Hanią już u naszego pediatry i ten nas uspokoił (jak zawsze) i podobno idzie ku lepszemu, a te szmery to podobno nic takiego, ale jak wyzdrowieje to sprawdzi jeszcze raz. Oby bo jestem dziś dwudniowym zombiakiem ![]() przyszły butki zimowe i są śliczne |
|
|
|
#2100 | ||
|
Rozeznanie
|
evee to nieźle najeździliście, dobrze, że owocnie
jacieeee zdrówka dla Ciebie a ignorowanie to bardzo dobre podejście Patik ![]() Flowerbombka witaj tak właśnie pomyślałam, że pewnie Matrixa ktos lubi Morfeuszek śliczny ![]() Cytat:
![]() 2. najwidoczniej - nie myślą ![]() Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

pounciok. Sliczny
zębole

Tylko raz w życiu jadłam takiego naprawdę pysznego. Oczywiście nie oryginalnego, bo w Poznaniu nigdy nie byłam, ale i tak był obłędny. Reszta taka średniawa była...
szalał i wszystkie dzieci wręcz deptał 
Po pierwszej serii wpisów powiedziałam sobie, że już nie będę dalej czytać. Nie mogę przestać myśleć o Niej, o Jasiu...
my to mamy juz za sobą, a teraz zaczęły się problemy 
12.06.2010

dla męża i Lilki za prezent 

To dla Ciebie ---->
Miejmy nadzieję, że się przestraszyli jednak i to zapamietają 
Tylko jakieś tam papierki i samemu się w związku kynologicznym w swoim mieście załatwiało rodowód.