Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-12, 11:32   #1021
depoison
Zadomowienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Hello

Cholera, dorobiliśmy się pierwszy raz odparzenia
Wcześniej nie było problemów z nawet najmniejszym zaczerwienieniem, pupulka blada i gładziutka, aż tu nagle po obu stronach rowka mamy dwa malinowe placki wielkości pięciozłotówek
Smaruję od wczoraj sudocremem ale poprawa jest minimalna. No nic, na razie czekam na rozwój wypadków.

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
A zmieniając temat, pochwalę się dalszymi zakupami dla małej:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2768289669
http://allegro.pl/show_item.php?item=2773561734
na szczęście w jednej aukcji mnie jednak przebili
no i poluję jeszcze na jedną sukieneczkę, ale już nie wizytową
śliczności!
te sukienki to na jakąś okazję, czy tak na co dzień?
Bo Zosia ma w sumie ze 7 sukienek, jedna fajniejsza od drugiej, ale jakoś w ogóle ich jej nie zakładam. Bo ani to do nosidła praktyczne, ani do przewalania się po mieszkaniu (ręce/kolana/leżaczek/mata) - zaraz się robi wielki rulon pod pachami, rajtki na wierzchu i tyle z elegancji
a szkoda, bo są naprawdę świetne

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
do tego Amelia. znowu nie je..
biedna I co teraz? wybieracie się do jakiegoś lekarza, czy dopóki je COKOLWIEK, to nie ma co liczyć na poradę?

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Trochę rzadziej się teraz udzielam, ale przyłapałam się na tym, że zamiast zrobić coś w domu, albo pobawić dłużej z synkiem, to ja od razu na wizaż lub inne strony (ale głównie na wizaż) Dlatego, postanowiłam sobie zrobić mini odwyk i używać laptopa tylko wtedy, kiedy Alex śpi a ja zrobiłam już coś pożytecznego.
hyhy, normalne Też powinnam powziąć sobie takie postanowienie, od razu mieszkanie by lepiej wyglądało

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Pokaże WAm dwa zdjęcie Nadii w złotej sukience z chrzcin i z Kościoła chociaż trochę ucięte- slaby fotograf
jaka elegantka! I faktycznie smoczek pod kolor

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ciekawe kiedy odpocznę... Chyba po śmierci
oj tam, oj tam
Na emeryturze

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
12 lat temu pisałam na ten temat pracę dyplomową. Może powinnam do niej zajrzeć?
nie tylko zajrzeć, ale i nam streścić. Żebyśmy chociaż wiedziały, czego się spodziewać

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad taką matą do ćwiczeń.
świetna ta mata!
Ja chyba kupię taką, ale na razie nie ma tych w brązie. Jeśli w najbliższym czasie się nie pojawią - trudno, biorę wtedy też czarno-białą
Zależy mi głównie na tym, by nie miała małych, wyjmowalnych elementów

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
no niby ja też lub w styczniu, ale:
1) Nie mam NIC!! załatwione, więc nie wiem czy jak przyjadę na Wigilię uda mi się to zrobić w kilka dni:c onfused:
2) nie mam na razie nic do ubrania dla Liliale planuję sukienkę w beżu i pod spodem biała bluzeczka....jak znajdę
o taka sukienka mi się widzi:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...%20der%20Brust
do tego taka bluzka:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...rnkn%C3%B6pfen
i taki płaszczyk:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...0LEDERSCHLAUFE

ale nie wiem czy ustrzele plaszczyk w rozmiarze68
piękna sukienka i wprost przecudny płaszczyk!

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:34   #1022
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość

U nas nocka spoko, małej o 4 odechciało się spać na 2h i chciała się bawić. Wyrodna matka jednak poszła spać, nie zważając na potrzeby dziecka Aktualnie dziecię śpi, normalnie nie wiem, co ze sobą zrobić...
u mnie to samo
wzięłam ją do łóżka i próbowałam spać a ona sobie "fazowała"
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:36   #1023
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej
witam się w podłym nastroju. Miał być super weekend, ale małż musiał jak zwykle wszystko sp.ier.dol.ić... Już mi brak słów do niego.

A zmieniając temat, pochwalę się dalszymi zakupami dla małej:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2768289669
http://allegro.pl/show_item.php?item=2773561734
na szczęście w jednej aukcji mnie jednak przebili
no i poluję jeszcze na jedną sukieneczkę, ale już nie wizytową

jakie śliczości
Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
dzień dobry
jaki piękny, deszczowy dzień za oknem wstałam i mogę śpiewać - od rana mam dobry humor, do przechodniów na ulicy śmieję się... Mój mąż by powiedział - pie.rdol.nięty zawsze uśmiechnięty jakoś mi tak dobrze dziś
oj chyba coś w nocy było
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
hej
słuchajcie jestem w szoku moje dziecko spało BEZ PRZERWY od 20.00 do 5.25 zjadło i spało do 7.15. Godzinka zabawy i teraz dalej spi
niedawno i ja sie mogłam pochwalić spaniem do 5, ehhh
Cytat:
aha, u nas z nowości zauważyliśmy, że Luśka jak nie może dosięgnąć zabawki to krzyczy wołając pomocy. Wczoraj już była z tym istna komedia. Małżuś kilka razy jej ułatwił zadanie i podsunął zabawkę pod rączkę jak odepchnęła, to później zaczęła krzyczeć jak się tatuś ociągał i wyglądało to tak: kilka krzyków - zerknięcie na tatę czy będzie reakcja - znowu kilka krzyków - znowu zerkanie. I tak kilka razy aż się z niej zaczęliśmy śmiać w głos, to ta się wtedy sama chichrać zaczęła zaczyna się wymuszanie...
mądrala zawsze to nowa umiejętność więc

Cytat:
witam nocke miałam z dupy. do tego tz przegial pale wczoraj i jestem wściekła... także dzień zaczynam w podlym. nastroju.
do tego Amelia. znowu nie je..

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hejka
czekam na kominiarza
bedzie mi przepychal komin

a taki młody i przystojny

w ogólr pokluvilam sie z B bo ona twierdzi ze niepotrzeba. A kopci sie wiec jak nie potrzeba. Mowie do niej chcesz to sie zaczadź ale ja mam dziecko i nie pozwole by Jej cos sie stalo. Stwierdzila ze mam za duzo poieniedzy ze kominiarza wzywam

Boze jak mnie wnerwia

dziekuje wszystkim w imieniu Rozalki
komin to bardzo wazna sprawa, nie słuchaj babci i przepychaj tego kominiarza znaczy się komin
Cytat:

super!! a to są te "dobre" nieśmierdzące? podoba mi się, może też taka kupię
Cytat:
płaszczyk i sukieneczka cudo!!!
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Hej

My dziś z mężem świętujemy 12. rocznicę bycia razem
dużo miłości i kolejnych tak wspaniałych lat
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:37   #1024
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Hello

Wcześniej nie było problemów z nawet najmniejszym zaczerwienieniem, pupulka blada i gładziutka, aż tu nagle po obu stronach rowka mamy dwa malinowe placki wielkości pięciozłotówek
Smaruję od wczoraj sudocremem ale poprawa jest minimalna. No nic, na razie czekam na rozwój wypadków.
polecam maść Multilind z cynkiem i nystatyną w aptece mi doradzili, szybko poradziła sobie z naszym odparzeniem
Stary 2012-11-12, 11:37   #1025
allebazi
Rozeznanie

helloł nadrobiłam ale nie pocytowałam
Wojtek skończył 12 tygodni (czy to juz się liczy jako skończone 3 miesiące?) i aż się boję zapeszać ale chyba jest lepiej dziś od rana ani razu nie zapłąkał no nie licząc marudzenia żeby go wziąć na ręce. Ta zmiana jest tak duża że aż mi głupio bo jeszcze kilka dni temu jak była u mnie koleżanka i W. zachowywał się jak zwykle to powiedziała że mi strasznie współczuje.
Do tego sam z siebie zaczął zasypiać w łóżeczku. Tak po prostu jak jest już naprawdę śpiący to go kładę przytula się do pieluszki smok w buzie i sam zasypia a ja się kręcę po mieszkaniu i ewentualnie wkładam smoka. Tylko musi być bardzo śpiący bo jeśli nie jest a go odłożę to ryk.
Pisałyście o pytania o karmienie piersią no więc kiedy jeszcze karmiłam na całego to je lubiłam bo z dumą odpowiadałam ze tylko pierś a teraz kiedy mały się wypiął i karmię praktycznie tylko w nocy i jak książę raczy zechcieć kilka łyków to mnie drażnią i właśnie widzę te spojrzenia albo może sobie wmawiam bo mam z tym problem że dokarmiam no ale co zrobić jak mały słabo przybiera a ssać nie chce.

Co do pielęgnacji dziecka z rysunków to my też robimy wszystko źle dosłownie i ktoś tu pisał że naszych mam nikt nie uczył i jakoś żyjemy, zgadza się tylko że nasze mamy to nas trzymały 3 miesiące w beciku czy rożku a ja to w ogóle od razu małego nosiliśmy w pionie i teraz się martwię bo w leżaczku to on prawie całe dnie spędza nawet nieraz spał. A do tego do tej pory nie łapie zabawek kiedy wasze maluchy zaczęły łapać zabawki rączkami?

Zamówiłam używaną matę tiny love mam nadzieję że to zainteresuje mojego leżaczkowo-rączkowego potwora

Nadalka współczuję teściów, moja wczoraj bez pytania namoczyła smoczek małemu w cytrynie i mu dała i jeszcze się głupio śmiała To ja od porodu cytrusów nie tknęłam bo karmię a ona mu wprost do buzi daje dawała mu też w ten sposób miód i kto wie co jeszcze jak nie widziałam. Aż się boję wigilii bo już przebąkiwała że "lybki splóbujemy" chyba ją pokręciło... ehhhh te teściowe.

Mam też zamiar kupić matę piankową któraś z was moze coś polecić? Oprócz Aguni bo jej już namierzyłam .

I jeszcze jedno pytanie witaminy k+d skończyłyście dawać równo po ukończeniu 12 tygodni same czy po konsultacji z pediatrą?

Edytowane przez allebazi
Czas edycji: 2012-11-12 o 11:43
allebazi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:37   #1026
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość

Agunia, śliczne buciki i sukienka - to pod kątem świąt? Jej, ja chyba jestem jakaś dziwna, ale nie stroję mojej B. w ogóle, ciągle tylko body i dres. ALE wczoraj też licytowałam sukieneczkę z Zary, cudowną, ale niestety, cena osiągnęła taką zawrotną wysokość, że odpuściłam.
tak, to na święta

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:38   #1027
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
no niby ja też lub w styczniu, ale:
1) Nie mam NIC!! załatwione, więc nie wiem czy jak przyjadę na Wigilię uda mi się to zrobić w kilka dni:c onfused:
2) nie mam na razie nic do ubrania dla Liliale planuję sukienkę w beżu i pod spodem biała bluzeczka....jak znajdę
o taka sukienka mi się widzi:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...%20der%20Brust
do tego taka bluzka:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...rnkn%C3%B6pfen
i taki płaszczyk:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...0LEDERSCHLAUFE

ale nie wiem czy ustrzele plaszczyk w rozmiarze68
śliczne ubrania

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Hej

My dziś z mężem świętujemy 12. rocznicę bycia razem
to wszystkiego najlepszego. dużo radości, spokoju i samych pogodnych dni dla Waszej Rodziny

Cytat:
a do kościoła? kombinezon być musi, wiadomo, zima, ale czy na czas samej ceremonii dziecko jest w kombinezonie? chyba tak
ja chrzciłam co prawda w październiku ale:
- całą mszę Kubuś spędził w foteliku samochodowym bo spał. Według mnie jak dziecię będzie spać (oczywiście tego nie przewidzisz) to spokojnie może być w foteliku przykryte kocykiem - wtedy problem zakupu kombinezonu na jedną okazję odpada.
- Kubuś miał ubrane spodenki, które były podszyte polarek i kurteczkę też podszytą polarkiem (obie rzeczy w kolorze białym). A że było ciepło to pod spodem miał tylko body i rajtuzy. Gdyby było zimno to ubrałabym go pod spód znacznie cieplej.
- razem z Kubą chrzczona była dziewczynka, która całą mszę była owinięta białym kocykiem (pewnie była lekko ubrana ale nie wiem tego na pewno) - to też jakaś alternatywa dla kombinezonu.
- sama ceremonia u nas trwała jakieś 10 minut i na nią na pewno bym dziecka z kombinezonu nie rozbierała - więcej z tym zabawy (rozbieranie+ubieranie) niż sama ceremonia. Poza tym nie ryzykowałabym zdrowia dziecka bo jak dla mnie to nie warto - w kombinezonie też dzieciak wygląda uroczo. Mało tego - Kuba podczas całej ceremonii miał założoną czapeczkę, a ściągnęłam ją tylko jak miał mieć polewaną głowkę, a potem zaraz zalożyłam.

Cytat:
katarek juz znika, ale wczoraj wieczorem na sile wmusilam w nia 120 po kapaniu zasnela, ale obudzila sie z takim placzem ze az sie zanosila nie umialam jej uspokoic, pozniej zasnela znowu i miala pobudki o 1, 3, 5, 7, ani razu nie chciala jesc hwile sie pousmiechala i przy probie podania butelki zsypiala.. o 6 rano mi zwymiotowala ale nie az tak duzo jak wtedy, wie musialam ja przebrac,
zjadla jakies pol godz temu wypila z 70-80...
biedna Amelka
Trzymam żeby jej przeszło

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Patrzcie dziewczyny może się orientujecie http://allegro.pl/czajnik-elektryczn...757069187.html
W tym czajniku nie ma podstawy ?czyli trzeba dokupić czy może taka juz jest wbudowana ?
Hm, mnie się wydaje, że jej na zdjęciu nie ma ale sama podstawa musi być. Możesz napisać do sprzedawcy i zapytać albo poszukać zdjęcia na stronie producenta. No i tutaj:
http://www.electro.pl/produkt-Czajni...35624,140.html
jest taniej

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:39   #1028
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
My na chrzest też mamy sukienusię bez rękawków (Wy macie co prawda rękawki, ale króciutkie) tak, że też będę potrzebowała jakieś ładnej bluzeczki (i w miarę neutralnej) pod nią. Kto jeszcze chrzci dziecko w grudniu?
My. Tylko muszę to w końcu załatwić!
Sukienkę mamy z długim rękawem, więc pod spodem będzie po prostu białe body. Tylko bucików jeszcze nie mam, bo w komplecie z sukienką nie było, a po może jakimś cudem będą dobre te od sukienki na 68.
W kościele będzie miała body + rajstopki + sukienkę + białe, cieplutkie buciki, biały golfik, białe rękawiczki i na pewno założę jej coś jeszcze na tą sukienkę, bo śpiworek jest raczej wiosenno - jesienny. Za to nie mamy białej, ciepłej czapki, ale raczej sobie daruję ten zakup (chyba, że biało-fioletowa kupiona do zimowego kombinezonu będzie za duża i będę musiała kupić jakąś na codzień). Do ołtarza i tak pójdziemy w czapeczce od sukienki, a przez resztę mszy musi mieć po prostu cieplutką.
KarolinaPW i Soleilka też pisały o grudniu.
Cytat:
No właśnie tak kojarzyłam że Ty też. Jak planujesz ubrać Emila? W szczególności do kościoła?
*
Ooo super, ja lubię taką tematykę, chociaż z pedagogiką nie mam nic wspólnego.
To studium daje mi prawo do nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych przedmiotów związanych z kierunkiem moich studiów. Studia skończyłam na polibudzie, ale tematu pracy nie podam, bo taki temat (dotyczący różnych miejsc) miały zaledwie 3 osoby na roku.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:40   #1029
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość

super!! a to są te "dobre" nieśmierdzące? podoba mi się, może też taka kupię
tak, podobno nieśmierdzące i nietrujące
Stary 2012-11-12, 11:45   #1030
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

śliczności!
te sukienki to na jakąś okazję, czy tak na co dzień?
Bo Zosia ma w sumie ze 7 sukienek, jedna fajniejsza od drugiej, ale jakoś w ogóle ich jej nie zakładam. Bo ani to do nosidła praktyczne, ani do przewalania się po mieszkaniu (ręce/kolana/leżaczek/mata) - zaraz się robi wielki rulon pod pachami, rajtki na wierzchu i tyle z elegancji
a szkoda, bo są naprawdę świetne

uważaj na ten sudocrem, nam na początku pomagał a potem tylko zaognił to odparzenie... mi położna doradzała używać go baaaardzo ostrożnie i nie za długo, za to położna w szpitalu stwierdziła, że sudocrem dla dziewczynek w ogóle się nie nadaje i opieprzyła dziewczynę, która go stosowała. I patrząc po tym, co się u nas działo, śmiem twierdzić, że obie miały rację. Ja więcej tego na pewno nie użyję
gdyby te placki się bardziej zaogniały i nic nie pomagało spróbuj clortimazol.
tylko o jednym trzeba pamiętać, walcząc z odparzeniem zawsze czekamy minimum 3 dni używając tylko jednego specyfiku, bo trzeba mu dać szansę zadziałać. Dopiero jak po 3 dniach nie widać chociażby minimalnej poprawy należy zmienić środek

sukienki jak pisałam, na święta generalnie Luśka też jest rzadko w sukieneczki strojona

Cytat:

mądrala zawsze to nowa umiejętność więc
dziękujemy
no i odkąd odkryła przewracanie się na brzuszek to ćwiczy to non stop, raz lepiej jej wychodzi, raz gorzej, ale trzeba jej przyznać, że jest zacięta

Stary 2012-11-12, 11:45   #1031
anna99302
Zadomowienie

hey u nas nocka standard. ale odstawilam tabletki wczoraj na zanik laktacji i dzisiaj w jednej piersi troche mam...ehh myslslam ze juz po sprawie.
Cytat:

diabli wiedzą
Ja myślałam, że może mi się utrzyma, wszak miałam zamiar karmić regularnie, rzadko, ale o tej samej porze - tylko że co? ano dziecko już tak mi się przyzwyczaiło, że z butli leci OD RAZU (a z cyca, przynajmniej w tej chwili, potrafiło mi zacząć po dobrych dwóch minutach), że i w środku nocy zaczęła mi urządzać karczemne awantury. Takie z histerią, łzami jak grochy i chrypnięciem, bo ona 3 razy zassie, a tu nic.
No i efekt jest taki, że w nocy z czwartku na piątek karmiłam ostatni raz
No to u nas było identycznie! i wlasnie nocne karmienie, które myślalam ze mały chętnie przyjmie z cyca mnie przekonały o przejście na mm....Dep,a jak mała ci śpi???
Cytat:
Hejka Kochane Mamusie
podczytywałam Was przez weekend, no ale nie miałam jak pisać, bo weekendy staram się spędzać rodzinnie

anna ja aktualnie dodaję, do każdego posiłku 1 miarkę kleiku ryżowego-Lilka dzięki temu niemal nie ulewa, no i je co 4h, a na noc dostaje 2 miarki do 150 ml mm i śpi, że hoho, raz do 6, drugi raz do 6.30 a dziś 5.30, a zjadła malutki jakie zdjęcie Frania dajesz do kalendarza??bo termin goni....muszę coś zrobić, wczoraj wyszło mi super, to się okazało, że robiłam na zbyt małej rozdzielczości: mur:

no i moja Lilka zaczęła pićwczoraj to chyba z 200ml jej się udało, dziś już próbuję podawać jej tą bez glukozy(cudowność depoison) i wypiła od razu 40ml....i kupki od razu lżej idą
jeszcze udaje mi się karmić wieczorem i w nocy-ciekawe jak długo

a dziś jest specjalny dzień-równo rok temu spłodziliśmy Nasz Najcudowniejszy Skarb-Naszą Lilutkę
a jutro Małż ma urodziny-tak zrobił sobie dziecko w ramach prezentu i ruszam z Córą w miasto kupić mu prezent
o żesz w mordkę zapomniałam o kalendarzu! pokaże wam zdjęcia póxniej to może pomożecie mi wybrac

Karolka bo ja mam taki kleik jakiś o smaku bananowym, nada się?
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 11:49   #1032
depoison
Zadomowienie

Cytat:
no i mam jeszcze taką sukienkę-jest piękna, ale nie wiem czy się na chrzest nadaje???
http://dziecko.cogdziezaile.pl/index...&sukienka-zara
pewnie, że się nadaje! jak nie na chrzest, to na co?
Jest cudna, na Twoim miejscu tamtej bym już nie kupowała, mając taką

Cytat:
polecam maść Multilind z cynkiem i nystatyną w aptece mi doradzili, szybko poradziła sobie z naszym odparzeniem
o, dzięki
A właśnie - co znaczy "szybko"? Jak szybko ma pojawić się poprawa, kiedy dopiero wiadomo, że coś nie działa?
Bo tym sudocremem smaruję, jak wspomniałam, niecałą dobę - kiedy powinnam uznać, że potrzebuję czegoś innego?

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
A do tego do tej pory nie łapie zabawek kiedy wasze maluchy zaczęły łapać zabawki rączkami?
moja zaczęła łapać szybko, jakoś szybciej, niż statystki pokazują, ALE za to nigdy nie była zainteresowana uderzaniem w wiszące zabawki. Wisiało jej coś przed nosem, to 15 sekund popatrzyła i zaczynała wyć, zamiast próbować to uderzyć czy złapać
W tej chwili operuje dłońmi naprawdę sprawnie, używa kciuka, łapie bardzo precyzyjnie i obiema rękami naraz (tę samą zabawkę), ale np. rzadko wyciąga po to rączki - woli, jak jej się coś na klacie położy.
Powiem Ci, że jakiś czas temu też myślałam, że z tym zainteresowaniem zabawkami jest u Zosi coś niehalo, ale okazało się, że ona jakby przeskoczyła 1-2 etapy i od razu przeszła do kolejnego

Stary 2012-11-12, 11:56   #1033
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Karolka bo ja mam taki kleik jakiś o smaku bananowym, nada się?
a ja wiem
ja testowałam na sobie, czy przez smoczek 2 przeleci i leci, więc ok, dodaj, zobacz czy nie zatyka się i testuj, choć wydaje mi się, że bezsmakowy byłby lepszy....ale się nie znam

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
pewnie, że się nadaje! jak nie na chrzest, to na co?
Jest cudna, na Twoim miejscu tamtej bym już nie kupowała, mając taką

o, dzięki
A właśnie - co znaczy "szybko"? Jak szybko ma pojawić się poprawa, kiedy dopiero wiadomo, że coś nie działa?
Bo tym sudocremem smaruję, jak wspomniałam, niecałą dobę - kiedy powinnam uznać, że potrzebuję czegoś innego?
ta miała być na Boże Narodzenie....muszę pomyśleć w takim razie....jest śliczna i jeszcze nie noszona
nam ta maść pomogła po 2 dniach o ile pamiętam, a u nas były krosteczki....u nas w ogóle w okolicy dupki prawie ciągle zaczerwienione....ale tak delikatnie i nie wiem czy to normalne, czy jest taka wrażliwa ta dupka, czy normalnie powinna być naturalnej barwy
Stary 2012-11-12, 11:57   #1034
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
oj chyba coś w nocy było
Nie w nocy tylko wieczorem

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
helloł nadrobiłam ale nie pocytowałam
Wojtek skończył 12 tygodni (czy to juz się liczy jako skończone 3 miesiące?) i aż się boję zapeszać ale chyba jest lepiej dziś od rana ani razu nie zapłąkał no nie licząc marudzenia żeby go wziąć na ręce. Ta zmiana jest tak duża że aż mi głupio bo jeszcze kilka dni temu jak była u mnie koleżanka i W. zachowywał się jak zwykle to powiedziała że mi strasznie współczuje.
Do tego sam z siebie zaczął zasypiać w łóżeczku. Tak po prostu jak jest już naprawdę śpiący to go kładę przytula się do pieluszki smok w buzie i sam zasypia a ja się kręcę po mieszkaniu i ewentualnie wkładam smoka. Tylko musi być bardzo śpiący bo jeśli nie jest a go odłożę to ryk.
Pisałyście o pytania o karmienie piersią no więc kiedy jeszcze karmiłam na całego to je lubiłam bo z dumą odpowiadałam ze tylko pierś a teraz kiedy mały się wypiął i karmię praktycznie tylko w nocy i jak książę raczy zechcieć kilka łyków to mnie drażnią i właśnie widzę te spojrzenia albo może sobie wmawiam bo mam z tym problem że dokarmiam no ale co zrobić jak mały słabo przybiera a ssać nie chce.

Co do pielęgnacji dziecka z rysunków to my też robimy wszystko źle dosłownie i ktoś tu pisał że naszych mam nikt nie uczył i jakoś żyjemy, zgadza się tylko że nasze mamy to nas trzymały 3 miesiące w beciku czy rożku a ja to w ogóle od razu małego nosiliśmy w pionie i teraz się martwię bo w leżaczku to on prawie całe dnie spędza nawet nieraz spał. A do tego do tej pory nie łapie zabawek kiedy wasze maluchy zaczęły łapać zabawki rączkami?

Zamówiłam używaną matę tiny love mam nadzieję że to zainteresuje mojego leżaczkowo-rączkowego potwora

Nadalka współczuję teściów, moja wczoraj bez pytania namoczyła smoczek małemu w cytrynie i mu dała i jeszcze się głupio śmiała To ja od porodu cytrusów nie tknęłam bo karmię a ona mu wprost do buzi daje dawała mu też w ten sposób miód i kto wie co jeszcze jak nie widziałam. Aż się boję wigilii bo już przebąkiwała że "lybki splóbujemy" chyba ją pokręciło... ehhhh te teściowe.

Mam też zamiar kupić matę piankową któraś z was moze coś polecić? Oprócz Aguni bo jej już namierzyłam .

I jeszcze jedno pytanie witaminy k+d skończyłyście dawać równo po ukończeniu 12 tygodni same czy po konsultacji z pediatrą?
Kuba (w piątek skończył 12 tygodni) czasem chwyci zabawkę (nawet wklajałam tu zdjęcie jak chwycił zebrę ) ale nie robi tego ciągle. Mam wrażenie, że jak sobie przypomnie to chwyta Za to jak mu dam zabawkę do rączki to trzyma ją i ciągnei do ust (ale nie zawsze w nie trafia).

W wigilię nie spuszczaj małego z oczu bo jeszcze nakarmią go barszczem z uszkami. Ja nawet na chwilę go nie oddam bo się boję (moja teściowa niby się nie wtrąca ale mówi, że jeszcze ze 2 miesiące i Kuba będzie jadł ziemniaczki z masełkiem jak jego tatuś ). A najbardziej to się boję świąt jak będzie moja babcia bo ona to ma dopiero pomysły... i ciągle powtarza, że jej syn (a mój chrzestny) zaczął chodzić jak miał 7 miesięcy... no i boję się żeby nie chciała Kuby uczyć siadać albo co gorsze chodzić

Witaminę K przestałam dawać jak zaczęła być przewaga mm nad kp - tak kazała pediatra. A D podaję prawie codziennie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
My. Tylko muszę to w końcu załatwić!
Sukienkę mamy z długim rękawem, więc pod spodem będzie po prostu białe body. Tylko bucików jeszcze nie mam, bo w komplecie z sukienką nie było, a po może jakimś cudem będą dobre te od sukienki na 68.
W kościele będzie miała body + rajstopki + sukienkę + białe, cieplutkie buciki, biały golfik, białe rękawiczki i na pewno założę jej coś jeszcze na tą sukienkę, bo śpiworek jest raczej wiosenno - jesienny. Za to nie mamy białej, ciepłej czapki, ale raczej sobie daruję ten zakup (chyba, że biało-fioletowa kupiona do zimowego kombinezonu będzie za duża i będę musiała kupić jakąś na codzień). Do ołtarza i tak pójdziemy w czapeczce od sukienki, a przez resztę mszy musi mieć po prostu cieplutką.
KarolinaPW i Soleilka też pisały o grudniu.
To studium daje mi prawo do nauczania w szkołach ponadgimnazjalnych przedmiotów związanych z kierunkiem moich studiów. Studia skończyłam na polibudzie, ale tematu pracy nie podam, bo taki temat (dotyczący różnych miejsc) miały zaledwie 3 osoby na roku.
Ja miałam kurs pedagogiczny na podyplomówce i teraz mogę szkolić dorosłych

Stary 2012-11-12, 12:01   #1035
prince_polo
Zakorzenienie

jutro kominiarz przyjdzie bo sasiadow niema i niema klucza na dach. A jeszcze jedni maja(ci co my mamy z nimi wiecznie jazdy ale powiedzieli mu z enie mają ) wiec musz epotem zalatwic klucz i przyjdzie jutro rano

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 12:02   #1036
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
ta miała być na Boże Narodzenie....muszę pomyśleć w takim razie....jest śliczna i jeszcze nie noszona
Co do sukienki jestem tego samego zdania co ciocia Depoison Sukienusia jest śliczna

Stary 2012-11-12, 12:03   #1037
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Karmelku nie masz teraz łatwo! U nas wszystkie problemy się wyciszyły (tfu tfu odpukać) i Tobie też tego życzę

No właśnie tak kojarzyłam że Ty też. Jak planujesz ubrać Emila? W szczególności do kościoła?

Ooo super, ja lubię taką tematykę, chociaż z pedagogiką nie mam nic wspólnego.

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

na pewno nie ubiorę jak małego eskimosa teściowa mi gada że przecież w kościele jest zimno - no nie rozumiem....w związku z tym że to zima to mam go ubrać w niedźwiedzie futro?
Co do wyboru ubranka to jest problem ma w necie mały wybór, większość tandetna i wszystko w bieli.
Ewentualnie podoba mi się to http://allegro.pl/ubranko-do-chrztu-...737464667.html
muszę jeszcze przemyśleć
a o ubieraniu i przegrzewaniu pisałam dziś notkę.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 12:04   #1038
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

moja zaczęła łapać szybko, jakoś szybciej, niż statystki pokazują, ALE za to nigdy nie była zainteresowana uderzaniem w wiszące zabawki. Wisiało jej coś przed nosem, to 15 sekund popatrzyła i zaczynała wyć, zamiast próbować to uderzyć czy złapać
W tej chwili operuje dłońmi naprawdę sprawnie, używa kciuka, łapie bardzo precyzyjnie i obiema rękami naraz (tę samą zabawkę), ale np. rzadko wyciąga po to rączki - woli, jak jej się coś na klacie położy.
Powiem Ci, że jakiś czas temu też myślałam, że z tym zainteresowaniem zabawkami jest u Zosi coś niehalo, ale okazało się, że ona jakby przeskoczyła 1-2 etapy i od razu przeszła do kolejnego
powiem Ci tyle - masz bardzo mądrą córę a wiesz dlaczego? Bo bawienie się zabawkami, które leżą na klatce dziecka jest najbardziej prawidłowe i najlepiej wspomaga jego rozwój. Ponoć dzieci raczej nie powinny bawić się w chwytanie wiszących zabawek i ich tarmoszenie. Mają wyciągać rączki trochę do góry i oburącz chwytać zabawkę położoną właśnie na klatce piersiowej - tak, żeby wszystko było jak najbardziej symetryczne

Stary 2012-11-12, 12:10   #1039
nadalka
Zakorzenienie

Mała już dopieka od rana

Depoison, mieliście już te badanie Zosi, na jej płacz?
Stary 2012-11-12, 12:11   #1040
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
strasznie płakał i si e wyrywał na szczescie panie były niłe i profesjonalne, popołudniu wyniki strasznie sie boje, chyba najbardziej TSH

biedna Amelcia

Cytat:
niedawno i ja sie mogłam pochwalić spaniem do 5, ehhh
Moja dopiero zaczyna przesypiać noc więc całkiem możliwe że też za jakiś czas jej się odwidzi
Cytat:
powiem Ci tyle - masz bardzo mądrą córę a wiesz dlaczego? Bo bawienie się zabawkami, które leżą na klatce dziecka jest najbardziej prawidłowe i najlepiej wspomaga jego rozwój. Ponoć dzieci raczej nie powinny bawić się w chwytanie wiszących zabawek i ich tarmoszenie. Mają wyciągać rączki trochę do góry i oburącz chwytać zabawkę położoną właśnie na klatce piersiowej - tak, żeby wszystko było jak najbardziej symetryczne
dobrze mówisz nasza fizjoterapeutka mówiła nam dokładnie to samo

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 12:12   #1041
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:

ooo to dobrze wiedzieć, jak się Emil obudzi to mu coś walnę na klatę

póki co to trąca zabawki zawieszone, czasem trąca coś po boku w łóżeczku.

Stary 2012-11-12, 12:13   #1042
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
No to u nas było identycznie! i wlasnie nocne karmienie, które myślalam ze mały chętnie przyjmie z cyca mnie przekonały o przejście na mm....Dep,a jak mała ci śpi???
śpi dobrze, noce z więcej niż jedną pobudką zdarzyły nam się (od kiedy mała skończyła jakiś miesiąc) może z 5 razy. Z tym że wtedy na ogół był jakiś inny problem, niż głód.
Wczoraj np. padła mi na kanapie o 20:30 (kładziemy ją o 21, więc kilka minut brakowało), więc już nie ruszaliśmy. Obudziła się o 23, szybko wykąpaliśmy, nakarmiliśmy, o północy znów spała (wiem, brzmi to przedziwnie, żeby kąpać dziecko o 23:20 ). Obudziła się o 7, zjadła, spała do 9:30.
Natomiast zazwyczaj jest tak, że kładziemy chwilę po 21, mała zasypia w ciągu godziny i śpi do 6 bez przerwy. Karmimy i śpi dalej - do jakiejś 9

Cytat:
uważaj na ten sudocrem, nam na początku pomagał a potem tylko zaognił to odparzenie... mi położna doradzała używać go baaaardzo ostrożnie i nie za długo, za to położna w szpitalu stwierdziła, że sudocrem dla dziewczynek w ogóle się nie nadaje i opieprzyła dziewczynę, która go stosowała. I patrząc po tym, co się u nas działo, śmiem twierdzić, że obie miały rację. Ja więcej tego na pewno nie użyję
gdyby te placki się bardziej zaogniały i nic nie pomagało spróbuj clortimazol.
tylko o jednym trzeba pamiętać, walcząc z odparzeniem zawsze czekamy minimum 3 dni używając tylko jednego specyfiku, bo trzeba mu dać szansę zadziałać. Dopiero jak po 3 dniach nie widać chociażby minimalnej poprawy należy zmienić środek
dzięki za info
A dlaczego nie nadaje się dla dziewczynek? żeby nie nawłaził do, jak to nazywam, interesiku?
i co znaczy "ostrożnie" - nie za często, czy nie za grubą warstwę naraz?
no nic, jak do jutra (wieczorem) sytuacja się nie poprawi, to zmieniam specyfik i tak

Cytat:
a
nam ta maść pomogła po 2 dniach o ile pamiętam, a u nas były krosteczki....u nas w ogóle w okolicy dupki prawie ciągle zaczerwienione....ale tak delikatnie i nie wiem czy to normalne, czy jest taka wrażliwa ta dupka, czy normalnie powinna być naturalnej barwy
już zapisałam nazwę, jak coś, to jutro po nią skoczę
No właśnie u nas dupcia była zawsze w kolorze skóry (takiej skóry jak np. na udzie) a tu nagle takie coś

Stary 2012-11-12, 12:27   #1043
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, mnie się wydaje, że jej na zdjęciu nie ma ale sama podstawa musi być. Możesz napisać do sprzedawcy i zapytać albo poszukać zdjęcia na stronie producenta. No i tutaj:
http://www.electro.pl/produkt-Czajni...35624,140.html
jest taniej
Moim zdaniem ten czajnik nakłada się na styki (w boku z uchwytem), a grzałka jest starego typu, a nie w dnie. Takie czajniki są tańsze, ale wymagają zalania całej grzałki.
Stary 2012-11-12, 12:28   #1044
Linka25
Zakorzenienie

Sukienkę na chrzest mamy taką
Nie trafia jakoś specjalnie w mój gust, ale nie ja ją kupiłam (dostałam). Jest z H&M. Nie wykluczam, ze kupię inną, ale zastanawiam się czy jest sens Chyba szkoda kasy

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-11-12 o 12:30
Stary 2012-11-12, 12:34   #1045
agunia82
Zakorzenienie

Powiedzcie mi, jak ja mam teraz unikać kładzenia małej na brzuszku do godziny po jedzeniu, jak co ją położę na pleckach to ona zaraz na brzuch się przekręca

Cytat:

dzięki za info
A dlaczego nie nadaje się dla dziewczynek? żeby nie nawłaził do, jak to nazywam, interesiku?
i co znaczy "ostrożnie" - nie za często, czy nie za grubą warstwę naraz?
no nic, jak do jutra (wieczorem) sytuacja się nie poprawi, to zmieniam specyfik i tak
chodziło o wysuszanie skóry, więc pewnie i błon śluzowych jak się dostanie nie tam gdzie trzeba.
ostrożnie czyli nie za długo - jak do 3 dni nie będzie poprawy to odstaw, jak się zacznie goić spróbuj z czymś trochę łagodniejszym.

Stary 2012-11-12, 12:35   #1046
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
U nas na zaczerwienienie i krosteczki w miejscach... najbardziej narażonych na wilgoć podziałam Sudocrem, a potem szybko przeszłyśmy na zasypkę Alantan. Jest jej malutko, ale wszędzie.

Haniu -
Stary 2012-11-12, 12:35   #1047
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Sukienkę na chrzest mamy taką
Nie trafia jakoś specjalnie w mój gust, ale nie ja ją kupiłam (dostałam). Jest z H&M. Nie wykluczam, ze kupię inną, ale zastanawiam się czy jest sens Chyba szkoda kasy
czemu, jest bardzo ładna

Stary 2012-11-12, 12:36   #1048
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hej Kobietki Ja dalej bez kompa i bez wizaża Znaczy kompa mam bo przed chwilą małż wrócił z pracy, ale zaraz chce go z powrotem bo ma do zrobienia jakiś projekt czy coś tam.
U nas wszystko ok, mała grzeczna. Dzisiaj idziemy wyrobić jej paszport. Póki co nigdzie się nie wybieramy, ale skoro jest ważny 5 lat to niech ma
Zdjęcia już zrobiliśmy w sobotę - wrzucę jak tylko będę miała możliwość.
A tymczasem miłego dnia

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-12, 12:39   #1049
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam kurs pedagogiczny na podyplomówce i teraz mogę szkolić dorosłych
Dorosłych też mogę, ale u nas na stidiach chyba można uczyć bez takiego przygotowania, a w szkole zawodowej (w moim wypadku byłyby to technika, czy studium policealne) już tak.
Dokument potwierdzający ukończenie tego studium (na III i IV roku) dostałam po okazaniu dyplomu mgr inż.
Stary 2012-11-12, 12:48   #1050
pumas
Zakorzenienie

wczoraj robilismy odciski w masie gipsopodobnej - wyszły super !!!

prowadzicie dzienniki waszym dzieciom?

Ktora z was ma mate piankowa skip hop, taka duuuuuza ?
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości