|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
to fajnie ,że miło spędziliście dzień Super jak się dzieciaczki dobrze bawią, też to lubię.Właśnie też się zastanawiałam dlaczego nie można by takich bułek upchnąć za grosz,tż mówi,że nie można sprzedawać towaru w cenie niższej niż koszt wyprodukowania. Takie są zasady niby. Dużo jest takich prawnych obwarowań wynikających z zasad księgowości z prawa itd. no może to prawo jest czasem dziwne,ale jednak powstaje często w reakcji na to co ludzie potrafią wykombinować. Ewelajna ja też leżaczek schowałam , wyciągnę jak będzie chodzić i będzie umieć siadać w nim sama, Nina w tym piła napoje, jadła przekąski,tak była nauczona i było to bardzo wygodne, bo bałaganu nie robiła przy tym, nie chlapała po calej chacie.Do teraz by siedziała, ale że już oddała Kai leżak to zainteresowanie spadło, więc schowałam , bo szkoda miejsca mi było. Pchacz za stabilny wg mnie nie jest na ten czas teraz , zależy jak się dziecko będzie próbowało przy nim podnosić, jak już będzie ładnie stało, nie będzie się podciągać na nim to wtedy jest stabilniejszy, bo całej siły dziecko nie ładuje na to, nie siłuje się z nim.Moja go przewraca i majstruje przy nim, jak próbuje wstać to przerywam akcje , nie wiem jak się sprawdzi jako pchacz do pchania, bo mamy panele, Nina zbytnio tego nie używała, długo czworaczkowała, a jak ruszyła z chodzeniem to nie używała. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-11-12 o 07:09 |
|
|
|
|
#4322 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() U nas nocka słaba, jak wszystkie ostatnio. Wiki toleruje tylko usypianie na rączkach i musi to być mama Co gorsze nie daje mi się odłożyć z tych rączek. Jak odkładam do łóżeczka to szybko się wybudza. A ja jestem umęczona i niedospana Dalszych zębów nie widać choć palce i zabawki ciągle są w buzi Dzisiaj karmiłam ją na śpiocha i zmaltretowała mi brodawkę zębami Widzę że moje dziecko nie rwie się do podboju mieszkania |
|
|
|
#4323 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamuski, jak nocki? Mam nadzieje ze pospane
U nas nie najgorzej - mimo ze mloda obudzila sie kolo 2 i byla przesikana, musialam ja przebrac, zachcialo mi sie siku wiec poszlam do wc ale moje dziecko sie rozplakalo, wiec jak wrocilam to wzielam ja odrazu do siebie do lozka, dalam mleko i zasnela kolo 2,30 i pospalysmy do 6.15. Joanaros, wspolczuje ... nie wiem co poradzic by oduczyc mala raczek. A tata nie potrafi jej unynac? Nawet jak jest bardzo zmeczona? U nas ten problem rozwiazany, tez byl moment ze usypiala tylko na rekach. Ale udalo sie nauczyc usypiania w lozeczku.W dzien usypiam ja na rekach bo tak szybciej - kilka minut i spi, odkladam do lozeczka, budzi sie najczesciej z usmiechem i wyspana. Maz tez ja tak usypia, w sobote i niedziele tez ciagle on ja usypial bo mu to sprawia przyjemnosc ale na noc zasypia zawsze w lozeczku. Moze u nas latwiej bo mala nie kojarzy mnie z cysiem, bo my od poczatku na mm ...---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
Karolca, jestem pelna podziwu dla Ewelinki !!!
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4324 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miksuję tam aby jakieś małe kawałeczki już były i Oskar ładnie je. Cytat:
po prostu jeżeli znajdziesz czas kiedyś to się odezwiesz ![]() Cytat:
![]() Wiem co czujesz bo miałam tak samo pisałam wcześniej jak u Nas wyglądało zasypianie cytuję :"Pamiętam jak był czas gdzie Oskar zasypiał tylko na rękach i musiał być owiniętym kocykiem, potem mu to przeszło i zaczęło się że zasypiał tylko wtedy gdy stałam nie mogłam usiąść ale i to przeszło z czasem, później przyszedł czas na zasypianie kiedy bardzo mocno skakałam na łóżku (wyglądało zabawnie, ale ja się tak ponad miesiąc męczyłam) no i przeszło, potem wystarczyło że siedziałam i bujałam na rękach, ale i to minęło i zaczął się etap że leżałam na łóżku on obok na boczku i musiałam tak bujać, a teraz wystarczy że położę się obok i on się przytuli. Owszem był czas chyba 2-3tyg kiedy sam zasypiał w łóżeczku." więc na pocieszenie napiszę że i to minie ![]() Witam wczoraj o 19 dałam Oskarowi kaszkę zjadł 150ml spać poszedł o 21 i ładnie pospał do 1.20 a potem do 7 ![]() Jestem w szoku co mój syn wyprawia ![]() siedzi już ładnie twardo ale jeszcze sam nie siada. Ale jak siedzi obok mnie lub kogoś to łapie się ręki, bluzki czy czegokolwiek dźwiga pupę i myk już stoi. Przy meblach jeszcze tak nie potrafi, ale jak ktoś koło niego siedzi to zaraz wykorzystuje okazję do stania
|
|||
|
|
|
#4325 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
u nas nocka w miarę przespana ale ja się obudziłam z bólem gardła i temperaturą
|
|
|
|
#4326 | |
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Za mna swietna noc.Synus po imprezie i tylu wrazeniach spal super!Juz wiem co na niego dobrze dziala!Moj maly imprezowicz ![]() Cytat:
![]() Mam nadzieje,ze mu to zostanie.Wiki taka byla i jest nadal. Ale ona czasem cos takiego chlapnie,ze szok. Wczoraj(na szczescie nie glosno i chyba nikt nie slyszal) jak weszlismy do znajomych,to mowi: ja cie,ale malutko tu miejsca Przyjechala kurcze ksiezniczka z palacu
|
|
#4327 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
my też wczoraj mieliśmy pokazowy dzień z Zosią i jej super humorem więc wiem dokładnie co to znaczy ta duma Cytat:
Cytat:
Zosia uwielbia się nim bawić. Boję się jeszcze ją zostawiać samą aby za nim chodziła więc opieram go o meble - stoi przy nim i się cieszy ![]() Hahaha, czyżby to po mamusi? |
|||
|
|
|
#4328 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A u nas nocka też taka sobie... Hania wczoraj opanowała podnoszenie się na cztery i buja się w przód i tył no i postanowiła w nocy poćwiczyć, żeby nie zapomnieć do rana No i Hania ma dziś za sobą pierwszą porcję owsianki... szczerze mówiąc mi nie smakuje, ale Ona ma inne zdanie i wpierniczała tą owsiankę jak głupia. Nawet nie zdążyłam Jej śliniaka założyć (bo najpierw dałam łyżeczkę do spróbowania a byłam przekonana, że nie będzie chciała, bo pół godziny wcześniej piła mleczko) i w zasadzie zjadła tą owsiankę bez uronienia choćby kropli - a to oznaka największego zachwytu posiłkiem i nawet nie trzeba było jej popychać ręką w buzi jak niektóre zupkiNo i w sprawie owsianki mam pytanie: czy ja mogę do niej dodawać np jakieś owoce? Bo ja tam w tych jadłospisach nie widzę owoców a Hania bardzo lubi... A jak to jest z tym jedzeniem zupek dwa razy? Przyznaję szczerze, że nie przeczytałam całej książki i dlatego Was podpytuję... mam zamiar przeczytać, ale sił brak jak narazie a skoro Młodej tak posmakowała ta owsianka, to może i inne przepisy zacznę wypróbowywać... |
||
|
|
|
#4329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4330 |
|
Zakorzenienie
|
Ja póki co się przywitam
A niedawno był pan sprawdzić licznik,zostawiłam kaszke na stole,zbyt blisko małego,albo mały był zbyt blisko,poszłam otworzyć drzwi,ja wracam do małego chcąc go nakarmić,ja patrze a ten ma wywaloną miseczke z kaszką na sobie-śpiochach bujaczek też uwalony kaszką.Plus taki,że potem chwycił łyżeczke i sam wsadził sobie do buzi
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-12 o 12:42 |
|
|
|
#4331 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
to i dla Zosi za taki dobry humor!Pewnie po mnie(aczkolwiek okazji do imprez oststnio nie miewam),maz jest mniej imprezowy ![]() Cytat:
O ja!Ale masz przeboje od rana!
|
|
#4332 |
|
Zadomowienie
|
Monia, no właśnie te owoce ( a raczej ich brak) mnie zastanawiają... no i ja chyba nie będę gotować tylko wg tych przepisów - raczej chyba bardziej odpowiada mi wprowadzanie ich jako urozmaicenia... Mam nadzieję, że nie wyrządzę krzywdy Hani... Owsianka jest zdrowa i dlatego chciałam ją wprowadzić jako śniadanko, ale uważam, że owoce też są potrzebne - ja nie mogłabym żyć bez owoców a szczególnie jabłek i Hania też je lubi...
Muszę jeszcze poczytać kiedyś o łączeniu tej kuchni z taką naszą tradycyjną... |
|
|
|
#4333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4334 | |
|
Zakorzenienie
|
MoniaHan rozumiem Cie jesli chodzi o te rodzinne tajemnice, 3 lata temu jak zmarla moja babcia, to mama poinformowala mnie o tym po pogrzebie "zebym sie nie martwila"... :/
Gosia mnie corcia tez drapie, zdarza jej sie tez troche poboksowac ![]() aaaga chyba przyciagnelam Cie myslami, bo ze 3 dni temu zastanawialam sie co u Was ![]() Hejka ![]() Dzis w nocy znow byl placz, za szybko wypite mleczko ale pospalysmy do wpol 9. nie jest wiec zle.---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
![]() Dzieci sa szczere do bolu, ma to swoje plusy, ale czasem i minusy
|
|
|
|
|
#4335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do owoców to w przepisie na kolejną owsiankę - ta z jabłkiem pisze że można dodać łyżeczkę startego jabłka w smaku kwaśnym. Ogólnie owoce nie sa polecane do 1 roku życia i tak jak Monia pisze polecane sa tylko sezonowe i krajowe, czyli w zimie nie no i nie surowe a gotowane. Ja Madzi na początku dawałam jabłko z gruszka gotowane, ale nie bardzo jej podchodziły, woli ziemniaczane pure ![]() z tą zupka jedzona 2 razy chodzi o to że na początku jak dzieci nie mają jeszcze zębów i nie umieją gryźć to na drugie danie podaje się też zupkę, albo właśnie pure ziemniaczane, polecam to pure samo, z marchewką, kalafiorem lub brokułem. Smakuje tez samo pure polane rosołkiem dla niemowląt
|
|
#4336 |
|
Zakorzenienie
|
My dzisiaj 3 h polazilysmy po galerii, spotkalysmy sie z Julci babcia (meza mama) kupilam Julci balerinki na swieta i opaske czerwone
mam zamowiona juz szara sukieneczke z dzianiny z Zary wiec mysle ze czerwone dodatki beda oki Karolca ogladalam na zywo te sukieneczke co chcesz kupic Ewelince w H&M - czerwona, jest z dosyc grubego materialu i moim zdaniem na zywo wyglada o wiele gorzej niz na zdjeciu widzialas ja na zywo? Na zdjeciu wyglada tak delikatnie, a na zywo tak ciezko wrecz Juliska dostanie w tym tyg stroj mikolaja tez z h&m ale nie wiedzialam kiedy bede i czy beda te stroje wiec zamowilam na stronie sklepu a wczoraj wzielam od tesciowej autko to sie dzisiaj rozwozimy hehe. Podotykalam sobie za to i ma fajny material, rozmiar tez dobry bedzie wiec czekam, jak przyjdzie to mloda ubiore i popstrykam fotki, musze dac do wywolania i wyslac rodzinie ![]() Ja nie gotuje wg jakis schematow, nawet nie przejrzalam tego co Natkulec wyslala o gotowaniu. Mysle ze brak owocow w diecie to glupota - owoce zawieraja pelno witamin i sa smaczne, nie wyobrazam sobie nie jesc jablek, gruszek, pomaranczy itp Julcia ma za soba juz kilka owocow na surowo - mandarynka, arbuz, truskawka,jablko, gruszka, je tez marchewki. Ze sloika dluuugi czas jej owoce nie smakowaly, chciala tylko w kawalku. Wiem, ze np truskawki powinno sie p oroczku podac dopiero ale mysle, ze wazne jak dziecko reaguje - Julcia do tej pory na nic nie zareagowala alergicznie, wiec probujemy sobie.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm Edytowane przez emigra Czas edycji: 2012-11-12 o 14:51 |
|
|
|
#4337 |
|
Zadomowienie
|
Natkulec, dzięki za odpowiedź... Będę gotować z tych przepisów, ale jednak owocki będę podawać... zwłaszcza, że teraz mam jabłka od mamy bez pryskania... no a w zimie to i tak nie dam dziecku surowych owoców kupionych w sklepie więc pewnie będę podgotowywać... Jeszcze nie wiem i szukam pomysłów - chciałabym, żeby Hania jadła wszystko... zwłaszcza, że żadnych alergicznych objawów nie ma.
|
|
|
|
#4338 |
|
Zakorzenienie
|
gosiu,a no przeboje mam od rana.
Mały zasnął,na chwile się przebudził,przeniosłam go do łóżeczka i chyba zasnął,raczej tak bo cisza.Pytałaś o kierownice,ona chyba z Sainsbury,bo jest takowy napis z tyłu,ja to kupiłam w SH za jedyne 2,50 choć potem poszłam do zwykłego sklepu Twenty one i też była fajna za 6 chyba ![]() To super,że imprezka udana,Eryk był grzeczny A co tekstu Wiki ![]() Od paru dni,słysze płacz malutkiego dziecka.I niewiem kto go ma. Przed chwilą bardzo płakało.
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-12 o 15:02 |
|
|
|
#4339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Mnie nie przekonuje dieta 5 przemian z dwóch istotnych powodów, dodawanie soli do potraw dla najmłodszych dzieci i twierdzenie ,że woda jest zła. Oczywiście taka dieta jest lepsza niż żadna, tzn.taka że człowiek wpiernicza jak prosię , wrzuca wszystko jak leci i w ilościach nieograniczonych.Ale jednak najlepiej jeść to na co ma się ochotę, ale unikać niezdrowych rzeczy ( niezdrowych z punktu widzenia medycznego , co jest udowodnione i co wiadomo,że jest gówniane ) , w ilościach rozsądnych, organizm ludzki sam się domaga tego co jest mu potrzebne, tak to widzę.Dla mnie np. żadna to nowość ,że zimą się je potrawy rozgrzewające ,a latem chłodzące...bo ja tak jem , bo tak mi pasuje, no nie jem latem gorących rosołów gdy jest 30 stopni, tak samo zimą nie jem chłodników... |
|
|
|
|
#4340 |
|
Zakorzenienie
|
emigra,to dzisiaj dzień udany-zakupowo
Pewnie Julcia będzie fajnie wyglądać jako mała Mikołajka ![]() Ja planuje kupić pomocnika Mikołaja,choć puding też uroczy,mikołajek też fajny.Lecz urzekł mnie pomocnik najbardziej ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Mały się obudził. Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-12 o 15:04 |
|
|
|
#4341 | |
|
Zakorzenienie
|
Konia ja w soli nie widze az tyle zla, mysle ze solic trzeba z glowa - sama nie sole wiele, moj maz zawsze dosala bo mu jalowe hehe no ale dla dziecka wiadomo, ze wiecej zlego niz dobrego. Ja narazie daje sloiczki, tam jest niby sol, ale nawet jej nie czuc. Sama gotuje teraz baardzo rzadko dla mlodej. Z lenistwa
---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
a baleriny i opaske moge Wam pokazac potem, bo na necie nie maja
|
|
|
|
#4342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A strój mamy takie sam ,ale w wydaniu męskim , bo na dole spodnie, ale ten mi się podoba i nie wykluczam ,że zakupię ![]() o taki mamy, kiecek wtedy nie było jak kupowałam http://www.hm.com/de/product/06571?a...c=GOES_WITH_PD Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-11-12 o 15:18 |
|
|
|
|
#4343 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4344 | |
|
Zakorzenienie
|
Emigra,uroczy strój mikołajki
Pokaż pokaż baleriny i opaske.Dla dziewczynek sa takie fajne,słodkie rzeczy ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Niki,to fakt Póki co cisza,jeszcze nic nie zrobił ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
Ja jeszcze leżaczka używam,bo siedzi i się w nim bawi.Nawet go usypiam,choć do spania już mało wygodne,choć bywa że jeszcze śpi.Fakt chwile,bo szybko mu się nudzi.Nie usiedzie długo na jednym miejscu.Hm,co do pchacza to ja myśle że kupić go wtedy jak dziecko będzie stabilnie stało.Ja nie kupuje,bo mały nie stoi stabilnie,sztywno. A i mam pytanie,czy jak wasze dzieci wstają to na całą stope czy jeszcze na palce??Jak była niedawny czas temu położna to właśnie sprawdzała,czy stoi na całych stopach,czy nie. Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-11-12 o 15:46 |
|
|
|
|
#4345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4346 |
|
Zakorzenienie
|
Ja o tym uroczym pudingu pisałam http://direct.asda.com/george/baby-g...efault,pd.html
choć myśle,że do dziewczynki chyba bardziej pasuje.A ten-pomocnika chce kupić http://direct.asda.com/george/baby-g...cm_vc=GRGBZTOP ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Dla dziewczynki http://direct.asda.com/george/baby-g...cm_vc=GRGBZTOP ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- http://direct.asda.com/george/baby-h...cm_vc=GRGBZBOT |
|
|
|
#4347 |
|
Zakorzenienie
|
Wklejam zdobycze - nie obeszlo sie bez nadprogramowej koszulki
|
|
|
#4348 |
|
Zadomowienie
|
Ja nikomu nie mówię że nie podawać owoców
tylko odpowiadam co jest wskazane według 5 przemian Sama dawałam Madzi spróbować nasze swojskie winogrona bo jak widziała a tym bardziej spróbowała to krzyczała żeby jej dać to wyciskałam jej ze skórki prosto do buzi. Próbowała tez naszych malinek, banana na ciepło czy własnie jabłko z gruszką. Na początku jej smakowało a teraz nie bardzo chce jeść, woli ziemniaczka z jakimś dodatkiem
|
#4349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4350 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Hania miała dziś dwie drzemki: jedna ponad dwugodzinna, druga trwała godzinę i 15minut...jestem w szoku, bo i zasypiała baaaardzo spokojnie i budziła się z uśmiechem...i teraz też jest uśmiechnięta i bawi się sama na macie.... |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.

Super jak się dzieciaczki dobrze bawią, też to lubię.
Co gorsze nie daje mi się odłożyć z tych rączek. Jak odkładam do łóżeczka to szybko się wybudza. A ja jestem umęczona i niedospana
Dalszych zębów nie widać choć palce i zabawki ciągle są w buzi

Przyjechala kurcze ksiezniczka z palacu
my też wczoraj mieliśmy pokazowy dzień z Zosią i jej super humorem więc wiem dokładnie co to znaczy ta duma 

A niedawno był pan sprawdzić licznik,zostawiłam kaszke na stole,zbyt blisko małego,albo mały był zbyt blisko,poszłam otworzyć drzwi,ja wracam do małego chcąc go nakarmić,ja patrze a ten ma wywaloną miseczke z kaszką na sobie-śpiochach 
ale pospalysmy do wpol 9. nie jest wiec zle.