![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
mój pies się liże i śmierdzi
Może to dziwnie zabrzmi, ale mój pies ciągle sobie liże wiadomą okolice swojego ciałka- i nie mówię o tyłeczku...
![]() Poza tym śmierdzi niemiłosiernie jakby moczem czy coś koło tego. Wet nie zauważył nic nadzwyczajnego, a ludzie na mnie i psa dziwnie patrzą jak jestem z nim i innymi w zamkniętym pomieszczeniu ![]() Sprzedawca w zoologicznym powiedział, ze to może być wina jakiś złogów, ale z tego co mi wiadomo nie ma zatkanych gruczołów okołoodbytowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: mój pies się liże i śmierdzi
Zatoki okołoodbytowe, jeśli jest z nimi problem, nie śmierdzą moczem. To jest ostry, intensywny zapach, niektórym kojarzy się z... grzybami. Jeśli masz na myśli to, że liże sobie prącie - czy weterynarz oglądał dokładnie, czy nie ma stanu zapalnego? Czy okolica jest czysta, sucha, nie ma zaczerwienień, albo wydzieliny? Białawej, żółtawej?
Czy pies pije sika normalnie? Tzn czy nie pije za dużo, czy nie posikuje po troszku, albo w drugą stronę, czy nie sika bardzo dużo? Jeśli wyczuwalny jest silny zapach moczu, to złapałabym mocz do analizy i zbadałabym krew. Takie problemy mogą być dla psa bardzo nieprzyjemne, a nieleczone mogą prowadzić do powikłań. Nie lekceważ tego. Domagaj się badań i dokładnego obejrzenia psa. I nie mów weterynarzowi o "tyłeczku" i "wiadomym miejscu" tylko wyrażaj się precyzyjnie, to lekarz, musi dokładnie wiedzieć co Cię niepokoi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Scottilion już wszystko napisała, a ja potwierdzam, że to są niepokojące objawy, pies może mieć chore nerki lub pęcherz, dlatego się wylizuje i śmierdzi mocznikiem
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mój pies miał podobne objawy kiedy zachorował na raka śledziony, mimo zdrowych nerek guz wpływał na jakość ich pracy i też właśnie śmierdział mocznikiem. Zrób koniecznie badania krwi głównie profil nerkowo-wątrobowy, dla pewności możesz złapać jeszcze mocz do badania bo to równie dobrze może być też coś z pęcherzem.
![]() |
#5 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Psiak nie sika wiecej niz zwykle, nie podsikuje od siebie, pije tyle ile pil wczesniej...Siusiak jest normalny, nie widze zeby byl stan zapalny,nie jest zaczerwieniony, wydzielin tez nie widze
![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze, ze jest nadpobudliwy seksualnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
KOTerator
|
Idź z nim do innego weta...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
|
Cytat:
Może być lekko agresywny, piszczeć pod drzwiami, a jak go bierzesz na spacer to tylko niucha ziemię w poszukiwaniu siuśków suczki. Nie wiem jak Ci dokładnie to opisać, ale psy czasem tak mają. Moje (10 lat i 7 ) też. Czasami sobie liżą, bo się myją po prostu. 2. Ile pies ma? Może nie jest nauczony, że nie wolno zagryzać. Mój Majlo od początku wychowywany jest z papugami. Jak moje nimfy siedzą w wolierze ogrodowej i łażą po trawie, czasem podleci do nich i ich 'straszy'. Lubi też rozganiać wróble. 3. Jest kastrowany?
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Był wychowywany z innymi zwierzakami,wczesniej takiego problemu nie bylo... nie wiem o co chodzi, ale dzisiaj juz kolejny weterynarz nie udzielil mi odpowiedzi na moje pytania. A na wykonywanie badan w slepo mnie nie stac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
KOTerator
|
Czemu badania na ślepo? Właśnie nie na ślepo, z badania krwi i moczu będzie widać co się dzieje i jak pomóc
![]() Wet, który nigdy nie nalega na badania i próbuje diagnozować albo co gorsze leczyć na macanego to dla mnie dno dna, już się na tym wystarczająco przejechałam... odradzam chodzić do takich. Badanie moczu u mnie 15zł kosztuje, a może chociaż trochę rzeczy pewnie wykluczyć? Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-11-12 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
badania w ciemno dadzą więcej niż porady przez internet, tutaj nikt diagnozy nie postawi. Bo to może być wszystko. Podstawą jest zrobienie biochemii z wskaźnikami wątroba/nerki koszt do 50 zł i badanie moczu.
![]() |
#12 |
KOTerator
|
Ja w sobotę za dwa badania krwi: jedne ogólne badania krwi profilaktyczne (morfologia + biochemia) i jedne badania, biochemia -profil wątrobowy zapłaciłam stówę... Jeszcze mnie wet pytał, czy płacę teraz czy na raty czy jak robimy... Naprawdę można się dogadać, wystarczy zapytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
porada na ślepo przez internet- zrób badania moczu i krwi, jak będą ok, to wykastruj pieska, żeby nie był nadpobudliwy seksualnie i nie miał przerostu prostaty w przyszłości. Są to pewne koszty, ale z tym się wiąże posiadanie zwierzaka, nie ma rad w stylu: przetrzyj go ścierką z octem i będzie zdrowy jak ryba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Podstawowe badania moczu i krwi mial i wszystko jest ok
![]() Mowiac badania w slepo mialam na mysli sprawdzanie po kolei co moze byc tego przyczyna. no nic ide jutro do kolejnego weterynarza. moze ten mi cos powie... ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
zonawymarzona ma rację w przypadku samców koszt jest mniejszy niż przy samicach. Dodatkowo liczy się waga. Jak piesek w miarę wagowo ok to można się wyrobić w przyzwoitej kwocie.
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
On miał robione badania nerki też. Wyszło ok. Oto chodzi, że póki co wszystko jest ok, a jednak śmierdzi... A robienie badań przez weta w stylu: zróbmy to, tamto i 10 innych, bo a nóż widelec trafię jest jak dla mnie złym wyjściem. Jutro idę do kolejnego weta, oby ten coś poradził.
Pies został ogolony, wg znanej mi psiej fryzjerki, winą jego intensywnego zapachu może być zbyt częste mycie psa, wtedy on wydala z siebie jeszcze więcej zapachu żeby inne zwierzaki go czuły... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jeśli zostały zrobione świeże badania krwi i moczu i niczego nie wykazały. Jeśli przy tym wet wykluczył potrzebę zbadania tarczycy z racji np wieku nie doczynność czy nad powoduje łojotok a przy tym smrodek to pozostaje wydzielina na tle hormonalnym. Śmierdzi niemożebnie niemytym penisem(: Trzeba mu ciachnąć jajka. Jak tego nie zrobisz w odpowiednim czasie to mu się prostata od tych hormonów rozwali i może nawet dostać przepukliny. Mojej koleżanki pies w pewnym momencie zaczął tak śmierdzieć żeszok i wetka po smrodku od razu powiedziała że to hormony i jajca do ciachnęcia są natychmiast. Przy tym też zrobił się mega nadpobudliy i niedobry. Po kastracji przestał śmierdzieć i mieć ataki agresji na spacerach.
A ta znana psia fryzjerka to .... Zapach indywidualizmu psiego pochodzi z gruczołów okołoodbytowych a te nie ulegają częstemu praniu futrzaka. Wydzielina produkuje się niezależnie i wydalana jest wraz z kupką codziennie. Jeśli psiak śmierdzi to zawsze jest to związane z jakąś chorobą, jej początkiem.
Wszystkie idee antywolnościowe są ideami faszystowskimi.Nikt nie ma prawa ograniczać prawa kobiety i mężczyzny do własnego ciała i poglądów. Edytowane przez Neutrina Czas edycji: 2012-11-13 o 01:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Piekna siersc mojego futrzaka zostala wlasnie skrocona do minimum ![]() Ale mam jedno pytanie. Dzisiaj bylam u weta. Sprawdzal gruczoly okoloodbytowe i jeden ma zatkany. Myslalam ze cos zrobi, usunie jakos, da tabletki, cokolwiek. Zapytalam czy mam jakos go odzywiac )kupki robi zdrowe ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||||||||
KOTerator
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
KOTerator
|
Elegancko, to w czym problem? Ciachnij jak najszybciej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Aktualnie to jest problem z zatokami okoloodbytpowymi.:rolleye s:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
|
Cytat:
2. Saneczkuje? Lekarz nic nie mówił o oczyszczeniu?
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ej nie kumam typa serio, ufasz temu wetowi? to dobry fachowiec (pytam bo ja się na kilku wetach przejechałam)
zatkane gruczoły okołoodbytowe, które nie dają się oczyścić "ręcznie" traktuje się preparatami na stany zapalne i innymi lekami mającymi sprawę poprawić a nie się monitoruje. To nie zniknie a stan jeszcze bardziej się pogorszy p.s. nie każdy pies z zapchanymi gruczołami saneczkuje.
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale ten weterynarz w ogole mu to wydusil? czy on tylko stwierdzil i to zostawil? u mojego Maksa tak zaczelo sie jakos od roku, teraz juz ok jest, ale co miesiac chodze na sprawdzanie tego i ma czyszczone, a jak sie raz zdarzyl stan zapalny, ale on nie mial zadnych objawow, ze cos go tam boli, wiec nie wiedzialam, a poszlam juz jak mial ten stan, to musialam przyjsc jeszcze na sprawdzenie za pare dni wiec jak u twojego juz zatkana, powinien wyczyscic, zaaplikowac do srodka lek i za jakis czas na sprawdzenie a co to znaczy monitorowac, ze masz znow przyjsc czy jak? i w ogole jak juz jest zatoka zatkana to mozna u psa sprawdzic czy go kolo dupki boli, czy chodzi jakos inaczej bo np. u drugiego psa, tym razem suczka, tez nigdy problemow nie mialam, nie wiem czy to teraz im z wiekiem przyszlo kolo 10 lat, to taka byla jakas obolala, nie chciala stawac na tylnych nogach, niby ok sie zachowywala, apetyt, biegala, ale jak ja druga suczka niechcacy gdzies tam szturchnela i ona pisnela, to my szybko do weta, bo juz sie domyslilam, ze to moze byc to i teraz co jakis czas juz musimy ja sprawdzac, bo to nawraca niestety potem, Maks mial ostatnio czyste ![]() ale jutro jade na szczepienie z jedna, to chyba go tez weźmiemy i niech mu zajrza, sama nie umiem i sie boje ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() racje masz, u mnie wlasnie Maks w ogole sie nie interesowal, nie saneczkowal, a weci zawsze pytaja czy tak robi czy cos, a ja, ze nie, ale chyba ma tam zawalone i sie sprawdza ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
|
Może i nie, ale to jeden z objawów, więc warto by było się przyjrzeć. Nie zaszkodzi, a może pomóc.
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Nie saneczkuje.
Wet z jednej strony wycisnal, a z drugiej powiedzial, ze sie nie da i ze jest stan zapalny. Zapytalam czy mam mu dawac jakies czopki czy tabletki powiedzial, ze nie, ze mam przyjsc na wizyte kontrolna za 2 tygodnie. ![]() Czy tak ciezko jest znalezc dobrego weta? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Neutrina przeciez napisalam, ze opinia lekarza wydala mi sie dziwna. Piesek nie pochodzi z pseudohodowli. Nie jestem weterynarzem i mam prawo pytac na forum co jest nie tak skoro opinia weta budzi moje watpliwosci, zgadza sie?
Od przyjscia od weta co jakis czas pies smierdzial (cos jakby baki puszczal) ta wydzielina z gruczolow. Moze zapach (niedokladnie mocz, ale cos takiego podobnego bylo wynikiem tego, ze pies sie ciagle lizal, a ze siersc byla dluga to pozostawial jakies bakterie czy cos...).Teraz jest juz ok z zapachem. Ide dzisiaj do kolejnego weta. Musze sprawdzic co i jak z tymi gruczolami. Moze temu sie uda .Albo leki przepisza. Mam nadzieje, ze ktos go bedzie leczyl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.