|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może uda się następnym razem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#602 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
a co to za babka w ogóle??
#603 |
Rozeznanie
|
Stokrotko - słodki ślimaczek!
witam się z rana z jogurtem z musli ![]() ale mnie nakręciłyście na to gotowanie, chyba też coś MArci pogotuję jak dotrzemy do PL. mama na pewno jakieś swojskie warzywa ma zamrożone. czy to prawda że "słoiczkowe" dzieci nie chcą jeść gotowanych obiadków? (pewnie nie ma reguły ale chyba jak się podaje tylko słoiczki i to dość długo to podobno tak się dzieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#604 |
Rozeznanie
|
Hej!
Stokroteczko super ta Twoja mała. ![]() Też wnioskuję o przeniesienie tego co napisała _agata na pierwszą stronę. ![]() Dziewczyny a Wy do gotowania zupek to jakiej wody używacie?
#605 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Dziewczyny znalazłam baaardzo proste wskazówki dotyczące robienia zdjęć dla mega amatorów posiadających zwykłe aparaty kompaktowe ale też dla tych rozpoczynających z lustrzankami. Wskazówka jest banalna, ja już przetestowałam na swoim "idiocie" i działa ![]() ![]() temat dot. rozmycia tła na zdjęciu: http://cameramoms.net/2012/06/07/how...os-easy-peasy/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#606 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dalej się rehabilitujemy, ale trochę mniej intensywnie już. Odpadło nam to cholerne ćwiczenie z blokadą głowy i machaniem nóżek. Teraz tylko przyciskam punkt pod sutkiem i lekko skręcam głowę do siebie, do momentu kiedy nie zaczyna płakać (nie muszę liczyć ) - likwidujemy zeza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Cytat:
Może za gęste zrobiłam ![]()
![]() |
#608 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie: czy kaszki (np. te Holle albo kaszę jaglaną) podajecie/będziecie podawać same czy z owocami? Bo jak z owocami to potem np. na podwieczorek drugi raz owoce? Chyba za dużo
![]() Na osesku jest fajna kaszka domowej roboty, chyba można ją podawać samą bez dodatków, jak myślicie? http://www.osesek.pl/ksiazka-kuchars...-miesiacu.html |
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj Mai podam jabłko, a ze mam sporo słoiczków zrobionych dla niej, wiec nie zabraknie nam przez całą zimę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#610 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- http://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,4693/n,BOBO...cu/stn,product np tu jest taki obiadek , jagnięciny nie mam ale powiedzmy że ugotuję marchew, ziemniaka, pietruszkę i np pora, oddzielnie mięso- zmieszam- dodam masło...a kiedy ta kaszka? no i kaszke dodajecie jaglaną czy gotujecie zwykłą kaszę ? _agata i jak tam wizyta u neurologa? bo chyba byliście w zeszłym tyg? oczywiście jak nie chcesz to nie odpowiadaj ![]() Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-11-13 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#611 | |
Wtajemniczenie
|
Proszę bardzo
![]() Składniki: (na 2 porcje po 190g) 4 łyżki kaszy jaglanej 1 jabłko (około 200g) 240 ml wody Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Należy ją cały czas mieszać, żeby nie przywarła do spodu. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać je do kaszy na ostatnie 7 minut gotowania. Dla starszych dzieci można dodać cynamon (po 10 miesiącu). wogóle to na stronce ekomama jest troszkę przepisów BTW - właśnie wcinam sobię kaszę jaglaną polaną połową serka Bieluch wymieszanym z wanilią i odrobiną soku pomarańczowego. Pycha! Co do gotowania kaszy jaglanej - pna opakowaniu jest napisane, że od razu z wodą gotowac, a na internecie poczytałąm, że najpierw należy ją tak jakby przysmażyc na patelni aby wydobyc walory smakowe, a potem dopiero bach do wrzątku. ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
![]() Ale wygląda dobrze Myślę, że spróbuję z tą kaszą jaglaną, mamy sobie baaardzo chwalą na forach. ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- I jeszcze właściwości kaszy jaglanej, pierwsza lepsza stronka z neta: http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/...-jaglanej.html
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-11-13 o 11:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#612 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() Maks kaszle ![]() Dziś ugotowałam ziemniaki, marchew, pietruszkę i pora, dodałam pierś z kurczaka i natkę pietruszki i wyszła naprawdę pyszna zupa. Sama trochę zjadłam ![]() Co do kaszy jaglanej, to może być taka zwykła ze sklepu czy ma byc jakaś ekologiczna? Ja gotuję na wodzie z kranu. Któraś pisała, że można kupić samo mięsko w słoikach. Potwierdzam, kupiłam kurczaka i indyka. Mama mówiła, że jak siostra była mała to kupowała jej jeszcze królika ale ja nie mogę nigdzie znaleźć. Może już wycofali.
#613 | |||
Wtajemniczenie
|
Hej!
My po kolejnej kontroli. Maksiu niemal zupełnie zdrowy ![]() A Kaj bez zmian w sumie... ![]() ![]() I tak mi się w związku z tym przypomniało... Gabi, a jak przeziębienie Twojej Hani, minęło już całkiem? Pamiętam właśnie, że Ty jesteś zwolenniczką Katarku ![]() Cytat:
![]() Maks był do ok. roku w 100% na słoiczkach, oczywiście odpowiednich do wieku - te po 8. mies. mają już niewielkie kawałki, a chyba po 9. to już całkiem duże. A potem przez kolejne dwa lata wcinał gotowane normalnie warzywa pokrojone w kosteczkę, przyprawione delikatnie ziołami ![]() Póki co butelkowej. Jeszcze przez jakiś czas na pewno. Cytat:
![]() Myślę, że to zależy od ilości owoców dodanych do kaszki... Nie zastanawiałam się jeszcze nad tą osobną porcją owoców. Kaszki raczej będę podawać i z owocami, i bez. Cytat:
![]() ![]() A lekarz nic o spacerach nie powiedział? Z kaszlem ja bym nie chodziła. Też teraz z tym pokaszliwaniem Kajowym nie chodzimy ![]() ![]() Ja ![]() ![]() http://www.gerber.pl/produkty/moj-pierwszy.aspx |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#614 |
Wtajemniczenie
|
benka - zdrówka życzę, oby szybko przeszło
![]() kism - brawo za powrót do zdrowia. U nas, odpukac, póki co był "tylko" katar, a raczej katarzysko. Mam nadzieję, że tak pozostanie na długo ![]() Dziś Hania mi się zakrztusiła jabłkiem z bananem ![]() ![]()
#615 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Po takiej akcji już zwykle człowiekowi gdzieś tam z tyłu głowy siedzi strach (przynajmniej ja tak mam) przy każdym nowym, gęstszym czy większym kawałku jedzenia, przy nauce picia z kubka, itp., ale przecież musi się dziecko nauczyć... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#616 |
Zadomowienie
|
Kism- te sloiczki jednoskładnikowe podaje się same czy trzeba mieszać z innym produktem.
#617 |
Wtajemniczenie
|
To zależy. Owoce i marchewka po to są takie pojedyncze, żeby można było dać dziecku m.in. na początku, kiedy wprowadzamy, ale mięsa samego bym nie dawała tylko, żeby właśnie dodać te 10g do zupki własnej roboty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#618 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko pierwszy raz od dwóch miesiecy spało 2,5 godz. w dzien, normalnie szok, zawsze to góra godz.
No i dzisiaj Maja konczy 5 mcy. |
![]() ![]() |
![]() |
#619 |
Raczkowanie
|
To babka gotowana, zwykle robi się ją na wielkanoc. Coś jak babka piaskowa tylko bardziej wilgotna i lepsza
![]() My po szczepieniu. Antoś waży 7400gr i mierzy 75cm(sama mierzyłam), niestety płakał mocno ![]() Siedziałam w przychodni 3,5h bo Pani doktor trzymala każde dziecko 20 minut. Myślałam, że jajo zniose. Byłam dziś w pracy urlop wypisać. Mamy nową dyrekcje i powiem wam, że zołza aż nie miło wracać Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-13 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#620 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chodzi o tą stronę Reni Jusis? i w tych filmikach szukać przepisów? Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-11-13 o 17:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 | ||
Rozeznanie
|
ja jak będę gotować to też na wodzie butelkowej.
Benka - dużo zdrówka dla Maksa! Cytat:
a jak sprawdza się ten nebulizator? co skłoniło cię do zakupu? i dlaczego nie chciałaś wcześniej używać katarka? my narazie tylko przy fridzie zostajemy, sprawdza się ale porządnego kataru to jeszcze nie było więc dzięki Bogu nie musiałam szukać nowych wynalazków ![]() Cytat:
![]() aa i jeszcze któraś pytała o owoce do kaszki. ja będę dodawać i na drugie śniadanie też będą owoce. wszędzie mówią żeby jeść dużo owoców i warzyw to będziemy jeść ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#622 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#623 |
Zadomowienie
|
mój chupa chups(tak mówie na liwke)bo ma buzke jak lizaczek okrągłą
![]()
![]() |
#624 |
Rozeznanie
|
no ja to padnę, chciałam kupić to nosidełko WOMAR RAINBOW N15 ZAFFIRO ale chciałam je obejrzeć, przymierzyć siebie i dziecko - bo potrzebuję takiego żeby włożyć w nie dziecko w powietrzu, bez żadnego układania na wersalce lub czymś podobnym - bo na klatce schodowej nie ma takich wynalazków i co nigdzie nie ma... ani takiego ani czegoś równie podobnego, a firma z Częstochowy... tylko nie mają sklepu,mogę kupić na allegro... ale nie wiem czy dam radę się sama z tym ogarnąć na klatce schodowej żeby się do wózka przełożyć... no mam już dość szukania
![]() ćwiczenia z Ewą Ch. dają wycisk i chyba już kilka cm poleciało w dół ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#625 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#626 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() _agatapisałaś o zupce z ziemniaka, pietruszki i kukurydzy, a od kiedy podaje się kukurydzę? I jaką, mrożoną? Bo ze świeżą chyba teraz problem. Maks ma nową ulubioną zabawkę, kartonowe pudełko po husteczkach higienicznych. Bije w nie rączką jak w bębenek i się śmieje ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- izotropia a jakie ćwiczenia robisz? Masz jakąś płytę?
![]() |
#627 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
![]() |
#628 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Ja miksuję w kielichu robota, miksuje drobniutko.
Blenderem może nie wyjdzie na miazgę, ale drobniutkie kawałeczki, na pewno dziecku nie zaszkodzą ![]() Wygląda dobrze. Ale jak beza w środku mokra to białka trzeba jeszcze dłużej ubijać. Paulinka śliczna dziewczynka ![]() Cytat:
![]() Jak na pierwszą stronę to mogłam ładniej napisać, a tak to piszę co mi ślina na język... ![]() Cytat:
![]() Nie widziałam pytania, ale odpowiadam ![]() ![]() Oni chyba nie mają żadnej wystawy, najlepiej żebyś zadzwoniła i zapytała. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Rodzina męża hoduje świnie, dla siebie zawsze kilka, a reszta na rzeź ![]() Nie byliśmy na tej wizycie, widzę u Maćka poprawę więc idziemy w czwartek normalnie do tego dotychczasowego fizjoterapeuty na kontrolę ![]() No i stymulujemy cały czas duże stawy ![]() ![]() Cytat:
![]() Z owocami mu robię. Wczoraj i przedwczoraj była jaglanka z jabłkami (3 łyżki kaszy, woda, 2 niewielkie jabłka), dzisiaj dałam mu kaszkę ryżową z bananem, oczywiście domowej roboty, nie gotowa. Jak patrzę na skład tych gotowych kasz to włos mi się jeży. W niektórych na drugim miejscu cukier widziałam ![]() ![]() Tę kaszkę można samą o ile dziecko będzie jadło. A jak nie to można dodać owoce, nie zaszkodzi ![]() Cytat:
Nie bylismy, tak jak wyżej pisałam, odpuściłam. Widzę u Maćka poprawę więc idziemy tylko na tę planowaną wcześniej wizytę, w najbliższy czwartek. Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#629 |
Rozeznanie
|
tak pierwszą "szczupła w 4 tygodnie" ale jeszcze nie dałam rady zrobić całego treningu równo z nią, nawet niektóre ćwiczenia mi nie wychodzą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.