Widziałyśmy już nasze maluszki, choć niewielkie mamy brzuszki. Mamy V-VI 2013 cz.II - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 3 części naszego wątku ??
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.3 0 0%
Powoli dzieciątka nam ujawniają co pomiędzy nogami mają - Mamy V-VI 2013 cz.III 2 4,08%
Powoli rosną nam brzuchy, zaczynamy czuć już ruchy - Mamy V-VI 2013 cz.III 6 12,24%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.III 2 4,08%
Płeć maleństw poznajemy i pierwsze kopniaki czujemy, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.III 3 6,12%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.III 6 12,24%
Kolejne wizyty za nami, powoli snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.III 1 2,04%
Humorki mamy, sporo wcinamy, brzuszki już rosną-co będzie wiosną? Mamy V-VI 2013 cz.3 18 36,73%
Płeć maluszków poznajemy a rosnące brzuszki dumnie prezentujemy - Mamy V-VI 2013 cz.3 2 4,08%
Na wiadomości dotyczące płci czekamy i snujemy wyprawkowe plany - Mamy V-VI 2013 cz.3 0 0%
Majowo-Czerwcowe mamusie 2013 głaszczą swoje brzusie a one rosną okrąglusie, cz.III 3 6,12%
O płci się dowiadujemy, kopniaczków wyczekujemy - Mamy V-VI 2013 cz.III 6 12,24%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-13, 18:14   #2341
becik_4
Zadomowienie

Dot.: Widziałyśmy już nasze maluszki, choć niewielkie mamy brzuszki. Mamy V-VI 2013 c

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Hej mamuśki
Już Wam relacjonuje wizyte na usg
Więc tak:
Maleństwo ma 12 tyg 4 dni wg usg, a Om 13 tyg 3 dni, całe 6cm wilkości, nóżki śliczne i rączki machające do mamusi Uśmiech na buzi przepiękny- widok cudowny, a jeszcze jak się drapie w tym samym momencie rączką po główce- do zakochania odrazu

Wszystko jest w porządku, lekarz niewidział nic niepokojącego, maluch zdrowy, brykający w najlepsze, kopiący nóżkami ile tylko wlezie, serduszko bijące równo i miarowo (150 uderzeń)
USG miałam dowcipne i też przez brzuch, Tż oczywiście był ze mną i dumny i uśmiechnięty patrzył bacznie na ekran monitora i jak lekarz pokazywał np. "tu jest żołądek" to mój mąż zdecydowanym głosem i potakując głową- mówił "tak jest" Jaki ekspert od USG się z niego zrobił

Jestem taka szczęśliwa i zadowolona z dzisiejszej wizyty że normalnie to wyściskałabym Was wszytkie z tej radości

Film krótkometrażowy mam nagrany, zdjęcia zrobione
myślałam własnie o tobie jak tam ci poszło na tej wizycie i widze że super a ile cie kosztowała ta wizyta z tą płytką i czy to było 3d u tego roguli?

Ja na prenatalne ide w czwartem ma być usg i z krwi
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:15   #2342
Atena564
Zadomowienie

Dot.: Widziałyśmy już nasze maluszki, choć niewielkie mamy brzuszki. Mamy V-VI 2013 c

Laski uciekam robić kolacyjke mix sałat, pomidor, cebula, ogórek, sos vinegret

Miłego wieczorku
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:17   #2343
potterka
Zakorzenienie

Karolina to zalezy od rozmiaru

np. Huggies 3 186 szt. w necie ok 100 zł
Huggies 4 160 szt. tez ok 100 zł

Do tych wielorazowych trzeba doliczyć proszek, wodę, prąd, te "papierk" do środka
potterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:18   #2344
becik_4
Zadomowienie

dziewczyny czy ktoraś już kupowała ubranka dla maluszka? bo ja trochę przeglądam na allegro i mam pare upatrzonych tylkoc zy jeszcze nie za wcześnie? i zastanawiam się nad rozmiarem czy zaczynac od tych 56 czy moze od razu 62
Stary 2012-11-13, 18:18   #2345
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
myślałam własnie o tobie jak tam ci poszło na tej wizycie i widze że super a ile cie kosztowała ta wizyta z tą płytką i czy to było 3d u tego roguli?

Ja na prenatalne ide w czwartem ma być usg i z krwi
Jednak był dr Raczek, super facet, taki starszy pan z sercem i uśmiechem na twarzy Koszt 150 zł, tak w 3d (tak mi się wydaje bynajmniej bo taki super wyrażny obraz inny niż zawsze, a ze stresu w sumie niazapytałam ) nowy, super sprzęt więc fajnie

Trzymam kciuki za Twoja wizyte i pisz jak było oczywiście!!

Edytowane przez Atena564
Czas edycji: 2012-11-13 o 18:20
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:27   #2346
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:

http://tvnplayer.pl/programy-online/...E07,12710.html

można wogóle zaszczędzić na pieluchach, jak twiedzi ta pani
Zaraz obejrzę

potterka już liczę

186 szt. za 100zł... ok załóżmy, że dziennie idzie 10 pampersów (nie wiem, może więcej może mniej ?), czyli taka paka starczy na 18,19 dni. 365 dni podzielić przez 18 dni = 20,3
Potrzeba ponad 20 takich paczek czyli przez rok uzbiera się jakieś 2000zł
Stary 2012-11-13, 18:28   #2347
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Dziękuję dziewczyny na miłe słowa i wsparcie!

Pisałam, że mdłości zelżały- cofam to! Miałam takie kryzysowe chwile w pracy, że myślałam, że w trakcie rozmowy z ludźmi prosto na nich.

Muszę się pochwalić, że moja koleżanka z pracy kupiła dzisiaj malutki prezent dla bobaska. Nowiutkie, malutkie, takie jakby robione na szydełku buciki z Mothercare (z metką za całe 10zł). Była na lumpach i mówiła, że jak je zobaczyła, to nie mogła się oprzeć. Są cudowne!

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Szprotka, nie ma co świrować. W jakim sensie czujesz się paskudnie? Chodzi o fizyczne, czy psychiczne samopoczucie? Mam nadzieję, że szybko dojdziesz do siebie i odgonisz brzydkie myśli!
Wiesz co, bardziej w fizycznym niż psychicznym. Chociaż stres jest, bo czekam do końca tygodnia na wynik kontroli z NFZ. Fizycznie jest jakoś dziwnie. Nawet ciężko mi określić co mi jest. Jest mi jakoś tak niedobrze (ale nie tak jak w mdłościach), jakoś mnie dość często brzuch boli, jestem całkowicie bez sił, bekam jak rasowy chłop (mąż się śmieje, że się czuje jak przy stawie z żabami) i w ogóle jakoś tak inaczej jest niż nawet tydzień czy dwa temu. Może hormony robią swoje...

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
a tutaj poniżej dzisiejsza fotka jakość słaba, bo telefonem
Super brzunio!

Cytat:
Hej mamuśki
Więc tak:
Maleństwo ma 12 tyg 4 dni wg usg, a Om 13 tyg 3 dni, całe 6cm wilkości, nóżki śliczne i rączki machające do mamusi Uśmiech na buzi przepiękny- widok cudowny, a jeszcze jak się drapie w tym samym momencie rączką po główce- do zakochania odrazu

Wszystko jest w porządku, lekarz niewidział nic niepokojącego, maluch zdrowy, brykający w najlepsze, kopiący nóżkami ile tylko wlezie, serduszko bijące równo i miarowo (150 uderzeń)
USG miałam dowcipne i też przez brzuch, Tż oczywiście był ze mną i dumny i uśmiechnięty patrzył bacznie na ekran monitora i jak lekarz pokazywał np. "tu jest żołądek" to mój mąż zdecydowanym głosem i potakując głową- mówił "tak jest" Jaki ekspert od USG się z niego zrobił

Jestem taka szczęśliwa i zadowolona z dzisiejszej wizyty że normalnie to wyściskałabym Was wszytkie z tej radości

Gratuluje udanej wizyty! Jak dobrze, że wszystko dobrze!

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2012-11-13 o 18:31
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 18:29   #2348
potterka
Zakorzenienie

Z tego co wiem, to później idzie mniej (chociaż nie wiem ile idzie na początku )
A policzyłaś przy takim samym zużyciu pieluch wielorazowych koszt proszku, prądu, wody i swojej pracy w to włożonej?

kurde zaciekawiło mnie to

dodaj jeszcze do tego kilka odruchów wymiotnych przy czyszczeniu pieluszki z kupy (ja jestem akurat wrażliwa pod tym względem ) kurde tylko jak to przeliczyć na złotówki

Edytowane przez potterka
Czas edycji: 2012-11-13 o 18:31
Stary 2012-11-13, 18:34   #2349
lonely_lady
Zakorzenienie

Nieeeee no , nie wierzę... od obiadu napisałyście 4 strony

I kto mi to teraz streści

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:37   #2350
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
Napisane przez potterka Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to później idzie mniej (chociaż nie wiem ile idzie na początku )
A policzyłaś przy takim samym żużyciu pieluch wielorazowych koszt proszku, prądu, wody i swojej pracy w to włożonej?

kurde zaciekawiło mnie to
Poszperałam na forach :

Pranie:
Proszek-
to groszowa sprawa bo sypie się mało. Moja córa ma 3 miesiące i zużyłam dopiero
2 opakowania proszku 1,5 kg (a piorę codziennie)- koszt miesięczny ok. 7 zł

Woda-
Wychodzi taniutko. Moja pralka zużywa na cykl prania niecałe 50 l wody. Włączam
dodatkowe płukanie więc powiedzmy, że 55 l. W skali miesiące to będzie 1650 l
(nadal przy praniu codziennym). 1000 l wody kosztuje u mnie 8 zł (już ze
ściekami). Miesięcznie nie wyjdzie nawet 15 zł

Prąd
Tu nie wyliczę bo nie znam ceny prądu ani dokładnego zużycia przez pralkę w
danym programie prania ale mąż to jakiś czas temu liczył i twierdzi, że jedno
pranie (pralka klasa energetyczna A) nie kosztuje nas nawet) 0,50 zł. Koszt
miesięczny niecałe 15 zł.

Wyszło mi mniej niż 37 zł za codzienne pranie pieluch przez miesiąc.
A przecież codziennie się pierze tylko jak dzieciaczek malutki. Potem co 2 a
nawet 3 dni. Biorąc pod uwagę, że do pieluszek mamy dorzucają ubranka dziecka,
ręczniki, kocyki te koszty są realnie niższe.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:

dodaj jeszcze do tego kilka odruchów wymiotnych przy czyszczeniu pieluszki z kupy (ja jestem akurat wrażliwa pod tym względem ) kurde tylko jak to przeliczyć na złotówki
Na kupy są papierki Ja na szczęście niewrażliwa Jak dla mnie kocia kupa gorzej śmierdzi
Stary 2012-11-13, 18:37   #2351
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cześć dziewczyny,
ja też wróciłam z badań prenatalnych. Wygląda na to że wszystko OK. ufff
Przez całe badanie łzy same mi leciały, nie umiałam tego opanować, lekarka oceniała po kolei mózg, żołądek, nerki, przepływy, serce,kręgosłup pod kątem rozszczepu itd NT mierzyła kilkukrotnie, bo dziecko nie chciało się odpowiednio wystawić. Wszystkie parametry w normie. Ryzyko wyjściowe aberracji miałam 10-krotnie wyższe z uwagi na obciążony wywiad, po badaniu spadło 6-krotnie. Pobrali krew na test podwójny i do 10 dni powinnam mieć wynik. Między terminem OM a wiekiem z USG wychodzi różnica 1 dnia. Jestem teraz w 12tygodniu i 4-5 dniu. No i cieszę się przeogromnie!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 18:39   #2352
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
cloche a z jakiej firmy chcesz używać? bo ceny tych pieluch są różne od 28-129 zł.
ja patrzyłam na różne i chyba najsensowniejsze wydają się te: http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...719898472.html czyli firma fajnie mi mamo ta dziewczyna z filmików ma pieluszki firmy maylily czy jakoś tak, ale na allegro nie znalazłam, a na firmowej stronie są dość drogie. te z linka mają jednak te same materiały, też dodatkowe zapinki na bioderku - wydają się spoko
ale to wszystko teoretycznie. bo jeszcze nic nie wiem
w niemczech cena pieluchy wcale nie jakiejś lepiej wyglądającej to około 20 euro...
Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
chyba mam gorsze dni, narzekam i narzekam
masz prawo w takiej sytuacji

Atena, świetne wiadomości z USG już nie masz co więcej badać, skoro wszystko jest na miejscu

Cytat:
Zakładając dość krótki okres pieluch (na co liczę ) to czy ja wiem, czy aż taka różnica wyjdzie
Dodając do tego czas i wysiłek poświęcony na wieszanie tego i zbieranie..

Ale zobaczymy.. mam jeszcze trochę czasu na zmiane nastawienia
ja się też zastanawiam mi taniej to raczej nie wyjdzie, bo koszt prania wcale nie jest taki pomijalny! my tu trochę inne ceny mamy no i nie wiem, czy bym nie potrzebowała extra pralki do tego... a to znów koszty no ale jak już mówiłam. dla mnie to brak jakichś chemikaliów w pieluchach byłby godnym rozważenia argumentem. ewentualnie
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:48   #2353
sharpnowaja
Zakorzenienie

Karolina pampersy ok 25-30 zł zależy gdzie kupujesz. Ja liczyłam i pieluchy wielorazowe zwracają się po jakimś pół roku. Jeszcze zależy ile dziecko sika i robi kupkę (moja siostra która karmiła piersią musiała zmieniać pampersa co dwie godz przez kilka pierwszych miesięcy, później już mniej). Ale dzieci w pampersach chodzą średnio do 2 roku życia

Ja za wodę płacę w czynszu (szczęściara ze mnie) ale normalne pralki to biorą do prania max 5 l wody (te nowe), a pralka za 1 pranie bierz 30gr (za prąd) to mi wychodzi za pranie jakieś 3 zł miesięcznie. Dlatego dla mnie to argument na plus.

A papierki jak patrzyłam to też grosze wychodzi.

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Agnes za wizytę, cieszę się że wszystko ok.

cloche ja jak będę kupować to na początek z 7-10 pieluch, kilka z tych co wysłałaś i kilka tych z wkładem bambusowym (pieluszka + 2 wkłady 30zł na all)
Stary 2012-11-13, 18:50   #2354
becik_4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
Przez całe badanie łzy same mi leciały, nie umiałam tego opanować, lekarka oceniała po kolei mózg, żołądek, nerki, przepływy, serce,kręgosłup pod kątem rozszczepu itd NT mierzyła kilkukrotnie, bo dziecko nie chciało się odpowiednio wystawić. Wszystkie parametry w normie. Ryzyko wyjściowe aberracji miałam 10-krotnie wyższe z uwagi na obciążony wywiad, po badaniu spadło 6-krotnie. Pobrali krew na test podwójny i do 10 dni powinnam mieć wynik. Między terminem OM a wiekiem z USG wychodzi różnica 1 dnia. Jestem teraz w 12tygodniu i 4-5 dniu. No i cieszę się przeogromnie!
oby tak dalej dobrze ze napisałą sile się czeka na te wyniki z krwi bo tez się zastanawiałam jak długo będę musiała czekać
Stary 2012-11-13, 18:50   #2355
kalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
nie no, w tym przypadku dziecko musiało być źle zawiązane czy coś, nie wyobrażam sobie jak można dopuścić do takiej sytuacji. Przecież dziecko nie dusi się w parę sekund.. bardziej martwię się o wady postawy itp. ale mam czas żeby poedukować się jeszcze w tym kierunku
Spoko, miałam chustę przy pierwszym, przeleżała w szafie, bo to był prezent a przy kolkach i tak nosiłam małą na rękach, nawet obiad robiłam jedną reką, smażyłam naleśniki itp.

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
To jeśli będziemy tak myśleć, to dziecka nie położymy do łóżeczka bo może umrzeć przez śmierć łóżeczkową, nie będziemy karmić łyżeczką bo się zachłyśnie i "utopi" i wpadnie w śpiączkę jak córka tej piosenkarki.
Wiadomo, że nie mamy na wszystko wpływu, musimy kontrolować życie naszych maluszków, ale czasem największa uwaga może nie mieć wpływu na to, że coś się stanie.
Udowodniono, że śmierć łóżeczkowa zdarza się podczas snu dzidziusia z rodzicami na dużym łóżku, (dusi się przygniecione- sorry za opis) i właśnie bezpieczniej jest zostawiać je w łóżeczku! Ponadto zdarza się bardzo rzadko.

Cytat:
Napisane przez Inna_Uk Pokaż wiadomość

Kalka ja nie mam zamiaru uzywac tetry zamiast pampersa,jakos nie potrafie sobie wyobrazic tego jak to bylo jak nie bylo pampersow :myśli:

Ja też nie wiem co by to było, nie trzeba być leniem, ale to bardzo wygodny wynalazek!

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
dziewczyny pomocy bo wiem , że było takie pytanie:
czytam sobie czytam wasze wypowiedzi nagle jak ruszyłam do wc... poszło wszystko... i teraz pytanie:
co z witaminami które wylądowaly wiadmo gdzie?? zażyć kwas foliowy??
Nie brałabym nic, Ja też zwróciłam kilka razy, nigdy nie masz pewności i le się wchłonęło, a witaminy czy kwas też można przedawkować. Lepiej zrobić pauze. Tak mówił mój gin.

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
mocno mocno trzymam kciuki bedzie dobrze

Dziewczyny mam nadzieje, ze w 8,9 tc tez nie mialyscie specjalnie brzucha bo ja zaczynam sie martwic \w mi niw wystaje. Swoja droga co za ironia losu. Pół życia wydaje mi sie, że mam za duży brzuch i musze co nieco zrzucic, a teraz się martwie, że nie rośnie
W pierwszej ciąży mi wyskoczył dopiero ok 20 tyg i ludzie załapali że będę mamą Spokojnie jeszcze się nadźwigasz.

Cytat:
Napisane przez Inna_Uk Pokaż wiadomość
Laski wyrzuccie mnie stad bo wkoncu sie nie ubiore,nie zrobie zakupow,i bedzie :dupa: z nalesnikow
Aaaa mam dzis 100 - dniówke
NO własnie 100-dniówka gdzieś koło lutego

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
nic nie czuję czekam jeszcze z miesiac

a mój mi ostatnio powiedział, ze mam przytyć ,,ile fabryka" w sensie ile sie da oczywiscie nie ma takiej opcji... ale cieszę się że ma do tego takie podejście i że podoba mu się mój brzuszek
a tutaj poniżej dzisiejsza fotka jakość słaba, bo telefonem
ładny i ty taka szczuplutka!

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Zaraz obejrzę

potterka już liczę

186 szt. za 100zł... ok załóżmy, że dziennie idzie 10 pampersów (nie wiem, może więcej może mniej ?), czyli taka paka starczy na 18,19 dni. 365 dni podzielić przez 18 dni = 20,3
Potrzeba ponad 20 takich paczek czyli przez rok uzbiera się jakieś 2000zł
No wiesz pieluchy z biedronki są dużo tańsze, a w dotyku i użytkowaniu prawie identyczne (taka niby reklama). Zresztą ponoć z rosmana też są ok, ale ja nigdy nie miałam.

Edytowane przez kalka
Czas edycji: 2012-11-13 o 18:51
kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 18:51   #2356
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Okeeeej

Cytat:
Dziś siedziałam w kuchni ponad 4 godz- gotowanie, zmywanie, pieczenie. Nie mam sił
Jeśli któraś ma ochotę na karpatkę to zapraszam
Pierwszy raz robiłam i spróbowałam malutki kawałek i jest dobra
a jak robiłaś? z kartonika? ja wczoraj zrobiłam z delecty już prawie nie ma

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
W ogóle tydzień temu napisałam do musteli i dzisiaj dostałamz etsaw próbek w kosmetyczce
a i zamówiłam zaproszenia na ślub

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam dla Was zdjątko. Coś aparat nie chciał współpracować, więc jest tylko takie wycinkowe. 14t 4d
ślicznie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
W ogóle wczoraj olejowałam włosy oliwką z rossmana dla ciężarówek i włosy są genialne polecam a jutro rano idę na farbę zafarbować siwiznę
a ja wczoraj olejowałam a dajesz oliwkę na mokre czy suche włosy?

Cytat:

Ja jutro jadę na prenatalne
ja też

Cytat:
Hej mamuśki
Więc tak:

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

uffff... nadrobiłam z grubsza

Stary 2012-11-13, 18:52   #2357
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Pisałam, że mdłości zelżały- cofam to! Miałam takie kryzysowe chwile w pracy, że myślałam, że w trakcie rozmowy z ludźmi prosto na nich.

Wiesz co, bardziej w fizycznym niż psychicznym. Chociaż stres jest, bo czekam do końca tygodnia na wynik kontroli z NFZ. Fizycznie jest jakoś dziwnie. Nawet ciężko mi określić co mi jest. Jest mi jakoś tak niedobrze (ale nie tak jak w mdłościach), jakoś mnie dość często brzuch boli, jestem całkowicie bez sił, bekam jak rasowy chłop (mąż się śmieje, że się czuje jak przy stawie z żabami) i w ogóle jakoś tak inaczej jest niż nawet tydzień czy dwa temu. Może hormony robią swoje...
ehhh... ja się tego bardzo obawiam. w domu to pół biedy, jak walnę pawia na podłogę czy do szklanki - zależy co mam w zasięgu... gęby

a co do tego kiepskiego samopoczucia, to cię doskonale rozumiem też się tak ... dziwnie czuję. tak jakoś nieprzyjemnie, nie tylko że mdłości, ale jedzenie jest dziwne, strach za każdym gryzem... jakoś nie mogę się nawet rzucić na szklankę picia i po prostu wypić. a pragnienie jest... totalny bałagan. ciągle ciężko na żołądku, w brzuchu dziwnie, kichnąć nie można, szybsze ruchy powodują mroczki przed oczami, .......
to bekanie też teraz mam cieszę się, bo to lepsze niż pierdzenie
Stary 2012-11-13, 18:53   #2358
potterka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Poszperałam na forach :

Pranie:
Proszek-
to groszowa sprawa bo sypie się mało. Moja córa ma 3 miesiące i zużyłam dopiero
2 opakowania proszku 1,5 kg (a piorę codziennie)- koszt miesięczny ok. 7 zł

Woda-
Wychodzi taniutko. Moja pralka zużywa na cykl prania niecałe 50 l wody. Włączam
dodatkowe płukanie więc powiedzmy, że 55 l. W skali miesiące to będzie 1650 l
(nadal przy praniu codziennym). 1000 l wody kosztuje u mnie 8 zł (już ze
ściekami). Miesięcznie nie wyjdzie nawet 15 zł

Prąd
Tu nie wyliczę bo nie znam ceny prądu ani dokładnego zużycia przez pralkę w
danym programie prania ale mąż to jakiś czas temu liczył i twierdzi, że jedno
pranie (pralka klasa energetyczna A) nie kosztuje nas nawet) 0,50 zł. Koszt
miesięczny niecałe 15 zł.

Wyszło mi mniej niż 37 zł za codzienne pranie pieluch przez miesiąc.
A przecież codziennie się pierze tylko jak dzieciaczek malutki. Potem co 2 a
nawet 3 dni. Biorąc pod uwagę, że do pieluszek mamy dorzucają ubranka dziecka,
ręczniki, kocyki te koszty są realnie niższe.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Na kupy są papierki Ja na szczęście niewrażliwa Jak dla mnie kocia kupa gorzej śmierdzi
kurde skąd ona taka tanią wode ma
Jutro poszukam ile moja pralka zjada prądu i wody na jedno pranie i policze sobie
Cytat:
Cześć dziewczyny,

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
ja patrzyłam na różne i chyba najsensowniejsze wydają się te: http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...719898472.html czyli firma fajnie mi mamo ta dziewczyna z filmików ma pieluszki firmy maylily czy jakoś tak, ale na allegro nie znalazłam, a na firmowej stronie są dość drogie. te z linka mają jednak te same materiały, też dodatkowe zapinki na bioderku - wydają się spoko
ale to wszystko teoretycznie. bo jeszcze nic nie wiem
w niemczech cena pieluchy wcale nie jakiejś lepiej wyglądającej to około 20 euro...

masz prawo w takiej sytuacji

ja się też zastanawiam mi taniej to raczej nie wyjdzie, bo koszt prania wcale nie jest taki pomijalny! my tu trochę inne ceny mamy no i nie wiem, czy bym nie potrzebowała extra pralki do tego... a to znów koszty no ale jak już mówiłam. dla mnie to brak jakichś chemikaliów w pieluchach byłby godnym rozważenia argumentem. ewentualnie
Ja jestem ciekawa jak to faktycznie ze zużyciem pieluch jest przy malutkim dziecku. Muszę popytać znajomych
Stary 2012-11-13, 19:01   #2359
nuna2
Zakorzenienie

Atena gratuluję udanej wizyty

Agnes tobie również
Stary 2012-11-13, 19:01   #2360
xal
Zakorzenienie

Już myślałam, że Was nie będę w stanie odwiedzić co najmniej do jutra bo zapomnieliśmy hasła do ustawień modemu to zrobiłam restart i się wszystko posypało ... Ja się poddałam, a mężuś drążył temat i okazało się, że wtyczka z UPC się popsuła. 2 godziny nerwów.
Pozabezpieczam sieć i was nadrabiam.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 19:05   #2361
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,

Gratuluję

kalka ale to wtedy nie jest śmierć łóżeczkowa a po prostu uduszenie, śmierć łóżeczkowa może być z wielu przyczyn np z bezdechów, które łapie dziecko z niewykrytych wad serca itd powodem śmierci łóżeczkowej nie jest typowe uduszenie bo wtedy przyczyną jest właśnie albo zaplątanie się dzieciątka w to co śpi, albo tak jak śpi z rodzicami no to wiadomo...

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 19:06   #2362
sharpnowaja
Zakorzenienie

loney karpatkę robiłam z opakowania (bo pierwszy raz) ale następnym razem chyba zrobię sama. Bo w tym opakowania na ciasto jest sama mąka a w tym na krem budyń + coś.

nuna a co Ty dzisiaj tak się mało udzielasz? co jest?
Stary 2012-11-13, 19:12   #2363
becik_4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość

No wiesz pieluchy z biedronki są dużo tańsze, a w dotyku i użytkowaniu prawie identyczne (taka niby reklama). Zresztą ponoć z rosmana też są ok, ale ja nigdy nie miałam.
od nie jednej osoby słysząłm o tych pieluchach z biedronki ze sa bardzo dobre ale pewnie to zalezy od reakcji dziecka jednemu słuza drugiemu nie
Stary 2012-11-13, 19:24   #2364
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
od nie jednej osoby słysząłm o tych pieluchach z biedronki ze sa bardzo dobre ale pewnie to zalezy od reakcji dziecka jednemu słuza drugiemu nie
dokładnie

http://tvnplayer.pl/programy-online/...E01,11672.html fajny odcinek dla początkujących mam

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

ja zmykam już pod prysznic. Coś źle się czuję, położę się dzisiaj wcześniej.

Pawie oczko czekam na Twoją relacje z badania
Stary 2012-11-13, 19:29   #2365
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Super !!! Widzisz, nie mogło być inaczej. Wizażowe kciuki są magiczne ale teraz to na pewno kamień spadł Ci z serca Gratuluję

A miałaś usg przez brzuch czy dowcipne?

Stary 2012-11-13, 19:31   #2366
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
cloche ja jak będę kupować to na początek z 7-10 pieluch, kilka z tych co wysłałaś i kilka tych z wkładem bambusowym (pieluszka + 2 wkłady 30zł na all)
ja myślałam o zestawie 10 pieluch i 20 wkładów. te bambusowe w sumie warto dokupić, bo bardziej chłonne są, ale też dłużej schną...
miałabym na pewno też jednorazówki, szczególnie na początek, kiedy kupki będą luźne no i potem to na wyjścia do ludzi, żeby rachu ciachu dziecię przewinąć, a zużytą pieluszkę wywalić.
noooo i mimo wszystko będę starała się wyłapywać kupki bezpieluszkowo
Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość
Udowodniono, że śmierć łóżeczkowa zdarza się podczas snu dzidziusia z rodzicami na dużym łóżku, (dusi się przygniecione- sorry za opis) i właśnie bezpieczniej jest zostawiać je w łóżeczku! Ponadto zdarza się bardzo rzadko.
to zupełnie inna sprawa. podobno w swoim łóżeczku, jak jest za ciepło i jeszcze dziecię jest naprzykrywane i opatulone, to po prostu się przegrzewa i przestaje oddychać. czy jakoś tak... dlatego ważne jest wietrzenie i trzymanie odpowiedniej temperatury w miejscu, gdzie dzieciaczek leżakuje
Cytat:
Ja jestem ciekawa jak to faktycznie ze zużyciem pieluch jest przy malutkim dziecku. Muszę popytać znajomych
no i daj nam znać podobno u noworodków 10 pieluch, potem coraz mniej... jak by się kupki wyłapało, to na siuśkach dobra pieluszka wieeeele godzin wyrobi

co do mierzenia zużycia prądu - są też takie pomierniki prądu - wkłada się do kontaktu, tam jest miejsce na wtyczkę z pralki, i mierzy się dokładnie ile przez cały cykl prania zejdzie. mimo że na naszej pralce było pokazane zużycie X, to przy praniu na 60 stopni było zużycie 2razy X a u nas prąd dużo droższy, więc w przeliczeniu na pieluszkę to niemały koszt.
Stary 2012-11-13, 19:35   #2367
kalka
Zadomowienie

Cytat:
No tak, skóra dziecka może mieć różne reakcje, choć na pampersy też uczulona być mozę

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Gratuluję

kalka ale to wtedy nie jest śmierć łóżeczkowa a po prostu uduszenie, śmierć łóżeczkowa może być z wielu przyczyn np z bezdechów, które łapie dziecko z niewykrytych wad serca itd powodem śmierci łóżeczkowej nie jest typowe uduszenie bo wtedy przyczyną jest właśnie albo zaplątanie się dzieciątka w to co śpi, albo tak jak śpi z rodzicami no to wiadomo...
Masz rację motylku, ja tylko chciałam zwrócić uwagę na fakt, że nagła śmierć łóżeczkowa nie koniecznie musi wiązać się ze spaniem dziecka w łóżeczku.

Oglądałam Barwy Szczęścia. O Boże jak naciągnęli ten "poród".

kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 19:38   #2368
Meliitele
Zakorzenienie

Czesc kobietki

Ja dopiero usiadlam. znowu ponad 10 stron...
Bylam dzis w smyku, patrzylam sobie na wszystko.. Sliczne te rzeczy ale ceny tez spore

Zamawiam sobie wlasnie leginsy z allegro. Moze ma ktoras z Was je?
http://moda.allegro.pl/leginsy-leggi...717909583.html

Za wizyty! Ja juz odliczam dni

What the world needs now is love, sweet love
it's the only thing that there's just too little of

7/40
Meliitele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 19:39   #2369
xal
Zakorzenienie

Przeczytałam ... też sie dopisuję do sukienki dzianinowej. W lidlu coś ma być, ale może jeszcze innym sklepem z rozsądną ceną rzucicie?

A, kruchymi krówkami zajada się mężuś. Powiedzial, że jutro mogę spróbować znowu
Jak mi się garnek odmoknie ...

Edytowane przez xal
Czas edycji: 2012-11-13 o 19:45
xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-13, 19:51   #2370
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Meliitele Pokaż wiadomość
Bylam dzis w smyku, patrzylam sobie na wszystko.. Sliczne te rzeczy ale ceny tez spore
nooo, w smyku ceny są straszne do tej pory kupowaliśmy tam tylko prezenty, więc raz na jakiś czas można było. Ale całej wyprawki to na pewno tam nie kupimy..

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości