Torby spakowane, mamy podjarane. Trzeba rodzić dzieci bo listopad leci. MamusieXI-XII - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-14, 13:03   #4171
emylka86
Zakorzenienie

Dot.: Torby spakowane, mamy podjarane. Trzeba rodzić dzieci bo listopad leci. Mamusie

Cytat:
Napisane przez kaaamila1 Pokaż wiadomość
Super, że jest łóżeczko, bo to najważniejsze ! Jeżeli chodzi o wózek to spokojnie. Najważniejszy na początek jest fotelik ..

Dzisiaj Karolla miała mieć cc.. ale póki co brak wieści od niej !
no tyle że ja zamówiłam wózek 3 częściowy! ;o
no nic jak trafię do szpitala a nie bede mieć jeszcze tego fotelika to mam nadzieję że kuzynki swój użyczą

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:04   #4172
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Dot.: Torby spakowane, mamy podjarane. Trzeba rodzić dzieci bo listopad leci. Mamusie

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
fajnie, to teraz rozpakowywanie i składanie
Cytat:

Pokrzywka- to kiedy składacie łóżeczko ? Liczymy na fotencje !
No narazie rozpakowałam tylko jeden karton w którym był przewijak, pościele, pościel do wózeczka, prześcieradełka, becik, kołderka z podusią i ręczniczki. W drugim jest łóżeczko z materacem ale to już za cięzkie dla mnie jestem skazana czekać na TŻ
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:07   #4173
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

hejka!
Zaiczyłam dzisiaj latanie po schodach, długie zakupy w Tesco i jazda po naszych polskich drogach do miasta, zrobiłam też obiad na 3 dni, wykąpałam się w cieplutkiej wodzie i mogę rodzić .
Dzisiaj mam wizytę z USG i KTG ciekawe co ciekawego u małej może poproszę go o masaż szyjki .
Widzę, że nowy dzieciaczek na wątku i jaki dużżżżży - lece nadrabiać
PS. Nie mam do nikogo telefonu jakby się zaczeło
Stary 2012-11-14, 13:07   #4174
martaj9
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość

Ja dzisiaj na 13.30 jadę na kontrolę na IP. Może dzisiaj coś w końcu wyjdzie na tym ktg... Albo się okaże, że chociaż szyjka zaczyna się przygotowywać do porodu
zeby wyszło

dorsip, neipis za tygodnie

Cytat:
Napisane przez ImmortalWoman Pokaż wiadomość

po wizycie dobrze szyjka miękka ale daleko więc jest dobrze mały waży już 3150 w 35i3 i lekarz powiedział że jeśli dotrwam do 40 tygodnia mały na pewno będzie ponad 4 kilowy, ale zapisując mnie na kolejną wizytę za 2 tygodnie dodał "o ile wytrwam" więc jest nadzieja Jak mu powiedziałam o tych moich skurczach które miałam w zeszłym tygodniu co 5 minut to dostałam taki o☠☠☠☠☠☠☠ że mnie w kanapę wbiło i głupio się mi zrobiło.. następnym razem mam jechać od razu na IP ogólnie wszystko dobrze rano zaniosłam wymaz na paciora, rozbiłam jeszcze coombsa i grupę krwi i o stówę mój portfel się uszczuplił
Ciesze się że po wizycie ok.

Cytat:
Napisane przez nini_b;37608741[B
][/B]

Dziś o 14.15 mam wizytę. Ciekawe, co z tą moją szyjką. Mam nadzieję, że na razie przestała się skracać...
za wizytę

Cytat:
Napisane przez kia_mia Pokaż wiadomość
o ☠☠☠ :/ wspolczuje... przewalone, ze musisz sie tak meczyc... no ale juz niedługo wszystkim nam skoncza sie dolegliwosci

Ja dzis za to wstałam o 4.... dreczy mnie ta moja hemoglobina... spac nie moge po nocach bo sie denerwuje boje sie, ze Małej cos sie przez to stanie i że ze mną nie będzie najlepiej po porodzie... nic mi się nie podniosła przez 6 tyg... ;( dziś wykupuje jednak te drogie żelazo bo co mam zrobić.. nie mam nic innego a po tym chociaz mi nie spadło... zamówiłam sobie jeszcze jedno bez recepty i tez je bede brać i witaminy inne, wcześniej brałam femibion natal 2 ale tam nie ma żelaza i jeszcze mam jakiś kwas foliowy na recepte... Mam nadzieje, ze to wszystko pomoże bo jak nie to się załamię i spędzie po porodzie 3 tyg w szpitalu a z Małą też niewiadomo co będzie łeeeeeeee.... dół mnie złapał

Nie martw się bo napewno bedzie dobrze. Z malutką tez pewnie jest ok

Cytat:
Witam się z Wami po chwili nieobecności

Wczoraj zaczęliśmy z synkiem 38 tydzień i jesteśmy po wizycie. Maluszek już nie taki maluszek - waży 2970 gram i ma taką słodką buźkę. Lekarz dograł mi go wczoraj do płyty 3d, którą nagrywaliśmy na początku 7 miesiąca
Odebrałam też wynik GBS i nie wyhodowałam paciora na szczęście
Poza tym wszystko w porządku.

Poniżej załączam zdjęcie 3d. Gin powiedział, ze to dziwne ze sie w ogóle udało Go złapać jeszcze w tym tygodniu.

Ja w ramach sportów ekstremalnych od kilku lat depiluję pachy depilatorem. Niestety każda maszynka, nawet ta najdroższa (czy męska czy damska) strasznie mi raniły pachy. I to bez znaczenia czy goliłam z włosem, czy pod włos - zawsze krostki. Depilacja woskiem mijała się z celem, bo można ją robić co 3-4 tygodnie gdyż włoski muszą trochę odrosnąć, żeby wosk je złapał. I chodziłam z włoskami pod pachami - więc lipa. No i wpadłam na pomysł, żeby sobie depilator kupić i nim depilować - ten łapie nawet 2 milimetrowe włoski. Trochę bolało, ale dzielnie to zniosłam i teraz 2 razy w tygodniu jadę depilatorem i Wam powiem, że jest rewelacyjnie. Jak włoski nie są długie tylko takie krótkie i delikatne, to prawie wcale nie boli. Poza tym jak się 2 razy w tygodniu depilujesz, to usuwasz te włoski które zdążyły się pojawić, a nie ma ich za dużo. Więc systematyczność sprawia, ze mam idealnie gładkie pachy

Ale pomyślne wiadomości

A od depilacji pach chyba bym się zesr..ała

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Info od Peperonika:

"Dziś pierwsza próba karmienia. Pierwszy raz ją wezmę na ręce Ma żółtaczkę, rzeczone lampy i jeszcze trochę musi być w inkubatorze, ale obrzęki schodzą. Pozdrów wszystkie mamusie rozpakowane i w dwupaku, buziaki".

Dostałam jeszcze fotkę Laurki, ale mam coś problem z przesłaniem przez kabelek. Spróbuję jeszcze później pokombinować, a jak mi się nie uda to wrzucę fotkę jakoś wieczorkiem jak już będzie tż.

Dobrze że wszystko wraca do normy. Oby tak dalej

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość

JA na żelazo biorę Ascofer i jem kilogramami szpinak przegryzając go mandarynkami, albo popijając wodą z cytryną. Żelazo się wchłania lepiej z witaminą C
Nie wiem czy działa, bo nie miałam badań kontrolnych jeszcze :P

Byłam dziś w szpitalu zwiedzić oddział i jestem w pozytywnym szoku.
Pokoje, jak to w szpitalach, szału nie ma. Ale sale 2-osobowe z łazienkami, w najgorszym przypadku na 2 sale prysznic z kibelkiem. Dla dzidziola mam wziąć pampersy i chusteczki, dla siebie wiadomo, koszule, klapki, kapciochy i takie tam. W czasie porodu mogę pić, mogę sobie przemycić landrynki. Znieczulają gazem lub niefarmakologicznie, ewentualnie za dopłatą ZZO. Chronią krocze, jak się nadam - mogę rodzić w wodzie. Ale raczej się nie nadam, bo mam GBSa dodatniego, a to przeciwwskazanie jest. I prawdopodobnie będę dłużej niż 2-3 dni w szpitalu, bo dzieci od paciorkowych mam są dłużej na obserwacji. Położną można sobie kupić, koszt 300-500 zł ustalany indywidualnie z położną (mam już tel do jednej)
Ogólnie jestem o 1500% spokojniejsza i o wiele mniej sie boję. A położne są boskie Strasznie miłe i serdeczne. Przynajmniej te z którymi rozmawiałam
Wyobrażam sobie jak Ci ulzyło. A położna naprawdę niedroga

Cytat:
A no tak...slub wzięłam było kameralnie, ale bardzo "dostojnie". Po ceremonii zaślubin w USC (TŻ miał łzy w oczach - tylko nie wiem czy ze szczęścia czy ze smutku ) pojechaliśmy do restauracji. Zaprosiliśmy tylko rodziców, rodzeństwo i babcię TŻta. W sumie było 14 osób. Restauracja taka stylowa, bez blichtru, ale elegancka. Zjedliśmy obiadek, deser (szarlotka na ciepło z lodami) i potem kawka, herbatka, soczki, tace z przekąskami. Miło było - światła przygaszone, Kwaity na stole, świeczki, eleganckie szkło - więc nastrój stworzony. Wszyscy rozmawiali, śmiali się - chyba się dobrze bawili. W sumie ślub zaczął się o 15 a wyszliśmy z restauracji koło 19.30 Naprawdę miło wspominam ten dzień. Bez zbędnych ceregieli - tak na spokojnie wszystko się odbyło.

Nie ważne czy z pompa czy bez- wazne że to WASZ dzień. Oby całe życie było takie jak ten dzień...

Meideleite ogromne gratulacje, a Antoś to słodycz w najczystszej postaci

19.11.2012 Moje szczęście- Mikołajek
martaj9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:08   #4175
nielegalnaa
Rozeznanie

Cytat:
Info od Peperonika:

"Dziś pierwsza próba karmienia. Pierwszy raz ją wezmę na ręce Ma żółtaczkę, rzeczone lampy i jeszcze trochę musi być w inkubatorze, ale obrzęki schodzą. Pozdrów wszystkie mamusie rozpakowane i w dwupaku, buziaki".
Super, że z Małą coraz lepiej Trzymam kciuki, żeby Mała szybko nauczyła się ssać

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
JA na żelazo biorę Ascofer i jem kilogramami szpinak przegryzając go mandarynkami, albo popijając wodą z cytryną. Żelazo się wchłania lepiej z witaminą C
Nie wiem czy działa, bo nie miałam badań kontrolnych jeszcze :P
Ja brałam Tardyferon, bardzo mi pomógł. Chyba aż za za bardzo Miałam w sumie hemoglobinę 11,8 a teraz chyba mam 13,6. I powiem szczerze, że kilka dni temu skończyło mi się opakowanie, a nie miałam nowej recepty, więc nic nie biorę - zauważyłam, że od tamtej pory mniej mi puchną nogi i ogólnie lepiej się czuję. Nie wiem czy faktycznie to żelazo tak na mnie działało, ale postanowiłam, że nie będę na razie załatwiać nowej recepty i zobaczę jak będzie do następnej wizyty.

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość
Przyszło łóżeczko ze wszystkim
ale kurier miał zadyszkę
A mój kurier za to przyniósł dziś komplet pościeli do łóżeczka, zaraz się zabieram za jego przepranie

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:09   #4176
martaj9
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
hejka!
Zaiczyłam dzisiaj latanie po schodach, długie zakupy w Tesco i jazda po naszych polskich drogach do miasta, zrobiłam też obiad na 3 dni, wykąpałam się w cieplutkiej wodzie i mogę rodzić .
Dzisiaj mam wizytę z USG i KTG ciekawe co ciekawego u małej może poproszę go o masaż szyjki .

Za wizytę

19.11.2012 Moje szczęście- Mikołajek
martaj9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:12   #4177
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
fajnie, że sie uspokilas
powiem Ci ze połozne u Was bardzo "tanie", (brzydko brzmi to okreslenie do ludzi), u nas minimum to 700 -800 zł a standardem jest ponad tysiąc, za 300 zl to bym sie zastanawiala czy nei wziąc
No właśnie się zastanawiamy cały czas.
Trzeba spisać plusy i minusy Na 80%raczej się zdecydujemy.

Cytat:
aż sobie włączyłam

Cytat:
pojade dzis do rossmana, musze w koncu ruszyc tyleczek bo wstyd , jeszcze na obiad nic nie mam ale mam koncepcje ze bedzie pieczarkowa
i mam reszte zapiekanki z wczoraj
ostatnio nigdzie nei wychodze
wogole mam taki problem tzn snilo mi sie ze jak przewijalam malego to mu kupka na podloge spadla no i o co chodzi już mowie-bo ja bede meic przewijak na lozeczku, a pod lozeczkiem dywan taki dosc gęsty, z wlosiem dluzszym, no i jak taka kupka spadnie lub osika to troche problem co?jak ja to wypiore..nawet spytalam tż ale on tradycyjnei nei widzi problemu, mowi ze przesadzam
U mnie też pieczarkowa
Sny o kupie zwiastują pieniążki podobno Puść lotka

Cytat:
A ja jestem podjarana na maksa, bo wchodzę na nasze konto bankowe a tam wpadły dwie nagrody uznaniowe dla mojego męża !!! I to takie kwoty, że szok !!!!!!!!!!!!!! Tak więc z jednej strony te częste treningi i zawody mojego męża są bardzo opłacalne
A czym sie mąż zajmuje

Cytat:
Przyszło łóżeczko ze wszystkim
ale kurier miał zadyszkę
Gratulacje i miłego składania (dla tzta )
kurcze, musze też sobie coś kupić, bo tak bym porozpakowywała cośśśś
Chyba się na allegro porelaksuje troche

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:15   #4178
ImmortalWoman
Zakorzenienie

Cytat:
hejka!
za wizytę
ImmortalWoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:17   #4179
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:
hejka!
To kciuki za wizytę !

Jak coś to pisaj swój nr na mój priv to Ci odeślę

Jagnna- mój mąż jest strażakiem

21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja
kaaamila1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:21   #4180
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
hejka!
jak co moge ci swoj podac

tak narzekałam i mały mi teraz wali w pecherz ze hej

ja wczoraj okna umylam, miałam tez dzis mizianko, pozniej plany polazenia po galerii ale watpie ze to cos da

dobra musze isc do sklepu bo juz ta godzina wsttttyyyd
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:22   #4181
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
wogole mam taki problem tzn snilo mi sie ze jak przewijalam malego to mu kupka na podloge spadla no i o co chodzi już mowie-bo ja bede meic przewijak na lozeczku, a pod lozeczkiem dywan taki dosc gęsty, z wlosiem dluzszym, no i jak taka kupka spadnie lub osika to troche problem co?jak ja to wypiore..nawet spytalam tż ale on tradycyjnei nei widzi problemu, mowi ze przesadzam
Oczywiście, że nie będzie problemu - to Ty będziesz czyścić dywan
Powiem Ci, że ja bym to trochę jakoś ochroniła.
Nie wiem jak często zdarzają się takie wypadki, ale z długiego włosa to nie za fajnie się czyści takie rzeczy. Mój pies kiedyś zwymiotował na taki dywan z dłuższym włosiem, więc wiem coś o tym.

Może jakimś rozwiązaniem byłyby takie ochraniacze - są one pod fotele na kółkach, które są na panelach i położyć ją pod łóżeczko od strony przewijaka.
Ja mam coś takiego z Ikei - z tym, że ja używam pod fotel. Tylko nie wiem czy nie będą za krótkie pod łóżeczko.

http://matyochronne.eu/

Cytat:

A ja jestem podjarana na maksa, bo wchodzę na nasze konto bankowe a tam wpadły dwie nagrody uznaniowe dla mojego męża !!! I to takie kwoty, że szok !!!!!!!!!!!!!! Tak więc z jednej strony te częste treningi i zawody mojego męża są bardzo opłacalne

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
a swoją drogą ciekawe czy AnitkaKotek już urodziła... ona miała którąś poinformować?
Ja też jestem ciekawa.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:22   #4182
emylka86
Zakorzenienie

Biedroneczka kciuki za wizytę!

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:25   #4183
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
To kciuki za wizytę !

Jak coś to pisaj swój nr na mój priv to Ci odeślę

Jagnna- mój mąż jest strażakiem
eee no to gratuluję męża

Cytat:
Napisane przez nielegalnaa Pokaż wiadomość
Ja brałam Tardyferon, bardzo mi pomógł. Chyba aż za za bardzo Miałam w sumie hemoglobinę 11,8 a teraz chyba mam 13,6. I powiem szczerze, że kilka dni temu skończyło mi się opakowanie, a nie miałam nowej recepty, więc nic nie biorę - zauważyłam, że od tamtej pory mniej mi puchną nogi i ogólnie lepiej się czuję. Nie wiem czy faktycznie to żelazo tak na mnie działało, ale postanowiłam, że nie będę na razie załatwiać nowej recepty i zobaczę jak będzie do następnej wizyty.

A mój kurier za to przyniósł dziś komplet pościeli do łóżeczka, zaraz się zabieram za jego przepranie
No właśnie też miałam 11,8, więc stwierdziłam że się tak strasznie nie będę katować. Bo szczerze mówiąc ten ascofer to tak biorę jak mi się przypomni tylko ten szpinak, ale nie trzeba mnie namawiać do niego bo llllubię

Może moje nosidło dziś przyjedzie..?

Jade na szoping z siostrą i chrześniakiem, może coś wyhacze dla małej jeszcze
Do potem!!

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:34   #4184
kaaamila1
Zakorzenienie

Jagnna- to udanych zakupów

Moja mama ma mega talent do robienia lumpkowych zakupów ! Przyniosła mi ostatnio dwie siaty ciuszków dla Małej. Wszystkie z Nexta, w super stanie..dosłownie rozpłynąć się można takie cuda Dała za wszystko z 30 zł a było tego mnóstwo

No i najlepsze jest to, że mama jest bardzo kontaktową osobą i wszyscy ludzie lubią z nią rozmawiać i tak dalej. Ostatnio była w sklepie i z kasjerką zaczęła rozmawiać o dzieciach i, że czeka na wnusię. No i ta babeczka opowiadała, że ma córkę w Irlandii i wnusię i ona uwielbia tą przytulankę- szmaciankę (one są ponoć modne na Wyspach). No i powiedziała, ze jak mama chce to córka przyjeżdża to kupi mojej mamie taką. No i wczoraj mama przyniosła ją. Za całe 12 złotych, bo tyle wyszło z przeliczenia waluty Świetna jest - taki misiu ecru i dośc duży obszar tej materiałowej reszty.

Stary 2012-11-14, 13:36   #4185
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że nie będzie problemu - to Ty będziesz czyścić dywan
Powiem Ci, że ja bym to trochę jakoś ochroniła.
Nie wiem jak często zdarzają się takie wypadki, ale z długiego włosa to nie za fajnie się czyści takie rzeczy. Mój pies kiedyś zwymiotował na taki dywan z dłuższym włosiem, więc wiem coś o tym.

Może jakimś rozwiązaniem byłyby takie ochraniacze - są one pod fotele na kółkach, które są na panelach i położyć ją pod łóżeczko od strony przewijaka.
Ja mam coś takiego z Ikei - z tym, że ja używam pod fotel. Tylko nie wiem czy nie będą za krótkie pod łóżeczko.

http://matyochronne.eu/

Ja też jestem ciekawa.

musze zobaczyc w tej ikei, ale fakt to ja bede sprzataqc
myslalam tez o kladzeniu ceratki pod nogi jak bede przewijac ale to troche bez sensu bedzie wyglądac, no nei wiem.najgorsze ze nie mam innego meijsca na przewijak -w lazience czy cos, wiec jestem skazana na to lozeczko

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Jagnna- to udanych zakupów

Moja mama ma mega talent do robienia lumpkowych zakupów ! Przyniosła mi ostatnio dwie siaty ciuszków dla Małej. Wszystkie z Nexta, w super stanie..dosłownie rozpłynąć się można takie cuda Dała za wszystko z 30 zł a było tego mnóstwo

No i najlepsze jest to, że mama jest bardzo kontaktową osobą i wszyscy ludzie lubią z nią rozmawiać i tak dalej. Ostatnio była w sklepie i z kasjerką zaczęła rozmawiać o dzieciach i, że czeka na wnusię. No i ta babeczka opowiadała, że ma córkę w Irlandii i wnusię i ona uwielbia tą przytulankę- szmaciankę (one są ponoć modne na Wyspach). No i powiedziała, ze jak mama chce to córka przyjeżdża to kupi mojej mamie taką. No i wczoraj mama przyniosła ją. Za całe 12 złotych, bo tyle wyszło z przeliczenia waluty Świetna jest - taki misiu ecru i dośc duży obszar tej materiałowej reszty.
brawa dla mamusi

ja tez mam te szmacianki-dwie w lumpku kupilam
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:38   #4186
kaaamila1
Zakorzenienie

Anielko- ta babeczka mówiła mojej mamie, że jej wnusia ma 8 miesięcy i nie rozstaje się z tą szmacianką ! Śpi z nią, ślini, kocha.. Ponoć super sprawa

Stary 2012-11-14, 13:42   #4187
Sola1
Zakorzenienie

Żelazo w szpinaku jest podobno kiepsko przyswajalne:

"Mit o zdrowym szpinaku pochodzi jeszcze sprzed wojny. Wykazano wtedy, że warzywo to jest wyjątkowo zasobne w żelazo. W tamtych czasach badano jedynie chemiczną zawartość, natomiast nie potrafiono zbadać wchłanialności. Dzisiaj dzięki metodzie izotopowej wiemy, że po zjedzeniu szpinaku żelazo w nim zawarte wchłania się zaledwie w jednym procencie. Dla porównania: żelazo z cielęciny wchłania się w 22 proc., z sałaty w 3 proc., z produktów zbożowych w 5 proc., z fasoli i grochu w 8-10 proc. Badając różne diety można uśrednić, że jedząc 2500 kalorii organizm otrzymuje 15 mg żelaza. Jeżeli będzie to żelazo ze szpinaku, to wchłonie się zaledwie 0,15 mg żelaza, z czego może powstać jedynie 9 mililitrów krwi miesięcznie. Mężczyźnie to może wystarczyć, ale nie kobiecie w wieku rozrodczym. Gdybyśmy zjedli te 15 mg żelaza w cielęcinie, to okazałoby się, że wchłonęło się 3 mg żelaza, z czego organizm może utworzyć nawet do 180 mililitrów krwi miesięcznie."

http://raptularius.blogspot.com/2011...-szpinaku.html

Jest to z bloga, ale fajnie napisane.

Lepsza jest natka pietruszki - ze dwie łyżeczki wrzucone do jakiejś zupy.
Lekarka poleciła mi kiedyś ( jak miałam anemię) ograniczenie spożywania drobiu na rzecz czerwonego mięsa i ograniczenie spożywania żółtego sera.
Dobrze jest popijać te produkty z jakimś sokiem - tak jak któraś napisała.
Nie powinno się popijać jedzenia bogatego w żelazo herbatą czy kawą ( nie wiem jak z inką, ale ona to w sumie taka kawa - niekawa).

Ja tak robię + popijam pokrzywę, nie biorę żadnych witamin i żelaza i póki co wyniki mam cały czas dobre, a wcześniej jeszcze przed ciążą miałam problem - także nie jest to problem skłonności. Wiadomo w ciąży trochę mi hemoglobina spadła, ale cały czas jest w granicach normy i nic nie muszę brać dodatkowo.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2012-11-14 o 13:52
Stary 2012-11-14, 13:43   #4188
ImmortalWoman
Zakorzenienie

Cytat:
Anielko- ta babeczka mówiła mojej mamie, że jej wnusia ma 8 miesięcy i nie rozstaje się z tą szmacianką ! Śpi z nią, ślini, kocha.. Ponoć super sprawa
http://allegro.pl/softtouch-pierwsza...776679384.html o ta chodzi?
Stary 2012-11-14, 13:51   #4189
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nielegalnaa Pokaż wiadomość

No ja już teraz mam 3 komplety, powłoczki na podusię i kołderkę ochraniacze i prześcieradełka, myślę że to starczy na długi czas.
Adam
56 cm
3600 g

Stary 2012-11-14, 13:53   #4190
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
kochana będzie wszystko dobrze... ile masz tej hemo że cię tak męczy??

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość

Kia_mia a ile masz tej hemoglobiny? Ja walczę z tym non stop, ale znalazłam swoje badania sprzed ciazy plus nawet sprzed 3 lat i zawsze miałam poniżej normy. Ostatnio znowu mi spadła... mimo ze lykam non stop. Nie mogłam dostać w aptece kapsulek tego co mam brać i wzięłam w saszetkach i muszę 6 dziennie rozpuszczac i normalnie takie jest paskudne. Ale jutro kupię juz te właściwe.
Mam 10,2. Nie wiem czy to tak strasznie mało, ale polozna przy rejestracji "ooo ktos tu ma anemie" :/ a lekarz tez juz mnie straszy, ze zastrzyki w tylek bede dostawac i bede siedziec 3 tyg w szpitalu... ale co ja mam zrobić jak jem te zasrane mieso i rzygac mi sie chce :/
a te zelazo mam do picia fuj takie ohydne 20 porcji..takie kieliszki...jak to pije to mnie trzepie

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
no to kochana jak chcesz to Ci dzisiaj przywiozę te moje tabletki, zobaczysz może one coś podziałają ! będę dzisiaj na zaborzu
własnie wrocilam ze sklepu i bylam w aptece..kupilam sobie te zelazo feroplex, jakies chela ferr i jeszcze mam kwas foliowy jakis wysoki i wita miner prenatal... a o ktorej bedziesz i gdzie dokładnie? tylko czy moge to tak wszystko na raz brac?? :/

Cytat:
Info od Peperonika:

Dostałam jeszcze fotkę Laurki, ale mam coś problem z przesłaniem przez kabelek. Spróbuję jeszcze później pokombinować, a jak mi się nie uda to wrzucę fotkę jakoś wieczorkiem jak już będzie tż.
fajnie, mam nadzieje ze wszystko sie poprawi szybciutko

Kamila - brawo dla mamy !! Ja sobie codziennie obiecuje, ze pojde do lumpka, ale nie mam siły samej tak chodzić jeszcze ciskac się tramwajami gdzie nikt miejsca nie ustepuje to juz w ogole....... :/ a z tżtem to nie wiem co musiałoby sie stać zeby ze mna pojechał a konczy prace róznie wiec też nie da się jakos z nim umowic zeby chociaz mnie podwiozł.. a na pewno tyle fajnych rzeczy bym znalazła, bo jeden mamy taki mega wielki na jakiejs hali i tam jest dosłownie wszystko, ciuchy, jakies pierdoły do domu, zabawki, wszystko.........

ehhhhhhh ale ja dzisiaj narzekam :/
dobra koniec juz z tym!!

kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:56   #4191
Sola1
Zakorzenienie

[
Cytat:
Mam 10,2. Nie wiem czy to tak strasznie mało, ale polozna przy rejestracji "ooo ktos tu ma anemie" :/ a lekarz tez juz mnie straszy, ze zastrzyki w tylek bede dostawac i bede siedziec 3 tyg w szpitalu... ale co ja mam zrobić jak jem te zasrane mieso i rzygac mi sie chce :/
a te zelazo mam do picia fuj takie ohydne 20 porcji..takie kieliszki...jak to pije to mnie trzepie
Nie jest najgorzej, choć trochę poniżej normy.
Dla ciężarnych są inne normy:

Według info z pierwszej strony:
Hemoglobina (Hb,HGB) -
Norma dla kobiet: 11,5 - 15,5 g/dl
Norma dla kobiet w ciąży: 10,5 - 13,5 g/dl
Stary 2012-11-14, 14:02   #4192
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:
No coś w tym stylu Ja mam całą taką milusińską z tego misiowego materiału i misia z rogu tak wiec cała ta szmatka jest taka nawet do przykrycia.

...............

Położna środowiskowa do mnie dzwoniła przed chwilką, że będzie za 30 minut.. hehe ale miałam przeczucie ! Dobrze, ze przyjechałam do domu

Edytowane przez kaaamila1
Czas edycji: 2012-11-14 o 14:05
Stary 2012-11-14, 14:02   #4193
ImmortalWoman
Zakorzenienie

Cytat:
[

Nie jest najgorzej, choć trochę poniżej normy.

Hemoglobina (Hb,HGB) -
ja ostatnio miałam 11,2 i powiedział że nie jest źle, bo w ciąży zazwyczaj tak jest, więc i ja bym sie tak strasznie tym nie przejmowała...
Stary 2012-11-14, 14:03   #4194
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Żelazo w szpinaku jest podobno kiepsko przyswajalne:

"Mit o zdrowym szpinaku pochodzi jeszcze sprzed wojny. Wykazano wtedy, że warzywo to jest wyjątkowo zasobne w żelazo. W tamtych czasach badano jedynie chemiczną zawartość, natomiast nie potrafiono zbadać wchłanialności. Dzisiaj dzięki metodzie izotopowej wiemy, że po zjedzeniu szpinaku żelazo w nim zawarte wchłania się zaledwie w jednym procencie. Dla porównania: żelazo z cielęciny wchłania się w 22 proc., z sałaty w 3 proc., z produktów zbożowych w 5 proc., z fasoli i grochu w 8-10 proc. Badając różne diety można uśrednić, że jedząc 2500 kalorii organizm otrzymuje 15 mg żelaza. Jeżeli będzie to żelazo ze szpinaku, to wchłonie się zaledwie 0,15 mg żelaza, z czego może powstać jedynie 9 mililitrów krwi miesięcznie. Mężczyźnie to może wystarczyć, ale nie kobiecie w wieku rozrodczym. Gdybyśmy zjedli te 15 mg żelaza w cielęcinie, to okazałoby się, że wchłonęło się 3 mg żelaza, z czego organizm może utworzyć nawet do 180 mililitrów krwi miesięcznie."

http://raptularius.blogspot.com/2011...-szpinaku.html

Jest to z bloga, ale fajnie napisane.

Lepsza jest natka pietruszki - ze dwie łyżeczki wrzucone do jakiejś zupy.
Lekarka poleciła mi kiedyś ( jak miałam anemię) ograniczenie spożywania drobiu na rzecz czerwonego mięsa i ograniczenie spożywania żółtego sera.
Dobrze jest popijać te produkty z jakimś sokiem - tak jak któraś napisała.
Nie powinno się popijać jedzenia bogatego w żelazo herbatą czy kawą ( nie wiem jak z inką, ale ona to w sumie taka kawa - niekawa).

Ja tak robię + popijam pokrzywę, nie biorę żadnych witamin i żelaza i póki co wyniki mam cały czas dobre, a wcześniej jeszcze przed ciążą miałam problem - także nie jest to problem skłonności. Wiadomo w ciąży trochę mi hemoglobina spadła, ale cały czas jest w granicach normy i nic nie muszę brać dodatkowo.
Oo dzieki za informacje !
własnie o pietruszce też słyszałam ! bede wcinać, chyba nawet zaraz polece, bylam przed chwila w sklepie a zapomniałam o niej jeszcze buraczki podobno też krew poprawiają... soku z buraka nigdy nie piłam, nie wiem czy bym dała radę ( ja z jedzeniem to ogolnie dziwne jazdy mam) ale jem wiórki takie do obiadu
no u mnie najgorzej z tym mięsem.... własnie samego kurczaka jem praktycznie....
ah no i własnie z wit C lepiej się wchłania więc chyba jeszcze raz pojde do apteki po wit c....

Immortal ale piekne te przytulanki które wrzuciłaś muszę taką kupić

Stary 2012-11-14, 14:12   #4195
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Oo dzieki za informacje !
własnie o pietruszce też słyszałam ! bede wcinać, chyba nawet zaraz polece, bylam przed chwila w sklepie a zapomniałam o niej jeszcze buraczki podobno też krew poprawiają... soku z buraka nigdy nie piłam, nie wiem czy bym dała radę ( ja z jedzeniem to ogolnie dziwne jazdy mam) ale jem wiórki takie do obiadu
no u mnie najgorzej z tym mięsem.... własnie samego kurczaka jem praktycznie....
ah no i własnie z wit C lepiej się wchłania więc chyba jeszcze raz pojde do apteki po wit c....
Możesz sobie popijać też sok z czarnej porzeczki - tylko zwróć uwagę na skład, żeby nie było 0,1% ekstraktu z porzeczki, bo to nic nie da
Najlepiej kupić w jakimś sklepie zielarskim.

Właśnie nie wiem dlaczego tak jest z tym drobiem, bo niby ma też żelazo, ale lekarka powiedziała mi, żebym je ograniczyła i jadła czerwone mięso.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

A i jeszcze jedno staraj się nie łączyć za bardzo spożywania nabiału z produktami bogatymi w żelazo, bo jakoś też utrudnione jest wchłanianie składników nawzajem, czyli np. na śniadanie jesz kanapki z białym serem, a na kolację kanapki z szynką.
Stary 2012-11-14, 14:16   #4196
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
[

Hemoglobina (Hb,HGB) -
Ja mam 13,8 g/dl
Ale tak mam przez całą ciąże, a normalnie mam 14,0
Najlepsze jest to, że nigdy w życiu żelaza nie jadłam, mięsa jem tyle co nic, bo mnie odrzuciło. Witaminy też odstawiłam.
Ale to dziedziczna cecha, moja mama miała tak samo. W ogóle nie pogorszyły jej się wyniki badań w ciąży
Stary 2012-11-14, 14:17   #4197
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Możesz sobie popijać też sok z czarnej porzeczki - tylko zwróć uwagę na skład, żeby nie było 0,1% ekstraktu z porzeczki, bo to nic nie da
Najlepiej kupić w jakimś sklepie zielarskim.

Właśnie nie wiem dlaczego tak jest z tym drobiem, bo niby ma też żelazo, ale lekarka powiedziała mi, żebym je ograniczyła i jadła czerwone mięso.

Nie mam pojęcia jak to jest z żelazem w drobiu...
Ale moj lekarz jest strasznym przeciwnikiem kurczaków ... Twierdzi, ze teraz dają im tyle antybiotyków, ze w ogole jest wiecej szkody niz pożytku i lepiej zjeść kaczkę , gęś czy indyka, bo potrzeba wiecej czasu zeby urosły.. a taki kurczak to niby miesiąc i z jajka na talerz trafia... Nie wiem jak to dokładnie jest, bo aż tak się tym nie interesowałam ..

Stary 2012-11-14, 14:19   #4198
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Nie mam pojęcia jak to jest z żelazem w drobiu...
Ale moj lekarz jest strasznym przeciwnikiem kurczaków ... Twierdzi, ze teraz dają im tyle antybiotyków, ze w ogole jest wiecej szkody niz pożytku i lepiej zjeść kaczkę , gęś czy indyka, bo potrzeba wiecej czasu zeby urosły.. a taki kurczak to niby miesiąc i z jajka na talerz trafia... Nie wiem jak to dokładnie jest, bo aż tak się tym nie interesowałam ..
Ma zdecydowaną rację Twój lekarz
Ja małemu kurczaka dawać nie będę
Stary 2012-11-14, 14:19   #4199
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Dziewczyny na jakiej stronie materaca najpierw kładzie się dziecko na gryce czy kokosie ?
Adam
56 cm
3600 g

Stary 2012-11-14, 14:19   #4200
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Dziewczyny na jakiej stronie materaca najpierw kładzie się dziecko na gryce czy kokosie ?
Na kokosie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości