Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-14, 12:19   #1351
blueberry88
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Depoison najlepszego kochana

dziewczyny ide do gina , prosze o raz jeszcze

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Ciastek

cos mam humor z du.py dzisiaj.....
A ja jakaś słaba jestem, poddenerwowana, heh...

Dep, co by Ci Zosia lekką była!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 12:21   #1352
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość

Zaraz będzie pobudka, karmienie i jedzuemy na USG bioderek. Trzymajcie kciuki

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 12:27   #1353
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Blue a to luzio
ja jeszcze troche i tez zaczne malej wprowadzac
Najpierw dorzucałam łyżeczkę do mleka i podawałam butelką, a teraz robię w proporcjach podanych na opakowaniu i podaję łyżeczką.
Oprócz tego podaję kilka łyżeczek warzywek - robię sama. Uważam, że to nie problem - chyba, że faktycznie ktoś się boi o pochodzenie warzyw. Wystarczy wrzucić do wrzątku, zapomnieć o tym na jakiś czas, a potem ja przepuszczam przez wyciskarkę z odpowiednią końcówką - większość pewnie będzie używać blendera. To absolutnie nie problem. Dostałam kilka słoiczków, jakby mi się nie chciało robić, ale moje warzywka są smaczniejsze Poza tym słoiczki to spory wydatek.
Tak jak mówiłam - w tym miesiącu dynia, marchewka, ziemniak i jabłko Zastrzegłam też, że jak chcą Małej kupować słoiczki to Hippa - przeanalizowałam wszystkie firmy i moim zdaniem ta jest najlepsza.

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Ciastek, pytałaś o kaszki... Jak kaszka jest mleczna, to robi się ją na wodzie, a jak nie, to na mm. Bardzo łatwo to rozmieszać, przygotowane jest tak, żeby nie robił się grudki. Chcesz kupić z malinami - a czy to sa odpowiednie owoce dla dzieci w tym wieku? Powiem szczerze, że takie firmy jak BabyDream (chyba) oferują produkty "po 4 miesiącu", które jak dla mnie powinny być podawane później i nie sugerowałabym się tak do końca tym, że piszą, że coś jest odpowiednie dla tego wieku. Np. jagody... Jakoś tak nie za bardzo. Warto chyba poszukać czegoś wiarygodnego i tego się trzymać.
Stary 2012-11-14, 12:30   #1354
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Moja znajoma pediatra mówi, że Nivea w dzisiejszych czasach to wyjątkowy szajss... ma pełno dzieciaczków z reakcją alergiczną po nich.....
Po kremie na każdą pogodę użytym raz mojej nic nie było, a wczoraj pojawiła się wysypka, chociaż nic nowego do jedzenia nie dostała. Może ta wcześniejsza też była po kremie?
Cytat:
A mo,ze na samą dynie?? Mój Franek ma po mnie reakcję alergiczną na dłoniach własnie!!!! Puchną nam i są strasznie czerwone Już raz przez to przechodziliśmy po kosmetykach Nivea!
Nie, bo to było już przed podaniem dyni, tylko nie przyszło mi do głowy, że to objaw alergii. Także albo na marchewkę i dynię (czyli pewnie karoten, bo mama ma uczulenie na większe ilości warzyw z karotenem), albo tylko na marchewkę i długo się utrzymuje.

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Byliśmy dziś rano na szczepieniu, Alex płakał dużo bardziej niż ostatnim razem. Teraz śpi, ale bardzo niespokojnie, popłakuje przez sen. Biedactwo moje... Mam nadzieję, że ominą Nas reakcje poszczepienne.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 12:31   #1355
agunia82
Zakorzenienie

hej

Nie wiem co się tej mojej córze poprzestawiało, ale ostatnio coś mi się zaczęła często w nocy budzić.
Dziś mieliśmy pobudki co 2-3 godziny, normalnie chodzę jak zombie. Do tego jak się obudzi to się przekręca na brzuch, po chwili zaczyna marudzić no i sama już nie zaśnie, trzeba podejść, przekręcić, dać smoczka i utulić.
I jak normalnie dosypiała do 9, tak dzisiaj obudziła się o 5, potem przysnęła, ale od 6.30 już spania nie było :/

Trzymam mocno za wszystkie potrzebujące.
Nas jutro czeka wizyta u neurologa, ciekawe, czy znowu się będzie czegoś doszukiwać...

No i przede wszystkim, Dep najlepsze życzonka dla Ciebie, przede wszystkim spokojnej Zosienki, która da w końcu mamie wytchnąć Z tej okazji stawiam kulturalnie choć dzisiaj wolałabym tak

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 12:42   #1356
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Tak jak mówiłam - w tym miesiącu dynia, marchewka, ziemniak i jabłko Zastrzegłam też, że jak chcą Małej kupować słoiczki to Hippa - przeanalizowałam wszystkie firmy i moim zdaniem ta jest najlepsza.

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Ciastek, pytałaś o kaszki... Jak kaszka jest mleczna, to robi się ją na wodzie, a jak nie, to na mm. Bardzo łatwo to rozmieszać, przygotowane jest tak, żeby nie robił się grudki. Chcesz kupić z malinami - a czy to sa odpowiednie owoce dla dzieci w tym wieku? Powiem szczerze, że takie firmy jak BabyDream (chyba) oferują produkty "po 4 miesiącu", które jak dla mnie powinny być podawane później i nie sugerowałabym się tak do końca tym, że piszą, że coś jest odpowiednie dla tego wieku. Np. jagody... Jakoś tak nie za bardzo. Warto chyba poszukać czegoś wiarygodnego i tego się trzymać.
Ja kupiłam kilka słoiczków do podawania "po 4. miesiącu", ale podam je później. Poza tym miesiąc składa się z 4 tygodni i 2-3 dni, więc niby kiedy podać to wszystko?
Już nie wiem, czy mała może jeść dynię, więc teraz zmniejszę ilości i stwierdzę, że coś jej nie szkodzi dopiero po 5 dniach stosowania.
Stary 2012-11-14, 12:44   #1357
hanjah
Zakorzenienie

Najlepsze życzenia dla depoison
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 12:46   #1358
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Blue wlasnie chce zaczac od marchewki, jak przygotowywalas?
Gotowalas sama marchew? dodawalas maslo?

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 12:55   #1359
nadalka
Zakorzenienie

Mamka ja robiłam marchew to gotowałam ją potem zmiksowałam z tą wodą i dałam trochę oleju, ale że i tak było za gęste to przed podaniem wymieszałam z odrobiną mleka.

Ciastek trzymam kciuki

chmielinka ja 9 grudnia

Właśnie robię pierogi, z mięsem już zrobiłam teraz robię z kapustą i grzybami.

Był listonosz, przyniósł nową klawiaturę i wróżkę kerry
Stary 2012-11-14, 13:11   #1360
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Spod jajeczek Alexowi A tata Alexa znalazł ostatnio mój włos przy podcieraniu hmm... rozgwiazdy
Dzięki

Mały Szczurki są w całkiem osobnym pokoju, w którym raczej nie przebywamy. Czasami, podczas zwiedzania domu, próbuję mu je pokazać, ale jeszcze Ich nie widzi. A reakcji alergicznych nie zauważyłam.

I też jestem rozczarowana Niveą dla dzieci, te kosmetyki wysuszają Alexowi skórkę
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
Hej,
u nas nocka fajna z 1 pobudką o 3.30. Ale za to wczoraj mi dała Hania popalić Już wieczorem nie miałam siły tutaj zajrzeć. NIC wczoraj nie spała i była strasznie marudna
A teraz śpi... uśpiłam ją karuzelką o 10.00

ale ja mam 8 grudia
Wybaczcie dziewczyny..

jestem nieprzytomna a zaraz do pracy! a życzenia miały byc dla DEP!!!!!!!!!!!!!!!
Nitka przeproś Alexa za ta małą

Sto lat Depoison!!!!!!!!!! Pociechy z małej i mnostwo radości na co dzień!
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:13   #1361
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Blue wlasnie chce zaczac od marchewki, jak przygotowywalas?
Gotowalas sama marchew? dodawalas maslo?
Ugotowałam - wrzuciłam do wrzącej wody. Potem przepuściłam przez wyciskarkę i dodałam wodę z tego gotowania aż uznałam, że konsystencja jest ok. Dodałam odrobinkę (dosłownie) masła, bo w tym miesiącu na mojej liście jest też do wprowadzenia masło i oliwa z oliwek.
Młoda dziś znowu podczas jedzenia warzywek zaczęła (edit) robić kupsztala

Na imieninki Małej muszę zaprosić wszystkich na raty - taką mam rodzinę - proszę więc o pomysły na coś taniego i szybkiego do kawy.

Edytowane przez blueberry88
Czas edycji: 2012-11-14 o 13:47
Stary 2012-11-14, 13:20   #1362
nadalka
Zakorzenienie

Blue wiem że nie ładnie łapać za słówka ale to Ty robiłaś kupsztala?

pierogów z mięsem wyszło mi 55, z kapusta wyjdzie na pewno więcej.

Właśnie, jak mała nauczyła się przekręcać na brzuch to teraz robi to non stop. Jak się zmęczy na brzuchu to kładę ją na plecach a ona znowu na brzuch i ryczy. I tak w kółko
Stary 2012-11-14, 13:24   #1363
Linka25
Zakorzenienie

Hej
mam już matę piankową zaraz wypróbujemy, jak tylko mała się obudzi. Może trochę nie przemyślałam jej rozmiarów, mata ma 9 elementów każdy 50 na 50 cm więc złożyłam sobie 4 a reszta zbędna No ale jak M. będzie większa to może wtedy się przydadzą, można z nich budować domki i tym podobne, wiec niech będzie.
Znów cały dzień jestem sama z małą, TZ ostatnio ma mnóstwo pracy...

Depoison wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń w szczególności tych o grzecznej Zosieńce Twoje zdrowie!!!

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
Mam prośbę!! Ktoraś z Was ( niestety nie pamiętam), jest chyba księgową i zna się na tych wszystkich przepisach...chodzi mi o urlop wychowawczy i pracę na 1/2 etatu??pomożecie:confused :
a to się nie wyklucza? też chętnie się dowiem

Cytat:
Najpierw dorzucałam łyżeczkę do mleka i podawałam butelką, a teraz robię w proporcjach podanych na opakowaniu i podaję łyżeczką.
Oprócz tego podaję kilka łyżeczek warzywek - robię sama. Uważam, że to nie problem - chyba, że faktycznie ktoś się boi o pochodzenie warzyw. Wystarczy wrzucić do wrzątku, zapomnieć o tym na jakiś czas, a potem ja przepuszczam przez wyciskarkę z odpowiednią końcówką - większość pewnie będzie używać blendera. To absolutnie nie problem. Dostałam kilka słoiczków, jakby mi się nie chciało robić, ale moje warzywka są smaczniejsze Poza tym słoiczki to spory wydatek.
Mam podobne podejście. Słoiczki nie, jeśli już to w ostateczności. Pochodzeniem warzyw nie przejmuję się zbytnio, oczywiście będę się starała mieć te od rolnika i to w miarę możliwości znajomego ale nie zawsze bedzie to możliwe i trudno, jest jak jest. Przecież nie wyprowadzę się w wysokie góry z żyznymi ziemiami i nie zaprowadzę własnej uprawy
W ogóle to jakoś nie myslę jeszcze o rozszerzaniu diety

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
hej

Nie wiem co się tej mojej córze poprzestawiało, ale ostatnio coś mi się zaczęła często w nocy budzić.
Dziś mieliśmy pobudki co 2-3 godziny, normalnie chodzę jak zombie. Do tego jak się obudzi to się przekręca na brzuch, po chwili zaczyna marudzić no i sama już nie zaśnie, trzeba podejść, przekręcić, dać smoczka i utulić.
I jak normalnie dosypiała do 9, tak dzisiaj obudziła się o 5, potem przysnęła, ale od 6.30 już spania nie było :/

Nas jutro czeka wizyta u neurologa, ciekawe, czy znowu się będzie czegoś doszukiwać...

No i przede wszystkim, Dep najlepsze życzonka dla Ciebie, przede wszystkim spokojnej Zosienki, która da w końcu mamie wytchnąć Z tej okazji stawiam kulturalnie choć dzisiaj wolałabym tak
O moja też się budzi co 3 h. Ale rano nie ma zmiłuj, śpi ze mną do 10, musi, nie ma wyjścia
Też bym się napiła, roczny odwyk to już trochę za długo
Kciuki za neurologa.

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:

Na imieninki Małej muszę zaprosić wszystkich na raty - taką mam rodzinę - proszę więc o pomysły na coś taniego i szybkiego do kawy.
Teraz ma imieninki???
Może jakieś owoce w cieście francuskim? Wiem banalne, ale ja w słodkościach reprezentuję dno totalne
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:27   #1364
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Blue dzieki tez tak zrobie jak bede robic

W moje dziecko wstapilo zuuuuuuuuuuuuoooooooooooo ooooooooooo!!!
Od 3 dni non stop marudzi!
Nic jej nie jest nie jest glodna bo jadla, ma sucho. kupe zrobila, i marudzi!!
Oczywiscie robi przerwy w marudzeniu wtedy kiedy na nia patrze albo do niej gadam!!
Chyba mi sie corka cwana zrobila...

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Blue polecam sernik na zimno na kruchych ciastkach

Amelcia
Stary 2012-11-14, 13:38   #1365
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Można być równocześnie na wychowawczym i pracować (w innej firmie, albo swojej, ale wówczas na innych zasadach) o ile nie koliduje to z opieką nad dzieckiem.
Jeśli w tym czasie dziecko byłoby w żłobku, albo pod opieką babci, to już nie.
*
Można też wybrać zmnieszenie wymiaru czasu pracy zamiast wychowawczego. Teoretycznie przez rok chroni przed zwolnieniem, ale na drodze "zwykłej" redukcji etatów. Ostatnio przeczytałam, że można "grupowo" zwolnić nawet jedną osobę, a przy zwolnieniach grupowych zmnejszenie etatu nie stanowi żadnej ochrony.
*
Na razie do pracy nie wracam, więc informuję tylko, czego szukać.
Zainteresuję się tym za kilka miesięcy.
*
Na początku o takich sprawach pisała Agunia, więc może ją Sas ma na myśli.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
A ja tiramisu.
Stary 2012-11-14, 13:39   #1366
karmeelek
Zadomowienie

Chmielinka za bioderka!
Linka skoro zostało Ci 5 puzzli to możesz z nich zrobić pojemnik na zabawki Tylko na przykrywkę nie starczy ale to nie problem chyba
Blue a sławne ciasto bananowe? Swoją drogą też miałam je zrobić w końcu... pierwszy raz...
Ja już zaliczyłam mycie okien bo w końcu robotnicy skończyli ocieplać blok i zabrali rusztowania. Teraz trzeba się ogarnąć i szykować na usg powoli a potem idziemy w odwiedziny do cioci
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:39   #1367
phdwao
Zakorzenienie

Blue może szarlotke na kruchym spodzie?

Ja dzis chyba ugotuję marchewkę i podam Jasiowi, pierwszy raz kupiłam na bazarze, chyba taką zdrową
depoison najlepsze życzenia!!!!

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-11-14 o 13:48
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 13:57   #1368
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Blue wiem że nie ładnie łapać za słówka ale to Ty robiłaś kupsztala?

pierogów z mięsem wyszło mi 55, z kapusta wyjdzie na pewno więcej.

Właśnie, jak mała nauczyła się przekręcać na brzuch to teraz robi to non stop. Jak się zmęczy na brzuchu to kładę ją na plecach a ona znowu na brzuch i ryczy. I tak w kółko
Poprawiłam Tak to jest, jak się pisze jedną ręką
Ja chcę te pierogi!!!
Moja jeszcze się nie przekręca. Za to jak przekręci się na bok, to próbuje siadać

Cytat:
Hej
mam już matę piankową zaraz wypróbujemy, jak tylko mała się obudzi. Może trochę nie przemyślałam jej rozmiarów, mata ma 9 elementów każdy 50 na 50 cm więc złożyłam sobie 4 a reszta zbędna No ale jak M. będzie większa to może wtedy się przydadzą, można z nich budować domki i tym podobne, wiec niech będzie.
Znów cały dzień jestem sama z małą, TZ ostatnio ma mnóstwo pracy...

Mam podobne podejście. Słoiczki nie, jeśli już to w ostateczności. Pochodzeniem warzyw nie przejmuję się zbytnio, oczywiście będę się starała mieć te od rolnika i to w miarę możliwości znajomego ale nie zawsze bedzie to możliwe i trudno, jest jak jest. Przecież nie wyprowadzę się w wysokie góry z żyznymi ziemiami i nie zaprowadzę własnej uprawy
W ogóle to jakoś nie myslę jeszcze o rozszerzaniu diety

O moja też się budzi co 3 h. Ale rano nie ma zmiłuj, śpi ze mną do 10, musi, nie ma wyjścia

Teraz ma imieninki???
Może jakieś owoce w cieście francuskim? Wiem banalne, ale ja w słodkościach reprezentuję dno totalne
Ad1. Koniecznie daj znać, czy opłacało się tyle wydać
Ad2. Padłam Czemu nie? Co z Ciebie za matka
Myślę, że jakbym karmiła piersią, to inaczej podchodziłabym do rozszerzania diety
Ad3. Moja też
Ad4. No właśnie o coś takiego mi chodziło!

Cytat:

Oczywiscie robi przerwy w marudzeniu wtedy kiedy na nia patrze albo do niej gadam!!

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Ona chce kontaktu z Mamusią, jak Lu.
Może zrobię

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość

A ja tiramisu.
Przepis

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
Blue a sławne ciasto bananowe? Swoją drogą też miałam je zrobić w końcu... pierwszy raz...
Wiadomo, pamiętam o nim

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Blue może szarlotke na kruchym spodzie?
To brzmi jak coś ciężkiego - robienia ciasta, obieranie i krojenie jabłek... Chyba, że masz jakiś myk...?
Stary 2012-11-14, 13:59   #1369
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
To brzmi jak coś ciężkiego - robienia ciasta, obieranie i krojenie jabłek... Chyba, że masz jakiś myk...?
Może troche, tak z pol godziny robienie ciesta, jabłka kupuje w lidlu te w słoiku
Stary 2012-11-14, 14:03   #1370
karmeelek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Może troche, tak z pol godziny robienie ciesta, jabłka kupuje w lidlu te w słoiku
Moja mama i ciocia też je kupują - fajne sa
Tak piszecie o ciastach to może i ja coś mężowi na weekend upiekę
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 14:04   #1371
depoison
Zadomowienie

Dziewczyny, jesteście takie kochane, że nie mogę!!!
Bardzo, bardzo wam wszystkim dziękuję za życzenia urodzinowe, jest mi niesamowicie miło
Nacytowałam się najpierw, by podziękować każdej z osobna, ale część wpisów mi wcięło, więc usunęłam wszystkie (by nie wyjść na jakąś wybiórczą) - dziękuję więc zbiorowo

Stawiam tort, winko i koktajl bezalkoholowy

Jestem już po pierwszych wizytach - o 11 () przyszli teściowie. Wieczorem mam wizytę szwagierki (winko, pizza, jakiś film ) - Aga zostaje na noc. Ale pierwszy raz od lat imprezy jako takiej nie będzie

/a żeby tak całkiem radośnie nie było - o 18:10 idziemy do pediatry, bo małej coś od 3 dni prawe oczko łzawi. Sama z tym nic wolałam nie robić, żeby nie zaszkodzić przypadkiem - ja, co prawda, jestem z tych samoleczących (jak chyba 80% Polaków) , ale w przypadku Bubulinka mojego maleńkiego wolę kompetencje pozostawić specjaliście/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mocha_torte.jpg (26,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wine-glass1.jpg (28,0 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ipanema.jpg (10,8 KB, 2 załadowań)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 14:05   #1372
blueberry88
Zakorzenienie

Aha, Linka, imieninki w sobotę Pierwszy termin po urodzinach - u mnie tak się obchodzi.
Stary 2012-11-14, 14:08   #1373
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
zgadzam się z TObą. nie przesadzajmy! bo mówiąc ja wiem jak oni to robią to byśmy pewnie nic nie jedli!!!!

Moja znajoma pediatra mówi, że Nivea w dzisiejszych czasach to wyjątkowy szajss... ma pełno dzieciaczków z reakcją alergiczną po nich.....
ja już przestałam oglądać program "wiem co jem" na tvn style bo nic bym nie zjadła. Nawet bym miała problem z kupnem banana

U mnie na 100% na oliwke Nivea. Bo użyłam jej i na drugi dzień Młody obsypany. Zrezygnowałam i ładnei się wszystko wygoiło.

Cytat:
Spod jajeczek Alexowi A tata Alexa znalazł ostatnio mój włos przy podcieraniu hmm... rozgwiazdy
Dzięki

Mały Szczurki są w całkiem osobnym pokoju, w którym raczej nie przebywamy. Czasami, podczas zwiedzania domu, próbuję mu je pokazać, ale jeszcze Ich nie widzi. A reakcji alergicznych nie zauważyłam.

I też jestem rozczarowana Niveą dla dzieci, te kosmetyki wysuszają Alexowi skórkę
Rozgwaizdy powiadasz? Jak się tam dostał? Albo nie pisz

Marian mieszka w całym domu więc przebywa we wszytkich pokojach. Pytałam pediatry i weterynarza o możliwość alergii i obie panie powiedziały, że prawie na 100% młody nie będzie miał uczulenia. Otrzymywał przeciwciała już w brzuszku i teraz jest bardzo dobrze chroniony. Zdecydowanie lepiej niż dziecko urodzone w domu gdzie nie ma zwierząt. Ja się tym pocieszam. I też na razie zero jakichkolwiek oznak alergii. A moja teściowa tak panikowała, że szkoda gadać. Posunęła się nawet do wyniesienia klatki Mariana z pokoju bez mojej i męża zgody. Katka wróciła na swoje miejsce a ja powiedziałam, że sobie nie życzę jej wynoszenia. Bo jak chce wyprowadzić Mariana to najpierw niech się pozbędzie z domu swojego psa bo on bardziej śmierdzi.

Ja to już sama nie wiem co myśleć o tych kosmetykach. Bo na pozostałe rzeczy z Nivea nie ma uczulenia, a używam też kremu przeciw odparzeniom, mleczka do ciała oraz płynu do mycia ciała i włosów. I po nich nie ma żadnej reakcji. A po oliwce było strasznie.

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 14:21   #1374
depoison
Zadomowienie

Cytat:
myślałam, żeby sfotografować mój przepis (na przepisywanie na leniwa jestem ) na cynamonowo-czekoladowe ciasto z jabłkami, ale zerknęłam do netu i ktoś wstawił prawie identyczne - http://wrotkaonline.blox.pl/2011/11/...-jablkami.html
Robię je bez rodzynków (jak jest w tym przepisie), za to na koniec polewam wierzch rozpuszczoną czekoladą (taką kratkę łyżeczką wyrysowuję, nie tworzę skorupy na całości, bo by chyba za słodkie było).
ZAWSZE wychodzi, ludzie lubią, jest proste i tanie

Cytat:
Hej

ta, którą mam zamiar kupić, też jest duża, ale rozłożenie całości odkładam na później. Na razie faktycznie tylko kilka elementów

Wstydziłabyś się! Przecież każda z nas to właśnie planuje zrobić!

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Rozgwaizdy powiadasz? Jak się tam dostał? Albo nie pisz

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 14:26   #1375
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, Linka, imieninki w sobotę Pierwszy termin po urodzinach - u mnie tak się obchodzi.
jest taka zasada

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Dep ciekawe to Twoje ciasto. I mówisz, że łatwe? chyba zrobię.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 14:26   #1376
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
myślałam, żeby sfotografować mój przepis (na przepisywanie na leniwa jestem ) na cynamonowo-czekoladowe ciasto z jabłkami, ale zerknęłam do netu i ktoś wstawił prawie identyczne - http://wrotkaonline.blox.pl/2011/11/...-jablkami.html
Robię je bez rodzynków (jak jest w tym przepisie), za to na koniec polewam wierzch rozpuszczoną czekoladą (taką kratkę łyżeczką wyrysowuję, nie tworzę skorupy na całości, bo by chyba za słodkie było).
zaraz obczaję, a później obiecuję (!), że zatopię się w historii matematyki...
Stary 2012-11-14, 14:32   #1377
chce_byc_mama
Zakorzenienie

ide zwazyc Amelke

Amelcia
Stary 2012-11-14, 14:39   #1378
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
moja mama to robi zawsze jak ma nadmiar jabłek, bardzo dobre tylko ona robie w formie od babki
Stary 2012-11-14, 14:47   #1379
allebazi
Rozeznanie

Cytat:

spokojnie
dokarmiasz? jeśli nie, to dobrze i nie zaczynaj dokarmiać - przypuszczam ze nie ma potrzeby
po prostu karm jak najczęściej się da, zróbcie sobie 2-3 dni pod tytułem "karmienie", poleżcie w łóżku jak najwięcej w ciągu dnia,
laktator możesz uruchomić w celu pobudzenia, pracuj sobie nim nawet jak nic nie leci - to pobudza laktację najlepiej 15 min na każdą pierś lub system 753) kilka razy dziennie, ale i raz będzie ok, czas lepiej przeznaczyć na karmienie dziecka, jak najczęstsze przystawianie
nie stresuj się bo to hamuje natychmiast
pij ale normalnie bo nie jest prawdą ze im więcej płynów wypijesz tym więcej wyprodukujesz, nie pij tak by nie czuć pragnienia (gdybyś piła za mało to organizm oszczędzając wodę faktycznie moze zmniejszyc ilość produkowanego pokarmu)
skuteczny jest ten masaż
najlepiej robić go bezpośrenio przed każdym karmieniem
będzie dobrze
ale przede wszystkim karm jak najczęściej, nawet co godzinę nie ma nic skuteczniejszego

aaa i jeszcze jedno, na zwiększenie się prolaktyny (hormon który odpowiada za produkcję pokarmu) korzystnie wpływa kontakt skóra do skóry z dzieckiem
dzieki za rady niestety dokarmiam juz od jakiegoś czasu bo maly słabo przybierał i pediatra kazała dokarmiać więc odciągam to czego on nie wyssie i podaję z butelki. Odciągałam nawet w nocy tym systemem 7-5-3 no i chyba pomogło odciągam jak dawniej po ok 60 ml z każdej piersi.

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Miałam jeszcze napisać o macie piankowej.
Kupiłam Kubie matę piankową w tesco - mata z wzorem z bajki Auta, produkcja trefl, Disney/Pixar. Mata wielkości ok 1x1 m. Nie śmierdzi (właściwie to nie ma żadnego zapachu) i nie ma żadnych małych elementów. No i cena powalająca - 30 zł Jak dla mnie na początek jest bardzo dobra
w tesco w bochni? bo będę w weekend to może bym sobie tez kupiła, bo mimo że u nas w Tarnowie tesco połowę większe to jak tutaj na forum głośno było o przecenach na maty lamaze to u nas nie było ani jednej...

dziewczyny normalnie od niedzieli wiem że żyję, ktoś mi podmienił dziecko!!! Cały dzień prawie w ogóle nie płacze jak czegoś potrzebuje to raczej marudzi, zasypia sam w łóżeczku, leży w leżaczku a ja mogę spokojnie wykąpać się posprzątać zrobić pranie ugotować obiad istne szaleństwo. Już nawet zapomniałam jak to było kiedy całymi dniami wył. Modlę się tylko żeby tak już było zawsze bo aż nie mogę uwierzyć.

A jeszcze zapomniałam was zapytać Wojtuś miał problemy z kupką robił co 3 dni mimo ze karmię głównie moim pokarmem sporadycznie 1-2 razy dziennie dostaje humanę. Aby mu pomóc piłam wieczorem herbatkę rumiankową hipa bo on nią pluł i do tego przez cały dzień kompot z jabłek możliwe że przez to nagle zaczął robić po 6 kupek dziennie? No chyba że to wina makaronu z serem białym w dość dużej ilości??

Edytowane przez allebazi
Czas edycji: 2012-11-14 o 14:53
allebazi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 15:19   #1380
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Można być równocześnie na wychowawczym i pracować (w innej firmie, albo swojej, ale wówczas na innych zasadach) o ile nie koliduje to z opieką nad dzieckiem.
Jeśli w tym czasie dziecko byłoby w żłobku, albo pod opieką babci, to już nie.
*
Można też wybrać zmnieszenie wymiaru czasu pracy zamiast wychowawczego. Teoretycznie przez rok chroni przed zwolnieniem, ale na drodze "zwykłej" redukcji etatów. Ostatnio przeczytałam, że można "grupowo" zwolnić nawet jedną osobę, a przy zwolnieniach grupowych zmnejszenie etatu nie stanowi żadnej ochrony.
*
Na razie do pracy nie wracam, więc informuję tylko, czego szukać.
Zainteresuję się tym za kilka miesięcy.
*
Na początku o takich sprawach pisała Agunia, więc może ją Sas ma na myśli.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

A ja tiramisu.
dzieki, tylko ja znowu wyczytalam...ze jezeli chce wrocic na pol etatu zamiast wychow to moge na nim byc 36 mcy. natomiast jesli chce wrocic do pracy na 1/2 i jednoczesnie byc na wych wtedy po 12 mcach pracodawca moze mnie zwolnic...kurcze wlasnie dlatego potrzeba mi kogos kto "w tym siedzi"
Cytat:

moja jest taka sama- tragedia..jak z nia jestem w pokoju bawie sie , rozmawiam jest ok, natomias jak chce wyjsc do kychni na dluzej zaraz slysze krzyk- ehh..jedynie bajki ja troche zajmuja
Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
hej

mojej niuni tez cos sie podzialo- ale to chyba przez ta skorke ..ladnie przesypiala cale noce, a teraz od 2-3 ona niby spi ale ja czuwam nad nia trzymajac jej roaczki zeby sie nieobudzila i nie plakala
Cytat:

nio wlasnie nie wyklucza sie... tylko nie wiem do konca jak to wyglada
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości