Największe faux pas popełniane przez Młodych :) - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-14, 00:52   #901
viva91
na przekór do celu

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Jestem w wielkim szoku.
Naprawdę nie wypada? Dlaczego?
Moi znajomi brali ślub. Z koleżanką zostałyśmy zaproszone na ślub i wesele, nie miałyśmy możliwości/chęci iść na wesele, poszłyśmy jedynie na ślub, a dałyśmy parze młodej czekoladki, kwiaty, kopertę i kartkę (wszystko wspólnie, bez sensu było wg nas pójście z osobami towarzyszącymi jedynie do kościoła, ustaliłyśmy, że te prezenty będą po prostu od nas razem).
Pomimo tego, że nie poszłyśmy na wesele, chciałyśmy coś dać parze młodej z okazji ślubu. To naprawdę niegrzeczne? Szczerze mówiąc nie rozumiem. W jakim sensie niegrzeczne?

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

laska4 nie napisała, że niegrzecznie jest wymagać czegoś innego niż kwiaty, a że niegrzecznie jest dawać coś innego niż kwiaty.
Niegrzeczne jest wymaganie przez PM cudów zamiast kwiatów od gości, którzy są zaproszeni tylko na ślub - laska4 cytowała kogoś wiadomość i do tego odniosła się w pierwszej części swojej wypowiedzi.

A po przecinku dodała swoją nową myśl, że osoby zaproszone jedynie na ślub powinny dawać kwiaty, że czegoś innego nie wypada (i tu tego też nie rozumiem, bo dla mnie kwiaty=czekoladki=wino) ale nie napisała, że dawanie np. wina zamiast kwiatów jest wtedy niegrzeczne, niegrzeczność odnosiła się do innej sytuacji
Stary 2012-11-14, 08:00   #902
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Niegrzeczne jest wymaganie przez PM cudów zamiast kwiatów od gości, którzy są zaproszeni tylko na ślub - laska4 cytowała kogoś wiadomość i do tego odniosła się w pierwszej części swojej wypowiedzi.

A po przecinku dodała swoją nową myśl, że osoby zaproszone jedynie na ślub powinny dawać kwiaty, że czegoś innego nie wypada (i tu tego też nie rozumiem, bo dla mnie kwiaty=czekoladki=wino) ale nie napisała, że dawanie np. wina zamiast kwiatów jest wtedy niegrzeczne, niegrzeczność odnosiła się do innej sytuacji
No właśnie w tym nie byłoby nic dziwnego, ale laska ewidentnie napisała, że nie wypada dawać.
Cytat:
laska4 nie napisała, że niegrzecznie jest wymagać czegoś innego niż kwiaty, a że niegrzecznie jest dawać coś innego niż kwiaty.

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Według mnie to bardzo niegrzeczne,moim zdaniem osobom które przyszły na sam ślub nawet nie wypada dawać coś innego niż kwiaty
Bo to, że proszenie o cokolwiek gości idących tylko na ślub nie przystoi to oczywistość dla mnie.

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 09:14   #903
misiadelko
BAN stały

Wypada to nie przyjść z pustymi rękami. A cokolwiek się przyniesie - to już wyrażenie sympatii do Młodych, niezależnie czy to by były czekoladki, wino czy bukiet. Liczy się gest.
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 10:17   #904
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No dobra, ale gusta swoje PM też powinni brać pod uwagę a nie ciągle przewidywać "co by się podobało gościom".
Nigdy nie twierdziłam inaczej, ale wesele jest przede wszystkim dla gości (moim zdaniem). Jeśli młodzi uwielbiają jazz i nie chcą mieć na weselu żadnych kawałków disco polo, disco, góralskich czy jakichś rock&rollów, to goście przy takich "smętach" raczej się nie wybawią. Podobnie jest z daniami - proste są najlepsze, bo trudno, żeby na 100osób chociaż połowa lubiła np.: owoce morza.

Cytat:
Moi znajomi brali ślub. Z koleżanką zostałyśmy zaproszone na ślub i wesele, nie miałyśmy możliwości/chęci iść na wesele, poszłyśmy jedynie na ślub, a dałyśmy parze młodej czekoladki, kwiaty, kopertę i kartkę (wszystko wspólnie, bez sensu było wg nas pójście z osobami towarzyszącymi jedynie do kościoła, ustaliłyśmy, że te prezenty będą po prostu od nas razem).
Pomimo tego, że nie poszłyśmy na wesele, chciałyśmy coś dać parze młodej z okazji ślubu. To naprawdę niegrzeczne? Szczerze mówiąc nie rozumiem. W jakim sensie niegrzeczne?
U Was to była trochę inna sytuacja, bo Wy dostałyście zaproszenie i na ślub, i na wesele, a z własnych powodów poszłyście tylko na ślub i bardzo ładnie z Waszej strony, ze podarowałyście coś Młodym. We wcześniejszych postach chodziło głównie o to, że Młodzi zapraszają kogoś tylko na ślub, a na zaproszeniu piszą, co by chcieli dostać.

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Wypada to nie przyjść z pustymi rękami. A cokolwiek się przyniesie - to już wyrażenie sympatii do Młodych, niezależnie czy to by były czekoladki, wino czy bukiet. Liczy się gest.

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 17:06   #905
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez karolinaaa92 Pokaż wiadomość
Nigdy nie twierdziłam inaczej, ale wesele jest przede wszystkim dla gości (moim zdaniem). Jeśli młodzi uwielbiają jazz i nie chcą mieć na weselu żadnych kawałków disco polo, disco, góralskich czy jakichś rock&rollów, to goście przy takich "smętach" raczej się nie wybawią. Podobnie jest z daniami - proste są najlepsze, bo trudno, żeby na 100osób chociaż połowa lubiła np.: owoce morza.
Z tym się zgadzam jak najbardziej. Ale znowu można sobie wyobrazić sytuację, że nasi goście, zwłaszcza Ci starsi, uwielbiają tzw. "obleśne zabawy".

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-14, 18:47   #906
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
No właśnie w tym nie byłoby nic dziwnego, ale laska ewidentnie napisała, że nie wypada dawać.

Bo to, że proszenie o cokolwiek gości idących tylko na ślub nie przystoi to oczywistość dla mnie.
i ja rozumiem laskę4 tak, że to o tym pisała, że jest to niegrzeczne, a nie, że dawanie czegoś innego zamiast kwiatów jest niegrzeczne w jednym zdaniu pisała o dwóch rzeczach. ale może się nie znam
Stary 2012-11-14, 18:57   #907
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym się zgadzam jak najbardziej. Ale znowu można sobie wyobrazić sytuację, że nasi goście, zwłaszcza Ci starsi, uwielbiają tzw. "obleśne zabawy".
Nie spotkałam jeszcze takich ludzi na weselach, na których byłam, ale nie twierdzę, że takowych nie ma. Jednak, moim zdaniem, jakiś dobry smak należałoby zachować i takich zabaaw nie powinno być. To jak będzie wyglądało nasze wesele w dużej mierze zależy od gości, ale również od nas samych- to Młodzi zazwyczaj ustalają jakie zabawy mają być, jakie piosenki itd.

Stary 2012-11-14, 19:39   #908
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie spotkałam jeszcze takich ludzi na weselach, na których byłam, ale nie twierdzę, że takowych nie ma. Jednak, moim zdaniem, jakiś dobry smak należałoby zachować i takich zabaaw nie powinno być. To jak będzie wyglądało nasze wesele w dużej mierze zależy od gości, ale również od nas samych- to Młodzi zazwyczaj ustalają jakie zabawy mają być, jakie piosenki itd.
Ja też uważam, że nie powinno być, ale wujkowie i ciocie na ogół wyglądają na zachwyconych tymi zabawami.

Stary 2012-11-14, 19:54   #909
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też uważam, że nie powinno być, ale wujkowie i ciocie na ogół wyglądają na zachwyconych tymi zabawami.
Niestety taka prawda. Oglądając wiele wesel, nie tylko te, na których byłam, mam wrażenie, że młodzież jest bardziej dojrzalsza od starszych - chodzi mi tutaj chociażby o te obleśne zabawy. To właśnie te ciocie czy ci wujkowie najchętniej biorą w nich udział.

Stary 2012-11-15, 00:40   #910
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Cytat:
Ja zauważyłam, że starsza część gości lubi, wręcz uwielbia obleśne zabawy tylko dlatego, że jest tylko obserwatorami, a udział w nich biorą i ośmieszają się pijani młodsi.
Jak powiedziałam w rodzinie, że u mnie głupich zabaw nie będzie najbardziej oburzyły się babcia i jej siostry. Na mój argument, że nikt nie chce w nich brać udziału i czy skoro im się tak podobają to same będą się bawić odpowiedziały, że no przecież dlatego własnie je lubią, bo można się pośmiać z innych, a od nich nikt nie oczekuje, że będą z siebie robić błazna
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 05:16   #911
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Na mój argument, że nikt nie chce w nich brać udziału i czy skoro im się tak podobają to same będą się bawić odpowiedziały, że no przecież dlatego własnie je lubią, bo można się pośmiać z innych, a od nich nikt nie oczekuje, że będą z siebie robić błazna

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 09:27   #912
nutik
Rozeznanie

Cytat:
Tu się zgadzam po części- bo wydaje mi się, że nie zawsze można przewidzieć, co osoba prowadząca zabawę może wymyślić. Ja mam taki przypadek z września. Moja bardzo dobra koleżanka miała wesele. I zamówiła sobie dja-wodzireja, który oprócz grania prowadził konferansjerkę. Gość kompletnie nie miał wyczucia, bo na jego sugestywne i dość żenujące żarciki niemal nikt nie odpowiadał śmiechem. Pierwszą gafę strzelił zaraz na początku wesela! Jak tylko wypiliśmy szampana, było sto lat i usiedliśmy do obiadu, to gość powiedział coś takiego: "Gratuluję panu młodemu wyboru małżonki. Jak to mówią: pani młoda powinna być cysto, cudzo i...cycato- zasada 3C!" No jak ja to usłyszałam, to myślalam, że spadnę z krzesła! A potem jeszcze powiedział, że o wódkę na weselu zadbają świadkowie: świadek będzie lał paniom, a świadkowa obsłuży dzisiaj wszystkich panów. Byliśmy wszyscy przy stoliku zażenowani, para młoda była bardzo zaskoczona no i na sali była cisza. Strasznie mi było przykro, bo ja bym takie coś odebrała za obrazę i zrobiła temu djowi awanturę. Jak bym się bardzo wkurzyła, to jeszcze przy gościach, od razu.
nutik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 09:43   #913
karolinaaa92
Zakorzenienie

nutik, dlatego ja na swoje weselu na pewno zatrudnię jakiś sprawdzony przez rodzinę/znajomych zespół.

Stary 2012-11-15, 10:45   #914
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Niestety taka prawda. Oglądając wiele wesel, nie tylko te, na których byłam, mam wrażenie, że młodzież jest bardziej dojrzalsza od starszych - chodzi mi tutaj chociażby o te obleśne zabawy. To właśnie te ciocie czy ci wujkowie najchętniej biorą w nich udział.
Z obserwacji np moich rodziców czy innych osób w ich wieku to raczej wydaje mi się, że młodszym jest wstyd i nie umieją się na tyle wyluzować, a oni szaleją bez skrępowania

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 11:13   #915
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Z obserwacji np moich rodziców czy innych osób w ich wieku to raczej wydaje mi się, że młodszym jest wstyd i nie umieją się na tyle wyluzować, a oni szaleją bez skrępowania
Nie wiem czy w tych zabawach to kwestia wyluzowania...

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Na mój argument, że nikt nie chce w nich brać udziału i czy skoro im się tak podobają to same będą się bawić odpowiedziały, że no przecież dlatego własnie je lubią, bo można się pośmiać z innych, a od nich nikt nie oczekuje, że będą z siebie robić błazna
No to się wyjaśniło.

Stary 2012-12-28, 21:43   #916
201610281624
Konto usunięte

201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 17:08   #917
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy w tych zabawach to kwestia wyluzowania...[COLOR="Silver"]
.
no ja bym tego wyluzowaniem nie nazwała
Cytat:
Napisane przez nutik Pokaż wiadomość
Moja bardzo dobra koleżanka miała wesele. I zamówiła sobie dja-wodzireja, który oprócz grania prowadził konferansjerkę. Gość kompletnie nie miał wyczucia, bo na jego sugestywne i dość żenujące żarciki niemal nikt nie odpowiadał śmiechem. Pierwszą gafę strzelił zaraz na początku wesela.(...)
wodzirej z niego żaden jak nie potrafi dostosować się do reakcji gości .
Dla mnie takim przykładem żartów przekraczających granice dobrego smaku jest zabawa pt "ciocia z Ameryki" ,widziałam to na szczęście tylko na YT -żenada totalna dla mnie A ludziom się podoba bo większość głosów na tak
Cytat:
może wujkom sie podoba ale trudno żeby dla rozrywki kilku osób , 3/4 gości było skrępowanych. Zabawy weselne powinny być dla wszystkich
Dione jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 19:53   #918
doriiska
Zakorzenienie

Natknęłam się na ten wątek, wczytuję się w Wasze opowieści i też muszę dorzucić swoje 3grosze:

Byłam na weselu kuzyna, gdzie jego narzeczona wzięła go całkowicie pod pantofel i ona wszystkim rządziła, także jak się domyślam, usadzaniem. Rodzina i znajomi PMki siedzieli wokół niej, blisko parkietu (sala miała kształt litery "L" gdzie w jednej lini były stoły, a w drugiej parkiet), a rodzina Młodego gdzieś tam dalej, ja z siostrą naprzeciw jakiejś ok 75letniej pary w rogu sali. Młodzi nie podeszli do nas ani razu!! Jak by się chciało z nimi porozmawiać, to trzeba było samemu do nich iść i zagaić rozmowę. Do tego w zabawach weselnych brali udział głównie znajomi Młodej, bo tak sobie wybierała.

Ja miałam prawie 18lat, siostra 24.

Kolejne wesele, na którym dziękować Bogu nie byłam. Moja rodzinka pojechała ok 300km na wesele, Młodzi opłacili w hotelu noc z soboty na niedzielę dla nich, po czym były poprawiny, które sie skonczyły w niedzielę ok 21-22 i co? Hotel na noc z niedzielę na poniedziałek nie był zaklepany ani tym bardziej opłacony. Młodzi myśleli, że moja rodzinka wróci tyle km do domu po oczepinach? ;p Rozumiem, jeśli ktos mieszka stosunkowo blisko, ale takie coś??

Masakra.
Stary 2013-01-07, 20:25   #919
Blacky
Zadomowienie

Według mnie nie ma w tym nic dziwnego - skąd Młodzi mieli wiedzieć, że goście mają wolny poniedziałek i zostaną na oczepinach do 22 chociaż do domu 300km?

Że w ogóle opłacili hotel, to już bardzo miło, bo nie wszyscy tak robią - to ogromny dodatkowy koszt.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:31   #920
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Kolejne wesele, na którym dziękować Bogu nie byłam. Moja rodzinka pojechała ok 300km na wesele, Młodzi opłacili w hotelu noc z soboty na niedzielę dla nich, po czym były poprawiny, które sie skonczyły w niedzielę ok 21-22 i co? Hotel na noc z niedzielę na poniedziałek nie był zaklepany ani tym bardziej opłacony. Młodzi myśleli, że moja rodzinka wróci tyle km do domu po oczepinach? ;p Rozumiem, jeśli ktos mieszka stosunkowo blisko, ale takie coś??

Masakra.
Tutaj akurat rozumiem PM. Sama byłam na wyjazdowych weselach i nigdy nie nocowałam po poprawinach na koszt młodych, wtedy albo szybciej zwija się do domu i nie pije albo rezerwuje nocleg na własny koszt jeśli chce się poszaleć. Niewiele osób organizuje teraz poprawiny, w sumie się nie dziwię, czytając takie wypowiedzi jak Twoja

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Że w ogóle opłacili hotel, to już bardzo miło, bo nie wszyscy tak robią - to ogromny dodatkowy koszt.
Dokładnie

Jak widać niektórzy wychodzą z założenia, że się im należy

2017: 34
2018: 4

Edytowane przez morsmordre
Czas edycji: 2013-01-07 o 20:44
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:38   #921
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:

Masakra.
A już w ogóle dobrze by było, gdyby młoda para opłaciła także nocleg z poniedziałku na wtorek, co nie? A może cały tydzień? Bo wujek Tadek z dziadkiem Zdziśkiem wódkę pili jeszcze parę dni.

Nie przesadzaj. Moim zdaniem młodzi ładnie się zachowali, opłacając nocleg z soboty na niedzielę (pojedź sobie na angielskie wesele, to zobaczysz jaki 'gest' potrafią mieć ludzie Ja ostatnio dostałam zaproszenie na wesele 200 km stąd bez noclegu, dojazdu, jedynie z obiadkiem weselnym). Tym sposobem wszyscy przyjezdni mogli spokojnie wziąć udział w weselu. Poprawiny już nie tak często się robi.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2013-01-07 o 20:39
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:49   #922
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Według mnie nie ma w tym nic dziwnego - skąd Młodzi mieli wiedzieć, że goście mają wolny poniedziałek i zostaną na oczepinach do 22 chociaż do domu 300km?

dokładnie- nie ma obowiązku opłacania noclegów gości. Owszem ostatnio stało się to "normą" ale czy to dobry obyczaj to ciężko stwierdzić. Kiedyś nie było czegoś takiego i jakoś sobie ludzie radzili a teraz każdy wymaga hotelu i pokoju z łazienką na co najmniej 2 doby. Bez przesady to są koszta i to niemałe- wiem co mówię bo sami opłacaliśmy noclegi dla rodziny męża (głównie dlatego że jak jechaliśmy na wesela do tej części rodziny to zawsze mieliśmy noclegi opłacone). Płaciliśmy też za znajomych z dalszych stron u których też byliśmy z opłaconym noclegiem (no właśnie- taka moda)W sumie ja sama miałam około 80 osób do noclegów (robiliśmy poprawiny a większość gości była spoza i to dość bardzo spoza ) - na szczęście udało nam się "dogadać" ceny ale i tak był to spory wydatek.
Część rodziny została jeszcze do wtorku ale sami już sobie zapłacili dodatkowe doby w hotelu
Osobiście jak jadę na wesele to nigdy nie pytam czy mam pokój tylko ew. pytam czy jest coś w pobliżu- jakiś hotel czy pokoje i sama załatwiam na własną rękę.

Edytowane przez magnusia
Czas edycji: 2013-01-07 o 20:51
magnusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-08, 13:24   #923
Visez
Zakorzenienie

Cytat:

DOKŁADNIE! Ja też bym nie opłacała noclegu jeszcze na poniedziałek Trzeba było wcześniej się zebrać... albo samemu sobie opłacić
Stary 2013-01-08, 14:09   #924
myny
Raczkowanie

Dla mnie tez nic dziwnego... moze za paliwo powinni jeszcze oddac... bez przesady
Stary 2013-01-08, 14:38   #925
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Serio? Ja zawsze byłam zdania, że to goście są tam dla pary młodej a nie odwrotnie
Ja tam uważam, że wesele organizuje się dla gości, bo to im ma się podobać i mają dobrze się bawić. Bo skoro dla państwa młodych to po co organizować wesele na 200 os jak na 2 wystarczy

Cytat:

Masakra.
ale masz roszczenia Miło z ich strony, że opłacili im jednej nocleg. Koszt noclegu to 100-200 zł od pary w normalnym hotelu. I teraz sobie policz ile kosztuje opłacenie 2 nocy dla 100 gości. Moim zdaniem to Twoja rodzinka wykazała się brakiem zdrowego rozsądku.

Przy okazji opowiem Wam o mojej kuzynce która jak powyżej miała roszczenia z kosmosu Została zaproszona z dzieckiem i w związku z tym zadzwoniła by upewnić się, że będzie animator- bo na ostatnim weselu był i że państwo młodzi opłacą jej i jej dziecku nocleg w tym hotelu + kierowcę. Mieszka 2 km od sali weselnej, a wesele było prawie na 200 os.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-08, 16:12   #926
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Ja uważam, że wesele organizuje się głównie dla pary młodej. Gdyby się organizowało się tylko dla gości to takie imprezy 200 osobowe byłyby organizowane nie tylko z okazji wesel...
Jednak uważam, że w dobrym tonie jest dostosować w jakimś stopniu do gości
Np sytuacja- państwo młodzi są wege jako jedyni w rodzinie, więc powinni uwzględnić gust swoich gości i dodać też kilka potraw mięsnych do menu. Państwo młodzi słuchają tylko rapu i przy nim się najlepiej bawią, ale powinni uwzględnić to, że większość ich gości woli bawić się przy muzyce popularnej i dać pół na pół tej muzyki.
Po prostu jeśli nie uwzglęni się upodobań gości, to zamiast dobrej imprezy wesele okaże się klapą, a tego chyba żadna para młoda nie chce

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Ja tam uważam, że wesele organizuje się dla gości, bo to im ma się podobać i mają dobrze się bawić. Bo skoro dla państwa młodych to po co organizować wesele na 200 os jak na 2 wystarczy

ale masz roszczenia Miło z ich strony, że opłacili im jednej nocleg. Koszt noclegu to 100-200 zł od pary w normalnym hotelu. I teraz sobie policz ile kosztuje opłacenie 2 nocy dla 100 gości. Moim zdaniem to Twoja rodzinka wykazała się brakiem zdrowego rozsądku.

Przy okazji opowiem Wam o mojej kuzynce która jak powyżej miała roszczenia z kosmosu Została zaproszona z dzieckiem i w związku z tym zadzwoniła by upewnić się, że będzie animator- bo na ostatnim weselu był i że państwo młodzi opłacą jej i jej dziecku nocleg w tym hotelu + kierowcę. Mieszka 2 km od sali weselnej, a wesele było prawie na 200 os.
Szczerze jakbym miała zapraszać kogoś kto ma takie wymagania (animator...i co jeszcze? ) to wolałabym żeby nie przychodził... Jakoś straciłabym do takiej osoby sympatię. Mam nadzieję, że wśród moich bliskich nie ma nikogo z takimi wymaganiami, a jak jest to niech się przestanie tak dobrze maskować przed moim ślubem, bo po prostu go nie zaproszę żebym nie musiała się denerwować.
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-08, 16:26   #927
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
DOKŁADNIE! Ja też bym nie opłacała noclegu jeszcze na poniedziałek Trzeba było wcześniej się zebrać... albo samemu sobie opłacić
moja kuzynka organizowała wesele w Tatrach (szaleństwo, bo tak ) zupełnie poza sezonem. Od początku zachęcała gości do tego, żeby połączyli wesele z urlopem. Płaciła wyłącznie za nocleg najbliżej rodziny - pozostali goście otrzymali liste hoteli, z ktorymi załatwiła okazyjną posezonową zniżkę. I wiecie co ? to się okazało totalnym hitem, goście dopisali, co prawda było to niewielkie wesele bo na ok. 30 osób.
Nie byłam w 100% pewna czy goście 'nie obrażą się' za brak opłaconego miejsca hotelowego, ale absolutnie nikt sie nie obraził. Każdy miał wybór i spędził uroczy weekend w gorach z rodziną no bajka.
Sama organizując wesele muszę przekonywać rodziców, że zapewnienie noclegu WSZYSTKIM nie jest normą. Nigdy tez bym sie tego nie domagała.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 00:57   #928
anannke
Zakorzenienie

Fajny pomysł w sumie miała z tym weselem w Tatrach Miłe jest opłacenie noclegu jednak jak się weźmie pod uwagę to że nie jest się samemu i koszty to na prawdę duży wydatek dla Młodych więc nie rozumiem jak ktoś może mieć pretensje o to
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 10:14   #929
doriiska
Zakorzenienie

Ale gdyby jeszcze para młoda powiedziała, że nie będzie noclegu z niedzieli na poniedziałek, to ok, kombinujemy wcześniej co robić. A oni powiedzieli, że spokojnie, wszystko jest zaklepane, a człowiek wychodzi o 22 z poprawin i nie ma gdzie spać. To chyba nie jest ok.
Stary 2013-01-09, 11:06   #930
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Ale gdyby jeszcze para młoda powiedziała, że nie będzie noclegu z niedzieli na poniedziałek, to ok, kombinujemy wcześniej co robić. A oni powiedzieli, że spokojnie, wszystko jest zaklepane, a człowiek wychodzi o 22 z poprawin i nie ma gdzie spać. To chyba nie jest ok.
No przecież było zaklepane! Z soboty na niedzielę. Nie wiem jak można mieć wąty o to że jeszcze na poniedziałek nie było, kto kazał tam siedzieć do 22 jak wiadomo że do domu daleko

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości