|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#74131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Cytat:
|
|
|
#74132 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
SPosób przygotowania zależy od henny -jeśli czysty lawson-dający na blondzie marchewkę, na brązie kasztan, to trzeba zakwasić cytryną i odstawić na 12h -jeśli lawson w mieszance np. z amlą czy indygo, wystarczy zalać ciepłą wodą i dobrze rozmieszać-nakładać od razu Można papkę rozrobić z żelem lnianym (Demcia ostatnio próbowała tej sztuczki i zadowolona), mniejszy przesusz po. 1. Umyć włosy prostym szamponem z SLS. 2. Nałożyć (mozna na suche lub wilgotne włosy) rozrobioną papkę bardzo dokładnie pokrywając każde pasmo-henna farbuje tylko tam gdzie dotyka, sama się nie rozprowadzi, jak farba. Babrania jest trochę, zwłaszcza za pierwszym razem. Załóż stare rzeczy i koniecznie rękawiczki. Zabezpiecz skórę twarzy i szyi kremem lub olejem, zaraz po nałożeniu zmyj odkryte a upaćkane cześci ciała. 3. Spłucz dokładnie letnią wodą i odczekaj 24h aż henna się utleni.(prócz nakładania, to najtrudniejszy moment, bo susza po ziołach moze być okrutna). 4. Po tym czasie nałóż olej i umyj jak zwykle. Mam nadzieję,że wiesz, że henna to farbowanie raczej "na stałe". Do blondu trudno będzie wrócic, użycie rozjaśniacza może dać efekt zielonych lub wypłowiale zółtych włosów. Jaki kolor chcesz uzyskać? Może inne hennujące cos dorzucą, bo pewnie o czymś zapomniałam. A jakby co można dopytać na hennowym.
|
|
#74133 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#74134 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
żeby nie było nieporozumień
|
|||
|
|
|
#74135 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chciałabym trochę przyciemnić włosy, ale boję sie, że wyjdzie za ciemy (a juz po tym co napisałaś, że trudno wrócić do swojego koloru )Wskoczyłam na hennowy i właśnie czytam i podpytałam tam dziewczyny. Dzieki za tak szybkie odpowiedzi ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- tu szybko dobre dusze działają ![]() Cytat:
![]() eh nie wiem co zrobic ze swoimi włosami, w sumie to lepiej, że wcześniej powiecie niż miałabym sobie eksperymentować i później płakać
|
|
|
#74136 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może zmiana pogody tak na nie działa? Może kryzys? Kiedy był ostatnio SLS? Może podcięcie też potrzebne? W każdym razie na pewno szybko dojdziesz z nimi do ładu
|
|
#74137 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak obiecalam Eloe, gryze sie w jezyk ![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczynki, pieknie w codzienniku
Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2012-11-15 o 14:22 |
|||
|
|
|
#74138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziewczyny dobrze skierowy-czytam i zaczynam wiedziec o co kaman )Podcinałam nie tak dawno, ale myśle, że to najlepsze wyjście (zawsze po podciąciu sie ładniej kręcą a i zmniejszy sie cieniowanie) SLS był miesiąc temu. Ale BD myje(może nie domywa )Dziś nałoże maskę z miodem i jajkiem to zmyje SLS, może cos da ![]() No albo się pochwalę jutro (za parę dni) albo znowu będe jęczeć i wymyślać ![]() Tiniaczek stwierdzam kryzys włosowo - pomysłowy, bo mi głupie rzeczy przychodzą do głowy i kombinuje
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-11-15 o 14:28 |
|
|
|
|
#74139 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Może trochę nie w temacie, ale nigdzie nie mogłam znaleźć wątku dotyczącego mojej sprawy, więc piszę tu. Jeśli takowy jest, a ja gapa wielka nie przyuważyłam odeślijcie mnie! Ostatnio byłam u fryzjera (wracałam do koloru naturalnego) no i moja ukochana zaufana fryzerjka mówi mi ,że moje włosy mają tendencje do skrętu! :O Byłam w wielkim szoku, jako brzdąc miałam proste jak druty włosy, fakt liczne eksperymenty na głowie (od brązu do blondu) mogą zmienić strukturę włosa. Dodam ,że włosy mam pocieniowane które staram się powoli niwelować. Co o tym loczki kochane sądzicie? Co powinnam zrobić? Dbać o włosy wedle CG? Czy nadal upierać się przy prostych? Jak sprawdzić czy one faktycznie się falują? ![]() Pozdrawiam Was ;* |
|
|
|
#74140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a chcesz żeby się falowały?
|
|
|
#74141 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Włosy spięłam w kucyk jednak, jakiegoś przyklapu dostałam to wolałam mieć je związane, przynajmniej kręcioły merdają się w ogonie ![]() Kupiłam już ten olejek GP z czerwoną papryczką. Będę go aplikowała jutro, do tego kupiłam jeszcze strzykawkę i igłę, żeby z buteleczki lepiej się go nabierało. Chyba dziś kupię jeszcze Bingacza shea, jak będzie oczywiście w Tesco, ale specjalnie jadę do sprawdzonego tesco, więc może jest nadzieja
|
|
#74142 |
|
Przyczajenie
|
Dziś nie dodam, bo skatowałam je prostownicą ... (pierwszy raz od miesiąca!) Powiem tak, jeśli faktycznie one się falują to nie będę robiła im na przekór. Skoro one chcą się falować, niech się falują!
Tylko dziwi mnie fakt, bo zawsze były proste...jutro wstawię fotkę i pomożecie mi ocenić. Włosy maja być wysuszone suszarką czy ''samoistnie'' maja wyschnąć ?
|
|
|
|
#74143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz smigam omo z slesem, bo wlosy byly caly czas obciazone ( nawet po 5 min z d/s), zmienilam odyzywke, na dosc emolientowa z dimetikonem. I tego mi bylo trzeba, wlosy sie kreca i nie wymagaja reanimacji ( ), czasem tylko odrobine wody. Nie szaleje juz z olejami i polproduktami, trzymam sie sprawdzonych. I poki co jest fajnie. Caly czas o nie dbam ponad przecietna, zeby nie bylo
|
|
|
|
|
#74144 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
zacznij od przeczytania pierwszego postu tego wątku - Pigułka Faq są niezbędne by ruszyć dalej powodzenia |
|
|
|
|
#74145 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A ja mam znowu kryzys i to włosowo-egzystencjalny :P Mam głupią sytuację w życiu i chętnie zmieniłabym co nieco... a jak to babie najłatwiej obciąć włosy ;] grr |
|||
|
|
|
#74146 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#74147 |
|
Przyczajenie
|
Słuchajcie
W teście czy mam falowane włosy, wyszło 8/10! :O Końcówki mi się wywijają, ale zawsze myślałam że to przez to iż włosy mam do ramion i opierają się na barkach. Przesuszone, połamane końcówki również...jeju, sama nie wiem co mam o tym myśleć!
|
|
|
|
#74148 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja jak mam kryzys to wyszukuje najdziwniesze rzeczy i sama nie wiem czego chce - najczęściej ściąć, pomalować włosy... eh i właśnie w taki dzień widzę wszystko: odrostyt, zle posskręcane loki, puch...... ![]() Oż ty chociaż swoich nie tykaj bo ... za ładne masz
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-11-15 o 15:45 |
||
|
|
|
#74149 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Proszę bardzo, masz tutaj questa ode mnie na święta kartki można porobić )
|
|
|
|
|
#74150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sles (ewentualnie przed slesem olej, jeśli szampon z tych mocniejszych), odżywka (czasem tylko b/s), stylizator, do widzenia. ![]() Półprodukty stoją i się kurzą, pewnie w końcu coś z nimi zrobię, na razie nie chce mi się. A włosy ostatnio kręcą się jak szalone, objętość po trzech nocach nadal całkiem, całkiem, miejscami małżonek dopatrzył się luźnych sprężyn. Choć na czwarty dzień jest wyprost, ale i tak jest fajnie.
|
|
#74151 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śliczne włosy, bardzo mi się podobają takie długie Jak dorwę aparat to pokaże mój bałagan na głowie, ale przy waszych świetnie wypielęgnowanych to będą się mizernie prezentować, ale cóż dopiero niedawno zaczęłam swoją włosową pielęgnacje No, ale w końcu może lepiej później niż wcale
|
|
|
|
|
#74152 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też mam lekki kryzus, stwierdziłam że mam włosy przesuszone i żadne żółtka i oleje im nie pomagają ( o odżywkach nie wspomnę). A tak właściwie to nie wiem czy są przesuszone czy źle je stylizuje, bo po umyciu są jeszcze w miarę, ale jak zacznę je gnieść a na noc zwiąże to rano u góry mam suchy puch a później dużo nie lepiej. Tylko raz mi wyszły takie fajne, a nie robiłam nic innego niż dzisiaj. Aha bo czytałam wczoraj blog Mysi i tam wyczytałam że jeżeli mam sztywne włosy ( a moje do miekkich nie należą) to nie należy stosować żółtka, oliwy. CZyli to mam całkiem odstawić?
Jest taka granica cierpienia za którą uśmiech się pojawia... ![]() Edytowane przez dorka_tw Czas edycji: 2012-11-15 o 19:51 |
|
|
|
|
#74153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To chyba mój pierwszy komplement na Wizażu Moje włosy jeszcze trzy miesiące temu były w stanie wołającym o pomstę do nieba, coś jakby piorun trafił w snopek siana Zobaczysz, pierwsze efekty przychodzą niesamowicie szybko! Ani się obejrzysz jak włosy zaczną nagle wyglądać jak zadbane
|
|
|
#74154 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi odnośnie OMO.
Nie jestem niedowiarkiem, który tego nie próbował - na początku CG miałam kilka prób i włosy były bez objętości, obciążone i praktycznie od razu do mycia. Może to kwestia, że są cienkie i niezbyt gęste? Spróbuję jeszcze raz, wszystkie chwalicie to może po prostu źle to wykonuję. Czy w OMO 2.o może być odżywką z silikonem? Idzie zima. I jeszcze zonk - maseczka/żel/płukanka lniana ma właściwości humektantu czy emolientu?
|
#74155 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Już widzę, że jest trochę lepiej . Chociaż przyznam szczerze, że na początku podchodziłam dość sceptycznie . To całe mycie odżywką czy szamponem dla dzieci, zwracanie uwagi na skład w kosmetykach itp. Pomyślałam jednak, czytając wasze posty, że skoro tylu zakręconym pomogło, to nie mam nic do stracenia, a co najwyżej do zyskania i jestem póki co zadowolona i wdzięczna wam wszystkim, że dzielicie się swoją wiedzą w zakresie pielęgnacji włosów na wizażu. Aha bo widzę, że jesteś z Krakowa, wiesz może gdzie można dostać te wychwalane maski Bingo? Byłam na Limanowskiego, ale już nie było
|
|
|
|
|
#74156 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#74157 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest równoległa ulica do Kalwaryjskiej. Dokładnie Zamoyskiego 43.Cytat:
- olejowanie oliwą z oliwek, olejem ze słodkich migdałów, ew. olejem lnianym. Najlepiej na żel lniany lub odżywkę. - myję raczej OMO, ewentualnie na zmianę z myciem odżywką - raz w tygodniu absolutnie zawsze robię maskę z żółtkiem, naftą, BingoSpa, witaminą E, lecytyną, miodem i olejkiem rycynowym (i jeszcze to na naolejowane na noc włosy nakładam, nie zawsze wszystkie składniki daje). Tak chodzę ze dwie godziny - to mi chyba najbardziej pomogło - REGULARNOŚĆ - odżywka Garnier Avocado i Masło Karite - niezastąpiona, zwłaszcza trzymana co najmniej 10 minut - lubię też kurację Płynny Jedwab Isany - stosowaną jak wyżej - zawsze Joanna b/s (zdecydowanie niebieska), żel lniany, potem ręcznik z mikrofibry, potem żel mrożący Joanny i suszenie naturalne lub dyfuzorem + odgniatanie używam też wielu innych rzeczy, ale to są moje podstawowe i niezastąpione punkty
Edytowane przez margitta Czas edycji: 2012-11-15 o 20:27 |
||
|
|
|
#74158 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny! I ja powracam (tak jak pisałam wcześniej, na nowym profilu, bo mi się zablokowało konto)
Mimo, że zaraz mi stuknie rok z CG, wcale nie jest tak różowo. Należę do przypadków, które muszą poczekać, aż wielokrotnie farbowane i codziennie (!) prostowane włosy muszą po prostu odrosnąć. Odrost mam spory, wygląda to coraz lepiej, ale pokażę się znowu, jak będę naprawdę zadowolona. Dzisiaj piszę w sprawie wypadania Odstawiłam ponad miesiąc temu tabletki anty po trzech miesiącach i jest tragedia. Lecą mi wszędzie, już nawet nie liczę, 200-300 dziennie.. Zaczęłam wcierać Jantar, ale póki co nie pomaga. Na pewno mam zakłócone hormony i same muszą się uspokoić przez pare miesięcy, żeby mieć prawidłowy obraz badań. Czy któraś z Was odstawiła tabletki i miała podobny problem? Już nawet mój mąż zauważył, że włosy są dosłownie wszędzie.. Dzisiaj mu zaserwowałam na śniadanie twarożek z dwoma włosami. Co najlepsze, Jantar, Khadi, GP łopianowy, Radical, jakieś oleje...? Stosować oleje i odżywki na skalp, czy tylko włosy? Masować, czy nie ruszać? Myć codziennie, czy przetrzymywać...? masakra |
|
|
|
#74159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#74160 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

jedne się skręcają inne prostują dziwnie, w ogóle zero ładu i składu

Teraz smigam omo z slesem, bo wlosy byly caly czas obciazone ( nawet po 5 min z d/s), zmienilam odyzywke, na dosc emolientowa z dimetikonem. I tego mi bylo trzeba, wlosy sie kreca i nie wymagaja reanimacji (
), czasem tylko odrobine wody. Nie szaleje juz z olejami i polproduktami, trzymam sie sprawdzonych. I poki co jest fajnie.

Oleje też jakby już nie działają. Przedstawiam moje falki po wycieniowaniu, jak widać na końcówkach jest ich dużo mniej niż było, ale za to wreszcie odstają porządnie od głowy, więc wyglądam dużo lepiej. I są znacznie lżejsze (wy też tak macie, że włosy wam ciążą, zwłaszcza po ciężkim dniu?). Ogólnie jestem zadowolona, tylko muszę znaleźć czas na te wszystkie zabiegi, które sprawiły, że miesiąc temu(!) miałam naprawdę włosy w idealnej kondycji

To chyba mój pierwszy komplement na Wizażu