![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę zdjąć biustonosz
Cytat:
Nie wiem za bardzo jaki to ma związek z profilami danych oddziałów szpitalnych oraz sposobem finansowania. Pretensje za taki stan można mieć do ustawodawcy, a nie do konkretnego lekarza. Ja sobie nie wymyśliłam kolejek i ogromnie współczuję wszystkim, którzy w nich czekają, szczególnie z naglącymi chorobami. Tylko co mam zrobić? Moja babcia czekała na zabieg 2 lata. Dodam, że sekretarka pomyliła adres i mogła być zoperowana rok wcześniej i tak tkwiąc w kolejce rok. Jakbyś posłuchała ile trzeba się nagłówkować, by przyjąć pacjenta, który był dzień wcześniej wypisany z danego oddziału, a jego stan się nagle pogorszył (tak jest w przypadku osób przewlekle chorych, których leczenie niestety niewiele poprawia stan ogólny). Nie można przyjąć go od tak, ponieważ zaraz pojawia się dyrektor do spraw finansów szpitala i ma pretensje, że procedura jest nieopłacalna. Albo pojawianie się dyrektora, gdy dla pacjenta zostanie zamówiona trochę droższa proteza niż normalnie, bo akurat ta idealnie się nadaje dla niego i nie ma sensu oszczędzać - według lekarza, bo nie według tabelek. To jest odrębny temat. Odrębny problem. Cytat:
Pacjenci nie mają obowiązku znać się na medycynie i samodzielnie diagnozować, przychodząc do lekarza z już określonym problemem. Dlatego nie będę się opierała na tym, że jest parę uświadomionych wizażanek, w związku z czym oleję resztę. 2. Możecie wszystkiego odmówić, naprawdę nikt nikogo u lekarza nie może zmusić do badania. Wtedy spisuje się w dokumentacji, że pacjent odmówił i prosi o podpis. 3. Lekarza można zmieniać i ja sama zmieniałam kilka razy. Moim zdaniem to normalne. 4. Dentysta to dość odrębny temat, ale my mamy obowiązek zwracać uwagę na wszystko i wskazywać dalszą drogę postępowania. Choć dentysta mojego ojca o wszystko się wypytał, również o problemy internistyczne i zwracał na nie szczególną uwagę. Nie, mój ojciec nie jest lekarzem. Nie ma nawet związku z medycyną. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2012-11-15 o 13:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Nigdy sie z czmys takim sie spotkałam i mam nadzieję, nie spotkam. A muszę powiedziec, że badania stetoskopem mam bardzo czesto z powodu astmy, no i (co raczej czeste przy astmie) zapaleń oskrzeli. Do tej pory nikomu mój biustonosz nie przeszkadzał, jestem zadowolona z leczenia, chyba nikt złej diagnozy nie postawił przez mój stanik.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Właśnie mówię, że dobrze, że są rzetelni lekarze. Tyle, że się rozbijają o szpitalne procedury oraz - interniści - o ciasny budżet przychodni, w której pracują. Nie do lekarzy mam pretensje, a do tzw. systemu. Z drugiej strony jakoś nie słyszę, żeby lekarze chcięli coś z tymże systemem zrobić. Podobno nie mają czasu ![]() Cytat:
A osłuchiwał mnie w staniku ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
Ja bym zapytała czy to konieczne i dlaczego. Jakby mi lekarz wytłumaczył tak jak Bajaderkowa, to bym zdjęła. Bez przesadyzmu. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Mam też świadomość, że sama sobie nie postawię diagnozy, mam sporo pokory, wiem, że się nie znam i tak na prawdę protestuję jedynie wtedy gdy jakieś postępowanie personelu przeczy logice albo po prostu czuję, że mi w jakiś sposób ubliża. Nie sądzę by moje zachowanie było dziwaczne. Cytat:
Cytat:
![]() A dentysta może mnie np. zapytać przed zabiegiem czy nie jestem w ciąży - to ważne i dla mnie, i dla mojego dziecka, prawda? I nie, nie odpowiedziałabym a co to pana obchodzi, pan nie jest ginekologiem ![]() Cytat:
Narzekają na biurokrację, na mały budżet, na utrudnienia... ale jakoś nic z tym się nie robi. Ja też uważam, że zły jest system. Jeśli lekarz ma dla mnie 15 minut na wizytę, z czego 10 przeznaczyć musi na wypełnianie jakiś świstków do NFZ to coś jest chyba nie tak? Lekarz ma leczyć, od papierów to są sekretarki, przynajmniej tak powinno być. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Ja też się nie unoszę kobiety. Wiem jak to wygląda z dwóch stron, bo zanim zostałam lekarzem byłam zwykłym "śmiertelnym" pacjentem i wiele rzeczy mnie denerwowało, których mam nadzieję, nie popełniać podczas swojej pracy.
Cytat:
Na pewno dziwi mnie takie podejście "ja się nie rozbiorę, bo jak można mnie prosić w ogóle o to". No ludzie, ja serio nie kocham się w macaniu kobiet i mężczyzn. Dla mnie to też krępujące, prosić pana o zdjęcie majtek, dla niego myślę również to nie należy do najprzyjemniejszych. Taki mam zawód ![]() Dodam, że część Pań ma dość obfity biust, więc do osłuchania zastawki serca trzeba go ręką dźwignąć ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale z tym podejrzanym czymś ![]() ![]() Każdy pacjent ma prawo zadać pytanie o wszystko. Dosłownie o wszystko - prócz tego co dotyczy lekarza ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jak to "lekarze nic nie robią"? ![]() ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-11-15 o 16:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
biegam dla Zabawy
|
Oczywiście, że zdjęłabym stanik do osłuchania. I zdarzało się, że lekarz w ten sposób osłuchiwał, nie widzę w tym nic niestosownego.
Cytat:
![]() ![]() I to były ich największe problemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Padłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak lekarze prowadzili kolejny protest w lipcu to znów media i pacjenci byli przeciw. Mam tylko nadzieje że do rządzących może i dotrze kolejny planowany protest. Bo jak na razie w Polsce albo leczy sie dobrze i za to nakłądana jest kara finansowa. Albo leczy zgodnie z obowiazujacym prawem ze szkoda dla pacjenta. Albo zap... z nakua języka i wyjeżdza do kraju gdzie mozna pracowac normalnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Zawsze proszę pacjentkę o zdjęcie stanika do osłuchiwania i opukiwania. Parę razy zdarzały mi się zaskoczone spojrzenia i pytania, zawsze cierpliwie odpowiadam i tłumaczę. Po wyjaśnieniu, nie spotkałam się z odmową.
Zresztą, ja póki co nigdy nie spotkałam się z jakimś problematycznym zachowaniem czy tez odmową badania ze strony pacjenta. To zapewne jeszcze przede mną, wszak ludzie są różni. Wychodzę z założenia, że tworzenie przyjemnej i bezpiecznej atmosfery, profesjonalne podejście, zapewnienie intymności i dyskrecji oraz szeroko pojęta kultura osobista jest fundamentem kontaktów lekarz-pacjent. Szkoda, że tak niewielu lekarzy o tym pamięta ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Protesty niestety nie dały za wiele, dzieki cudownej ustawie mamy idiotyczną sytuację kiedy to ubezpieczony pacjent idzie do lekarza a ten nie ma prawa wystawic mu leku ze znizką, bo tak stanowi ustawa " dla dobra pacjenta oczywiście" się off top zrobił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co Ty za bzudry gadasz? Jestem murem za służbą zdrowia bo bronię interesu pacjenta i krytykuję niedbalstwo lekarzy badających pacjentki niezgodnie ze sztuką lekarską w staniku? Chyba żartujesz...... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
Mnie ZAWSZE osłuchują lekarze w biustonoszu, jeden nawet "wysłuchał" mi arytmię, jak się okazało słusznie, więc jak widać można prawidłowo osłuchać kogoś jeśli jest w staniku.
![]() |
#77 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Miałam problemy głównie ze stawami, poranną sztywnością i opuchlizną nóg, nadgarstków i palców u rąk. Plus parę innych, na które nie zwracałam większej uwagi, a pani doktor ułożyły się w sensowną całość. Od stycznia wynoszę się na pół roku do Zurichu, mają tam podobno jakieś inne niż u nas metody leczenia tego gówna (bardziej kompleksowo podchodzą do tematu podobno). Zobaczymy jak to będzie. Żywcem mnie nie wezmą ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-11-15 o 20:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Miałaś szczęście. Są tacy specjaliści którzy nawet o toczniu nie słyszeli
![]() Za to od kiedy leci Dr House to kazdy Polak zna przypadki tocznia albo toczenia (jak mawiał jeden lektor) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymaj się, dużo zdrowia życzę ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale to moje zdanie. Cytat:
To nie pierwszy wątek "paramedyczny" w którym czytam twoje wypowiedzi o tym, że wszystkie procedury medyczne są dla dobra pacjenta. A muszę powiedzieć, że mnie jako pacjentowi to moje dobro na prawdę bokiem często wychodzi ![]()
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że mnie z kimś mylisz. Wiele razy przyznawałam rację wizażankom czy sama mówiłam o złych rzeczach dziejących się w służbie zdrowia. Nigdy służby zdrowia nie wybielałam - zapewne dlatego, że naprawdę od dawna w niej siedzę...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owe "błędy" w receptach to głównie - wypisanie leku osobie nieubezpieczonej, zaznaczam że w tym kraju BRAK jakiegokolwiek dowodu ubezpieczenia RUMA jest tylko dowodem posrednim i osoba posiadająca RUMA nie musi byc ubezpieczona, z reszta sam system weryfikacji elektronicznej miał działac lata temu , ale nie będzie z tego prostego powodu- w NFZ jest taki sam bałagan jak i w Zusie. - kolejnym błedem jest wypisanie leku niezgodnie z CHPL-em, przy czym chlpe lubia sie zmieniac co jakis czas a i interpretacja tego co w nim jest napisana nie jest jasna ( na przykład różni sie pomiędzy oddziałami NFZ-u) kolejne błędy sa faktycznie błedami jest to literówka np Magdo zamiast Magda, Olivier zamiast Olivier W całej ustawie NIE chodzi o dobro pacjenta ani o jego prawidłowe leczenie. NFZ nie interesuje jakimi lekami jest leczony pacjent tak długo jak sa to leki pełnopłatne! Nie widzisz wakli lekarzy o dobro pacjenta, nie musisz widziec z reszta rząd dąży do tego aby pacjent był dla lekarza potencjalnym zagrozeniem to dzięki protestom lekarzy miedzy innymi, leki p bólowe stosownae w leczeniu bóli nowotworowych , pierwotnie po 100 za opakowanie sa ponownie darmowe a kobiety z zespołem antyfosfolipidowym maja refundowane heparyny dzieki czemu donoszą ciąże. ale co tam lepiej załozyc sobie klapiki na oczy i powtarzac za wybiórczą Lekarze sa źli. Cóż za pare lat, dzieki takiej polityce i PR w który uwierzy społeczeństwo jedynymi lekarzami w polsce pozostaną emeryci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety się zgadzam. Przykre to strasznie, ja wiem, ze będę się bardzo mocno bronić przed wyjazdem z kraju za ludzkimi warunkami pracy (dzięki którym i ja będę żyć jak człowiek (a nie z dyżuru na dyzur) i będę miała czas potraktować pacjenta jak człowieka - a dzięki temu ten pacjent nie będzie widział we mnie wroga)..... ale obawiam się, że w pewnym momencie bedzie to totalnie bezsensowne i będzie trzeba poszukać dla siebie miejsca gdzie indziej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jestem tego pewna, ale nie ważne i nieistotne dla wątku. Cytat:
![]() Nie chce mi się więcej dyskutować na ten temat. Swoje zdanie wypowiedziałam i raczej go nie zmienię wobec takich argumentów. Ja jakoś szalonej walki o interesy pacjenta nie widzę - z żadnej strony. Przykre, ale nawet sami pacjenci o swoje prawa nie walczą.
![]() |
![]() |
#87 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od dzisiaj mój świat będzie piękniejszy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
astro-loszka
|
Rozpiąć czy obsunąć - to i owszem
![]() U ginekologa, kardiologa, pulmunologa czy do RTG klaty - to i owszem, ale u internisty - nie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:52.