Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-15, 13:38   #721
ladybird_1987
Rozeznanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Dziewczyny, może polecicie jakieś bodziaki z allegro? W sumie chciałam kupić najtańsze ale słyszałam że rozmiar 74 dzieciaki długo noszą. Macie jakieś które warto polecić. Nie jakieś szmatki?
Ale tak oglądam i jeśli są firmowe/droższe to bez zapięć przy szyjce. Te tańsze mają zapięcia. I jak tu podjąć decyzję?

Ewus dzięki za link. Zapisałam sobie. Boskie są te zdjęcia ze zbliżeniami obrazków na pupie.
Stary 2012-11-15, 13:46   #722
benka99
Rozeznanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
benka, one raczej jak rajtuzy, jak jest zimno to można na nie założyć spodnie na dwór

No co Ty, staniki do karmienia kit? Ja tam sobie nie wyobrażam normalnych staników, nosze normalne tylko wtedy jak gdzieś wychodzę i wiem, że nie bedę karmić.

Aa i jeszcze do hitów przedłużki do body
Ale fajne wieczorem na spokojnie obejrzę i napewno zamówię.

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może polecicie jakieś bodziaki z allegro? W sumie chciałam kupić najtańsze ale słyszałam że rozmiar 74 dzieciaki długo noszą. Macie jakieś które warto polecić. Nie jakieś szmatki?
Ale tak oglądam i jeśli są firmowe/droższe to bez zapięć przy szyjce. Te tańsze mają zapięcia. I jak tu podjąć decyzję?

Ewus dzięki za link. Zapisałam sobie. Boskie są te zdjęcia ze zbliżeniami obrazków na pupie.
Niby nie z allegro, ale bardzo polecam bodziaki z Tesco. Te co się kupuje pojedynczo, na wieszaczkach. Mają zapięcie przy szyjce. Ja jestem z nich bardzo zadowolona. Z tych w 5-cio pakach też, ale one są bez zapięć.

Dziś na obiad podałam Maksowi ziemniaki z pietruszką i szpinakiem. Smakowało
Stary 2012-11-15, 13:59   #723
8ewus8
Zadomowienie

ja mam fajoskie body ze smyka disneya, ale z zatrzaskami przy szyjce, już nie kupuję bez zatrzasków, bo mi się wszystkie rozciągały.
Jeśli chodzi o allegro to mogę polecić tego sprzedawcę http://allegro.pl/listing/user.php?s...us_id=24492242
zamawiałam body z myszką miki i jest fajne, gruby materiał i widać, że nie będzie się rozciągało.
W ogóle fajne ma rzeczy ten sprzedawca, body jak na disneya to dobra cena.

Taaa, mój rozmiar 74 nosił ze 3 tyg

moniczka, moje też obwisłe, da się to dziadostwo lewarkiem podniesc czy cuś? ;(

Edytowane przez 8ewus8
Czas edycji: 2012-11-15 o 14:06
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 14:35   #724
Timii
Rozeznanie

rinco ale mialas pomysl z ta sonda! super!

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Piszac wczesniejszego posta, nie dokonalam codziennych ogledzil dziasel Oliwki. Wczoraj wieczorem jak sprawdzalam to zabek byl jeszcze w dziasle, ale na styku przebicia... teraz zmacalam i mamy drugiego zeba!!

Dodam jeszcze jeden hit i kit:

Hit- nie pamietam jakiej jest to firmy, ale taki smoczek masujacy dziaselka, Olwika sama sobie wklada i gryzie, zaraz zrobie fotke to wrzuce... i gryzak z wibracja- tez fajnie masuje dzasla... a ile sie przy tym mloda slini...

Kit- dentinox, w ogole Oliwce nie pomaga, ale to chyba akurat zalezy od dziecka.
Jakich wy masci uzywacie na dziasla?

Ponizej ten smoczek. Z dwoch stron sa silikonowe czesci i dziecko moze gryzc obie te strony. Ta czesc z lewej strony jest lepsza, mozna tam nalozyc zel ( miedzy te wypustki) wtedy nie dosc ze masuje dziasla to jeszcze chlodzi i znieczula. Polecam
martula fajny ten smoczek, szkoda ze nie wiesz firmy...

brawo za ząbka i wytrwałości życzę

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Hej!

Dziś w nocy Hania zjadła 190ml

Zaczyna sama siedziec, tzn. utrzymuje na dłuższą chwilę pozycję siedzącą i się bawi. No i raczkuje mamy taki ubaw że hej. Sadzamy ją na dywanie, kładziemy w pewnej odległości kilka cukierków w szeleszczących opakowaniach i tak do nich zapindala, że szok!

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------
brawa dla Hani za próby siedzenia

Cytat:
Hej

Niestety.. powoli konczy sie nasza przygoda z kp- w sumie teraz to jako takie przekaski, czasami podwieczorek lub drugie sniadanie. Mam pytanie do mam karmiacych mm. Oliwka juz dluuugi, dluuugi czas jak dostawala mm na noc to "spala" do rana i dopiero wtedy jadla. Dzis w nocy.. zaczela plakac jak sie jeszcze do tej pory nie zdarzylo przez te 6 miesiecy ( mowie o nocy, bo w dzien juz byly takie histerie)... najpierw dlugo probowalam ja uspokoic, nosilam, tulilam.. nic... pomyslalam dam jej mleko, moze jakims cudem jest glodna ( to bylo ok. 1/2 w nocy), dostala i zasnela.. spala do 7. Czy Wy tez dokarmiacie jeszcze dzieci w nocy mm? Tak mysle, ze najpierw moglam jej podac ciepla wode- ale madry Polak po szkodzie.
I inne pytanie, czy to mozliwe zeby nagle zglodniala w nocy, skoro juz od tak dlugiego czasu nie potrzebowala nocnego karmienia? Czy moze "zajadla" swoj problem? Co myslicie?
I w ogole Oliwka uczulona jest chyba na pietruszke, musze to jeszcze raz sprawdzic, ale za kazdym razem jak je to dostaje ostro czerwonych policzkow. No i jej cera nie wyglada najlepiej. Caly czas ma rozowawe policzki i strasznie chropowate. Teraz nie wiem czy szkodzi jej moje mleko- bo jak byla na samej piersi, to bardzo czesto miala taki problem(kiedys pisalam) czy moze jakis skladnik nowej diety. Chyba zaczne wprowadzac wszstko od nowa ;/

Jesli chodzi o wyprawke- raczej nie kupowalismy zbednych gadzetow. Najbardziej przydatny okazal sie lezaczek i rozek( teraz juz nie uzywamy, ale dluuugi czas Oliwka w nim spala).

Najmniej korzystamy ze spiworka- jakos nie lubi w nim spac, chyba za bardzo ja ogranicza, nie moze wtedy wedrowac w nocy po lozeczku.

anulka- nie chce sie powtarzac, ale trzymam kciuki za Ciebie i Twoich mezczyzn
martula jesli to dokarmianie bylo jednorazowe to ja bym sie nie przejmowala. dzieiciom sie ma prawo to zmieniac od czasu do czasu. obserwuj mała i zobaczysz co będzie dalej.
szkoda z kp

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość

huśtawka FP - huśta przód tył i prawo lewo - świetna !!!!!!!!!!! tylko chyba od niej mamy asymetrie

millena jak to od huśtawki asymetria?

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:

moniczka, moje też obwisłe, da się to dziadostwo lewarkiem podniesc czy cuś?
;(

Cytat:

Ja też dołączam się do życzeń. Dla Twojej Martusi oczywiście też moc zdrówka!
Prawda, czas leci niesamowicie.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

ja jeszcze do hitó dopisuję matę rainforest - boska! ciągle jej używamy i z tej samej serii karuzelę na łóżeczko

ale się różnimy z tymi hitami i kitami - dla mnie np. staniki do karmienia czy pajace to też hit pierwsza klasa!
ten muzyczny ocean co pola pokazywała bardzo mi się podoba i chciałam kupić no ale teraz się zastanawiam

ewus fajne te getry śmieszne

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

aa i jeszcze się pochwalę że MArcia dostała dziś takiego krokodyla z okazji półroczku. mała rzecz s cieszy

http://szafka.pl/c642554-jezdzacy-kr...her-price.html
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 14:55   #725
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość

Glowy nie daje , ale chyba BabyOno. Kupilam w tesco, jak bede to zerkne i wtedy napisze

Co do stanikow do kp- nie wyobrazam sobie karmic nie majac takich. dwa mialam takie zwykle bawelniane- do szpitala i na noc... a pozniej kupilam 3 full wypas: praktyczne i naprawde ladne... nie widac, ze sa dla matek karmiacych
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 14:58   #726
natusiakac21
Raczkowanie

A gdzie można te przedłużki kupić?
Dziś znowu rehabilitacja. Mam dość bo baba mówi, że już ok ale mamy chodzić dopóki Antoś nie wstanie na nóżki. Nie wiem dlaczego tak jest

U nas kitem okazały się:
- karuzela FP misie
- ceratki na łóżeczko - nawet ich nie rozpakowałam
- nakładki sylikonowe do karmienia - z nimi bolało mnie jeszcze bardziej
- koszulki na krótki rękaw - mam ze 20 a założyłam tylko jedną i to tylko ze trzy razy

a hitami są
- pajacyki
- getry
- rożek - on nam służy do wyłożenia w wózku bo nie nosiłam w tym Antosia
- leżaczek - już długo nie używam bo zakaz od rehabilitantki ale on to uwielbiał

Jak mi się coś przypomni to napiszę.
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 14:58   #727
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
: hahaha:

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 15:11   #728
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Glowy nie daje , ale chyba BabyOno. Kupilam w tesco, jak bede to zerkne i wtedy napisze

Co do stanikow do kp- nie wyobrazam sobie karmic nie majac takich. dwa mialam takie zwykle bawelniane- do szpitala i na noc... a pozniej kupilam 3 full wypas: praktyczne i naprawde ladne... nie widac, ze sa dla matek karmiacych
ok dzieki martula. jak spotkam to kupie
Stary 2012-11-15, 16:08   #729
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam fajoskie body ze smyka disneya, ale z zatrzaskami przy szyjce, już nie kupuję bez zatrzasków, bo mi się wszystkie rozciągały.
Jeśli chodzi o allegro to mogę polecić tego sprzedawcę http://allegro.pl/listing/user.php?s...us_id=24492242
zamawiałam body z myszką miki i jest fajne, gruby materiał i widać, że nie będzie się rozciągało.
W ogóle fajne ma rzeczy ten sprzedawca, body jak na disneya to dobra cena.

nie wiem, ale prędzej będzie jak je zarzucę na plecy
Stary 2012-11-15, 16:58   #730
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Chyba mam ten sam problem, haha:P Powiedzialam juz mezowi, ze zbieramy na operacje
Czy to juz bedzie tak do konca zycia, czy wroca na swoje miesjce? ja do tego wszystkiego mam duzy rozmiar- nawet bardzo i teraz nie najlepiej sie to prezentuje. Moze na tasme klejaca przykleic
Stary 2012-11-15, 17:28   #731
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
U nas kitem okazały się:
- karuzela FP misie
- ceratki na łóżeczko - nawet ich nie rozpakowałam
- nakładki sylikonowe do karmienia - z nimi bolało mnie jeszcze bardziej
- koszulki na krótki rękaw - mam ze 20 a założyłam tylko jedną i to tylko ze trzy razy

a hitami są
- pajacyki
- getry
- rożek - on nam służy do wyłożenia w wózku bo nie nosiłam w tym Antosia
- leżaczek - już długo nie używam bo zakaz od rehabilitantki ale on to uwielbiał

Jak mi się coś przypomni to napiszę.
Zgadzam się co do koszulek na krótki rękaw, też zaliczam je do kitów a mam ich na pewno ponad 20 sztuk , czasem kombinuję i daję na body z długim rękawem koszulkę z krótkim ale to jak gdzieś wychodzimy, na co dzień niewygodnie...
Co do nakładek do karmienia u mnie okazały się hitem i karmię w nich Tosię do dziś

Cytat:
Chyba mam ten sam problem, haha:P Powiedzialam juz mezowi, ze zbieramy na operacje
Czy to juz bedzie tak do konca zycia, czy wroca na swoje miesjce? ja do tego wszystkiego mam duzy rozmiar- nawet bardzo i teraz nie najlepiej sie to prezentuje. Moze na tasme klejaca przykleic
Moja kuzynka, która urodziła dwoje dzieci, młodsze ma już ponad 3 lata, powiedziała, że zostały jej już taaakie zwisy, że szok ;/ ja nie chcę!!!

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-15, 17:34   #732
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
o kurde, ale z drugiej strony to nawet ekonomicznie, szalika już nie musisz, ja to już w ogóle super ekonomicznie, bo moje mogą robić za komin, na głowę też starczą hmmm komin w kolorze nude - to jest coś!
Po głębszym zastanowieniu zaliczam to do hitów ciążowych

Edytowane przez 8ewus8
Czas edycji: 2012-11-15 o 17:36
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 17:51   #733
martula007
Raczkowanie

Cytat:
o kurde, ale z drugiej strony to nawet ekonomicznie, szalika już nie musisz, ja to już w ogóle super ekonomicznie, bo moje mogą robić za komin, na głowę też starczą hmmm komin w kolorze nude - to jest coś!
hahahahah

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

Moja kuzynka, która urodziła dwoje dzieci, młodsze ma już ponad 3 lata, powiedziała, że zostały jej już taaakie zwisy, że szok ;/ ja nie chcę!!!
o nie...!! Chyba naprawde zaczne zbierac kase na operacje ...
Stary 2012-11-15, 18:27   #734
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
aż się poplułam
tak, a brodawki w modnym kolorze burgund - w szczegolnośąci, jak zmarzną na zimnie

Jeszcze można gdzieś wbic cwieki, bo to też hicior sezonu

A propo's oglądałam sobie w necie co jest modne obecnie i muszę stwierdzic, że moja szafa jest naprawdę "out", nie "in"
Ale nawet nie mam czasu żeby jechac po cos do ubrania, no i te nieszczęsne buty Mąż miał już byc godzinę temu, miałam jechac po jakieś meszty i znowu będę musiała śmigac w tych, co wyciągłąm z kosza

oooo królewicz przyszedł....
Stary 2012-11-15, 18:29   #735
anulka4771
Wtajemniczenie

Jeśli chodzi o cycki a raczej to co z nich zostało zwisy zwisami choć nie powiedziane że zawsze nimi będąZawsze można sobie zafundowac operację

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-15, 18:35   #736
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
poplułam się
Moje też są big i niestety muszę przyznać, że brzydko wiszą i żyją swoim życiem
Stary 2012-11-15, 18:42   #737
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Byliśmy dzisiaj na kontroli bioderek i wszystko już jest dobrze, nie musimy już więcej pieluchować

Mam pytanie czy w przypadku karmienia piersią tych wzdymającyh rzeczy typu kapusta czy groch nie można jeść przez cały okres karmienia czy tylko na początku? Bo bym zjadła kapuchę a się waham

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

A jeszcze mam propozycję takiej mini sondy Jak macie ochotę to wymieńcie jedną rzecz z Waszej wyprawki, która Wam się kompletnie nie przydała i jedną, która Wam się zaskakująco bardzo przydała. Jednym słowem hity i kity naszych wyprawek
Brawo za bioderka
Ja nie jadam tego, ale w swieta bigosu bym zjadła z checia

Cytat:

Ponizej ten smoczek. Z dwoch stron sa silikonowe czesci i dziecko moze gryzc obie te strony. Ta czesc z lewej strony jest lepsza, mozna tam nalozyc zel ( miedzy te wypustki) wtedy nie dosc ze masuje dziasla to jeszcze chlodzi i znieczula. Polecam
Widziałam ten smoczek z canpola i zastanawiałam sie czy nie kupic go Mai, ostatecznie nie wziełam go.

KIT:
- bluzeczki z krótkim rekawem, nie praktyczne dla tak małego dziecka
- duza ilosc ubranek, ale to w sumie ja jej nie kupuje ale ona dostaje, ale CI do kupuja nie pomysla, po co jej super płaszczyk w rozmiarze 3-6 mcy, jak teraz to jesien/zima i na wiosne taki idealny bedzie, ale co z tego jak za mały, i mam pare innych takich ubranek nie praktycznych na taka pore roku w takim rozmiarze.
- duza ilosc czapek
- frida, nie jestem z niej zadowolona ale wciaz używam
- poki co jeszcze kołdra jest zbedna, jak Maja była malutka, to była przykrywana rózkiem, a jak zaczeła sie rozkopywac to spi w spiworku.

HIT:
- nakładki na brodawki
- stelaz pod wanienke
- karuzela
- lezaczek
- przewijak i obok komoda z wszystkimi rzeczami Mai
- pampersy Dada i chusteczki rózowe baby dream
- łózeczko z szuflada - mega praktyczne gdy ma sie mało miejsca

W sumie to myslałam ze kitów bedzie wiecej, ale jak widac to tylko tyle, chyba przemyslałam wyprawke dobrze jak widac
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 19:36   #738
natusiakac21
Raczkowanie

Mam pytanie czy jak gotuję dziś kaszę jaglaną to moge ją jutro podac małemu? jak ją odgrzać?chce mu podać z owocami ale nie wiem jak to podgrzać! A gotuje dziś bo do zupek potrzebuje
Stary 2012-11-15, 20:05   #739
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanie czy jak gotuję dziś kaszę jaglaną to moge ją jutro podac małemu? jak ją odgrzać?chce mu podać z owocami ale nie wiem jak to podgrzać! A gotuje dziś bo do zupek potrzebuje
Dolejesz odrobinę wrzątku i postawisz na chwilkę na ogniu stale mieszając i będzie git I do tego dodasz owoce.

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Cytat:
Ja kupiłam jakiś miesiąc temu kilka bodziaków w Realu. Bawełna jest rewelacyjna, te wszystkie ze Smyka do pięt nie dorastają, no i mają zapinane przy szyjce.
Płaciłam po 8, 10, 11 i 12 zł, więc cena przystępna.
Tylko rozmiarówka nierówna i z niektórych na 80 Maciek już wyrasta, a niektóre jeszcze za duże. Najlepiej zmierzyć te, które masz i w sklepie sobie pomierzyć

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość

To jest BabyOno http://allegro.pl/babyono-gryzak-sil...777051904.html, tylko ja jakoś nie jestem za gryzakami jakkolwiek przypominającymi smoczek.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-15, 20:14   #740
rinco
Wtajemniczenie

Ale się rozpisałyście odnośnie tych wyprawek Ale widać, że każdemu coś innego podeszło

To ja jeszcze dodam do mojej wyprawki ciążowo-porodowej:
KIT:
- majtki jednorazowe kupione na po porodzie - okazały się za małe, nie weszły mi na tyłek, mam 2 opakowania nieużyte
- pas ściskający - polecały pielęgniarki w szpitalu jak leżałam po cesarce, mąż poleciał do apteki, a ja w międzyczasie wstałam i już nie było potrzeby go używać
HIT:
- laktator elektryczny - kupiony co prawda już trochę później, ale bez niego nie utrzymałabym laktacji i pewnie skończyłabym karmić ok. 3 miesiąca, a tak to dalej karmię moim mlekiem!!!

Cytat:
Mówisz..? A tak mi się to podobało już wyobrażałam sobie wielkiego ciasteczkowego renifera - oczywiście czerwonego

Zaraz looknę na przepis
Cytat:
Rinco - a kiedy je robisz? Bo wiem, że takie ciastka to się robi wcześniej.
Kolory tych gotowych lukrów są strasznie mdłe, i brzydko wyglądają na pierniczkach, nie polecam. Tak jak wczoraj pisałam najlepszy jest lukier biały i brązowy bo się ładnie komponuje z kolorem pierniczków
Ja te pierniczki robię jakiś tydzień przed świętami, ale to dlatego, żeby jeszcze zdążyć z udekorowaniem ich, bo przy tym też trochę schodzi. Ale nie trzeba ich robić jakoś wcześniej, bo od razu są miękkie i można jeść. Poza tym długo się trzymają, nawet rok mogą leżeć

No i kształty też najfajniejsze wychodzą jakieś gwiazdki, serca itp. Choć mam też reniferka i łosia i nawet koniczynkę irlandzką

Cytat:
Niestety.. powoli konczy sie nasza przygoda z kp- w sumie teraz to jako takie przekaski, czasami podwieczorek lub drugie sniadanie. Mam pytanie do mam karmiacych mm. Oliwka juz dluuugi, dluuugi czas jak dostawala mm na noc to "spala" do rana i dopiero wtedy jadla. Dzis w nocy.. zaczela plakac jak sie jeszcze do tej pory nie zdarzylo przez te 6 miesiecy ( mowie o nocy, bo w dzien juz byly takie histerie)... najpierw dlugo probowalam ja uspokoic, nosilam, tulilam.. nic... pomyslalam dam jej mleko, moze jakims cudem jest glodna ( to bylo ok. 1/2 w nocy), dostala i zasnela.. spala do 7. Czy Wy tez dokarmiacie jeszcze dzieci w nocy mm? Tak mysle, ze najpierw moglam jej podac ciepla wode- ale madry Polak po szkodzie.
I inne pytanie, czy to mozliwe zeby nagle zglodniala w nocy, skoro juz od tak dlugiego czasu nie potrzebowala nocnego karmienia? Czy moze "zajadla" swoj problem? Co myslicie?
Może to była jednorazowa akcja? Seba też czasem tak ma, że mi w nocy płacze i nie pomaga podanie picia. Wtedy robię mu mm (nawet mniejszą porcję niż w dzień) i się uspokaja i zasypia. Dziś na przykład miałam taką akcję o 3 w nocy. A zazwyczaj nie budzi się już w nocy na jedzenie.

Poza tym lekarka swego czasu nam mówiła, że czasami dzieci nawet w 7 miesiącu zaczynają znowu jeść w nocy, pomimo tego, że wcześniej nie jadły. Ja bym się tym nie przejmowała

Acha i świetny ten smoczko-gryzaczek! Muszę jak najszybciej coś takiego kupić, bo Seba mi ostatnio zaczął gryźć smoczka

Cytat:

Cytat:
Może w kąpieli wodnej? Albo ewentualnie normalnie w garnku, tylko chyba trzeba by było wlać troszkę wody, bo pewnie Ci zgęstnieje przez noc
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 20:19   #741
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
kit: myślę że przewijak taki na łóżeczko- przydatny w pierwszych kilkutyg potem szybko zaczął mi przeszkadzać, opakowanie termiczne na butle z canpola- w ogóle nie trzyma ciepła- wychodzimy na spacer a picie zaraz zimne, ochraniacz do łóżeczka, śpiwór- może gdyby od początku używać to tak ale jak już zrobiło się chłodniej to Agata nie chce w nim spać, koszule do porodu jak już któraś wspomniała- nie potrzeba kilku- wystarczy 1-2, lepiej korzystać ze szpitalnych moim zdaniem.
O kurczę! A my przewijaka na łóżeczku używamy cały czas.

W ogóle kitów u mnie nie ma. Wszystko kupowałam ostrożnie, sprawdzając czy aby na pewno będzie potrzebne. Nie mam nic czego nie używam czy żałowałabym zakupu. Może dlatego, że zanim kupię to 10 razy pomyślę... no i nie kupuję jak nie jestem pewna. Zawsze można dokupić

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Ugotowałam Maksowi kasze jaglaną taka http://extraprodukt.pl/delikatesy/ka...-marki-kupiec/

Ugotowałam z wodą i łyżeczką masła, ok 20min. Dodałam kilka mrożonych malin. Iiii to jakieś dziwne, w smaku mi przypomina otręby. On niebardzo chciał to jeść, krzywił się ale po kilku łyżkach jakby się zakrztusił i przestałam mu dawać. Nie wiem czy ja coś źle zrobiłam...

Czy taka ugotowana kaszka może stać do jutra w lodówce? Może spróbuję jeszcze jutro mu dać.
Może stać, tylko jeśli jest świeża. Czyli jeśli podawałaś już Maksowi z tej miseczki nie nie zostawiaj. Jeśli miałaś odłożoną porcję, a reszta jest świeża,to możesz do jutra przechować.
Dodaj np. utarte jabłko do tego, albo rozgniecionego banana, bo same maliny są dość kwaśne, tym bardziej mrożone

Cytat:
Napiszę Wam jakie legginsy jak mi napiszecie jaki niekapek mam kupić

A tak na serio to moje dziecko cały czas w nich chodzi po domu a jak było ciepło we wrześniu to chodził też na spacery w nich, co lepsze kupiłam trochę za duże (specjalnie) i one się ściągają, ze nie widać tego, można oczywiście sobie podwinąć i ma je gdzies od sierpnia i myślę, że do stycznia ponosi jak nic, bo jeszcze są trochę za duze.
Taaadammm http://allegro.pl/super-legginsy-raj...746297143.html
kurde, powinni mi zapłacić za reklamę :/
Rewelacyjne te gacie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość

do kitów : potwierdzam - ceratki na materac (dziecko mi sie poci na nich jak mops)., staniki za 20 zł ,
A jak pisałam dawno temu żeby kupować porządne staniki to się ze mnie śmiały...

Cytat:
Napisane przez she_87 Pokaż wiadomość
Przedwczoraj i wczoraj dalam marchwe z ziemniakiem i kurczakiem ze słoiczka, No i wieczorem był straszny płacz i takie cieżki baki szły. I skończyło sie kupą taką plastelina. Doczytałam ze tak kupa jest niedobra że coś nie trawi się dobrze. Wczesniej tez mi takie robila wiec musze od poczatku sprawdzac co zaszkodzilo bo nie wiedzialam ze taka kupa jest niepożądana. wiem ze napewno marchewka ok bo byla duza kupa i marchewka z ziemniakiem tez ok. Dzis daje samo mleko poczekam na normalna zdrowa kupe i od poczatku sprawdzam czy zaszkodzila pietruszka czy ten kurczak.
Hmm... kupa jak plastelina chyba nie jest zła...
A bąki idą bo organizm musi się nauczyć trawić, jelitka muszą się przyzwyczaić.

o
Stary 2012-11-15, 20:27   #742
benka99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

Może stać, tylko jeśli jest świeża. Czyli jeśli podawałaś już Maksowi z tej miseczki nie nie zostawiaj. Jeśli miałaś odłożoną porcję, a reszta jest świeża,to możesz do jutra przechować.
Dodaj np. utarte jabłko do tego, albo rozgniecionego banana, bo same maliny są dość kwaśne, tym bardziej mrożone

Dodałam starte jabłko i zjadł i chyba mu smakowało bo zjadł dość dużo, zaliczyłam to jako cały posiłek, zamiast mleka.

Maks bardzo kaszle to taki mokry kaszel. Oklepywałam go trochę w ciągu dnia, a teraz kaszle i tak jakby charczy, jakby ta wydzielina mu gdzieś zalegała. Jutro idziemy do lekarza.
Stary 2012-11-15, 20:48   #743
natusiakac21
Raczkowanie

dziękuje za odpowiedź w sprawie kaszy.

Siedze sobie i wlaśnie objadam się lizakami domowej roboty
jedyny problem to taki że folie trzeba pod wodą odklejać bo za cienka była.
A później zdziwiona, że d..upa rośnie
Stary 2012-11-15, 20:59   #744
_agata
Zakorzenienie

Byliśmy dzisiaj na kontroli u fizjoterapeuty, jest dobrze, asymetria minimalna, jeszcze poćwiczymy i powinno ustąpić Niestety Bobathem nie rehabilitują. Za miesiąc następna wizyta.

o
Stary 2012-11-15, 21:05   #745
martula007
Raczkowanie

Cytat:

Ja kupiłam jakiś miesiąc temu kilka bodziaków w Realu. Bawełna jest rewelacyjna, te wszystkie ze Smyka do pięt nie dorastają, no i mają zapinane przy szyjce.
Płaciłam po 8, 10, 11 i 12 zł, więc cena przystępna.
Tylko rozmiarówka nierówna i z niektórych na 80 Maciek już wyrasta, a niektóre jeszcze za duże. Najlepiej zmierzyć te, które masz i w sklepie sobie pomierzyć

Zgadzam sie co do jakosci bodziakow ze smyka- dla mnie jakies takie za sztywne. inne rzeczy okey, mamy bluzy i naprawde rewelka. Fajna bodziaki sa tez gatunkowo w KappAhlu- tylko te niestety juz do najtanszych nie naleza, ale musze przyznac, ze Oliwka czesto je nosi i ani kolory sie nie spraly, nic sie nie porozciagalo i sa bardzo przyjemne w dotyku

To jest BabyOno http://allegro.pl/babyono-gryzak-sil...777051904.html, tylko ja jakoś nie jestem za gryzakami jakkolwiek przypominającymi smoczek.
A czemu? Przeciez dziecko tego nie ssie ( chyba nawet sie nie da), jesli o to chodzi. Z tego co zdazylam zaobserwowac to jedna strone trzyma w rece, a druga gryzie-wyjmuje-gryzie itd.
Tez wlasnie szukalam i najbardziej podobny jest ten z BabyOno, ale to nie jest dokladnie ten sam model "

Cytat:
Dodałam starte jabłko i zjadł i chyba mu smakowało bo zjadł dość dużo, zaliczyłam to jako cały posiłek, zamiast mleka.

Maks bardzo kaszle to taki mokry kaszel. Oklepywałam go trochę w ciągu dnia, a teraz kaszle i tak jakby charczy, jakby ta wydzielina mu gdzieś zalegała. Jutro idziemy do lekarza.
zdrowka!!!
Cytat:
dziękuje za odpowiedź w sprawie kaszy.

Siedze sobie i wlaśnie objadam się lizakami domowej roboty
jedyny problem to taki że folie trzeba pod wodą odklejać bo za cienka była.
A później zdziwiona, że d..upa rośnie
czasami mozna pogrzeszyc a jaki smak lizakow robisz? Pamietam jak bylam mala moj tata robil lizaki karmelowe...mmmm

Ja mam nadzieje, ze jak przyjdzie typowa zima to w koncu schudne... zawsze na zime chudne, mimo że objadam sie i niczego sobie nie zaluje, latem tyje, chociaz jem wtedy duzo mniej- taki troche odwrotowiec ze mnie :P

Zycze spokojnej nocy, dobranoc

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

Cytat:
Byliśmy dzisiaj na kontroli u fizjoterapeuty, jest dobrze, asymetria minimalna, jeszcze poćwiczymy i powinno ustąpić Niestety Bobathem nie rehabilitują. Za miesiąc następna wizyta.
Super!
Stary 2012-11-15, 21:10   #746
she_87
Raczkowanie

Cytat:

Hmm... kupa jak plastelina chyba nie jest zła...
A bąki idą bo organizm musi się nauczyć trawić, jelitka muszą się przyzwyczaić.
wrzucam fragment artykułu o kupach
"Wraz z wprowadzeniem nowych pokarmów zmienia się też zawartość pieluszki dziecka. Kupki stają się teraz bardziej gęste (w porównaniu z tymi po mleku matki), mają też intensywniejszy zapach. Ich konsystencja zaczyna przypominać plastelinę lub małe bobki, na początku można w nich też zauważyć niestrawione resztki obiadków czy deserków (to efekt przyzwyczajania się układu pokarmowego dziecka do nowych składników diety). Jeśli po kilku dniach nie nastąpi zmiana to znak, że dziecko nie jest jeszcze gotowe na nowości, warto więc wrócić do mlecznej diety. Zdrowe kupki dziecka na urozmaiconej diecie wyglądem przypominają stolce dorosłego człowieka, a ich kolor zależy od rodzaju zjedzonego pożywienia"

A u nas te kupki się utrzymuja i strasznie się meczy żeby zrobić, a wczoraj wieczorem ból brzucha był i poźniej wyszla taka plastelina jeszcze gdziesz czytałam że termin "niebrudząca plastelina" to ta kupa niezbyt zdrowa.
she_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-15, 21:15   #747
_agata
Zakorzenienie

Wiesz co... ja już się kupami przestałam przejmować. Jak Maciek robił zielone jak był Maleńki, to na jakiś czas odstawiłam nabiał, poprawy nie było, więc olałam sprawę. Wszystko samo wróciło do normy.

Jak się dziecko męczy to faktycznie trzeba jakoś pomóc, ale z tego co widzę po starszych od Maćka dzieciakach kleżanek, to kupy są jak plastelina właśnie. Tylko dzieciaki się nie męczą, ot napnie się na chwilę, zaczerwieni na buzi, a w gaciach robi się kulka, którą widać to znak, że trzeba przewinąć
Moim zdaniem organizm po prostu musi się przyzwyczaić do nowego pokarmu, ten ból brzuszka ustąpi po jakimś czasie. U jednych dzieci szybciej, u innych później, ale na pewno będzie dobrze.

o
Stary 2012-11-15, 21:44   #748
Timii
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 -------

dzięki

a gdzie twoje hity?

Cytat:

Benka - kciuki dla Maksa!

Cytat:
Stary 2012-11-15, 21:48   #749
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:

czasami mozna pogrzeszyc a jaki smak lizakow robisz? Pamietam jak bylam mala moj tata robil lizaki karmelowe...mmmm

Ja mam nadzieje, ze jak przyjdzie typowa zima to w koncu schudne... zawsze na zime chudne, mimo że objadam sie i niczego sobie nie zaluje, latem tyje, chociaz jem wtedy duzo mniej- taki troche odwrotowiec ze mnie :P

wiśniowo - cytrynowe. Pychota
Czasami owszem, ale ja ostatnio grzesze codziennie. Normalnie zachowuje się tak jakbym nie jadłasłodyczy nigdy

Też bym chciała chudnąć na zime. ja niestety jak większość ludzi tyje w tym okresie.

Antoś też ma takie kupki jak plastelina, ale nic go nie boli.
Stary 2012-11-15, 21:53   #750
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ale się rozpisałyście odnośnie tych wyprawek Ale widać, że każdemu coś innego podeszło

To ja jeszcze dodam do mojej wyprawki ciążowo-porodowej:
KIT:
- majtki jednorazowe kupione na po porodzie - okazały się za małe, nie weszły mi na tyłek, mam 2 opakowania nieużyte
- pas ściskający - polecały pielęgniarki w szpitalu jak leżałam po cesarce, mąż poleciał do apteki, a ja w międzyczasie wstałam i już nie było potrzeby go używać
HIT:
- laktator elektryczny - kupiony co prawda już trochę później, ale bez niego nie utrzymałabym laktacji i pewnie skończyłabym karmić ok. 3 miesiąca, a tak to dalej karmię moim mlekiem!!!

Kolory tych gotowych lukrów są strasznie mdłe, i brzydko wyglądają na pierniczkach, nie polecam. Tak jak wczoraj pisałam najlepszy jest lukier biały i brązowy bo się ładnie komponuje z kolorem pierniczków
Ja te pierniczki robię jakiś tydzień przed świętami, ale to dlatego, żeby jeszcze zdążyć z udekorowaniem ich, bo przy tym też trochę schodzi. Ale nie trzeba ich robić jakoś wcześniej, bo od razu są miękkie i można jeść. Poza tym długo się trzymają, nawet rok mogą leżeć

No i kształty też najfajniejsze wychodzą jakieś gwiazdki, serca itp. Choć mam też reniferka i łosia i nawet koniczynkę irlandzką

Może to była jednorazowa akcja? Seba też czasem tak ma, że mi w nocy płacze i nie pomaga podanie picia. Wtedy robię mu mm (nawet mniejszą porcję niż w dzień) i się uspokaja i zasypia. Dziś na przykład miałam taką akcję o 3 w nocy. A zazwyczaj nie budzi się już w nocy na jedzenie.

Poza tym lekarka swego czasu nam mówiła, że czasami dzieci nawet w 7 miesiącu zaczynają znowu jeść w nocy, pomimo tego, że wcześniej nie jadły. Ja bym się tym nie przejmowała

Acha i świetny ten smoczko-gryzaczek! Muszę jak najszybciej coś takiego kupić, bo Seba mi ostatnio zaczął gryźć smoczka

Może w kąpieli wodnej? Albo ewentualnie normalnie w garnku, tylko chyba trzeba by było wlać troszkę wody, bo pewnie Ci zgęstnieje przez noc
Rinco - ja nie chciałam gotowej kolorowej masy lukrowej tylko sam barwnik spożywczy
Zamówiłam kilka kolorów

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości