|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: To jest MÓJ opis!! TANIEC
Dlatego trzeba podpisywać swoje teksty publikowane przez różne portale internetowe, ja zawsze tak robiłam
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
w sumie nie wiem co o tym myslec, niby błacha sprawa, ale dla autorki moze byc to naprawde ważne......
i chyba nie da się nic zrobic, bo kto będzie chciał podpis skopiowac to skopiuje i jeszcze podpisze, że to jego przemyslenia- nie poradzisz nic złodziejstwo się szerzy
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
To go podpisz i wszędzie umieszczaj z odpowiednią klauzulą.
P.S. Ja swój też użyczyłam z wielu źródeł .
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Wychodze z takiego zalozenia:
Jezeli cytuje w podpisie czyjes slowa to zaznaczam kto jest ich autorem. Jezeli nie znam autora to ZAWSZE ujmuje tekst w cudzyslow, czyli popularne kroliczki " ". Wskazuje przez to, ze to cytat. A jezeli sa to moje przemyslenia to jest to tylko suchy tekst. Wiem, ze niektorzy omijaja zarowno podawanie autora jak i cudzyslow. Czesto okazuje sie, ze tekst jaki bralam za przemyslenia/tworczosc uzytkownika po blizszym przyjrzeniu sie okazuje sie cytatem z jakiegos wiersza, z ksiazki. Mam duzo ksiazeczek z cytatami jak rowniez sama wypisalam caly zeszyt ciekawych cytatow i sporo z nich pamietam i wychwytuje.I odbieram to jako chcec przywlaszczenia sobie przez uzytkownika cudzych slow - niekoniecznie swiadome. Przypomina mi sie w takich wypadkach 'Kto Tuwima wiersz przepisal jako wlasny Tobie wyslal" Czerwonych Gitar.. Takie pozyczanie to niestety niezbyt przyjemna sprawa dla autora... Jessy - pisz pw z prosba o zaznaczenie w podpisach ze jest to TWOJ tekst, moze to cos da. A szukajac dobrych stron - mozesz byc dumna z tego, ze do kogos Twoje slowa tak gleboko przemowily, ze postanowil je umiescic w swoim podpisie. Choc ja najpewniej bym na miejscu takiego pozyczacza spytala najpierw via pw czyjego autorstwa to jest tekst.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Rozumiem ból Jessy - widziałam ten opis nie raz i rzeczywiście jest często kopiowany - wiem jaki to ból
Jessy, co mogę Ci na to poradzić... Po prostu zamieść pod spodem mniejszymi literami opis, że wszystko "wychodzi spod Twojego pióra" - pozdrawiam
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, dzięki za odpowiedź. Nie spodziewałam się tak 'burzliwej' dyskusji. Szczerze mówiąc, myślałam, że raczej temat sobie 'powisi' przez jakiś czas podbijany przeze mnie, ale bez odpowiedzi
![]() Więc tak - dziękuję Dziewczyny za rady, zrozumienie. Freso i Catt - ja wiem, że jest to tylko podpis, ale dla mnie to 'aż' podpis. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, czy jakoś tak. Chodzi mi raczej o fakt, że osoby posługujące się moim opisem nie wzięły go w cudzysłów, nie zapytały o zdanie, nie napisały Pw etc. Będąc na forum dance*******.pl/info pod użytkownikiem Ziuta Kowalska czytamy mój podpis i wyobrażamy sobie, że w/w Ziuta tak odczuwa taniec, że aż o tym napisała. Tyle, że to nie jej przemyślenia, o czym nikt nie wie. W ogóle - skoro opis ma mówić o użytkowniku to nie rozumiem bezmyślnego kopiowania. Nie stać Cię na własny, zapytanie o zgodę za długo trwa - nie baw się w opisy. Aha, tym opisem posługuję się tylko na forum wizaz.pl, więc nie lata on po sieci w każdym z możliwych miejsc Osoby, które go skopiowały doskonale wiedzą, skąd on jest![]() Mam jeszcze pytanie. Co powinnam umieścić w tym podpisie? Swoje imię i nazwisko? Czy napisać, ze się nie zgadzam na kopiowanie? Czy jak to powinno być? Domyślam się, że jak ktoś będzie chciał to oleje moją prośbę, ale może ktoś inny się dwa razy zastanowi. Cytat:
![]() P.S.1 - Ziuta Kowalska to oczywiście postać fikcyjna ![]() P.S.2 - pozwolę sobie jeszcze popołudniu podbić wątek, po czym pozwolę mu pływać w zapomnianych odmętach wiazażu ![]() EDIT: Aga87 - czy możesz mi wyjawić gdzie jeszcze widziałas mój podpis? Skoro już siedzę w domu to zabawię się z Pw...
Salsame mucho Edytowane przez jessy Czas edycji: 2007-02-22 o 15:37 |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
[...] Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, czy jakoś tak [...] a gdzie cudzysłow
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Niestety,ale jak wystawiamy coś na widok publiczny to musimy się liczyć z tym,że to coś może zmienić właściciela .
JA SIE Z TYM ZGADZAM. Jak chcesz miec swoje prywatnosc to po co piszesz w necie?Wogole po co to piszesz , jak uwazasz ze nikt nie ma do tego prawa oprucz Ciebie?Trzeba bylo zapisac to w pamietniku i gleboko schowac. Kazdy cos sciaga np.gotowe wierszyki,prace szkolne...... Moglas sie z tym liczyc ze ktos ten Twoj wierszyk sciagnie.Z drugiej strony to powinnas sie cieszyc bo to znaczy ze jest ciekawy....bo ludzie go przepisuja Zawsze sa we wszystkim plusy i minusy
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Jessy rozumiem, że możesz czuć się okradziona/oszukana i zła. Ale należy pamiętać, że teraz nie każdy zawraca sobie głowę autorstwem, dbaniem o to aby wstawić tekst w cudzysłów. Twoje słowa są piękne i nie dziwię się, że ktoś sobie je "pożyczył". Powinnaś być z tego dumna, że ktoś chce powtarzać Twoje słowa (sa widocznie tego warte).
Ale wg mnie jest jeszcze druga strona. Co z tego, że ktoś sobie pożyczył te słowa? Przecież nie napisałaś tego aby każdy Cię za to podziwiał prawda? Nikt nie ma z tego żadnych kożyści. A Ty możesz tylko śmisć się z tych "kradnących", ze są tak mało pomysłowe, że chcą kraść czyjś tekst. (chociaż dopóki nie podpiszesz go swoim nazwiskiem to nikt nie wie, że Ci go kradnie. można po prostu pomyśleć, że to tekst z filmu/piosenki/wiersza) |
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Chcialam tylko zauwazyc, ze gdybysmy sie mialy czepiac o to co ktos napisal a ktos inny to wykorzystal to najlepiej zamknac fora i zlikwidowac internet, gazety bo kazdy domagalby sie swojego.. moze jeszcze maja zapalcic za to ze uzyly jej slow. Nigdzie wczesniej nie napisala ze to jej slowa wiec kazdy mogl je wykorzystac w dowolny sposob. Afera na 100 fajerek.. moze ma prawo sie czepiac ale dla mnie i tylko dla mnie zeby nie bylo jest to smieszne.
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak już dziewczyny pisały wcześniej, jeśli ktoś coś publikuje coś w internecie musi się liczyć z tym, że ktoś inny to wykorzysta. Cytowanie kogoś nie jest niezgodne z prawem. |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem, czy trochę nie namieszałam ;]
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Jaka nisprawiedliwość... A tak poza tym, to gratuluję podpisu- jest świetny! Mam podpisy wyłączone, a przez Ciebie myślę, czy by ich nie włączyć z powrotem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

.
i chyba nie da się nic zrobic, bo kto będzie chciał podpis skopiowac to skopiuje i jeszcze podpisze, że to jego przemyslenia- nie poradzisz nic złodziejstwo się szerzy
.
Jessy, co mogę Ci na to poradzić... Po prostu zamieść pod spodem mniejszymi literami opis, że wszystko "wychodzi spod Twojego pióra" - pozdrawiam