Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-19, 14:05   #2101
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

Co do chodzików, znacie osobiście jakieś przypadki że zaszkodziły???

Ja na prawdę znam wiele dzieci które pomykały w chodziku i nic się nikomu nie stało
i nie mają żadnych wad postawy? I jesteś pewna, że takie później nie wyjdą?

Cytat:
Napisane przez eninka84 Pokaż wiadomość
kurde, z jednej strony macie racje, a z drugiej....dwoje dzieci mojej siostry w nim pomykały i wszystko jest ok, nie zaszkodził, a pomogł bardzo Oczywiscie nikt nie mówi o trzymaniu w nim dziecka caly dzien, ale zabawa jak najbardziej
tak samo jak wyżej

poza tym
Cytat:
Chodzik zaburza również rozwój zmysłu równowagi. Ponieważ w nim nie da się upaść, dziecko korzystające z chodzika dużo później opanuje sztukę prawidłowego chodzenia niż ten maluch, który chodzika nie używał.
i jeszcze, dzieci trzymane w chodzikach często pomijają etap raczkowania, a co za tym idzie:
Cytat:
"Faza raczkowania jest ważnym etapem rozwoju. [...]
Zaobserwowano, że wiele dzieci doświadczających trudności w czytaniu oraz pisaniu nie pełzało ani nie raczkowało w 1. roku życia. Czasami sugeruje się, że jest to możliwa przyczyna późniejszych specyficznych trudności związanych z uczeniem się. Jednak zdarzają się również takie dzieci, które nie pełzały ani nie raczkowały, a u których nie pojawiają się późniejsze trudności związane z uczeniem sie."
Sally Goddard Blythe, Harmonijny rozwój dziecka, Świat Książki - Warszawa 2006
Oczywiście to nie jest tak, że jak dziecko będzie miało chodzik, to na 100% to wszystko się stanie, ale ryzyko jest i ja bym nie ryzykowała.

A jeśli już ktoś bardzo chce, to 30-40 minut dziennie to maks, i wsadzać w nie dopiero dziecko, które już samo stabilnie siedzi

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:06   #2102
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

pozdro dla szpiegów
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:08   #2103
Linka25
Zakorzenienie

hej
zaczynam od kciuków za usg bioderek Jasia, Leosia i usg główki Lusi i za szczepienie Nadii

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość

no to sobie wyobraźcie, że moja mama miała tak 3 rok po roku, a potem kolejne po 2 latach. Ją powinni żywcem do nieba wziąć!
czapki z głów też podziwiam swoja i również za czwóreczkę z tym że w większych odstępach czasowych

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
wow, nieźle! Widzę, że "na poważnie" się u was obchodzi imieniny. U mnie jakoś w ogóle, zwyczaj ten zamarł w pokoleniu moich rodziców i męża dziadków, moja Zosia nawet życzeń nie dostała
(a szkoda, może powinnam reaktywować)
Ja nie mam imienin Nie obchodzę Martynka ma, bo TZ wybrał jej datę i wiem, że będzie tego pilnował. Dla mnie to zwyczaj, który odchodzi do lamusa.

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ach i pochwalę się synem pierwszy raz w spacerówce
ale szczęśliwe dziecko! Fabi b. szybko się rozwija fizycznie

Cytat:
Kochane witam Was znowu Powiedzcie mi, od kiedy dziecko je rzadziej niz co 3 godziny?
moja je co 2 max co 3 godziny
w nocy robi sobie dłuzsze przerwy, jedną 5-6 godzinną

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość

Sol, my od 2 tyg. w spacerowce, cora zadowolona. Ale nie sadzam jej tylko na pol plasko albo plasko calkiem. Jest duzo grzeczniejsza w spacerowce.
Moja nienawidzi wózka, mam nadzieję, że ze spacerówką będzie inaczej. Bo jak dotąd to tylko nosidło.

Cytat:
My już po szczepieniu. Ciężko było - mała rozpłakała się już w chwili, gdy lekarka stanęła nad nią ze sprzętem. Ja musiałam Zosi trzymać nogi, a pielęgniarka i lekarka wbijały jednocześnie w oba udka każda swoją strzykawkę. Dziecko aż mi się zapowietrzyło w pierwszej chwili z bólu i oburzenia. Na szczęście na rękach uspokoiła się od razu. Gorzej z mężem - nie mógł na to patrzeć i stał roztrzęsiony badając widok za oknem.
Biedna Zosia.. Nie dziwię się Twojemu TZtowi ani trochę.

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość

Jednak zapytano mnie, co kupić na Święta - jak myślicie, co przyda się półrocznemu dzieciaczkowi? Poza krzesełkiem do karmienia.
Blue co zrobiłaś na słodko na imieninki M.? Bo w niedzielę mam gości i teraz ja potrzebuję bezproblemowego deseru.
Jeśli chodzi o prezenty to wpadłam na pomysł by podać stronę internetową i wskazać konkretne kategorie, które mnie interesują np. naklejki ścienne lub zabawki drewniane

Cytat:
kurde, z jednej strony macie racje, a z drugiej....dwoje dzieci mojej siostry w nim pomykały i wszystko jest ok, nie zaszkodził, a pomogł bardzo Oczywiscie nikt nie mówi o trzymaniu w nim dziecka caly dzien, ale zabawa jak najbardziej
tak jak dziewczyny uważam, że chodzik to nie jest dobra rzecz... maluch ma sam zacząć stawać i chodzić, stawianie go "na siłę" to nic dobrego
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:15   #2104
nadalka
Zakorzenienie

Agunia jeden ma 6 lat, no jemu jest ciężko bo jest gruby, matka go pasła chipsami jak miał 2 latka, ale K. 12 lat i K. 7lat nic nie jest. Myślę że raczej nie wyjdzie już takie coś.

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Mi chodziło też że na troche w ten chodzik nie cały czas. I też również się zgadzam co do stabilnego siedzenia.

D. dzieki chodzikowi szybko zaczął chodzić, on się urodził w sierpniu a jakoś wczesną wiosną bo pamiętam że było chłodno zaczął stawiać pierwsze kroki. I całkiem dobrze mu to szło.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Sory poprawka, dopiero luknęłam na yt bo kiedyś wgrywałam filmik jak zaczął chodzić więc to było pod koniec czerwca czyli miał 10-11 mc,
Stary 2012-11-19, 14:16   #2105
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
ale szczęśliwe dziecko! Fabi b. szybko się rozwija fizycznie
też to zauważyłam,tak samo jak Igusia
Stary 2012-11-19, 14:22   #2106
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

mój brat -15lat wychowany na chodziku,kuzyn-16lat też i nic im nie jest ale kiedyś nie było wiadomo nic na temat ich szkodliwości więc dzieci się na nich wychowywały, teraz wiadomo że są niewskazane
Stary 2012-11-19, 14:22   #2107
agunia82
Zakorzenienie

A jednak ortopedzi przestrzegają przed używaniem chodzików i nie wydaje mi się, żeby to było ich widzi mi się po prostu. Do tego wyczytałam, że w Kanadzie uznano je za tak szkodliwe, że zakazano ich sprzedaży

ja ogólnie jestem przeciwna przyspieszania u dziecka czegokolwiek. Po co ma się uczyć szybciej siedzieć czy chodzić? Niech zacznie to robić, kiedy będzie na to całkowicie gotowe.
To tak jak z bujaczkami, części dzieci nic się nie dzieje, a u nas przyczynił się do asymetrii i gdybym w porę tego nie wykryła to by ją tylko pogłębił. Już nie ryzykuję zdrowia Lu dla własnego spokoju, leżaczek jest właściwie nieużywany, a jeśli już to raz na kilka dni na maks pół godziny

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-11-19 o 14:23
Stary 2012-11-19, 14:22   #2108
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość

swoją drogą kiedyś (przed ciążą jeszcze) myślałam że GARNUSZEK NA KLOCUSZEK to nocnik
a to nie jest nocnik?

Cytat:
i nie mają żadnych wad postawy? I jesteś pewna, że takie później nie wyjdą?

tak samo jak wyżej

poza tym

i jeszcze, dzieci trzymane w chodzikach często pomijają etap raczkowania, a co za tym idzie:

Oczywiście to nie jest tak, że jak dziecko będzie miało chodzik, to na 100% to wszystko się stanie, ale ryzyko jest i ja bym nie ryzykowała.

A jeśli już ktoś bardzo chce, to 30-40 minut dziennie to maks, i wsadzać w nie dopiero dziecko, które już samo stabilnie siedzi
Dokładnie tak. Nadalka, Eninka, niektóre negatywne konsekwencje jakiegoś nieprawidłowego postępowania (np. używania chodzika) mogą być długofalowe i nie takie oczywiste, jak te wspomniane problemy z czytaniem. Więc nie da się na 100% powiedzieć, że danemu dziecku używanie np. chodzika nie zaszkodziło.
Ja jestem zdania,ze takie dziwadło jak chodzik nic dobrego nie zdziała i jest zwyczajnie zbędne.
Stary 2012-11-19, 14:23   #2109
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

dokładnie, ortopedzi nie wyssali sobie przecież tego z palca skoro nie zalecają ich używania.
Stary 2012-11-19, 14:25   #2110
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
to chodź ci pożyczę ;p
ide

Cytat:
znowu
no co
Cytat:
pozdro dla szpiegów

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:28   #2111
nadalka
Zakorzenienie

Ja chodzika kupować nie będę bo dla mnie jest to zbędna rzecz, ja mam kojec z uchwytami , jak będzie chciała to na tym będzie się uczyć wstawać itp.

Ja tylko dałam przykłady w których chodzik nie wyrządził żadnej krzywdy.
Leżaczek u nas też jest już mniej używany, wolę małą wsadzić w fotelik.

W ogóle dzisiaj mała miała mały wypadek.
Na serio nawet oka nie można z niej spuścić.
Położyłam ją na matę , standardowo przekręciła się na brzuch, i nie wiem kiedy ona to zrobiła ale obkręciła się tak że głowę miała nad podłogą.. no i co.. przyrżnęła głową w panele .. na szczęście tylko na płaczu się skończyło

Edytowane przez nadalka
Czas edycji: 2012-11-19 o 14:31
nadalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:30   #2112
ewka5891
Zakorzenienie

Moje dziecko dopiero padlo
musze powiesić pranie i przygotować obiad ale mam strasznego lenia, chyba przez ta pogodę, nic mi się nie chce... jeszcze to nieszczęsne prasowanie czeka

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:36   #2113
chce_byc_mama
Zakorzenienie

ja tez jestem na NIE dla chodzikow z tych samych powodow, dziecko ma sie nauczyc samo.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:42   #2114
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chodzika kupować nie będę bo dla mnie jest to zbędna rzecz, ja mam kojec z uchwytami , jak będzie chciała to na tym będzie się uczyć wstawać itp.

Ja tylko dałam przykłady w których chodzik nie wyrządził żadnej krzywdy.
Leżaczek u nas też jest już mniej używany, wolę małą wsadzić w fotelik.

W ogóle dzisiaj mała miała mały wypadek.
Na serio nawet oka nie można z niej spuścić.
Położyłam ją na matę , standardowo przekręciła się na brzuch, i nie wiem kiedy ona to zrobiła ale obkręciła się tak że głowę miała nad podłogą.. no i co.. przyrżnęła głową w panele .. na szczęście tylko na płaczu się skończyło
biedna Iga oby takie wypadki się więcej nie zdarzały

co do chodzika, to dobrze, że te dzieci nie mają żadnych szkód, choć czasami to dopiero w przyszłości może wyjść...

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."

Edytowane przez ewka5891
Czas edycji: 2012-11-19 o 17:31
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:43   #2115
Linka25
Zakorzenienie

A ostatnio byliśmy u kuzyna Małej - Jasia (jest równo miesiąc młodszy od małej). Jaś spokojny, leży dostojnie, a Mała ani sekundy w takim bezruchu nie wytrzyma. Wiek nie ma tu wiele do rzeczy, bo taka ruchliwa była właściwie od początku. Nie kojarzę by kiedykolwiek leżała tak spokojnie jak Jaś, no chyba że w 2 pierwszych tygodniach życia Zdaliśmy sobie sprawę, że ona jest bardzo energiczna.
Stary 2012-11-19, 14:49   #2116
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
A ostatnio byliśmy u kuzyna Małej - Jasia (jest równo miesiąc młodszy od małej). Jaś spokojny, leży dostojnie, a Mała ani sekundy w takim bezruchu nie wytrzyma. Wiek nie ma tu wiele do rzeczy, bo taka ruchliwa była właściwie od początku. Nie kojarzę by kiedykolwiek leżała tak spokojnie jak Jaś, no chyba że w 2 pierwszych tygodniach życia Zdaliśmy sobie sprawę, że ona jest bardzo energiczna.
miałam taką samą sytuację, koleżanki córka jak oaza spokoju, leży uśmiecha się, a moja wiercipięta cały czas w ruchu.
Stary 2012-11-19, 14:49   #2117
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
haha to tak jak ja porównywałam jak się zachowuje Nikoś i Leon a jak Luśka. Chłopcy to oaza spokoju, naprawdę, a ten mój szogun, to szkoda słów
i tak podobno łatwiej jest wychować córkę niż syna. Póki co jakoś mam co do tego wątpliwości

Stary 2012-11-19, 14:50   #2118
prince_polo
Zakorzenienie

maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaam mojego avka

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-11-19, 14:50   #2119
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
no takie zmiany to mogą być, Ciastek jak nic

Stary 2012-11-19, 14:52   #2120
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
kurde a moja niema prawie miejsca w gondoli. A nie chce za bardoz an spacerówke bo sie na całkeim leząco nie rozkłada. Tzn nawet to nie przeszkadza bo jest naprawde nisko ale to ze buda nie jest taka bardzo skryta. I bedzie Jej wiac chyba bardziej niz w gondoli. I niewiem jak to rozegrac.....
Prince, może kup śpiworek do wózka i będzie jej ciepło ? W mojej spacerówce też jak się położy ją na płasko, to mimo, że ta buda dość zabudowana, to jednak wieje bardziej niż w gondoli, dlatego gondoli nie schowałam, w wieksze mrozy pewnie będę jej używać, choć wątpię...

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
ja na cerazette do czwartku i chyba zdecyduje sie na plastry
Ja teoretycznie jutro mam ost. tabletkę, ale nie po drodze mi do gina po receptę, więc wykorzystam jeszcze 2 opakowania, a potem zobaczymy.... Może zastrzyk??

Cytat:
zazdraszczam

ja tez bede chciała wkładke ale gin powiedzial z emam poczekac jeszcze 2 miesiące.
No a do jutra mam sie zdecydowac czy chce tabletki.
Ale ja chyba nie chce bo... z libido u mnie kiepsko, a po tabsach to jzu w ogóle bede tzta gonic no i bede nerwowa. A i tak taka moja natura
U Ciebie kiepsko ??????? Nie wierzę :P

Cytat:
My już po szczepieniu. Ciężko było - mała rozpłakała się już w chwili, gdy lekarka stanęła nad nią ze sprzętem. Ja musiałam Zosi trzymać nogi, a pielęgniarka i lekarka wbijały jednocześnie w oba udka każda swoją strzykawkę. Dziecko aż mi się zapowietrzyło w pierwszej chwili z bólu i oburzenia. Na szczęście na rękach uspokoiła się od razu. Gorzej z mężem - nie mógł na to patrzeć i stał roztrzęsiony badając widok za oknem.

Bidulka! Ale jaki hardkor, aż tak trzeba było Zosię trzymać???

Cytat:
Heja!

Jednak zapytano mnie, co kupić na Święta - jak myślicie, co przyda się półrocznemu dzieciaczkowi? Poza krzesełkiem do karmienia.
Dlaczego nikt nas nie spytał, co chcemy dla małej ??????? Już widzę te prezenty...
Uważam, że dla takiego dziecka fajne będą zabawki Fisher Price, własnie uczniaczki, klocuszki garnuszki, może mata skip hop?? BTW dzisiaj ją kupiłam !!!!!!!!!! Czekam na przesyłkę

Cytat:
dzięki mamka

ubrałam małemu rampersa 6-12mcy i jest idealny czasami te rozmiarówki są śmieszne,muszę przejrzeć szafę bo może już coś innego będzie dobre..
Olcia, ja średnio raz na 3 tygodnie robię rewizję szafy, bo okazuje się, że wiele rzeczy oznaczonych 9 m jest już dobrych, a córa duża nie jest, więc oznaczenia dupiaste.

Cytat:
hej

czapki z głów też podziwiam swoja i również za czwóreczkę z tym że w większych odstępach czasowych

Moja nienawidzi wózka, mam nadzieję, że ze spacerówką będzie inaczej. Bo jak dotąd to tylko nosidło.
U mnie trójeczka, najmniejszy odstęp to 21 miesięcy. Mama mówiła, że drugi raz w życiu by się nie zdecydowała na taki hardkor Także wielki szacunek dla mam, które wychowały tyle dzieci ! Agunia, nie wiedziałam, że masz tyle rodzeństwa, super!!!!!!!!!!!!! Houserka ma 4 oprócz siebie, też nieźle i chyba właśnie troje rok po roku

Linka, o kurde, to kiepsko z tym wózkiem, w sumie zbedny wydatek ta gondola... A szkoda, bo wózior porzadny ! Myślę, że ze spacerówką będzie lepiej, zobaczysz. Zresztą będzie już większa, wiosna przyjdzie, zacznie się interesować wszystkim i cieszyć ze spacerów

U nas dzisiaj istny sajgon, odwołałam nawet fitness, bo z takim dzieckiem to nie pójdę. Maruda okropna, nie wiem, co jej jest
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:53   #2121
chce_byc_mama
Zakorzenienie

ha ha moja niunia tez swiruje na maksa na 5 minut nie mozna jej zostawic samej normalnie jakis motorek w dupce jej sie zalaczyl he he

Linka garnuszek na klocuszek to nie nocnik tylko zabawka

Amelcia
Stary 2012-11-19, 14:54   #2122
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Hej dziewczyny, ja teraz tylko na chwilę, mam ogromny problem! Luśka zaczęła mi się przekręcać w łóżeczku na brzuch nawet przez sen. W nocy tak się przewróciła i leżała z nosem w materacu, nie wiem czy mogła oddychać czy nie, nawet nie sprawdzałam bo ją od razu na plecy odwróciłam. Ja wymiękam, nocki mam nieprzespane bo co i rusz się budzę i sprawdzam, czy ona nie leży na brzuchu...
Macie jakiś pomysł jak zapobiec temu przekręcaniu?
Chyba kupię monitor oddechu, jakie macie i polecacie?
Ja mam i polecam ten z Angelcare
Cytat:
Wpadłam na chwilę.

Zapomniałam że mam dziś imieniny

Stawiam żarło!
Wszystkiego Najlepszego
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
hej

wpadłam tylko na chwilkę.

Sol najlepsze życzenia

muszę się pochwalić że wczoraj moja Hania ierwszy raz zaśmiała się na głos aż się poryczałam ciekawe kiedy to powtórzy
no i też wczoraj pierwszy raz wzięła do raczek motyla lamaze i go mietoliła w końcu coś ruszyło do przodu u mojej Niuni

wczoraj też mieliśmy sesyjke zdjęciową i pochwalę się moją córcią
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
to są na razie robocze zdjęcia ale obrobione 20 zdjęć kosztuje 300 zł

jeszcze mamy takie jak niżej i wiele innych
Przepiękne te zdjęcia!
Cytat:
Heja!
Huh! Po imieninkach...
Martynka dostała:
Lamaze: słonia różowego, Marinę, Emilkę i pawia
Dwujęzycznego Szczeniaczka Uczniaczka FP
płytę z piosenkami z Akademii Pana Kleksa,
dwie sukienki
jedzonko (słoiczki, kaszkę)
pampki
kasiorkę
talerzyki.
Także owocny to był czas
Tęskniłam za Wami!!!
Super prezenty
Cytat:
Co do kalendarza, dużo dziewczyn zrezygnowało i nie wiem czy jest sens go robić? Musicie się dziewczyny określić, bo nie wiem czy robić czy nie.
W trakcie nadrabiania przeczytałam, ze wiele dziewczyn zrezygnowało, więc ja też rezygnuję
Cytat:

Super, że spotkanie dziewczyn się udało
I też mówię NIE chodzikowi

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-19, 14:57   #2123
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Prince, może kup śpiworek do wózka i będzie jej ciepło ? W mojej spacerówce też jak się położy ją na płasko, to mimo, że ta buda dość zabudowana, to jednak wieje bardziej niż w gondoli, dlatego gondoli nie schowałam, w wieksze mrozy pewnie będę jej używać, choć wątpię...

U Ciebie kiepsko ??????? Nie wierzę :P
do spacerowki spiworek tak? kupie kupie ale chodzi mi ze i tak bedzie wiało. W buzke. Chyba ze spiworki sa z takim wyzszym juz co u mnie brak w pokrowcu na gondole i niettey an spacerowke tez.

No kiepsko

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-11-19, 15:01   #2124
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
może nawet zmylisz szpiega?
Stary 2012-11-19, 15:04   #2125
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
do spacerowki spiworek tak? kupie kupie ale chodzi mi ze i tak bedzie wiało. W buzke. Chyba ze spiworki sa z takim wyzszym juz co u mnie brak w pokrowcu na gondole i niettey an spacerowke tez.

No kiepsko
zobacz to

Amelcia
Stary 2012-11-19, 15:10   #2126
pumas
Zakorzenienie

Prince, dokładnie to, co Ci mamka podałą w linku, to dosyć ochrania moim zdaniem. Ja mam takie pokrycie do gondoli i nic nie przepuszcza, a te śpiworki to ciepłe.
Stary 2012-11-19, 15:12   #2127
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
może nawet zmylisz szpiega?

Cytat:
tez ogladam wlasnie spiworki. tak sie zastanawiam czy to takiena gorze sie podciaga do gory i przypina zeby nie wiało? czy to musi lezec?
bed emusala inaczje znowu swoj magiczny kocyk na klamerki uzywac

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-11-19, 15:17   #2128
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
haha to tak jak ja porównywałam jak się zachowuje Nikoś i Leon a jak Luśka. Chłopcy to oaza spokoju, naprawdę, a ten mój szogun, to szkoda słów
i tak podobno łatwiej jest wychować córkę niż syna. Póki co jakoś mam co do tego wątpliwości
Moja mama się śmieje, że trzeba jej licznik kroków założyć na nóżki bo ona nieustannie "maszeruje"; rączki też w ruchu, ale co ciekawe nie sądzę by miało to związek z szybkim rozwojem fiz. - tego u niej absolutnie nie ma, myślę, ze jest po prostu aktywna i tyle.

Cytat:
[B]

Bidulka! Ale jaki hardkor, aż tak trzeba było Zosię trzymać???
Ja też trzymałam Małą podczas szczepienia, inaczej by była katastrofa

Cytat:

Linka garnuszek na klocuszek to nie nocnik tylko zabawka
Ale ktoś to wymyślił
Stary 2012-11-19, 15:19   #2129
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:

tez ogladam wlasnie spiworki. tak sie zastanawiam czy to takiena gorze sie podciaga do gory i przypina zeby nie wiało? czy to musi lezec?
bed emusala inaczje znowu swoj magiczny kocyk na klamerki uzywac
nie mam pojecia szczerze ale mysle ze 60 zl to nie az taki wydatek a na zime i tak bedziesz potrzebowala spiworek i tak ..

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Ale ktoś to wymyślił
nie wiem ale tez mi siekojarzy z garnkiem na kupe

Amelcia
Stary 2012-11-19, 15:20   #2130
pumas
Zakorzenienie

kocyk na klamerki ?? :P

Ja jeszcze śpiworka nie mam, ale kupuję może w nast. tygodniu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości