Walczymy o nasze marzenia! cz.4 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-12, 21:48   #2911
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Walczymy o nasze marzenia! cz.4

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Cześć
Nie zatestowałam....te plamienia mnie blokują i jakoś się boję, że przerodzą się w @ No ile można plamić
A z drugiej strony mogłam zrobić ten test, przynajmniej wiedziałabym na czym stoję
Do tego wieczorem zaczęła mnie boleć głowa w skroniach, w nocy się budziłam a rano do tego bólu doszły nudności Czuję się fatalnie...
testuj jutro Kochana. Mam nadzieję na wspaniałe wieści
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 07:54   #2912
yolanda9
Zadomowienie

Lets go, Czarni, lets go!!! Wygraliśmy z mistrzem Polski

Dzień dobry! Witam z kawką
Cytat:
Napisane przez libra22 Pokaż wiadomość
U mnie tez jako tako. Byliśmy u znajomych, trochę mnie koleżanka zasmuciła, bo u nich w związku ostatnio licho a są małżeństwem od czerwca
No to szkoda, że u znajmych się coś psuje...i to tym bardziej dziwi, że tak krótko są małżeństwem...a długo byli ze soba prze ślubem??
Cytat:
Napisane przez malinka123108 Pokaż wiadomość
co do wyjazdu dzieki za pocieszenia dziewczynkimmm narazie ciekawei nie jest musimy chyba srzedac auto i wgl....wszystko zostawic,ale wiem z nie moze byc jak jest
...czyja dobrze zrozumiałam, ze to o problemy finansowe chodzi? Bo jeśli tak, to ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad drugim dzieckiem...no ale to ja, a to jednka Twoje życie... mam nadzieję, że jednak nie będziecie musieli podejmować tej trudnej decyzji o wyjeździe...
Cytat:
Apropo zumby to ja też chodziłam sama później wciągnęłam koleżankę, ale ona trochę pochodziła i zrezygnowała, więc znowu zostałam sama...ale nie przeszkadza mi to
No dla mnie też to nie będzie pierwszy raz kiedy musze na takie zajęcia iść sama, ale to mimo wszystko zawsze tak jakoś niezręcznie... ale dam radę! chyba...

U nas staranka w toku, ale musze przyznać, że temperament już nie ten co kiedyś... kiedyś to był spontan, a teraz tylko czekamy kiedy synek spać pójdzie No ale co zrobić... taki lajf

No Paulinko, jak tam testowanie??

yolanda9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 09:00   #2913
malinka123108
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yolanda9 Pokaż wiadomość
Lets go, Czarni, lets go!!! Wygraliśmy z mistrzem Polski

Dzień dobry! Witam z kawką

No to szkoda, że u znajmych się coś psuje...i to tym bardziej dziwi, że tak krótko są małżeństwem...a długo byli ze soba prze ślubem??

...czyja dobrze zrozumiałam, ze to o problemy finansowe chodzi? Bo jeśli tak, to ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad drugim dzieckiem...no ale to ja, a to jednka Twoje życie... mam nadzieję, że jednak nie będziecie musieli podejmować tej trudnej decyzji o wyjeździe...

No dla mnie też to nie będzie pierwszy raz kiedy musze na takie zajęcia iść sama, ale to mimo wszystko zawsze tak jakoś niezręcznie... ale dam radę! chyba...

U nas staranka w toku, ale musze przyznać, że temperament już nie ten co kiedyś... kiedyś to był spontan, a teraz tylko czekamy kiedy synek spać pójdzie No ale co zrobić... taki lajf

No Paulinko, jak tam testowanie??
nie kochana nie chodzi o finanse.....nepewno wtedy nie decydowalabymi n a 2 baby
Stary 2012-11-13, 09:16   #2914
libra22
Zakorzenienie

GG do libra22

Paula aż mnie w żołądku ściska czekamy czekamy!

Jola znali się z 3 lata...przy czym po 3 miesiącach znajomości koleżanka zaszła w ciążę i mają CUDOWNĄ córeczkę
Myślałam, żę tylko u nas gorzej ze spontanicznością

Malinko trudna decyzja przed Wami, oby się ułozyło !
Stary 2012-11-13, 09:23   #2915
yolanda9
Zadomowienie

Cytat:
nie kochana nie chodzi o finanse.....nepewno wtedy nie decydowalabymi n a 2 baby
przepraszam i już więcej nie będę sie tak mądrzyć jak nie znam powodów
Cytat:
Myślałam, żę tylko u nas gorzej ze spontanicznością
bywa ciężko...

Stary 2012-11-13, 15:18   #2916
libra22
Zakorzenienie

GG do libra22

Cytat:

bywa ciężko...
Haha mozemy sobie piatke przybic
Stary 2012-11-13, 16:07   #2917
paulinaizabela
Zakorzenienie

Hejka
Skończyła się zabawa w ciuciubabkę @ przylazła rano
Kupiłam już wiesiołek i jak się @ skończy to zaczynam mierzyc temp. mam nadzieję, że wytrwam
Zastanawiam się nad piciem ziółek...tylko, że one już dobre 2 lata leżą myślicie, że się jeszcze nadadzą??

Brała któraś z Was Castagnus?
Zamówiłam 3 opakowania, ale zacznę od następnego cyklu, bo czytałam, że zaczyna się brać od 1dc...
Stary 2012-11-13, 18:10   #2918
libra22
Zakorzenienie

GG do libra22

Paula
Brawa za podejście ja zawsze mam doła w tym dniu
Stary 2012-11-13, 20:50   #2919
malinka123108
Wtajemniczenie

Cytat:
Hejka
Kupiłam już wiesiołek i jak się @ skończy to zaczynam mierzyc temp. mam nadzieję, że wytrwam
Zastanawiam się nad piciem ziółek...tylko, że one już dobre 2 lata leżą myślicie, że się jeszcze nadadzą??

Zamówiłam 3 opakowania, ale zacznę od następnego cyklu, bo czytałam, że zaczyna się brać od 1dc...
JEJ ALE JESTES MEGA ,pOZYTYWNE NATAWIENIE ....BUZIAKI
Stary 2012-11-13, 21:27   #2920
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka

buuuuu! Przykro mi Kochana
brałam Castagnus. I zaszłam w ciążę co prawda szybko ją straciłam, ale była także moim zdaniem możesz spróbować Tylko nie razem z ziółkami, bo to też ziołowy preparat.
Trzymam mocno kciuki za nowy cykl
Stary 2012-11-14, 07:48   #2921
yolanda9
Zadomowienie

No tradysyjnie: dzień dobry z kawką!
Cytat:
Haha mozemy sobie piatke przybic

Cytat:
Hejka
przykro mi bardzo...a już myślałam, że to to...
Rozumiem, ze te ziółka już nie są w oryginalnych opakowaniach (zeby sprawdzic termin przydatności) tylko już pomieszne są?? No i ja nie orientuje się ile takie zioła mogą sobie leżeć...
Cytat:
Ja od tego cyklu biorę castagnus 2 tablety dziennie, bo mam powyżej 60 kg Paula a któy masz dc...jeśli 2-3 to ja bym zaczęła już w tym cyklu
Cytat:
Paula
ja też
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
brałam Castagnus. I zaszłam w ciążę co prawda szybko ją straciłam, ale była także moim zdaniem możesz spróbować Tylko nie razem z ziółkami, bo to też ziołowy preparat.
A dlaczego nie razem z ziółkami?? Skąd wiesz, ze tego nie powinno sie łączyć?? Ja szukałam w necie informacji na ten temat i dziewczyny tak brały i było okej... ja tez zarówno ziółka piję jak i biore castagnus i na razie nic sięnie dzieje Przy poprzednich starankach miałam taki sam zestaw, ale w cyklach, w których go stosowałam to nie zaszłam w ciążę, tylko po chyba 2 miesiącach od zakończenia kuracji
Irmusia przykro mi, ze musiałaś doświadczyć #

Byłam wczoraj na stepie kondycję mam do ale i tak nawet fajnie było, bo pamietam nazwy kroków i nawet nieźle mi szło (nieskromnie powiem) Chyba sobie karnet kupie A teraz jeszcze w tym tygodniu na tę zumbe mam ochotę iśc...tylko napisałam maila do tego studio tańca i na razie nie odpisali...chyba dzisiaj zadzwonie albo sie przejdę

Edytowane przez yolanda9
Czas edycji: 2012-11-14 o 07:49
Stary 2012-11-14, 13:21   #2922
paulinaizabela
Zakorzenienie

Witam z kawką

Cytat:
Paula

Na początku ogarnęła mnie złość ale jakoś szybko mi przeszło. Mąż zabronił mi się zamartwiać

Cytat:
JEJ ALE JESTES MEGA ,pOZYTYWNE NATAWIENIE ....BUZIAKI

Co mi pozostało

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
buuuuu! Przykro mi Kochana
Trzymam mocno kciuki za nowy cykl

To od następnego cyklu zacznę

Cytat:
przykro mi bardzo...a już myślałam, że to to...
Rozumiem, ze te ziółka już nie są w oryginalnych opakowaniach (zeby sprawdzic termin przydatności) tylko już pomieszne są?? No i ja nie orientuje się ile takie zioła mogą sobie leżeć...

Ja od tego cyklu biorę castagnus 2 tablety dziennie, bo mam powyżej 60 kg Paula a któy masz dc...jeśli 2-3 to ja bym zaczęła już w tym cyklu

Byłam wczoraj na stepie kondycję mam do ale i tak nawet fajnie było, bo pamietam nazwy kroków i nawet nieźle mi szło (nieskromnie powiem) Chyba sobie karnet kupie A teraz jeszcze w tym tygodniu na tę zumbe mam ochotę iśc...tylko napisałam maila do tego studio tańca i na razie nie odpisali...chyba dzisiaj zadzwonie albo sie przejdę

ziółka zmieszane w szklanym pojemniku...chyba je wyrzucę, bo i tak wczoraj o nich zapomniałam
Dopiero wczoraj zamówiłam, także najwcześniej będę miała pod koniec tygodnia albo dopiero w przyszłym
W tym cyklu tylko wiesiołek...biorę 1 tabletkę (1000mg) wieczorem, chyba wystarczająca dawka, jak myślisz?

O to super, że się wybrałaś na zajęcia ja chodziłam na step aerobic i chyba do tego wrócę Dziś jest zumba, ale mam @ i brzuch boli to sobie odpuszczę, step jest jutro - zobaczę jak się będę czuła i może się wybiorę
Stary 2012-11-14, 14:12   #2923
yolanda9
Zadomowienie

Cytat:
ziółka zmieszane w szklanym pojemniku...chyba je wyrzucę, bo i tak wczoraj o nich zapomniałam
No i dobrze, bo nie wiadomo jak by działały....
Cytat:
W tym cyklu tylko wiesiołek...biorę 1 tabletkę (1000mg) wieczorem, chyba wystarczająca dawka, jak myślisz?wv
Myślę, że na początek wystarczy i zobaczysz jak bedzie działal w takiej dawce... jak mało to w kolejnym cyklu (którego oczywiście nie bedzie...) zwiększysz dawkę...
Cytat:
O to super, że się wybrałaś na zajęcia ja chodziłam na step aerobic i chyba do tego wrócę Dziś jest zumba, ale mam @ i brzuch boli to sobie odpuszczę, step jest jutro - zobaczę jak się będę czuła i może się wybiorę
No to u mnie własnie tak się zajęcia nazywały

Stary 2012-11-15, 07:34   #2924
yolanda9
Zadomowienie

halooo.... no gdzie sie wszystkie podziewacie???
Może trzeba wprowadzićnowe zasady: przynajmniej jeden post dziennie

U mnie nic ciekawego na razie... No Energa Czarni Słupsk wygrali wczoraj z Rosą Radom Poza tym ponieważ nie odpisywano mi na mojego maila ze szkoły w której jest ta zumba to się przeszłam osobiście... No i mam już dane o zajęciach, a dodatkowo chyba dzisiaj pójde z moim smykiem na zajęcia dla dzieci. Nie wiem dokladnie co to jest, ale przypuszczam, że taka zabawa z muzyka, taka chyba rytmika czy cuś... no dzisiaj zobaczymy
Oczywiście teraz są te dni, więc coś tam działamy...chociaz wczoraj przerwa była,bo mecz i mąż przyjmował kolegów... zanim poszli to ja juz spałam (nawet nie wiem, o której wyszli)... No ale mam nadzieje, że dzisiaj poprawimy i może cuś będzie.... A nie pisałam Wam, że wczoraj rano miałam jakieś nitki krwi na papierze ... chyba za bardzo się przytulaliśmy przedwczoraj

No to miłego dnia Wam życzę i prosze mi tu pisać!

Edytowane przez yolanda9
Czas edycji: 2012-11-15 o 07:36
Stary 2012-11-15, 22:12   #2925
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego nie razem z ziółkami?? Skąd wiesz, ze tego nie powinno sie łączyć?? Ja szukałam w necie informacji na ten temat i dziewczyny tak brały i było okej... ja tez zarówno ziółka piję jak i biore castagnus i na razie nic sięnie dzieje Przy poprzednich starankach miałam taki sam zestaw, ale w cyklach, w których go stosowałam to nie zaszłam w ciążę, tylko po chyba 2 miesiącach od zakończenia kuracji
Irmusia przykro mi, ze musiałaś doświadczyć #
hmm nie wiem dokładnie dlaczego, ale pamiętam, ze kiedy interesowałam się tym tematem, wyczytałam, że nie należy ze sobą łączyć kilku ziołowych preparatów, bo można sobie bardzo w organizmie namieszać.
Stary 2012-11-16, 13:25   #2926
paulinaizabela
Zakorzenienie

Witam z kawką
Jakoś nie mam nastroju na udzielanie się
Ta @ mnie uświadomiła, że nie mamy co liczyć na naturalne poczęcie Mąż stwierdził wczoraj, że już raczej nam się nie uda i w przyszłym roku szykujemy się na in vitro jakoś tak mi z tym ciężko trochę Poza tym zauważyłam ,że zaczynają mnie boleć ciąże znajomych...a przedwczoraj się dowiedzieliśy o jednej młodszej koleżance. Wcześniej tak nie reagowałam... a teraz czuję wielką niesprawiedliwość i przykrość, czemu to nie ja?!

Może któraś chciałaby przejąć prowadzenie listy??

Jola trzymam kciuki za owocne staranka
Stary 2012-11-16, 14:07   #2927
ewakol
Raczkowanie

GG do ewakol Send a message via Skype™ to ewakol

Cytat:
Witam z kawką
Jakoś nie mam nastroju na udzielanie się
Ta @ mnie uświadomiła, że nie mamy co liczyć na naturalne poczęcie Mąż stwierdził wczoraj, że już raczej nam się nie uda i w przyszłym roku szykujemy się na in vitro jakoś tak mi z tym ciężko trochę Poza tym zauważyłam ,że zaczynają mnie boleć ciąże znajomych...a przedwczoraj się dowiedzieliśy o jednej młodszej koleżance. Wcześniej tak nie reagowałam... a teraz czuję wielką niesprawiedliwość i przykrość, czemu to nie ja?!

Może któraś chciałaby przejąć prowadzenie listy??

Jola trzymam kciuki za owocne staranka
Paulinko nie smuć się, zobaczysz, że przytulisz swojego bąbelka i to już nie długo... Trzeba myśleć pozytywnie, może zmień troszek nastawienie chociaż wiem, że to trudne bo mi się to nie udawało, dopiero ślub pozwolił zająć myśli czymś innym i nawet nie wiem jak to się stało, że mam pod swoim serduszkiem nowe życie. Będzie dobrze Kochana... Ja i tak bardzo mocno zaciskam za Was kciuki
Stary 2012-11-19, 07:39   #2928
yolanda9
Zadomowienie

Dzień dobry!
...coś czuję, że ja tutaj sama zostanę...
Paulinko, przykro mi, że nie wychodzi i sie tak nieciekawie czujesz... Rozumiem, że potrzebujesz odpocząć od nas i od wizażu, ale mam nadzieję, że jednak bedziesz nam tu od czasu do czsu pisala co u Ciebie... i mam nadzieję, że szybko to nastąpi... Mogę przez ten czas poprowadzić naszą listę... ale coś czuję, że sama sobie bedę nanosiła zmiany tylko...

Haloo...dziewczyny nie opuszczać mnie tu! Wiem, że jest ciężo, ale po to tu jesteśmy, żeby się wspierać...

Stary 2012-11-19, 09:15   #2929
malinka123108
Wtajemniczenie

witajcie,u mnie maz wyjechal do soboty a tu zaraz dni plodne...co ma byc to bedzie wczoraj mialam 13 dc ..
Stary 2012-11-19, 22:40   #2930
Zafrine
Raczkowanie

GG do Zafrine

Cześć Dziewczyny.

Wiem że to nie ten wątek ale podczytuje was juz chyba ze 3 lata albo i wiecej sama sie staralam ale jakos nie wychodzilo, a dzis okazalo się że mamy synka z adopcji jest sliczny i zdrowy a ja jestem po prostu zakochana

Kazdej życzę takiego szczęścia i odnalezienia dla siebie tej wlasciwej drogi
Buziaki
Zafrine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 07:41   #2931
yolanda9
Zadomowienie

Zafrine gratuluję Ci, że w końcu doczekałas się swojego szczęścia! ... i to podwójnie się cieszę: bo Ty spełniłaś marzenie, a dzieciatko zyskało dom! No pięknie! Napisz od czasu do czasu co tam u Was i jak sobie radzicie w nowej sytuacji a jeśli jeszcze czy moge spytać w jakim wieku synuś??... ach to moje wścibstwo...
ps. ja tez z Pomorza
Dziewczynki, prosze mi się tu udzielać! Gdzie jesteście??

Malinko, nie pamietam jak długie masz cykle, ale jak działaliście 12-13 dc, to moze to starczy
My już po dniach płodnych teraz czekam na "rozwiązanie sytuacji"... nic specjalnie nie czuję... dziś 24 dc W tym cyklu jednak dwa razy pojawił się różowy śluz raz w 18dc, a drugi raz wczoraj...na @ jest zdecydowanie za wcześnie żeby miała przyjśc...chybaże ziółka i castagnus coś podziałaly

Edytowane przez yolanda9
Czas edycji: 2012-11-20 o 07:42
Stary 2012-11-20, 09:01   #2932
Zafrine
Raczkowanie

GG do Zafrine

Synus ma 4 dnito adopcja ze wskazaniem dlatego moge go szybciej zabrac zupelnie nie jestem przygotowana. dobrze ze chociaz remont pokoju zrobilismy w wakacjach. Teraz czeka mnie dosłownie szal zakupów
Stary 2012-11-20, 09:20   #2933
yolanda9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zafrine Pokaż wiadomość
Synus ma 4 dnito adopcja ze wskazaniem dlatego moge go szybciej zabrac
Ja się zupełnie się nie orientuję...a co to jest adopcja ze wskazaniem? tzn, że Ty znasz rodziców biologicznych tego chłopca??
Cytat:
zupelnie nie jestem przygotowana. dobrze ze chociaz remont pokoju zrobilismy w wakacjach. Teraz czeka mnie dosłownie szal zakupów
...i nie przespane noce ale również pierwsze uśmiechy

Edytowane przez yolanda9
Czas edycji: 2012-11-20 o 09:22
Stary 2012-11-20, 12:32   #2934
Zafrine
Raczkowanie

GG do Zafrine

Dokładnie. znam mame malego i ona pisze takie oswiadczenie ze to konkretnie my mamy zostac jego rodzicami
Stary 2012-11-20, 13:28   #2935
yolanda9
Zadomowienie

A tę kobietę, to w ośrodku adopcyjnym poznałaś? I jakieś odbylaś z nią spotkania przed rozwiązaniem? I jak to teraz będzie? Czy ona bedzie miała jakieś prawo do widywania się z dzieckiem? No bardzo mnie zainteresował ten temat....

Stary 2012-11-20, 14:09   #2936
Zafrine
Raczkowanie

GG do Zafrine

kobietę poznalam przypadkiem jak juz byla w szpitalu po porodzie. i tak chciala oddac dziecko do adopcji a tak to po prostu nas wskazala jako rodziców. ma jeszcze 6 tygodni zeby zmienic zdanie. po rozprawie nie bedzie miala praw do dziecka. roznica jest taka ze sie poznalysmy i znamy swoje dane. przy adopci przez osrodek nie zna sie danych rodzicow dziecka, ani oni nie znaja naszych. no i duzo szybciej bede mogla zabrac malego do domu
Stary 2012-11-20, 17:16   #2937
karolca
Zakorzenienie

Zafrine, gratulacje
pamiętam, pisałaś kiedyś, ze staracie sie o adopcję.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 17:22   #2938
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cześć
U mnie już po @ oczywiście jestem leń i zapomniałam mierzyć tempkę kit w to w tym cyklu tylko wiesiołek!

Cytat:
Dzień dobry!
...coś czuję, że ja tutaj sama zostanę...
Paulinko, przykro mi, że nie wychodzi i sie tak nieciekawie czujesz... Rozumiem, że potrzebujesz odpocząć od nas i od wizażu, ale mam nadzieję, że jednak bedziesz nam tu od czasu do czsu pisala co u Ciebie... i mam nadzieję, że szybko to nastąpi... Mogę przez ten czas poprowadzić naszą listę... ale coś czuję, że sama sobie bedę nanosiła zmiany tylko...

Haloo...dziewczyny nie opuszczać mnie tu! Wiem, że jest ciężo, ale po to tu jesteśmy, żeby się wspierać...
To super, że przejmiesz listę
Wiesz jak to działa? jak masz jakieś pytania to pisz na priva.

za II krechy

Cytat:
Cześć Dziewczyny.

Wiem że to nie ten wątek ale podczytuje was juz chyba ze 3 lata albo i wiecej sama sie staralam ale jakos nie wychodzilo, a dzis okazalo się że mamy synka z adopcji jest sliczny i zdrowy a ja jestem po prostu zakochana

Kazdej życzę takiego szczęścia i odnalezienia dla siebie tej wlasciwej drogi
Buziaki
Gratuluję i cieszę się z Waszego szczęścia
Pięknie
odezwij się czasem i daj znać jak sobie radzicie
Stary 2012-11-20, 17:40   #2939
malinka123108
Wtajemniczenie

yolanda,mam 31 dc;] moze w 12 dc styka jak nie to doprawimy w sobote;]

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

zafrine...suuupeeer;p
Stary 2012-11-20, 19:39   #2940
libra22
Zakorzenienie

GG do libra22

Hej dziewczyny, czytam Was ale nie zawsze odpisuje...
Paula szkoda, że nas opuszczasz Mam nadzieję, że odpoczniesz, wyłączysz się i może dzięki temu się uda, wpadaj do nas na kawę

Zafrine gratuluję synka Męża kuzynka też adoptowała chłopca, teraz mają w domu dwuletniego łobuziaka A Wojtuś jest z nimi odkąd skończył dwa miesiące

Malinka
, trzymam kciuki za cykl

Jola ja mam 19dc ale już w przyszły poniedziałek 25dc dostanę planowaną @. Póki co wcale o niczym nie myślę, w weekend wyjeżdzam w dziewczynami z pracy do spa A kiedy powinnaś dostać @ ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości