|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2042 |
Zakorzenienie
|
No pacz, jakie to proste byle męskie gacie były w domu i już wszystko cacy, po kościelnemu
![]() Lefu -jak mawia po francusku moja córka -nieślubno/ślubna-zresztą ![]() Dziecku od ust odjęłam byle tylko w patologii nie żyć ![]() Z dystansem to można podejść na imprezie wśród znajomych albo tutaj ale nie w szkole. |
![]() ![]() |
![]() |
#2043 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale żeby było po kościelnemu to musiałabyś brać ślub koscielny ![]()
![]() |
#2044 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Racja, mam papier na męskie gacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2045 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba ja pisałam, a Ty czytałaś inny tekst. Napisałam, że biedni ludzie, szczególnie tacy, którzy siedzą głównie w swoim środowisku nie widzą/wiedzą, że można żyć inaczej. ![]() Piszę, że nikomu z mojego środowiska nic złego się nie dzieje, więc nie jestem zobligowana do aktywnego działania. Idąc takim tokiem rozumowania, powinniśmy odmówić leczenia zdrowotnego palaczom, osobom otyłym, alkoholikom w sumie też. Ja nikomu nie kazałam palić/objadać się/pić, taa? "Tak byłoby sprawiedliwie", tak myślisz, tylko nie wiem, czy nie wiesz, czy nie chcesz wiedzieć, ale fakt, że ktoś urodził się w danym kraju i to, że jest to normalny, demokratyczny kraj, obliguje państwo do zapewnienia pomocy socjalnej osobom biednym i dalej sobie rozwiń. To im się należy jak psu buda, czy tego chcesz czy nie, czy Cię to boli czy nie. A kim Ty jesteś, żeby twierdzić, że większość spienięży albo zmarnuje otrzymaną pomoc? Statystyki prowadzisz czy jesteś skrajnie liberalna? Nie trzeba uciekać w skrajności, zakładam, że na 10 rodzin korzystających z pomocy społecznej zdarzy się 9 hien. I co, i mam być przeciw pomocy społecznej i Szlachetnym Paczkom, bo 9 beznadziejnych rodzin jest? Każda osoba ma dla mnie wartość. Bardzo mnie smuci, że nie odniosłaś się do podstawy mojej wypowiedzi, w której uważam, że tkwi najważniejszy problem - braku widzenia rozwiązania w rodzinach biednych i patologicznych. Myślę, że z takich rodzin bardzo niewiele dzieci wychodzi na prostą i w dalszych latach nie korzysta z pomocy społecznej, nie jest bezrobotnym, nie ma 18734 dzieci. Cytat:
![]() Najwidoczniej Cię nie zrozumiałam. A tak na marginesie to właśnie między innymi o to mi chodzi - dziecko przyjmuje to za pewnik, za coś normalnego, a później w dorosłości ciężko to zmienić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2046 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A kim ty jesteś że odbierasz ludziom prawo do własnych procesów myślowych interpretacji i wyciągania wniosków wobec tego co widzą? :| Sprawiedliwa wśród narodów, czy o co chodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2047 |
Raczkowanie
|
Pani Milena (26 l.) wraz z mężem Krzysztofem (27 l.) wychowują czworo dzieci: Oliwiera (9 l.), Oliwię (8 l.), Gracjana (7 l.) i Ksawerego (3 l.).
Przyczyną trudnej sytuacji jest utrata pracy przez pana Krzysztofa, który jest jedynym żywicielem rodziny. Pani Milena opiekuje się dziećmi, z których dwoje jest niepełnosprawnych: Oliwer cierpi na porażenie mózgowe, a Oliwia jest głuchoniema. Sześcioosobowa rodzina mieszka w małym 2-pokojowym mieszkaniu, które nie posiada łazienki. Na dochód rodziny składają się zasiłki i świadczenia pielęgnacyjne w kwocie łącznej 1014 zł. Po opłaceniu należności na życie (1090 zł) nie pozostaje nic, dlatego aby przeżyć nie opłacają czynszu w wysokości 750 zł (w przeliczeniu na jedna osobę daje to kwotę 125 zł miesięcznie). Zadłużenie rodziny wynosi obecnie 2000 zł. Wśród największych potrzeb pani Milena wymienia przede wszystkim żywność, odzież i obuwie dla dzieci. Porażka ![]() Pani Dorota (40 l.) wychowuje pięcioro dzieci: Pawła (18 l.), Karolinę (17 l.), Krzysztofa (16 l.), Bartosza (15 l.), Paulinę (14 l.). Tworzą liczną i bardzo kochającą się rodzinę. W domu mieszka również mąż pani Doroty, lecz on nie pomaga w wychowywaniu dzieci i nie dokłada się do rachunków domowych, pani Dorota sama je opłaca. Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest brak stałego zatrudnienia i wiążąca się z tym niemożność utrzymania tak licznej rodziny. Dodatkowym problemem, z którym się borykają, jest choroba syna Bartosza (hiperkinetyczne zaburzenia zachowania i emocji). Wszystkie dzieci się uczą, a Pani Dorota od upadku przetwórni, w której pracowała, poszukuje pracy - z różnym skutkiem (czasem pracuje dorywczo). Ponadto choroba Bartosza wymaga szczególnej uwagi ze strony matki, dlatego też jest ograniczona w podejmowaniu pracy. Siedmioosobowa rodzina mieszka w ubogim mieszkaniu wymagającym wymiany nieszczelnych okien oraz zamontowania pieca centralnego (jest tylko kaflowy), na korytarzu jest sama wylewka. W domu jest bardzo zimno, domownicy chodzą w kilku swetrach, ponieważ jeszcze nie zakupili opału z powodu braku pieniędzy - z tego samego powodu pani Dorota nie zakupiła wszystkich potrzebnych podręczników i nie opłaciła wody oraz kanalizacji (700 zł). Mimo tych ubogich warunków w domu panuje porządek. Na dochód rodziny składa się wynagrodzenie z pracy dorywczej pani Doroty oraz syna Pawła pracującego od miesiąca jako ulotkarz (łącznie 225 zł), zasiłek rodzinny dla dzieci (455 zł), zasiłek celowy (500 zł) oraz stypendia socjalne dla dzieci(425 zł). Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania oraz wydatków na leki na jedną osobę pozostaje 127 zł. Rodzina nie poddaje się jednak, wierzą, że ich los się odmieni. Pani Dorota podkreśla, że najbardziej potrzebują żywności, obuwia dla dzieci i garnków, gdyż stare są bardzo zniszczone. Nie rozumiem jak można mieć dzieci rok po roku. Edytowane przez 37celina Czas edycji: 2012-11-21 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2048 |
Zakorzenienie
|
Moja ciotka pracuje w ośrodku pomocy społecznej, czasem odwiedza ich bezdomny żądający, żeby dali mu mieszkanie, bo on w schronisku dla bezdomnych mieszkać nie chce, a może im na zimę zamarznąć i będą problemy mieli - tak ich lojalnie ostrzega
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2049 | |
Zakorzenienie
|
Już się nie było czego czepić, to chociaż tego, że dzieci rok po roku
![]() Cytat:
![]() ![]() Tacy ludzie sa po prostu niezrównoważeni psychicznie
![]() |
#2050 |
Zakorzenienie
|
Niezrównoważona psychicznie to jest moja ciotka po latach pracy z takimi ludźmi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2051 | |
Konto usunięte
|
I'm yo mama.
Cytat:
![]() Jakbyś trochę poczytała, to zauważyłabyś, że my to wszystko już napisałyśmy i piszemy ciągle, od dwóch lat. Dlatego musiałam cię zasmucić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2052 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Luba;37746428]Już się nie było czego czepić, to chociaż tego, że dzieci rok po roku
![]() Nie to żebym się czepiała ale ludzie nie myślą po prostu a potem się dziwią, że biede mają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2053 |
Konto usunięte
|
Ja ostatnio dowiedziałam się, że w rodzinie mojej koleżanki: 4 dzieci, ona nie pracuje, zaszła w 5 ciążę a on... pracował za najniższą krajową i SAM się zwolnił, bo w pracy był mobbing
![]() Nie ogarniam. Teoretycznie - żadna patologia, tj. nie ma %, narkotyków, złodziejstwa... ale głupota i bezmyślność szokujące. |
![]() ![]() |
![]() |
#2054 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Taką wiedzę to mają chyba co niektóre Wizażanki, że tak świetnie wiedzą na co i ile kto wydaje, szczególnie biedne i nierzadko patologiczne rodziny. Jak ktoś się opiera nie na danych, tylko na widzi-mi-się to czuję potrzebę odniesienia się, ale jak widzę - brak merytorycznych argumentów (cóż, też takich nie podałam ![]() Siem uśmiałam. Tak, wszystko, chodzę i nie ogarniam, jak można tak myśleć. Nie żyję poza tym forum i analizuję całe dnie, co kto wpisze na dany temat, nawet czasem spać nie mogę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Konto usunięte
|
Merytoryczną? Póki co najbardziej emocjami w dyskusji kierujesz się ty... Nie no łapki mi opadają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2056 |
Raczkowanie
|
A ja natrafiłam w internecie na bajeczkę, która moim zdaniem dobrze posuje do tematu.
![]() Pewien mężczyzna stracił pracę i popadł w długi, a że nie mógł znaleźć innej pracy, postanowił usiąść w niedzielę pod kościołem i żebrać. Zauważył go pewien Piekarz i ulitował się nad nim. Datek był hojny,mężczyzna spłacił długi i w nastepną niedzielę ponownie pojawił się pod kościołem, a Piekarz ponownie wspomógł go datkiem. I tak, co niedzielę, pod kościołem spotkali się Piekarz i Żebrak. Żebrak przestał szukać pracy, ożenił się i urodziło mu się kilkoro dzieci. Tak mineło kilkanaście lat. Którejś niedzieli Żebrak otrzymał jednak datek mniejszy niż zwykle. Kiedy historia się powtórzyła, następny raz i kolejny, zdziwiony Żebrak postanowił zapytać o przyczynę. "Wiesz, sytuacja się zmieniła" - powiedzał Piekarz, "wysłałem syna na studia, a to niestety kosztuje" . "Jak to?"- wykrzyknął oburzony Żebrak- "wysłałeś syna na studia za MOJE pieniądze?" A tak na marginesie, OPS lub MOPS może odmówić pomocy osobie, która nie współpracuje w procesie wyjścia ze swojej trudnej sytuacji. Więc pomoc nie należy się wszystkim, jak "psu buda". Tylko, że teoria - teorią, a życie - życiem. Edytowane przez katarzynka1978 Czas edycji: 2012-11-21 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2057 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
Ale czy to jest dziwne? To jest normalne, szkoda tylko, że jak widać po niektórych sensownych podanych tu przykładach, weryfikowanie takich przypadków i wymagania są zbyt małe. W każdym razie faktem jest, że jeśli z jakichś powodów rodzina się znajdzie w trudnej sytuacji to pomoc się znajdzie w mniejszym bądź większym stopniu. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-11-21 o 20:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2058 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2059 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2060 |
Rozeznanie
|
Nie, no nóż się w kieszeni otwiera jak się wasze wypowiedzi czyta... Najlepiej niech ta cała "patola" żyje w brudzie, smrodzie i ubóstwie...
Przecież pralka czy lodówka to jest teraz podstawa podstawy ... to nie średniowiecze , żeby ci ludzie mieli chować jedzenie w jakieś ziemianki i prać ręcznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2061 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie z którymi miałam styczność są nauczeni dostawać wszystko za darmo. Nawet jeśli darczyńca pomagał ze znalezieniem pracy czy podjęcia dalszej edukacji nie skorzystali z tego. Byli zainteresowani do momentu gdy dostali pomoc materialną, później jak już darczyńca dał co miał dać już nikomu nie chciało się iść ani do pracy ani do szkoły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2062 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2063 |
Zakorzenienie
|
naprawdę nic nie jest czarne lub białe
![]() i wcale życie takich ludzi przynajmniej części nie opiera się na ciągłych roszczeniach ![]() ![]() Pomagam rodzinie niepatologicznej z bardzo niskimi dochodami mam taką zasadę nigdy nie dajemy ludziom pieniędzy tylko żywność, ubrania dlatego też zdecydowałam się pomóc tą paczką ![]() ![]() Opwiem Wam jeszcze coś, sprzedałam wózek za bezcen - lekko uszkodzony rodzinie mogącej (wg niektórych kryteriów) uchodzić za patologię - 4 dziecko w drodze z nowym partnerem z biednej dzielnicy i potem zadzwoniłam jeszcze, ze mam karton ubranek, to kobieta w podzięce przyniosła słodycze dla moich dzieci - ja byłam zła, bo wydała kasę na to, ale chciała się odwdzięczyć - a według reguł niektórych z Was powinna jeszcze spytać czy jej nie odpalę łóżeczka za free ![]() jest taki wątek na odchowali o dziewczynie, która pyta czy ma oddać ubrana mocno roszczeniowej rodzinie, normalnej i wiele osób wypowiada się że właśnie woli oddać biednym niż takim co uważaja, że im sie należy
![]() |
#2064 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko majace ojca czy matke alkoholika, palacza itp uczy, ze jak dorosnie to moze bezkarnie pic i palic jak rodzice, uczy, ze mozna miec 10 dzieci i zalowac im na prezent swiateczny i buty zimowe, bo dobrzy ludzie przyniosa, uczy, ze wszelkie zachcianki dzieci spelniaja obcy ludzie, wiec nie trzeba sie nimi przejmowac. I co zrobi jak dorosnie? to samo. Gdyby wiedzialo, ze nie ma nic za darmo, ze ciezkie zycie jest wina jego rodzicow, ze przez nierobstwo mamusi nie ma zabawek czy nowych ubran na zime i nie ma co liczyc na manne z nieba moze mialoby wiecej samozaparcia by z tej biedy sie wyrwac ... Szczerze mowiac nie wiem, co jest wieksza krzywda dla tych dzieci - brak prezentu na swieta czy taka lekcja zycia ...
![]() |
#2065 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak z ręką na sercu, widzicie, żeby ci co prezentu nie dostali nigdy, tak ochoczo i masowo się z biedy wyrywali? I w drugą stronę. A może jakieś dziecko dostanie ten prezent na Święta i zobaczy, że są ładne i fajne rzeczy na świecie, że może warto się postarać, pouczyć, dojść do czegoś, żeby mieć takie fajne rzeczy na co dzień a nie tylko na Święta. Może taka paczka na Święta będzie dla jakiegoś dziecka impulsem do tego, żeby postarać sie żyć lepiej niż rodzice. Różne spojrzenia na tę samą sprawę. Ktoś stwierdzi, że większość (albo i wszytskie) dzieci obdarowane na Święta się zdemoralizują. I nie da. A ktoś inny pomysli, że nawet jeśli jedno dziecko wyniesie z tego dobrą naukę i zacznie nad sobą pracować, to już pomaganie ma sens. I da.
![]() |
#2066 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama pochodzi z rodziny, w której alkohol był na porządku dziennym (ojciec - "pijak"). Jak tylko skończyła szkołę zrobiła wszystko by wyrwać się z biedy i tego chorego domu - a od sąsiadów nieraz pomoc otrzymywała więc wg. twojej teorii powinna teraz pić i oczekiwać, że wszystko dostanie pod nos. Dlatego uważam, że ewentualna paczka może pokazać dzieciakom, że jest inny, lepszy świat i stanowić dla nich odskocznie. W Sz.P. rodziny z problemem alkoholowym są szczególnie analizowane - dzieciaki raczej nie są ślepo zapatrzone w rodziców, boją się ich więc nie do końca można powiezieć, że będą chciały na nich wzorować swoje przyszłe życie. Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2012-11-22 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2067 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Po pierwsze. My nie narzekamy na dzieci. My piszemy o RODZICACH. To oni są zdemoralizowani, to oni uczą tego dzieci. To oni oczekuja pomocy. Sprzęty AGD, łóżka, pampersy, żywność w postaci mąki i ryżu. To jest pomoc dla rodzica a nie bezpośrednio piękny prezent dla dziecka. Na dodatek, w alkoholicznych i wyrachowanych rodzicach dziecko nawet ciasta z tej mąki może nie uświadczyć. Na dodatek kontakt z obdarowaną rodziną jest utrudniony. Sponsor Paczki może nawet nie mieć okazji powiedzieć temu dziecku "widzisz jak się doczegoś dojdzie to można mieć takie rzeczy, mogę Ci w tym pomóc". Często gęsto tacy ludzie biorą kasę/rzeczy i mówią z pełną świadomością spadajcie wszyscy, już nam nie jesteście potrzebni. Paczki są dużej wartości - wiele w Polsce rodzin dorabia się latami sprzętów domowych, spłaty zaciągniętych kredytów oraz np. decyzji na kolejne dzieci. A rodziny ze SzP wręcz wprost przyznają się do alkoholizmu, braku ochoty na pracę a za to wielkiej ochocie do rozmnażania się i innych patologicznych zachowań. I tam potrzeba psychologów i specjalistów wszelkiej maści (aczkolwiek jak ktoś wyrachowany i i nawet to nie pomoże) a ładne prezenty dla dzieci to na końcu łańcucha, nie na początku. Poza tym ZAWSZE można dać tylko prezenty dla dzieci, ewentualnie jedzenie, a nie rodziców zaopatrzyć łóżko i zapas pampersów dla kolejnej pociechy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2068 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wg mojego podręcznika z socjologii Matka Teresa z Kalkuty zachowywała się patologicznie, więc wiesz... ![]()
![]() |
#2069 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
I to było dziwne i chore, co ona robiła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2070 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.