|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Mi się wydaje, że można bo są np takie http://www.dziecko.nestle.pl/produkt...bcatid/40.aspx , ale nie jestem pewna. Chociaż ja osobiście zaczne wprowadzać jogurt naturalny z owocami jak Antoś skończy 6 miesięcy
Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-21 o 16:02 |
|
|
|
#962 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Ja sobie zapisałam te pierniki https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1352928451
|
|
|
|
#963 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem, ale ja bym nie dała.
Z "własnych" pieniędzy nie kupiłam Hani ani jednej zabawki. Wszystkie które ma- dostała. Kupiłam konika morskiego z FP- za pieniążki od babci. Resztę zabawek dostała. W sumie na razie ma ich niewiele- ale zdaję sobie sprawę że ilość zabawek to rzecz nieograniczona i ich ilość będzie rosła w zastraszającym tempie.
|
#964 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Konkretnie, to nie wiem jakie badania by nas interesowały, bo na razie to tylko wiemy, że coś takiego istnieje i podobno zdaje egzamin. Nie znamy nikogo, kto z tego korzysta więc nie wiemy, jak to wygląda w praktyce. Jak będzie bliżej budowy, to pewnie bardziej zgłębimy temat i wtedy może jakieś pytania się nam nasuną. Ja to w ogóle jestem zielona w tym temacie Sama nazwa brzmi dla mnie na tyle kosmicznie, że wzbudza we mnie strach
|
|
|
|
|
#965 |
|
Zakorzenienie
|
Nie sądzę.
Spójrz tutaj, wszystko jest pięknie rozpisane http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...e-dziecka.html Nabiał: kefir, jogurt, twaróg, całe jajko - po 11. miesiącu. Wiadomo, że to orientacyjne, można podać trochę wcześniej, ale ja bym nie dała teraz Maćkowi jogurtu. A te wszystkie słodzone deserki to bym wrzuciła do wielkiego dołu razem z gotowymi kaszkami, polała napalmem i podpaliła
|
|
#966 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za opinię
wstrzymam się z podaniem jogurtu
|
#967 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Melduję się tym razem z domku![]() Mąż jest na leczeniu ale dziś miał TK i jutro może chemia
|
|
|
|
#968 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jogurtu też bym nie dała 6 miesiecznemu ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Muszę się wziąc za cwiczenia, czuję się taka "zastana". Przydałby mi się taki porządny wycisk ![]() ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
|
|
#969 |
|
Zakorzenienie
|
anulka, oby było wszystko dobrze. Z chłopakami, z mężem, no i z Tobą?
A jak Ty się czujesz?
|
|
#970 |
|
Zadomowienie
|
Ja jak zwykle z pytaniem
Tym razem głównie do mam karmiących, których dzieciaki nie wiedzą co to smok. Kiedyś usiłowałam nauczyć małą ciągnąć z butelki bym nie tylko ja mogła podać jej mleko jednak zakończyło się to fiaskiem. Dałam za wygraną bo nie przeszkadzało mi to jakoś specjalnie. Ostatnio temat powrócił. Chodzi głównie o karmienia nocne bo w dzień je pięknie już zupki i kaszki łyżeczką. Nie mam pomysłu co zrobić bym nie była niezastąpiona w kwestii mlecznej. Jakie rady w tym temacie? Czytałam o butelce z łyżeczką jednak nie wyobrażam sobie jej wykorzystania w nocy.
|
#971 | ||
|
Zakorzenienie
|
A co do tego spania.... e tam, ja nie słucham tych wszystkim mądrych głów, psychologów i innych uczonych
![]() Bo jeśli by było tak jak mówią, to Maciek w dzień nie powinien spać chyba w ogóle Jak on zasypia ok. 19.30, najpóźniej o 20 już śpi, od wielkiego dzwonu obudzi się w nocy... zazwyczaj budzi się ok. 6 żeby zjeść trochę i iść dalej w kimę. Teraz najczęściej do 8.30, chociaż dzisiaj obudził się o 7, zjadł, poleżał chwilę i chyba o 8 usnął (nie jestem pewna bo spałam, a mąż wychodził do pracy o 7.45 i mówi, że już przysypiał). Pospaliśmy do 10.15 Cytat:
Przewraca się na brzuch bo to teraz taki okres... Maciek też jak się porządnie obudzi to od razu na brzuch, w nocy na szczęście nie przewraca się, to śpi. Czasami rzuca nim po całym łóżeczku, jak się przebudzę to jestem pewna, że zaraz się obudzi, tak się szamocze. Ale on postęka i dalej w kimę. Wieczorem jak usypia to siedzę z nim po ciemku w sypialni i trzymam go za śpiworek żeby się nie przewrócił. ![]() Oliwka śpi w śpiworku? Bo to jednak dużo pomaga, dziecku trudniej się obrócić ![]() Tesco tweirdzi, że nie http://www.tesco.pl/boze-narodzenie-...ty-zabawki.phpCytat:
Maciek nie ma dużo zabawek, a te, które ma... hmm... jakoś woli bawić się durszlakiem albo plastikowym talerzem
|
|
|
#972 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#973 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#974 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Ja się nie mogę oprzeć tym kolorowym zabawkom i mam nadzieje, że jak podrośnie to sie będzie bawić, a jak nie to się będę pozbywać. Póki co dałam sobie zakaz kupowania![]() A właśnie a propo karuzeli fisher price czy wam działają bez zarzutu? bo mi padł caly mechanizm, nie działają melodyjki, światełka i projektor, a nie mam paragonu i nie wiem gdzie to naprawić. Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-21 o 21:48 |
|||
|
|
|
#975 | |||
|
Rozeznanie
|
ja też nie będę dawać narazie Marci jogurtów choć moja koleżanka 8miesięcznemu synowi daje. ..
kieruję się schematami żywienia dostępnymi online. nie rozumiem dlaczego producenci umieszczają takie info na opak. że np. jogurt od 6mca skoro w żadnym schemacie nie ma nabiału do wprowadzenia tak wcześnie??! Cytat:
Cytat:
czyżby miał to samo hobby co mama? ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#976 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nie, ale to akurat mam pod ręką jak "urzędujemy" w kuchni
|
|
#977 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj mały został z babcią a my bylśmy na "mój rower" oczywiście moja mama opuściła z nim jedno spanie, bo jak zwykle sie z nim bawila cały czas, ledwo co przetrzymaliśmy go do 20ej. Mogę się pochwalić, że wie, co to MISIU, bo jak mówię "gdzie jest misiu?" to zawsze patrzy w stronę takiego wielkiego miśka i chyba wie, co to zegarek, bo też na scianę patrzy w miejsce zegara. |
|
|
|
|
#978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#979 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wogóle, dla mnie doba powinnna miec 48h ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Jeżeli chodzi o zabawki to u nas hitem jest zwykła gruba wstążka , metki od pluszaków i cukierki w kolorowej folii. Jak się takiego cuksa zabierze, to ryk na pół wsi.---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Cytat:
Fajnie ja też uczę Hanię róznych nazw z pokazywaniem, no i oczywiscie odgłosów zwierząt = wie gdzie wisi kotek , piesek i jak robi kotek, piesek i koń a jak jej puściłam odgłosy zwierząt na youtubie to aż piszczała ![]() EDIT: spojrzałam na filmweb, film ma 7,5 gwiazdki więc jak na polski to dobra ocena. Commenty też. Ja nie mogę się doczekac najnowszej ekranizacji Nędzników z Anne Hatteway i Hugh Jackmanem Możecie wogóle polecic jakis dobbry film do obejrzenia? Nie musi byc najnowszy z kin... Gatunek - wszystko oprócz horrorów
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-11-21 o 23:35 |
||
|
|
|
#980 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Trochę off top zrobię, ale kiedyś była mowa o wkładach Brita. Mam pytanie do użytkowniczek - czy można je używać do każdego czajnika czy tylko wybranych firm? Zaczęłam podawać mm, to wolałabym pozbyć się tego zalegającego kamienia
|
|
|
|
#981 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się czuje cóż,oswojona ze wszystkim,jest mi cięzko itp,oczywiscie udaje wszedzie że jest niby ok tylko wtajemniczeni wiedza jak ja sie mam na prawde,przed mężem udaje silną itp,żeby on nie widział,bo się jeszcze bardziej załamie.Czasami sie śmiejemy z naszego życia,raka traktujemy jak koleją rzecz w naszym życiu do pokonania ale wiadomo kiedy dzieci śpią,ja siedzę sama różne myśli człowiekowi przychodzą do głowy.Swoje zdrowie zaniedbałam bo kiedy ja mam isc do lekarza,jestem chuda jak patyk,w szpitalach jeszcze schudłam,jak sie ma moja tarczyca nie wiem Dziś jadę meża odwiedzic.A Filipek to super pacjent ani razu nie zapłakał jak pobierali krew tudzież zakładali wkłucie,zdjęcie RTG bardzo mu sie podobało bo mieli fajne sprzęty Sam chodził do pielęgniarek po tabletkiAAAAAAAAAAAa zapomniałabym ![]() Witam się z kawką |
|
|
|
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
dobry
![]() Malwina dzisiaj pół roku kończy ![]() teraz właśnie leży w pieluszcze w łóżeczku i się bawi. próbuje złapać przewijak, kopie w szczebelki, piszczy, cieszy się
|
|
|
|
#983 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Brawa dla Filipka, dzielny pacjent! Mam nadzieję, że jakoś wyjdziecie na prostą z tymi choróbskami paskudnymi :/ Cytat:
Na mnie film zrobił wrażenie,po tych wszystkich głupich komediach polskich, które powstały w ostatnich latach, to myślę , że fajnie sie wybrać właśnie na coś takiego. Jest to film bardzo refleksyjny, wiecej rzeczy widz się domyśla niż rzeczywiście zostaje powiedziane, ściska za gardło, po wyjściu nie czułam, że pieniądze wyrzuciłam w błoto. Szczerze to nastawiałam się na coś bardziej płytkiego, bo nieraz idziemy akurat na to, co jest w kinie, byle iść i się wyrwać
|
||
|
|
|
#984 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Za pół roczku |
|||
|
|
|
#985 | ||
|
Rozeznanie
|
Witam się jeszcze przed kawką.
![]() Cytat:
dla Filipka. Taki pacjent to skarb dla pielęgniarek. No i dla Ciebie też oczywiście. Niezmiennie trzymam za Ciebie kciuki. Dużo dużo zdrówka dla Was. Oby się już nic więcej nie przypałętało. Jak tylko znajdziesz chwilę to zadbaj o siebie. Jesteś potrzebna całej swojej rodzinie- zdrowa. Cytat:
za pół roczku. Może z tej okazji jakaś fotka?
|
|
#986 |
|
Zakorzenienie
|
Maja dzisiaj obudziła sie o 4 i ani myslała by dalej isc spac, po 5 usneła w koncu, obudziła sie o 7, dałam cyca i po 8 juz wstała.
A wczoraj jak obudziła sie po 14 to dopiero przed 19 poszła spac. I dopiero po 18 zrobiła sie marudna, ale kapiel i spanko było. Ostatnio zdarza sie jej, ze popołudniu juz nie sypia :/ Po prostu omija jedną drzemkę. |
|
|
|
#987 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas wczorajsze zasypianie było cięzkie. Sara zawsze odłożona do łóżeczka zasypiała najwięcej 30 min jej zajmowała. A wczoraj ja leżałam obok na łóżku a ona wyjmowała sobie smoka piszczała żeby zwrócić moją uwagę jak spojrzałam się to smoka rzucała przez szczeble i się cieszyła. I tak w kółko. Zasnęła koło 23 ale to już był płacz musiałam ją ululać .Chyba była zmęczona w nocy tez się budziła z płaczem, nie wiem co jej się stalo, ostatnio noce mamy nieciekawe. Na razie od rana w dobrym humorze jest. U nas ostatnio hity zabawkowe to silkionowe foremki do babeczek i piłeczka z Ikei, która ma bardzo długa metkę czasem tak wyślini tą metkę że można wycisnąć. Ja lece ogarniać jutro przyjezdza siostra M a w sobotę chrzciny. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#988 |
|
Zakorzenienie
|
Maja tez lubi bawic sie butleka z woda, ale koniecznie wtedy jak zobaczy ze ja pije to ona wtedy musi ja miec! Inaczej sie wkurza.
Dałam dzisiaj ponownie marchew Mai nie smakowała jej, chyba przyzwyczaiła sie do jabłka i teraz bedzie trudno przerzucić sie na inny smak. |
|
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Wszystkim dzieciakom sto lat! ![]() Mieliśmy iść na spacer po obiedzie, ale dałam Maciowi cyca jakieś pół godziny po tym jak zjadł, i jak się nie zrzygał... oczywiście znowu głodny, więc dałam troszkę cyca, ululałam i śpi... ![]() ![]() Cytat:
![]() A marchewkę słodką masz? Bo ja kiedyś taką gorzką kupiłam, że sama bym jej nie zjadła, a dziwiłam się, że Maciek pluje
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy słodka nie probowałam, pierwszy raz jak jej dawałam to polubiła, skonczyła mi sie to przerzuciłam sie na jabłko, a teraz znów mam marchew to jej chce juz dawac obiadki regularnie, moze sie przyzwyczai ponownie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.

W sumie na razie ma ich niewiele- ale zdaję sobie sprawę że ilość zabawek to rzecz nieograniczona i ich ilość będzie rosła w zastraszającym tempie.

Dziś jadę meża odwiedzic.
Za pół roczku
dla Filipka. Taki pacjent to skarb dla pielęgniarek. No i dla Ciebie też oczywiście.