|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Dzisiaj moje dziecko wróciło ze szkoły z wiadomością że w klasie była zbiórka pieniędzy, po dwa złote, na akcję "szlachetna paczka". Ma ona trafić do rodziny, gdzie najstarsze ma 17 lat a najmłodsze 3, dzieci chyba ósemka. Rodzice nie pracują bo pracy nie ma, od lat na utrzymaniu MOPS-u, ojciec lubi procenty.
Dziwi mnie, czemu podaje się gotowe rozwiązania a nie wędkę? |
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2073 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | |
Konto usunięte
|
Ja bym się dowiedziała co ta rodzina otrzyma - czy produkty które powinni sobie zorganizować sami czy to pójdzie na dzieci np wycieczki edukacyjne szkolne (u mnie były z kółka biologiczne, trzeba było kupić bilety na autobus i inne rzeczy)... No cóż
Cytat:
Dalej jestem w wielu przypadkach na nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2075 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
No chodziło mi o to, że w szkole są same bogate rodziny, które są w stanie dać swoim dzieciom najpiękniejsze prezenty i jeszcze starczy dla innych. Ironia taka, bo zakładam że wiele innych dzieci w szkole też nie dostanie drogich prezentów na święta. Ja wiem, to tylko chodzi o 2 złote, ale nawet to nie leży na ulicy i ludzie muszą się napracować żeby to mieć.
Często tutaj dziewczyny same pisały, że dochód na osobę mają podobny jak w niektórych ogłoszeniach ze SzP. Co najciekawsze, to był dochód raczej wypracowany niż z zasiłków. |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | |
BAN stały
|
Cytat:
EDIT: O, spoźniłam się. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2078 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() tak samo drażni mnie ten wciskany marketing przez nauczycieli, że dzieci z tej rodziny są biedne, nie mają książeczek, jedzenia, zabawek... moje dziecko do głębi poruszone tym dramatem pyta czy pójdziemy do sklepu i kupimy kasze, mąki i jakieś inne produkty z listy bo te dzieci to takie biedne.. i oczywiście nakaz że dziecko musi pomóc bo uczy się wtedy okazywania pomocy, wrażliwości na cudze sprawy oraz empatii społecznej... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2079 |
Crazy turtle lady
|
Nie wiem,czy ktoś już czytał,ale w Dużym Formacie jest wywiad z wolontariuszką SP - jak wygląda wybieranie rodziny itp.
Do dyskusji może wiele nie wniesie, ale może komus się dzisiejsza Wyborcza nawinie. ![]()
#2080 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skąd o tym wiem? Otóż ciepię na to samo. PRACUJĘ. Co więcej, rozmawiałam z lekarzami na temat ograniczeń pracy osobom z WZW typu B (HBV). Informuję Cię, że możesz zarówno pracować z żywnością, jak też i jako ratownik medyczny (oczywiście stosując środki ostrożności), nie wspominając o salowej, której to pracy rzekomo nie możesz podjąć z powodu choroby. Otóż jak najbardziej, możesz!!! To, co napisałaś, jest dla mnie zdumiewające ![]() ![]() ![]() Wklejam informację specjalnie dla Ciebie: Jakie są drogi przenoszenia HBV? Zakażenie następuje droga pozajelitową, przez zakażone igły, strzykawki, narzędzia chirurgiczne i stomatologiczne, przetaczanie krwi zakażonej wirusami oraz wydzieliny organizmu: spermę, śluz szyjkowy. Nie występuje w kale, ślinie i łzach. Zakażenie nie jest możliwe na drodze fekalno-oralnej. Nie można się zarazić poprzez pożywienie czy kontakty codzienne. W Polsce najczęstszym źródłem zakażenia są kontakty ze służbą zdrowia - drobne zabiegi, zastrzyki, pobieranie krwi wykonane bez zachowania należytych zasad, np. zmiany rękawiczek przy każdym pacjencie. Istotnym zagrożeniem mogą być zabiegi stomatologiczne jeśli występują uchybienia w zakresie sterylizacji sprzętu. Bardzo ważną grupę zakażeń stanowią zakażenia w salonach tatuaży, przy przekłuwaniu uszu i innych części ciała, i przy drobnych zabiegach kosmetycznych (np. usuwanie znamion). Ryzyko zarażenia niesie także akupunktura. Na dalszych miejscach (w USA jest to główne źródło zarażenia) wymienia się kontakty seksualne i przeniesienie z matki na dziecko. Trzeba podkreślić że ryzyko przeniesienia infekcji HBV podczas przypadkowych kontaktów seksualnych jest dużo większe niż ryzyko przeniesienia HIV. Po pierwsze ze względu na większą chorobowość w Polsce około 500 tys. przypadków HBV, około 10 tys. przypadków HIV a po drugie ze względu na dużo łatwiejsze przenoszenie HBV niż HIV, wirus HIV jest bardziej wrażliwy na czynniki środowiskowe. Osobną istotną grupę ryzyka stanowią narkomani stosujący środki dożylne, oraz osoby korzystające z dopingu dożylnego. Opisano przypadki zarażenia podczas bójki i przy korzystaniu ze wspólnego sprzętu do treningów sportów walki (pobrudzone krwią worki treningowe). Jeśli mi nie wierzysz, zapytaj kilku lekarzy... albo jednego dobrego ![]() Edytowane przez Jesienna Pomarancza Czas edycji: 2012-11-22 o 22:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
czy masz w ksiazecce zdrowia,karcie u lekarza i ksiazecce sanepidowskiej zaznaczone czerwonym kolorem i duzymi literami WZW B? Niestety ja mam,a jeszcze jedno jak urodzilam syna to zabraronili mi karmic go piersia-myslisz ze tak latwo jest znalezc prace. Jakie leki bierzesz? Ja powinnam brac drogi lek interferon niestety nie biore. Jak dlugo wiesz o chorobie,? Ja juz choruje 41 lat. To malo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2082 |
Konto usunięte
|
Rotfl, no, mnie to sklepu rtv strasznie prosili i pytali o książeczkę zdrowia. A jak pracowałam w sieciówce odzieżowej w ogóle, rzecz niezbędna. Kogo ty chcesz nie wiem, co ty chcesz nam wmówić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2083 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Zakorzenienie
|
czytam opisy rodzin i łapki mi opadają..
chyba jestem jakaś nieczuła. Trzy najważniejsze potrzeby w domu rodziny to nowe meble kuchenne, biurko dla zaczynającej w przyszłym roku naukę Karoliny oraz tornister. hej, hej kto mi sprezentuje nowe meble? ![]() Edytowane przez ZacpanaRapem Czas edycji: 2012-11-22 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Druga sprawa mnie zakazili zaraz po urodzeniu przy przetaczaniu krwi. Prosze mi nie wmawiac ze niewiem nic o mojej chorobie. Mam zaawansowana chorobe,ktora juz trwa 41 lat i co innego jesli ktos zostal zakazony w szpitalu jako nastolatek a co innego jak po urodzeniu i dowiedzial sie opiero po kilkunastu latach. Ja po urodzeniu dostalam krew od ojca ktory byl nosicielem a w tamtych latach nie bylo takich badan krwi jak puzniej. Niestety moj ojciec zmarl w zeszlym roku na MARSKOSC WATROBY. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2086 |
.
|
ale nie rozumiesz, ze jesli nie pracujesz z zarciem to nie ma problemu? nikt nie bedzie ci kazal pokazywac ksiazeczki sanepidowskiej. kazdy argument, zeby nie pracowac jest dobry, nie?
#2087 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Najpierw piszesz ze rodziny wielodzietne nic nie robia aby zmienic cos w swoim zyciu,oskarzacie o nierobstwo ze z braku zajecia czy jakiejkolwiek pracy robia sobie dzieci. Tak mam czworo dzieci 17 lat,16 lat,9 lat i 4 latka,moja najstarsza corka stara sie dorobic sobie na swoje wydatki,syn tez pomaga i nie powiesz mi ze dzieci ucza sie od rodzicow niezaradnosci. Ja pracuje w ochronie co prawda nie jest to praca stala tylko na umowe zlecenie bo nie mam licencji ochroniarza ale staram sie dbac o swoja rodzine sama pomimo trudnej sytuacji zyciowej. Powinnam byc na zasilku opiekunczym na chorego meza bo ma znaczny stopien niepelnosprawnosci ale niestety kwota jaka placa jest niska a po drugie nie chce kozystac i nie kozystam z opieki spolecznej,nie biegam po zasilki tak jak nie ktorzy. Wole sama isc do pracy i zarobic wiecej,mam tylko 5 zl na godzine co ktos by powiedzial ze za taka kwote nie oplaca mu sie isc do pracy. Napisalam ze mialam trudnosci ze znalezieniem pracy bo u nas jest tylko przy zywnosci,do innej pracy aby isc to musze dojechac prawie 60 km. To jest okolo 2 godziny na dojazd i to samo na powrot. Takze nie pisz mi ze kazda wymowka jest dobra aby nie pracowac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2088 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I co się mówi takiej kobiecie? Każą jej pokazać książeczkę, licząc na to, że jej nie ma i będa mogli spoko powiedzieć, żeby spadała. A jak ma książeczkę i wbite tam, że na coś choruje to już pełnia szczęścia u pracodawcy. Że przepraszamy, ma pani taką chorobę, że pani w handlu pracować nie może, bla, bla, bla. I przyjmuje się młodą dziewczynę. I co, do sądu ich poda? Może opanuj się trochę, bo kobieta pracuje przecież i nie musisz jej obrażać.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2012-11-23 o 09:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2090 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2091 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czego to ci właściciele nie wymyślali, żeby jej nie przyjąć ![]() ![]() Znalazła w końcu pracę, po znajomości, w sklepie z odzieżą dla puszystych. Serio, trochę trudno porównywać szukanie pracy przez Was, osoby młode, zadbane a szukanie tej samej pracy przez panią po czterdziestce, pewnie nie mającej czasu i środków o takie o siebie zadbanie, by wyglądać na 10 lat mniej (sorry poszukuje, nie chcę obrazić Twojej urody)
![]() |
#2092 | |
Konto usunięte
|
Ja mówię z własnego doświadczenia - pracowałam w różnych miejscach, sklepy z odzieżą, to tamto siamto, jakaś budka z biletami, raz tylko w gastronomii - i tylko wtedy wymagali książeczki i zapłacili za jej wyrobienie. Tak samo jak słucham znajomych czy rodziny że ktoś był na rozmowie kwalifikacyjnej gdzieś-tam-gdzieś-tam to nigdy nie słyszałam by do pracy totalnie niezwiązanej z jedzeniem np właśnie w tym punkcie lotto, ktoś prosił o książeczkę... Bo to by było dziwne. I tak jak mówię, mój ojciec już prędzej starawy niż młodawy, książeczki nigdy nie miał. Ciotki i wujkowie w średnim wieku - tak samo. Po prostu dla mnie to nowość, bo przyznaję szczerze - nie spotkałam się z tym i tyle
![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak byłam jeszcze młoda i głupia, mój tata, w ramach nauczenia swoich dzieci szacunku do pieniędzy, wysyłał nas do takich czarnych robót ![]() ![]() Ale pamiętam, że przyjrzałam się kobietom, które od lat wykonywały tę pracę - to były panie bardzo zniszczone życiem. Zniszczyła je ta praca, ciężkie zycie, bieda, pewnie zimno w chałupie, zarobienie, brak wypoczynku, może niekiedy alkohol. I faktycznie, ciężko z takim wyglądem o pracę choćby w spożywczaku, gdzie ekspedientka nie może ludzi odstraszać wyglądem i stanem dłoni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2094 |
Raczkowanie
|
Jak czyta się opisy rodzin to ewidentnie widać, że ludziom nie chce się p racować - co to za argument, że kobita pracy podjąć nie może bo ma "przewlekłą otyłość" i nadciśnienie
![]() Moja matka ma nadciśnienie od wielu lat, zwyrodnienia kręgosłupa i WZW i pracuje. Ale niektórym nie opłaca się iść do pracy za 1200 zł jak mozna tyle wyciągnąć od państwa (czyli od tych którzy pracują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2095 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o depresję to bywają tak poważne stany, że ląduje się w szpitalu psychiatrycznym co raczej nie jest dodatkowym plusem w chwili gdy się szuka pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2097 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o książeczkę sanepidowską, nie pracuję z żywnością i nie posiadam jej, ale, jak już wspominałam, pytałam lekarza o obostrzenia dotyczące pracy artykułami spożywczymi i zapewnił mnie, że nie ma absolutnie żadnych przeciwskazań. Abstrahując od tego czy można czy nie można. Zawody i stanowiska gdzie trzeba mieć kontakt z żywnością to tylko mała część ofert pracy. Można być sprzedawcą innych artykułów, albo w ogóle nie zajmować się sprzedażą. Osoba z żółtaczką ma wiele możliwości w porównaniu z ludźmi głuchoniemymi czy na wózku, a przecież i oni pracują. Po prostu trzeba dopasować pracę do swoich możliwości. Do mojej poprzedniej pracy miałam wprawdzie "tylko" 34 kilometry, ale dojazd był fatalny (nie mam samochodu) i zabierał mi od 4 do 5h dziennie, a jednak pracowałam tam (dodam, że było bardzo dużo nadgodzin). Edytowane przez Jesienna Pomarancza Czas edycji: 2012-11-23 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2098 |
Zakorzenienie
|
wstyd mi kiedy czytam niektóre wypowiedzi
jest ich tak dużo, że nie zacytuję zresztą wstyd cytować czasem lepiej nic nie napisać ... zastanawiam się czy wrażliwość przychodzi z wiekiem i doświadczeniem czy też już wszystko stracone ? ![]() idea Szlachetnej Paczki jest taka, że wybierasz komu chcesz pomóc nie chcesz to nie pomagasz |
![]() ![]() |
![]() |
#2099 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#2100 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie wyliczanie ludziom dzieci i propozycje sterylizacji są po prostu poniżej wszelkiego poziomu. Zakładanie że rodzina wielodzietna to od razu patologia też.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.