|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 cz. III
buu ale pusto
![]() |
#4172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny a mam pytanie,, bo tak piszecie o tej muzyce, o grających zabawkach- a lubicie to? Bo ja się tak katowalam przy pierwszej ciąży róznymi zalecanymi dla ciężarówek płytkami z muzyczką- szczerze ich nienawidząc- moje dziecko- po urodzeniu usypiało normalnie przy radiu albo przy Cohenie. Tak samo jeśli chodzi o te wszystkie akcesoria-"grajki" na to mówię- po przespanych kilku godzinach w nocy miałam ochotę ☠☠☠☠nąć tym dziadostwem w kąt bo tak mnie dźwięki drażniły...
![]() |
![]() |
#4173 |
Zakorzenienie
|
a ja wpierw ugotowałam obiadek, siostra drzemała, zjadłyśmy a potem yhmm o dziwo udało m się ja na partyjkę ''REMIKA'' namówić - oczywiście 2 razy przegrałam
![]() ![]() i własnie po mało zaczynam się pakować do walizki, żeby jutro tego w pospiechu nie robić. ale faktycznie ten weekend był marniutki pod względem postów . szlo to zauważyć hihi no nic kochaniutkie życzę udanej nocy jak coś i oczywiście ![]() i ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- a ja wpierw ugotowałam obiadek, siostra drzemała, zjadłyśmy a potem yhmm o dziwo udało m się ja na partyjkę ''REMIKA'' namówić - oczywiście 2 razy przegrałam ![]() ![]() i własnie po mało zaczynam się pakować do walizki, żeby jutro tego w pospiechu nie robić. ale faktycznie ten weekend był marniutki pod względem postów . szlo to zauważyć hihi no nic kochaniutkie życzę udanej nocy jak coś i oczywiście ![]() i ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4174 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ja jestem wykończona po dzisiejszym dniu.. ![]() zaraz kładę córę i sama spadam spać.. jakiś koszmar dziś.. ![]()
![]() |
![]() |
#4175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4176 |
Zakorzenienie
|
Nocujemy u siebie
![]() Spokojnej nocy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4177 |
Rozeznanie
|
Jeju, faktycznie nic sie nie dzieje. Tak sie tylko zastanawiam, czy dlatego, ze tez macie taki fatalny dzien jak ja, czy dlatego, ze taki dobry i takie zajete jestescie
![]() ehh no nic, no to powoli schodze z neta i klade sie spac, moze jutro bedzie lepszy dzien. Wizyta bedzie, wiec moze da mi nowe sily ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4178 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
także mało rozmowna jestem
25.02.2010 ![]() 25.04.2010. ![]() 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4179 |
Rozeznanie
|
dziewczyny widziałam, że pisałyście na temat położnej a więc na stronie szkoły rodzenia do której będę uczęszczać pisze tak:
BEZPŁATNIE pacjentki posiadające deklarację do położnej w Przychodni Lekarskiej Szombierki w ramach realizowanej edukacji przedporodowej (poradnictwo finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia) Ciężarne z Bytomia i miast ościennych zainteresowane kursem bezpłatnym mogą złożyć deklarację Wyboru Położnej Podstawowej Opieki Zdrowotnej tylko na okres uczestnictwa w Szkole Rodzenia i po jego zakończeniu kolejny raz złożyć deklarację w przychodni, z której dotychczas korzystały- wówczas udział w zajęciach jest zupełnie bezpłatny. Jak to działa? Każda kobieta ma prawo w jednym roku kalendarzowym dwukrotnie i bezpłatnie zmienić położną POZ. Dzięki temu w bezpłatnych kursach mogą uczestniczyć również ciężarne, które korzystały dotąd z innych przychodni. Decydując się na edukację przedporodową w Przychodni Lekarskiej Szombierki mogą panie korzystać z dotychczasowego lekarza pierwszego kontaktu i innych specjalistów w swojej przychodni, zmieni się tylko położna. Deklaracja Wyboru Położnej Podstawowej Opieki Zdrowotnej i edukacja przedporodowa, to zupełnie oddzielne świadczenie i zgodnie z aktualnym stanem prawnym nie obowiązuje rejonizacja, każda z pań może korzystać z wizyt u lekarza rodzinnego w miejscu zamieszkania, a edukację przedporodową realizować w innym miejscu. ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- http://www.nfz-lodz.pl/index.php/dla...35-poona-poz#A Opieka nad kobietą w ciąży Położna prowadzi także edukację kobiet w ciąży, w tym kobiet w ciąży wysokiego ryzyka, przygotowuje kobiety do porodu, także do porodu rodzinnego.Począwszy od 21. tygodnia ciąży do terminu rozwiązania, położna prowadzi edukację przedporodową z częstotliwością nie większą niż:
Opieka nad matką i noworodkiem Po porodzie położna opiekuje się kobietą w okresie połogu (czyli do 42. dnia po porodzie) i noworodkiem do ukończenia drugiego miesiąca życia. Położna zobowiązana jest do co najmniej 4 a maksymalnie 6 wizyt patronażowych w okresie dwóch miesięcy kalendarzowych. Pierwsza wizyta odbywa się w ciągu 48 godzin od powrotu matki z dzieckiem ze szpitala do domu. podstawa prawna: Zarządzenie nr 74/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 1 grudnia 2010 r. w sprawie określenia warunków i realizacji umów o udzielanie świadczeń w rodzaju: podstawowa opieka zdrowotna W ramach wizyt patronażowych położna POZ powinna w szczególności przeprowadzić :postępowanie umożliwiające tworzenie więzi matki z dzieckiem i prawidłowe rozpoczęcie karmienia piersią,pomiary masy i długości ciała, obwodu głowy i klatki piersiowej,profilaktykę zakażeń przedniego odcinka oka,
Po zakończeniu wizyt patronażowych położna przekazuje opiekę nad niemowlęciem pielęgniarce podstawowej opieki zdrowotnej. podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 października 2005 r. w sprawie zakresu zadań lekarza, pielęgniarki i położnej podstawowej opieki zdrowotnej Dz. U. z 2005 r. Nr 214, poz. 1816
![]() |
#4180 |
Zadomowienie
|
Witam po weekendzie
![]() przesiedziałam sobotę i niedzielę na uczelni i chyba dziś w nagrodę po pracy będę się wylegiwać i nic innego nie robić ![]() ![]() a i muszę Wam powiedzieć, że warto słuchać własnego instynktu. Po zajęciach w sobotę byłam tak zmęczona, że zaczęłam kombinować jakby tu w niedziele coś opuścić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() miłego dnia wszystkim ![]()
![]() |
#4181 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyn
![]() ![]() ![]() ![]() Ehhh no to dzis przynajmniej uczciwie pocwicze na zajeciach dla ciezarnych ![]() ![]() Milego dnia kobitki, chyba sie jeszcze przespie godzinke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4182 |
Wtajemniczenie
|
Hej Laseczki! Ja dziś świętuje!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o 9 mam wizytę ![]() ![]() Trzymam kciuki mocno za dzisiejsze wizyty!
![]() |
![]() |
#4183 |
Zadomowienie
|
to widze ze dzień wizyt ja tez ide na popołudnie ok 1 mam byc
![]() ---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ---------- bedzie dobrze trzymam kciuki ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ---------- gratki za tygodnie u mnie niby 23 tydz sie zaczyna wedg lekarza zaczoł sie w piatek
You must have known that I was lonely Because you came to my rescue And though I know that this is heaven How could so much love be inside of you ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4184 | |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() witam sie leniwie poweekendowo ![]() ojjj ciezko bylo wstac o 7.. powieki nadal ciezkie, nastepnym razem wizyty lekarskie bede zapisywac na popoludnie.. no kto to widzial, tak wczesnie rano sciagac ciezarna z lozka ![]() U nas pogoda wstretna, co znowu odczulam migrena ![]() ![]() a w piatek w nocy zlapal mnie po raz pierwszy od wielu lat skurcz lydki! bol nie do opisania, na nastepny dzien kupilam tabletki z magnezem.. mam nadzieje, ze skurcze sie nie powtorza ![]() Ahh i coraz czesciej czuje mojego robaczka pelzajacego w brzuszku, a na mocne kopniaczki czekam jak na gwiazdke z nieba ![]() ![]() Cytat:
![]() Kciuki oczywiscie mocno zacisniete ![]()
![]() |
![]() |
#4185 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4186 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4187 | |
Zakorzenienie
|
Witajcie, wczoraj mnie nie było miałam gości i kochanego urwisa 1,5letniego
![]() ![]() A dzisiaj leniwy dzień się zapowiada... Cytat:
![]() A co położnej to środowiskowa też przychodzi więcej razy. Np moja znajoma mówiła, że była u niej nawet jak mały skończył 4 miesiące jak się wprowadza dodatkowe jedzenie. To mówiła co i jak. A możesz przypomnieć jaką Ty zamawiałaś? Bo mówiłaś ze nowa 500zł a znalazłam na allegro taką i nawet mi się podoba.Może bym zamówiła. http://allegro.pl/fisher-price-husta...786712584.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4188 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() fakt cisza przez weekend na forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ehhhh... się wygadałam i to i tak za mało żeby opisać całą sytuację... poza tym dziewczyny mam dość - ZAPARCIA ... ![]() ![]() ![]() zjadłam wczoraj 8 kiwi, wypiłam jogurt naturalny activia i rano na czczo wodę przegotowaną letnia z cytryną - efekt? NIC! kompletnie NIC... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() acha... i cały weekend spacerowaliśmy z mężusiem, bo u nas piękna słoneczka polska jesień ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i jakoś tak doszło do rozmowy czy mąż bd rodził z nami ... i z jednej strony on bardzo by chciał ale z drugiej widzę że troszkę się waha... z drugiej strony ja też baaardzo bym chciała ale z drugiej strony troszkę się boję jak on to zniesie... tyle się czyta o późniejszych traumach facetów... absolutnie nie bd go do niczego zmuszać lub wywierać presję... a Wy jak rodzicie a dokładniej to z kim??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4189 |
Zadomowienie
|
Witajcie kochane!
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty ![]() Postanowiłam, że wybiorę się dziś na chwilę odwiedzić dziewczyny w pracy. Przy okazji zrobię drobne zakupy. Ale wpierw zmywanie, pranie, ogarnianie mieszkania. Jutro z mężem mamy 3 rocznicę związku, a on mi mówi ostatnio, że nie wie czy nie będzie grał jakieś imprezy.... ![]() Brzuszek robi się coraz większy. Wczoraj smarowałam go kremem w łazience i w lustrze zobaczyłam jaki fajowy ![]() ![]() ![]() ![]() myaja My z mężem bardzo chcemy by był obecny przy porodzie. Nie boję się o niego, hehe. A tak to kto przyjdzie ten będzie. Jakoś nie przykładam wagi do położnej. Ważne jest tylko dla mnie by mój lekarz prowadzący zajrzał choć na 5 minut ![]()
27.11.2009 - pierwsza randka ![]() 02.08.2012 - nasz ślub ![]() 25.03.2013 - me + you = Sławek ![]() Edytowane przez czarny flamaster Czas edycji: 2012-11-26 o 07:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4190 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ee tam kilogramy.. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() dzień dobry.. ![]() ja dziś wcześniej wstałam, bo wybieram się na galerię na jakieś zakupy.. ![]() ![]() miłego dnia i do później.. ![]()
![]() |
![]() |
#4191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do porodu to od zawsze uważałam, że sama będę rodzić. Teraz trochę mi się zmieniło i bardzo bym chciała aby był TŻ. Jednak on zapewne punktu kulminacyjnego by nie wytrzymał i jak to się śmieję to ja musiałabym go trzymać za rękę nie na odwrót ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4192 | |||
Zakorzenienie
|
hej
![]() trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4193 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do zaparć nie pomogę bo mnie nie męczą. A co do rodzenia z TŻ to ja nie wiem...waham się i widzę, że TŻ coraz bardziej. Nie będę naciskać. Jego zapewne i tak nie bedzie na miejscu tylko będzie gdzieś w Polsce, więc na pewno zabiorę ze sobą siostrę, by była przy mnie chociaż w tych pierwszych fazach ![]() -------------------------- Ja po wizycie...wsio ok ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 ![]() 25.04.2010. ![]() 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4196 | ||
Wtajemniczenie
|
Bry !
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Co do teściowej to jakaś chora sytuacja, nie kumam, dlaczego w ogóle sprzątaliście jej w domu, jak kobieta sprawna i nie chora obłożnie ![]() ![]() No a u nas piękne słońce, więc kawusia ![]()
![]() |
![]() |
#4197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4198 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My po nocy w nowym mieszkaniu, sniły mi się same głupoty, ale to nic;p Teraz mąz w pracy a ja mam sporo "drobnej"roboty... Ale będzie pięknie- jeszcze z 2-3 dni ![]() 3mam kciuki za wizyty! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4200 | ||||||
Zakorzenienie
|
cześć
![]() ja dzisiaj się w ogóle nie wyspałam a raczej My -wszyscy (oprócz tż ..) , kuba wczoraj pod poduszkę włożył ząbek i czekał na wróżkę zębuszkę ..... ja robiłam podchody a on spał czuwająco ... ![]() ![]() no ale ta radość.... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie przytyłaś dużo ![]() Cytat:
![]() ![]() co do takiego sprzątania - to legalnie sobie odpuść - to Tobie już powinni pomagać .... co zaparć to nie pomogę - nie mam.Myślę ,że dieta powinna pomóc i ruch ale jeśli faktycznie nie pomaga-to trzeba chyba poradzić się lekarza. co do porodu to tż zawsze był ze mną - ale nie z mojej potrzeby a ze swojej - chciał zobaczyć dzidziusia ,przeciąć pępowinę .... myślę ,że jednak ktos sie przyda przy porodzie bo to jakby zawsze jest świadek(lepiej wtedy traktują -bo muszą się pilnować )no i zawsze w razie czego pomoże np zawoła kogo trzeba... no ale dla mnie najważniejsza jest i tak położna . Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.