|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
dziewczyny ile kosztuje teraz piaskowanie zebow?
Te ostanie trzy cztery powtorzenia, to jest to co powoduje że mieśnie rosną. Ten moment bólu odziela mistrzów od ludzi którzy nimi nie są. Tego własnie barkuje wiekszości ludzi, determinacji aby powiedzieć nie ważne co się stanie, przejdę przez ten ból. bez słodyczy 0/20 |
|
|
|
#212 |
|
Rozeznanie
|
A ja już sama nie wiem co robić... Mam dużą szansę wyjechać na pół roku na erasmusa na następny semestr. I mam dylemat - czy odłożyć wizytę i zakładanie aparatu dopiero na wrzesień, czy dać sobie spokój z wyjazdami i zakładać
z jednej strony chciałabym już jak najszybciej założyć druciaka, z drugiej - druga szansa na wyjazd może się juz nie pojawić.
|
|
|
|
#213 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chyba,że będę się ograniczać do pasteli... Cytat:
ale poruszyłaś niemały problem z tym barszczem![]() Cytat:
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
nie znałam tej nazwy, ale wychodzi na to, że też mam tą progenię. Oczywiście nie aż tak zaawansowaną. Z tego co wyczytałam to poza aparatem leczy się to też operacyjnie. Ja na pewno nie będę miała żadnej operacji, chyba nie będzie potrzebna, a Ty?
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a aparat założysz jak wrócisz |
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem się tak zastanawiam, a gdyby tak faktycznie było, że nie mogłabym przez 3 miesiące być u orto to co? Zęby mi wypadną? Gumek nie mam. Może udałoby się jakoś to połączyć? Wyjazd i aparat? A ten wyjazd to takie murowane pół roku bez wizyty w domu?
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam dzisiaj na usuwaniu kamienia . W dodatku okazało się, że na dwóch zębach mam próchnicę, a w dwóch do wymiany plombę ! Moja orto o niczym takim mi nie powiedziała. Rozumiem, że nie chodzę do niej w celach stomatologii zachowawczej, ale wydaje mi się, że potrafi odróżnić zęba z próchnicą od zęba zdrowego ? Ogólnie dentysta kazał mi wymienić szczoteczkę, powiedział, że ta którą aktualnie mam nie doczyszcza mi zębów . Kupiłam aquafresh tooth&tongue pielęgnacja profesjonalna. Do tego dentysta zalecał mi stosowanie płynu Meridol! Powiedział, że listerine ma za duże stężenie alkoholu
|
|
|
|
|
#218 |
|
Wtajemniczenie
|
to widzę, że też muszę kupić tę nić dentystyczną
|
|
|
|
#219 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hehe.. No ale to na pewno słodki kolor jest. ![]() Cytat:
Teraz, przy regularnym myciu po kazdym posiłku nie ma problemu. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#220 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
niby rozwiązanie jest proste, założyć aparat po powrocie, ale wiecie dziewczyny jak to jest, jak się już nastawisz na to zakładanie, to czekasz, czekasz i nie możesz się doczekać w tym tygodniu jestem umówiona na wyciski, no ale nic, jeśli się zdecyduję już na serio to przełożę to na kilka miesięcy później.Dzięki Wam za opinię |
||
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
ale wiesz o tym że nie ma sensu teraz robić wycisków jeśli postanowisz jechać?
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
Drogie aparatki, do końca miesiąca służę pomocą eksperta https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=163
|
|
|
|
#224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A z jakiego miasta jesteś? Szukam dobrego stomatologa we Wrocławiu A do niepoleconego - nie pójdę za żadne skarby...
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PROSZĘ NIE PRZERAZCIE SIE ZDJECIAMI PRZED, ALE TO BYLO W TRAKCIE LECZENIA i standardowo sorki za resztki jedzenia w zebach Dobra ja dzis bylam u orto i tak:1. Górę mi poluzował w sensie drucik, bo chce sprawdzic czy mi się nie porozjezdzają zeby. Nie wiem tylko po co to? nie pytalam bo nie mialam juz czasu na pogawedki ![]() 2. Zamiast lancuszka mam ligatury same nagórze wiec sie ucieszylam bo moglam wziac te czarno rozowe gumasy ![]() 3. Na dole przesuwamy symetrię bo mi się zrobila a wczesniej jej nie mialam no i domykamy przerwę. Mam dziwne wrazenie ze moja prawa górna szczeka do góry poszla albo lewa w dol, bo łuk nie jest prosty a byl caly czas prosty, zeby mi pozolkly mocno chyba jednak siegne po paste wybielajaca :/Pytałam o doklejanie kompozytu na czwórki bo mam je ledwo wystające i szpiczaste, orto mowil ze wszystko mozna ale do tego jeszcze troche czasu trzeba i mam mu o tym mowic przy kazdej wizycie, bo mowi ze jak chę doklejac to on musi minimalne szparki zostawic. No i z czego jestem najbardziej zadowolona ze dopiero po zdjeciach porownawczych widzę, ze faktycznie nie trzeba mi bylo nic na poszerzenie luku bo sie sam poszerzyl ![]() Acha i kolejna sprawa, ze ja ciagle mam zeby tak jakby hmm do srodka wykrzywione, w sensie ze jak sie z boku patrzy to one nie sa pionowo do konca, wiecie o co kaman? dodaje trzecia fotke w zalaczniku przy okazji widac ze luk jakos sie wykrzywil.. no i te nieszczesne czwórki i dziasla, ktore mi sie zgrubiaja bo tak szybko mi sie zeby przesuwaja.. Nie powinnam miec czasami wyzej jedynek i dwojek? zeby nie zachodzily na dolne zeby??? kolejna wizyta w styczniu, 4.
28.05 - dokument do odbioru Aneckowo metal gora - 06.02.2012 metal dol - 12.06.2012 Edytowane przez Anecka Czas edycji: 2012-11-26 o 14:30 |
|
|
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
[1=4361879d4c70b2b53b813e4 187372d2034e23790_68a6537 18270f;37805741]od dziecka marzyłam o aparacie i w końcu sama sobie na niego uzbierałam , ale wstydzę się uśmiechać z aparatem
![]() [/QUOTE]ojej co ty mówisz! ja jestem dzieckiem i tak mnie właśnie traktują ale jak przychodzi co do czego to jestem zmuszona podejmować decyzje warte tak jak ostatnio ponad tysiąc złotych (ale chodzi o chirurga nie aparat) ale teraz mam stresów aż koszmary mnie budzą w nocy. ale trzeba przetrwać. potem po operacji i z aparatem wszystko będzie pięknie jestem pewna ja tam mam bałagan w buzi jakich mało co mówiłą mi wszyscy po kolei jakbym nie widziała (ortodonci dentystka i chirurg itd) a mimo to nadal uśmiecham się i śmieję (uśmiecham się 'bez zębów' ale i tak wszyscy mnie kojarzą z fatalnymi zębami) uszy do góry! ![]() Trischell to dawaj zdjęcia! ![]() Jej dziś dowiedziałam się że już w środę aparat! cieszyłam się trzy lekcje jak głupia! jeszcze nie koniec leczenia bo jeszcze chirurg i cała operacja z narkozą ale ogólnie na aparat czekam dwa lata ciągłych leczeń! no trochę tego było ale po operacji już wszystko powinno iść dosyć gładko ![]() A teraz jak już rozpisałam się 3 razy za dużo (wybaczcie) mam nietypowe pytanie. moja mama ma nastawienie że jak mam wyrywane coś to najlepiej w piątek bo jak w weekend jest wolne wszystko sie zagoi i nic sobie nie podrażnię. czasem mialam tez dzień wolny. niektórzy strasznie narzekają na aparat w pierwszych dniach. czy to tak dokuczliwe że pędzie mi przeszkadzało cały dzień w szkole np podczas sprawdzianów? i śniadanie będe jadła w pół godziny? czy normlanie pójść do szkoły? |
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do Twoich zdjęć to.. fajne te czarne gumasy ale ja wolałabym jeden kolor bo jak miałam 2 kolory i patrzyłam w lusterko to rzucał się w oczy tylko jeden kolor i jakoś źle mi z tym było (ot takie zboczenie ) więc teraz wybieram tylko 1 kolor, no chyba że kiedyś na wizycie coś mi odbije
Edytowane przez Madziarka.n Czas edycji: 2012-11-26 o 16:04 |
|
|
|
|
#230 |
|
Raczkowanie
|
dość skomplikowana sprawa. wyrywanie dwóch jedynek nadliczbowych ściąganie jednej jedynki normalnej która jest tuż nad zębem razem z przyklejeniem zamka i rzecz trudniejsza bo jeden ząb jest aż pod smiutkim nosem, ale nie tak normalnie jakby w dziąśle tylko dosłownie tuż przy kości tak gdzie jest nos. nie ma do końca uwapnionego korzenia ale to się zmieni. jak nie przetrwa tego to się go usunie mam jeszcze jeden ząb za dużo i jest jakby na zapas. problem polega na tym że jestem strasznie wrażliwa w dodatku mam złe wspomnienia z dentystami i mama nie chciała żeby mi przez półtorej godziny grzebali tymi skalpelami :P i zdecydowałyśmy się na narkozę. zapłacę mniej więcej około 3 tysiące za całość ale jeszcze badania i tak dalej
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Ahha, myslalam ze moze wycinasz dziasla czy cos
to zycze powodzenia! trzymam kciuki
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko ma swoje plusy i minusy, może się okazać, że Erazmus będzie nie wypałem i będziesz żałować, że pojechałaś, może być super i będziesz miała większą motywację by założyć po, to twoja decyzja i Ty powinnaś być zadowolona
|
|
|
|
|
#233 |
|
Rozeznanie
|
Anecka to aż niewiarygodne jak bardzo poszerzył Ci się łuk bez żadnych dodatkowych elementów do poszerzania
Naprawdę ogromna różnica
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czy miała może któraś z Was usuwane ósemki dolne chirurgicznie (niewyrżnięte) ?
na zdjęciach zębów wyszło, że niestety mam dwa zęby mądrości na dole i ortodontka zaleciła mi, żeby je usunąć, bo mogą zepsuć cały efekt jak zaczną nachodzić na siódemki. czy rzeczywiście muszę je usunąć? przecież one mogą wcale nie wyrosnąc.. a bardzo się boję rozcinania dziąseł i dłutowania |
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro orto Ci kazała to tak, mogą naciskać na resztę zębów i zepsuć efekt, nawet jak nie wyrosną
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
W zasadzie już dawno miałam do Was dołączyć ale jakoś tak teraz się zebrałam Mam założony aparat od 12 czerwca na góre, na dół zakładam za tydzień. Wybrałam kosmetyczny bezligaturowy. Wrzucam zdjęcie z dnia założenia i z września. Musze zrobić jakieś aktualne.
|
|
|
|
#238 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko szybko, podczas zabiegu nic nie bolało, dopiero gdy znieczulenie przestało działać. Ale lody i środki przeciwbólowe i dało się znieść.Miałam opuchliznę przez kilka dni, czy rany szybko się zagoiły nie pamiętam, bo było to kilka lat temu. Mimo wszystko zdecydowałam się na usunięcie tez górnych ósemek i poproszę orto o termin w okolicach Wielkanocy Normalny ból przy aparacie to nic przy wyżynających się ósemkach. Do tego moje ósemki rosną z przerwami, 2 tygodnie boli, przerwa i za kilka miesięcy znowu.---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
Jaką masz wadę?
|
||
|
|
|
#239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak poza tym byłam dzis na separacji jak narazie nie jest źle mam nadzieje że tak zostanie do końca A za tydzien aparat góra estetyczna zamki przezroczyste łuk metalowy
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę aby te +/-2 lata noszenia aparatu poszły na marne.patysia_a to mamy ten sam problem zdecydujesz się na usunięcie ósemek?ja aparat na łuku górnym mam od tygodnia (estetyczny, przezroczyste zamki i biały drut), za jakiś czas dojdzie też dolny. Edytowane przez kiitty Czas edycji: 2012-11-26 o 18:33 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

z jednej strony chciałabym już jak najszybciej założyć druciaka, z drugiej - druga szansa na wyjazd może się juz nie pojawić.

Ja też mam 27 lat i również mam metal (w sensie nie kosmetyczny) i chyba nikt mnie przez to nie traktuje niepoważnie
A gumek nie musisz od razu brać jakichś bardzo rzucających się w oczy. Ja mam teraz łańcuszek w kolorze jasny beż i prawie go nie widać bo zlewa się z zębami. Na dodatek jeszcze nawet nic się nie odbarwiło 
trochę dziwnie będzie to wyglądać.. ale z drugiej strony różowego aparatu też bym mieć nie chciała
! 

. Po 4 tygodniach mam właśnie żółte gumki 

A do niepoleconego - nie pójdę za żadne skarby...