Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz.VII - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-27, 14:42   #571
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz.VII

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Polozna na SR mowila, ze jak dzieciatko jest glowka w dol, to juz w druga strone sie nie przekreci. Nie wiem z czego to wynika.
Oj może, może Pisałam, że koleżance z pracy ładnie się tuż przed porodem dzieciątko odwróciło i cc uniknęła, ale w drugą stronę też znam - w 36tygodniu główką chłopiec w dół był, koleżanka pojechała rodzić już ze skurczami, a tu zonk - decyzja o cc bo się młody odwrócił dupką
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:05   #572
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Melduję się po wizycie u lekarza
Pielęgniarki i lekarz pochwalili mnie za to, że tak ładnie utrzymałam wagę przez ostatnie 3 tyg. i nic nie przybrałam (mimo że zdarzało mi się jeść słodycze ). Także jestem z siebie dumna
Dzidziuś zdrowy, ułożony główkowo, w 31 tyg. waży 1720 g., no i poznałam płeć - dziewczynka. Czyli będą dwie małe gwiazdeczki w domu. Cieszę się ogromnie, bo nie widziałam dzidzi już 10 tyg. na usg, a dziś upewniłam się, że jest zdrowa
Mi znów przypałętało się jakieś zapalenie, ale wytępimy je Natomiast moja słabość i zmęczenie może wynikać ze słabej morfologii, ale na razie gin mi nic na to nie przepisał. Kolejna wizyta za 3 tyg. Mimo że 1 miałam cesarkę teraz nie ma przeciwwskazań do porodu sn
gratuluję córci

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37839632]Oj może, może Pisałam, że koleżance z pracy ładnie się tuż przed porodem dzieciątko odwróciło i cc uniknęła, ale w drugą stronę też znam - w 36tygodniu główką chłopiec w dół był, koleżanka pojechała rodzić już ze skurczami, a tu zonk - decyzja o cc bo się młody odwrócił dupką [/QUOTE]

ja nawet nie wiem jak jest młody ułożony...
DZIEWCZYNY strzelę sobie w łep normalnie do 7.12 muszę na uczelni oddać wypełnione dokumenty praktyk. Od zeszłoego tygodnia załatwiam i nic! U mnie w mieście tylko SOSW i przedszkole specjalne. W zeszłym roku robiłam w SOSW i myślałam że w tym roku w innym zespole nie będzie problemu. A gdzie tam! Dyrektorka się tłumaczy że nauczyciele nie są za tym żeby praktykantów mieć i ręce rozkłada, w przedszkolu mnie nie przyjmie, bo nie ma miejsca
Co ja mam robić jakby trochę pomyślała w SOSW, wie że już robiłam tam w zeszłym roku, to by mi wypisała papiery, a jak nie chcą praktykantek, to by mi podpisały konspekty i protokoły i jeszcze by za to kase z uczelni dostały ja nie wyjdę z taka sugestią, bo mi nie pasuje. I za chwilę będę mieć po studiach

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:08   #573
szklanka19
Zadomowienie

Suzi, Badzia gratuluję córeczek

Hope jak mnie zawsze takie coś denerwowało, że ktoś nie chce praktykantów. No ludzie kochani, przecież to darmowa pomoc jest, a jeszcze jak już tam byłaś i Cię znają to tym bardziej powinni Cię wziąć Jakie masz teraz opcje? Da się to w szkole przedłużyć jakoś?
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:14   #574
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
Suzi, Badzia gratuluję córeczek

Hope jak mnie zawsze takie coś denerwowało, że ktoś nie chce praktykantów. No ludzie kochani, przecież to darmowa pomoc jest, a jeszcze jak już tam byłaś i Cię znają to tym bardziej powinni Cię wziąć Jakie masz teraz opcje? Da się to w szkole przedłużyć jakoś?
jeżeli do 7.12 nie zaniosę dokumentów na uczelnię że mnie przyjęto to mam przerąbane. Nie wiem jak wpłynąć na tą babę

Stary 2012-11-27, 15:18   #575
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Hej laseczki
Dzisiaj musiałam wstać o 6.20 jechałam na badanie krwi-morfologia i badanie na grupe krwi i oddać mocz. Jeszcze musiałam iść do internisty bo potrzebowałam pieczątke i wpis do karty ciąży. Naczekałam się strasznie w kolejach. Oczywiście nikt mnie nie przepuścił bo po co....
Oby Cię tam tylko nie zarazili czymś bo u internisty zawsze kichają i smarkają A o przychodni masz daleko, że taka pogańska godzina? Ja też nie cierpię wstawać wcześnie, no właściwie to po 9 jest dla mnie optymalnie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
jeżeli do 7.12 nie zaniosę dokumentów na uczelnię że mnie przyjęto to mam przerąbane. Nie wiem jak wpłynąć na tą babę
Kurde to mało czasu zostało :/ weź ją na litość jakoś, powiedz, że musisz mieć podpisane papiery do 7 i nie będziesz im zawadzać na tych praktykach. Kurde no nie wiem co poradzić
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:20   #576
badziabadzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Ale wolałabyś SN czy CC?

Hosenka, na tym etapie to już raczej ciężko się poprzekręcać. Dziecko nie ma tam zbyt dużo miejsca na takie manewry, tzn tak twierdzi mój lekarz.
Trudno powiedziec od poczatku nastawialam sie na sn.. ale tak naprawde to chcialabym zeby po prostu bez zadnych komplikacji bylo
Stary 2012-11-27, 15:28   #577
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny
Pielęgniarki i lekarz pochwalili mnie za to, że tak ładnie utrzymałam wagę przez ostatnie 3 tyg. i nic nie przybrałam (mimo że zdarzało mi się jeść słodycze ). Także jestem z siebie dumna
Dzidziuś zdrowy, ułożony główkowo, w 31 tyg. waży 1720 g., no i poznałam płeć - dziewczynka. Czyli będą dwie małe gwiazdeczki w domu. Cieszę się ogromnie, bo nie widziałam dzidzi już 10 tyg. na usg, a dziś upewniłam się, że jest zdrowa
Mi znów przypałętało się jakieś zapalenie, ale wytępimy je Natomiast moja słabość i zmęczenie może wynikać ze słabej morfologii, ale na razie gin mi nic na to nie przepisał. Kolejna wizyta za 3 tyg. Mimo że 1 miałam cesarkę teraz nie ma przeciwwskazań do porodu sn
Gratuluje wreszcie poznanej płci
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Bardzo fajne te koszulki....ale wiecie co...wkurza mnie to że wszystkie te koszulki sa przed kolano...ja jestem pulchniejszą osobą i zawsze miałam grubaśne nózki...a teraz w ciąży na domiar złego...jeszcze mi w nie więcej ciałka weszło... i chciałabym koszule..za kolano...taką co bym sie swobodnie czuła... a tu nic!
ja wlasnie wszystkie obcinam, zeby konczyły sie w połowie uda nie cierpie takich platających sie wokół kolan
Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Neti, wrzucalam wczoraj chyba linka do aukcji, ta ktora kupilam jest za kolano

Suzi, gratulacje cipuski chyba najdluzej czekalas na poznanie plci, chociaz badzia chyba jeszcze nie pisala kto u niej mieszka

Wrzucam brzucha z 33tc, talie mam jak drzewo normalnie. A w tle widac lozeczko
ale brzusio
Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny . Chcialam Was najpierw nadrobic, ale nie jest latwo

Mialam dzis wizyte, mylalam, ze dowiem sie ile mala wazy itd.. ale okazalo sie ze glowke ma ciagle nie tam gdzie trzeba, a ze brzuch napiety to malo miejsca zeby sie przekrecic i mam lykac nospe i magnez, lezec na prawym boku i przyjsc za dwa tygodnie (podobno jak sie do tego czasu nie przekreci t juz ciezko bedzie) jak to u Was jest? Poprzekrecane maluchy?
No i mala to mala . zosia bedzie
no i wszystko jasne teraz mamy komplet

A ja mam pytanie- co spakowac Niunkowi na wysjcie? W sensie ciuszków? Bo w torbie mam juz:
- body z krótkim rękawem
- pajacyk bawełniany (taki bardziej przy ciele)
- pajac taki grubszy a'la polarek
- kombinezon zimowy
- czapusia bawelniana
Zarówno ten grubszy pajac jak i kombinezon sa z kapturami, wi3ec grubą czape sobie chyba daruje (?). No i kocyk zarzucic na fotelik.
I co Wy na to?
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:39   #578
marsi11
Zakorzenienie

dziewczyny, czy Wy tez macie mokro w majtkach?

bo w II trymestrze była mega susza a teraz zmieniam wkładki co chwilę- najlepiej jest w nocy, ciągle mam schizo,że to wody odchodzą
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:41   #579
badziabadzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość

bo w II trymestrze była mega susza a teraz zmieniam wkładki co chwilę- najlepiej jest w nocy, ciągle mam schizo,że to wody odchodzą
Tak! Szczegolnie jak na spacer pojde.. jak zapomne o wkladce to cale majty mokre..
Stary 2012-11-27, 15:46   #580
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Nie wiem czy taki egzamin to nie lepsza sprawa...
Ile Was pytan obowiazuje?
U mnie praca + 50 dodatkowych pytan...

Musze!! Prawda?
o kurna, to ja mam tylko 50 pytań, tylko że odpowiedzi zajmują po 2,3 strony dobrze, chociaż ze juz opracowane. ;]

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
Ja tak w sumie to dzisiaj skończyłam pisać pierwszy rozdział, jeszcze małe poprawki i przez weekend zanoszę do sprawdzenia, do końca stycznia chce mieć całą gotową na cacy.

Kupiłam sobie dzisiaj 2 koszule nocne, mam nadzieje że będą pasowały i będę z nich zadowolona.
http://allegro.pl/koszulka-nocna-cia...804241315.html

Dziewczyny mam pytanie odnośnie kombinezonów zimowych, kupujecie? Jaki rozmiar?
ja mam w rozmiarze 56 i 62

Cytat:
Hej dziewczyny
GRATULACJE!!!!!!

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Ja nie mam ostatnio ochoty na obiady, pozeram za to jablka i pomarancze/mandarynki

O jabłuszka, ja tak samo owocki mniam mniam...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37839040]Ja teraz nawet wanienkowego nie kupowałam, przy Agatce po 3 chyba dniach się pęknął i olałam.
[/QUOTE]

ja sie boje ze sparze dzidzie podczas kąpieli ;((

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
gratuluję córci

ja nawet nie wiem jak jest młody ułożony...
DZIEWCZYNY strzelę sobie w łep normalnie do 7.12 muszę na uczelni oddać wypełnione dokumenty praktyk. Od zeszłoego tygodnia załatwiam i nic! U mnie w mieście tylko SOSW i przedszkole specjalne. W zeszłym roku robiłam w SOSW i myślałam że w tym roku w innym zespole nie będzie problemu. A gdzie tam! Dyrektorka się tłumaczy że nauczyciele nie są za tym żeby praktykantów mieć i ręce rozkłada, w przedszkolu mnie nie przyjmie, bo nie ma miejsca
Co ja mam robić jakby trochę pomyślała w SOSW, wie że już robiłam tam w zeszłym roku, to by mi wypisała papiery, a jak nie chcą praktykantek, to by mi podpisały konspekty i protokoły i jeszcze by za to kase z uczelni dostały ja nie wyjdę z taka sugestią, bo mi nie pasuje. I za chwilę będę mieć po studiach

uuuu nieciekawie;/ kurna coś wykombinujesz, u nas byla taka sytuacja- kazdy sobie pozalatwial praktyki a tu nagle się okazuje ze uczelnia nie zamierza placic juz nauczyciela..... i w kij ludzi zostalo bez praktyk....

Cytat:

no nie, ja mam sucho, w sumie przez całą ciążę mam suchooo

Lady- piękny brzuchol nie przejmuj się że jest mały, dzidziusiowi na pewno jest tam b.wygodnie

Ale sie zle czuje ja pitole, mialam zrobić sos czosnkowy, ale to by mi chyba rozsadziło du.....$@#$@#pe ale z 2 strony przeszedł by mi ból głowy, gardla itd... a tu dupa.. jedynie co zjadłam dziś to kanapki z miodem... i brzuch mnie boli.... i pije coca cole- przynajmniej nie latam do kibla juz..

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Edytowane przez Delicjanka
Czas edycji: 2012-11-27 o 15:48
Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:50   #581
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Gratulacje

Wczoraj byłam na pierwszych zajęciach SR i jestem mile zaskoczona. Był0 6 kobietek razem ze mną, przedział tc od 26-31 (ja). Babka b.wykształcona, konkretna i do tego miła. Najpierw badała nam ciśnienie i tętno maluszków. Później była godzinka wykładów o ciąży i ćwiczenia oddechowe. Uczyła nas odpowiedniego oddychania, zaprezentowała 4 rodzaje oddechów i później to ćwiczyliśmy. Myślałam, że padnę ze śmiechu, choć to wcale śmieszne nie jest. Zwykły oddech, pufanie, szeptanie ,,a" i mruczenie ,,om"
Teraz 3 razy dziennie mamy ćwiczyć po 10 oddechów.

Dowiedziałam się też, że w moim szpitalu jest juz możliwość porodu w wodzie, położne dopiero co ukończyły na to kursy. Będę rozważać ten temat. Za jakieś 2 tyg. będziemy zwiedzać porodówkę. Na 2 i 3 zajęcia pójdzie ze mną mąż, bo będzie mowa o I i II fazie porodu i położna będzie uczyła partnerów wykonywania masażu, którey ma złagodzić ból.
Fajny plan zajec. u nas nie bylo mtakiego masazu, wg mnie bardzo przydatna sprawa.
wczoraj mielismy przedostatnie spotkanie, kurcze, jak to zlecialo. mielismy zajecia z ginekologiem nt antykoncepcji. babeczce zajelo to jakies 5 min, w porywach do 6 a potem jak sie zaczely pytania sypac to szok. babka pracuje w tym szpitalu wiec pytalo sie ja o wszystko troche bez ladu i skladu ale co tam. fajna babka ale w moim odczuciu bardzo stanowcza i konserwatywna bardzo (jak to ona ujela - starej daty) i chyba wolalabym nie trafic na nia przy porodzie
mowila tez o tych porodachw wodzie i pwoiedziala ze ona osobiscie by sie nie odwazyla bo przy takim porodzie nie podlaczysz chociazby zadnej machinerii na brzuch typu ktg itd i troche to ryzykowne jest. strasznie nam odradzala cc ale czego sei dziwic, ktory lekarz poleca?
mowila tez o witaminach, ze przy dobrej morfo nie widzi sensu brac witamin bo wystarcza warzywa i owoce (tych drugich mniej )
i mowila ze wg niej to zdrowo rozwijajace sie dzieci czesto rodza się wieksze, oczywiscie nie jest to regułą ale tak sie zdarza.
takze od dzis biore witaminki co 2 dzien. za 2 tyg mam wizyte wiec zobacze jak wyjdzie morfo i wtedy albo wroce do codziennego lykania albo zostane przy braniu co drugi dzien
mowila tez ze w ciazy nie powinno sie duzo przytyc i ze ona goni swoje pacjentki jak duzo tyją. wg niej powinno sie przytyc max 7kg
jak wiecej to znaczy ze do drzwi zapukalo obzarstwo
dobrze ze do niej nie chodze bo przy moich + 13kg to by mnie za cyce powiesiła

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość

A ja mam pytanie- co spakowac Niunkowi na wysjcie? W sensie ciuszków? Bo w torbie mam juz:
- body z krótkim rękawem
- kombinezon zimowy
- czapusia bawelniana
Zarówno ten grubszy pajac jak i kombinezon sa z kapturami, wi3ec grubą czape sobie chyba daruje (?). No i kocyk zarzucic na fotelik.
I co Wy na to?
ja jednak gruba czapke bym wziela. te kapturki nie zawsze szczelnie opatulaja główkę.
a tak w ogole to ty pakujesz juz te ciuszki do torby i bierzesz je za soba do porodu? a nie lepiej spakowac je w jakas reklamoweczke i niech maz je przywiezie w dzien wyjscia?

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:

i schizy dokladnie te same. jak sie obudze i niedajboze sie spoce to juz niemal sie widze na porodówce

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:50   #582
e_vel
Wtajemniczenie

dziewczyny, jak mnie strasznie żebra bolą ani leżeć, ani siedzieć, ani stać Karinka mi się zapierała o żebra ale co teraz Maja wyprawia to nie wiem boliiii
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:54   #583
hope01
Zakorzenienie

Cytat:

no!!! masakra, non stop mam mokro i w nocy owszem, najgorzej. Tak samo rano często się budzę i czuję jak się ... sączy ze mnie

Stary 2012-11-27, 15:58   #584
suzi31
Raczkowanie

Dzięki Delicjanko za dopisanie na 1 str., u badzi też dziewczynka
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:04   #585
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:

oj mokro, mokro.... szybciutko pudełko wkładek zuzywam....

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
ja jednak gruba czapke bym wziela. te kapturki nie zawsze szczelnie opatulaja główkę.
a tak w ogole to ty pakujesz juz te ciuszki do torby i bierzesz je za soba do porodu? a nie lepiej spakowac je w jakas reklamoweczke i niech maz je przywiezie w dzien wyjscia?
to na wszelki wypadek wezme ta czapusie ja wlasnie pakuje w taką mała torbe- zeby sobie w domu czekała, jak bedziemy wychodzic to mi mąż przywiezie. Wsadze tez do niej ubrania dla mnie na wyjscie. Wiadomo, ze już te w których pojade raczej nie bedą ok ale szalec z rozmiarami nie bede- nie przwiduje zrzutu 10 kg w dwa dni

wlasnie zepsulam zegarek małza....
dałam mu tydzien temu w ramach przyspieszonego prezentu mikolajowego i teraz wyszlismy pochodzic na swiezym powietrzu, a on mnie poprosił zebym potrzymała bo teleskop wyleciał- no to chciałam go wlozyc i mi tak pstryknął w trawe- szukaj wiatru w polu.... czyzby podswiadoma zemsta za jego zachowanie? bo celowo tego nie zrobiłam- moge przysiac przed kazdym sądem
Stary 2012-11-27, 16:05   #586
Basia_Bogusia
Rozeznanie

No to się zjawiłam. Pracowity dzień dziś, ale czuje się nawet ok.
Robię sobie właśnie zapiekanki w piekarniku, jakiś taki smak mnie naszedł
Stary 2012-11-27, 16:08   #587
misia1505
Rozeznanie

Cytat:

u mnie to samo, do tego posikuję przy kichaniu
Stary 2012-11-27, 16:21   #588
suzi31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
- body z krótkim rękawem
- kombinezon zimowy
- czapusia bawelniana
I co Wy na to?
A wygodnie będzie dzidzi w 2 pajacach? Ja bym ubrała np. body i ten grubszy pajacyk, albo body + cieńki pajac + sweterek. Czapkę zimową też spakuj.
Ja na wyjście będę pakować (przy pierwszej córci się sprawdziło):
- kaftanik/body + śpioszek (może dam jeszcze pod to cienką koszulkę),
- sweterek,
- skarpetki,
- kombinezon,
- czapka zimowa,
- do przykrycia gruby koc i pieluszka tetrowa na buźkę.

Cytat:

Też mokro, najgorzej rano (jak woda). Powiedziałam dziś o tym gin. i w moim przypadku to jakaś infekcja. Powiedział, że jakby wody się sączyły to cały dzień by ,,przeciekało" równo, a u mnie tylko rano.
Stary 2012-11-27, 16:21   #589
Debrah
Zakorzenienie

Hej!
Właśnie - o zimową czapę też się chciałam spytać - jakie macie, gdzie kupiłyście? Jaki rozmiar? Jeśli podrzucicie zdjęcie to będę bardzo happy. Bo nie mam żadnej grubej, niby kombinezony mają kapturki, ale no nie wiem??
Chyba, żeby dziecko pod kombinezonem miało bluzę - czyli jeden kaptur + drugi od kombinezonu?? Hmmm - w ogóle dla mnie zagadką jest w co ubrać Małą przy wyjściu, ile rzeczy ma mieć POD kombinezonem - żeby jej nie przegrzać, bo przecież to w sumie tylko do auta i do domu - na powietrzu za długo nie będzie.

Ale bym chciała już wiedzieć jak ona wygląda, chciałabym poznać moje dziecko <3
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:24   #590
bijkora
Rozeznanie

Hej dziewczyny
Bardzo długo mnie nie było. Matury i to wszystko związane z szukaniem mieszkania, a w dodatku jeszcze internet coś się popsuł i zanim wymienili mi modem to kilka dni minęło.
W piątek wieczorem byłam na samym usg.
Nadia ma już 1500g i jest obrócona głowką w dół cieszy mnie to bardzo.
Teraz juz wiem że to nie głowka a dupka mi te zebra wypycha

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-27, 16:24   #591
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
A wygodnie będzie dzidzi w 2 pajacach? Ja bym ubrała np. body i ten grubszy pajacyk, albo body + cieńki pajac + sweterek. Czapkę zimową też spakuj.
- sweterek,
- skarpetki,
- kombinezon,
- czapka zimowa,

Też mokro, najgorzej rano (jak woda). Powiedziałam dziś o tym gin. i w moim przypadku to jakaś infekcja. Powiedział, że jakby wody się sączyły to cały dzień by ,,przeciekało" równo, a u mnie tylko rano.
CZYLI NA NÓŻKACH dziecko ma mieć tylko pajacyka - jedną warstwę i od razu kombinezon? Spodenek już nie?? Na pajacyk skarpetki? Nie będzie ciasno w stópki? Masakra, szalenie to dla mnie skomplikowane
Stary 2012-11-27, 16:25   #592
suzi31
Raczkowanie

Musi być czapka, bo tylko ona dokłądnie zakryje uszka dziecku. Ja mam kilka, nie wiem jaki rozmiar, ale kiedyś już pisałam, że średnie dziecko przy urodzeniu ma obwód główki 38 cm. Jak kupujesz w sklepie to są podane rozmiary wg obwodu główki, najlepiej jak weźmiesz jakąś rozciągliwą, bo na pewno będzie dobra i dzidzia dłużej w niej pochodzi.
Stary 2012-11-27, 16:28   #593
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
- sweterek,
- skarpetki,
- kombinezon,
- czapka zimowa,
wlasnie ten bawełniany to praktycznie jak bodziak tylko z nózkami.
o i pieluszke wezme, tak sobie własnie myslałam, ze powinnam
Stary 2012-11-27, 16:30   #594
suzi31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
CZYLI NA NÓŻKACH dziecko ma mieć tylko pajacyka - jedną warstwę i od razu kombinezon? Spodenek już nie?? Na pajacyk skarpetki? Nie będzie ciasno w stópki? Masakra, szalenie to dla mnie skomplikowane
Jak najbardziej możesz założyć dzidzi jakieś spodenki. Ja akurat nie zakładam. Skarpetki muszą być większe niż stópka - żeby nie dusiły. My zapakujemy małą w samochód i zaraz do domu będziemy jechać (ok. 15 min.), wiadomo w samochodzie będzie ciepło, więc nie zmarznie.
Stary 2012-11-27, 16:33   #595
bishonka
Raczkowanie

Witajcie dziewczynki
Wpadłam się przywitać.Czytam was co dziennie ale nie zawsze mam wiele do powiedzenia.
Dzisiaj już kupiłam wózek.
Czerwony z czarnymi wstawkami z kwiatkami czarno,białymi.
Śliczny,bardzo dziewczęcy.

Dziewczyny mam też do was pytanie odnośnie karty ciąży.
Mam tam oznaczenie dna macicy.
Oznaczenie to np. 3/P
Wyszukałam w google te oznaczenia.
Z tego co wyczytałam to to "P" znaczy -palce
Czyli wynikało by że 3 palce nad pępkiem.

I wszystko byłoby jasne gdyby nie fakt że norma w tygodniach w których ja jestem to 2/3.
Ale ja mam (patrzyłam z 3 ostatnich wizyt) P/4 , P/1 ,P 4.
Czyli co?
Macica mi się w pewnym momencie obniżyła a potem podniosła i to aż na 4
No i wynikałoby że jest poza normą.
Gin nic mi nie mówił że coś nie tak.
Szukam dziury w całym?
Jakie wy macie/miałyście oznaczenia np w 29 tyg ciąży?

A może palce za bardzo wymoczył w wodzie i mu się pokurczyły i zaczeło mu inaczej wychodzić

Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
u mnie to samo, do tego posikuję przy kichaniu
U mnie od początku ciąży bez wkładki ani rusz.
Muszę 2 razy dziennie zmieniać.
Aż pomyślałam sobie ze mam jakąś mega infekcję.
Potem z tymi wodami-że może ulatują ale miałam mierzone ostatnio i wszystko ok było.Dzieciaczek ma w czym pływać.
bishonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:37   #596
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Jak najbardziej możesz założyć dzidzi jakieś spodenki. Ja akurat nie zakładam. Skarpetki muszą być większe niż stópka - żeby nie dusiły. My zapakujemy małą w samochód i zaraz do domu będziemy jechać (ok. 15 min.), wiadomo w samochodzie będzie ciepło, więc nie zmarznie.
Rozumiem już trochę, dziękuję

Kurczę jak ciąża się skończy będę mogła w normalnej pozycji leżeć, nie będę miała ZGAGI! Nieprawdopodobne!

Teraz mam tragiczną zgagę po kilka razy dziennie, wystarczy się schylić np. I te żebra nieszczęsne, yhhh - wyraźnie czuć, że nasze dzieci ostro teraz rosną. Z miesiąc temu nie miałam zupełnie na co narzekać, a teraz wszystko tak szybko się dzieje..
Stary 2012-11-27, 16:38   #597
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość

a co do bóli - też tak mam. Wszystko mnie w środku boli W nocy też spać nie umiem, budzę się za każdym razem, jak mam zmienić pozycję. Na brzuchu to oczywiste, że nie mogę spać, na plecach nie umiem oddychać, na obojętnie którym boku leżę to tak jakby Ania mnie uciskała na różne narządy kłuje mnie coś po prostu. Ostatnio śpię na 3 poduszkach, czyli tak jakby na półsiedząco, żeby mi się lepiej oddychało, i z dwoma kołdrami - jedna zwinięta w rulon pod plecy, a drugą się przykrywam i robię podpórkę dla brzucha generalnie matrix, ale przynajmniej się budzę trochę rzadziej...

ojjj, faktycznie, nie fajnie n ie wiem jak ty, ale ja bardzo liczę na wsparcie męża, nie wyobrażam sobie rodzić bez niego, więc też bym się bardzo wkurzyła. Tym bardziej, że co to za argument, że on się boi? A ty się nie boisz? Też się boisz!

A Delicjanka, dlaczego można żałować? Co takiego może się stać? Bo kurde mój też nie idzie tam jakoś super chętnie, więc co? Powiedzieć, że jak nie to nie?

ja jestem na tyle złośliwa, że gdyby się nie pojawił na porodówce to pewnie bym mu to wypominała przez następne 5lat najgorzej podczas kłótni - wtedy wypominam wszystko co mi się przypomni, nawet jak to było dawno i nieprawda staram się z tym walczyć, bo to jest głupie i niepotrzebne, no ale czasem to silniejsze ode mnie
Co do spania, mam podobnie, a raczej nie spania ciężko się ułożyć.
Co do porodu jestem zdania, że nie należy zmuszać facetów lub też wywierać presji to tego by uczestniczyli w porodzie. To powinno być ich świadoma decyzja, chcę albo nie chcę i nie obrażać się ani wypominać jeśli któryś nie chce. Ja tak uważam. To, ze któryś nie nie chce to wcale nie oznacza przecież, że mniej kocha lub też że mniej się przejmuje. Takie moje zdanie, zresztą w szkole rodzenia też położne bardzo często to podkreślały.

Po za tym czasem faceci może po prostu są niedoinformowani..w zasadzie to nawet jak już uczestniczą w porodzie to po pierwsze nie zaglądają między nogi, bo nawet nie mogą, dla męża, partnera kobitka rodząca jest dostępna tylko od pasa w górę, to po pierwsze, a po drugie, w każdej chwili może opuścić salę porodową np. już w samym momencie faktycznego porodu.

Cytat:
Hej dziewczyny
Gratuluję dziewczynki no i fajnie, że wszystko dobrze

Cytat:
Dzięki Nie wiem czy badzia już napisała czy poznała płeć, bo jeszcze nie nadgoniłam wpisów. Co do imienia to będzie albo Marysia albo Weronika, muszę uzgodnić z mężem, bo jeszcze nie rozmawialiśmy na ten temat.
Mnie się podobają oba imiona, a chyba bardziej Marysia

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny . Chcialam Was najpierw nadrobic, ale nie jest latwo

Mialam dzis wizyte, mylalam, ze dowiem sie ile mala wazy itd.. ale okazalo sie ze glowke ma ciagle nie tam gdzie trzeba, a ze brzuch napiety to malo miejsca zeby sie przekrecic i mam lykac nospe i magnez, lezec na prawym boku i przyjsc za dwa tygodnie (podobno jak sie do tego czasu nie przekreci t juz ciezko bedzie) jak to u Was jest? Poprzekrecane maluchy?
No i mala to mala . zosia bedzie
Mój Krzyś jest już przekręcony w odpowiednią stronę od 30 tygodnia. Jutro mam wizytę, także zobaczę mojego maluszka, mam nadzieje, że już nie zmieni pozycji. Zresztą chyba jak już się obróci głową w dół to chyba już nie może zmienić pozycji..Nie wiem, tak coś mi się obiło o uszy
Stary 2012-11-27, 16:42   #598
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też mam mokro, z tym, ze jak teraz siedze w domu to jest ok. Ale jak chodziłam do pracy, w weekendy chodzę na zajęcia, to mam bardzo mokro i w zasadzie wkładka niewiele daje, bo mam wilgotne spodnie/legginsy nie tylko w samym kroczu () a też wilgoć podchodzi na przód i trochę na wewnętrzną stronę ud, coś jakbym była spocona, ale jest delikatny zapach.

Cytat:
mowila tez ze w ciazy nie powinno sie duzo przytyc i ze ona goni swoje pacjentki jak duzo tyją. wg niej powinno sie przytyc max 7kg

Pierwszy raz czytam o 7 kg
Ja na razie przytyłam 9 kg (koniec 31 tygodnia), czyli wg tej lekarki obżeram się Dziwne, bo jem mniej niż przed ciążą, nie licząc początku 5 miesiąca, kiedy odzyskałam apetyt i trochę nadrobiłam (w 3 tygodnie przytyłam 4 kg ), ale później mam 2 kg w 4 tygodnie.

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Ja myślę, że tak (tzn bez spodenek), a na pajacyk już raczej bez skarpetek.przecież dziecko włożysz jeszcze do rożka i na fotelik dasz jeszcze kocyk. Poza tym nie będziecie wracać na piechotę, więc grubiej ubierać nie ma sensu.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:57   #599
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:

mowila tez o witaminach, ze przy dobrej morfo nie widzi sensu brac witamin bo wystarcza warzywa i owoce (tych drugich mniej )
i mowila ze wg niej to zdrowo rozwijajace sie dzieci czesto rodza się wieksze, oczywiscie nie jest to regułą ale tak sie zdarza.
takze od dzis biore witaminki co 2 dzien. za 2 tyg mam wizyte wiec zobacze jak wyjdzie morfo i wtedy albo wroce do codziennego lykania albo zostane przy braniu co drugi dzien
dobrze ze do niej nie chodze bo przy moich + 13kg to by mnie za cyce powiesiła

a tak w ogole to ty pakujesz juz te ciuszki do torby i bierzesz je za soba do porodu? a nie lepiej spakowac je w jakas reklamoweczke i niech maz je przywiezie w dzien wyjscia.

i schizy dokladnie te same. jak sie obudze i niedajboze sie spoce to juz niemal sie widze na porodówce
Co do witamin, to z moją morfologią to nie ma opcji, żeby się nie wspomagać właśnie witaminami, mimo, że dobrze się odżywiam, jem dużo warzyw, owoców, ale jednak dla mojego organizmu to mało.

A propo tycia w ciąży. Moim zdaniem nie można tak wszystkich do jednego wora wrzucać i mówić, że powinno się przytyć tyle i tyle w ciąży. Dla jednej kobiety te 7 kg to będzie wystarczający przyrost wagi, a dla innej nie. Istotne jest też jak to było przed ciążą, czy miałyśmy niedowagę, a może nadwagę, także ja byłabym daleka od takich uogólnieni. Pstryczku, mamy ten sam termin porodu a i na wadze widzę, że podobnie, bo u mnie +12.

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Widzę, że pojawił się temat ubranek na wyjście dla malucha. Ja do szpitala będę brała tylko torbę dla siebie noi ubranka dla malucha na pobyt w szpitalu, a na wyjście to przygotuję w domu i mąż przywiezie jak będziemy z Krzysiem opuszczać szpital.

Ktoś chyba pytał też o rozmiar kombinezonu zimowego?, ja mam rozmiar 62.
Stary 2012-11-27, 17:02   #600
suzi31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Pierwszy raz czytam o 7 kg
Ja na razie przytyłam 9 kg (koniec 31 tygodnia), czyli wg tej lekarki obżeram się Dziwne, bo jem mniej niż przed ciążą, nie licząc początku 5 miesiąca, kiedy odzyskałam apetyt i trochę nadrobiłam (w 3 tygodnie przytyłam 4 kg ), ale później mam 2 kg w 4 tygodnie.
Wczoraj położna w SR też mówiła o tych kg i można przytyć 8-10 kg, a jeśli kobieta jest wysoka (czyli ponad 168 cm) to max do 12 kg.
Chyba mało która ciężarna mieści się w tych widełkach.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości