|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku ?? ![]() |
|||
Święta się zbliżają, a mamusie wciąż o ciąży rozmawiają. Mamy V-VI 2013 cz.IV |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 16,28% |
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.IV |
3 | 6,98% |
Szalone mamuśki plotkują i wyprawkę kompletują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.IV |
0 | 0% |
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.IV |
1 | 2,33% |
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.4 |
2 | 4,65% |
Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013 cz.4 |
13 | 30,23% |
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i Dzidzie podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.4 |
0 | 0% |
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.4 |
1 | 2,33% |
Zimę mamy, na wizyty biegamy bo się martwimy kiedy Bobaski zobaczymy. V-VI 2013 cz.4 |
0 | 0% |
Płeć maleństw poznajemy i pierwsze kopniaki czujemy, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.IV |
4 | 9,30% |
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.4 |
1 | 2,33% |
Powoli dzieciątka nam ujawniają co pomiędzy nogami mają - Mamy V-VI 2013 cz.IV |
0 | 0% |
Powoli rosną nam brzuchy, zaczynamy czuć już ruchy - Mamy V-VI 2013 cz.IV |
6 | 13,95% |
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.IV |
2 | 4,65% |
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.IV |
1 | 2,33% |
Kolejne wizyty za nami, powoli snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.IV |
1 | 2,33% |
Płeć maluszków poznajemy a rosnące brzuszki dumnie prezentujemy - Mamy V-VI 2013 cz.4 |
0 | 0% |
Na wiadomości dotyczące płci czekamy i snujemy wyprawkowe plany - Mamy V-VI 2013 cz.4 |
0 | 0% |
Majowo-Czerwcowe mamusie 2013 głaszczą swoje brzusie a one rosną okrąglusie, cz.IV |
0 | 0% |
O płci się dowiadujemy, kopniaczków wyczekujemy - Mamy V-VI 2013 cz.IV |
1 | 2,33% |
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2851 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Humorki mamy, sporo wcinamy, brzuszki już rosną-co będzie wiosną? Mamy V-VI 201
Meli my nie chcemy Cię urazić ale czasami się zachowujesz jakby Ci się wszystko należało. Siłą do łóżka Cię nie zaciągnął więc jesteś tak samo odpowiedzialna za dzieciaczka jak on. Uważaj na to co i jak do niego piszesz bo on może wszystko użyć przeciwko Tobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2852 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Humorki mamy, sporo wcinamy, brzuszki już rosną-co będzie wiosną? Mamy V-VI 201
Cytat:
Nie chce Cię dobijać, strofować, czy coś... Ale czasem brzmisz tak, jakby Ci się wszystko nalezało... Smsy , że nie zobaczy małego itd powstrzymuj bo to może użyć przeciwko Tobie... Niestety, ale oboje byliście w łóżku, oboje wiecie skąd się bierze dziecko... i sharp ma racje-sprawy działają w obie strony, jeśli ojciec nie płaci alimentów płacą jego rodzice i u ciebie może być tak samo
![]() |
#2853 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2854 |
Zakorzenienie
|
Ze względu na ochronę bytu materialnego kobiety oraz jej dziecka w ciężkim okresie jakim jest ciąża, poród i opieka nad noworodkiem prawo przewiduje możliwość żądania alimentów od ojca nie będącego mężem matki dziecka.
Obowiązek alimentacyjny ojca powstający przed urodzeniem dziecka. Matka może żądać alimentów od ojca jeszcze nienarodzonego dziecka, wystarczy iż ojcostwo jest uwiarygodnione (np. kilkuletni konkubinat przed zajściem w ciążę). Rozwiązanie takie wynika z braku możliwości definitywnego ustalenia ojcostwa przed narodzinami dziecka. Ojciec musi wyłożyć z góry odpowiednią sumę potrzebną na pokrycie wszystkich kosztów utrzymania kobiety przez 3 miesiące w okresie porodu oraz kosztów utrzymania dziecka przez pierwsze 3 miesiące po narodzinach. Termin i sposób zapłaty określa sąd. Co do zasady zapłata powinna nastąpić przed urodzeniem dziecka. Obowiązek alimentacyjny ojca powstający po urodzeniu dziecka. Aby ojciec musiał wypłacić odpowiednie alimenty muszą spełnić się 3 warunki: matka musi wystąpić z żądaniem zapłaty alimentów; dziecko musi się urodzić, nawet nieżywe; musi zostać potwierdzone ojcostwo. W sytuacji, gdy dziecko urodzi się martwe, ojciec ponosi wydatki związane z jego pochówkiem oraz potrzebami samej matki. Najczęstszą sytuacją, w której kobieta decyduje się na żądanie pomocy finansowej ze strony ojca dziecka jest osobne zamieszkiwanie oraz brak zainteresowania finansową kwestią wychowania dziecka ze strony mężczyzny. Matka pozamałżeńskiego dziecka może domagać się sfinansowania: wydatków związanych z ciążą, porodem i pielęgnacją małego dziecka (koszty opieki medycznej, lekarstw, odżywek, koszty mieszkania); wydatków związanych z tzw. wyprawką dla dziecka (łóżeczko, wózek, pościel, pieluszki, butelki, ubranka itp.). Ojciec musi pokryć koszty trzymiesięcznego utrzymania matki dziecka w okresie porodu. Przeważnie są to koszty właściwego odżywiania ciężarnej kobiety, a także koszty zapewnienia mieszkania (dość często zdarza się, iż małoletnia ciężarna kobieta zostaje wyrzucona z domu przez rodziców i pozostaje bez środków do życia). Obowiązek ten, z ważnych powodów, może zostać przedłużony na okres dłuższy niż 3 miesiące (nie ma ograniczenia czasowego - ojciec może być zobowiązany do świadczenia na rzecz swojego dziecka i jego matki nawet przez wiele lat). Do ważnych powodów można zaliczyć m.in. brak możliwości podjęcia pracy w wyniku złego stanu zdrowia spowodowanego powikłaniami poporodowymi matki, chorobę dziecka, skorzystanie z bezpłatnego urlopu w celu opieki nad dzieckiem. Mężczyzna musi także sfinansować nadzwyczajne wydatki związane z ciążą oraz porodem. Najczęściej są to koszty usług medycznych (poddanie się kosztownej terapii w celu ratowania zdrowia lub życia nienarodzonego jeszcze dziecka, koszty długiego przebywania w szpitalu np. przy zagrożeniu ciąży, koszty przebywania w placówce medycznej związane z powikłaniami przy porodzie). Ojciec dziecka musi pokryć straty matki wynikłe z faktu zajścia w ciążę lub utracone z tego tytułu zarobki (np. przedłużenie się płatnej nauki, utrata pracy). W przeciwieństwie do świadczenia ojca przed urodzeniem się dziecka w tym przypadku mężczyzna ponosi wyżej wymienione koszty w całości lub w części. Wszystko zależy od sytuacji materialnej obojga rodziców. Jeżeli matka jest młoda, nie posiada wykształcenia ani zawodu, a co za tym idzie nie może znaleźć pracy, nie ma gdzie mieszkać (np. przebywa w domu samotnej matki), a ojciec dziecka posiada pracę i mieszkanie to zobowiązany jest do pokrycia wszystkich wynikłych wydatków. Jednakże przy ustabilizowanej sytuacji bytowej obojga rodziców ponoszą oni wydatki w częściach - proporcjonalnie do swojej sytuacji materialnej i osobistej (zdarzyć się może, iż ojciec jest małżonkiem innej kobiety, także z nią posiada dzieci, a co za tym idzie obowiązki finansowe). Roszczenia matki przedawniają się z upływem 3 lat od dnia porodu. Jeżeli ojcostwo mężczyzny, który nie jest mężem matki, nie zostało ustalone, zarówno dziecko, jak i matka mogą dochodzić roszczeń majątkowych związanych z ojcostwem tylko jednocześnie z dochodzeniem ustalenia ojcostwa. Nie dotyczy to roszczeń matki, gdy dziecko urodziło się nieżywe. Podstawa prawna: Ustawa z dnia 25 lutego 1964r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy. (Dz.U. 1964, Nr 9, Poz. 59): art.141-143.
![]() |
#2855 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2856 |
Zakorzenienie
|
Meli ale bierz pod uwagę że on po porodzie może odebrać Ci dziecko!
prawo prawem, sąd sądem |
![]() ![]() |
![]() |
#2857 |
Zakorzenienie
|
Melli Ty się zaopatrz w prawnika... bo chyba inaczej tego nie rozwiążecie... Tylko uwazaj, bo czasem prawo się może obrócić...
Nie chcę Cię straszyć, ale życie nie jest takie kolorowe jak się wydaje...
#2858 |
Zakorzenienie
|
Meli nawet jeśli od niego alimenty dostaniesz to nie takie, żeby całą wyprawkę kupić z górnej półki. On sam się może zorientować ile co kosztuje i że nie musisz mieć mebelków za 4 koła a możesz mieć za tysiaka. Dlatego nie wyciągaj od niego (póki co przynajmniej) kasy na tak drogie rzeczy. Nie zawsze drogie znaczy najlepsze. Bo tak jak dziewczyny piszą, będzie w stanie odebrać Ci dziecko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2859 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
no miejmy nadzieję, że jak nigdy nie miałam to teraz też mnie nie dopadnie.. Cytat:
Współczuję bólu głowy, mnie tydzień temu bite 2 dni napierniczała głowa.. oszaleć można. Dziś mnie delikatnie pobolewała i już się bałam, ale na szczęście przeszło Cytat:
![]() Cytat:
![]() no niestety ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2860 |
Zakorzenienie
|
No ja wiem. Ale mam dowody w postaci tych wszystkich sms. A co do wyprawki mebelkow to ja Wam mowilam jakie mi sie marza. A nie jakie ma mi kupic. Teraz to ja chce miec wszystko podstawowe i ma spadac. Bede uwazac na to wszystko. Ale nie wierze ze chcialby mi odebrac malego skoro targuje sie o kazdy grosz. Rozumiem ze cos dla mnie czy cokolwiek ale na malego nie powinien zalowac.
![]() jemu po prostu nie zalezy na Ksawciu ![]()
Edytowane przez Meliitele Czas edycji: 2012-11-27 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#2861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2862 |
Zakorzenienie
|
No ja tylko się wtrące do tych alimentów po porodzie, bo przed i w trakcie to zupełnie nie wiem.
Ale lepiej dbać o kontakty z drugim rodzicem, tym bardziej jeśli jakoś nas wspiera bo sądowo przyznane alimenty są naprawde marne. Mało której mamie wystarczają na dziecko w pełni, a jeśli nie masz póki co pracy to może się to źle skończyć. Dlatego warto trochę czasami pomyśleć o co się "wykłócać", a co odpuścić, żebyś później ( odpukac) nie miała czasem walki o Małego. Trzymam kciuki p.s. tym bardziej, że teście w niejednym związku umieją namieszać, a jak mówili już coś, że wychowają lepiej to żeby go czasem nie podpuszczali do odebrania
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2012-11-27 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2863 |
Zakorzenienie
|
robię budyń, wchodzi Tż do kuchni i mówi:
" O, Alicja w krainie garów" ![]() ![]() ![]() ![]() chyba ktoś nie będzie miał sexu do 2018go ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2865 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() kurde chyba pójdę zrobić budyń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2866 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() aj dziewczyny ciezka sprawa z tym pacanem. Narazie to nie ma co gdybac. zobaczymy co wymysli w grudniu. Nie chce o nim myslec bo tylko nie potrzebnie sie denerwuje. Ale dziekuje za rady ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie nie denerwuj się tym, ale nie licz na jego dobrą wolę i naprawdę uważaj co mu piszesz itp. bo ludzie to są szuje i nigdy nie wiesz kiedy nie wykorzysta czegoś przeciwko Tobie ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2870 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2871 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Wróciłam z aquarobiku i powiem Wam, że jestem mile zaskoczona. Niezły wycisk, nawet się zmęczyłam. Od razu inaczej się czuję ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2872 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zobaczymy co mi gin powie Cytat:
![]() ![]() idę zrobić budyń, kupiłam taki pyszny z dodatkiem prawdziwej wanilii i taki z kawałkami białej czekolady i taki z bananami ![]() Melcia wie, że Ci ciężko i jesteś rozżalona całą tą sytuacją.. na pewno będzie dobrze, tylko nie postępuj pochopnie i impulsywnie. Przemyśl wszystko. Wypośrodkuj, nie możesz za bardzo z nim pogrywać, rzucać się i doić kasy, ale nie możesz też być na każde ich skinienie, mięknąć kiedy powiedzą Ci coś co chcesz usłyszeć.. Wierzę, że sobie poradzisz ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2873 |
Zakorzenienie
|
helo ja chyba jakas niewidoczna jestem
![]() ![]() w razie gdyby interesowalo , to bylam u lekarza z tym wrzodem na czubku nosa i t ![]() ![]() ![]() ![]() a co do aliment ![]() Na takiej sprawie bedziesz musiala mowic o najbardziej intymnych sprawach czyli sex i te inne sprawy. aaa i najwazniejsze dziewczyny maja racje, skoro nie masz środków na utrzymanie dziecka i nie daj boze tatus udowodni ze tez nie ma to sad moze sie zainteresowac co z wami bedzie po porodzie , i czy jestes wydolna wychowawczo , radze poki co sprobowac sie dogadac ![]()
#2874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wytrzymałabym tygodnia ![]() ![]() ![]() ![]() też wcinkam ten z wanilią ![]() a bananów nie lubię,chyba,że suszone,albo raz na rok zielone jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te intymne sprawy oprocz seksu to jakie? bo mnie to zaciekawilo. Oczywiscie jak nie chcesz to nie pisz. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2876 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() no to susz, susz dziada ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
![]() Wszędzie zbieraj najlepiej faktury, za każdą jedną pierdołę! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2877 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2878 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2879 |
Zakorzenienie
|
ja zmykam
nie piszcie za dużo ![]() kolorowych snów ![]() banka a zaginiona byłaś chyba w poprzednim wątku i tak zostało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Zakorzenienie
|
powiem Wam dziewczyny, że ciąża to niezły weryfikator diety. Dzisiaj sobie kupiłam chipsy. Zjadłam pół paczki i tak mnie po nich sponiewierało, że aż się zsikałam na podłogę w trakcie zygania. Dobrze ze w domu a nie na mieście... MASAKRA.. Już nie zjem chipsów w ciaży. Wstyd sie przeznać ale przed jadlam paczke tygodniowo, albo częściej..
Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2012-11-27 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.