Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 16 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-28, 09:44   #4381
almondfairy
seriously? no.

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 16

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
ja mam swoje z anty....
tia.. nie znam się bardzo jakoś dokładnie, ale albo ten anty się ściera albo to jest pic i już.
antyrefleks z czasem niestety się ściera. są specjalne nasączane ściereczki do czyszczenia albo jakieś płyny

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:01   #4382
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
antyrefleks z czasem niestety się ściera. są specjalne nasączane ściereczki do czyszczenia albo jakieś płyny
no to to jest fajny biznes....
co jakiś czas nowe okulary
Stary 2012-11-28, 12:14   #4383
No air
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=650943

może tutaj ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie?

Niestety w goglach nic nie mogę znaleźc na ten temat, albo źle szukam...

Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś odpowiedź, ponieważ chciałabym gdzieś poruszyć ten temat, a nie wiem czy mam jakieś prawne podstawy do tego...

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:18   #4384
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Jak mogę ustawić żeby ludzie nie widzieli moich "lubię to" czy "mapy" na FB? W ogóle chciałabym pozmieniać co nie co w ustawieniach prywatności ale nigdzie nie mogę nic konkretnego znaleźć...
Wejdź na swoją oś czasu, dalej w Kliknięcia "Lubię to". Po prawej stronie masz przycisk Edytuj, po którego kliknięciu możesz sobie ustawić widoczność swoich polubień. Widoczność większości informacji o sobie można ustawić właśnie wchodząc w nie i zmieniając te ikonki widoczności.

Jeśli chodzi o mapy, to tego chyba nie można zmienić. Bo jeśli jakieś zdjęcie masz widoczne dla znajomych i ustawiłaś miejsce dla tego zdjęcia, to znajomi automatycznie będą widzieć te miejsca również w Twoim profilu.
pierniczek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:21   #4385
kaaasi
Zakorzenienie

zacznij ćwiczyć mi taka opcja bardzo pomaga

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

[1=49510ef6294c976856b6bab f9fd05101cc174b86_5d91377 24496a;37849863]Dziewczyny, jakie macie sposoby na stres? Jakieś tabletki uspokajające/herbatki? Może jeszcze coś innego?
Bo ja ostatnio żyłam w dużym stresie (w sumie nadal żyję) i widzę, że odbija się to moim zdrowiu: nie mogę nic przełknąć, boli mnie żołądek, a co najgorsze - nie mogę spać, chociaż jestem bardzo zmęczona. Macie jakieś rady?[/QUOTE]
zacznij ćwiczyć mi pomaga

kaaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:22   #4386
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez No air Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=650943

może tutaj ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie?

Niestety w goglach nic nie mogę znaleźc na ten temat, albo źle szukam...

Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś odpowiedź, ponieważ chciałabym gdzieś poruszyć ten temat, a nie wiem czy mam jakieś prawne podstawy do tego...

W sumie ciekawy temat. Już pal licho te dzieci :P ale osoby niepełnosprawne?

Niestety nie umiem pomóc

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:23   #4387
nadi-a
Raczkowanie

Dziewczyny, jak myślicie:
byłam dziś w Rossmannie, chcę kupić podkład Wake me up i mam problem, który kolor wybrać.
wzięłam sobie trochę z próbki do słoiczka, teraz siedzę w domu, nałożyłam na pół twarzy Ivory (jaśniejszy), a na drugie pół True Ivory (ciemniejszy).
Po nałożeniu nie widze różnicy
Przy nakładaniu ten ciemniejszy był prawie identyczny jak moja skóra, a jaśniejszy o ton jaśniejszy...
Który wybrać?
Waham się bo z jednej strony słyszałam, że podkład wybierać o ton jaśniejszy od cery, a z drugiej ten ciemniejszy też dobrze wygląda
Jakieś sugestie?
"ja nie chcę wiele - Ciebie i zieleń, i żeby wiatr kołysał gałęzie drzew... ja nie chcę wiele, ale nie mniej niż wszystko: Ciebie i zieleń, i żeby listkom akacji było wietrznie, i żeby sercu - bezpiecznie"

narzeczona
nadi-a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:40   #4388
Dotka90
Zakorzenienie

No air - przepisów jasno mówiących o tym wydaje mi się, że nie ma

Przecież popatrz ile urzędów miasta, poczt, banków jest niedostosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych / młodych matek.

Jedynie, co można by było zrobić, to napisac skargę do kierownika sklepu, że jako matka z dzieckiem czujesz się dyskryminowana.

Swoją drogą, nie rozumiem dlaczego zamiast SCHODÓW ruchomych nie zamontowali tych ruchomych taśm (funkcjonujących w wielu hipermarketach).
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:42   #4389
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
ja mam swoje z anty....
tia.. nie znam się bardzo jakoś dokładnie, ale albo ten anty się ściera albo to jest pic i już.
ten anty to niby dobry jak przy kompie dużo się siedzi, te obecne mam z nim i jeszcze nigdy oczy mnie nie bolały a potrafię czasem długo siedzieć, ale nie wiem czy to autosugestia czy co

Doradźcie mi dziewczyny jakie szkła brać, plastiki też czy szkło?
I wgl do plastikowych oprawek zrobią mi szklane szkła? (masło maślane )
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 12:54   #4390
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Swoją drogą, nie rozumiem dlaczego zamiast SCHODÓW ruchomych nie zamontowali tych ruchomych taśm (funkcjonujących w wielu hipermarketach).
Może nie było miejsca. Taka taśma musi być pod mniejszym kątem niż schody, bo ludzie by pospadali.
Stary 2012-11-28, 12:58   #4391
NinaSimone
Zakorzenienie

No air mozesz zlozyc skarge, ale to raczej nic nie zmieni. Ew. Idz do kierownika sklepu i powiedz, ze chcesz robic zakupy z dzieckiem a nie ma takiej mozliwosci. Moze wskaze Ci inne wejscie. Ja nie moglam przejsc przez te krecace sie "bramki" W Intermache czy Netto. W pierwszym otworzyli przejscie przy alkoholach a w drugim boczne wejscie (chyba dla magazynu).

Gofrzyca jesli masz mala wade to ja bym brala szklane (wiele lat tak nosilam). Natomiast plastik jest lzejszy i bezpieczniejszy np. w razie upadku.
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 13:05   #4392
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość

Gofrzyca jesli masz mala wade to ja bym brala szklane (wiele lat tak nosilam). Natomiast plastik jest lzejszy i bezpieczniejszy np. w razie upadku.
wadę mam jakąś niewielką, przynajmniej mi się tak wydaje, bo kilka lat temu jak robiłam okulary to miałam na jednym oku -1 a na drugim mniej, teraz troszkę mi się pogorszyło ale nie obstawiam że będzie z -5 Szklane teraz właśnie mam, a plastikowe szybciej się rysują?
Stary 2012-11-28, 13:06   #4393
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pierniczek_ Pokaż wiadomość
Może nie było miejsca. Taka taśma musi być pod mniejszym kątem niż schody, bo ludzie by pospadali.
Może, chociaż zauważyłam, że to najczęściej wynika z braku wyobraźni ludzi, którzy są odpowiedzialni za to..
Stary 2012-11-28, 13:08   #4394
No air
Zakorzenienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Nie chodzi mi o to, żeby się gdzieś "poskarżyć", ani też by ogólnie zwrócić uwagę na problem tylko chcę wiedzieć czy jest jakiś przepis, którym mogłabym się "podeprzeć" w ewentualnej dyskusji...

P.S. no i wiem, że są gorsze przypadki niż te moje nieszczęsne schody, typu schody w przychodniach, wysokie krawężniki, wąskie alejki w sklepach i inne tego typu upierdliwe zdarzenia, ale po prostu drażni mnie ta sytuacja i chętnie bym gdzieś zadziałała w tej sprawie, ale jeżeli nie ma żadnego przepisu regulującego takie sytuacje to raczej za duzo sobie nie pogadam...

P.S.2. Tak wogóle to uroiło mi się w głowie, że są jakieś tego rodzaju przepisy po tym, jak na remontowanej głównej drodze w mojej mieścinie wszedzie porobili różne zjazdy, płytki z wypustkami dla niewidomych-wcześniej tego nie było; i ktoś mi wtedy w głowie namącił, że własnie takie przepisy są, że jak jest nowobudowany budynek/droga (ale nakręciłam ) to musi takie różne warunki spełniać jak właśnie dostosowanie dla niepełnosprawnych... ale to chyba nieprawda...

MOJA WYMIANKA!

Edytowane przez No air
Czas edycji: 2012-11-28 o 13:15
No air jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 13:15   #4395
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Mam problem z odbieraniem/ odrzucaniem polaczen na androidzie. Mam Samsunga SIII. I moge odbierac tylko przyciskiem fizycznym. A ja chce dotykowym(zielona sluchawka) jak tp zrobic? Kiedy odznacze w polAaczeniach odbieranie przyciskiem fizycznym to nie odbiore zadnym.. Tak samo przyciski dotykowe nie dzialaja w czasie alarmow: budzik, terminarz.
up
Stary 2012-11-28, 13:19   #4396
Gofrzyca
Zakorzenienie

I najwazniejsze Nie muszę lecieć do okulisty, u optyka zbadają mi jaką wadę mam tak?
Stary 2012-11-28, 13:20   #4397
NinaSimone
Zakorzenienie

Gofrzyca tak jesli decydujesz sie na okulary to nie placisz za badanie lub masz znizke.
Stary 2012-11-28, 13:32   #4398
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pierniczek_ Pokaż wiadomość
Wejdź na swoją oś czasu, dalej w Kliknięcia "Lubię to". Po prawej stronie masz przycisk Edytuj, po którego kliknięciu możesz sobie ustawić widoczność swoich polubień. Widoczność większości informacji o sobie można ustawić właśnie wchodząc w nie i zmieniając te ikonki widoczności.

Jeśli chodzi o mapy, to tego chyba nie można zmienić. Bo jeśli jakieś zdjęcie masz widoczne dla znajomych i ustawiłaś miejsce dla tego zdjęcia, to znajomi automatycznie będą widzieć te miejsca również w Twoim profilu.
Ooo dziękuję! Bo kurczę wchodząc w "ustawienia prywatności" itp to g**no można zmieniać za przeproszeniem
Stary 2012-11-28, 13:35   #4399
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
I najwazniejsze Nie muszę lecieć do okulisty, u optyka zbadają mi jaką wadę mam tak?
Swoje kupiłam w Fielmannie i mnie zbadali na miejscu

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 13:47   #4400
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
Swoje kupiłam w Fielmannie i mnie zbadali na miejscu
u mnie tak samo

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 13:48   #4401
blekitna laguna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Ale się wkurzyłam
Mam gg, najnowszą wersję (chyba) W sensie miałam
Dziś wyskoczył mi jakiś błąd w kompie, niebieski ekran i coś tam.. Po uruchomieniu komputera od nowa wszystko działa, tylko.. nie ma gg! Nie byłoby problemu, gdybym nie miała tam istotnych rozmów (porozumiewam się tak z innymi pracownikami, mam tam nr telefonów bieżąco potrzebne, kontakty mailowe i adresy).. Niestety w Program Files nie widzę folderu GG, z którego mogę ściągnąć archiwum.. Wygląda to tak, jakby cały folder gg został usunięty. Acha, mam Windows 7.
Da się coś z tym zrobić? Czy mogę się żegnać z ostatnimi 3 miesiącami istotnych informacji?
Sprobuj przywrocic system z dnia, w ktorym jeszcze wszystko dzialalo.
blekitna laguna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 14:00   #4402
NinaSimone
Zakorzenienie

Mam pewien delikatny problem. Lecze sie prywatnie u ginekologa.. jestem zadowolona. Nic mi nie dolega, ale jestem zmuszona do wizyty co 3/6 mies po recepte na tabletki anty.. Sama wizyta kosztuje 100zl + badanie 50 zl. A jeszcze recepte trzeba wykupic. Chcialam dostac adnotacje od gin, ze biore tabletki anty i moglaby mi wypisywac recepte rodzinna, ale juz kiedys poruszylam ten temat z gin.. i nie wydala takiej notatki. Co robic?
Stary 2012-11-28, 14:09   #4403
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez No air Pokaż wiadomość
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Nie chodzi mi o to, żeby się gdzieś "poskarżyć", ani też by ogólnie zwrócić uwagę na problem tylko chcę wiedzieć czy jest jakiś przepis, którym mogłabym się "podeprzeć" w ewentualnej dyskusji...

P.S. no i wiem, że są gorsze przypadki niż te moje nieszczęsne schody, typu schody w przychodniach, wysokie krawężniki, wąskie alejki w sklepach i inne tego typu upierdliwe zdarzenia, ale po prostu drażni mnie ta sytuacja i chętnie bym gdzieś zadziałała w tej sprawie, ale jeżeli nie ma żadnego przepisu regulującego takie sytuacje to raczej za duzo sobie nie pogadam...

P.S.2. Tak wogóle to uroiło mi się w głowie, że są jakieś tego rodzaju przepisy po tym, jak na remontowanej głównej drodze w mojej mieścinie wszedzie porobili różne zjazdy, płytki z wypustkami dla niewidomych-wcześniej tego nie było; i ktoś mi wtedy w głowie namącił, że własnie takie przepisy są, że jak jest nowobudowany budynek/droga (ale nakręciłam ) to musi takie różne warunki spełniać jak właśnie dostosowanie dla niepełnosprawnych... ale to chyba nieprawda...
znalazłam coś takiego http://www.nieruchomosci.beck.pl/ind...mod=m_artykuly może Ci w czymś pomoże
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 14:11   #4404
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Mam pewien delikatny problem. Lecze sie prywatnie u ginekologa.. jestem zadowolona. Nic mi nie dolega, ale jestem zmuszona do wizyty co 3/6 mies po recepte na tabletki anty.. Sama wizyta kosztuje 100zl + badanie 50 zl. A jeszcze recepte trzeba wykupic. Chcialam dostac adnotacje od gin, ze biore tabletki anty i moglaby mi wypisywac recepte rodzinna, ale juz kiedys poruszylam ten temat z gin.. i nie wydala takiej notatki. Co robic?
Ja zawsze dzwonię do rejestracji i mówię, że potrzebuję receptę na tabletki, które biorę od dawna i po kilku dniach mogę przyjść i tylko wziąć receptę. Tylko, że ja się tak umówiłam z lekarką, jedynie mam się pokazać chociaż raz w roku na wizytę. Spróbuj przedstawić sytuację rejstratorce, ona może skonsultować się z lekarką i dowiedzieć, czy możesz dostać receptę bez wizyty. Może być też tak, że w Twoim gabinecie panują inne zasady, ale myślę, że dla zatrzymania pacjenta u siebie powinni sie zgodzić na coś takiego.
Stary 2012-11-28, 14:15   #4405
NinaSimone
Zakorzenienie

pierniczek dzwonilam.. i pani powiedziala, ze tak czy siak musze przyjsc na wizyte;/ .. Rozumiem badanie raz na rok lub kiedy sa problemy, ale to juz jest naciaganie na kase;/
Stary 2012-11-28, 14:16   #4406
Dotka90
Zakorzenienie

Niektóre przychodnie praktykują coś takiego, że placisz 20zł za samą receptę. Może u Ciebie coś takiego jest?
Natomiast u mojej gin jest tak samo: czy chcesz wizytę, czy badanie, czy receptę, 80zł musisz zapłacić (USG płatne dodatkowo) i nie ma możliwości otrzymania recepty bez wizyty..
Stary 2012-11-28, 14:21   #4407
klada
Zakorzenienie

Jeżeli zamawiam rzeczy na stronie empiku i odbieram przesyłkę w sklepie, to płacę w sklepie czy z góry przelewem? I żeby dostac fakturę to muszę napisac im gdzieś, czy przy odbiorze mogę poprosic?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 14:23   #4408
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Jesteś ubezpieczona? To znajdź sobie ginekologa przez NFZ. W necie jest cała masa list "dobrych ginekologów". Czasami trzeba czekać, ale skoro jesteś zmuszona to wizyty co 3/6 miesięcy to spróbuj się umówić z wyprzedzeniem. (Nie wiem skąd jesteś, ale mogę polecić dobrego ginekologa z Krk, ale to raczej na priv ) Nigdy nie czekałam dłużej niż 5-10 dni na wizytę.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 14:24   #4409
Dotka90
Zakorzenienie

Koreczka, skrobnij na PW do kogo chodzisz
Ja znalazłam moją ginkę na NFZ, ale rzadko kiedy sa do niej wolne terminy
Stary 2012-11-28, 14:35   #4410
TheKey
Wtajemniczenie

[1=49510ef6294c976856b6bab f9fd05101cc174b86_5d91377 24496a;37849863]Dziewczyny, jakie macie sposoby na stres? Jakieś tabletki uspokajające/herbatki? Może jeszcze coś innego?
Bo ja ostatnio żyłam w dużym stresie (w sumie nadal żyję) i widzę, że odbija się to moim zdrowiu: nie mogę nic przełknąć, boli mnie żołądek, a co najgorsze - nie mogę spać, chociaż jestem bardzo zmęczona. Macie jakieś rady?[/QUOTE]

Zwolnić.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości