Wakacyjne Mamy 2012 - część IV - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-30, 22:40   #4321
Mandragorrka
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część IV

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
z tego głodu idę męża zmolestować do jutra
Mnie małżonek zmolestował dzisiaj

I też już uciekam spać. Dobrej nocy Dziewczyny

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 22:41   #4322
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Nie jadłam nigdy pizzy ze szpinakiem ,pyszna musiała być . jakie dałaś jeszcze składniki?
Ja mam całą zamrażarkę grzybów( teściu to zapalony grzybiarz) i smażę je z cebulą , solę, pieprze i daję trochę koncentratu.
Następnie robię ciasto i sos do posmarowania spodu (koncentrat, oregano, bazylia i co mi wlezie pod rękę - dzisaj był to ketpuch bazyli-czosnek i czubrzyca) smaruję nim ciasto, potem kładę ser, farsz z grzybów, szpinak ( z lidla ze śmietaną), kiełbasę (dzisiaj była góralska) i cebulę, pomirory i świeżą bazylię. na to jeszcze raz ser i tyle pycha było.
Ogólnie pizze to ze wszystkim już chyba robiłam, od jajek, po rybę...zawsze to co mam w lodówce wrzucam
Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
A mój Antoś to dzisiaj zaskakujące inteligentna rzecz zrobił...
Otóż po karmieniu zaczął machać rączką, tak jakby chciał mojej twarzy dotknąć. no to obniżyłam głowę, a on mi wsadził rękę do buzi i po zębach mnie maca Maca, maca, zdziwiono skupioną minę robi, po czym wyciąga rączkę i sobie do buzi wkłada i siebie po ząbkach maca a na koniec oburzone spojrzenie i gaworzenie...Normalnie jakby się skarżył...

Cytat:
Napisane przez kazia112 Pokaż wiadomość
Witam,

jak teraz ujawnia się tyle nowych mamuś to ujawnię się i ja
Jestem mamą sierpniową, moja córeczka Ola urodziła się 20 sierpnia przez CC miała 48cm i ważyła 2890g teraz ma 57cm i waga 5700 karmię kp chociaż na początku dostawała czasami mm. Czytam Was również prawie od początku bez żadnych złych zamiarów dzięki czytaniu forum mamy konika FP, kilka zabawek Lamaze, kupioną niemiecką herbatkę Milupy, i teraz zastanawiam sie nad matą
Jestem również reprezentantką Wrocławia no teraz akurat od porodu mieszkam 30 km od Wrocka u mojej mamy ale za kilka miesięcy wracamy do Wro.
Dzięki Wam mam czuję się o wiele lepiej czytając o podobnych problemach jak moje.
W załączniku moja Ola jak miała 2 dni ( kiedy to było...) i kilka dni temu.
Ale ma śliczne oczka

Cytat:
Witaj!
Ja też się młodym pochwalę, a co
Zdjęcie 1 jak miał 2 miesiące
Zdjęcie 2 jakoś sprzed 2 tygodni

Przynajmniej by dobrze zarabiał w takim fachu
Obecnie z Podkarpacia, ale trochę po Polsce wędrowałam- Śląsk, Warszawa...
Ale sliczny bodziak z 1 zdjęcia. No Synek też ładny
Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Mój synek vs mata 0:1

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

A jutro jedziemy na wycieczkę na kaszuby do mojej kuzynki
Więc uciekam już spać
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 22:42   #4323
pumas
Zakorzenienie

Poczytalam co u was i ide spac. Dobranoc
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 22:43   #4324
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Co jest?

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Ile tam u Was takie rzeczy kosztują?
to zalezy jaka, najtansza "w miare" opcje znalazlam za 200£.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 22:43   #4325
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
zepsula mi sie pralka i musze kupic nowa

Zapomniałam, że nie wynajmujecie i że sami musicie kupować Może uda Wam się znaleźć coś niedrogiego z drugiej ręki póki nie możecie kupić nowej?

Przeczytałam Twój ostatni wpis na blogu Myślałam, że ten implant będziesz mieć dowcipnie
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 22:58   #4326
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

Zapomniałam, że nie wynajmujecie i że sami musicie kupować Może uda Wam się znaleźć coś niedrogiego z drugiej ręki póki nie możecie kupić nowej?

Przeczytałam Twój ostatni wpis na blogu Myślałam, że ten implant będziesz mieć dowcipnie
jutro pójdziemy do takiego second. hand. sklepu i zobaczymy czy jest coś ciekawego...

nie nie na ręce

zrobiłem sobie melissa strasznie mi niedobrze...

Amelcia
Stary 2012-11-30, 23:13   #4327
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
jutro pójdziemy do takiego second. hand. sklepu i zobaczymy czy jest coś ciekawego...

nie nie na ręce

zrobiłem sobie melissa strasznie mi niedobrze...
Trzymam , żeby udało się coś taniego dorwać. Nie denerwuj sie
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 23:15   #4328
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
zapomniałam Wam napisać, moje dziecko umie sobie samo nakręcić pozytywkę która ma w łóżeczku, nakręca w kółko i śpiewa do tego mała pocieszna mądrala

Maciejka ma spore problemy z ulewaniem i wydaje mi się że leżenie na płasko nie ma tu większego znaczenia, dziecko właśnie powinno tak leżeć ze względu na kręgosłup a największe ulewanie jest u nas przy leżeniu na brzuszku, moje dziecię za nic nie chce przyjąć do wiadomości że po jedzeniu nie przekręcamy się na brzuszek
Przedtem zostawiałam ją na 2-3 godziny leżącą ukosem, a po odłożeniu do łóżeczka i tak ulewała, chciała jeść i tak w kółko. Nadal ulewa, ale nie aż tak i może po prostu z większego noska łatwiej wszystko wypływa, więc nie każde ulanie jest niebezpieczne. Po dzisiejszych brokułach z ziemniakami zostawiłam ją na trochę w krzesełku do karmienia (tylko w pozycji półleżącej), wytrwała dłużej bez mleka i na zielono ulała niewiele. Infacol podałam jej nie czekając na wzdęcia.
*
Nakręca???
Moja już wie, że pewne rzeczy trzeba nacisnąć, ale jeszcze naciska za słabo. Na razie robiła to po moim naciśnięciu. Nie sądzę, żeby pamitała takie rzeczy dłużej.

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

I witam nowe mamy.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-30, 23:17   #4329
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam , żeby udało się coś taniego dorwać. Nie denerwuj sie
do tego na dole jest impreza i moj tz chyba rozniesie dzis kogos...
jest taki halas ze szok no po prostu masakra...
do tego to mieszkanie to jest jedna sypialnia to jest socjalka i tam nie moze mieszkac wiecej niz 1 osoba lub ew para , bo tutaj nie mozna robic z salonow sypialni..
a tu mieszkaja 4 osoby,..
ostatnio wrzucili smieci do naszego kosza...
masakra po prostu

Amelcia
Stary 2012-11-30, 23:34   #4330
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość

spożywczaki, zestaw gimnastyczny i stolik edukacyjny dla L (stolik " na zaś, bo jest od 12 m-cy, ale w smyku była przecena), buty i jakieś tam drobnostki. Aaa kupiłam francuski Pawlikowskiej- z tej serii, którą polecałaś do nauki jęzków. Mam już angielski i dziś kupiłam też francuski. Pora sobie odświeżyć języki
juz miałam pisać co to za stolik edukacyjny ale juz widziałam w linku no właśnie apropo muszę wrucić do odświeżania ang bo się ostatnio zaniedbałam (i tak w tyg codziennie uczę się z młodym ale niedługo nie będe w stanie mu pomóc ;/)

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
To ze mną nie jest źle, bo wiedziałam o czym mowa w ciągu kilku sekund... albo tak bardzo wsiąkłam w sektę, czyli jest źle.

Cytat:
Nakręca???
jak zawsze precyzyjna no dobrze nie nakręca a pociąga za sznureczek który nakręca pozytywkę

tak czytam o skokach i z opisu z 22 -26 tyg wychodzi że jak najbardziej maluch robi to świadomie, zresztą i bez tego to opisu to wiedziałam
"Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robić żeby sie cos zadziało. Wyłącznik światła jest super dla tego rodzaju eksperymentów! "
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 00:33   #4331
bebe1987
Rozeznanie

Cytat:
Nawet tak nie myśl Jakie zawiodłaś? A córcię to niby kto urodził? Po prostu czasem o dziecko trzeba się dłużej starać i tyle
Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
kochana, spokojnie, za pierwszym razem rzadko się udaje, nie smutaj się
zdecydowanie odpuścić! Takie mega nakręcanie się zazwyczaj powoduje blokadę i trudności z zajściem.
I jakbym mogła coś doradzić - kochanie się codziennie nie zwiększa szans, a wręcz je zmniejsza, bo osłabia plemniki. Najlepiej jest kochać się co 2-3 dni
Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
My o małą się staraliśmy 9mc , przez 8 się spinałam robiłam po 3 testy, 9mc odpuściłam mimo że byłam na usg i był pęcherzyk ow i nie było pewności czy to ten właściwy. Nawet nie brałam do głowy tego że w końcu się uda. A tu zaskoczenie

Bebe, rozumiem że bardzo wam zależy na drugim dziecku, ale to jest nawet trochę przykre, macie ładnego zdrowego dzidziolka, trzeba się tym cieszyć a nie obwiniać siebie za to że nie się nie udało. Trzymam kciuki. Odpuśc trochę a na pewno nie długo się uda.
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
przykro mi z enie jest po Twojej mysli, 3mam kciuki za dalsze starania
Cytat:
Odpuść, odpuść. my wprawdzie tak długo się nie staraliśmy, ale jak się staraliśmy to miałam takiego stresa, że hej, w dodatku obciążenie chorobowe, a jak się przestaliśmy starać to zaraz w następnym miesiącu były 2 kreseczki.
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Bebe, nie tym razem to nastepnym, badz dobrej mysli.
Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
Hej
ggłowa do gory!
i nie możesz sie nakręcać, ja też w ciążę zaszłam dopiero jak przestaliśmy sie starać... im bardziej się chce tym jest trudniej, a codzienne współżycie osłabia plemniki... więc spokojnie a na pewno sie uda
Cytat:
nie stresuj sie tym tak, przecież to nie oznacza ze już nigdy nie będziesz w ciąży, ciesz sie maleństwem a niedługo kolejna fasolka zamieszka w Twoim brzuszku
Cytat:
Napisane przez DolinaNocy Pokaż wiadomość
Hej
jeszcze chwila i zobaczysz na pewno kolejne II kreski
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
nie dołuj się, starania są takie przyjemne

nawet tak nie myśl. Przecież to nie od Ciebie zależy.
Dziewczyny, dziękuję za słowa otuchy!
Jesteście niesamowite , już mi lepiej. Faktycznie odpuszczę i poczekam cierpliwie na bieg wydarzeń, a nóż...
Dziękuję za to, że jesteście

---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ----------

Pytałyście o wodę do mm, ja przygotowuję z Żywca niegazowanego - sama ją piję, więc dlaczego Gośka ma pić kranówkę? Myślę, że to jest dobry wybór . Może jakbym miała Britę to by dostawała przefiltrowaną wodę i sama też bym ją piła.
bebe1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 00:45   #4332
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
jak zawsze precyzyjna no dobrze nie nakręca a pociąga za sznureczek który nakręca pozytywkę

tak czytam o skokach i z opisu z 22 -26 tyg wychodzi że jak najbardziej maluch robi to świadomie, zresztą i bez tego to opisu to wiedziałam
"Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robić żeby sie cos zadziało. Wyłącznik światła jest super dla tego rodzaju eksperymentów! "
To i tak sukces!
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 02:24   #4333
depoison
Zadomowienie

Cytat:
do dziś pamiętam ból przy badaniu rozwarcia chyba nawet lepiej niż ból przy skurczach. A wszystko z powodu krótkich palców pani doktor
hmm, a ja wcale tego nie pamiętam. I w ogóle mam wrażenie, że przy tych moich rozkosznych skurczach mogliby mi rękę odpiłować - też bym nie poczuła

Gdyby się ktoś pytał - córeńka moja raczyła zasnąć pół godziny temu. Coraz lepiej
No to i ja pójdę - z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku: kot zjadł antybiotyk (maść z łapki niestety też), a ja dokończyłam fotoksiążkę
(ale się w tym nadłubałam, narzeźbiłam - mam nadzieję, że dziadkowie docenią, choć mąż mi mówił, żebym raczej nie miała złudzeń )

Dobranoc
(niektóre z was za 3 godziny już pewnie będą na nogach )

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 07:29   #4334
nadalka
Zakorzenienie

Hej

Dziewczyny, listonosz mógłby być moim ojcem

Tak poczytałam że nie które z was chcą podać zupkę butelką. Ja jestem absolutnie na nie. Że nadmienie mały niedokładny cytat - dziecko powinno jeść zupkę łyżeczką, przecież z piersi nie leci zupka to dlaczego podawać ją z butelki?
Dokładny tekst tutaj. www.ekodzieciak.pl/forum/viewtopic.php?t=206
Stary 2012-12-01, 08:15   #4335
LadyMagnolia
Rozeznanie

Czytam, czytam i nie mogę przebrnąć przez to co wczoraj po moim zniknięciu powstało.
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Osobiście nie chciałabym zaglądać w żaden otwór... Jednak dla małej planujemy karierę tenisistki-ginekologa
A propos badania podczas rozwarcia, to nie pamiętam, że bolało. Pamiętam jedynie, że opowiadałam po porodzie, że badania wcale nie bolały. A małż sprowadził mnie za ziemię, że podczas badania się darłam, a teraz zapomniałam
Ja tam w ogóle tego badania nie pamiętamAle śmieje się ,że rodziłam całą ciążę, bo wiecznie miałam jakieś bóle. Samą akcję porodową miałam bardzo krótką i tylko krzyże mnie straszliwie bolały. Myślałam, że wszystkich na porodówce zamorduje..

Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Ale sliczny bodziak z 1 zdjęcia. No Synek też ładny
Bodziak to mi się po nocach śnił jak go zobaczyłam, więc musiał być mój.

My dziś dzień zaczynamy kolejnymi ciekawostkami. TŻ zrobił małemu zdjęcie komórką i pokazuje mu, a Antek się cieszy, łapie za komórkę i oczywiście do buzi chce wkładać Podobnie zresztą jak głowę TŻta jak go za włosy złapie...

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:11   #4336
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hello Wypiłam kawkę, zjadłam kilka pierniczków - dzisiaj twarde, powinny jeszcze zmięknąć ale nie mogłam się powstrzymać
Mała zasnęła przed 21, obudziła się na chwilkę o 4, potem o 6 i ostatecznie wstała o 7,39 więc jestem wyspana

Cytat:
do tego na dole jest impreza i moj tz chyba rozniesie dzis kogos...
jest taki halas ze szok no po prostu masakra...
do tego to mieszkanie to jest jedna sypialnia to jest socjalka i tam nie moze mieszkac wiecej niz 1 osoba lub ew para , bo tutaj nie mozna robic z salonow sypialni..
a tu mieszkaja 4 osoby,..
ostatnio wrzucili smieci do naszego kosza...
masakra po prostu
Eh współczuje sąsiadów
Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć tanią, dobrą pralkę

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Gdyby się ktoś pytał - córeńka moja raczyła zasnąć pół godziny temu. Coraz lepiej
No to i ja pójdę - z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku: kot zjadł antybiotyk (maść z łapki niestety też), a ja dokończyłam fotoksiążkę
(ale się w tym nadłubałam, narzeźbiłam - mam nadzieję, że dziadkowie docenią, choć mąż mi mówił, żebym raczej nie miała złudzeń )
Jej, z córeczki rośnie Wam nocny Marek
za nakarmienie kota antybiotykiem i dokończenie fotoksiążki. Niestety muszę zgodzić się z mężem. Dziadkom książka zapewne się spodoba, ale raczej Twoich wszystkich upiększeń, przemyślanych kompozycji itp nie docenią. Będą zachwycać się małą

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ad 1. No jak to kiedy, teraz to od Nowego Roku będziemy się odchudzać
Ad 2. dla małego, cudownie obserwować postępy dziecka

Cytat:
Czytam, czytam i nie mogę przebrnąć przez to co wczoraj po moim zniknięciu powstało.
Hehe do tego musisz się przyzwyczaić Na pocieszenie powiem, że w weekendy zawsze mniej piszemy, a poza tym teraz i tak spadło tempo w porównaniu z tym co było na poczekalni

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:14   #4337
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
mnie nie chodziło o Twój błąd tylko o to, że chyba mam pomroczność jasną

ad.1. Pisałaś, że chyba złamałaś palec z pośpiechu (już wiem, że jednak nie) to pytam po co się spieszy?

ad.2 późniejsza diagnoza mnie rozbawiła

ale fajnie

jaki zestaw gimnastyczny??

francuski powiadasz?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Hm, nie wiem w ktory otwór wolałabym zaglądać ale jak ginekolog to TYLKO z długimi palcami do dziś pamiętam ból przy badaniu rozwarcia chyba nawet lepiej niż ból przy skurczach. A wszystko z powodu krótkich palców pani doktor
nie kochana, ja wyładowywałam złość

Póki co, dzień zaczął się dobrze
no jak zwykle gdy w domu są wszyscy

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:15   #4338
chmielinka
Zadomowienie

Hej

moje dziecko stało się mami-cyckiem wczoraj się to zaczęło i dzisiaj też tak jest nie wystarczy że do niej mówie czy jestem blisko... ona chce się ze mną bawić!

Cytat:
Właśnie... CHMIELINKO dziękuję za informację o Tesco, bo zamierzałam zamówić szczeniaczka na all.
nie ma sprawy

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:26   #4339
phdwao
Zakorzenienie

hej hej ja podobnie jak Mandi się wyspałam, mały usnął o 19.30, obudził się o 2i potem 7.30, także żyć nie umierać Lacimy niedługo po fotoksiązki i nowego shape z ćwiczeniami chodakowskiej, piekna pogoda-słońce ale zimno

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
Daj znać, w jakim są stanie.
Co myślicie, o odpowietrzeniu pluszaków? Myślę, czy się nie zniszczą.
stan super-czyli taki w jakim pakowałam, co do pluszaków myślę, że spokojnie mozna, z dwojga złego lepiej żeby były zassane niż gdzieś łapały kurz
Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Hej

Dziewczyny, listonosz mógłby być moim ojcem

Tak poczytałam że nie które z was chcą podać zupkę butelką. Ja jestem absolutnie na nie. Że nadmienie mały niedokładny cytat - dziecko powinno jeść zupkę łyżeczką, przecież z piersi nie leci zupka to dlaczego podawać ją z butelki?
Dokładny tekst tutaj. www.ekodzieciak.pl/forum/viewtopic.php?t=206
chyba że butla zakońcozna łyżeczką, np lovi, ja podaję nią kaszkę jest spoko
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:27   #4340
prince_polo
Zakorzenienie

hej

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość

nie odpisałaśmoże miałaś zamiar ale się zamuliłaś (jak zawsze)
osz ty

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:31   #4341
agunia82
Zakorzenienie

Heloł
Moje dzisiejsze obserwacje dziecka potwierdziły moje przypuszczenia - ona już sobie doskonale zdaje sprawę z tego, kiedy my zaczynamy dzień i zaczyna go razem z nami. Jak na tygodniu małż wstaje o 7 i się kręci po domu szykując się do pracy, to ona też się budzi i nie ma opcji, żeby poszła spać dalej. Dzisiaj też obudziła się przed 7, nakarmiłam ją, odłożyłam do łóżeczka i sama poszłam się jeszcze położyć. I ponieważ była cisza, nikt się nie krzątał po mieszkaniu, Luśka po chwili gadania do siebie samej poszła spać dalej

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość

Pytałyście o wodę do mm, ja przygotowuję z Żywca niegazowanego - sama ją piję, więc dlaczego Gośka ma pić kranówkę? Myślę, że to jest dobry wybór . Może jakbym miała Britę to by dostawała przefiltrowaną wodę i sama też bym ją piła.
hmmm tak właściwie to, po tym co ostatnio czytałam, często wychodzi na to, że zwykła kranówka jest lepsza od wody mineralnej (umownie nazwijmy to wodą mineralną, bo większość tych popularnych butelkowanych to wody źródlane a nie mineralne). Przede wszystkim kranówka musi spełnić o wiele bardziej restrykcyjne wymogi niż ujęcia wody butelkowanej, no i jest częściej badana. I w badaniach wyszło, że przeważnie ma więcej minerałów niż wody butelkowane. A do tego butelkowane są o wieeeele droższe. Dlatego my zainwestowaliśmy w filtr brita i pijemy kranówę. Te filtry drogie nie są, a szybko zakup się zwraca.

Poza tym dziewczyny pamiętajcie, że woda w butelce plastikowej nie powinna stać otwarta dłużej niż jeden dzień (a najlepiej zaraz po otwarciu przelać ją do dzbanka), bo zaczynają się wytrącać szkodliwe substancje. Chodzi tu przede wszystkim o słynny bisfenol A, którego używa się też do produkcji niektórych plastikowych butelek na wodę. Nie bez powodu większość producentów butelek dla dzieci deklaruje, że ich wyroby są wolne od tego składnika. Tylko jaki jest sens kupowania butelek BPA-free, skoro za chwilę podamy dziecku wodę z butelki wyprodukowanej z BPA?

No i poza BPA: "Bisfenol A nie jest jedynym niebezpiecznym związkiem stosowanym do produkcji opakowań. Dowiedziono, że z około 55 tysięcy związków dopuszczonych do ich wytwarzania blisko 1000 może mieć wpływ na przemianę energii w organizmie i tym samym na powstawanie otyłości. Część z nich ma właściwości rakotwórcze. Nie dajmy się zwieść „dopuszczalnym” normom i miejmy się na baczności."

Dlatego ja tam wolę unikać plastików

Swoją drogą polecam artykuł:
http://aktywniepozdrowie.pl/index.ph...c&view=article

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-01 o 09:38
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:37   #4342
Soleilka
Zakorzenienie

Aga a słyszałaś jaka kranówa jest w Tbg? Okropieństwo, wiecznie jest w niej e.coli...
Magnolia pytałam skąd dokładnie jesteś i mnie olałaś bo ja, Lipus, Vestis i Malwina też z podkarpacia jesteśmy

Tak w ogóle to hej Skorzystałam z linku Nadalki i wysyłam fotki do wywołania

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:41   #4343
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego my zainwestowaliśmy w filtr brita i pijemy kranówę. Te filtry drogie nie są, a szybko zakup się zwraca.
podała bys linka jaki masz?

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-12-01, 09:41   #4344
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Aga a słyszałaś jaka kranówa jest w Tbg? Okropieństwo, wiecznie jest w niej e.coli...
dlatego napisałam, że najczęściej, no ale są i syfne ujęcia kranówek... ale przegotowanie niweluje zagrożenie i ja na pewno wolałabym podać przegotowaną kranówkę niż wodę z plastikowej butelki

Stary 2012-12-01, 09:41   #4345
Soleilka
Zakorzenienie

Ale cudna http://allegro.pl/bluza-i2816060882.html

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-01, 09:42   #4346
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
podała bys linka jaki masz?
taki http://www.ceneo.pl/2007016

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-01 o 09:44
Stary 2012-12-01, 09:45   #4347
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

hmmm tak właściwie to, po tym co ostatnio czytałam, często wychodzi na to, że zwykła kranówka jest lepsza od wody mineralnej (umownie nazwijmy to wodą mineralną, bo większość tych popularnych butelkowanych to wody źródlane a nie mineralne). Przede wszystkim kranówka musi spełnić o wiele bardziej restrykcyjne wymogi niż ujęcia wody butelkowanej, no i jest częściej badana. I w badaniach wyszło, że przeważnie ma więcej minerałów niż wody butelkowane. A do tego butelkowane są o wieeeele droższe. Dlatego my zainwestowaliśmy w filtr brita i pijemy kranówę. Te filtry drogie nie są, a szybko zakup się zwraca.

Poza tym dziewczyny pamiętajcie, że woda w butelce plastikowej nie powinna stać otwarta dłużej niż jeden dzień (a najlepiej zaraz po otwarciu przelać ją do dzbanka), bo zaczynają się wytrącać szkodliwe substancje. Chodzi tu przede wszystkim o słynny bisfenol A, którego używa się też do produkcji niektórych plastikowych butelek na wodę. Nie bez powodu większość producentów butelek dla dzieci deklaruje, że ich wyroby są wolne od tego składnika. Tylko jaki jest sens kupowania butelek BPA-free, skoro za chwilę podamy dziecku wodę z butelki wyprodukowanej z BPA?

No i poza BPA: "Bisfenol A nie jest jedynym niebezpiecznym związkiem stosowanym do produkcji opakowań. Dowiedziono, że z około 55 tysięcy związków dopuszczonych do ich wytwarzania blisko 1000 może mieć wpływ na przemianę energii w organizmie i tym samym na powstawanie otyłości. Część z nich ma właściwości rakotwórcze. Nie dajmy się zwieść „dopuszczalnym” normom i miejmy się na baczności."

Dlatego ja tam wolę unikać plastików

Swoją drogą polecam artykuł:
http://aktywniepozdrowie.pl/index.ph...c&view=article
dzieki CI kobieto za ten wykład my nałogowo pijemy z butli, ale wkurza nas to bo wydajemy sporo kasy na to i jest dygania ponad 20 litrów tygodniowo dla TZta, a mamy w domu 2 brity(taki marella Xl i wbudowany w lodówkę) i używamy tylko do gotowania wody na kawe czy herbate, trzeba to zmienić czym prędzej, bo te argumenty do mnie przemawiają
Stary 2012-12-01, 09:46   #4348
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
ja wlasnie przegladam takie cos
http://allegro.pl/brita-marella-filt...812932906.html

to samo chyba co Ty nie?

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

http://allegro.pl/filtr-dzbankowy-br...814316243.html i ten

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-12-01, 09:46   #4349
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
jest sliczna, warto ja kupić bo mamy z tej serii granatowa z 5 10 15 polarkową i jest superowa, nic się z nia nie dzieje
Stary 2012-12-01, 09:48   #4350
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
ja wlasnie przegladam takie cos
http://allegro.pl/brita-marella-filt...812932906.html

to samo chyba co Ty nie?

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

http://allegro.pl/filtr-dzbankowy-br...814316243.html i ten
no chyba mniej więcej to samo. My kupiliśmy podstawowy model bez zbędnych bajerów

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości