Mamy lipcowo-sierpniowe 2013 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-03, 15:30   #2161
malinka0525
Zadomowienie

Dot.: Mamy lipcowo-sierpniowe 2013

Cytat:
Napisane przez aremalgos Pokaż wiadomość
a tak z innej beczki,
informowałyście już rodziców o ciąży? Bo ja się przyznam że nie i mam lekkie obawy, tzn. nie jestem nauczona rozmawiać z moją mamą na "takie"tematy. Nie boję się jej reakcji czy coś w tym stylu, to raczej wynika z tego że nigdy nie rozmawiałyśmy na tematy intymne. Jak dostałam okres to dała podpaski i wyszła z pokoju czerwona i zakłopotana. O seksie tematów nigdy nie było. Problem jest w tym, że to ona ze mną nie umie rozmawiać. ehh takie to moje rozważania na temat relacji rodzic-dziecko
Ja też z moją mamą raczej o tych sprawach nie rozmawiałam bo wolałyśmy to jakoś omijać ale jeszcze w ten sam dzień, w którym zrobiłam test i wyszły dwie wyraźne krechy poszliśmy oboje do mojej mamy (tata niestety był w trasie, więc dowiedział się od mamy) i po prostu powiedzieliśmy, że będzie babcią Ona zrobiła ogromne oczy ze zdziwienia i prawie się popłakaliśmy wszyscy. Od dawna bardzo chciała mieć wnuki, więc jest przeszczęśliwa (mój tata również). A na drugi dzień dowiedzieli się męża rodzice i jego dziadkowie. Moja siostra wiedziała najwcześniej bo z nią o tym rozmawiałam ciągle, a to że @ się spóźnia, a to że test zamierzam zrobić, no i o wyniku też ją szybko poinformowałam Powiedziałam jeszcze swoim dwóm przyjaciółką. A tak wprawdzie mówiąc to w tej chwili już cała rodzina wie Moja mama nie wytrzymała i zaraz powiedziała swoim siostrom, a babcia mojego TŻ swojej rodzinie i tak się wszystko rozniosło

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
moja jak z nią rozmawiałam ostatnio przez skejpa to stwierdziła, że chyba przytyłam
może coś podejrzewa

Cytat:
Napisane przez szifra Pokaż wiadomość
Witajcie dziś, dziękuję za wczorajsze miłe powitanie Już po wizycie i ufff... fasolinka się rozwija. Ciąża 7 tydzień i 1 dzień, nadal pełno leków na podtrzymanie no i zwolnienie na 2 tygodnie z nakazem leżenia, ale najważniejsze że rośnie ładnie. Strasznie się bałam po tych moich ostatnich plamieniach. Okazało się, że odkleja się kawałeczek kosmówki. Nie wiem czy coś Wam to mówi, w każdym bądź razie to taka otoczka wokół dzidzi. No i musi się skleić. Dlatego muszę leżeć. Będę się męczyć i będę się nudzić ale przynajmniej nadrobię wszystko co do tej pory pisałyście A tempo macie niezłe. Pozdrawiam wszystkie lipcówko-sierpniówki.
Ja termin na 21 lipca
Najważniejsze, że maleństwo dobrze się rozwija. Na pewno wszystko będzie dobrze, tylko słuchaj się lekarza i leż

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Xawmeli Pokaż wiadomość
hej mamusie
jestem mama lipcowa 2013 i z checia oprucz czytania Was, czasem cos podpowiem, jest to moja 2ga ciaza i jest to zupelnie inny stan...tez jest fajnie! milego popoludnia zycze...
witaj! W którym tygodniu ciąży jesteś? Na kiedy masz termin porodu?

Tak w ogóle to u mnie też przez noc się biało za oknem zrobiło, ale szczerze mówiąc trochę się za tym śniegiem stęskniłam bo ciągle tak szaro buro było. Oby tylko zbyt dużo tego śniegu nie było to będzie ok. Zrobiłam sobie przerwę w ogarnianiu kuchni bo teraz muszę poczekać na TŻ aż mi blat przykręci

Ja mam wizytę w środę Zapowiada się chyba tydzień intensywnych wizyt

Milenka
malinka0525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 15:35   #2162
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Już niedługo. Wytrzymasz

Ja miałam wizyty z ogromną częstotliwością. Mam już za sobą cztery i cztery USG, a teraz muszę czekać aż do 28 grudnia. Jak ja wytrzymam tyle czasu ?!
No ja mam jutro to zaległe USG, a potem wizyta dopiero 3 stycznia
ale bez USG...(to dopiero w lutym) I też muszę jakimś cudem wytrzymać...
Byle do czerwca, a potem będziemy nasze Maluszki oglądać codziennie
aż nam zbrzydną
Cytat:
Napisane przez malinka0525 Pokaż wiadomość
może coś podejrzewa

Tak w ogóle to u mnie też przez noc się biało za oknem zrobiło, ale szczerze mówiąc trochę się za tym śniegiem stęskniłam bo ciągle tak szaro buro było. Oby tylko zbyt dużo tego śniegu nie było to będzie ok. Zrobiłam sobie przerwę w ogarnianiu kuchni bo teraz muszę poczekać na TŻ aż mi blat przykręci

Ja mam wizytę w środę Zapowiada się chyba tydzień intensywnych wizyt
Może, może... bo jak byliśmy w październiku u babci na imieninach to też Margosia alkoholu nie tknęła... co mi się wcześniej nie zdarzało
Ale wtedy to było zbyt wcześnie, żeby im mówić

No i dobrze, ze wizytowy tydzień... będzie się działo

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 15:37   #2163
Xawmeli
Rozeznanie

malinka0525 hej
termin mam na 16 lipca, coreczke urodzilam w sierpniu i bardzo sie ciesze, ze porody wypadaja,wypadly w wakacyje miesiace to super czas jest cieploooo i miloooo
co do sniegu u mnie sypneli lekko i mrozik lekki sie pojawil, bylam na dworku i jest bardzo przyjemnie.....
obecnie jetem na L4 , w pracy cierpialam strasznie i puki co w domku wypoczywam...
Xawmeli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 15:38   #2164
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o kremy przeciw rozstępom, to raczej są skierowane dla kobiet od 4 miesiąca, więc ostrożnie.
A dlaczego ostrożnie?
Wg mojej wiedzy ta adnotacja dotyczy tego, że po 4 miesiącu zaczyna rosnąć brzuch i wtedy trzeba bardziej nawilżać i uelastyczniać skórę.
Ale jeśli się mylę, to mnie popraw.

Cytat:
Napisane przez szifra Pokaż wiadomość
Witajcie dziś, dziękuję za wczorajsze miłe powitanie Już po wizycie i ufff... fasolinka się rozwija. Ciąża 7 tydzień i 1 dzień, nadal pełno leków na podtrzymanie no i zwolnienie na 2 tygodnie z nakazem leżenia, ale najważniejsze że rośnie ładnie. Strasznie się bałam po tych moich ostatnich plamieniach. Okazało się, że odkleja się kawałeczek kosmówki. Nie wiem czy coś Wam to mówi, w każdym bądź razie to taka otoczka wokół dzidzi. No i musi się skleić. Dlatego muszę leżeć. Będę się męczyć i będę się nudzić ale przynajmniej nadrobię wszystko co do tej pory pisałyście A tempo macie niezłe. Pozdrawiam wszystkie lipcówko-sierpniówki.
Ja termin na 21 lipca
U mnie w poprzedniej ciąży kosmówka się rozpychała i miałam plamienie w 11 tc, bardzo ciemne.
Dlatego teraz też wiem, że nie każde plamienie oznacza coś złego, ale oczywiście każde trzeba sprawdzić.

My również powiedzieliśmy już na samym początku rodzicom. Tak samo - wolę, żeby mama wiedziała, bo w razie czego mam w niej wielkie wsparcie i zawsze bardzo mi pomagała, jak byłam w szpitalu, woziła mi jedzenie, itd. (bo na szpitalnym kobieta w ciąży nie da rady).
Ale my bez krępacji, nawet się pochwaliliśmy, że się udało za pierwszym podejściem :P
TŻ również powiedział swojej mamie.
W tamtej ciąży robiliśmy to bardziej uroczyście, oboje, a teraz każde powiedziało swoim rodzicom, a ja to nawet przez telefon.

Bolą mnie... no właśnie nie bardzo wiem co Jakby biodra, albo kręgosłup, albo brzuch. Coś w tej okolicy. Taki tępy ból, jakby ... "odległy", strasznie ciężko mi go sprecyzować...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 15:45   #2165
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Napisane przez Margaret_101 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
ja mam praktyczne pytania:

powiedzcie, czy Wasz lekarz powiedział Wam czego jeść nie wolno?
Mój powiedział, że nie wolno jeść surowego mięsa i wędzonego. Ale np. łososia wędzonego po obróbce termicznej można jeść (ja jem tak zapiekanego w piekarniku).
Gdzieś przeczytałam, że nie można jeść mozzarelli, ale mój powiedział, że można.
Przeczytałam również o szkodliwości na płód bazylii, oregano i zdaje się tymianku. Słyszałyście o tym?

Czy macie hmmm zaparcia? Ja mam ogromne, lekarz powiedział mi że to sprawka progesteronu. Jeśli macie to jak z tym walczycie? To jest nie do wytrzymania. Pije lactulosum, ale jakoś d. dobrze to to nie pomaga.
?
nie wolno jeść: surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych z mleka NIEPASTERYZOWANEGO.
wiem, że trzeba ograniczać wątróbkę.

ja dostałam lactulozę na zaparcia, bo też z tym walczę, dramat!

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
malinka0525 hej
termin mam na 16 lipca, coreczke urodzilam w sierpniu i bardzo sie ciesze, ze porody wypadaja,wypadly w wakacyje miesiace to super czas jest cieploooo i miloooo
co do sniegu u mnie sypneli lekko i mrozik lekki sie pojawil, bylam na dworku i jest bardzo przyjemnie.....
obecnie jetem na L4 , w pracy cierpialam strasznie i puki co w domku wypoczywam...
ja tez mam termin na 16 lipiec!!!

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

a mnie piersi NIE bolą)

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 15:49   #2166
Xawmeli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
nie wolno jeść: surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych z mleka NIEPASTERYZOWANEGO.
wiem, że trzeba ograniczać wątróbkę.

ja dostałam lactulozę na zaparcia, bo też z tym walczę, dramat!

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

ja tez mam termin na 16 lipiec!!!

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

a mnie piersi NIE bolą)

suuuuuuuuuuper

mieszkasz w Anglii..?

mnie piersi nie bola tez nic,a nic..

Edytowane przez Xawmeli
Czas edycji: 2012-12-03 o 15:52
Stary 2012-12-03, 15:57   #2167
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Może, może... bo jak byliśmy w październiku u babci na imieninach to też Margosia alkoholu nie tknęła... co mi się wcześniej nie zdarzało
Ale wtedy to było zbyt wcześnie, żeby im mówić

No i dobrze, ze wizytowy tydzień... będzie się działo
Podziwiam Cię za to, że tak długo potrafisz wytrzymać nic nie mówiąc rodzicom. Ja nie mogłam się doczekać i nie zwracałam uwagi na to, że było za wcześnie. A powiedziałam w październiku, czyli w czwartym tygodniu ciąży

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945051]A dlaczego ostrożnie?
Wg mojej wiedzy ta adnotacja dotyczy tego, że po 4 miesiącu zaczyna rosnąć brzuch i wtedy trzeba bardziej nawilżać i uelastyczniać skórę.

U mnie w poprzedniej ciąży kosmówka się rozpychała i miałam plamienie w 11 tc, bardzo ciemne.
Dlatego teraz też wiem, że nie każde plamienie oznacza coś złego, ale oczywiście każde trzeba sprawdzić.

My również powiedzieliśmy już na samym początku rodzicom. Tak samo - wolę, żeby mama wiedziała, bo w razie czego mam w niej wielkie wsparcie i zawsze bardzo mi pomagała, jak byłam w szpitalu, woziła mi jedzenie, itd. (bo na szpitalnym kobieta w ciąży nie da rady).
Ale my bez krępacji, nawet się pochwaliliśmy, że się udało za pierwszym podejściem :P
TŻ również powiedział swojej mamie.
W tamtej ciąży robiliśmy to bardziej uroczyście, oboje, a teraz każde powiedziało swoim rodzicom, a ja to nawet przez telefon.

Bolą mnie... no właśnie nie bardzo wiem co Jakby biodra, albo kręgosłup, albo brzuch. Coś w tej okolicy. Taki tępy ból, jakby ... "odległy", strasznie ciężko mi go sprecyzować...[/QUOTE]

Z tymi kremami to może dlatego ostrożnie bo zawarte w nich składniki mogą niekorzystnie wpływać na fasolkę w pierwszych tygodniach. Chociaż nie wiem, bo w sumie skoro to są preparaty dla przyszłych mam to powinny być bezpieczne.

Mnie też moja mama zawsze bardzo wspierała i dlatego chciałam jej powiedzieć od razu, żeby w razie potrzeby coś mi podpowiedziała, doradziła, opowiedziała o swoich doświadczeniach. Poza tym mieszkamy z moimi rodzicami i pewnie mimo wszystko nie dało by się tego ukryć. Teraz już w miarę przełamałyśmy lody i rozmawiamy na różne takie intymne tematy, więc też powiedziałam jej za którym razem nam się udało

Milenka
malinka0525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 16:03   #2168
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malinka0525 Pokaż wiadomość
Z tymi kremami to może dlatego ostrożnie bo zawarte w nich składniki mogą niekorzystnie wpływać na fasolkę w pierwszych tygodniach. Chociaż nie wiem, bo w sumie skoro to są preparaty dla przyszłych mam to powinny być bezpieczne.

Ja nie wiem, dlatego spytałam
Ale masz rację, o tym też warto wspomnieć, że niektórych kosmetyków również nie wolno używać w ciąży. Tu znalazłam przykładowy artykuł, pewnie jest tego więcej.

Jeszcze co do mamy, to wiem, że dziewczyny mają różne podejście, ale ja akurat mojej mamie ufam w 100% i się jej słucham w niektórych sprawach.
Oczywiście nie jest różowo, kłócę się z nią dość często, a jak mieszkałam z rodzicami, to miałam z nią duuużo gorszy kontakt, dlatego też szybko się wyprowadziłam - i od tamtego czasu jest lepiej.
Ale do rzeczy: moja mama mi dała wiele cennych wskazówek odnośnie ciąży i później dziecka, karmienia, itp. Pomagała mi urządzać pokoik, wskazywała najlepsze rozwiązania. Teraz też na nią bardzo liczę. I chciałabym, żeby przez pierwsze dni, jak urodzę dziecko, była ze mną. Wiem, że to dziwne podejście, że są dziewczyny, które wiedzą, że sobie poradzą i nie chcą niczyjej pomocy, ale ja po prostu bardzo bym chciała, żeby ona wtedy ze mną była. (Ze mną, a właściwie z nami, ale myślę, że TŻ nie będzie miał nic przeciwko, to będzie zaledwie parę dni). Zresztą wiem, że pewnie weźmie wtedy urlop w pracy i mi pomoże.
Już teraz mama mi zaoferowała, że mi umyje okna na święta i w ogóle pomoże. Dla mnie to pomoc nie do ocenienia.

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2012-12-03 o 16:08
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 16:08   #2169
Xawmeli
Rozeznanie

mamusie ciaza czy nie, namawiam do czytania skladnikow wszystkiego i kosmetykow i jedzenia...dla tych , ktorej jeszcze tego nie zobily mysle , ze to dobry czas na mala rewoluje- bez przesady oczywiscie, ale to co jemy i czego uzywamy jest bardzo wazne ogolnie....w zyciu......zawsze
Stary 2012-12-03, 16:09   #2170
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
suuuuuuuuuuper

mieszkasz w Anglii..?

mnie piersi nie bola tez nic,a nic..
tak mieszkam w anglii)

no popatrz tak samo jak ja.

Stary 2012-12-03, 16:10   #2171
Konto usunięte

Cytat:
mamusie ciaza czy nie, namawiam do czytania skladnikow wszystkiego i kosmetykow i jedzenia...dla tych , ktorej jeszcze tego nie zobily mysle , ze to dobry czas na mala rewoluje- bez przesady oczywiscie, ale to co jemy i czego uzywamy jest bardzo wazne ogolnie....w zyciu......zawsze
Jasne, masz 100% racji
Stary 2012-12-03, 16:11   #2172
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

ja wiem, moje ciężarne koleżanki polecają do smarowania brzucha i piersi zwykłą oliwkę dla dzieci.
ale prawda jest taka, że jak się ma w genach rozstępy to i tak się pojawią.
to zależy od skóry i tendencji skóry do rozciągania.
wasze mamy mają rozstępy??

Stary 2012-12-03, 16:17   #2173
Xawmeli
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945671] Jasne, masz 100% racji [/QUOTE]
tenkiu
ja sama kilka lat temu przeprowadzila rewoluje i stan taki utrzymuje do dzis, wiem co uzywac parabeny, sylikony i sls wam stanowczo nie-- co jesc i co jest bee glutaminiany sodu vegete wyrzucilam bym z kazdego domu, ale mysle , ze nic na sile trzeba dojrzec

meza zarazilam, mala nie ma jeszcze za duzo do gadania jest ok....

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
ja wiem, moje ciężarne koleżanki polecają do smarowania brzucha i piersi zwykłą oliwkę dla dzieci.
zgadzam sie, geny i tak robia swoje , a niestety nikt nie wymyslil takiego specyfiku, ktory powoduje, ze nie ma rozstepow, przebarwien...
ja w 1wszej uzywalam oliwki z rossmana dla mam....dobra jest tez hipp-a bez oleju mineralnego, parafiny
Stary 2012-12-03, 16:18   #2174
Konto usunięte

Cytat:
tenkiu
ja sama kilka lat temu przeprowadzila rewoluje i stan taki utrzymuje do dzis, wiem co uzywac parabeny, sylikony i sls wam stanowczo nie-- co jesc i co jest bee glutaminiany sodu vegete wyrzucilam bym z kazdego domu, ale mysle , ze nic na sile trzeba dojrzec

meza zarazilam, mala nie ma jeszcze za duzo do gadania jest ok....
No mnie jedzenie idzie zdecydowanie lepiej niż kosmetyki
Kupuję już wreszcie części pierwsze i sama od podstaw tworzę, sosy, przyprawy i te inne.
Ale kosmetycznie trochę leżę, bo choć bardzo się staram, często "ulegam" tym pieniącym się szamponom i ładnie pachnącym żelom Ale już np. odżywki staram się wybierać mądrzej. Z drugiej strony mam rozjaśnione od lata włosy i nie umiem z nimi dojść do ładu, takie druty, tak się z nimi szarpię, że szkoda gadać :/
Stary 2012-12-03, 16:22   #2175
Margaret_101
Przyczajenie

Dlatego trzeba świadomie wybierać. Ja stosuję krem Mambino, organiczny. Dozwolony i dla matki i dla dziecka, nawet niemowlęcia, więc zagrożenia nie ma. Wybrałam go świadomie, wcześniej sprawdziłam czy jest certyfikowany, czy to tylko pic na wodę.

Nie wolno używać kremów np. z kofeiną lub z retinolem i to podobno dotyczy także kremów na twarz. Ale kremy przeznaczone na rozstępy plus obligatoryjnie dla kobiet w ciąży to moim zdaniem brak zagrożenia.

Dodatkowo czytałam wypowiedzi kobiet, które pisały, że kremy na rozstępy/oliwki stosowały od początku ciąży i rozstępy się pojawiły, inne pisały, że nic nie stosowały i rozstępów brak. Zatem dużą rolę gra genetyka. Ja się czuję bardziej komfortowo jak dbam o skórę od samego początku. I tak pojawi mi sie więcej cellulitu niż mam teraz, bo ciąża i jemu sprzyja, więc przynajmniej o rozstępy zadbam, o ile sie da...

Kolejny mit ciążowy, a bynajmniej w moim przypadku ta rada kompletnie się nie sprawdza - aby uniknąć zaparć trzeba jeść warzywa, owoce i dużo błonnika. Ja praktycznie jestem osobą niejedzącą mięsa. Jem mnóstwo warzyw, ryżu, chleba pełnoziarnistego, owoców i nic nie daje.... To jest tak niewygodne, że szkoda gadać. Mam wrażenie przez to, że tyję w zastraszającym tempie.

Poza tym nie mam żadnych objawów, ani wymiotów, ani wyczulenia na zapachy, ani zachcianek. Tylko od ok 3 tyg. apetyt jak przed okresem. A pierwsze 2 tyg. jadłam głodowe porcje.
Margaret_101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 16:25   #2176
Xawmeli
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945801]No mnie jedzenie idzie zdecydowanie lepiej niż kosmetyki
Kupuję już wreszcie części pierwsze i sama od podstaw tworzę, sosy, przyprawy i te inne.
Ale kosmetycznie trochę leżę, bo choć bardzo się staram, często "ulegam" tym pieniącym się szamponom i ładnie pachnącym żelom Ale już np. odżywki staram się wybierać mądrzej. Z drugiej strony mam rozjaśnione od lata włosy i nie umiem z nimi dojść do ładu, takie druty, tak się z nimi szarpię, że szkoda gadać :/[/QUOTE]

za jedzenie co do szamponow uwazam, ze porazka jest uzywac te dzieciece, te organiczne, ekologiczne i bez konserwantow-moje wlosy tez sie do tego nie nadaja za to ostatnio np uzywam (tez do farbowanych bo sie skusilam niedawno i zaczelam farbowac) takiego szamponu z obnizonym sls pachnacym wisniami jest suuuper, normalny szampon...
Stary 2012-12-03, 16:28   #2177
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:

Kolejny mit ciążowy, a bynajmniej w moim przypadku ta rada kompletnie się nie sprawdza - aby uniknąć zaparć trzeba jeść warzywa, owoce i dużo błonnika. Ja praktycznie jestem osobą niejedzącą mięsa. Jem mnóstwo warzyw, ryżu, chleba pełnoziarnistego, owoców i nic nie daje.... To jest tak niewygodne, że szkoda gadać. Mam wrażenie przez to, że tyję w zastraszającym tempie.
no to u mnie to samo.
ja tez cierpie na zaparcia a w ciazy to juz wybitnie.
i jem zdrowo, warzywa, owoce, ciemne pieczywo, ryz, makaron.
jem duzo zielonych szejkow, siemie lnianę, suszone śliwki itp i NIC.
nic nie działa.
no cóż, taki nasz urok

Stary 2012-12-03, 16:32   #2178
Xawmeli
Rozeznanie

Cytat:
Dlatego trzeba świadomie wybierać. Ja stosuję krem Mambino, organiczny. Dozwolony i dla matki i dla dziecka, nawet niemowlęcia, więc zagrożenia nie ma. Wybrałam go świadomie, wcześniej sprawdziłam czy jest certyfikowany, czy to tylko pic na wodę.

Nie wolno używać kremów np. z kofeiną lub z retinolem i to podobno dotyczy także kremów na twarz. Ale kremy przeznaczone na rozstępy plus obligatoryjnie dla kobiet w ciąży to moim zdaniem brak zagrożenia.

Dodatkowo czytałam wypowiedzi kobiet, które pisały, że kremy na rozstępy/oliwki stosowały od początku ciąży i rozstępy się pojawiły, inne pisały, że nic nie stosowały i rozstępów brak. Zatem dużą rolę gra genetyka. Ja się czuję bardziej komfortowo jak dbam o skórę od samego początku. I tak pojawi mi sie więcej cellulitu niż mam teraz, bo ciąża i jemu sprzyja, więc przynajmniej o rozstępy zadbam, o ile sie da...

Poza tym nie mam żadnych objawów, ani wymiotów, ani wyczulenia na zapachy, ani zachcianek. Tylko od ok 3 tyg. apetyt jak przed okresem. A pierwsze 2 tyg. jadłam głodowe porcje.
super, super bardzo fajnie powiedzialas....
ja w 1wszej ciazy mialam raz zachcianke, nic mi nie bylo bylo ok,jadlam normalnie, zapachy specjalnie mi nie przeszkadzaly, odzywiam sie bardzo podobnie do Ciebie.......a teraz?mam szok, wszystkie zapachy mnie draznia mam wciaz bol glowy i brzucha mdli mnie jak po wodce to jest jakas masakra.....tak wiec te organizmy kobiet i te ciaze to jakis szok jest

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
tak mieszkam w anglii)

no popatrz tak samo jak ja.
eee sie nie zrozumialysmy, ja nie mieszkam w Anglii, widzialam u Ciebie w info, ze tak masz napisane a chcialam sie upewnic, bo na wyspach lekko inaczej jest niz u nas
Stary 2012-12-03, 16:34   #2179
Margaret_101
Przyczajenie

Ja jestem o tyle załamana tymi zaparciami, że jak wchodzę na wagę to jest wiecej i wiecej i więcej, a jedzenie sie gromadzi w jelitach, że aż boli mnie brzuch. A bębęn wielki. Normalnie mam taką fizjonomię, że brzuch mam wklęsły, ale przez te zaparcia to on wygląda jak bęben.

Lekarka mi powiedziała, że jak przytyję do 10 kg (nie mam absolutnie nadwagi) to szybko po porodzie (cc) dojdę do formy.

Ale coś czuję, że te 10 kg to tylko marzenie. Moja mama przytyła 21 kg (przed ciażą niedowaga, zawsze była bardzo drobnej kości). Ostatnio lekarka mi powiedziała, że tyje się w ciąży jak tyła matka. Czy mnie nie uszczęśliwiła:hahaha :
Margaret_101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 16:35   #2180
Xawmeli
Rozeznanie

Domcia- przegladam bloga , ale Ty jestes zdolna
dziecie me wkoncu zasnelo, nie ma jak to dzien z mama jest wiele ciekawszych rzeczy niz spanie
uciekam do garow zachcianke spelniam jedzeniowa...
Stary 2012-12-03, 16:35   #2181
Konto usunięte

Cytat:
za jedzenie co do szamponow uwazam, ze porazka jest uzywac te dzieciece, te organiczne, ekologiczne i bez konserwantow-moje wlosy tez sie do tego nie nadaja za to ostatnio np uzywam (tez do farbowanych bo sie skusilam niedawno i zaczelam farbowac) takiego szamponu z obnizonym sls pachnacym wisniami jest suuuper, normalny szampon...
To jakbyś miała link, to ja chętnie zobaczę
Ja używam Garniera z drożdżami piwnymi, bo ładnie pachnie, tak czysto i "schludnie". Mam już chyba 3 butelkę :O Ale wcześniej praktycznie tylko tego czerwonego Elseve, mój ulubiony szampon, ale skład pewnie straszny. Pocieszam się, że ten Garnier obecny jest przezroczysty, to ponoć lepiej, niż taki kremowy :P A potem odżywka z Alterry, Joanny albo Isany.
Stary 2012-12-03, 16:37   #2182
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:

eee sie nie zrozumialysmy, ja nie mieszkam w Anglii, widzialam u Ciebie w info, ze tak masz napisane a chcialam sie upewnic, bo na wyspach lekko inaczej jest niz u nas
ja napisałam, że tak samo jak u mnie o tych piersiach.
że też mnie nic nie boli.
wiem, że Ty nie z uk, zauwazyłam podpis
.. no to się dogadałyśmy hahaha

Stary 2012-12-03, 16:40   #2183
Xawmeli
Rozeznanie

Cytat:
ja napisałam, że tak samo jak u mnie o tych piersiach.
że też mnie nic nie boli.
wiem, że Ty nie z uk, zauwazyłam podpis
.. no to się dogadałyśmy hahaha
hehe dobre

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37946118]To jakbyś miała link, to ja chętnie zobaczę
Ja używam Garniera z drożdżami piwnymi, bo ładnie pachnie, tak czysto i "schludnie". Mam już chyba 3 butelkę :O Ale wcześniej praktycznie tylko tego czerwonego Elseve, mój ulubiony szampon, ale skład pewnie straszny. Pocieszam się, że ten Garnier obecny jest przezroczysty, to ponoć lepiej, niż taki kremowy :P A potem odżywka z Alterry, Joanny albo Isany.[/QUOTE]
alterra lubie....
szampon z rosska , tre narazie na tarce, pozniej pojde na gore zerke i Ci powiem
Stary 2012-12-03, 17:12   #2184
mandarynka7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sofina Pokaż wiadomość
Witam po weekendzie i wracam do Was

I gratuluje wszystkim nowym Mamusiom!

U mnie niestety przyplątało się zapalenie pęcherza, musiałam wziąć 2 furaginy i martwię się trochę bo nie powinnam...

Z tego wszystkiego umówiłam się dzisiaj prywatnie do mojej ginekolog ale dopiero na 21 miała wolne miejsca.

Jeśli któraś z Was miała taki problem to bardzo proszę o odzew
Witaj, też mam problem z pęcherzem. Brałam już furaginę, antybiotyk i znowu wróciło. Dziś idę do lekarza po jakiś ratunek. Póki co piję dużo wody z cytryną i sok z żurawiny. Wzięłaś 2 opakowania furaginy czy 2 tabletki?
mandarynka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 17:51   #2185
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:

mają

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Czy któraś z Was prowadzi może działalność gospodarczą?

Mały
Stary 2012-12-03, 18:22   #2186
Neni1984
Zakorzenienie

Hej dziewczynki
Nie było mnie, bo byliśmy u teściów na weekend W tym tygodniu też niestety będę tylko czasem, bo mam sporo pracy - wziełam robotę do domu, cóż zrobić. Boję się czwartku Boję się, bo poprzednim razem to na USG się dowiedziałam, że małe się nie rozwija. Chyba się upiję jak będzie ok Oczywiście soczkiem
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 18:37   #2187
malaczarnakejt
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945051]A dlaczego ostrożnie?
[/QUOTE]

Ze względu na to, że w większości kremów przeciw rozstępom jest kofeina, która raczej nie wpływa dobrze na płód, szczególnie w początkowej fazie rozwoju.
malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 18:39   #2188
Konto usunięte

Lipcówka potwierdzona! / Eeeeee na angielskiej stronie napisali, że się spodziewa dziecka w czerwcu :P Ale wiem, że są u nas czerwcówki, więc i tak jest git:P

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ksie...wiadomosc.html

No to Dziewczyny, jak któraś z Was się przytula z kibelkiem rano, to możecie się pocieszać, że księżna także

Żeby nie było: życzę im jak najlepiej, bo ich bardzo lubię

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2012-12-03 o 18:46
Stary 2012-12-03, 18:41   #2189
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki
Nie było mnie, bo byliśmy u teściów na weekend W tym tygodniu też niestety będę tylko czasem, bo mam sporo pracy - wziełam robotę do domu, cóż zrobić. Boję się czwartku Boję się, bo poprzednim razem to na USG się dowiedziałam, że małe się nie rozwija. Chyba się upiję jak będzie ok Oczywiście soczkiem
Też się strasznie denerwowałam przed wizytą...
To normalne, bo bardzo nam zależy a właściwie nie mamy wpływu na to co tam się dzieje i jak Maluszek się rozwija...

Ale musimy teraz być silne, bo Nasze dzieci nas potrzebują
No i nie możesz upijać się w samotności więc już wiemy kto nam tu w czwartek kolejkę (soczków) stawia

Mały
Stary 2012-12-03, 18:44   #2190
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Ze względu na to, że w większości kremów przeciw rozstępom jest kofeina, która raczej nie wpływa dobrze na płód, szczególnie w początkowej fazie rozwoju.

Aha, ok, dzięki za odpowiedź
Poszłam sprawdzić moje kremy, w Ziajce (Mama Mia), Palmersie i w Perfekcie na piersi nie ma na szczęście kofeiny, ale to są wszystko balsamy dla ciężarnych, więc być może dlatego są bezpieczniejsze - a przynajmniej mam taką nadzieję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości