|
|
#2161 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy lipcowo-sierpniowe 2013
Cytat:
ale jeszcze w ten sam dzień, w którym zrobiłam test i wyszły dwie wyraźne krechy poszliśmy oboje do mojej mamy (tata niestety był w trasie, więc dowiedział się od mamy) i po prostu powiedzieliśmy, że będzie babcią Ona zrobiła ogromne oczy ze zdziwienia i prawie się popłakaliśmy wszyscy. Od dawna bardzo chciała mieć wnuki, więc jest przeszczęśliwa (mój tata również). A na drugi dzień dowiedzieli się męża rodzice i jego dziadkowie. Moja siostra wiedziała najwcześniej bo z nią o tym rozmawiałam ciągle, a to że @ się spóźnia, a to że test zamierzam zrobić, no i o wyniku też ją szybko poinformowałam Powiedziałam jeszcze swoim dwóm przyjaciółką. A tak wprawdzie mówiąc to w tej chwili już cała rodzina wie Moja mama nie wytrzymała i zaraz powiedziała swoim siostrom, a babcia mojego TŻ swojej rodzinie i tak się wszystko rozniosło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
Tak w ogóle to u mnie też przez noc się biało za oknem zrobiło, ale szczerze mówiąc trochę się za tym śniegiem stęskniłam bo ciągle tak szaro buro było. Oby tylko zbyt dużo tego śniegu nie było to będzie ok. Zrobiłam sobie przerwę w ogarnianiu kuchni bo teraz muszę poczekać na TŻ aż mi blat przykręci ![]() Ja mam wizytę w środę Zapowiada się chyba tydzień intensywnych wizyt
|
||||
|
|
|
#2162 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale bez USG...(to dopiero w lutym) I też muszę jakimś cudem wytrzymać... Byle do czerwca, a potem będziemy nasze Maluszki oglądać codziennie aż nam zbrzydną ![]() Cytat:
![]() Ale wtedy to było zbyt wcześnie, żeby im mówić No i dobrze, ze wizytowy tydzień... będzie się działo
|
|
#2163 |
|
Rozeznanie
|
malinka0525 hej
![]() termin mam na 16 lipca, coreczke urodzilam w sierpniu i bardzo sie ciesze, ze porody wypadaja,wypadly w wakacyje miesiace to super czas jest cieploooo i miloooo co do sniegu u mnie sypneli lekko i mrozik lekki sie pojawil, bylam na dworku i jest bardzo przyjemnie..... obecnie jetem na L4 , w pracy cierpialam strasznie i puki co w domku wypoczywam... |
|
|
|
#2164 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wg mojej wiedzy ta adnotacja dotyczy tego, że po 4 miesiącu zaczyna rosnąć brzuch i wtedy trzeba bardziej nawilżać i uelastyczniać skórę. Ale jeśli się mylę, to mnie popraw. Cytat:
Dlatego teraz też wiem, że nie każde plamienie oznacza coś złego, ale oczywiście każde trzeba sprawdzić. My również powiedzieliśmy już na samym początku rodzicom. Tak samo - wolę, żeby mama wiedziała, bo w razie czego mam w niej wielkie wsparcie i zawsze bardzo mi pomagała, jak byłam w szpitalu, woziła mi jedzenie, itd. (bo na szpitalnym kobieta w ciąży nie da rady ). Ale my bez krępacji, nawet się pochwaliliśmy, że się udało za pierwszym podejściem :P TŻ również powiedział swojej mamie. W tamtej ciąży robiliśmy to bardziej uroczyście, oboje, a teraz każde powiedziało swoim rodzicom, a ja to nawet przez telefon. Bolą mnie... no właśnie nie bardzo wiem co Jakby biodra, albo kręgosłup, albo brzuch. Coś w tej okolicy. Taki tępy ból, jakby ... "odległy", strasznie ciężko mi go sprecyzować...
|
||
|
|
|
#2165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem, że trzeba ograniczać wątróbkę. ja dostałam lactulozę na zaparcia, bo też z tym walczę, dramat! ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- a mnie piersi NIE bolą )
|
||
|
|
|
#2166 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
suuuuuuuuuuper mieszkasz w Anglii..? mnie piersi nie bola tez nic,a nic.. Edytowane przez Xawmeli Czas edycji: 2012-12-03 o 15:52 |
|
|
|
|
#2167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nie zwracałam uwagi na to, że było za wcześnie. A powiedziałam w październiku, czyli w czwartym tygodniu ciąży ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945051]A dlaczego ostrożnie? Wg mojej wiedzy ta adnotacja dotyczy tego, że po 4 miesiącu zaczyna rosnąć brzuch i wtedy trzeba bardziej nawilżać i uelastyczniać skórę. Ale jeśli się mylę, to mnie popraw. U mnie w poprzedniej ciąży kosmówka się rozpychała i miałam plamienie w 11 tc, bardzo ciemne. Dlatego teraz też wiem, że nie każde plamienie oznacza coś złego, ale oczywiście każde trzeba sprawdzić. My również powiedzieliśmy już na samym początku rodzicom. Tak samo - wolę, żeby mama wiedziała, bo w razie czego mam w niej wielkie wsparcie i zawsze bardzo mi pomagała, jak byłam w szpitalu, woziła mi jedzenie, itd. (bo na szpitalnym kobieta w ciąży nie da rady ). Ale my bez krępacji, nawet się pochwaliliśmy, że się udało za pierwszym podejściem :P TŻ również powiedział swojej mamie. W tamtej ciąży robiliśmy to bardziej uroczyście, oboje, a teraz każde powiedziało swoim rodzicom, a ja to nawet przez telefon. Bolą mnie... no właśnie nie bardzo wiem co Jakby biodra, albo kręgosłup, albo brzuch. Coś w tej okolicy. Taki tępy ból, jakby ... "odległy", strasznie ciężko mi go sprecyzować...[/QUOTE]Z tymi kremami to może dlatego ostrożnie bo zawarte w nich składniki mogą niekorzystnie wpływać na fasolkę w pierwszych tygodniach. Chociaż nie wiem, bo w sumie skoro to są preparaty dla przyszłych mam to powinny być bezpieczne. Mnie też moja mama zawsze bardzo wspierała i dlatego chciałam jej powiedzieć od razu, żeby w razie potrzeby coś mi podpowiedziała, doradziła, opowiedziała o swoich doświadczeniach. Poza tym mieszkamy z moimi rodzicami i pewnie mimo wszystko nie dało by się tego ukryć. Teraz już w miarę przełamałyśmy lody i rozmawiamy na różne takie intymne tematy, więc też powiedziałam jej za którym razem nam się udało
|
|
|
|
|
#2168 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie wiem, dlatego spytałam ![]() Ale masz rację, o tym też warto wspomnieć, że niektórych kosmetyków również nie wolno używać w ciąży. Tu znalazłam przykładowy artykuł, pewnie jest tego więcej. Jeszcze co do mamy, to wiem, że dziewczyny mają różne podejście, ale ja akurat mojej mamie ufam w 100% i się jej słucham w niektórych sprawach. Oczywiście nie jest różowo, kłócę się z nią dość często, a jak mieszkałam z rodzicami, to miałam z nią duuużo gorszy kontakt, dlatego też szybko się wyprowadziłam - i od tamtego czasu jest lepiej. Ale do rzeczy: moja mama mi dała wiele cennych wskazówek odnośnie ciąży i później dziecka, karmienia, itp. Pomagała mi urządzać pokoik, wskazywała najlepsze rozwiązania. Teraz też na nią bardzo liczę. I chciałabym, żeby przez pierwsze dni, jak urodzę dziecko, była ze mną. Wiem, że to dziwne podejście, że są dziewczyny, które wiedzą, że sobie poradzą i nie chcą niczyjej pomocy, ale ja po prostu bardzo bym chciała, żeby ona wtedy ze mną była. (Ze mną, a właściwie z nami, ale myślę, że TŻ nie będzie miał nic przeciwko, to będzie zaledwie parę dni). Zresztą wiem, że pewnie weźmie wtedy urlop w pracy i mi pomoże. Już teraz mama mi zaoferowała, że mi umyje okna na święta i w ogóle pomoże. Dla mnie to pomoc nie do ocenienia. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-03 o 16:08 |
|
|
|
|
#2169 |
|
Rozeznanie
|
mamusie ciaza czy nie, namawiam do czytania skladnikow wszystkiego i kosmetykow i jedzenia...dla tych , ktorej jeszcze tego nie zobily mysle , ze to dobry czas na mala rewoluje- bez przesady oczywiscie, ale to co jemy i czego uzywamy jest bardzo wazne ogolnie....w zyciu......zawsze
|
|
|
|
#2170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)no popatrz tak samo jak ja. |
|
|
|
|
#2171 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2172 |
|
Zakorzenienie
|
ja wiem, moje ciężarne koleżanki polecają do smarowania brzucha i piersi zwykłą oliwkę dla dzieci.
ale prawda jest taka, że jak się ma w genach rozstępy to i tak się pojawią. to zależy od skóry i tendencji skóry do rozciągania. wasze mamy mają rozstępy?? |
|
|
|
#2173 | |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945671]
[/QUOTE]tenkiu ![]() ja sama kilka lat temu przeprowadzila rewoluje i stan taki utrzymuje do dzis, wiem co uzywac parabeny, sylikony i sls wam stanowczo nie-- co jesc i co jest bee glutaminiany sodu vegete wyrzucilam bym z kazdego domu, ale mysle , ze nic na sile trzeba dojrzec ![]() meza zarazilam, mala nie ma jeszcze za duzo do gadania jest ok....---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
ja w 1wszej uzywalam oliwki z rossmana dla mam....dobra jest tez hipp-a bez oleju mineralnego, parafiny
|
|
|
|
|
#2174 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kupuję już wreszcie części pierwsze i sama od podstaw tworzę, sosy, przyprawy i te inne. Ale kosmetycznie trochę leżę, bo choć bardzo się staram, często "ulegam" tym pieniącym się szamponom i ładnie pachnącym żelom Ale już np. odżywki staram się wybierać mądrzej. Z drugiej strony mam rozjaśnione od lata włosy i nie umiem z nimi dojść do ładu, takie druty, tak się z nimi szarpię, że szkoda gadać :/
|
|
|
|
|
#2175 |
|
Przyczajenie
|
Dlatego trzeba świadomie wybierać. Ja stosuję krem Mambino, organiczny. Dozwolony i dla matki i dla dziecka, nawet niemowlęcia, więc zagrożenia nie ma. Wybrałam go świadomie, wcześniej sprawdziłam czy jest certyfikowany, czy to tylko pic na wodę.
Nie wolno używać kremów np. z kofeiną lub z retinolem i to podobno dotyczy także kremów na twarz. Ale kremy przeznaczone na rozstępy plus obligatoryjnie dla kobiet w ciąży to moim zdaniem brak zagrożenia. Dodatkowo czytałam wypowiedzi kobiet, które pisały, że kremy na rozstępy/oliwki stosowały od początku ciąży i rozstępy się pojawiły, inne pisały, że nic nie stosowały i rozstępów brak. Zatem dużą rolę gra genetyka. Ja się czuję bardziej komfortowo jak dbam o skórę od samego początku. I tak pojawi mi sie więcej cellulitu niż mam teraz, bo ciąża i jemu sprzyja, więc przynajmniej o rozstępy zadbam, o ile sie da... Kolejny mit ciążowy, a bynajmniej w moim przypadku ta rada kompletnie się nie sprawdza - aby uniknąć zaparć trzeba jeść warzywa, owoce i dużo błonnika. Ja praktycznie jestem osobą niejedzącą mięsa. Jem mnóstwo warzyw, ryżu, chleba pełnoziarnistego, owoców i nic nie daje.... To jest tak niewygodne, że szkoda gadać. Mam wrażenie przez to, że tyję w zastraszającym tempie. Poza tym nie mam żadnych objawów, ani wymiotów, ani wyczulenia na zapachy, ani zachcianek. Tylko od ok 3 tyg. apetyt jak przed okresem. A pierwsze 2 tyg. jadłam głodowe porcje. |
|
|
|
#2176 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945801]No mnie jedzenie idzie zdecydowanie lepiej niż kosmetyki
![]() Kupuję już wreszcie części pierwsze i sama od podstaw tworzę, sosy, przyprawy i te inne. Ale kosmetycznie trochę leżę, bo choć bardzo się staram, często "ulegam" tym pieniącym się szamponom i ładnie pachnącym żelom Ale już np. odżywki staram się wybierać mądrzej. Z drugiej strony mam rozjaśnione od lata włosy i nie umiem z nimi dojść do ładu, takie druty, tak się z nimi szarpię, że szkoda gadać :/[/QUOTE]za jedzenie co do szamponow uwazam, ze porazka jest uzywac te dzieciece, te organiczne, ekologiczne i bez konserwantow-moje wlosy tez sie do tego nie nadaja za to ostatnio np uzywam (tez do farbowanych bo sie skusilam niedawno i zaczelam farbowac) takiego szamponu z obnizonym sls pachnacym wisniami jest suuuper, normalny szampon...
|
|
|
|
#2177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez cierpie na zaparcia a w ciazy to juz wybitnie. i jem zdrowo, warzywa, owoce, ciemne pieczywo, ryz, makaron. jem duzo zielonych szejkow, siemie lnianę, suszone śliwki itp i NIC. nic nie działa. no cóż, taki nasz urok |
|
|
|
|
#2178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja w 1wszej ciazy mialam raz zachcianke, nic mi nie bylo bylo ok,jadlam normalnie, zapachy specjalnie mi nie przeszkadzaly, odzywiam sie bardzo podobnie do Ciebie.......a teraz?mam szok, wszystkie zapachy mnie draznia mam wciaz bol glowy i brzucha mdli mnie jak po wodce to jest jakas masakra.....tak wiec te organizmy kobiet i te ciaze to jakis szok jest ![]() ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- eee sie nie zrozumialysmy, ja nie mieszkam w Anglii, widzialam u Ciebie w info, ze tak masz napisane a chcialam sie upewnic, bo na wyspach lekko inaczej jest niz u nas |
|
|
|
|
#2179 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem o tyle załamana tymi zaparciami, że jak wchodzę na wagę to jest wiecej i wiecej i więcej, a jedzenie sie gromadzi w jelitach, że aż boli mnie brzuch. A bębęn wielki. Normalnie mam taką fizjonomię, że brzuch mam wklęsły, ale przez te zaparcia to on wygląda jak bęben.
Lekarka mi powiedziała, że jak przytyję do 10 kg (nie mam absolutnie nadwagi) to szybko po porodzie (cc) dojdę do formy. Ale coś czuję, że te 10 kg to tylko marzenie. Moja mama przytyła 21 kg (przed ciażą niedowaga, zawsze była bardzo drobnej kości). Ostatnio lekarka mi powiedziała, że tyje się w ciąży jak tyła matka. Czy mnie nie uszczęśliwiła |
|
|
|
#2180 |
|
Rozeznanie
|
Domcia- przegladam bloga , ale Ty jestes zdolna
![]() dziecie me wkoncu zasnelo, nie ma jak to dzien z mama jest wiele ciekawszych rzeczy niz spanie ![]() uciekam do garow zachcianke spelniam jedzeniowa... |
|
|
|
#2181 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja używam Garniera z drożdżami piwnymi, bo ładnie pachnie, tak czysto i "schludnie". Mam już chyba 3 butelkę :O Ale wcześniej praktycznie tylko tego czerwonego Elseve, mój ulubiony szampon, ale skład pewnie straszny. Pocieszam się, że ten Garnier obecny jest przezroczysty, to ponoć lepiej, niż taki kremowy :P A potem odżywka z Alterry, Joanny albo Isany. |
|
|
|
|
#2182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że też mnie nic nie boli. wiem, że Ty nie z uk, zauwazyłam podpis ![]() .. no to się dogadałyśmy hahaha |
|
|
|
|
#2183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37946118]To jakbyś miała link, to ja chętnie zobaczę ![]() Ja używam Garniera z drożdżami piwnymi, bo ładnie pachnie, tak czysto i "schludnie". Mam już chyba 3 butelkę :O Ale wcześniej praktycznie tylko tego czerwonego Elseve, mój ulubiony szampon, ale skład pewnie straszny. Pocieszam się, że ten Garnier obecny jest przezroczysty, to ponoć lepiej, niż taki kremowy :P A potem odżywka z Alterry, Joanny albo Isany.[/QUOTE] alterra lubie.... szampon z rosska , tre narazie na tarce, pozniej pojde na gore zerke i Ci powiem
|
|
|
|
|
#2184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mają ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Czy któraś z Was prowadzi może działalność gospodarczą?
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
![]() Nie było mnie, bo byliśmy u teściów na weekend W tym tygodniu też niestety będę tylko czasem, bo mam sporo pracy - wziełam robotę do domu, cóż zrobić. Boję się czwartku Boję się, bo poprzednim razem to na USG się dowiedziałam, że małe się nie rozwija. Chyba się upiję jak będzie ok Oczywiście soczkiem
|
|
|
|
#2187 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37945051]A dlaczego ostrożnie?
Wg mojej wiedzy ta adnotacja dotyczy tego, że po 4 miesiącu zaczyna rosnąć brzuch i wtedy trzeba bardziej nawilżać i uelastyczniać skórę. Ale jeśli się mylę, to mnie popraw. [/QUOTE] Ze względu na to, że w większości kremów przeciw rozstępom jest kofeina, która raczej nie wpływa dobrze na płód, szczególnie w początkowej fazie rozwoju. |
|
|
|
#2188 |
|
Konto usunięte
|
Lipcówka potwierdzona!
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ksie...wiadomosc.html No to Dziewczyny, jak któraś z Was się przytula z kibelkiem rano, to możecie się pocieszać, że księżna także Żeby nie było: życzę im jak najlepiej, bo ich bardzo lubię
Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-03 o 18:46 |
|
|
|
#2189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To normalne, bo bardzo nam zależy a właściwie nie mamy wpływu na to co tam się dzieje i jak Maluszek się rozwija... Ale musimy teraz być silne, bo Nasze dzieci nas potrzebują No i nie możesz upijać się w samotności więc już wiemy kto nam tu w czwartek kolejkę (soczków) stawia
|
|
#2190 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aha, ok, dzięki za odpowiedź ![]() Poszłam sprawdzić moje kremy, w Ziajce (Mama Mia), Palmersie i w Perfekcie na piersi nie ma na szczęście kofeiny, ale to są wszystko balsamy dla ciężarnych, więc być może dlatego są bezpieczniejsze - a przynajmniej mam taką nadzieję
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.

Ona zrobiła ogromne oczy ze zdziwienia i prawie się popłakaliśmy wszyscy. Od dawna bardzo chciała mieć wnuki, więc jest przeszczęśliwa (mój tata również). A na drugi dzień dowiedzieli się męża rodzice i jego dziadkowie. Moja siostra wiedziała najwcześniej bo z nią o tym rozmawiałam ciągle, a to że @ się spóźnia, a to że test zamierzam zrobić, no i o wyniku też ją szybko poinformowałam 

Już po wizycie i ufff... fasolinka się rozwija. Ciąża 7 tydzień i 1 dzień, nadal pełno leków na podtrzymanie no i zwolnienie na 2 tygodnie z nakazem leżenia, ale najważniejsze że rośnie ładnie. Strasznie się bałam po tych moich ostatnich plamieniach. Okazało się, że odkleja się kawałeczek kosmówki. Nie wiem czy coś Wam to mówi, w każdym bądź razie to taka otoczka wokół dzidzi. No i musi się skleić. Dlatego muszę leżeć. Będę się męczyć i będę się nudzić ale przynajmniej nadrobię wszystko co do tej pory pisałyście
Zapowiada się chyba tydzień intensywnych wizyt

). 

Boję się, bo poprzednim razem to na USG się dowiedziałam, że małe się nie rozwija. Chyba się upiję jak będzie ok