|
|
#361 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV
Cytat:
Nadrobiłam Was i ja...Dziś cały dzien sprzatałam i gotowałamżur z wiejską kiełbachą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny, ale mam ochote na śledzia...A nie mam w domu...A raki śnieg nigdzie nie bede jechać.. W sobote mamy jechac do chrzesniaka tz-ta co jest w 2 klasie i nie wiem co mu kupic na Mikołaja...Jakies sugestie? CO do dzidziola też go czuje słabiej ostatnio, jakby w środku...Chyba po prostu sie przewraca co jakiś czas
|
|||
|
|
|
|
#362 |
|
Wtajemniczenie
|
Śliczny brzuszek i świetna koszula.
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-cappuccino glupia nie przeczytalam przepisu i masa musi siedziec w lodowce 12 godzin... wiec jutro wczesnie rano bede musiala go skonczyc ![]() i orzechowy http://www.mojewypieki.com/przepis/l...hami-i-owocami ten drugi mega prosty - ciekawa jestem jaki wyjdzie (dam Ci znac, czy wyszedl)i chcialam jeszcze kokosowy (nie moglam sie zdecydowac - ale moze odpuszcze go sobie i zrobie na weekend dla nas tylko )http://www.mojewypieki.com/przepis/b...wy-z-czekolada ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- ojejjj jaki zgrabniutki brzusio
|
|
|
#364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z OM mam 26t3d, z USG którego się trzymam - 24t6d, w szpitalu mi pisali 25 tydzien... ![]() Cytat:
![]() w szpitalu 3 razy dziennie miałyśmy badane tętno płodu i zawsze gdzieś indziej Torres szalał. a niby cały czas jest ułożony miednicowo, więc teoretycznie powinien brykać tak samo albo w tych samych rejonach
|
|
|
|
#365 |
|
Zadomowienie
|
Pojechałam do pracy po wypłatę, weszłam do Rossmanna, do Pepco, wracam i widzę na korytarzu mokry dywanik. Myślę sobie- teściowie byli i coś rozlali, trudno. Ale jakoś podłoga taka inna... Otwieram łazienkę, a tam powódź. Z góry po rurach szła woda. Chyba komuś grzejnik przeciekł. Współczuje.
Moja mama mi dziś powiedziała, że spotkała u ginekologa młodą dziewczynę w ciąży. Brzuszek mały więc pyta kiedy termin, a ta jej mówi, że za 4 tygodnie. W całej ciąży w sumie 2kg przybrała....
|
|
|
#366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#367 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Czytam Was od dawna ale się nie ujawniam , bo małomówna jestem ![]() Zauważyłam, że gadacie o o becikowym itp. Postaram się Wam to wytłumaczyć ![]() Wyróżniamy świadczenia rodzinne: zasiłek rodzinny i dodatki do niego:
Jeśli będziemy składać wniosek o zasiłek rodzinny i dodatek z tyt, urodzenia dziecka załóżmy w kwietniu 2013 r. to dostarczamy zaświadczenie z Urzędu skarbowego męża i żony za rok 2011, bo ten okres zasiłkowy zaczął się w 2012 roku. Dochód obliczamy na dzień składania wniosku czyli mama, tata i noworodek (mimo że w 2011 go jeszcze nie było). Nas (pracujace mamy) może zainteresowac również dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzytsania z urlopu wychowawczego. Warunki: - co najmniej 6 m-cy zatrudnienia w zakładzie pracy (na umowe o pracę) bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego - zaświadczenie od pracodawcy potwierdzaące okres zatrudnienia i fakt udzielenia url. wych (od kiedy do kiedy na akie dziecko) - zaśw. z ZUSu o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu (lub oświadczenie o podleganiu) lub inny dokument to potwierdzający. Dodatek jest przyznawany na okres zasiłkowy, przysługuje przez 24 m-ce przy opiece nad jednym urodzonym dzieckiem (w sensie : nie ciąża mnoga) lub 36 m-cy jeśli opieka nad więcej niz jednym dzieckiem urodzonym podaczas jednego porodu lub 72 m-ce na dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności. Mamy również jednorazową zapomogę z tyt. urodzenia się dziecka, czyli tzw becikowe. Na dzień dziesiejszy jest przyznawane bez względu na dochód rodziny czy stan cywilny rodziców. Wymogi to: - czas na złożenie 12 m-cy od urodzenia dziecka - Zaświadczenie lekarskie lub od położnej potwierdzające pozostawanie matki dziecka pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu (warunek bezwzględny) plus xero dowodu, akt urodzenia no i oczywiście wniosek To są dane na dzień dziesiejszy. W planowanych zmianach się nie orientuje i Wam też proponuje ich nie analizować bo wiem z wieloletniego doświadczenia że to się codziennie (wcale nie przesadzam, codziennie) zmienia. |
|
|
|
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#369 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
obudziłam się dziś a za oknem bialutko i tak cały dzień mam dobry humor bo jest szaro,buro i... przyjemnie byłam po wypis. Troche mnie męczy że mały dostał tak szybko sterydy na płuca ale podobno to nic złego i bardzo dużo dzieci dostaje je profilaktycznie... Trzymajcie kciuki bo jutro jedziemy do Krakowa na echo serca!! Cytat:
Cytat:
![]() nikt nie sprawdzał nic ani nie szukał heh super że wizyta udana najważniejsze że szyjka twarda i Torres bezpieczny! a łożysko, no cóż, przecież to my-te problemowe chyba powinnyśmy założyć osobny wątek ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale miałam sprzątania! A co do tej dziewczyny to była szczupła czy grubsza? 2 kilo to strasznie malutko! ale to zależy jakieś budowy była i z jaką wagą wyjściową zaczynała
|
|
|
|
#371 |
|
Raczkowanie
|
scarlett To kryterium obowiązuje do świadczeń rodzinnych, czyli zasiłku i wczystkich jego dodatków. Jeśli nie masz prawa do zasiłku rodzinnego ze względu na przekroczenie kryterium nie masz tez prawa do dodatków do zasiłku. Natomiast "becikowe" nie ma kryterium dochodowego. Składasz wniosek + dokumenty = wypłata świadczenia.
Edytowane przez Siasia37 Czas edycji: 2012-12-03 o 17:12 |
|
|
|
|
#372 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie schudłam nic
|
|
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
wow Kasiu super ciuszki
![]() doganiasz mnie ![]() Cytat:
przez rachunki musiałam zrezygnować z utrzymywania własnego konia, bo nas na to nie stać (znaczy stać na utrzymanie, ale nie stać w razie choroby konia) .. a kiedyś lepiej nam się żyło, choć mąż zarabiał o 1000zł mniej. ale malusi
Edytowane przez strippi Czas edycji: 2012-12-03 o 17:10 |
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
))) Co do opieki w tym Twoim szpitalu to naprawdę jakoś tak...dziwnie...ja jak leżałam na patologii to wszyscy mili, pielęgniarki co chwile wchodziły, pytały jak się czuje, mierzyły temperaturę, mówiły co i jak, kiedy będzie lekarz, kiedy badanie i co dalej. Opieka na 5+ I w ciekawości powiem Ci, że u mnie w sklepie dowieźli Tambero czarny z fioletową budką i jest piękny
|
|
|
|
#375 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
gratuluję
Znaczy i wy nie chcieliście się wyłamywać i chlopaka sobie zrobiliście![]() Cytat:
A co do becikowego, to tak sobie właśnie pomyślałam, że będzie trzeba się spręzyć i szybciej pit rozliczyć... żeby mieć własnie info o dochodach ![]() Cytat:
Ale juz kolejny raz czytam, że kopiec kreta robicie![]() Cytat:
Ale fajneCo do świąt - to pomimo tego, że my nie robimy, to tez zawsze robię coś swojego - do teściów uszka i ciasto a do rodziców krokiety i ciasto Dzieci urodzone 17 marca też się łapią? Czy dopiero urodzone po 17 marca? Wydaje mi sie, że męża to się wlicza na pewno ![]() Cytat:
|
|
|
#376 |
|
Wtajemniczenie
|
i zapomniałabym przyszła koszula nocna! http://allegro.pl/s-m-koszula-nocna-...807932291.html powiem Wam, że fajna jest
długość dobra, jakościowo może być i żyrafki są śliczne
|
|
|
#377 |
|
Raczkowanie
|
mokka, corka_rosy już Wam napisałam
pare postów wyżej moja rozprawka o świadczeniach
|
|
|
|
|
#378 | ||
|
Zakorzenienie
|
gratuluje !!!Cytat:
super figurka ![]() Cytat:
|
|
|
#379 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Bo od dawna się o tym trąbi i nie wiadomo czy to juz bankowo wchodzi czy to dopiero plany![]() Cytat:
![]() wow... to fajnie, że ta dziewczyna tak niewiele przytyła
|
|
|
#380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba że jest to tzw miejskie becikowe, kilka gmin tak ufundowało, w krk np nie obowiązuje przy nim kryterium dochodowe, ale to państwowe już ma.
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
Aha kupiliśmy dziś farby do pokoju Michałka
na ścianę białą do drewna, na ścianę błękitną - niezapominajka z Dekorala, potem granatowa na drewno na suficie, biała do sufitu i biała nie toksyczna do łóżeczka ![]() także 5 farb musieliśmy kupić )a jutro jadę oglądać wózek do sąsiedniego miasta - roan marita ten co mi się podobał od początku
|
|
|
#382 | ||
|
Zakorzenienie
|
uuuuuuu... współczuję
2 kg ![]() te kg zależą od wagi wyjściowej.... ja mam nadwagę, schudłam, teraz tyję, ale nie osiągnęłam jeszcze wyjściowej. Moja kolezanka przed ciążą ważyła ok. 100 kg. nie przytyła nic a nic. wręcz schudła. lekarz jej cały czas mówił, że to idealna sytuacja. urodziła zdrowiutkie dziecko. teraz lekko tyje i wspomina z rozrzewnieniem ciążę ![]() ba! zacisniete beda. o ktorej wizyta???? Cytat:
![]() Cytat:
bo z czego?! heh.. ja się czasem zastanawiam jak żyłam na studiach a potem zaraz po. i wcale źle nie miałam... wręcz przeciwnie....
|
|
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodam, ze mały 62 cm zaklinował sie podczs porodu i musieli ciąc...A na USG wychodziło, ze waży 3,700;p Brzuch podobno miala niewielki,,Więc te brzuchy to rosną jak chcąStrippi ostatnio pokazuje Tżtowi Twoją fotę z koniem, a on zaczął wypytywać gdzie mieszkasz i czy masz swojego Konia, bo byś nas nauczyła jeździc;p Zawsze marzył o swoim rumaku Jednak od Lublina to trochę za daleko;p ![]() W ramach walki z kg kupiłam w pobliskiej piekarni serniczek Zaczęli produkowac ciasta, to trzeba było spróbować, czy dobre-nie? Myślę, ze za tydzień na wizycie moge przektoczyć magiczną 70;/A zaczynałam z 58kg...Idę na KLAN , herbatke i sernik...Nie mam tylko dziś mandarynek
|
|
|
|
|
|
#384 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam nadzieję, że nie oszaleje dziedzic od tych migotań ![]() Cytat:
![]() Cytat:
) no no, daj znać, ten blog ma fajne sprawdzone przepisy więc myślę że będzie dobrze, a ten orzechowy rzeczywiście wygląda na prosty i pyszny !Cytat:
|
|
|
#385 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Luna0
do Wiechecia jedziesz ? ![]() No dobra dupeczki, Mąż mnie na spacer właśnie wyprowadza, porzucamy się śnieżkami, nawdychamy dioksyn i innych zanieczyszczeń, będzie fajnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#387 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#388 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie pytałam, ale zdjęcia ma urzekające Cytat:
a do jakiej kwoty ten prezent? Cytat:
w Krk kasa gminna pusta,a z pustego nie nalejesz....
|
|
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
hm.... no dobra dziewczyny. Zadzwoniłam do koleżanki z ośrodka i jutro mi wszystko sprawdzi to wam napisze na bank co i jak. Zdążyła mi tylko powiedzieć, że faktycznie kryterium do becikowego wejdzie w życie od 01.01.2013 r. ale szczegóły i konkretną kwotę świadczenia jutro mi poda , bo już po pracy a tego rozporządzenia jeszcze na pamięć nie zna.
Jutro Wam napiszę
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki
![]() Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:28.

co prawda już mnie to tak nie rusza i po odpowiedziach żeby zajęła się lepiej obwodem swoich bioder a nie mojego brzucha odpuściła trochę, chociaż widzę, że się gapi na brzuch. co poradzę, że w domu najwygodniej mi w legginsach i dopasowanej bluzce i wszystko widać.

za wizytę

czy to przy znakach zodiaku gdzieś pisze
pare postów wyżej moja rozprawka o świadczeniach