MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-05, 12:24   #781
Mokka_83
Wtajemniczenie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny dziś skonczony 24tc

No wiec po badaniu jesteśmy szczęśliwi najpierw Pani powiedziała że to pomyłka, ale przy dokładniejszym badaniu okazało się że faktycznie zastawki się minimalnie niedomykają, ale może to być np przez to ze małemu szybciej bije serce i jest to taka blachostka że mamy się tym wogole nie przejmować, więc stwierdzamy że nasze dzziecko jest zdrowe
Oprócz echo było wykonane całe USG, trwało chyba 40 minut (dla mnie wieczoność) i modliłam się żeby tylko się już skończyło... tak się bałam że w końcu coś tam jeszcze wypatrzy i faktycznie była jakaś obawa z jelitami ale sprawdziła dokładnie i jednak wszystko ok
no i o dziwo zbadała i pokazała nam buźke w 3D, mały jest prze śliczny nazwała go "pucuś" bo ma takie policzki wazy 650g, normalnie zakochałam się
strasznie wczoraj dawał czadu i mówiła że nie miała jeszcze takiego rozrabiaka
oprocz tego dostalismy plyte i zdjecia a to wszystko na NFZ
wrzuce pozniej to moje cudo bo zaraz jade do lekarza zdać mu relacje

to wszystko było dużo bardziej stresujące niż myślałam że będzie, ale na szczęście to już za nami

potem pojechaliśmy na pizze i lody więc śmialiśmy się że mamy jakby randkę i wogole ten świat wydaje się pieknięjszy chociaż nie spie od 4

patrzyliśmy tez na wózki i już chyba wiemy który kupimy nie miałam siły wczoraj pisać bo wróciłam późno i bardzo zmęczona
Lunka, baaaaardzo się cieszę, że Wasz Pucuś zdrowy jak rybka
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
I ja się witam.
Jakiś nieszczególny mam nastrój.
Mój Igutek nie chce gadać - czekają nas spotkania z logopeda, psychologiem...
Koleżanki dziecko w ciężkim stanie.
Dookoła jakieś tragedie.
Ogólnie niewesoło.
Do tego schizuję, że Kalinka jest ok, ale to takie niepewne wszystko.
Tak więc dzisiaj będę marudziła Wam.
Cytat:
Za 3 miesiące kończy 3 lata. Ech... niby chłopcy mówią później, ale tak nie jest do końca. Nawet logopedzi nie do końca się znają. Iguś ma jakieś zaburzenia rozwoju. Generalnie może to wynikać z braku komuniakacji tylko i tyle, ale jakaś przyczyna niegadania jest. On od 2 lat mówi "mama" a poza tym ja go rozumiem niemal we wszystkim. Tylko ja.
megi, mam nadzieję że mały się rozgada Powiem Ci, że synuś mojej siostry tak naprawdę to rozgadał się może od pół roku (a ma teraz 3 lata i 3 m-ce). Wcześniej cos tam mówił, ale ja w ogóle nie rozumiałam Ale faktem jest, że zaczął chodzić do przedszkola - jednak kontakt z dziećmi dużo mu chyba dał A Twój Igorek chodzi do przedszkola? Trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Dragusia - farba poniżej
bardzo lubię takie kolory
Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość

a my witamy się dziś równo w 26tc!
wczoraj mieliśmy z tż pracowity wieczór, bo przyszły meble dla córci, (nie wszystkie bo szafy narożnej zapomnieli z magazynu - będzie za tydzień) i składaliśmy regał i komodę.. ale są śliczne..
córa zachwycona.. mamusia też..
gratuluję 26 tygodnia No i mebelków
Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
co do wizyty to nie umówię się do nikogo innego..... trafię na jakiegoś patałacha -nagada mi coś ,wystraszy - a potem przez święta dostanę na głowę .... już tak zrobiłam na początku ciąży , poszłam na pierwsze usg do gina mojej mamy a on na to ,że nic tu nie widzi- pęcherzyk pusty..... i kazał za 2 tyg przyjść , rycząc wbiłam się na wizytę do mojej i od razu widziałam fasolkę .....

a co do śledzia to padłam - jesteś niemożliwa !!!!!
śledziowa ekspertka
nestelle... ja też bym do innego nie poszła Trzymam kciuki żeby udało się umówić na 21szego
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
a ja się witam w równo 28tyg
gratuluję 28 tygodnia
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
cappuccino bardzo dobry - ale uwaga, nie wszyscy lubia smak kawy.. wiec chyba ten drugi bylby bezpieczniejszy..
ale jeszcze bezowego nie probowalam... torcik na sniadanie to byloby przestepstwo
dam znac po poludniu
znaczy ten orzechowy polecasz, tak?
Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Babcia zmarła. Wczoraj był pogrzeb. Odeszła tak jak chciała, w domu we własnym łóżku, były przy niej jej córki, umierała świadomie. Jak patrzyłam na jej twarz to była taka spokojna, zapamiętam ją właśnie taką. Najgorsze jest dopiero teraz, kiedy wchodzę do jej pokoju i widzę puste łóżko, jej fotel i wiem, że ona już nigdy na nim nie usiądzie. Strasznie ciężko mi sobie z tym poradzić, bo to była moja najukochańsza babcia, praktycznie ona mnie wychowała. Jednocześnie staram się, bo pamiętam jej słowa, pamiętam jak mówiła mi, żebym nie płakała kiedy umrze...

Nie dam rady nadrobić tego wszystkiego, co napisałyście, postaram się Was czytać i w miarę możliwości się udzielać. Dziś mam wizytę u położnej, czy któraś z Was była na takiej wizycie, jak taka pierwsza wygląda?
bardzo mi przykro
Cytat:
Napisane przez mariolci Pokaż wiadomość
a ja mam następny problem

a mianowicie dziś zobaczyłam na bieliznie plamą taką na ok długość 3-4cm , czysta plama, i juz sobie wkręcam ze to moze wody płodowe mi się sączą czy macie tak czasami, moze to tylko taki śluz wodnisty albo mój pęcherz sparwia takie niespodzianki, a wizyta dopiero w czwartek za tydzien
mariolci, to co opisujesz jest normalne W ciąży mamy zwiększony smarowanie Mi ginka powiedziała, że tak własnie powinno być - wtedy zarazki mają utrudniony dostęp i jest mniejsze zagrożenie jakąś infekcją
Stary 2012-12-05, 12:24   #782
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
Nordrhein-Westfalen

LiwkaO piękny pokoiczek!
haaaa pisalam w Liceum prezentacje o twoim ''województwie''

faktycznie faktyczne liwkaO pokoik SLICZNY

moderna ooooo i ahhhh tyle na temat tego pieknego profilu

aliw - aaa bluzke mamie zwinelam, o dziwo sie zmiescilam ( ona ma S rozmiar ) ale rozciagliwa, wiec dalam rade. co do koloru to taki yhmmm cbordo mi sie wydaje , ale kolor barszczu czerwonego ( bez skwarek )

otTajaJa wspolczuje straty , wiem co to znaczy starcic ukochana osobe, ale pamietaj badz silna

a ta BTW - dostalam swoje tysiace i sie qrwa wkurzylam - booo za MALO zdecydowanie, dobrze ze w sobote juz lece do domku - bus samolotowy jedzie przez centrum gdzie pracuje to od razu zerkne do paska wyplat, ale cos mi nie pasi - liczylam i mialam 130 godz, taa wiem polowa byla z L4 - ale platna 100 % - wiec ja sie pytam - gdzie sa moje pieniadze hahah

no a dzis na obiad ziemniaki i kotleta sewuje, potem lece do reala na zakupy, jutro dentysta - w piatek trza sie bedzie juz pakowac.
och szkoda ze to tylko 11 dni, za szybko minelo

no i dzis tez mialam poje...any sen, ale wam mowie, nigdy tak nie mialam - 2 RAZY budzilam sie krzykiem na ustach i za kazdym razem jak zasypialam ten sam sen powracal, w koncu sie wkurczylam i poszlam spac do duzego pokoju kolo mamy , a co sie bede. ale sie seryjnie starchu najkdlam - taki ralsityczny ten sen byl , no ale wyobraznia dziala hahaha

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 12:30   #783
myaja
Rozeznanie

i leci kolejny dzień pracy
czytam Was od rana ale dopiero teraz mam chwilę żeby odpisać!

u nas ok - śniegu dosypało! ale nie ma mrozów i się robi paćka ... ja chcę takiej prawdziwej polskiej zimy nieeeee... ehhhh...

wczoraj myślałam, że padnę od ok 10tej do godz 18tej nie czułam ruchów małej!!! tzn. ona może się ruszała nie wiem - grunt że ja nic nie czułam! ... od 16tej próbowałam wszystkiego! słodyczy, spaceru, szybkiego marszu nawet bardzo lekkiego bujania brzuszkiem - i NIC!!! ...
dopiero po 18tej zjadałam jeszcze raz batona słodkiego, położyłam się plackiem, zaczęłam jeszcze głębiej oddychać przeponą (ja i tak mam nawyk oddychania przeponą) i puściłam małej Mozarta... po 10minutach zadziałało! Mała zaczęła tańczyć! ale jak boga kocham myślałam, że zejdę na zwał... mama już odpalała samochód w garażu żeby w te pędy jechać do szpitala ... ale miałam stracha!!! dziś już kopie mało ale kopie ...

Edytowane przez myaja
Czas edycji: 2012-12-05 o 12:34
myaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 12:36   #784
mariolci
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
i

wczoraj myślałam, że padnę od ok 10tej do godz 18tej nie czułam ruchów małej!!! tzn. ona może się ruszała nie wiem - grunt że ja nic nie czułam! ... od 16tej próbowałam wszystkiego! słodyczy, spaceru, szybkiego marszu nawet bardzo lekkiego bujania brzuszkiem - i NIC!!! ...
dopiero po 18tej zjadałam jeszcze raz batona słodkiego, położyłam się plackiem, zaczęłam jeszcze głębiej oddychać przeponą (ja i tak mam nawyk oddychania przeponą) i puściłam małej Mozarta... po 10minutach zadziałało! Mała zaczęła tańczyć! ale jak boga kocham myślałam, że zejdę na zwał... mama już odpalała samochód w garażu żeby w te pędy jechać do szpitala ... ale miałam stracha!!! dziś już kopie mało ale kopie ...
ojeju, ja to podobnie mam,w ogole jestem straszna panikara , najlepeij to bym do lekarza codzien chodziła

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/10289
mariolci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 12:54   #785
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
ja tez czasem tak mam ze długo ruchów nie czuję
ale pamietaj ze bujaniem, chodzenie to nie przywołasz ruchów bo wtedy dziecko bujasz i usypiasz trzeba sie położyc spokojnie jeść i cierpliwie czekac
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 12:54   #786
Luna0
Zakorzenienie

Nadrabiam was powoli i dziękuje za kciuki

lekarz się ucieszył że wszystko ok, podziwiali z położną mojego pucka
badanie miałam ze strachem "a nie bedzie krwi?!" na szczęście wszystko zamknięte i ok
cukrzyca przy górnej normie i powiedział że moge wcinać ciastka
i zelazo musze jesc bo morfologia srednia i żeby nie zawalić to zapobiegawczo będę jeść

co do brzucha to była wczoraj z nami znajoma i jak sciaglam kurtke to krzykneła "ale masz brzuch" a ja sie jej pytam "ze mały czy duży?" a ona że no strasznie duży bo ona ma koleżanke w 5 miesiącu i ma malutki brzuszek i dopiero co jej pepek wyszedł. Ja Cie kręcę czy dotrze do kogoś w końcu że 5 miesiąc a 6 to ogromna różnica ja jej na to ze w 5 to ja prawie brzucha nie miałam a pępek mi nadal nie wyszedł

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Ja i moje 8 kg na plusie (przy 163 cm wzrostu) nie damy się wywalić
ja i moje (mam nadzieje nadal "tylko") 8kg też nie wzrost ten sam

Cytat:
Wstawiam fotki z zza okna i swój brzuchol w 28tc i 2 dni mam nadzieje, że mnie nie wywalicie haha
jaaaki śliczny Liwka

Cytat:
Czy Wasze dzieciaczki też mają często czkawkę? moja ma praktycznie codziennie
a jak rozróżniasz? Bo ja czuje prze różne ruchy ale ciężko mi powiedzieć co jest czkawką w sumie jak się zastanowie to chyba takie jednostajne podskakiwanie, więc czuje bardzo często
Mój mały cały dzień wczoraj się ruszał, w nocy tez ciągle tylko leciutko się ruszyłam, i dziś od rana świruje więc w koncu zapytałam lekarza "czy to normalne" no ale podobno normalne, tylko położna się śmiała że co to bęzie po porodzie

Cytat:
po porodzie też tak jest, dwa razy dziennie lekarze i patrzyli w krocze..

ja Ci powiem, że leżałam na 4 osobowej sali po porodzie i właśnie jak pisałam wyżej, lekarze na obchodzie sprawdzali krocze, ale jak dla mnie było ok, nie czułam się z tym źle..
co do rodzin na sali.. u mnie nie może rodzina wejść na salę, jest świetlica na którą można podejść z maluszkiem, albo korytarz, gdzie przeważnie rodziny stoją..
Pewnie nie czułaś się źle bo wszystkie miałyście sprawdzane, mi było troche gorzej bo przy # i teraz też tylko mi sprawdzali, ale do przezycia już się oswoiłam że nie ma miejsca na wstyd i tyle

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
nie wiem o co wam chodzi z tymi zwierzątkami ? przecież mój nietoperek jest słodki -taki puchaty ....

to pokażę wam inną moją słodycz - ma na imię luluś :
aaaa jaki piękny
ja chce kupić TŻ na urodziny jaszczurkę lamparcią

Przedstawiam per Pucka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SWIERAD ILONA_69.jpg (40,3 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SWIERAD ILONA_68.jpg (43,1 KB, 55 załadowań)

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 12:58   #787
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

ziemniaczki sie pyrkola, zjem i lece wydac pieniadze

w skald moich zakpow wchodzi dzis :
- 2 sklepy ciazowe - i kupno leginsow - stanika
- aparat fotograficzny
- ksiazka dla mlodej ( oczywiscie historia ew, cos z geologi badz geodezji )
- cos dla rodzicow juz na swieta
- niespodzianka dla starszej
- no i podstaowe zakupy raz na 56 miesiecy - czyli masssssa podpasek ( oczywsice dla siostry - mi na razie nie potrzebne )
- jakas szyneczka badz kielbaska

reszte zarcia mloda juz na swieta przywiezie

a moj maly dzis od rana szaleje, ale cos czuje ze po malu za mala ma rezydencja sie robi - a niech rosnie, bylem potem zrzucila haha

Luna0 o moj boshe slodki tosz to faktycznie mega przystojniak, a jak slodziutko ziewa aaaaaaa - jakbym swojego nie miala, bym sie zakochala od razu w twoim :P

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png

Edytowane przez kasia86bgo
Czas edycji: 2012-12-05 o 13:01
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:02   #788
mariolci
Rozeznanie

Cytat:

Przedstawiam per Pucka
przesliczny Ten Twój dzidziuś, a jakie minki strzela heee

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/10289
mariolci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:05   #789
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Przedstawiam per Pucka
cudny
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:06   #790
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
badam skalę twardości na podstawie swojej osoby - nie mam porównania.
no i dlatego sie cieszylam, ze ktos mnie obmacal (sic... ). co wedlug mnie twarde jak skala, wedlug ginkow - OK.

Cytat:
Napisane przez mariolci Pokaż wiadomość
czy macie tak czasami
i tez łapie jazdy czy to normalne. ponoc normalne ze sluz jest taki rzadki.

Cytat:
Przedstawiam per Pucka
prze-prze-prze piekny!

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:07   #791
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:

badanie miałam ze strachem "a nie bedzie krwi?!" na szczęście wszystko zamknięte i ok
i zelazo musze jesc bo morfologia srednia i żeby nie zawalić to zapobiegawczo będę jeść

co do brzucha to była wczoraj z nami znajoma i jak sciaglam kurtke to krzykneła "ale masz brzuch" a ja sie jej pytam "ze mały czy duży?" a ona że no strasznie duży bo ona ma koleżanke w 5 miesiącu i ma malutki brzuszek i dopiero co jej pepek wyszedł. Ja Cie kręcę czy dotrze do kogoś w końcu że 5 miesiąc a 6 to ogromna różnica ja jej na to ze w 5 to ja prawie brzucha nie miałam a pępek mi nadal nie wyszedł

jaaaki śliczny Liwka

a jak rozróżniasz? Bo ja czuje prze różne ruchy ale ciężko mi powiedzieć co jest czkawką w sumie jak się zastanowie to chyba takie jednostajne podskakiwanie, więc czuje bardzo często
Mój mały cały dzień wczoraj się ruszał, w nocy tez ciągle tylko leciutko się ruszyłam, i dziś od rana świruje więc w koncu zapytałam lekarza "czy to normalne" no ale podobno normalne, tylko położna się śmiała że co to bęzie po porodzie

Pewnie nie czułaś się źle bo wszystkie miałyście sprawdzane, mi było troche gorzej bo przy # i teraz też tylko mi sprawdzali, ale do przezycia już się oswoiłam że nie ma miejsca na wstyd i tyle

aaaa jaki piękny

Przedstawiam per Pucka

super że wszystko ok. Pucek super
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:09   #792
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Ja mam takie właśnie twardnienie brzucha, lekarz powiedział, że to skurcze ale też nie wiem czy dobrze to opisałam.
Nagle czuje taki jakby ścisk brzucha ale nie jest to bolesne tylko takie dziwne uczucie, że coś się robi...
I tak się zastanawiam bo sumie to trwa z reguły chwilkę, czasami powtarza się w ciągu dnia nawet kilka razy.
I teraz pytanie czy za każdym razem brać no-spę czy lepiej się położyć i po chwili przechodzi? Czy konieczna jest no-spa coś jeszcze pomoże czy tylko chwilowo zadziała rozkurczowo?
Dokładnie takie są skurcze
ale wiadomo że mogą być różne, Ty opisałaś takie lekkie, niegroźne, skurcze które bolą są już groźne.
Jeśli nie boli to nie brać no-spy tylko się położyć ale koniecznie na boku!! bo na plecach mozna pogorszyć sytuacje, jeśli nie przechodzi i są coraz bardziej intensywne to zażyć no-spe. W razie niepokoju można zażyć zapobiegawczo 2tabl magnezu to działa praktycznie jak no-spa

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
dziewczyny,

bierzecie często no-spę?
mój lekarz nie był zbytnio zadowolony kiedy powiedziałam mu, że od czasu do czasu wezmę.. ja biorę kiedy mam kłucia w pachwinie i zawsze wtedy mi pomaga.. paracetamol nie działa na mnie prawie w ogóle ;/
a lekarz mi odradził i mówił, że lepiej brać 2 paracetamole niż no-spę
tu tego nie praktykują choć o dziwo no-spa podobno pochodzi z Niemiec..
a widzę, że niektóre z Was biorą nawet częściej niż 1 na dzień..
Mój też nie był zadowolony jak wziełam na jakieś kłucia, ale przy skurczach sam mi musiał przepisać 3x1 tabl i tak sobie jem... tyle lekarstw co ja jem to masakra ale wole to niż urodzić za wcześnie...

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
wiesz co? ja tez mam takie jak Ty i tak sobie czytałam co tu dziewczyny piszą i już zaczęłam się zastanawiać czy wszystko ze mną ok ale dobrze, że nie jestem sama z takim ciśnieniem heh
ciśnienie 140/90 to jest ostatnia granica, każde ciśnienie powyżej wymaga leczenia bo jest niebezpieczne (pouczyli mnie ostatnio w szpitalu i włączyli leki mimo że miałam jednorazowo 140/80)
dziś już odłożyłam te leki bo w domu mam 103/70

Aniołek 25.05.2012
Stary 2012-12-05, 13:20   #793
Siasia37
Raczkowanie

Cytat:
Babcia zmarła. Wczoraj był pogrzeb. Odeszła tak jak chciała, w domu we własnym łóżku, były przy niej jej córki, umierała świadomie. Jak patrzyłam na jej twarz to była taka spokojna, zapamiętam ją właśnie taką. Najgorsze jest dopiero teraz, kiedy wchodzę do jej pokoju i widzę puste łóżko, jej fotel i wiem, że ona już nigdy na nim nie usiądzie. Strasznie ciężko mi sobie z tym poradzić, bo to była moja najukochańsza babcia, praktycznie ona mnie wychowała. Jednocześnie staram się, bo pamiętam jej słowa, pamiętam jak mówiła mi, żebym nie płakała kiedy umrze...

Nie dam rady nadrobić tego wszystkiego, co napisałyście, postaram się Was czytać i w miarę możliwości się udzielać. Dziś mam wizytę u położnej, czy któraś z Was była na takiej wizycie, jak taka pierwsza wygląda?
OtTakaJa przesyłam wyrazy współczucia
Ja moją ukochaną babcię pochowałam w tym roku w Dzień Dziecka... śni mi się bardzo często, do tej pory nie skasowałam jej numeru domowego mimo że juz dawno go wyłączyli
no i się poryczałam
h..j..o wyszło, bo mam życie za życie

CO do becikowego dziewczyny to od 01.01.2013 r. wchodzi kryterium dochodowe 1922 zł netto w przeliczeniu na członka rodziny. Dochód najprawdopodobniej (jeszcze się ministry nie określiły ale 98 %) będzie wyliczany tak jak do rodzinnego czyli dochody za poprzedni rok kalendarzowy po roku w którym zaczyna się okres zasiłkowy , czyli jak wniosek w kwietniu to dochody za 2011 r. Pytałam też o to czyje dochody ale koleżanka powiedziała, że jeszcze sami nie wiedzą bo ministry nie określiły, ale na 98 % tak jak w rodzinnym, czyli jak małżeństwo to dochód obojga, jak panna i nie ustalone ojcostwo to dochód tylko matki, jak panna i ustalone ojcostwo i wychowują razem to obojga, jak panna i ustalone ojcostwo i nie wychowują razem ale ma zasądzone na dziecko alimenty od ojca to tylko dochody matki a jak panna i ustalone ojcostwo i brak alimentów i nie wychowują razem to się nie będzie należeć... (tak jak rodzinne).
Kwota becikowego pozostaje na niezmienionej wysokości czyli 1000 zł, bo choc głośno ja podnieśli do 1200 to pare dni później cichaczem z powrotem opuścili do 1000 zł.
Rodzinne na dziecko w wieku 0-5 lat - 77 zł/m-c
5-18 - 106 zł / m-c, 18-24 - 115 zł/ m-c

link do aktualnej ustawy o świadczeniach rodzinnych http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z...?on=01.11.2012
a zmiany w becikowym to Dziennik Ustaw z dnia 15.11.2012 r. poz. 1255 ustawa z dnia 12.10.2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
_____
oj.... brzuch mnie rozbolał na wspomnienie o babci
ale generalnie jestem happy, bo od poniedziałku non-stop czuje ruchy dziecka

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:

jaaaki śliczny Liwka

aaaa jaki piękny

Przedstawiam per Pucka
Lunao śliczny Pucek cieszę się że wszystko ok.
Siasia37 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:22   #794
Natalia17011995
Raczkowanie

Moderna Prześliczna dzidzia, u mnie tak dobrze nie widać na usg, nie wiem czemu o0
nestelle Wybieram się 18 grudnia i powiem mu o tych bólach \

Byłam 22 na wizycie u mojego gina, ale kompletnie zapomniałam mu powiedzieć Za to on mi powiedział, że dzidziuś ma długie nogi
A tak ogólnie to zamówiliśmy już wózek i łóżeczko Podam wam niżej linki do nich, napiszcie co o nich myślicie I co do kołderki do wózka, znalazłam fajną, ale mama mówi, że będzie za mała. Ma 52x58 to chyba do wózka taka starczy? Co o tym myślicie?
A tu linki :
Kołderka - http://allegro.pl/disney-kubus-posci...793696572.html wzór " Niebieska gromadka "
Wózek - http://allegro.pl/nowosc-3w1-wozek-b...812421813.html wzór B5 - popiel + błęki, a o felgach zapomnieliśmy powiedzieć jakie także będzie niespodzianka hehe
i łóżeczko - http://allegro.pl/arus-15el-lozeczko...812666338.html kolor łóżeczka miód, a pościel wzór 9
Buziaczki dla was i życzę miłego dnia
Natalia17011995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:37   #795
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siasia37 Pokaż wiadomość
CO do becikowego dziewczyny to od 01.01.2013 r. wchodzi kryterium dochodowe 1922 zł netto w przeliczeniu na członka rodziny.
Ale dochód liczymy na członka rodziny z uwzględnieniem dzidzi?
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:37   #796
Luna0
Zakorzenienie

dziękuje dziewczyny

Cytat:
Jutro Was nadrobię, dziś już nie mam sił idę do wyrka wstawiam tylko zdjęcia pokoiku!!!! meble złożone! Na razie pusto, bez dodatków ale i tak się chwale brakuje krzesełka i ceratki dowiozą w tygodniu majstry
aa jaki piękny, kopara mi opadła nam się strasznie podoba to łóżeczko ale już mamy od siostry więc trudno

Cytat:
a my witamy się dziś równo w 26tc!
wczoraj mieliśmy z tż pracowity wieczór, bo przyszły meble dla córci, (nie wszystkie bo szafy narożnej zapomnieli z magazynu - będzie za tydzień) i składaliśmy regał i komodę.. ale są śliczne..
córa zachwycona.. mamusia też..
śliczne mebelki, brawo za tygodnie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
u nas polowkowe badanie trwalo w porownaniu do Waszych, ktore opisujecie bardzo krotko - i tak patrze na liste i lekarz nie patrzyl dokladnie ani na kregoslup, na nerki, na pepowine, wody plodowe (no chyba, ze to pozniej sie sprawdza?), ani szyjki nie ogladal..

ale chyba sprawdzil wszystko, co jest wazne, mowil, ze dziecko rozwija sie prawidlowo ahhh my mamusie, szukamy dziury tam gdzie jej nie ma

usteczka popatrzyl jak go zapytalam.. ale tez od razu dodal, ze przy takiej wadzie (warga zajecza) sie nie usuwa ciazy - ale przeciez on wie, ze to wyczekiwana ciaza, po dwoch poronieniach, i ze nawet mi w glowie usuwanie, przy paluszkach to samo... byc moze mial juz przypadki kobiet, ktore mialy takie pomysly ja po prostu jestem przewrazliwiona, gdyz zmuszona jestem co chwile brac jakies leki.
ja miałam dużo dłuższe bo były jakieś nieprawidłowości
najważniejsze że wszystko Ci sprawdził, a co do zajęczej wargi to przecież nic nie zmienia, oprócz świadomości że coś takiego ma, ja tez chciałam to wiedzieć i tyle ale żeby usuwać to mi sie w głowie nie mieści

Cytat:
Witam się w 28 tygodniu zaczynam III trymestr
ale super!!

Cytat:
Przykro mi

Aniołek 25.05.2012
Stary 2012-12-05, 13:39   #797
Leonikowa
Rozeznanie

kochane ale mam tyły jak tylko znajdę więcej czasu to postaram się Was nadrobić od kilku dni wykorzystuje Tż maksymalnie póki jest w domu to jeździmy po wszystkich możliwych sklepach a to farby a to dywan itd. .

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:41   #798
Siasia37
Raczkowanie

Cytat:
Ale dochód liczymy na członka rodziny z uwzględnieniem dzidzi?
tak uwzględnia się liczbę członków rodziny na dzień składania wniosku czyli dzidzia też
Stary 2012-12-05, 13:46   #799
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Przedstawiam per Pucka
Jaki słodki - jak pięknie ziewa

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
tak uwzględnia się liczbę członków rodziny na dzień składania wniosku czyli dzidzia też
Bosko To mam szanse. Jak dostanę pit to sprawdzę, ale póki co liczę, że się załapię - w końcu my przeliczamy na 5 osób.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:48   #800
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:

Przedstawiam per Pucka
Aaaaaaaaa!!!!!!!! Ale boskie zdjęcia
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 13:52   #801
Siasia37
Raczkowanie

Cytat:
Jaki słodki - jak pięknie ziewa

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Bosko To mam szanse. Jak dostanę pit to sprawdzę, ale póki co liczę, że się załapię - w końcu my przeliczamy na 5 osób.
o ile nie wymyślą inaczej to do 31 października 2013 r. będzie liczone na podst. dochodu z 2011 r. Póki co nie określili skąd ten dochód... rozmawiałyśmy z babka z ośrodka z katowic to mówiła że słyszała że może wymyślą pod koniec stycznia.... nie dziwi nic...
Stary 2012-12-05, 13:55   #802
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Przedstawiam per Pucka
Jaki cudny

Wcześniej się zastanawiałam, ale jak zobaczyłam to zdjęcie, to postanowiłam - na kolejne usg umawiam się na 3d

Cytat:
o, dzięki za szczegółowe objaśnienia. mam jeszcze tylko pytanko o ten dochód netto - jak go przepisy definiują?
Stary 2012-12-05, 13:58   #803
Dragusia88
Zakorzenienie

lunaO pucek przepiekny i jakie minki sliczne. Te 3 i 4d to pokazuja tak slicznie maluszki tak realnie jak niemowlaczki nie to co 2d. Ja jutro mam dodatkowa wizyte u jakiegos fachowca od serduszek to sie ludze ze moze ma 3d zeby dokladnie serducho patrzec oj jak bym chciala. Noi prosze o kciuki zeby sie tam nic nie dopatrzyl. A i okazalo sie ze jutro nie mam zajec pozdrowienia z osniezonych gliwic juz sie boje jak katowice wygladaja

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 14:09   #804
Siasia37
Raczkowanie

Cytat:
Jaki cudny

Wcześniej się zastanawiałam, ale jak zobaczyłam to zdjęcie, to postanowiłam - na kolejne usg umawiam się na 3d

o, dzięki za szczegółowe objaśnienia. mam jeszcze tylko pytanko o ten dochód netto - jak go przepisy definiują?
z zaświadczenia z Urzędu Skarbowego patrząc od góry: dochód - składki społeczne - składki zdrowotne - podatek należny = dochód roczny całej rodziny / 12 m-cy / liczba członków rodziny = miesięczny dochód netto w przeliczeniu na członka rodziny
Jeśli były pobierane alimenty lub świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub stypendium socjalne lub mamy hektary przeliczeniowe powyżej 1 ha (przy hektarach jest jakiś przelicznik) to ten dochód za cały rok doliczamy do rocznego rodziny i dopiero dzielimy.
Stary 2012-12-05, 14:11   #805
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

ależ brzydko, ciemno i ponuro się zrobiło, do tego po śniegu już prawie śladu nie ma

mam ambicje dziś wieczorem wygolić wszystkie swetry strasznie się niektóre zmechaciły

Cytat:
Przedstawiam per Pucka
śliczny Pucuś

Cytat:
ciśnienie 140/90 to jest ostatnia granica, każde ciśnienie powyżej wymaga leczenia bo jest niebezpieczne (pouczyli mnie ostatnio w szpitalu i włączyli leki mimo że miałam jednorazowo 140/80)
dziś już odłożyłam te leki bo w domu mam 103/70
to Ci napiszę jakie miałam na początku wszystkich wizyt:149/89, 144/91, 140/90, 142/75, 139/86 i ostatnio 129/80 ale to było na koniec wizyty jak już byłam mniej zestresowana. lekarz zawsze mówi, że chyba emocje są ale twierdzi, że jeszcze mieścimy się w normie i nie ma się czym martwić. Mówiłam mu, że jak mierzę w domu to mam normalne czyli w granicach 120-130/80

ok z okazji 26 tc i ja pochwalę się swoim brzucholkiem. no i zaczynam rozrastać się na boki, powoli talia zanika...
przy okazji odkryłam dlaczego na zdjęciach brzuch wychodził mi mniejszy niż w rzeczywistości- to przez lampę... wstawiam dla porównania zdjęcia z lampą i bez
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzusio.jpg (16,2 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzusio1.jpg (17,7 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzusio2.jpg (14,6 KB, 42 załadowań)
Stary 2012-12-05, 14:14   #806
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
ok z okazji 26 tc i ja pochwalę się swoim brzucholkiem.
piekny! zadnego rozrostu nie zauwazylam

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 14:23   #807
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
o ile nie wymyślą inaczej to do 31 października 2013 r. będzie liczone na podst. dochodu z 2011 r. Póki co nie określili skąd ten dochód... rozmawiałyśmy z babka z ośrodka z katowic to mówiła że słyszała że może wymyślą pod koniec stycznia.... nie dziwi nic...
no to super akurat 2011 to jedyny rok w przeciągu ostatnich 5 lat gdzie nie miałam żadnego dochodu

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
lunaO pucek przepiekny i jakie minki sliczne. Te 3 i 4d to pokazuja tak slicznie maluszki tak realnie jak niemowlaczki nie to co 2d. Ja jutro mam dodatkowa wizyte u jakiegos fachowca od serduszek to sie ludze ze moze ma 3d zeby dokladnie serducho patrzec oj jak bym chciala. Noi prosze o kciuki zeby sie tam nic nie dopatrzyl. A i okazalo sie ze jutro nie mam zajec pozdrowienia z osniezonych gliwic juz sie boje jak katowice wygladaja
za wizytę ja też bym chciała 3d ale musiałabym jechać 60km od mojego miasta i wyłożyć 160zł mimo to ciągle się zastanawiam czy nie zrobić sobie prezentu na święta

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
piekny! zadnego rozrostu nie zauwazylam
dziękuję a rozrost jest- w pępku już 86cm czyli ponad 20cm do przodu. no i mąż się śmieje że boczki zaczynają wychodzić
Stary 2012-12-05, 14:23   #808
Siasia37
Raczkowanie

Cytat:
no to super akurat 2011 to jedyny rok w przeciągu ostatnich 5 lat gdzie nie miałam żadnego dochodu

za wizytę ja też bym chciała 3d ale musiałabym jechać 60km od mojego miasta i wyłożyć 160zł mimo to ciągle się zastanawiam czy nie zrobić sobie prezentu na święta
Jeśli w 2011 nie pracowałaś a w dniu składania wniosku będziesz pracować to pewnie trzeba będzie liczyć dochód uzyskany z aktualnej pracy (tak jest w zas. rodzinnym) ale to odległa przyszłość więc nie ma co gdybać
Stary 2012-12-05, 14:24   #809
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Przedstawiam per Pucka
ale sliczny
fajne sa takie zdjecia 3D u nas wczoraj lekarz na chilke przelaczyl na 3D, ale maly byl niekorzystnie ulozony
ale na takie badanie raczej sie nie wybierzemy, u nas to koszt 60€, a nie ma to znaczenia diagnostycznego.. wiec sobie raczej odpuscimy, a za ta sume mozna juz cos kupic dla malego

bede podziwiac Wasze maluszki na 3D

Cytat:
ja miałam dużo dłuższe bo były jakieś nieprawidłowości
najważniejsze że wszystko Ci sprawdził, a co do zajęczej wargi to przecież nic nie zmienia, oprócz świadomości że coś takiego ma, ja tez chciałam to wiedzieć i tyle ale żeby usuwać to mi sie w głowie nie mieści
no wlasnie, ja tez chcialam wiedziec tylko, czy wada jest czy jej nie ma w dzisiejszych czasach taka wada to nie-wada, lekarze robia takie cuda, ze pozniej nie widac
Cytat:
ok z okazji 26 tc i ja pochwalę się swoim brzucholkiem. no i zaczynam rozrastać się na boki, powoli talia zanika...
przy okazji odkryłam dlaczego na zdjęciach brzuch wychodził mi mniejszy niż w rzeczywistości- to przez lampę... wstawiam dla porównania zdjęcia z lampą i bez
bardzo ladny brzszek
ahhh jak ja lubie ogladac brzuszki ciazowe
Stary 2012-12-05, 14:25   #810
jolanT
Zadomowienie

hej dziewczyny

przeżyłam dziś coś okropnego!
mieliśmy z mężem wypadek samochodowy..
na zjeździe z autostrady uderzył w nas tir, a potem auto z tyłu..
mąż żeby nie wbić się w balustradę odbił prosto pod tego tira! a zza tira uderzyło w nas następne auto osobowe i uderzyliśmy w balustradę na drugiej stronie! szok, po prostu szok!
w jednej tylko sekundzie miałam wszystko przed oczami a w szczególności moje dziecko!!
karetka zabrała mnie do szpitala na badania i obserwacje..
dla mnie tylko jedno wtedy było ważne- moje dziecko!

jestem dalej w ciężkim szoku..
dzięki Bogu wszystko jest w porządku.. ja i mąż jesteśmy cali a dziecko oddycha, kopie i żyje!!

cały czas boli mnie brzuch ale leże i odpoczywam a wieczorem lub jutro postaram się jeszcze podejść do lekarza żeby jeszcze raz uspokoić się..

to straszne nigdy wcześniej czegoś takiego nie przeżyłam

proszę trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości