|
|
#61 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zaręczyny-jak sobie poradzić z natrętnymi pytaniami znajomych?
Cytat:
![]() Cytat:
mnie irytuje pytanie o drugie dziecko, którego nie planuję. ogólnie wścibstwo ludzi jest męczące bez względu na to, czy czegoś chcesz, czy nie chcesz. poza tym, zupełnie nie rozumiem, czemu ludzie mają taką potrzebę komuny- jeden wspólny plan dla wszystkich ludzi.
|
||
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziękujemy za psychoanalizę.Analogicznie - ja chyba pragnę dziecka skoro mnie irytują pytania, kiedy będę je mieć. Żeby to pytała moja kochana Babcia, która nie może się doczekać. Nie. To moje "oświecone" koleżanki, które dopiero teraz wiedzą na czym życie polega, bo mają DZIECKO. A ja głupia, nie śpieszę się by wieść takie życie jakie mają one :/
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2012-05-14 o 10:23 |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Rozeznanie
|
ja mam to samo, ja 24 lata, tż 25 lat, ponad 8 lat razem, kazda impreza, grill konczy sie tym samym, tesciowa cisnie jak moze, moja odpowiedź :
wezmiemy ślub jak dwie niedziele bedą w kupie ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Autorka wątku zapytała o radę jak sobie poradzić z natrętnymi pytaniami, a teraz musi się przed wami tłumaczyć
![]() Moim zdaniem pytanie "kiedy zaręczyny?" jest nie na miejscu, zwłaszcza jeśli pytającym jest osoba z dalszego otoczenia. Takie pytanie świadczy o wścibstwie, a osoba pytana (jeśli rzeczywiście czeka na zaręczyny) może poczuć się niezręcznie. Ktoś powiedział tutaj, że takie pytanie może wynikać z troski o autorkę. Jeśli tak, to raczej będzie je zadawało osoba, z którą autorka jest blisko i wówczas calzedonia87 nie będzie szukała odpowiedzi na odczepnego, tylko powie co i jak. Poza tym pytanie z troski raczej nie będzie miało prymitywnej formy kiedy zaręczyny, ale raczej będzie to pytanie typu czy rozmawiali o wspólnej przyszłości, czy planują ślub. Calzedonia87, ja bym odpowiedziała, że kwestia ewentualnych zaręczyn to wasza prywatna sprawa. |
|
|
|
|
#65 | |
|
.
|
Cytat:
nie trzeba mieszkac od razu w centrum, nawet duzego miasta. na start nie trzeba wynajmowac kawalerki, ktora de facto wychodzi dosyc drogo w duzych miastach. jak sie ktos zainteresuje tematem wczesniej to moze znalezc fajny pokoj w calkiem niezlej lokalizacji i przystepnej cenie. jakos watpie w "inne zobowiazania finansowe" osoby, ktora mieszka z rodzicami i jest na ich utrzymaniu.
|
|
|
#66 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym autorka nie prosiła Was o ocenę jej postępowania - czy dobrze, że nie mieszka z chłopakiem czy nie i porady odnośnie tej kwestii tylko o to , żeby doradzić co ma mówić gdy ktoś pyta "kiedy zaręczyny". Ona nie narzeka na swoją obecną sytuację, tylko na to, że jest bombardowana pytaniami, które jej nie pasują. Więc po co w ogóle te Wasze ironiczne komentarze? |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
siedzę sobie na wizażu i tak mi się przypomniało o tym wątku... chciałabym napisać, że po stażu dostałam propozycję pozostania w firmie, dostałam umowę i wreszcie mogliśmy sobie pozwolić na to, żeby zamieszkać razem z TŻ. Także od 5 m-cy jesteśmy "na swoim", jestem bardzo zadowolona, że w końcu się usamodzielniliśmy, to tak a'propos tych, które mi zarzucały to, ze nasz związek w ogóle się nie rozwija, że przecież moglibyśmy wynająć jakiś pokój (?) a nie od razu mieszkanie (co uważam za absurd, z deszczu pod rynne...taaa).Dzielimy się zarówno obowiązkami jak i finansami, co mi bardzo odpowiada. I kto wie, może za jakiś czas mój ukochany zdecyduje się na kolejny krok, na który chyba w dalszym ciągu bardziej czekają znajomi niż ja
Edytowane przez calzedonia87 Czas edycji: 2012-11-29 o 20:12 |
|
|
|
|
#68 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety natrętne dopytywanie się jest chyba częścią ludzkiej natury, przynajmniej co niektórych ludzi. Takim nigdy nie dogodzisz,jak już się zaręczycie, będą dopytywać o ślub, po ślubie kiedy pierwsze dziecko, po pierwszym kiedy drugie, itp. Jedynym wyjściem jest chyba odpowiadanie: "wszystko swoim czasie". |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem zdziwiona odpowiedziami na tym wątku, autorka nie ma ciśnienia na wspólne życie, to niech robi sobie wszystko w swoim tempie. |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
10 lat stażu z TŻem na "kocią łapę" od bodajże 8lat mieszkamy razem(najpierw na wynajętym, obecnie od 2 lat na swoim), na pytania o ślub odpowiadamy najczęściej opryskliwie np- odpowiedź dla wścibskiej bratowej-"mamy zaplanowany ślub- miesiąc po waszym rozwodzie"-oczywiście żadnego rozwodu nie planują, więc temat szybko się kończy.
Odp dla teściowej (wdowa)-"w tydzień po mamy weselu" dla innych upierdliwych wujków/ciotek itp- odpowiedź podobna- "tydzień/miesiąc/w sobotę po...wujka/cioci pogrzebie"- wiem, że wredne odpowiedzi, ale na początku odpowiadaliśmy kulturalnie, że ślubu nie planujemy,potem, że to nasza sprawa/gdy będziemy gotowi i takie rózne wymijające odpowiedzi, ale gdy się slyszy po raz setny od tej samej ciotki "a wy kiedy bo już tylko wy z rodziny zostaliście i wstyd przed księdzem mówić..." to pierwsze cisną się na język przekleństwa, a zaraz po nich "tuż po ciotuni pogrzebie" ![]() Ostatnio rodzina poruszona do żywego naszymi odpowiedziami na temat ślubu, przestała o niego pytać. Teraz na tapecie jest "a kiedy ochrzcicie dziecko?" - i tutaj muszę przyznać że TŻ wykazał się złośliwością nie lada...babcia kiedyś sprzedała nam text o tym, że "nie chrzczony =mały Żydek" Odkąd przestaliśmy się w jakikolwiek sposób tłumaczyc, czy wyjaśniać nasz światopogląd rodzinie- dziwnym trafem przestaliśmy być atakowani pytaniami o ślub/chrzest/kolejne dziecko. A uważam, że nie ma z czego się tłumaczyć, bo to nasze sprawy i nasze życie. Nic rodzince do tego.
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
Faktycznie irytujące jest jak ktoś wtrąca nam się nachalnie w życie, ale nie widzę też nic złego jak ktoś znajomy zapyta "planujecie ślub?".
Nie jestem aż tak przewrażliwiona, zwyczajnie wystarczy z uśmiechem odpowiedzieć, że jak przyjdzie odpowiedni czas. Co tu kombinować?
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Ja rozumiem , ze jak ktos jest ze sobą kilka lat to rodzina dostaje szału z wypytywaniem... - w sensie nie spotkałam rodziny która by taka nie była
![]() Ale ja jestem ze swoim dopiero rok,zaczynami wspominac jak nasz dom będzie w przyszłosci wygladac ale ostatnio zostałam zmieciona pytaniem jego KOLEGI do mnie kiedy bierzemy ślub,choć Tż siedział kawałek dalej... ROK! i zaczynają sie gadki.... [ w rodzinie to juz dawno mam np.prośby od chrzestnej bym powiedziala 2 lata przed,zeby kase mogla zacząć zbierac ] odpowiedziałam,że po mojej menopauzie bo nie wiedzialam czy to zart czy o droge pyta.Samo zadanie pytanie mnie już wkurzyło ![]() ![]() mam 20 lat, a tż 23...
Akcja "pokaż kolana!" czas: do maja cel: ćwiczyć,ćwiczyć,ćwiczyć ! 15km ![]() Edytowane przez ewa102 Czas edycji: 2012-12-01 o 16:57 |
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm tak się teraz głębiej zastanowiłam i spróbowałam sobie przypomnieć kto konkretnie mnie ostatnio dręczyl o ten przebrzydły ślub - na myśl o którym skacze mi ciśnienie bardzo wysoko.
Wiecie co... wyszło na to że prawie sami faceci Z młodego pokolenia 20-30 lat temat drążą wyłącznie faceci. A jak pomyslę o parach juz po lubie to w dużej większości slub był brany pod naciskiem TZ... Z troszkę starszego pokolenia w sumie też w większości panowie podpytują i dają do zrozumienia ze już czas. Kobiety przewaznie pytały raz i dawały spokój (poza jedną ciotką ). A faceci to takie męczydupy Czyżby to faceci mieli większe ciśninie na "białą sukienkę" niz kobiety??
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, co do facetów - może sami są w związkach, nie wiedzą, czy to już czas z własną dziewczyną coś ruszyć, więc tak się rozeznają w sytuacji... (nie wiem, gdybam). |
|
|
|
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam gorzej bo ja w o ogóle nie chcę zaręczyn. Nigdy nie chciałam bo dla mnie to taka zabawa dla niedojrzałych emocjonalnie panienek, żeby życie było jak bajka i film, do tego dopiero pierścionek objawia prawdziwe intencje partnera bla bla (nie chcę nikogo urazić, bo potrafię jednak zrozumieć, że są romantyczne dusze i nic ich nie uleczy
). Dla mnie zaręczyny nie miały nigdy sensu bo temat ewentualnego ślubu jest obgadany i ugryziony już z każdej możliwej strony. Mamy po 22 lata, razem jesteśmy 7, a mieszkamy razem od 4. Wiemy, że chcemy być razem na zawsze, stąd jakieś oficjalne wręczanie pierścionka jako zapewnienie o swoich uczuciach... no sami chyba widzicie absurd sytuacji. Jeżeli dla kogoś dopiero ten pierścionek jest deklaracją uczuć, a póki go nie ma "nie wiecie na czym stoicie"...pozostaje mi współczuć. Nie wyobrażam tego sobie. Ale do rzeczy. Ślub planujemy, owszem, z przyczyn urzędowych a nie romantycznych (choć postaramy się mimo wszystko, by było miło ).Ale planujemy go dopiero po studiach, czyli za jakieś 4 lata (tu mogłabym podać kilka ważnych powodów czemu tak, ale to są prywatne sprawy). No i nie ukrywam, że też jestem zamęczana. I mój facet również. Kiedy zaręczyny? A czemu ich nie ma? Czy nie jesteśmy pewni? Czy coś się psuje? Po czym nie wybredne komentarze, że biedna jestem, bo pewnie w głębi duszy chcę a nie mogę się doczekać, że coś jest na rzeczy itd itp Mój facet z kolei słyszy "czekasz na lepszą partię?".I widzicie, nie jest denerwujące samo pytanie (zdaje sobie sprawę, że ludzie lubią wiedzieć, dla wielu zaręczyny to coś ważnego, więc o to pytają, nie mam pretensji), najgorsze jest jednak komentowanie i nadinterpretacja faktów bo to uważam już za szczyt bezczelności. Zresztą po lekturze tego wątku widzę, że jest tu wiele podobnych osobniczek z taką mentalnością. Dlatego oby nie zdarzyło im się kiedyś na mnie trafić z takimi poglądami w realnym życiu ![]() Nie pytam jak sobie radzić, jak się bronić, bo umiem to robić. A jak to już zależy od mojego humoru. Bywa miło a bywa też nie przyjemnie. Nie jest mnie łatwo sprowokować ale jak już się komuś uda to biada ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#77 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
. Boski .
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Rozeznanie
|
Na marginesie tematu... powala mnie wszechobecna na Wizażu skłonność do psychoanalizy obcych osób :P cokolwiek nie napiszesz, zostaniesz postawiona pod ścianą i wypytana szczegółowo (chociaż najczęściej nie trzeba pytać, komentująca OD RAZU wie lepiej) czy aby przypadkiem czegoś nie ukrywasz?? nie chcesz się przyznać sama przed sobą? nie znasz sama siebie, ale my tu na forum cię przejrzałyśmy i znamy twe prawdziwe pobudki! (ciekawe czy piszą to te same wizażanki, które pierwsze krzyczą na wątkach o ciąży "nie jesteśmy wróżkami żeby ci odpowiedzieć czy będziesz miała dzidziusia" :P )
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
lara zgadzam się w 100%!!
a co do tematu- ludzie są wścibscy i tak jak pytają o zaręczyny, ślub, tak potem pytają o dzieci. Nie chcieliśmy z tż zaraz po slubie dziecka, ale oczywiście już w dniu ślubu padło "no to kiedy dzidziuś?" zazwyczaj odpowiadaliśmy "następne pytanie proszę" lub "bez komentarza" i koniec tematu. Najlepsze jednak było, że jak już się zdecydowaliśmy na dziecko i byłam w ciąży, to jeszcze syn się nie urodził, a już było "a kiedy drugie?"
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nas jak o ślub pytają, to zawsze mówimy,że w przyszłym roku... ![]() A jak rok mija i ponawiają pytanie (jest 1 taka mistrzyni szczególnie) to znowu mówimy,że w przyszłym roku i udajemy zdziwienie,że przecież "przyszły rok" jest co roku,bo jutro nie umiera nigdy...i tak od ponad 7 lat... ![]() (to fakt wizaż jest pełny wszechwiedzących wizażanek i takich co wszystko negują,albo takich co krzyczą-idź do lekarza!no wiadomo,że jak trzeba to się idzie,ale skoro wszystkim radzą to samo to może lepiej zamknąć całkiem forum zdrowie,czy tam ginekologia )
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My jesteśmy razem 1,5 roku a moja matka męczy mnie kiedy ślub. Ja kończę studia, na razie mam pracę marną, nie w zawodzie. Tż skończył studia, jest na etapie rekrutacji do pracy i gdzie tu perspektywy na ślub! Ze strony Tż-ta to tylko kolega zapytał kiedy wesele. A ojciec mojego faceta robi takie uwagi ale w żartobliwy sposób- we wrześniu pojechaliśmy zobaczyć meczet w Kruszynianach, po przyjeździe ojciec Tż wylatuje z tekstem: 'To wy do meczetu na zapowiedzi pojechaliście?' Matka Tż w żartach mówi, że trzeba wymienić meble w pokoju Tż i przygotować miejsce na łóżeczko - chyba kobieta zapędziła się a co najważniejsze niech nie myśli, że będę z nią mieszkała
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
Dobry wątek
![]() Autorko - gratuluje pracy i zamieszkania z TŻ. Co do zaręczyn - z moim ex byłam z 8 lat i już po 4 zaczęłam słuchać takich pytań "a wy kiedy?" itp. Pytania te mnie mocno irytowały i teraz z perspektywy czasu muszę przyznać, że było tak dlatego, że on się nie oświadczal a ja bardzo tego chciałam. Wtedy oczywiscie deklarowałam hasła "nam ślub jest niepotrzebny, dzięki temu wiemy, że naprawdę chcemy być razem i bardziej się dla siebie staramy" Każde takie pytanie nie wkurzało i przypominało że "jeszcze nie" W końcu się oświadczył i co z tego. 2 lata pózniej się rozeszliśmy a on sam przyznał, że oświadczył się bo "czul, że trzeba" no sory batory, ale tak to chyba nie dziala nie?Teraz od 1.5 roku jestem z obecnym TŻ i powiem tak: - ślub jest dla mnie ważny ale ważniejsza jest pewność tego że chce być ze mną - np planujemy wspólny dom - i obejdę się bez pierścionka i ślubu , bo mam coś o wiele wiele ważniejszego - pewność, że chce ze mna tworzyc rodzinę a nie miodek z dzióbków spijać - warto o tym rozmawiać!!!!! masę znam dziewczyn (w tym ja sama żeby nie było) co to tradycyjnie czekały jakby nigdy nic, jakby ich to nie obchodziło, a jak się facet po 3-4-5 latach nie deklarował, to albo ultimatum stawiały albo inne takie akcje. albo sie okazywało że ona czeka a on nie ma wcale zamiaru. Obecnie pogadaliśmy, ja mu powiedziałam że dla mnie ślub jest ważny -kiedyś, bez ciśnień, on się zdziwił, bo wg niego to tylko papier, no ale uznał , że skoro takie to dla mnie ważne, to możemy "wziąć ten ślub, skoro chcę" (romantyk nie? ). nie czuje sie z tym ani troche gorzej, wiem na czym stoje, wiem, że mogę do tematu w kazdej chwili wrócić. bez jakiejś jazdy podjazdowej, tylko wprost.Nie jest to wkręt by Autorkę analizować - broń boże. Tak tylko mi się nasuneło w kontekście tego tematu. Moja rodzina pytała, pyta i pewnie będzie potem pytać dalej "kiedy ślub?" "kiedy dziecko?" Mówię im " jak coś, to Was powiadominy" miny maja zawiedzione, ale temat sie urywa spodziewam się odnowienia tematu przy opłatku ("i ty juz wiesz czego ci życzę" )
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawskim powiedz że lubisz życie w konkubinacie
![]() A tak serio to chciałabyś ten pierścionek dla świętego spokoju i poczucia większej pewności? Jeśli tak to porozmawiaj z facetem, może on nie wie że Ty byś chciała. Nie zawsze zaręczyny oznaczają niespodziankę w postaci klękania i pierścionka w pudełku, często to po prostu kolejny etap w związku przemyślany i zrealizowany przez obie osoby. Ja też z narzeczonym ciągle słyszeliśmy kiedy zaręczyny, kiedy ślub... Ja nie chciałam nic na siłę, ale przyszedł dzień że poczułam iż chcę ten kolejny level Może mało romantyczne, ale mam pewność że decyzja była obopólna.Wydaje mi się że po 7 latach można się zaręczyć skoro i tak planuje się wspólne życie, a że mieszkamy w Polsce a nie USA, gdzie od pierścionka to tylko kwestia dni/tygodni do ślubu to tym bardziej jest to obietnica ale nie taka szybka, można się zaręczyć a ślub wziąć nawet za kilka lat.
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Witam, rok temu rozstałam się z narzeczonym po 6 latach związku, roku w narzeczeństwie, oddałam pierścionek. Jednak od czasu do czasu się spotykaliśmy... W sylwestra tego roku doszliśmy do wniosku ze nie możemy bez siebie żyć i jesteśmy nadal razem. Mam wątpliwości co do tego czy powinien oddać mi pierścionek i nadal mamy być w narzeczeństwie czy jednak powinno być tak ze po raz drugi się oświadczy...
Bardzo proszę o wstrzymanie się z hejtami.. jest to dla mnie dziwna sytuacja więc proszę o wyrozumiałość... |
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Pamiętam jak i mnie pytali-ja zawsze odpowiadałam,że to nie ode mnie zależy. Generalnie decydujący krok należy do faceta,to jednak po nim spodziewamy się tego ,,przedstawienia"-ważnego pytania i pierścionka,nawet jeśli obydwoje już o tym rozmawiali i chcą,i zaręczyny nie byłyby niespodzianką.
Bez sensu,żebyś się tłumaczyła przed ludźmi,że to jeszcze nie teraz itp itd... Wspominałaś,że rozmawialiście o tym,jednak jeśli nadal czekasz i nic,a czujesz że już moglibyście już się zaręczyć,to zapytaj może o to? Ja wprost spytałam swojego wtedy jeszcze chłopaka,bo denerwowało mnie to,że długo jesteśmy ze sobą a on się nie określa. |
|
|
|
|
#87 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym wolała nowy pierścionek i nowe zaręczyny. Poproś moderację o wydzielenie nowego wątku. |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem że te pytania i sugestie od najbliższych ,znajomych Cię denerwują Autorko -moim zdaniem powinnaś kategorycznie uciąć tego typu dyskutuje ,każdy powinien zając się swoim życiem. Jeśli nie chcesz ślubu i zaręczyn -to powiedz to wprost ludziom którzy non stop męczą Cie wierceniem dziury w brzuchu . Jednak gdybym ja znała w swoim otoczeniu parę z takim stażem jak wasz to również bym była ciekawa dlaczego mimo tak długiego związku nie mają wobec siebie żadnych zobowiązań. Osobiście nie mogłabym żyć z mężczyzną przez 7 lat nie oczekując od niego że nasza relacja wejdzie na wyższy szczebel i dojdzie do zaręczyn i ślubu. Dla mnie max to są 3 lata po tym czasie powiedziałabym wprost facetowi że chce ślubu a nie wiecznego chodzenia za rączki -nie czaiłabym się bawiąc w jakieś głupie gierki z naciskaniem . Po 3 latach człowiek powinno być już pewien czy chce spędzić z daną osobą życie i czy naprawdę ją kocha a co dopiero po 7..ale to Twoja sprawa Autorko więc układaj sobie życie zgodnie z własnymi wartościami po prostu niektórych ludzi dziwi takie życie w konkubinacie i tyle. |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Rozeznanie
|
Ktoś odkopał temat i już jedna z drugą lecą udzielać rad,jak w gorącej wodzie kąpane.Czy tak ciężko jest ogarnąć,z jakiego roku jest post na który się odpowiada?
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:40.

Teściowa mi kiedyś powiedziała, że chciałaby mieć już wnuki. Na co ja jej z uśmiechem odpowiedziałam "To M.(brat męża) musi się pospieszyć
". Na tym skończyły się wszelkie pytania o dzieci.

dziękujemy za psychoanalizę.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

). A faceci to takie męczydupy