Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2518 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-05, 11:08   #75511
konspiracja
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Też miałam kryzys mniej więcej po miesiacu. Ścięłam wtedy z 10cm...

Zdjęcia podlinkowane tutaj.
OMG potwierdza się - piękne włosy są po prostu piękne czy to proste czy kręcone

Ja juz wcześniej podciełam. Ale nie mam aż takiego parcia na skręt wolałbym miec długie i piękne po prostu. A neich się układają jak chcą, żeby tylko puszu nie było i fajna objętość...
Jak nie bedą chciały współpracować to najwyżej zacznę je znowu czesać i nosić leeeekkie falki

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
wymyśliłam sobie godzenie pracy ze studiami dziennymi i co by pracować, muszę w pozostałe dni upchnąć wszystkie zajęcia no ale masz rację, wtorki mam wolne przedpołudniem, w piątek też bym coś mogła... trzeba tylko zachcieć! opieprzcie mnie za lenistwo

Może w domu chociaż? Dziewczyny tak chwalą sobie Ewkę ale mnie np zawsze zajęcia w grupie lepiej motywują
Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość

Kolejna fit I masz tak jak ja - nie ma to jak się porządnie wypocić, wymęczyćod razu lepsze samopoczucie
to zawsze działa!

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 11:50   #75512
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
OMG potwierdza się - piękne włosy są po prostu piękne czy to proste czy kręcone
Dziękuję serdecznie Tobie i pozostałym komplementujacym. Ja prawdę mówiąc załamałam się, widząc te zdjecia bez lampy. Pomyślałam, ze może faktycznie są takie nijakie, bezbarwne i bez życia, a ja je widzę jakoś inaczej. Wszytsko przez zimę, ciemno szaro i ponuro, nawet zdjecia nie wychodzą...brrr niech się juz skończy (choć wiem,ze przynajmniej jedna osoba się cieszy -nasza Eloe ze swą deską)
Cytat:
Ja juz wcześniej podciełam. Ale nie mam aż takiego parcia na skręt wolałbym miec długie i piękne po prostu. A neich się układają jak chcą, żeby tylko puszu nie było i fajna objętość...
Jak nie bedą chciały współpracować to najwyżej zacznę je znowu czesać i nosić leeeekkie falki
To absolutnie nie była zachęta do cięcia z mojej strony, chciałam podkreślić w jakim kiepskim stanie były włosy, ze obciachałam 10 cm (sama). Podczas kryzysu w ogóle nie robiłam zdjęc i omijałam lustra (ale nie nozyczki:brzydal). Tak wyglądały już prawie po wyjsciu z kryzysu.

Też nie mam parcia na skret (choc jak widzę niektóre krecioły to mnie lekko skręca)). Przyszłam na wizaż po zdrowe włosy (zaczęłam od szukania "nieniszczącej" prostownicy kupiłam taką za 400zł i teraz leży raz użyta, potem odżywki Joico K-pak, potem przyszła henna, z hennowego Demcia wygnała mnie dopiero na zakręcony i wdrożyłam CG).
Teraz się cieszę, bo kiedy mam ochotę wygniatam fale, a kiedy mam mniej czasu- suszę na prosto i też jest dobrze (dawniej byłaby sucha, sztywna spuszona szopa z wybojami-czyli chcącymi się przebic falami, którcyh pod koniec nawet prostownica nie mogła wyprasować)

EDIT :
Teraz kusi mnie podciecie z 5 cm, bo końcówki jeszcze się lubią plątać, czyli są zniszczone, choc rozdwojeń nie widzę.

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2012-12-05 o 11:53
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 11:57   #75513
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
To absolutnie nie była zachęta do cięcia z mojej strony, chciałam podkreślić w jakim kiepskim stanie były włosy, ze obciachałam 10 cm (sama). Podczas kryzysu w ogóle nie robiłam zdjęc i omijałam lustra (ale nie nozyczki:brzydal). Tak wyglądały już prawie po wyjsciu z kryzysu.
też ładne
Cytat:

Teraz się cieszę, bo kiedy mam ochotę wygniatam fale, a kiedy mam mniej czasu- suszę na prosto i też jest dobrze (dawniej byłaby sucha, sztywna spuszona szopa z wybojami-czyli chcącymi się przebic falami, którcyh pod końiec naewet prostownica nie mogła wyprasować)
Serio, szybciej u Ciebie jest na prosto? Mi się wydaje ze z falami oszczedzam czas - tylko fakt- musza schnąć same

A czy takie sporadyczne wybryki - czesania, prostowania nie szkodzą juz na uformowane fale? W sensie - ze włosy potrzebują czasu zeby nauczyć sie falować, a potem jak je po myciu rozczeszę to czy nie będę znowu w punkcie wyjścia?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2012-12-05, 12:18   #75514
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Dzień dobry

Nie wiedziałam gdzie sie odezwać, ale myśle że to właściwe, miejsce, nie chciałabym zaśmiecać forum nie potrzebnym watekim.

Chcę zrobic sobie trwałą, loki cos w stylu mokra włoszka, lub pokręcic tylko końcówki.
Mam swoje naturalnie brązowe włosy, nie farbuje, nigdy nie robiłam trwałej.
Dlatego mam kilka pytań:
- po jakim czasie moge na jedną trwałą nałożyc drugą? loki często podobno siadaja, a ja mam mnóstwo włosów na głowie.
- czy przy trwałej mozna stosować np. prostownice? bo jakby mi sie juz trochę rozwaliły, i chciałabym je wyprostowac to jaki efekt mogę uzyskać?

Bardzo proszę o odpowiedzi
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 12:28   #75515
southern comfort
Zadomowienie

dziewczyny mam pytanie z gatunku dziwnych- czy istnieje jakaś cezura, co ile należy myć włosy? umyłam dziś OMO (olej palmowy-BD-AiK) zawinęłam w koszulkę i mam śliczne loczki) ostatnio tak miałam jako dziecko
jedyną różnicą między poprzednim myciem, a tym, było to, że myłam po 3dniach, a nie po 2 - z tym, że dzień 3 to mega przetłuszcz i swędzący skalp- dalej niż do sklepu pod blokiem w czapce nie ma co się ludziom pokazywać:P
kiedyś koleżanka mi opowiadała o swojej babci, co włosów nie myła przez 6tygodni (nosiła perukę), zabieg powtarzała raz na kilka lat, a włosy miała piękne i lśniące.
southern comfort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 12:34   #75516
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:

A czy takie sporadyczne wybryki - czesania, prostowania nie szkodzą juz na uformowane fale? W sensie - ze włosy potrzebują czasu zeby nauczyć sie falować, a potem jak je po myciu rozczeszę to czy nie będę znowu w punkcie wyjścia?
Że tak się wtrącę - moje włosy w tej chwili ignorują czesanie, tzn. grzebień potrafi je rozpuszyć (jak to grzebień), ale skręt wraca po myciu taki jak był. O prostowaniu natomiast nawet nie myślę, nie ma szans, żeby się wyprostowały, zawsze jakaś fala się uwidoczni choć niekoniecznie w ładny sposób (co widać po moich eksperymentach z przetrzymywaniem odżywek ).

Melduję, że kora dębu nie do końca się zmyła po szamponie Zastanawia mnie, czy to nie działa podobnie jak indygo - niby nie jest trwałe, ale efekt farbowania nie trwa do pierwszego mycia.
Czy ktoś próbował używać polskich ziół jak henny, czy jestem pierwsza?

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Napisane przez southern comfort Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie z gatunku dziwnych- czy istnieje jakaś cezura, co ile należy myć włosy? umyłam dziś OMO (olej palmowy-BD-AiK) zawinęłam w koszulkę i mam śliczne loczki) ostatnio tak miałam jako dziecko
jedyną różnicą między poprzednim myciem, a tym, było to, że myłam po 3dniach, a nie po 2 - z tym, że dzień 3 to mega przetłuszcz i swędzący skalp- dalej niż do sklepu pod blokiem w czapce nie ma co się ludziom pokazywać:P
kiedyś koleżanka mi opowiadała o swojej babci, co włosów nie myła przez 6tygodni (nosiła perukę), zabieg powtarzała raz na kilka lat, a włosy miała piękne i lśniące.
Należy myć włosy tak często, jak się potrzebuje Nie ma odgórnych zaleceń.
Stary 2012-12-05, 12:39   #75517
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
To po co nosiła perukę?

Nie ma żadnych reguł. Myjesz kiedy potrzebujesz, czyli zeby Twoej włsoy wyglądały co najmniej estetycznie.... Tzn nie wyobrażam sobie chodzenia ze smalcem i swędzącym skalpem

Kazdy ma inną skóre głowy. Niktóre myją codziennie, innym wystarczy raz na prę dni... 6 tyg to juz zdecydowanie niehigieniczne, fuuuujjjjjjjjj

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Że tak się wtrącę - moje włosy w tej chwili ignorują czesanie, tzn. grzebień potrafi je rozpuszyć (jak to grzebień), ale skręt wraca po myciu taki jak był. O prostowaniu natomiast nawet nie myślę, nie ma szans, żeby się wyprostowały, zawsze jakaś fala się uwidoczni choć niekoniecznie w ładny sposób (co widać po moich eksperymentach z przetrzymywaniem odżywek ).
Wiem ze się do końca nie rozprostują, im ktoś ma silniejszy skręt to tym bardziej ale jak juz coś tam sobie wypracuję przy takich falach to czy potem to jakos przetrwa?

Cytat:
Melduję, że kora dębu nie do końca się zmyła po szamponie Zastanawia mnie, czy to nie działa podobnie jak indygo - niby nie jest trwałe, ale efekt farbowania nie trwa do pierwszego mycia.
Ja kiedyś szalałam z rumiankiem
Ale po jednym razie?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2012-12-05 o 12:40
Stary 2012-12-05, 12:47   #75518
southern comfort
Zadomowienie

spoko, wątek z babcią był w ramach ciekawostek ale skąd w takim razie różnica w efekcie po 3niach i po 2?
southern comfort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 12:56   #75519
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
też ładne

Serio, szybciej u Ciebie jest na prosto? Mi się wydaje ze z falami oszczedzam czas - tylko fakt- musza schnąć same

U mnie szybciej, bo na prosto suszę "do sucha" i po krótkim czasie wychodzę. Fale (nawet podsuszone dyfuzorem) dosychają jeszcze potem co najmniej 2h.

Nie zauważyłam wpływu na skręt... Po ugnieceniu fale wracają. Ale zaznaczam, ze nie suszę na prosto zbyt często (max raz w miesiacu-gdy mam zjazd i nie śpię w domu, no w tym miesiacu dwa razy, bo wczoraj po hennie i w weekend zjazd)
Stary 2012-12-05, 13:01   #75520
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez konspiracja;37979788[COLOR=Silver
][/COLOR]
Wiem ze się do końca nie rozprostują, im ktoś ma silniejszy skręt to tym bardziej ale jak juz coś tam sobie wypracuję przy takich falach to czy potem to jakos przetrwa?
Moim zdaniem przetrwa, silny skręt to także taki, który jest zdrowy i ma siłę zachowania falującego wyglądu (niezależnie czy 2a czy 4c). Zdrowy skręt jest silny. Zadbany utrzymuje się dłużej i nie niszczy się od sporadycznego prostowania.
Cytat:
Ja kiedyś szalałam z rumiankiem
Ale po jednym razie?
Najwidoczniej można po jednym razie Ja zmieloną korę zalałam gorącą wodą, żeby uwolnić wszelakie dobro ze środka no i trzymałam dwie godziny jak nie dłużej Chciałam, żeby barwniki ze środka były zaktywowane i działały jak najdłużej na włosy, dlatego płukanka mnie nie interesowała. Może efekt nie jest spektakularny, ale skoro różnicę zauważył mój mężu, to coś jest na rzeczy Ale powiedziałabym, że kora może mniej przyciemnia a bardziej zażółca włosy
Efekt dodatkowy to mniej włosów w odpływie

A co robiłaś z rumiankiem?
Stary 2012-12-05, 13:24   #75521
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
:E
faktycznie się łatwiej nakłada? bo mnie konsystencja zabiła
Odpowiem: TAK

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Też nie mam parcia na skret (choc jak widzę niektóre krecioły to mnie lekko skręca)). Przyszłam na wizaż po zdrowe włosy (zaczęłam od szukania "nieniszczącej" prostownicy kupiłam taką za 400zł i teraz leży raz użyta, potem odżywki Joico K-pak, potem przyszła henna, z hennowego Demcia wygnała mnie dopiero na zakręcony i wdrożyłam CG).
Jestem dumna z mojej córki

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Niestety nie pomogę z trwałą, ale chyba to też zły wątek :/

Cytat:
Też chcę korę dębu wciąż zapominam kupić...

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 13:26   #75522
krolowa zurawin
Zadomowienie

na całą noc nałożyłam Bingo z shea z dodatkiem olejku alterry i oleju kokosowego,dzisiaj mięciutko i falowanie wieczorem wrzucę zdjęcia do codziennika .
Ostatnio rozmawiałam z kolegą nt kręconych włosów i padł tekst "bo loki mogą zakręcić w głowie" także dbamy o swoje kłaczki ^^
krolowa zurawin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 13:52   #75523
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Nie wiedziałam gdzie sie odezwać, ale myśle że to właściwe, miejsce, nie chciałabym zaśmiecać forum nie potrzebnym watekim.

Chcę zrobic sobie trwałą, loki cos w stylu mokra włoszka, lub pokręcic tylko końcówki.
Mam swoje naturalnie brązowe włosy, nie farbuje, nigdy nie robiłam trwałej.
Dlatego mam kilka pytań:
- po jakim czasie moge na jedną trwałą nałożyc drugą? loki często podobno siadaja, a ja mam mnóstwo włosów na głowie.
- czy przy trwałej mozna stosować np. prostownice? bo jakby mi sie juz trochę rozwaliły, i chciałabym je wyprostowac to jaki efekt mogę uzyskać?

Z trwałą tutaj to jedynie Ajrisz może doradzić, ale ona ma pancerne włosy, które trwała ledwo naruszyła, inne może zniszczyc bardziej. A już niezbyt udanym pomysłem jest połączenie nawet "schodzacej" trwałej i prostownicy. Możesz uzyskać efekt masakrycznych zniszczeń-rozdwojonych końcówek, spalonych włosów, łamiących się na końcach,w połowie, a nawet przy nasadzie. Wiem, co mówię, bo katowałam włosy dwoma trwałymi prostującymi i prostownicą. Chciałam mieć (i prawie miałąm) taką fryzurę jak trzecia dziewczyna z dzisiejszej reklamy powyzej "Który kolor włosów podoba ci się najbardziej?" Z czasem coraz trudniej było je wyprostować, coraz bardziej się puszyły i "wybrzuszały".

A właściwie dlaczego chcesz trwałą?
Cytat:
Moim zdaniem przetrwa, silny skręt to także taki, który jest zdrowy i ma siłę zachowania falującego wyglądu (niezależnie czy 2a czy 4c). Zdrowy skręt jest silny. Zadbany utrzymuje się dłużej i nie niszczy się od sporadycznego prostowania.

Najwidoczniej można po jednym razie Ja zmieloną korę zalałam gorącą wodą, żeby uwolnić wszelakie dobro ze środka no i trzymałam dwie godziny jak nie dłużej Chciałam, żeby barwniki ze środka były zaktywowane i działały jak najdłużej na włosy, dlatego płukanka mnie nie interesowała. Może efekt nie jest spektakularny, ale skoro różnicę zauważył mój mężu, to coś jest na rzeczy Ale powiedziałabym, że kora może mniej przyciemnia a bardziej zażółca włosy
Efekt dodatkowy to mniej włosów w odpływie

A co robiłaś z rumiankiem?
Zgadzam się, jeśli chodzi o przetrwanie skrętu. W ogóle zdrowsze włosy są bardziej podatne na układanie, czy to w fale, czy na prosto.

Pokazuj się po korze dębu!
BTW -boska lodówka(przypomniało mi się)
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

Jestem dumna z mojej córki

.
Cieszę się, mamuś-i po raz setny dziekuję

Ajrisz, tak , tak henna z glutem zdecydowanie lepiej się nakłada!

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2012-12-05 o 13:54
Stary 2012-12-05, 14:29   #75524
dorka_tw
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Ciężka sprawa z tym wszystkim
Pogoda - w znaczeniu punkt rosy, wilgotnosć itp. Np ja przy dużej wilgotności nie trzasnę maski z gliceryną bo mnie spuszy - żeby wiedzieć co, kiedy puszy trzeba po prostu obserwować. Często jest tak, że jakiś kosmetyk który nie pasuje włosom w zimę jest dobry na lato.
Stan włosa - chodziło mi o to, że trzeba włosie "wyczuć". Np kiedy widzę, że kłaczki takie bez życia są to nie strzelę im mocno nawilżającej maski tylko walnę proteinki. Może akurat Twoje włosy nie potrzebowały maski którą im zafundowałaś
Widze ze to jest wyzsza szkola jazdy. Jeszcze daleka droga przede mna, zebym mogla to wszystko polaczyc i odpowiednio zastosowac
Cytat:
Ciągle obciążone włosy to wołanie o SLS. Zrewanżuj im się dobrą maseczką i będzie ok
Dobrze Ci Dorka pisze, ale chyba częściowo.
Moje włosy mają skrajnie niską porowatość, jeśli źle dobiorę składniki to oblepiają się momentalnie, są to wszystkie proteiny, oleje z omega-9, właśnie dochodzę do wniosku że quaty i pq też, do tego aloes+propylene glycol... i już po jednym-kilku użyciach włosy potrzebują nie tylko SLS ale szamponu z sodą a to jest kaliber że hej!
Tymczasem znoszą świetnie ciężkie masło shea, więc to nie jest kwestia delikatności tylko wyraźnie rozmiaru cząsteczek

Gigantyczno/wielko-cząsteczkowe
Też potwierdzam, spróbuj dokładniej przyglądać się chwilowym potrzebom włosów, notuj reakcję zaleznie od pogody

zapobiegawczo Cece-salon z algami przed myciem
po myciu najlepiej działa krem do rąk z biedronki

Pomysł znalazłam na jakimś nieznanym mi wcześniej blogu
A zdjęcia - wow
zrób mi takie włosy
Wlasnie chodzilo mi o wielkosc protein

Kurcze ktos na forum radzil uzyc jogurtu zamiast jajka bo maja mniejsze czasteczki. Juz wiem ze to nie dla mnie. Jezeli jestes niskoporowata to pewnie wiecz czy sa jakies produkty zywnosciowe z malymi proteinami?
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37976188]Oh, jaki błysk, widać, że baaaaaaaardzo miękkie i takie gładkie chcem takie!
A właśnie mi tez brak czasu, no i najbardziej boję się, że źle przyrządzę tą mieszankę. W sumie teoretycznie wiem, że tam trzeba dodać cytryny, zostawić na ileś czasu, dodać jakąś maskę, tego gluta, ale co, jak dodkładnie to nie.. a co jak nie wyjdzie? I jeszcze będę miała zielone włosy? albo wyjdzie kolor, który kompletnie by mi nie pasował?

O to dobrze, bo będę chodzić na pilates już kiedys chodziłam, ale przestałam bo mialam fatalny dojazd w mojej mieścinie ;/ teraz w dużym mieście mogę sobie pozwolić na to

Właśnie jak będę robić to z żelem

Tez chce do tego klubu nowicjuszy hennowych
haha, ze mnie też, także witaj w klubie [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez krolowa zurawin Pokaż wiadomość
na całą noc nałożyłam Bingo z shea z dodatkiem olejku alterry i oleju kokosowego,dzisiaj mięciutko i falowanie wieczorem wrzucę zdjęcia do codziennika .
Ostatnio rozmawiałam z kolegą nt kręconych włosów i padł tekst "bo loki mogą zakręcić w głowie" także dbamy o swoje kłaczki ^^
Gdzies czytalam ze to nie jeat wskazane na cala noc nakladac odzywki bo spulchniaja wlos i jest bardziej narazony na uszkodzenia mechaniczne. Prawda?

dorka_tw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:16   #75525
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka_tw Pokaż wiadomość
Wlasnie chodzilo mi o wielkosc protein

Kurcze ktos na forum radzil uzyc jogurtu zamiast jajka bo maja mniejsze czasteczki. Juz wiem ze to nie dla mnie. Jezeli jestes niskoporowata to pewnie wiecz czy sa jakies produkty zywnosciowe z malymi proteinami?
Jogurt będzie miał ciut mniejsze niż jajco ale po efekcie na moich włosach oceniam że to nadal giganty, hydroliza jest nieznaczna
Z naturalnych spróbuj płukanki z piwa
i spiruliny

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez dorka_tw Pokaż wiadomość
Gdzies czytalam ze to nie jeat wskazane na cala noc nakladac odzywki bo spulchniaja wlos i jest bardziej narazony na uszkodzenia mechaniczne. Prawda?
Pewnie u mnie
Bez mikroskopu nie wiem, ale jesli się sprawdza i efekty są dobre to może działanie jest faktycznie in plus?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:34   #75526
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Dodam od siebie, że nie warto przetrzymywać za długo włosów, bo przez zalegającą warstwę sebum może nasilić się wypadanie

Cytat:
A czy takie sporadyczne wybryki - czesania, prostowania nie szkodzą juz na uformowane fale? W sensie - ze włosy potrzebują czasu zeby nauczyć sie falować, a potem jak je po myciu rozczeszę to czy nie będę znowu w punkcie wyjścia?[/I]
A mnie się wydaje, że skoro włos musi się przyzwyczaić do skrętu to i musi przyzwyczaić się do wyprostu. Za czasów prostownicy nie kręciły mi się tak jak teraz, a teraz ciężko mi je wyprostować . Czyli jedno prostowanie szkód nie powinno zrobić (i faktycznie mnie nic nie zrobiło).

Cytat:
Napisane przez krolowa zurawin Pokaż wiadomość
Ooo, jakie fajne
Stary 2012-12-05, 15:59   #75527
dorka_tw
Rozeznanie

Cytat:
Jogurt będzie miał ciut mniejsze niż jajco ale po efekcie na moich włosach oceniam że to nadal giganty, hydroliza jest nieznaczna
Z naturalnych spróbuj płukanki z piwa
i spiruliny

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Pewnie u mnie
Bez mikroskopu nie wiem, ale jesli się sprawdza i efekty są dobre to może działanie jest faktycznie in plus?
Tak, pewnie u Ciebie, co ja bym bez tego bloga zrobila...
Dzieki na pewno sprobuje tego piwa i spiruliny

dorka_tw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:16   #75528
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
do roboty
Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
opieprzam wiem, że czasem trudno znaleźć czas - samej trudno mi bylo pogodzić wszystkie moje obowiązki ale się udało chyba żyjemy w takich czasach gdzie notoryczny brak czasu jest normą - trzeba sobie jakoś radzić
Cytat:
Może w domu chociaż? Dziewczyny tak chwalą sobie Ewkę ale mnie np zawsze zajęcia w grupie lepiej motywują

czuję się zmotywowana, dzięki chyba faktycznie zainteresuję się Ewką...
ej, co u Was tak cicho od 16, już się bałam, ze wątek zamknięty, w końcu tyle postów już natrzaskane

w ogóle odkryłam dobre zdjęcie na którym widać moje 'skołtunienie' na czubku, co sprawia, że włosy wyglądają na fe i tłuste mimo, że wcale takie nie są ktoś ma jakiś pomysł na ten szkopuł?
wklejam link bo jeszcze jestem w pracy i nie bardzo mam jak pobrać zdjęcie

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphoto...44563738_n.jpg

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:31   #75529
katie100
Wtajemniczenie

uwaga nadrabiam to będzie długi post

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
Ciężko mi dobrać stylizator : żel lniany u mnie niestety nic nie robi, żel mrożący(mała ilość) + lniany, też zostawiły strąki, raz udało mi się wystylizować pianka isana pomarańczowa.
Na zdjęciach można zauważyć ze włosy kręcą się w cały świat, część przy twarzy, część wgl, część coś próbuje falować.
fajne włoski masz ładny skręt może ciut nieregularny, ale taki urok naturalsów spróbuj stylizacji Isaną czarno-pomarańczową, lniany mi robi wyprost, a Joanna posklejane twarde „coś”. Isanowe sucharki bez problemu wygniatam po wyschnięciu, a kształt fryzury mocno się trzyma
Cytat:
Postanowiłam wczoraj pobawić się korą dębu. Zmieliłam, zalałam wrzątkiem do konsystencji papki, dodałam odżywki i taką miksturę nałożyłam na umyte, wilgotne włosy. Nakładanie to był koszmar ale jakoś się udało, zmywanie drugi koszmar Kora zmieliła się nierównomiernie, pozostawały mi we włosach cieniutkie igiełki
Ale dzisiaj jest piknie, chyba mam mniej rudych pohennowych reflaksów Małżonek twierdzi, że włosy zjaśniały, ja tam widzę stonowany brąz.
dawaj w końcu te fotki!
Cytat:
Napisane przez agulaaaa Pokaż wiadomość
hej powoli wychodzę na prostą z moimi włosami rok temu w wakacje wyglądały koszmarnie.. podcięcie dużo im dało, teraz cel zapuszczanie za wcięcie w talii, marzę o długich włosach \od października sporo mi wypadło, ale walczę dalej i zamierzam łykać Cp i może kozieradkę ( wypróbuję sposób Anwen) no i dalej walka o przysrost,
Dołączam zdjęcie, wczoraj myte, bez flesza

edit. są obcięte na prosto, bez cieniowania, myślę, że wtedy bardziej by się kręciły, bo teraz są cięśki, kiedyś zaszaleję i pocieniuję, ale teraz łatwiejsze są w pielęgnacji
super skret a wyzej nie idzie?
Cytat:
Napisane przez lusianna Pokaż wiadomość
Hej przyszłam się troszkę pochwalić, rok z CG! Jakoś przeżyłam! Woohoo. No nie było łatwo, codziennie niestety myję włosy, po całym dniu są strasznie już skołtunione, ale jest warto... przynajmniej nie muszę prostować codziennie, i każdy tylko" jak ci się fajnie skręciły ale ty masz fajnie" a ja na to" za to ty nie używasz tylu odżywek co ja" hah Może nie są one tak piękne jak u wielu z Was, jednak no chyba jest poprawa ^_^. wybaczcie jakość :/ te pierwsze 2 to podczas te dwa następne przed CG.
gratulacje 1 zdjecie jest naprawdę fajneeee
Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Co myślicie o odżywce, która ma skład: woda, sls, betaina, proteiny,oleje, zapach i reszta? Jaki jest sens dawać sls i betainę do odżywki? Jakie to może mieć skutki długoterminowe? Koleżanka używa od roku i jest zachwycona, ja użyłam dziś raz ze strachem w oczach, ale o dziwo włosy po niej są b. ładne. Co o tym myśleć?
wygląda jak szampon, może dawać efekt sypkich puszystych włosów, ale na dłuższą metę może wysuszać…
Cytat:
Napisane przez pooolka Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy taka siatka do spania bylaby dobra? Tu blogerka sie zachwyca jej dzialaniem - http://wlosowe-marzenia.blogspot.de/...nych-cz-i.html , a ja sie zastanawiam czy jest ona tak idealna do utrzymania fryzury podczas spania nie niszczäc wlosow?
Jest to faktycznie swietne rozwiazanie dla zakreconych? Spi ktöras z Was w takiej siatce?
ja w siatce nie śpię, ale podobna (tylko drobniejsza) bardzo dobrze sprawdza mi się pod prysznicem – chowam w nią całe włosy, ale ma do nich dostęp para wodna, którą lubią i dzięki siatce nie puszą się od pary, ale „dowilżają” i w konsekwencji zamiast reanimacji czasem tylko je wyjmuję z siatki i lekko ugniatam rękoma i są gotowe do wyjścia w świat

dorka_tw bardzo ładnie wyglądają Twoje włoski
Cytat:
Napisane przez PannaLokowana Pokaż wiadomość
Jak wcześniej pisałam: byłam dziś u fryzjerki. Zdjęcia poniżej - porównanie sprzed obcięcia i po. Od razu zaznaczam, że z długości poszło max 2 cm, ale fryzjerka bardzo kocha je ugniatać i upychać pod dyfuzor, dlatego mam efekt babci-moherówki pomieszanej z afro i dlatego nad karkiem wydają się tracić z 10 cm.

ŻEGNAJ SIANO NA KOŃCÓWKACH
Widać, że fryzura ma fajny kształt

Cytat:
Hmmm, mój mąż miał rację, kora dębu nadała moim włosom blond refleksy
a miałaś wcześniej jasnorude refleksy? może się ochłodziły od kory? No bo przecież nie rozjaśniła? Ty masz hennowane włoski, czy mi się pomieszało?

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-12-05 o 18:40
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:34   #75530
Martek_
Zadomowienie

Cytat:

Aleś ty ładniuuutka
Nakładasz odżywki tam bliżej skalpu? Ja bym potraktowała to grzebieniem, ale ja ogólnie się z grzebieniem lubię
Stary 2012-12-05, 18:35   #75531
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
a tu moje włosy umyte tylko Pottersem, gdybym dała d/s pewnie byłoby lepiej, ale cóż... swoją drogą, ja mam chyba największe jazdy z tymi włosami z Was wszystkich, pielęgnuję, pielęgnuję i nic
jakby co to odrost jest winą aparatu, kolor jest jednolity
przynajmniej pierwszy raz w życiu nie mam ogona!
skręt jest, objętość też ładna trochę mało połysku – może potrzebują nawilżenia i zamknięcia go we włosie – Potters z aloesem przy tej pogodzie może powodować ucieczkę wody
może spróbuj spiruliny, podobno działa cuda (też muszę przetestować – Ajrisz polecała )
Cytat:
Napisane przez PannaLokowana Pokaż wiadomość
a ja po fryzjerze nie mogę zupełnie doprowadzić włosów do jakiegokolwiek sensownego stanu.
czasem mam tak dosyć moich włosów, że najchętniej bym je obcięła tak na długość 5 cm od skóry.
nie ścinaj! upnij jakoś na czas, gdy Cię denerwują
mam zupełnie inny typ skrętu (średnia fala), więc moje pomysły za dużo nie dadzą, ale jeśli znasz angielski zerknij na tą stronę, może podpasuje Ci któraś z metod tej kobietki?
http://www.tightlycurly.com/technique/therules/
Cytat:
Napisane przez vatis Pokaż wiadomość
I mam do Was prośbę, zamieszczam w załączniku parę zdjęć, możecie mi powiedzieć jaki według Was to typ? Wydaję mi się, że 2b góra 2c. Będę Wam bardzo wdzięczna bo już naprawdę mam dość tych nijakich włosów.
moim zdaniem dobrze określiłaś swoje włoski przynajmniej na chwile obecną (skręt się wzmacnia przy pielęgnacji CG)
przypominają moje, chociaż wyglądają na bardziej zdefiniowane "bez niczego".
Ciężko polecić produkty, bo skręt możesz mieć jak ja, ale inną porowatość (ja mam wysoką, obecnie schodzi do średniej). Testuj, testuj, testuj - spróbuj produktów z zakręconego must have (powinien być link w 1 poście). Spróbuj podpatrywać pielęgnację Dziewczyn w codzienniku. Gdybyś była zainteresowana to spis moich wpisów do codziennika jest w moim blogu w 1 poście.
powodzenia
Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
no i w tamtym tygodniu zdałam egzamin z prawa jazdy za pierwszym podejściem <jupi>, więc teraz się robi
a no i w tym tygodniu ma się urodzić szpic mianiturowy, którego chce kupić, także trzymać kciuki, żeby się suczka urodziła
super, gratuluję!
i trzymam kciuki za psinkę

JudytaKas bardzo ładne włoski

Deszczowa Bridget a propos „skołtunienia” – próbowałaś kiedyś włożyć dłonie przy samej skórze z głową w dół i rozmasować/rozczesać (tak z 5cm od skalpu) nimi włosy tuż po skończonym suszeniu/wyschnięciu włosów? Mi to bardzo pomaga i likwiduje efekt, który masz na zdjęciu (mam podobny od razu „po”)

Cytat:
tak wyglądały moje włosy ostatnio 7 dni od mycia (byłam chora i musiałam przetrzymać) po spryskaniu sprayem Pinio tuż przed nałożeniem maski i myciem, spokojnie mogłabym w nich wyjść do ludzi, gdyby lekko upiąć górę "na księżniczkę"... CG tak robi, że wydłuża świeżość włosów (za "prostych" czasów myłam co 2-3 dni, teraz co 4-5 bez żadnego swędzenia itp.) – ciekawostka – najlepiej pod kątem skrętu i w ogóle wyglądają 2 i 3 dnia
natomiast odradzam "trzymanie" włosów, jeśli czujesz wyraźnie, że są tłuste i skóra swędzi - nie podrażniaj sobie w ten sposób skalpu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012.12.02.jpg (36,3 KB, 40 załadowań)

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-12-05 o 18:37
Stary 2012-12-05, 18:37   #75532
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
ej, co u Was tak cicho od 16, już się bałam, ze wątek zamknięty, w końcu tyle postów już natrzaskane

w ogóle odkryłam dobre zdjęcie na którym widać moje 'skołtunienie' na czubku, co sprawia, że włosy wyglądają na fe i tłuste mimo, że wcale takie nie są ktoś ma jakiś pomysł na ten szkopuł?

Ja Ci się przyznam szeptem, że jak mam mokre, to sam czubek rozczesuje grzebieniem. To znaczy nie zawsze, ale jak są właśnie już na mokro takie nijakie to wtedy tak. Albo czasem na sucho.
Stary 2012-12-05, 18:41   #75533
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Aleś ty ładniuuutka
Nakładasz odżywki tam bliżej skalpu? Ja bym potraktowała to grzebieniem, ale ja ogólnie się z grzebieniem lubię
dziękuję no właśnie problem w tym, że ja je traktuję grzebieniem na czubku, zaraz po myciu i czasem też na sucho... a one robią co chcą

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
skręt jest, objętość też ładna trochę mało połysku – może potrzebują nawilżenia i zamknięcia go we włosie – Potters z aloesem przy tej pogodzie może powodować ucieczkę wody
może spróbuj spiruliny, podobno działa cuda (też muszę przetestować – Ajrisz polecała )
to wina Pottersa w takim razie! następnym razem użyłam płukanki i było dużo, dużo lepiej a do tej spiruliny to jeszcze się nie przymierzałam, acz przemyślę sprawę
Cytat:
Deszczowa Bridget a propos „skołtunienia” – próbowałaś kiedyś włożyć dłonie przy samej skórze z głową w dół i rozmasować/rozczesać (tak z 5cm od skalpu) nimi włosy tuż po skończonym suszeniu/wyschnięciu włosów? Mi to bardzo pomaga i likwiduje efekt, który masz na zdjęciu (mam podobny od razu „po”)
nie próbowałam, spróbuję! masuję zaraz po myciu ale to w ramach aplikowania wcierki, dzisiaj będzie masaż z głową w dół, dzięki

Cytat:
tak wyglądały moje włosy ostatnio 7 dni od mycia (byłam chora i musiałam przetrzymać) po spryskaniu sprayem Pinio tuż przed nałożeniem maski i myciem, spokojnie mogłabym w nich wyjść do ludzi, gdyby lekko upiąć górę "na księżniczkę"... CG tak robi, że wydłuża świeżość włosów (za "prostych" czasów myłam co 2-3 dni, teraz co 4-5 bez żadnego swędzenia itp.) – ciekawostka – najlepiej pod kątem skrętu i w ogóle wyglądają 2 i 3 dnia
natomiast odradzam "trzymanie" włosów, jeśli czujesz wyraźnie, że są tłuste i skóra swędzi - nie podrażniaj sobie w ten sposób skalpu
w życiu bym nie uwierzyła, że to tydzień od mycia! śliczne!

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Ja Ci się przyznam szeptem, że jak mam mokre, to sam czubek rozczesuje grzebieniem. To znaczy nie zawsze, ale jak są właśnie już na mokro takie nijakie to wtedy tak. Albo czasem na sucho.
też tak robię... tylko potem idę z mokrymi spać, to może być cały szkopuł

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:46   #75534
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
w życiu bym nie uwierzyła, że to tydzień od mycia! śliczne!

dziękuję no myślę, że trza je dowilżyć, bo sama się zdziwiłam... ogólnie taki ich urok, że 4-5 dni w formie falistej trzymają bez straszenia ludzi, ale 7 to jak dla mnie też trochę dziwnie...

hmm z mokrymi? no ładnie... to rano na suchych spróbuj tego masażu, co pisałam a najlepiej nie chodź spać z mokrymi

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-12-05 o 18:49
Stary 2012-12-05, 18:58   #75535
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
A, no to w nocy Ci się tak robią. Ja nie chodzę spać z mokrymi bo mam płaskie i takie jakby obciążone włosy zawsze.

Dostałam podwójną wejściówkę na Kamp! w piątek i nie mam z kim iść
Stary 2012-12-05, 19:06   #75536
krolowa zurawin
Zadomowienie

czyli z tego co zrozumiałam olej na noc tak,ale maska nie?
jaka wg was odżywka/maska (d/s) najlepiej współgra z aktualną pogodą za oknem ?
krolowa zurawin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 19:16   #75537
Majka1503
EDUkator

Dziewczyny...

Eks do mnie napisał, najpierw coś o poloneza na studniówkę, a później "bardzo delikatnie" zasugerował, żebym lepiej znowu prostowała włosy...
No w sumie napisał "lepiej prostuj"...

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 19:25   #75538
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Dziewczyny...

Eks do mnie napisał, najpierw coś o poloneza na studniówkę, a później "bardzo delikatnie" zasugerował, żebym lepiej znowu prostowała włosy...
eee? A co mu do tego?
Stary 2012-12-05, 19:27   #75539
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Dziewczyny...

eeee... a od kiedy eksi mają prawo głosu w kwestii fryzur
Stary 2012-12-05, 20:29   #75540
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:

ooo to Ty - ależ ty miła z twarzy eh jak ja lubię naturalne, ładne buzie (to nie zboczenie) a z włoskami proponuje robić tak jak już wcześniej napisała Katie100 - swoje masuje przy skalpie niezmiennie i zawsze ładnie wychodzi
Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
nie ścinaj! upnij jakoś na czas, gdy Cię denerwują
mam zupełnie inny typ skrętu (średnia fala), więc moje pomysły za dużo nie dadzą, ale jeśli znasz angielski zerknij na tą stronę, może podpasuje Ci któraś z metod tej kobietki?
http://www.tightlycurly.com/technique/therules/

moim zdaniem dobrze określiłaś swoje włoski przynajmniej na chwile obecną (skręt się wzmacnia przy pielęgnacji CG)
przypominają moje, chociaż wyglądają na bardziej zdefiniowane "bez niczego".
Ciężko polecić produkty, bo skręt możesz mieć jak ja, ale inną porowatość (ja mam wysoką, obecnie schodzi do średniej). Testuj, testuj, testuj - spróbuj produktów z zakręconego must have (powinien być link w 1 poście). Spróbuj podpatrywać pielęgnację Dziewczyn w codzienniku. Gdybyś była zainteresowana to spis moich wpisów do codziennika jest w moim blogu w 1 poście.
powodzenia

super, gratuluję!
i trzymam kciuki za psinkę

JudytaKas bardzo ładne włoski

podziękuje na początku ażeby po zobaczeniu twoich stąd uciećbo mi głupio swoimi się chwalić

wrócę i dodam, że moje na drugi dzień (po spaniu) też wyglądają fajniej

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Dziewczyny...

gupek się nie zna

a tak serio mój TŻ z którym jestem bagatela prawie 8 lat - ciągle po tylu latach mówi że jestem jego słoneczkiem (tak loki porównuje do promyków taki romantyk) wręcz się raz obraził jak ściełam i się do mnie przez tydzień nie odzywał teraz za każdym razem jak idę do fryzjerki to słyszę "no .... nie zetniesz" (a ja ścinam bo zniszczone) ale teraz może się wreszcie uda

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."

Edytowane przez JudytaKas
Czas edycji: 2012-12-05 o 20:21
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości