Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 09:45   #331
Soleilka
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Hej
Wszystkiego najlepszego z okazji Mikołajek
Ja zaraz idę do sklepu coś sobie kupić

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:46   #332
nadalka
Zakorzenienie

hej

u nas słoneczko, już byłyśmy na małym spacerku. jest -4 i jednak inaczej małą ubrałam niż jak wtedy co pisałam, bo w sumie nie byłam z nią na dworze jak już było tak chłodno

ubrałam jej body na długi rękaw, półśpiochy, kombinezon taki raczej zimowy ale nie jest mocno gruby i zamiast nogawek ma śpiworek na nóżkach, a no i ma rękawice przyszyte wiec też nie musiałam zakładać, czapka, kocyk i heja
Stary 2012-12-06, 09:47   #333
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Wiem Irmusiu że tak się karmicie I jak dla mnie jesteście fenomenem. Bez problemu i pierś i butelka i butelka technice ssania nie szkodzi! Super. A jak dajesz radę z odciąganiem? Ile razy na dobę odciągasz, a ile karmisz z piersi?
-------
Linka, Irmusia, Depoison - czytam Wasze wypowiedzi odnośnie karmienia i naprawdę podziwiam jak udało Wam się połączyć mieszane karmienie na dłuższą metę.

Bartkowi na początku było wszystko jedno czy je z butli czy z piersi (choć ja od początku karmiłam tylko kp, czasami podawałam odciągnięte z butli). Problem natomiast zaczął się wraz z buntami przy piersi. Jak mały skończył 3 m-ce to w dzień zaczęłam karmić tylko odciągniętym mlekiem, przystawiałam go jedynie w nocy, bo na śpiocha było mu wszystko jedno z czego je - byle jeść. Na początku było super, wystarczało mi mleka na całą dobę, czasami podawałam butelkę mm, ale zwykle nie było takiej konieczności. Ale od tego czasu minęło 1,5 m-ca i muszę powiedzieć, że pomimo silnego ciśnienia jakie miałam na kp i regularnego odciągania laktatorem - niewiele z tego zostało. Od dwóch dni odciągnęłam 140ml za dzień - przy ilościach, jakie miałam wcześniej to porażka

Preferencje

Moje blogowanie - zapraszam
Vestis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:47   #334
asia665
Wtajemniczenie

Patryś kończy dziś 5 miesięcy

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:49   #335
Vestis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej
Ojejej, Mikołajki dziś, zapomniałam
A moje dziecko wciąż śpi i śpi

Preferencje

Stary 2012-12-06, 09:50   #336
agunia82
Zakorzenienie

A właśnie, co do karmienia mieszanego to miałam pisać, powszechnie mówi się, że karmienie butlą zaburza odruch ssania piersi, u nas było na odwrót, kp spowodowało odrzucenie butelki

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

Mnie dzisiaj rano czekał miły prezent na mikołajki, jak się obudziłam na szafce nocnej stało rafaello

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:50   #337
Vestis
Raczkowanie

Cytat:

Sto lat

Preferencje

Stary 2012-12-06, 09:50   #338
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2012-12-06, 10:01   #339
karolka110
Wtajemniczenie

Hejka
wszystkiego dobrego, dużo zdrówka
z okazji Mikołajek
dla wszystkich Mamuś i ich Dzieciaczków
: roza::r oza::ro za:
za nami noc w miarę od ok. 4 Małą nadal męczyły gazy, ale zjadła o 5 i jakoś usnęła....ale dziś spała tylko do 9

wczoraj kupiłam dwa soczki-tzn. jabłkowy oraz jabłkowy na pól wymieszany z herbata koperkową wchodzi jak nic-wypiła wczoraj go 160ml, ale tylko jak jest ciepłyczy mogę więc zamiast z wodą mieszać jabłkowy z herbatą niesłodzoną??czy to nie ma sensu??chodzi mi głównie, aby pomóc na niewielkie, ale jednak problemy brzuszkowe.....

w temacie fotelików, jak jechaliśmy do PL, to Lilka była w aucie tylko w śpiochach, na body przykryta kocykiem, a pomimo to zgrzała się okrutnie, co zauważyłam na przystanku i potem już jej wcale nie przykrywałam....ale też przyznaję, że woziłam ją na krótkich-30km trasach w kombinezoniku misiu oraz w płaszczyku....ale teraz to zmienię

depoison-możesz podać linka do swojej maciorki??wiem,że już to robiłaś, ale z moim zmulonym netem, znalezienie tego zeszłoby mi pewnie do lata

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-12-06 o 10:04
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:02   #340
chce_byc_mama
Zakorzenienie

co za noc... mała już druga noc budzi się dwa razy na mleko. nire wiem co jej się przedstawiało...
do tego non stóp się wierciła przez sen nie wiem o von jej chodzi... jestem strasznie zmęczona..

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:07   #341
prince_polo
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny przyszłam tylko złożyc zyczenia Mikołajkowe a więc
Wesołych i spokojnych Mikołajek aby Wasze maluszki były zdrowe i uśmiechnięte.

ja na jakis czas znikam , nie najlepiej sie czuje.

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:23   #342
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość

Cytat:
Hej

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Hejka
wszystkiego dobrego, dużo zdrówka
z okazji Mikołajek
dla wszystkich Mamuś i ich Dzieciaczków
: roza::r oza::ro za:
za nami noc w miarę od ok. 4 Małą nadal męczyły gazy, ale zjadła o 5 i jakoś usnęła....ale dziś spała tylko do 9

wczoraj kupiłam dwa soczki-tzn. jabłkowy oraz jabłkowy na pól wymieszany z herbata koperkową wchodzi jak nic-wypiła wczoraj go 160ml, ale tylko jak jest ciepłyczy mogę więc zamiast z wodą mieszać jabłkowy z herbatą niesłodzoną??czy to nie ma sensu??chodzi mi głównie, aby pomóc na niewielkie, ale jednak problemy brzuszkowe.....

w temacie fotelików, jak jechaliśmy do PL, to Lilka była w aucie tylko w śpiochach, na body przykryta kocykiem, a pomimo to zgrzała się okrutnie, co zauważyłam na przystanku i potem już jej wcale nie przykrywałam....ale też przyznaję, że woziłam ją na krótkich-30km trasach w kombinezoniku misiu oraz w płaszczyku....ale teraz to zmienię

depoison-możesz podać linka do swojej maciorki??wiem,że już to robiłaś, ale z moim zmulonym netem, znalezienie tego zeszłoby mi pewnie do lata

ja myślę że to bez sensu mieszkać soczek z herbatką.
Stary 2012-12-06, 10:32   #343
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
ja myślę że to bez sensu mieszkać soczek z herbatką.
wiem, że to trochę dziwny pomysł, ale chciałabym jej przemycić np herbatkę z kopru, a takiej ona nie wypije, pije z chęcią tylko te słodzone, a tak z soczkiem może by piła i mniej by ją gazy męczyły

aha!!! wczoraj dostałam info z Hipp'a
wszystko z mlekiem było ok, nie zagrażało ono zdrowiu dziecka, jego inny smak i zapach jest normalny, w mleku znajdują się rybne i roślinne kwasy tłuszczowe i poszczególne opakowania mogą różnić się zapachem i smakiem
dostanę nowe mleczko i jakieś słoiczki-zobaczymy co Nam podeślą
także Kasik12- to bardzo możliwe, że Twoje mleko zalatywało rybą

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-12-06 o 10:59
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:55   #344
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
wiem, że to trochę dziwny pomysł, ale chciałabym jej przemycić np herbatkę z kopru, a takiej ona nie wypije, pije z chęcią tylko te słodzone, a tak z soczkiem może by piła i mniej by ją gazy męczyły

aha!!! wczoraj dostałam info z Hipp'a:
wszystkei z mlekiem było ok, nie zagrażało ono zdrowiu dziecka, jego inny smak i zapach jest normalny, w mleku znajdują się kwasy olejów rybnych i roślinnych i poszczególne opakowania mogą różnić się zapachem i smakiem
O widzisz czyli wszystko z moim węchem ok mała wypiła już tą puszkę ,a wczoraj otworzyłam nową i nie ma tego zapachu .najważniejsze, że wszystko w porządku , dziękuję

Najlepszego dziewczynki i dzieciaczki z okazji mikołajek

O 12 jadę do pracy z Nadią pokazać w końcu naszą księżniczkę i pogadać o powrocie do pracy itp.

Poza tym od rana mam biegunkę + okres mam nadzieję , że pierwsze moment minie

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Najlepszego dla Patryczka
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 10:57   #345
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
Hej, nie mam czasu, więc tak na sekundę Jesteśmy po szczepieniu, Fabi ma dobry humor. Waży 8750
wow dobra z Ciebie karmicielka

Cytat:
Napisane przez Vestis Pokaż wiadomość
Linka, Irmusia, Depoison - czytam Wasze wypowiedzi odnośnie karmienia i naprawdę podziwiam jak udało Wam się połączyć mieszane karmienie na dłuższą metę.

Bartkowi na początku było wszystko jedno czy je z butli czy z piersi (choć ja od początku karmiłam tylko kp, czasami podawałam odciągnięte z butli). Problem natomiast zaczął się wraz z buntami przy piersi. Jak mały skończył 3 m-ce to w dzień zaczęłam karmić tylko odciągniętym mlekiem, przystawiałam go jedynie w nocy, bo na śpiocha było mu wszystko jedno z czego je - byle jeść. Na początku było super, wystarczało mi mleka na całą dobę, czasami podawałam butelkę mm, ale zwykle nie było takiej konieczności. Ale od tego czasu minęło 1,5 m-ca i muszę powiedzieć, że pomimo silnego ciśnienia jakie miałam na kp i regularnego odciągania laktatorem - niewiele z tego zostało. Od dwóch dni odciągnęłam 140ml za dzień - przy ilościach, jakie miałam wcześniej to porażka
no to dokładnie tak samo jest u nas tyko zaczęło się jak miał 2,5 miesiąca i na razie odciągam co 3 godz 120 ml a w nocy też łapie cycka to mnie nie pocieszyłaś ze długo tak nie pociągnę bo miałam nadzieję tak "pokarmić piersią" do 6 miesiąc chociaż

Młody właśnie intensywnie wpatruje się w wirującą pralkę i jest zachwycony mam nadzieję że mu się od tego nie pokręci w głowie.

Nie wiecie jak zrobić spagetti nie smażąc mięsa na oleju?
Stary 2012-12-06, 11:01   #346
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:

Stary 2012-12-06, 11:03   #347
wanilllka82
Wtajemniczenie

helolłł
dla tych ciekawych nie podaliśmy jeszcze antybiotyku, nadal się waham a moje matczyna intuicja mówi żeby nie dawać... kurde

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Zapomniałabym odnośnie fotelików. Dziewczyny, zanim kupicie koniecznie przymierzcie fotelik do samochodu! Bo może się okazać, że pasy są za krótkie i nie opinają danego fotelika
hmm tylko co jeśli chcemy wymienić auto w połowie roku? trzeba będzie kupić auto pod kupiony już fotelik

Cytat:

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Tylko teraz szukam jakiejś. Widzę, że bardzo by się przydała. Nie mogę nigdzie dostać stacjonarnie. Wybiorę się jutro do zaprzyjaźnionej hurtowni zabawek - może znajdę coś odpowiedniego. Jeśli nie, to będę zamawiać przez internet. Tylko 300zł wydaje mi się za dużo.
rozumem Twoje rozterki bo też przez to przechodziłam, 300 to jest za dużo no i podobnie jak u Ciebie macierzyński kończy się za 3 dni a wraz z nim wypłaty...

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Wytyczne krajów skandynawskich i producentów tamtejszych aut (w tym Volvo) właśnie tak wskazuje - żeby co najmniej do 4 r.ż. dziecko przewozić tyłem do kierunku jazdy. nawet jeśli ma podkurczone nogi jest to dużo bardziej bezpieczne.
Mój mąż oglądał na yt filmy z testów zderzeniowych (oczywiście na manekinach) i mówi, że to co się dzieje z głową dziecka jest niewyobrażalne. ja nie oglądałam bo pewnie bym się poryczała (nawet jeśli to manekin). W każdym razie my zdecydowaliśmy, że młody na 100% będzie jeździł tyłem i to tak długo jak długo się da.
szczerze mówiąc to sobie tego nie wyobrażam, tzn wożenie tak dużego dziecka tyłem do kierunku jazdy, u nas już ma nóżki podkurczone a co dopiero większe dziecko, argument mnie przekonuje ale względy praktyczne jakoś nie bardzo
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
caly czas was czytam ale w glowie mam nowe panele firanki kolory scian itd :P
ale Ci dobrze, uwielbiam urządzanie
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Boszszsz, jak słodko się zrobiło

omatkojedyna
BTW - Twoja mata jest przecudna! kolorowa, ale nie w sposób jarmarczny, słodkie ma te rysuneczki, naprawdę rewelacja!

dziękujemy bardzo tez tak myślę

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Hehe miałam sprzątać, a siedzę i czytam Wizaż za bardzo wciąga
ja mam to codziennie że mnie tak codzienne robienie brzuszków nie wciągnęło, wczoraj policzyłam że od 3 miesięcy codziennie wieczorem mówię sobie "od jutra robię brzuszki" jeszcze nie zaczęłam

pumcia współczuje
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:03   #348
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

dla Patryczka
i dla mojego Oskara który też dziś kończy 5 miesięcy

moi znajomi wożą 1,5 letnią córcię w foteliku nieprzypiętym w samochodzie(postawionym luzem na fotelu) i nieprzypiętą pasami w foteliku. Do tego jeździ jeszcze w nosidle. Ale ja już nie mam siły im tłumaczyć

ja bardzo sobie chwalę bazę Familyfix

Edytowane przez ooolllccciiiaaa
Czas edycji: 2012-12-06 o 11:05
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:08   #349
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość

Nie wiecie jak zrobić spagetti nie smażąc mięsa na oleju?
a nie chcesz smażyć ze względu na kp? bo ja już nie raz jadłam smażone mięso w spagetti możesz spróbować na patelni na której nie trzeba oleju

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
ka
dla mojego Oskara który też dziś kończy 5 miesięcy

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:

moi znajomi wożą 1,5 letnią córcię w foteliku nieprzypiętym w samochodzie(postawionym luzem na fotelu) i nieprzypiętą pasami w foteliku. Do tego jeździ jeszcze w nosidle. Ale ja już nie mam siły im tłumaczyć
bez sensu, nie wiem po co im ten fotelik
Stary 2012-12-06, 11:11   #350
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
dla Patryczka

Najlepszego dla Oskarka

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
a nie chcesz smażyć ze względu na kp? bo ja już nie raz jadłam smażone mięso w spagetti możesz spróbować na patelni na której nie trzeba oleju

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

bez sensu, nie wiem po co im ten fotelik
Wanilka nie chcesz wrócić jeszcze do pracy ? pewnie bierzesz ten urlop płatny dla nauczycieli tak ?czy może zwykły wychowawczy ? ....ja wracam do pracy pod koniec stycznia i boję się,że tyle fajnych chwil i postępów małej mnie ominie , ale co zrobić trudno
Stary 2012-12-06, 11:18   #351
wanilllka82
Wtajemniczenie

nie wracam do pracy bo jej nie mam, skończyła mi sie umowa i nie zamierzam niczego szukać przez najbliższe pół roku, chce być z małym, finansowo spokojnie damy radę z tym co ma tż
Stary 2012-12-06, 11:20   #352
agunia82
Zakorzenienie

No to się teraz wnerwiłam, słuchajcie, kupiłam u babki na all legginsy, przy okazji do nich wzięłam body i spodnie dresowe, skoro i tak już musiałam płacić za przesyłkę. Zapłaciłam za przesyłkę priorytetową. Baba wysyła mi towar po prawie 2 tygodniach, nie informując nic o opóźnieniu. W poniedziałek wysłałam jej zapytanie, czy towar wysłany, we wtorek mi odpisała, że wysłała w czwartek. Doszła paczka, a tam data nadania - poniedziałek. Do tego brak legginsów, a baba słowem się nie zająknęła że czegoś w paczce nie ma. Więc znowu wysyłam maila co z legginsami, a ta mi odpisuje, że miały dziurkę więc ich nie spakowała i że mam podać nr konta to zwróci kasę
wysmarowałam jej odpowiedniego maila, pisząc uprzejmie acz stanowczo, że jest niepoważna i że oczekuje dodatkowo zwrotu przynajmniej różnicy między kosztem przesyłki priorytetowej a ekonomicznej, a najlepiej zwrotu całego kosztu przesyłki. Do tego poinformowałam ją, że jeśli zwróci tylko koszt legginsów rozważę odstąpienie od umowy kupna, czyli wtedy odeślę jej co kupiłam na jej koszt i ona ma obowiązek zwrócić mi kasę. Zobaczymy co zrobi.
I jeszcze bym do tego inaczej podeszła, jakby mnie poinformowała, że legginsów nie ma, okazję miała. A tak to co ona, jelenia szukała?
Więc jak coś zdecydowanie odradzam robienie zakupów u SZOPING_KIDS

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:20   #353
Maciejka__
Zakorzenienie

Mikołaj przemyślał sprawę klocków i uznał, że jeszcze na nie za wcześnie, więc w czeluściach worka z prezentami znalazł ośmiorniczkę Lamaze.
To nie jest ośmionutka, tylko kolorowa, z piszczkiem w brzuchu i różnymi skarbami przyklejonymi do wszystkich odnóży. Jakaś z wcześniejszej kolekcji, do teraz schowana, śliczna. Spodobała się, ale po jedzeniu ciekawszy stał się smoczek.

Cytat:
Mowa była o fotelikach,ja myślałam o Recaro Young ten w przedziale 9-36. Ale mam kupon rabatowy do Smyka (dostałam w niebieskim pudełku w szpitalu) na z tego co pamętam 20 % ciuchy buty,15% zabawki i 10% wózki ,foteliki.
Więc zastanawiam się nad zakupem Maxi Cosi Priori 9-18.
A później Maxi Cosi Rodi 15-36 . Jeśli chodzi o ceny to mniej więcej na dzień dzisiejszy zakup obu tych fotelików wyniesie mnie mniej więcej tyle co zakup Recaro . (w zależności gdzie kupię,patrząc na ceny zakup obu maxi cosi koszt ok. max. 800 zł)
A ja nie mam takiego kuponu.
Pewnie uznałam, że w Smyku i tak nie będę robić zakupów i wyrzuciłam.
Na pewno miałam też kupon do jednego sklepu w innej części miasta, ale ponieważ wózek, fotelik i to, co mieli w ofercie już miałam, to wyrzuciłam. Został tylko kupon do C&A, bo tam czasem robię zakupy, ale ostatnie dzidziusiowe przed porodem. Może po sezonie kupię kombinezon na przyszłą zmię, bo rok temu mieli śliczne, cieplutkie i przecenione chyba o 50%.
W kartoniku znalazlam też katalog zabawek Fisher Price, ale nie wiem, czy to dobrze. Foteliki też mają.
.
A co mam zrobić teraz, skoro młodej jest ciasno w MC CabrioFix?
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:28   #354
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
całe życie miałam podobne podejście. Zanim poznałam męża (dobiegając trzydziestki ), powiedziałam tylko jednemu człowiekowi, że kocham. Bardzo byłam zawsze oszczędna w takich deklaracjach uważając, że słowa wypowiadane za lekko i za często tracą znaczenie
Ale... mój mąż miał zupełnie inne zwyczaje. Codziennie od sześciu lat powtarza mi, że mnie kocha. Po kilka razy dziennie Najpierw mnie to dziwiło (ale było miłe, nie powiem ), potem przestało i samej mi się zdarza (kotu też potrafię długo i ze szczegółami opowiadać, jak bardzo ją kocham i jakim jest dla mnie promyczkiem )
Yyyy, no u mnie jest podobnie Odkąd jestem z moim mężem to mówimy sobie, że się kochamy bardzo często. Nawet mi nie przyszło do głowy, że to wyświechtane lub coś w tym stylu. Chociaż mój mąż czasem patrzy na mnie i mówi - pamiętaj, powiedziałem ci, że cie kocham i stan trwa, nie odwołuje. To też jest miłe.
A teraz jest jeszcze mały, któremu też ciągle mówimy jaki jest kochany, ważny, wyczekiwany...
No, o króliku nie wspomnę ale też słyszy, że jest naszym sloneczkiem i ulubionym pasztecikiem

A co do zasypiania - współczuję Niby fajnie, że spi tak długo, ale z drugiej strony fajnie mieć wieczór dla siebie U mnie mały zasypia przed 20, budzi się na jedzenie tak ok. 1-2 (ale tej nocy np. pobudka była o 00.15), a później drugi raz tak 4h później, czyli tej nocy o 4.30, a zwykle ok. 6.

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
-10'C
już doczytałam, ale przerażające

Cytat:
Hejo
Witam się z poranną kawką i biszkopcikami
Mała spała do 6.19. Jak się obudziła to oczywiście wszędzie ciemno. Wydawało mi się, że to nocna pobudka. Więc bardzo ucieszył mnie fakt, że już po 6, czyli przespała całą noc.
Teraz też śpi więc akurat będę miała czas na ogarnięcie mieszkania. Nie chce mi się, ale muszę. Zdecydowanie wolałabym ogarnąć wizaż

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

U Ciebie było -10'C ? Jejku to u mnie pewnie podobnie

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Dobra, sprawdziłam. U mnie tylko -4
E tam będziesz sprzątać Zostań z nami

-4 wygląda bardziej optymistycznie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Hej

Ale zimnica dzisiaj, koszmar!

jeszcze w temacie fotelików i kombinezonów coś wtrącę, możecie mnie uznać za wariatkę jak chcecie, możecie uznać, że przesadzam, ale ja jednak wolę się oprzeć w tej kwestii na opinii ludzi, którzy w temacie siedzą, którzy znają wyniki crash testów i mają wiedzę na ten temat. Jak dla mnie nie bez powodu wszędzie, gdzie jest mowa o prawidłowym przewożeniu dziecka w foteliku zwracają uwagę na to, żeby pasy zawsze dobrze dopasować i żeby nie było luzów. To raczej nie opiera się już tylko na domysłach, ale działają tu bezlitosne prawa fizyki.
Kolejne info jakie znalazłam:

Kto chce to się zastosuje. Ja akurat jeśli chodzi o bezpieczeństwo dziecka w trakcie jazdy wolę być przewrażliwiona, bo nie chcę później w razie czego się zastanawiać czy mogłam zrobić coś, żeby moje dziecko bardziej ochronić. Bo to już nie jest kwestia tego, czy np. dziecko złapie lekki katarek czy nie, ale czy w razie wypadku będzie chronione tak, jak powinno.
Jeszcze mała wizualizacja jak duże te luzy się robią https://www.youtube.com/watch?v=r5AwtaQnNO8

I na tym skończę temat
Ja na temat bezp. w aucie jestem przewrażliwiona (choć nigdy nie miałam wypadku). I w kwestii dziecka wolę przesadzić.

Cytat:
dla mnie to też ważne jak moje dziecko jeździ w aucie dlatego takie info zawsze czytam i słucham mądrych ludzi.

A powiedzieć Wam jak jeździ starszy dzieciak szwagrów
oni są "miszczami"

Do zeszłego lata ich 18kg syn jeździł w foteliku do 13 lub 15kg ale im się odwiedziało i posadzili go w poddupniku
jedno i drugie do d.
ja nie wiem gdzie oni mają głowy
"miszcze" to dobre określenie
Już chyba pisałam, że w tym roku moja znajoma miała stłuczkę jak przewoziła swojego ok. 6miesięcznego syna. Mały wypadł z fotelika bo go nie przypięła bo przecież jechała tylko 3km do swojej mamy. Dziecko wylądowało w szpitalu, na szczęście nic mu się nie stało.

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:29   #355
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe miałam sprzątać, a siedzę i czytam Wizaż za bardzo wciąga

Co do rozszerzania diety. Byłam u naszej pediatry jak mała skończyła 4 miesiąca. Padło pytanie: jak pani karmi? Mówię, że tyko pierś. A pediatra na to: dobrze, na piersi może być do końca 6 miesiąca.

Nadalka wspólczuję Wam problemów z usypianiem

allebazi u nas jest tylko kp i jem wszystko. Jadłam zarówno pieczarki jak i grzyby. Mała nie miała żadnych problemów. Fakt teraz ma już skończone 4 miesiące, ale dietę matki karmiące porzuciłam już bardzo dawno temu - w naszym przypadku nie widziałam aby to co jem miało jakiś wpływ na małą.

Jestem pod wrażeniem naszych wątkowych dzieciaczków. Wielkie chłopy nam rosną. Fabi, Nikoś małe giganty

Wanilka zdrówka dla małego I żeby antybiotyk pomógł, o ile zdecydujecie się go podać.
Masz super matę

Mamka super, że dostaliście mieszkanie. Jeszcze lepiej, że tż się zgodził.
Voucher na farby to też super sprawa. Zawsze będziecie do przodu o kilka puszek farb.

Agunia bardzo lubię Twoje rady. Nie uważam abyś przesadzała. Kwestia bezpieczeństwa dziecka jest bardzo ważna. Zapisałam sobie Twoje posty i potem pokaże małżowi.
Nie żebym wypominała, ale Twoja córa też wysoka i całkiem papuśna Pewnie też masz śmeitanę w cyckach

Cytat:
no zero, szwagierka często ma podejście na zasadzie "nic się nigdy nie stało więc będzie ok"

jednak źle spojrzałam jest -6'C

czyli odczuwalna temp. niższa niż na termometrze.
a ja nie wiem ile u mnie, za późno popatrzyłam, a teraz to już jest 1,5stopnia

Cytat:

Cytat:

wzajemnie

Cytat:

aha!!! wczoraj dostałam info z Hipp'a
wszystko z mlekiem było ok, nie zagrażało ono zdrowiu dziecka, jego inny smak i zapach jest normalny, w mleku znajdują się rybne i roślinne kwasy tłuszczowe i poszczególne opakowania mogą różnić się zapachem i smakiem
Hmm... no to dobrze, że z mlekiem było ok. Tylko nasuwa się pytanie - skoro ono może tak capić to jak poznać, że się zepsuło? Teraz nie wiadomo, który zapach to ten naturalny, a który już alarmujący...

Stary 2012-12-06, 11:36   #356
karolka110
Wtajemniczenie

ale u mnie sypnęło śniegiem- no i ze spacerku nici....
i nie dam rady kupić upominku dla Małża, ani nic dla Niuni....smutno mi....

ale aby poprawić Wam humory pokaże Wam pomocnicę Mikołaja
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pomocnica.jpg (85,3 KB, 49 załadowań)
Stary 2012-12-06, 11:37   #357
ewka5891
Zakorzenienie

Witam się z zapchanym nosem u mnie i u synka

wieczor po szczepieniu ciężki, mały był strasznie marudny chciał być tylko na rączkach. do tego pierwszy raz gorączkował musialam podac mu lek na zbicie temp, na szzescie w nocy temperatura już spadła

sama czuję sie fatalnie ale musze sie trzymac. bo nikt sie synem za mnie nie zajmie

muszę jeszcze udekorować ciasteczka bozonarodzeniowe, wczoraj robiłam na raty

Cytat:

i dla Oskarka również

Cytat:

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:39   #358
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Yyyy, no u mnie jest podobnie Odkąd jestem z moim mężem to mówimy sobie, że się kochamy bardzo często. Nawet mi nie przyszło do głowy, że to wyświechtane lub coś w tym stylu. Chociaż mój mąż czasem patrzy na mnie i mówi - pamiętaj, powiedziałem ci, że cie kocham i stan trwa, nie odwołuje. To też jest miłe.
A teraz jest jeszcze mały, któremu też ciągle mówimy jaki jest kochany, ważny, wyczekiwany...
No, o króliku nie wspomnę ale też słyszy, że jest naszym sloneczkiem i ulubionym pasztecikiem

A co do zasypiania - współczuję Niby fajnie, że spi tak długo, ale z drugiej strony fajnie mieć wieczór dla siebie U mnie mały zasypia przed 20, budzi się na jedzenie tak ok. 1-2 (ale tej nocy np. pobudka była o 00.15), a później drugi raz tak 4h później, czyli tej nocy o 4.30, a zwykle ok. 6.

już doczytałam, ale przerażające

E tam będziesz sprzątać Zostań z nami

-4 wygląda bardziej optymistycznie

Ja na temat bezp. w aucie jestem przewrażliwiona (choć nigdy nie miałam wypadku). I w kwestii dziecka wolę przesadzić.

"miszcze" to dobre określenie
Już chyba pisałam, że w tym roku moja znajoma miała stłuczkę jak przewoziła swojego ok. 6miesięcznego syna. Mały wypadł z fotelika bo go nie przypięła bo przecież jechała tylko 3km do swojej mamy. Dziecko wylądowało w szpitalu, na szczęście nic mu się nie stało.
ona też nie zapięła pasów?
ja pierd.

wszyscy kórzy znajdują się w aucie powinni mieć zapięte pasy i rzeczy przewożone również powinny być przymocowane, przy byle hamowaniu może pospadać coś na dziecko.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:43   #359
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
dla Patryczka

ja sobie bez tej bazy to nei wyobrażam jest super wygodna i do tego montaż dużo prostszy niż fotelika

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Mikołaj przemyślał sprawę klocków i uznał, że jeszcze na nie za wcześnie, więc w czeluściach worka z prezentami znalazł ośmiorniczkę Lamaze.
To nie jest ośmionutka, tylko kolorowa, z piszczkiem w brzuchu i różnymi skarbami przyklejonymi do wszystkich odnóży. Jakaś z wcześniejszej kolekcji, do teraz schowana, śliczna. Spodobała się, ale po jedzeniu ciekawszy stał się smoczek.

A ja nie mam takiego kuponu.
Pewnie uznałam, że w Smyku i tak nie będę robić zakupów i wyrzuciłam.
Na pewno miałam też kupon do jednego sklepu w innej części miasta, ale ponieważ wózek, fotelik i to, co mieli w ofercie już miałam, to wyrzuciłam. Został tylko kupon do C&A, bo tam czasem robię zakupy, ale ostatnie dzidziusiowe przed porodem. Może po sezonie kupię kombinezon na przyszłą zmię, bo rok temu mieli śliczne, cieplutkie i przecenione chyba o 50%.
W kartoniku znalazlam też katalog zabawek Fisher Price, ale nie wiem, czy to dobrze. Foteliki też mają.
.
A co mam zrobić teraz, skoro młodej jest ciasno w MC CabrioFix?
Jaki sprytny Mikołaj

Ja jadę w sobotę oglądnąć taki fotelik:
http://allegro.pl/fotelik-key-1-chic...817241472.html
Jeśli będzie dobry na młodego to kupimy Ale muszę jeszcze zobaczyć jak się pochyla i montuje do auta. Mam nadzieję, że będzie taki fajny jak wygląda Kolor jaki wezmę - paprika

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Dziś w nocy mały spał z nami. Jakoś tak niespokojnie spał więc go wzięłam do nas do łóżka bo jak przytulony to mniej się wiercił. W nocy zaczął lekko płakć bo mu smoczek wypadł. Znalazłam smoczek i wpychałam go do ust... męża Dopiero on się przebudził i mówi do mnie - ja nie chcę, daj młodemu.

Stary 2012-12-06, 11:50   #360
ewka5891
Zakorzenienie

Wszystkiego najlepszego z okazji mikołajek

do mnie również Mikołaj zawitał w bucie znalazłam białe pralinki Lindt, które uwielbiam i Mikołajka

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Cytat:
Dziś w nocy mały spał z nami. Jakoś tak niespokojnie spał więc go wzięłam do nas do łóżka bo jak przytulony to mniej się wiercił. W nocy zaczął lekko płakć bo mu smoczek wypadł. Znalazłam smoczek i wpychałam go do ust... męża Dopiero on się przebudził i mówi do mnie - ja nie chcę, daj młodemu.

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości