|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV
A u mnie dzisiaj spadł śnieg
Wkońcu się go doczekałam I zaczęłam się zastanawiać nad porodem w wodzie. Czy któraś z was rodziła już w wodzie? Polecacie czy odradzacie? Życzę miłego dnia i dużo prezentów Niestety mnie dzisiaj Mikołaj nie odwiedził
|
|
|
|
|
#902 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#903 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
, lasencje DZIĘKUJĘ dzisiaj spałam uwaga - do 3 !!! Obserwuje - pisałaś ,że dzieci śpią 20 godzin - składam skargę !!!! Moje nie śpi na pewno - z zegarkiem(a raczej telefonem) sprawdzałam - urwis warjuje w nocy prawie regularnie co 15 min - i to ostro ! aż do 6 . od 6-7 spokój a potem znowu .... nawet jak zakupy robię .... czuję w dzień, w nocy , jak śpię , nawet jak poszłam siusiu .... Mój brzuch żyje swoim życiem ...... I daję słowo - to 3 dzieciątko moje ale najbardziej energiczne w brzuchu !!!! I jeszczę się pożalę , niedosyć ,że mało spałam, to auto mi nawaliło - skrzynia biegów .... pewnie za 2 dni naprawią ale części do tego liczone w tysiącach ..... Czy gwiazdor przynosi też worki z pieniędzmi ??? ![]() idę nadrabiać ...........
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie.. o co chodzi?
|
|
#905 | ||
|
Zakorzenienie
|
alez bedzie pachniec
Cytat:
![]() kochany ![]() Cytat:
|
|
|
|
#906 |
|
Wtajemniczenie
|
Przecież jak rodzisz naturalnie, to nikt Cię do niczego nie usypia, i żadnej narkozy nie ma, a i cesarkę robią w wielu msc w znieczuleniu mscowym a nie pod narkozą, więc kompletnie nie wiem, co masz na myśli.. albo jak to sobie wyobrażasz
|
|
#907 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
brak słów na takich ...ludziCytat:
![]() Cytat:
i brawo za chłopaka Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam się mikołajkowo u mnie w końcu jest słonecznie ![]() Wczoraj przejrzałam w końcu ciuszki, które z miesiąc temu wzięłam od dziewczyny (od której kupiłam też wózek). Po przebraniu wyszło 150 sztuk śpioszków, koszulek, bluzeczek, spodenek, kurteczek i nie wiem jeszcze czego. Do tego 16 par bucików, czapeczki, skarpetki, rękawiczki. 40 sztuk od 0-3 m-cy, a tak to większość 3-6-9 m-cy, troszkę na 12 m-cy i więcej, niektóre naprawdę fajowe. Muszę jeszcze za to zapłacić, a pojęcia nie mam ile (ta dziewczyna też nie wie jak to wycenić, więc pewnie to ja będę musiała coś zaproponować). Patrzyłam na allegro po ile takie zestawy chodzą, to są zestawy po 50 sztuk za 100 zł, ale są i po 300 zł. Macie jakiś pomysł? Pamiętam że któraś z Was (chyba Leonikowa) kupowała od znajomej taką hurtową ilość, ale nie pamiętam ile płaciła... |
||||||
|
|
|
|
#908 |
|
Zadomowienie
|
chyba o to, że nie każdemu całe łożysko odchodzi i czasem potrzebne jest łyżeczkowanie.. ale głowy za to nie dam uciąć. lepiej niech się ktoś doświadczony wypowie
|
|
#909 |
|
Wtajemniczenie
|
To był dopisek do Coco
) bo mnie ostro zafrapowała, nic to zrobię sobie kawusie, może się połapię w co i jak ![]() nestelle współczuję wydatków i autka niesprawnego, wiem po sobie, że jak bez autka dwa dni to jak bez ręki ! ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- No o czymś takim to słyszałam, ale u nas w sensie tam gdzie ja rodzę, koleżanki miały w miejscowym to robione, a najczęściej jak jeszcze zzo działało.
|
|
#910 | |||
|
Zakorzenienie
|
zjadlam podwojna porcje paluszkow ziemniaczanych z sosem... czuje, ze puchne
![]() Cytat:
hehe, ale masz rozrabiake a ja tak narzekam, ze malo mojego czuje chyba powinnam przestac narzekac ![]() wydatkow wspolczuje ![]() Cytat:
![]() nie pomoge, tez nie wiedzialabym jak wycenic, ale podejrzewam, ze powyzej 400 zl ![]() Cytat:
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2012-12-06 o 12:39 |
|||
|
|
|
|
#911 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a no w sumie racja, o tym nie pomyślałam że można znieczulić miejscowo, chociaż przypomina mi się że jak moja mama miała usuwanego mięśniaka poprzez łyżeczkowanie to ją usypiali ale może to zależy od sytuacji i od lekarza
|
|
|
#912 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie.
Ale się dziś zdenerwowałam. Wstałąm o 7.30 i chciałam zarejestrować się do lekarza rodzinnego, niestety nie było już numerków ale Pani mówiła że mogę przyjechać i zapytać lekarza czy mogę się jeszcze zarejestrować, więc pojechałam od razu bez śniadania po 8 i lekarz się zgodził. Ale jak na złość dzisiaj było kilkoro dzieci do szczepienia, Pan z ciśnieniem 180 i wyobrażacie sobie że siedziałam i czekałam do 11.30!! a w brzuchu tak mi burczało i słabo mi było że masakra. 3h czekałam no szok!! Ale najważniejsze że dostałam L4 i za 2 tyg zmieniam lekarza. |
|
|
|
|
#913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas połózna mówiła, żeby tata sobie wziąl do porodu coś do zjedzenia, bo to może potrwac, ale żeby nie jadł przy mamie, bo moze mu sie dostac, bo jej wolno tylko wode pić...Nikt nie spytał dlaczego. Myslę, że przy takim wysiłku jak poród nikt o jedzeniu czy piciu nie myśli nestelle- niestety zawsze grudzien to wieksze wydatki, a jeszcze jak wyskoczyc cos niespodziewanwgo...U nas tez w grudniu 500zł- moja szkoła (na szczęscie ostatnia rata) 450zł szkoła rodzenia (zapłaciłam na razie 200), rata kredytu 600zł, gaz 260 zł i wypłaty męża braknie na same opłaty...A gdzie święta, zycie, wyprawka dla mełego...Zus wypłaca mi kase jak chce po 400-1000zł Nie wiadomo, cy zbierac, czy wydawac na bieżąco;p ALe damy rade, jednak jakbys spotkała tego Mikołaja, co rozdajeworki z pieniędzmi to podeslij go i do mnie
|
|
|
|
|
|
#914 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
noo ja tak kiedys tez sie oczekałam chociaz miałam numerek i na konkretną godzine byłam umówiona u rodzinnej ,a zcekałam ok 2 godzin , i to połowa tego na stojaco bo ludiz dużo było, brzucha chyba nikt nie widział zeby ustąpic miejsca a ja taka raczej skromna takze stałam jak głupia haaaaaa, ale dobrze ze amsz to zwolnienie, a wczoraj na genetycznym pytałas o zwolnienie i Ci nie dął, czy nie pytałas jednak. A na jakiego lekarza zmieniasz? ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
I zależy jak te osoby do tego podchodzą co dostałas od nich te ubranka, czy chcą się pozbyc ich za symboliczną kwotę, czy moze chcą zarobić ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
a ja mojemu rano jak sie mył w kuchni zostawiłam prezencik i jak zszedł zobaczył to od razu do mnie do łóżka wskoczył przytulic mnie, aaa kochane to było
|
||||
|
|
|
|
#915 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aaa zapomniałam napisać, nestelle niezły rozrabiaka tam w brzuchu, heh ja to się cieszę, że mój póki co spać nie przeszkadza, uwielbiam spać Nie przejmuj się, potem byłam bardzo grzecznym niemowlaczkiem, wcale się to nie przekładało !
|
|
|
#916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#917 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a miało być na łazienke![]() Cytat:
trochę głupio zebyś ty decydowała ile zapłacicCytat:
a tego mikołaja z pieniędzmi to ja też poprosze
|
|
|
#918 |
|
Wtajemniczenie
|
Znalazłam jak jest u nas, więc ogólnie proszę się nie dawać i walczyć o swoje, a już na 100 % o wodę do picia, bo bez niej to już kolejna jakaś odsłona barbarie, ja bym się co do jedzenia nie upierała, bo wiadomo, że tak jak piszą, każdy poród może zakończyć się cesarką pod narkozą lub innym takim zabiegiem, a wtedy lepiej nie być najedzonym.
CZY RODZĄCE MOGĄ PIĆ I JEŚĆ W CZASIE PORODU? - DONIESIENIA Z BADAŃ Odmawianie kobietom rodzącym jedzenia i picia w trakcie porodu jest dobrze ugruntowaną tradycją położniczą. Czy jednak współczesna nauka potwierdza jej zasadność? Aż do późnych lat 40. XX wieku rodzące kobiety nie były ograniczane w jedzeniu i piciu. Wszystko zmieniło się po opublikowaniu rezultatów jednego zaledwie badania, przeprowadzonego przez amerykańskiego położnika Curtisa Mendelsona. Jego hipotezą było, iż zapalenie płuc, które zdarza się u rodzących po zastosowaniu znieczulenia ogólnego, spowodowane jest aspiracją treści żołądka (nazwano to później objawem Mendelsona). Aby potwierdzić swoją hipotezę Mendelson przeprowadził na królikach eksperyment, w którym wykazał, że zapalenie płuc, a w jego następstwie często śmierć, spowodowane jest nie tyle aspiracją treści, co kwasu solnego znajdującego się w żołądku. Rekomendacją Mendelsona wynikającą z eksperymentu było zabronienie rodzącym kobietom jedzenia i picia w trakcie porodu, co miało zmniejszyć zawartość ich żołądka, a tym samym ryzyko aspiracji jego treści do płuc. Od tamtego czasu na wielu salach porodowych wprowadzono nakaz NPO (łac. nil per os - nic przez usta) dla wszystkich rodzących kobiet. Zakaz jedzenia i picia funkcjonuje do dziś, choć współczesna technika ginekologiczna i anestezjologiczna sprawia, że właściwie nie ma on już racji bytu. Również badania naukowe nie potwierdzają jego słuszności. Eksperyment Mendelsona przeprowadzony był w czasach, gdy w szpitalach powszechnie stosowano znieczulenie ogólne (również przy porodach zabiegowych), bez efektywnego zabezpieczania dróg oddechowych. Współcześnie znieczulenie ogólne jest coraz rzadziej stosowane, a umiejętności anestezjologów skutecznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia tego powikłania. Aspiracja do płuc treści żołądkowej u kobiet rodzących jest współcześnie tak rzadka, że trudno byłoby nawet przeprowadzić randomizowane badanie, które udowodniłoby, że istnieje związek między spożywaniem pokarmów w trakcie porodu, a śmiertelnością matek (1). Nieprawdziwe okazało się również założenie, że rodząca, pozbawiona przez długie godziny jedzenia i picia jest chroniona przed komplikacjami, ponieważ jej żołądek jest pusty. Przeciwnie, głodowanie zwiększa ilość kwasu solnego w żołądku, a więc teoretycznie zwiększa się ryzyko aspiracji i zapalenia płuc. Współcześnie istnieje już wiele doniesień naukowych, a także obserwacji wynikających z praktyki, że pozbawianie kobiet rodzących możliwości picia i jedzenia niesie za sobą wiele ubocznych skutków. Ponieważ poród stanowi dla matki i dziecka duży wysiłek i wydatek energetyczny, ograniczenie podawania pokarmu i płynów prowadzi do odwodnienia i ketozy, zwiększa stres u rodzącej, a co za tym idzie - powoduje przedłużanie się porodu. Rozwiązaniem tego problemu na pewno nie jest rutynowe podawanie kroplówek zawierających płyny i glukozę. Randomizowane badania wykazały, że wzrost poziomu glukozy może skutkować wzrostem poziomu insuliny u matki i dziecka. Z kolei stosowanie bezsolnych preparatów może doprowadzić do hiponatremii u obojga (2). Wykazano, że kobiety, które mogły jeść i pić, miały krótsze porody (przeciętnie o 90 minut), mniejszą potrzebę przyspieszenia porodu oksytocyną i użycia środków przeciwbólowych, zaś noworodki miały wyższy wynik Apgar (3). Przeprowadzone przez National Birth Center w Stanach Zjednoczonych badanie wykazało, że wśród 11 814 kobiet, które swobodnie jadły i piły w czasie porodu nie zanotowano ani jednego przypadku wystąpienia objawu Mendelsona, mimo, iż u 22% kobiet z badanej grupy zakończono poród cesarskim cięciem (4). Uważa się, że najlepszym sposobem zminimalizowania ryzyka wystąpienia objawu Mendelsona jest ograniczenie użycia znieczulenia ogólnego i stosowanie poprawnej techniki anestetycznej (5). Jak pisze WHO: "Można bezpiecznie twierdzić, że w przypadku porodu o niskim ryzyku prowadzonego w jakimkolwiek miejscu, nie ma potrzeby zakazywania kobietom przyjmowania pokarmu" (2). W podobnym duchu brzmią zalecenia brytyjskiego instytutu NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence): Podczas aktywnej fazy porodu kobiety mogą przyjmować płyny i należy poinformować je, że napoje izotoniczne mogą być bardziej korzystne niż woda. Kobiety mogą spożywać lekkie pokarmy podczas aktywnej fazy porodu, chyba że wcześniej przyjęły opioidy lub są zagrożone czynnikami ryzyka, z powodu których znieczulenie ogólne jest preferowane (6). Co jeść i pić w trakcie porodu? Oczywiście, nie każda rodząca ma ochotę na jedzenie w trakcie porodu. Badania pokazały, że kobiety jedzą najczęściej na początku, gdy skurcze są mniej intensywne, później ograniczają się tylko do płynów. Rekomendowane jest jedzenie potraw o niskiej zawartości tłuszczów, lekkich i łatwostrawnych, picie lekko słodkich napojów. Z obserwacji wynika, że kobiety, które mają możliwość wyboru wybierają właśnie takie pożywienie. Poradniki i strony internetowe dla kobiet w ciąży polecają różne produkty, wśród których można znaleźć: wodę, herbatę, rozcieńczone soki owocowe, jajka na miękko, tosty z masłem i z dżemem, ciasteczka z ciemnej mąki, lekkie zupy, naleśniki, makarony z lekkim sosem, gotowane owoce. Nie każda rodząca może całkowicie swobodnie jeść i pić w trakcie porodu. Coraz powszechniejsza medykalizacja porodu, a co za tym idzie wzrost ryzyka ukończenia porodu przez cesarskie cięcie, używanie opioidów, duża otyłość u kobiet powoduje, że nie u wszystkich taka swoboda jest wskazana. Rzecz jednak polega na tym, aby zakazu picia i jedzenia nie rozciągać na wszystkie rodzące kobiety, czyniąc z niego rutynową procedurę, która w wielu przypadkach zaburza prawidłowy przebieg porodu i utrudnia kobietom urodzenie dziecka. Obowiązujące od 7 kwietnia 2011 r. Rozporządzenie Ministra Zdrowia, określające tzw. standard opieki okołoporodowej, zawiera przepis, że rodząca może przyjmować przejrzyste płyny. Tekst: Anna Otffinowska Piśmiennictwo: 1. Oral intake during labor, O'Sullivan G, Liu B, Shennan AH., Int Anesthesiol Clin 2007;45:133- 47. 2. Care in normal birth -a practical guide, WHO, 1997 3. Providing Oral Nutrition to Women In Labor, American College of Nurse-Midwives, Journal of Midwifery & Women's Health, 2008, vol.53, Issue 3 4. Outcomes of care in birth centers. The National Birth Center Study, JP Rooks, NL Weatherby, EK Ernst, S Stapleton, D Rosen, and A Rosenfield, New England Journal of Medicine, 1989, vol. 321 5. BMJ 2009;338:b732 6. Intrapartum care-care of healthy women and their babies during childbirth. National Institute of Clinical Excellence. 2007. linical Excellence. 2007. http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-...a-z-badan.html
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
Nestelle ja tez zapomniałam o tych ruchach ciesz się ze tak dużo sie rusza ja czasem świruje ze ruchów nie czuję ty przynajmniej nie masz tego problemu
![]() Klementynka lipa z tymi wypłatami z zusu ja sie ciesze ze u nas od stycznia to firma a nie zus bedzie wypłacać więc bede miec na bieżąco kase
|
|
#920 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Alliw, myślę, że to koleżanka powinna wycenić, a nie Ty.
|
|
|
#921 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#922 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
hehhh
![]() ![]() Nie wyobrazam sobie lyzeczkowania "na żywca"...
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie wróciłam od lekarza.
![]() Na bóle brzucha polecił mi brać magnez i No-spę, ale zastrzegłam, że będę je brać tylko wtedy kiedy będzie mnie boleć jak ostatnio (tak, że nie mam siły chodzić). Zapisał mi też czopki ziołowe na hemoroidy, ale powiedział bym się nie martwiła, bo to normalne. Zalecił również basen i spacery, a także dużo płatków owsianych i ruchu. Brzuszek mam miękki, macica palec nad pępkiem, szyjka twarda i wszystko w porządeczku. Do tego skierowanie na glukozę- stwierdził, że mały oszaleje jak dawkę dostanie, hehe. W drodze powrotnej nakupiłam sobie owoców do sałatki. No to mały- rośniemy dalej )
|
|
|
#925 |
|
Zakorzenienie
|
jak to nie daje
jakis dziwny czy co
|
|
#926 |
|
Zakorzenienie
|
super wiesci!!!! nie rozumiem takich "zasad", w ogole takiego zalozenia... a probowalas?!
|
|
|
#927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze względu na to, że cały czas miałam dreszcze i było mi zimno dostałam kilka nawadniających kroplówek i kołderkę.
|
|
|
#928 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizytęja niestety to samo, okropny ból gardła od wczoraj, a dziś już całkiem mnie rozłożyło Cytat:
moja mama też zachwycona jest wielki, ale waży malutko i super się prowadzi ![]() Cytat:
za wizytęA mnie rozłożyło pół dnia przespane, nie mam sił na nic, a najgorsze że jutro kończę 28 tydzień i miałam zrobić glukozę i znowu nie pójdę, bo gdzie z gorączką... masakra po prostu.. ciągle coś już mam dość Od mikołaja dostałam perfumki - pumę jamajcę 2 Julka za to milion prezentów, ale to wieczorem napiszę co, bo jedzie do dziadków po przedszkolu i tam dostanie coś
|
|
|
|
#929 |
|
Zakorzenienie
|
to ja znowu powiode mamusie na pokuszenie
![]() upieklam rogaliki z ciatsta krucho-drożdżowego - z przepisu mojej babci jadlam je jeszcze jako dziecko, i do kilku lat samodzielnie je pieke ![]() przepis dziecinnie prosty, latwy w wykonaniu - a smak ![]() sa wielkosci ciasteczka, w srodku puszyste
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podeślij trochę tych rogalików mój teścio jest w Niemczech (bo ty tam mieszkasz prawda ) to mozesz mu podrzucic ![]() A jak nie to chociaż przepisem sie podziel ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Stripii zdrówka dla ciebie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.

Wkońcu się go doczekałam

,
Mój brzuch żyje swoim życiem ...... 
brak słów na takich ...ludzi

05.07.2008