MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 12:17   #901
Natalia17011995
Raczkowanie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. IV

A u mnie dzisiaj spadł śnieg Wkońcu się go doczekałam
I zaczęłam się zastanawiać nad porodem w wodzie. Czy któraś z was rodziła już w wodzie? Polecacie czy odradzacie?
Życzę miłego dnia i dużo prezentów Niestety mnie dzisiaj Mikołaj nie odwiedził
Natalia17011995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:19   #902
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość

Z tego co się orientuję, to pić nie wolno w trakcie porodu ze względu na usypianie po porodzie do czyszczenia. Przed narkozą ogólnie ani jeść ani pić, więc to pewno dlatego.
jakie usypianie po porodzie do czyszczenia ?
Stary 2012-12-06, 12:23   #903
nestelle
Zakorzenienie

cześć ,
lasencje DZIĘKUJĘ za kciuki !!! ginka mnie przyjmie we wtorek ! pewnie będzie niezła obsuwa przez takie wciskanie ale trudno .

dzisiaj spałam uwaga - do 3 !!! Obserwuje - pisałaś ,że dzieci śpią 20 godzin - składam skargę !!!! Moje nie śpi na pewno - z zegarkiem(a raczej telefonem) sprawdzałam - urwis warjuje w nocy prawie regularnie co 15 min - i to ostro ! aż do 6 . od 6-7 spokój a potem znowu .... nawet jak zakupy robię .... czuję w dzień, w nocy , jak śpię , nawet jak poszłam siusiu .... Mój brzuch żyje swoim życiem ......
I daję słowo - to 3 dzieciątko moje ale najbardziej energiczne w brzuchu !!!!
I jeszczę się pożalę , niedosyć ,że mało spałam, to auto mi nawaliło - skrzynia biegów .... pewnie za 2 dni naprawią ale części do tego liczone w tysiącach ..... , a ja za dzieci dopiero co zapłaciłam - przedszkole ,baseny piłka ,angielski .... buty im kupiłam , kurtki , a mamy jeszczę budowę .... no i gwiazdka ..... wszyscy teraz mieli imieniny - brat, mama ,ja , w niedzielę tata , mój tż w gwiadkę, a na początku przyszłego roku ma 30 urodziny .....
Czy gwiazdor przynosi też worki z pieniędzmi ???

idę nadrabiać ...........
Stary 2012-12-06, 12:23   #904
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
no wlasnie.. o co chodzi?
Stary 2012-12-06, 12:24   #905
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Zabieram się dziś z Mamą za pieczenie świątecznych ciasteczek
alez bedzie pachniec

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
A! I co podkreśliła połóżna: prezent dla mamy po urodzeniu musi być!! Bo tak wiele tatusiowie dała-dziecko, ze nalezy sie jej prezent- najlepiej błyszczący, swiecący i niewielkich rozmairów
trzeba by ja do specjalnego oredzia przed sportem (20:00, TVP 1) wydelegowac

Cytat:
bo się bał że coś się stało :P
kochany

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
a ja chyba byłam "nijaka" bo Mikołaj olał mnie całkowicie ani prezentu ani rózgi
Cytat:
Napisane przez Natalia17011995 Pokaż wiadomość
A Niestety mnie dzisiaj Mikołaj nie odwiedził
cierpliwosci! dzien jeszcze sie nie skonczyl

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:24   #906
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Przecież jak rodzisz naturalnie, to nikt Cię do niczego nie usypia, i żadnej narkozy nie ma, a i cesarkę robią w wielu msc w znieczuleniu mscowym a nie pod narkozą, więc kompletnie nie wiem, co masz na myśli.. albo jak to sobie wyobrażasz
Stary 2012-12-06, 12:25   #907
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolci Pokaż wiadomość
ja jakis czas temu w okresie długiego wekendu na wszystkich swuetych jechaliśmy z meżem na zakupy a przed nami auto jakos dziwnie jechało , tak zjezdzało na bok i nagle rowem jechało a potem to juz fikołki, uderzyło w betonowy mostek, koła poodpadały, auto na dachu lezało, dymiło sie, ja spanikowana na 112 dzwoniłam od razu, mąż pobiegł ratować, wyciąga chłopa a ten pijany jak nie wiem co, starsznie sie bałam jak to widziałam a potem myslalam ze przeciez mógł nam zrobić krzywde albo kogoś innego zabić , nienawidze takich pijaków za kierownicą!!!
ubiłabym na miejscu brak słów na takich ...ludzi

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witam się po wizycie.
Synek waży całe 673g łożysko mam na tylnej ścianie. Wszystkie pomiary prawidłowe, lekarz nie stwierdził nic niepokojącego
i super

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
witam się z rana w dzień Świętego Mikołaja
I życzę wszystkim pociechy z brzuszków i maluszków, i dużo uśmiechu na Twarzy

A teraz w skrócie moja wczorajsza wizyta,
U mnie wszystko ok. badania dobre, badanie ręczne wporządku, dwa kg na + ale na szczęście lekarz powiedział że jest dobrze, że nie więcej
U maluszka, również wszystko dobrze, waży659g wszystkie inne pomiary w również ok. Fotki mam ale takie sobie, jedna tylko na pocieszenie genialna wrzucę później. No i oczywiście długo wyczekiwana informacja Moje drogie Panie według statystyki pierwszej strony powitajcie 30 małego mężczyznę na wątku
Dla Ciebie również życzenia
i brawo za chłopaka

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
hej
witam się u mnie dziś pełne 27 tygodni czyli wchodzimy w 28 i już coraz bliżej

Cytat:
Jak mnie nie ma, to piszecie jak szlaone. A jak dzis jestem od rana i mam pisac prace podyplomowa, a mi sie nie chce;p i ciagle zaglądam tu, to ani jednej nowej wiadomosci ;p Wredoty
czasami też mam takie wrażenie

Cytat:
a ja chyba byłam "nijaka" bo Mikołaj olał mnie całkowicie ani prezentu ani rózgi
mnie też

Witam się mikołajkowo u mnie w końcu jest słonecznie ani jednej chmurki, niebo błękitne, lekki mrozik, od razu chce się żyć

Wczoraj przejrzałam w końcu ciuszki, które z miesiąc temu wzięłam od dziewczyny (od której kupiłam też wózek). Po przebraniu wyszło 150 sztuk śpioszków, koszulek, bluzeczek, spodenek, kurteczek i nie wiem jeszcze czego. Do tego 16 par bucików, czapeczki, skarpetki, rękawiczki. 40 sztuk od 0-3 m-cy, a tak to większość 3-6-9 m-cy, troszkę na 12 m-cy i więcej, niektóre naprawdę fajowe. Muszę jeszcze za to zapłacić, a pojęcia nie mam ile (ta dziewczyna też nie wie jak to wycenić, więc pewnie to ja będę musiała coś zaproponować). Patrzyłam na allegro po ile takie zestawy chodzą, to są zestawy po 50 sztuk za 100 zł, ale są i po 300 zł. Macie jakiś pomysł? Pamiętam że któraś z Was (chyba Leonikowa) kupowała od znajomej taką hurtową ilość, ale nie pamiętam ile płaciła...
Stary 2012-12-06, 12:26   #908
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
chyba o to, że nie każdemu całe łożysko odchodzi i czasem potrzebne jest łyżeczkowanie.. ale głowy za to nie dam uciąć. lepiej niech się ktoś doświadczony wypowie
Stary 2012-12-06, 12:36   #909
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

To był dopisek do Coco ) bo mnie ostro zafrapowała, nic to zrobię sobie kawusie, może się połapię w co i jak

nestelle współczuję wydatków i autka niesprawnego, wiem po sobie, że jak bez autka dwa dni to jak bez ręki !

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
chyba o to, że nie każdemu całe łożysko odchodzi i czasem potrzebne jest łyżeczkowanie.. ale głowy za to nie dam uciąć. lepiej niech się ktoś doświadczony wypowie
No o czymś takim to słyszałam, ale u nas w sensie tam gdzie ja rodzę, koleżanki miały w miejscowym to robione, a najczęściej jak jeszcze zzo działało.
Stary 2012-12-06, 12:38   #910
Moderna
Zakorzenienie

zjadlam podwojna porcje paluszkow ziemniaczanych z sosem... czuje, ze puchne

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
cześć ,
lasencje DZIĘKUJĘ za kciuki !!! ginka mnie przyjmie we wtorek ! pewnie będzie niezła obsuwa przez takie wciskanie ale trudno .

dzisiaj spałam uwaga - do 3 !!! Obserwuje - pisałaś ,że dzieci śpią 20 godzin - składam skargę !!!! Moje nie śpi na pewno - z zegarkiem(a raczej telefonem) sprawdzałam - urwis warjuje w nocy prawie regularnie co 15 min - i to ostro ! aż do 6 . od 6-7 spokój a potem znowu .... nawet jak zakupy robię .... czuję w dzień, w nocy , jak śpię , nawet jak poszłam siusiu .... Mój brzuch żyje swoim życiem ......
I jeszczę się pożalę , niedosyć ,że mało spałam, to auto mi nawaliło - skrzynia biegów .... pewnie za 2 dni naprawią ale części do tego liczone w tysiącach ..... , a ja za dzieci dopiero co zapłaciłam - przedszkole ,baseny piłka ,angielski .... buty im kupiłam , kurtki , a mamy jeszczę budowę .... no i gwiazdka ..... wszyscy teraz mieli imieniny - brat, mama ,ja , w niedzielę tata , mój tż w gwiadkę, a na początku przyszłego roku ma 30 urodziny .....

super, ze udalo Ci sie dostac jeszcze termin

hehe, ale masz rozrabiake a ja tak narzekam, ze malo mojego czuje chyba powinnam przestac narzekac
wydatkow wspolczuje

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Wczoraj przejrzałam w końcu ciuszki, które z miesiąc temu wzięłam od dziewczyny (od której kupiłam też wózek). Po przebraniu wyszło 150 sztuk śpioszków, koszulek, bluzeczek, spodenek, kurteczek i nie wiem jeszcze czego. Do tego 16 par bucików, czapeczki, skarpetki, rękawiczki. 40 sztuk od 0-3 m-cy, a tak to większość 3-6-9 m-cy, troszkę na 12 m-cy i więcej, niektóre naprawdę fajowe. Muszę jeszcze za to zapłacić, a pojęcia nie mam ile (ta dziewczyna też nie wie jak to wycenić, więc pewnie to ja będę musiała coś zaproponować). Patrzyłam na allegro po ile takie zestawy chodzą, to są zestawy po 50 sztuk za 100 zł, ale są i po 300 zł. Macie jakiś pomysł? Pamiętam że któraś z Was (chyba Leonikowa) kupowała od znajomej taką hurtową ilość, ale nie pamiętam ile płaciła...
150 sztuk?
nie pomoge, tez nie wiedzialabym jak wycenic, ale podejrzewam, ze powyzej 400 zl
Cytat:
hmm... to w sumie byloby logiczne.. ale nawet nie wiedzialam, ze taka sytuacja moze zaistniec

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-12-06 o 12:39
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:39   #911
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cytat:
No o czymś takim to słyszałam, ale u nas w sensie tam gdzie ja rodzę, koleżanki miały w miejscowym to robione, a najczęściej jak jeszcze zzo działało.

a no w sumie racja, o tym nie pomyślałam że można znieczulić miejscowo, chociaż przypomina mi się że jak moja mama miała usuwanego mięśniaka poprzez łyżeczkowanie to ją usypiali ale może to zależy od sytuacji i od lekarza
Stary 2012-12-06, 12:39   #912
monicca1989
Zakorzenienie

Witajcie.
Ale się dziś zdenerwowałam. Wstałąm o 7.30 i chciałam zarejestrować się do lekarza rodzinnego, niestety nie było już numerków ale Pani mówiła że mogę przyjechać i zapytać lekarza czy mogę się jeszcze zarejestrować, więc pojechałam od razu bez śniadania po 8 i lekarz się zgodził. Ale jak na złość dzisiaj było kilkoro dzieci do szczepienia, Pan z ciśnieniem 180 i wyobrażacie sobie że siedziałam i czekałam do 11.30!! a w brzuchu tak mi burczało i słabo mi było że masakra. 3h czekałam no szok!! Ale najważniejsze że dostałam L4 i za 2 tyg zmieniam lekarza.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:46   #913
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość

Z tego co się orientuję, to pić nie wolno w trakcie porodu ze względu na usypianie po porodzie do czyszczenia. Przed narkozą ogólnie ani jeść ani pić, więc to pewno dlatego.

T
Łozysko się rodzi po porodzie, a jak macica sie zle oczysci to lyżeczkowanie dopiero po kilku dniach z tego co wiem...żadnej narkozy nikt nie daje....

U nas połózna mówiła, żeby tata sobie wziąl do porodu coś do zjedzenia, bo to może potrwac, ale żeby nie jadł przy mamie, bo moze mu sie dostac, bo jej wolno tylko wode pić...Nikt nie spytał dlaczego. Myslę, że przy takim wysiłku jak poród nikt o jedzeniu czy piciu nie myśli
nestelle- niestety zawsze grudzien to wieksze wydatki, a jeszcze jak wyskoczyc cos niespodziewanwgo...U nas tez w grudniu 500zł- moja szkoła (na szczęscie ostatnia rata) 450zł szkoła rodzenia (zapłaciłam na razie 200), rata kredytu 600zł, gaz 260 zł i wypłaty męża braknie na same opłaty...A gdzie święta, zycie, wyprawka dla mełego...Zus wypłaca mi kase jak chce po 400-1000zł Nie wiadomo, cy zbierac, czy wydawac na bieżąco;p ALe damy rade, jednak jakbys spotkała tego Mikołaja, co rozdajeworki z pieniędzmi to podeslij go i do mnie
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:58   #914
mariolci
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie.
Ale się dziś zdenerwowałam. Wstałąm o 7.30 i chciałam zarejestrować się do lekarza rodzinnego, niestety nie było już numerków ale Pani mówiła że mogę przyjechać i zapytać lekarza czy mogę się jeszcze zarejestrować, więc pojechałam od razu bez śniadania po 8 i lekarz się zgodził. Ale jak na złość dzisiaj było kilkoro dzieci do szczepienia, Pan z ciśnieniem 180 i wyobrażacie sobie że siedziałam i czekałam do 11.30!! a w brzuchu tak mi burczało i słabo mi było że masakra. 3h czekałam no szok!! Ale najważniejsze że dostałam L4 i za 2 tyg zmieniam lekarza.

noo ja tak kiedys tez sie oczekałam chociaz miałam numerek i na konkretną godzine byłam umówiona u rodzinnej ,a zcekałam ok 2 godzin , i to połowa tego na stojaco bo ludiz dużo było, brzucha chyba nikt nie widział zeby ustąpic miejsca a ja taka raczej skromna takze stałam jak głupia haaaaaa, ale dobrze ze amsz to zwolnienie, a wczoraj na genetycznym pytałas o zwolnienie i Ci nie dął, czy nie pytałas jednak. A na jakiego lekarza zmieniasz?

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:

nestelle- niestety zawsze grudzien to wieksze wydatki, a jeszcze jak wyskoczyc cos niespodziewanwgo...U nas tez w grudniu 500zł- moja szkoła (na szczęscie ostatnia rata) 450zł szkoła rodzenia (zapłaciłam na razie 200), rata kredytu 600zł, gaz 260 zł i wypłaty męża braknie na same opłaty...A gdzie święta, zycie, wyprawka dla mełego...Zus wypłaca mi kase jak chce po 400-1000zł Nie wiadomo, cy zbierac, czy wydawac na bieżąco;p ALe damy rade, jednak jakbys spotkała tego Mikołaja, co rozdajeworki z pieniędzmi to podeslij go i do mnie
u mnie tez kiepsko z kasa, rata jedna 700 zł, druga 600 zł + opłaty za mieszkanie, i wykanczanie mieszkania takze kazdy grosz się liczy

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:

no zależy jakie te ciuszki czy nówki praktycznie czy widać że uzywane, ale mozesz sobie wycenic tak miej wiecej te drobne rzeczy po 1-2 zł, a te lepsze po 5 zł i ciekawe ile sie uzbiera zł I zależy jak te osoby do tego podchodzą co dostałas od nich te ubranka, czy chcą się pozbyc ich za symboliczną kwotę, czy moze chcą zarobić

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Natalia17011995 Pokaż wiadomość
A u mnie dzisiaj spadł śnieg Wkońcu się go doczekałam
I zaczęłam się zastanawiać nad porodem w wodzie. Czy któraś z was rodziła już w wodzie? Polecacie czy odradzacie?
Życzę miłego dnia i dużo prezentów Niestety mnie dzisiaj Mikołaj nie odwiedził
mnie tez nie odwiedził, ale wiem ze mnie odwiedzi wieczorem to znaczy domyślam się a ja mojemu rano jak sie mył w kuchni zostawiłam prezencik i jak zszedł zobaczył to od razu do mnie do łóżka wskoczył przytulic mnie, aaa kochane to było

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/10289
mariolci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:58   #915
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
a no w sumie racja, o tym nie pomyślałam że można znieczulić miejscowo, chociaż przypomina mi się że jak moja mama miała usuwanego mięśniaka poprzez łyżeczkowanie to ją usypiali ale może to zależy od sytuacji i od lekarza
No ale mięśniak jest chyba bardziej skomplikowanym zabiegiem, niż szybkie usunięcie resztek łożyska jak coś.

Cytat:
Witajcie.
No ważne, że masz l-4 i wszystko idzie po Twojej myśli !

Cytat:
Łozysko się rodzi po porodzie, a jak macica sie zle oczysci to lyżeczkowanie dopiero po kilku dniach z tego co wiem...żadnej narkozy nikt nie daje....

U nas połózna mówiła, żeby tata sobie wziąl do porodu coś do zjedzenia, bo to może potrwac, ale żeby nie jadł przy mamie, bo moze mu sie dostac, bo jej wolno tylko wode pić...Nikt nie spytał dlaczego. Myslę, że przy takim wysiłku jak poród nikt o jedzeniu czy piciu nie myśli
No z tym łożyskiem, to akurat nie jest tak do końca, zależy od szpitala, w niektórych właśnie usuwają resztki od razu, na fali miejscowego znieczulenia, lub po lekkim znieczuleniu lub o zgrozo bez, ale to już barbaria i trzeba głośno protestować !! i się nie dać ! Pewnie więc i ale rzadko usuwa się pod narkozą, bo narkoza wiadomo to jednak kolejne obciążenie dla organizmu, no i raczej jak nie trzeba to się dziś unika.

Aaa zapomniałam napisać, nestelle niezły rozrabiaka tam w brzuchu, heh ja to się cieszę, że mój póki co spać nie przeszkadza, uwielbiam spać ale Mama mi mówiła, że ja byłam taka, że jak gdzieś ze mną w brzuchu jechała to aż cały brzuch chodził i wszyscy np w autobusie mieli show, bo to lato było więc brzuch na wierzchu Nie przejmuj się, potem byłam bardzo grzecznym niemowlaczkiem, wcale się to nie przekładało !
Stary 2012-12-06, 13:00   #916
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolci Pokaż wiadomość
noo ja tak kiedys tez sie oczekałam chociaz miałam numerek i na konkretną godzine byłam umówiona u rodzinnej ,a zcekałam ok 2 godzin , i to połowa tego na stojaco bo ludiz dużo było, brzucha chyba nikt nie widział zeby ustąpic miejsca a ja taka raczej skromna takze stałam jak głupia haaaaaa, ale dobrze ze amsz to zwolnienie, a wczoraj na genetycznym pytałas o zwolnienie i Ci nie dął, czy nie pytałas jednak. A na jakiego lekarza zmieniasz?
Pytałam dał by mi ale od wczoraj albo od dziś a ja od jutra potrzebowałam więc nie brałam i poszłam dzisiaj do rodzinnego a lekarza nazwisko napisałam Ci na PW.
Stary 2012-12-06, 13:01   #917
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
cześć ,

super ze sie na wizytre udało zapisac a wydatków współczuje nam ostatnio sie zepsuł samochód i tez z bólem serca trzeba było wyłożyć ponad 1000 zł a miało być na łazienke

Cytat:

myslę ze to kolezanka powinna wycenić. Ja jak dostawałam od kolezanki to mi powiedziała 1 zł za ciuszek, druga powiedziała 2 zł ca ciuszek trochę głupio zebyś ty decydowała ile zapłacic

Cytat:
pewnie dlatego zeby w razie konieczności cesarki miec pełny wybór znieczulenia bo przed ogólnym nie mozna ileś tam jeść nie wiem jak przed miejscowym

a tego mikołaja z pieniędzmi to ja też poprosze
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:08   #918
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Znalazłam jak jest u nas, więc ogólnie proszę się nie dawać i walczyć o swoje, a już na 100 % o wodę do picia, bo bez niej to już kolejna jakaś odsłona barbarie, ja bym się co do jedzenia nie upierała, bo wiadomo, że tak jak piszą, każdy poród może zakończyć się cesarką pod narkozą lub innym takim zabiegiem, a wtedy lepiej nie być najedzonym.

CZY RODZĄCE MOGĄ PIĆ I JEŚĆ W CZASIE PORODU? - DONIESIENIA Z BADAŃ

Odmawianie kobietom rodzącym jedzenia i picia w trakcie porodu jest dobrze ugruntowaną tradycją położniczą. Czy jednak współczesna nauka potwierdza jej zasadność?
Aż do późnych lat 40. XX wieku rodzące kobiety nie były ograniczane w jedzeniu i piciu. Wszystko zmieniło się po opublikowaniu rezultatów jednego zaledwie badania, przeprowadzonego przez amerykańskiego położnika Curtisa Mendelsona. Jego hipotezą było, iż zapalenie płuc, które zdarza się u rodzących po zastosowaniu znieczulenia ogólnego, spowodowane jest aspiracją treści żołądka (nazwano to później objawem Mendelsona). Aby potwierdzić swoją hipotezę Mendelson przeprowadził na królikach eksperyment, w którym wykazał, że zapalenie płuc, a w jego następstwie często śmierć, spowodowane jest nie tyle aspiracją treści, co kwasu solnego znajdującego się w żołądku. Rekomendacją Mendelsona wynikającą z eksperymentu było zabronienie rodzącym kobietom jedzenia i picia w trakcie porodu, co miało zmniejszyć zawartość ich żołądka, a tym samym ryzyko aspiracji jego treści do płuc.

Od tamtego czasu na wielu salach porodowych wprowadzono nakaz NPO (łac. nil per os - nic przez usta) dla wszystkich rodzących kobiet. Zakaz jedzenia i picia funkcjonuje do dziś, choć współczesna technika ginekologiczna i anestezjologiczna sprawia, że właściwie nie ma on już racji bytu. Również badania naukowe nie potwierdzają jego słuszności.

Eksperyment Mendelsona przeprowadzony był w czasach, gdy w szpitalach powszechnie stosowano znieczulenie ogólne (również przy porodach zabiegowych), bez efektywnego zabezpieczania dróg oddechowych. Współcześnie znieczulenie ogólne jest coraz rzadziej stosowane, a umiejętności anestezjologów skutecznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia tego powikłania. Aspiracja do płuc treści żołądkowej u kobiet rodzących jest współcześnie tak rzadka, że trudno byłoby nawet przeprowadzić randomizowane badanie, które udowodniłoby, że istnieje związek między spożywaniem pokarmów w trakcie porodu, a śmiertelnością matek (1).

Nieprawdziwe okazało się również założenie, że rodząca, pozbawiona przez długie godziny jedzenia i picia jest chroniona przed komplikacjami, ponieważ jej żołądek jest pusty. Przeciwnie, głodowanie zwiększa ilość kwasu solnego w żołądku, a więc teoretycznie zwiększa się ryzyko aspiracji i zapalenia płuc.

Współcześnie istnieje już wiele doniesień naukowych, a także obserwacji wynikających z praktyki, że pozbawianie kobiet rodzących możliwości picia i jedzenia niesie za sobą wiele ubocznych skutków. Ponieważ poród stanowi dla matki i dziecka duży wysiłek i wydatek energetyczny, ograniczenie podawania pokarmu i płynów prowadzi do odwodnienia i ketozy, zwiększa stres u rodzącej, a co za tym idzie - powoduje przedłużanie się porodu. Rozwiązaniem tego problemu na pewno nie jest rutynowe podawanie kroplówek zawierających płyny i glukozę. Randomizowane badania wykazały, że wzrost poziomu glukozy może skutkować wzrostem poziomu insuliny u matki i dziecka. Z kolei stosowanie bezsolnych preparatów może doprowadzić do hiponatremii u obojga (2).

Wykazano, że kobiety, które mogły jeść i pić, miały krótsze porody (przeciętnie o 90 minut), mniejszą potrzebę przyspieszenia porodu oksytocyną i użycia środków przeciwbólowych, zaś noworodki miały wyższy wynik Apgar (3). Przeprowadzone przez National Birth Center w Stanach Zjednoczonych badanie wykazało, że wśród 11 814 kobiet, które swobodnie jadły i piły w czasie porodu nie zanotowano ani jednego przypadku wystąpienia objawu Mendelsona, mimo, iż u 22% kobiet z badanej grupy zakończono poród cesarskim cięciem (4).

Uważa się, że najlepszym sposobem zminimalizowania ryzyka wystąpienia objawu Mendelsona jest ograniczenie użycia znieczulenia ogólnego i stosowanie poprawnej techniki anestetycznej (5). Jak pisze WHO: "Można bezpiecznie twierdzić, że w przypadku porodu o niskim ryzyku prowadzonego w jakimkolwiek miejscu, nie ma potrzeby zakazywania kobietom przyjmowania pokarmu" (2). W podobnym duchu brzmią zalecenia brytyjskiego instytutu NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence):

Podczas aktywnej fazy porodu kobiety mogą przyjmować płyny i należy poinformować je, że napoje izotoniczne mogą być bardziej korzystne niż woda.
Kobiety mogą spożywać lekkie pokarmy podczas aktywnej fazy porodu, chyba że wcześniej przyjęły opioidy lub są zagrożone czynnikami ryzyka, z powodu których znieczulenie ogólne jest preferowane (6).
Co jeść i pić w trakcie porodu?
Oczywiście, nie każda rodząca ma ochotę na jedzenie w trakcie porodu. Badania pokazały, że kobiety jedzą najczęściej na początku, gdy skurcze są mniej intensywne, później ograniczają się tylko do płynów.

Rekomendowane jest jedzenie potraw o niskiej zawartości tłuszczów, lekkich i łatwostrawnych, picie lekko słodkich napojów. Z obserwacji wynika, że kobiety, które mają możliwość wyboru wybierają właśnie takie pożywienie. Poradniki i strony internetowe dla kobiet w ciąży polecają różne produkty, wśród których można znaleźć: wodę, herbatę, rozcieńczone soki owocowe, jajka na miękko, tosty z masłem i z dżemem, ciasteczka z ciemnej mąki, lekkie zupy, naleśniki, makarony z lekkim sosem, gotowane owoce.

Nie każda rodząca może całkowicie swobodnie jeść i pić w trakcie porodu. Coraz powszechniejsza medykalizacja porodu, a co za tym idzie wzrost ryzyka ukończenia porodu przez cesarskie cięcie, używanie opioidów, duża otyłość u kobiet powoduje, że nie u wszystkich taka swoboda jest wskazana. Rzecz jednak polega na tym, aby zakazu picia i jedzenia nie rozciągać na wszystkie rodzące kobiety, czyniąc z niego rutynową procedurę, która w wielu przypadkach zaburza prawidłowy przebieg porodu i utrudnia kobietom urodzenie dziecka.

Obowiązujące od 7 kwietnia 2011 r. Rozporządzenie Ministra Zdrowia, określające tzw. standard opieki okołoporodowej, zawiera przepis, że rodząca może przyjmować przejrzyste płyny.

Tekst: Anna Otffinowska

Piśmiennictwo:
1. Oral intake during labor, O'Sullivan G, Liu B, Shennan AH., Int Anesthesiol Clin 2007;45:133- 47.
2. Care in normal birth -a practical guide, WHO, 1997
3. Providing Oral Nutrition to Women In Labor, American College of Nurse-Midwives, Journal of Midwifery & Women's Health, 2008, vol.53, Issue 3
4. Outcomes of care in birth centers. The National Birth Center Study, JP Rooks, NL Weatherby, EK Ernst, S Stapleton, D Rosen, and A Rosenfield, New England Journal of Medicine, 1989, vol. 321
5. BMJ 2009;338:b732
6. Intrapartum care-care of healthy women and their babies during childbirth. National Institute of Clinical Excellence. 2007.

linical Excellence. 2007.

http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-...a-z-badan.html
Stary 2012-12-06, 13:11   #919
Malpka
Zakorzenienie

Nestelle ja tez zapomniałam o tych ruchach ciesz się ze tak dużo sie rusza ja czasem świruje ze ruchów nie czuję ty przynajmniej nie masz tego problemu

Klementynka lipa z tymi wypłatami z zusu ja sie ciesze ze u nas od stycznia to firma a nie zus bedzie wypłacać więc bede miec na bieżąco kase
Stary 2012-12-06, 13:24   #920
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie.
A nie możesz wziąć od ginekologa?

Alliw, myślę, że to koleżanka powinna wycenić, a nie Ty.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:29   #921
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przecież jak rodzisz naturalnie, to nikt Cię do niczego nie usypia, i żadnej narkozy nie ma, a i cesarkę robią w wielu msc w znieczuleniu mscowym a nie pod narkozą, więc kompletnie nie wiem, co masz na myśli.. albo jak to sobie wyobrażasz
Cytat:
Ja tam nie wiem bo nie rodziłam, ale jakieś dwa tyg temu rodziła moja przyjaciółka i podczas porodu nie wolno było jej pić a po porodzie wyprosili męża i ją usypiali na krótki czas. Z tego co zrozumiałam to właśnie do czyszczenia. Ale głowy nie dam. A poza tym nie jestem doświadczona więc się nie wypowiadam.
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:30   #922
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
A nie możesz wziąć od ginekologa?
Mój ginekolog nie daję nawet w 9 miesiacu
Stary 2012-12-06, 13:32   #923
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
hehhh

Cytat:

Alliw, myślę, że to koleżanka powinna wycenić, a nie Ty.

Nie wyobrazam sobie lyzeczkowania "na żywca"...

Stary 2012-12-06, 13:38   #924
czarny flamaster
Zadomowienie

Właśnie wróciłam od lekarza.

Na bóle brzucha polecił mi brać magnez i No-spę, ale zastrzegłam, że będę je brać tylko wtedy kiedy będzie mnie boleć jak ostatnio (tak, że nie mam siły chodzić). Zapisał mi też czopki ziołowe na hemoroidy, ale powiedział bym się nie martwiła, bo to normalne. Zalecił również basen i spacery, a także dużo płatków owsianych i ruchu.

Brzuszek mam miękki, macica palec nad pępkiem, szyjka twarda i wszystko w porządeczku. Do tego skierowanie na glukozę- stwierdził, że mały oszaleje jak dawkę dostanie, hehe.

W drodze powrotnej nakupiłam sobie owoców do sałatki. No to mały- rośniemy dalej )

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:39   #925
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
jak to nie daje jakis dziwny czy co
Stary 2012-12-06, 13:45   #926
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
No to mały- rośniemy dalej )

super wiesci!!!!

Cytat:
nie rozumiem takich "zasad", w ogole takiego zalozenia...
a probowalas?!

Stary 2012-12-06, 13:51   #927
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się czułam jakbym miała Saharę w ustach - marzyłam, żeby się napić. Rzeczywiście głodu nie czułam.
Ze względu na to, że cały czas miałam dreszcze i było mi zimno dostałam kilka nawadniających kroplówek i kołderkę.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:53   #928
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
wczoraj byliśmy na wizycie kontrolnej
- szyjka - ok
- brzuch - ok miałam napięty jak cholera, Pani powiedziała że to całkiem normalne napięcie
- przytyłam równe 7 kg od pierwszej wizyty myślę że nie jest źle choć pewnie obeszłoby się bez słodyczy i było by znacznie mniej 170cm mam 68 kg w 24tc
- wyniki w sumie ok... ALE mamy lekką anemię więc morfologia do powtórki potas, magnez itd do zakupu i wsuwania
- acha... i sławna glukoza do wypicia 75g ... ehhhh... muszę się jakoś umówić że w któryś dzień przylezę później do pracy
- bóle plecy - normalna
- krew z nosa tj. skrzepy - norma
[COLOR=Silver] jeśli nie leje się ciurkiem nie ma co się stresować
w ogóle to się musimy poskarżyć ...
kurde budzę się o północy z takim MEGA OKROPNYM bólem gardła do wczoraj wszystko ok... a tu masz... mąż zaczął biegać w poszukiwaniu jakiegoś 'vicka' do posmarowania szyi w okolicach gardła oraz pozwoliłam sobie psiknąć 3 razy tantum verde bo myślałam że umrę ... mamy nawilżacz w pokoju więc to nie suche powietrze pewnie mnie któreś z dzieci lub ktoś pracowników zaraził ...
rano było już ciut lepiej... ale dziś wracam do domu i sruuuu pod kołdrę z ciepłą herbatką z maliną i nienacierana wickami ... ehhhh... rozlecę się ja nic
za wizytę

ja niestety to samo, okropny ból gardła od wczoraj, a dziś już całkiem mnie rozłożyło

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
To nie dużo, dobra oferta się trafiła no i ważne że zadowolona jesteś

A teraz w skrócie moja wczorajsza wizyta,
U mnie wszystko ok. badania dobre, badanie ręczne wporządku, dwa kg na + ale na szczęście lekarz powiedział że jest dobrze, że nie więcej
U maluszka, również wszystko dobrze, waży659g wszystkie inne pomiary w również ok. Fotki mam ale takie sobie, jedna tylko na pocieszenie genialna wrzucę później. No i oczywiście długo wyczekiwana informacja Moje drogie Panie według statystyki pierwszej strony powitajcie 30 małego mężczyznę na wątku
no powiem Ci, że wózek rewelacja, wcześniej miałam tako u Julki i ten jest o wiele lepszy
moja mama też zachwycona jest wielki, ale waży malutko i super się prowadzi

gratuluję synka kochana

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam od lekarza.

Na bóle brzucha polecił mi brać magnez i No-spę, ale zastrzegłam, że będę je brać tylko wtedy kiedy będzie mnie boleć jak ostatnio (tak, że nie mam siły chodzić). Zapisał mi też czopki ziołowe na hemoroidy, ale powiedział bym się nie martwiła, bo to normalne. Zalecił również basen i spacery, a także dużo płatków owsianych i ruchu.

Brzuszek mam miękki, macica palec nad pępkiem, szyjka twarda i wszystko w porządeczku. Do tego skierowanie na glukozę- stwierdził, że mały oszaleje jak dawkę dostanie, hehe.

W drodze powrotnej nakupiłam sobie owoców do sałatki. No to mały- rośniemy dalej )
za wizytę

A mnie rozłożyło pół dnia przespane, nie mam sił na nic, a najgorsze że jutro kończę 28 tydzień i miałam zrobić glukozę i znowu nie pójdę, bo gdzie z gorączką... masakra po prostu.. ciągle coś już mam dość

Od mikołaja dostałam perfumki - pumę jamajcę 2

Julka za to milion prezentów, ale to wieczorem napiszę co, bo jedzie do dziadków po przedszkolu i tam dostanie coś
Stary 2012-12-06, 14:09   #929
Moderna
Zakorzenienie

to ja znowu powiode mamusie na pokuszenie
upieklam rogaliki z ciatsta krucho-drożdżowego - z przepisu mojej babci
jadlam je jeszcze jako dziecko, i do kilku lat samodzielnie je pieke

przepis dziecinnie prosty, latwy w wykonaniu - a smak

sa wielkosci ciasteczka, w srodku puszyste
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1141.jpg (63,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1143.jpg (37,2 KB, 20 załadowań)
Stary 2012-12-06, 14:14   #930
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
to ja znowu powiode mamusie na pokuszenie
upieklam rogaliki z ciatsta krucho-drożdżowego - z przepisu mojej babci
jadlam je jeszcze jako dziecko, i do kilku lat samodzielnie je pieke

przepis dziecinnie prosty, latwy w wykonaniu - a smak

sa wielkosci ciasteczka, w srodku puszyste
eh ty łobuzie podeślij trochę tych rogalików mój teścio jest w Niemczech (bo ty tam mieszkasz prawda) to mozesz mu podrzucic
A jak nie to chociaż przepisem sie podziel

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Stripii zdrówka dla ciebie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości